03 Mei 2023

Perolehan Multi Role Support Ship (MRSS) TLDM Ditangguh Lagi

03 Mei 2023

KD Sri Indera Sakti 1503, Multi Role Support Ship (photo : Trias Logistics)

Walaupun mengakui bahawa keperluan pemilikan Multi Role Support Ship (MRSS) itu adalah amat penting, tetapi Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) terpaksa menangguhkan perolehan kapal jenis itu.

Panglima TLDM Laksamana Datuk Abdul Rahman Ayob memberitahu bahawa perolehan MRSS itu terpaksa ditangguhkan untuk memberikan laluan kepada perolehan-perolehan aset lain.

“Dengan kedudukan geografi negara yang terbahagi kepada dua wilayah dan dipisahkan oleh Laut China Selatan dengan jarak terdekat sejauh 568.42 kilometer, kita memerlukan platform sebegini bagi bantuan logistik dan mengukuhkan keperluan.”

“Bagaimanapun, setakat ini perolehan MRSS terpaksa ditangguhkan dahulu bagi memberikan laluan kepada perolehan Littoral Mission Ship (LMS) dan juga penyelesaian perolehan Littoral Mission Ship (LCS) serta program peningkatan keupayaan kombatan untuk aset sedia ada.”

“Perolehan MRSS akan dirancang dalam Rancangan Malaysia ke-13 (RMK13),”kata beliau dalam temuramah dengan akhbar Utusan Malaysia baru-baru ini,

RMK13 akan hanya bermula pada tahun 2026 sehingga 2030, bermakna TLDM akan hanya boleh memperolehi MRSS kira-kira tiga tahun daripada sekarang dan itu pun jika program perolehan kapal jenis itu tidak ditangguhkan lagi kepada Rancangan Malaysia yang seterusnya (seperti apa yang kerapkali berlaku).

Sementara terpaksa menunggu tiga tahun lagi, TLDM perlu menggunakan kapal MRSS sedia ada yang usianya sudah pun mencecah 40 tahun.

Pada 2022, belanjawan pertahanan Malaysia sekitar RM16 bilion berbanding RM37 bilion di Indonesia dan RM65 bilion di Singapura.

See full article DSA

133 komentar:

  1. Balasan
    1. bermakna TLDM akan hanya boleh memperolehi MRSS kira-kira tiga tahun daripada sekarang dan itu pun jika program perolehan kapal jenis itu tidak ditangguhkan lagi kepada Rancangan Malaysia yang seterusnya (seperti apa yang kerapkali berlaku).

      Hapus
    2. Tiga tahun mimpi basah.
      Belum tentu tiga tahun kemudian mampu beli.

      Ngiahahahahaha

      Hapus
  2. BACA PORK !!!

    Sementara terpaksa menunggu tiga tahun lagi, TLDM perlu menggunakan kapal MRSS sedia ada yang usianya sudah pun mencecah 40 tahun.

    Ngiahahahahaha

    BalasHapus
  3. Philipina = 4 kapal MRSS buatan PT.PAL
    UEA. = 6 kapal MRSS gergasi buatan PT.PAL

    apakah Malon mampu beli MRSS
    Atau
    apakah PT PAL mau jual ke negara miskin MALON???

    ngiahahahahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jangan lupa, sekelas Myanmar aja punya LPD bro..

      Wakakakakakakakkaka

      Hapus
    2. Betul
      Apalagi Thailand walaupun dari China tapi paling besar di kawasan
      Ngiahahahaha

      Hapus
  4. "..Perolehan Multi Role Support Ship (MRSS) TLDM Ditangguh Lagi.."

    ====

    Kenapa?
    Tak ada shipyard yang sudi barter sawit kee..?

    Wakakakakakkakak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tak ada yang mau dibarter sama sawit dan sayur busok hasil tanam tentera TDM
      ngiahahaha

      Hapus
  5. Tunggu ya guys..
    Masih sibuk cari negeri yang sudi barter sawit nii..

    Wakakakakakaakakak

    Miskin

    BalasHapus
  6. Lon oh malon... buget $ 4.6 (milliar) dollar dibagi tiga angkatan aja, belagunya selangit.. mahu ini mahu itu.. mahu semuanya... tapi akhirnya omdok.. zonk.. php semua.... 不不不

    BalasHapus
  7. "...TLDM perlu menggunakan kapal MRSS sedia ada yang usianya sudah pun mencecah 40 tahun..."

    ====
    Satu kata : USANG

    wakakakakakakakak

    BalasHapus
  8. "...Pada 2022, belanjawan pertahanan Malaysia sekitar RM16 bilion berbanding RM37 bilion di Indonesia dan RM65 bilion di Singapura..."

    =====

    Ya ampuuuuuuuuuuun

    Wakakakakakakak

    BalasHapus
    Balasan
    1. SG anggaran perlu besar karena banyak sewa tempat/pangkalan di luar negeri..

      Kita ndak perlu.

      Hapus
  9. bermakna TLDM akan hanya boleh memperolehi MRSS kira-kira tiga tahun daripada sekarang dan itu pun jika program perolehan kapal jenis itu tidak ditangguhkan lagi kepada Rancangan Malaysia yang seterusnya (seperti apa yang kerapkali berlaku).

    BalasHapus
  10. pura pura ga baca aaahhhh 不不不不不不 MALON miskiiiiiiinnnn 不不不不不不不

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh MALON 不不不不

      Hapus
  11. Yaah..
    Paling tidak si mimin dah masukkan topik tentang Malon..

    Wakakakakakakakak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dulu pernah kita bilang.
      Tiap tampil berita tentang Malon
      Buat gelak seluruh kawasan.

      Ngiahahahahahaha

      Hapus
  12. Adduuuuh min....berita ngga mutu ini kog ditayangkan ya......hanya bikin gelak sahaja......

    ===berita dari Malon sudah Usang....ngga Penting..haha

    BalasHapus
  13. JIAHAHAHAHA 不不......CANCELLED lagi.....ngaaak heran tuuuh

    BalasHapus
  14. Terimakasih Admiiin.....sudah memberi Info ini, membuat kami TERHIBUR dalam Gelak

    BalasHapus
  15. Kami memaklumi masalah anggota TIM SULIT SHOPING MAHAL 莞.......tentu CANCEL dan alternatifnya SEWA

    BalasHapus
  16. MALON 莞 yakin 3 tahun lagi ngak di CANCEL ?.....jangan ngomong gitu lhooo.....kami tau masalah kalian karena 3 tahun lagi kondisi Global makin berat, USA aja mau bangkrut tuh

    BalasHapus
  17. Lalu kapal usia 40 tahun.....waaah usang sekali itu

    BalasHapus
  18. 3 TAHUN LAGI BARU BISA USUL BELANJA , JIKA TIDAK CANCEL
    KALAU TAHUN KE 3 USUL DIBUAT 24 BULAN ATAU 18 BULAN SEA TRIAL ....TOTALI BISA 5 TAHUN LAGI UNIT MASUK JAJARAN TEMPUR , JIKA CANCEL MUNGKIN 7 TAHUN LAGI .
    WADUH ² KOK JADI BEGINI ?

    BalasHapus
  19. Lihaaat....nanti untuk menutupi rasa MALU akan ada BUZZER ngetroll masalah hutang tuuuh

    BalasHapus
  20. Heheheh...kasihan bujet ciput
    mending beli LPd versi MRSS sperti Qatar pesan juga ke PAL siapa tahu bisa sudi barter sawit kan kita serumpun kehkehkeh
    Service maintenance mudah deket lagi kan

    BalasHapus
  21. KATA KUNCI = RMK13 akan hanya bermula pada tahun 2026 sehingga 2030, bermakna TLDM akan hanya boleh memperolehi MRSS kira-kira tiga tahun daripada sekarang dan itu pun jika program perolehan kapal jenis itu tidak ditangguhkan lagi kepada Rancangan Malaysia yang seterusnya (seperti apa yang kerapkali berlaku).
    itu pun jika program perolehan kapal jenis itu tidak ditangguhkan lagi

    BalasHapus
  22. KATA KUNCI = RMK13 akan hanya bermula pada tahun 2026 sehingga 2030, bermakna TLDM akan hanya boleh memperolehi MRSS kira-kira tiga tahun daripada sekarang dan itu pun jika program perolehan kapal jenis itu tidak ditangguhkan lagi kepada Rancangan Malaysia yang seterusnya (seperti apa yang kerapkali berlaku).
    SEPERTI APA YANG KERAPKALI BERLAKU

    BalasHapus
  23. Gara gara wang habis byk keserap program kapal LCS yg mangkrak gak jadi2..terpaksa MRSS di cancel.

    Wkwkwk

    BalasHapus
  24. KATA KUNCI = RMK13 akan hanya bermula pada tahun 2026 sehingga 2030, bermakna TLDM akan hanya boleh memperolehi MRSS kira-kira tiga tahun daripada sekarang dan itu pun jika program perolehan kapal jenis itu tidak ditangguhkan lagi kepada Rancangan Malaysia yang seterusnya (seperti apa yang kerapkali berlaku).
    SEPERTI APA YANG KERAPKALI BERLAKU = CANCEL

    BalasHapus
  25. Ini keuntungan jadi anggota FPDA

    BalasHapus
  26. MALON 莞 = CANCEL, SEWA dan NEGO KEDAULATAN

    BalasHapus
  27. NASIB KERAJAAN ZIMBABWE MIRIS GAES.....


    WKWKWKWWKKWWKKWWKWWKKKWKWWKWKWKKWKWWKKWKWKWK

    BalasHapus
  28. HALOOO FPDA......siapa mau beri HIBAAH kepada MALON 莞 yang KESULITAN ini ?......ayoooolah katanya KOMPAK

    BalasHapus
  29. TIM ELIT SHOPING MAHAL 氣 蛤 aja masih mau terima Hibah.....MALON sih gedean GENGSI

    BalasHapus
  30. Hayuu tunjuk apa lagi yang cancel wkekw

    BalasHapus
  31. KD Sri Indra Sakti dilihat kelas kapal Ferry bukan?

    BalasHapus
  32. TIMOR LESTE dan VANUATU akan gelak juga prihatin baca ini

    BalasHapus
  33. TNI AL sekarang sudah punya 8 LPD,next PAL punya Inovasi kapal LHD untuk kebutuhan TNi al kedepan.

    Beravooo

    BalasHapus
  34. Kabarnya NKRI mengirim kapal perang produk dalam negeri pada ajang IMDEX ASIA 2023 di Singapura.....MALON kirim kapal apa ?......kapal LCS atau KD SRI INDERA SAKTI 1503 ? ( kalau Fregat utama malon senjatanya memalukan karena USANG dan EXPIRED )

    BalasHapus
  35. Di tangguh beri laluan shoping LMS BATCH 2 ya guys.... Syukur tak NGUTANG macam INDON.... HAHAHAHA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Spesialis cancel dan cuma bisa sewa, bikin gelak kawasan parah

      Hapus
    2. SEKAWASAN...tidak...SE DUNIA akan mengucapkan ;

      NGOAAHAHAHAHAAAAAAAA...!!!

      Hapus
    3. BLOG.. GOBLOG.. HAHAHHAHAA

      Hapus
    4. Anggaran kecil, dibilang g hutang. Hitung dulu yg benar lon.... Nanti jilat ludah sendiri lagi. Anggaran Malon mana cukup buat beli tunai..... Tololnya Malon g bisa hitung

      Hapus
  36. RMK13 akan hanya bermula pada tahun 2026 sehingga 2030, bermakna TLDM akan hanya boleh memperolehi MRSS kira-kira tiga tahun daripada sekarang dan itu pun jika program perolehan kapal jenis itu tidak ditangguhkan lagi kepada Rancangan Malaysia yang seterusnya (seperti apa yang kerapkali berlaku).

    Ha ha ha ha ha.... Kebanyakan halu

    BalasHapus
  37. Warganyet emang kebanyakan halu. Padahal tak ada uang

    BalasHapus
  38. Si INDON memang tak tahu membawa ya..? HAHAHAHHA

    “Bagaimanapun, setakat ini perolehan MRSS terpaksa ditangguhkan dahulu bagi memberikan laluan kepada perolehan Littoral Mission Ship (LMS) dan juga penyelesaian perolehan Littoral Mission Ship (LCS) serta program peningkatan keupayaan kombatan untuk aset sedia ada.”

    BalasHapus
  39. sangat epik om@arek suroboyo = SEPERTI APA YANG KERAPKALI BERLAKU = CANCEL

    BalasHapus
  40. Oh... Saya terlupa IQ mereka hanya selevel GORILLA... HAHHAHAHHA

    BalasHapus
  41. MRSS di tangguh beri laluan kepada LMS BATCH 2 dan LCS ya guys...

    BalasHapus
  42. Makanya malon beli aja LPD atau LST ke Indo...gak usah gengsi pengen barang branded....buatan Indo harga terjangkau dan kualitas sama dengan buatan Eropa, terbukti UEA negara yg kaya raya aja borong dari Indo....klo buat negara serumpun Insyallah dikasih diskonlah...

    BalasHapus
  43. Wakakakakakaka

    Cancel MRSS tak menjamin LMS & LCS lanjut lon..

    Bual jeee

    BalasHapus
  44. Emang budget buat MRSS berapa lon?

    Ga akan cukup buat tutup duit LCS si MANGKRAK tuuu

    Wakakakakalak

    BalasHapus
  45. Baca ya INDON... HAHAHAHAHA

    “Bagaimanapun, setakat ini perolehan MRSS terpaksa ditangguhkan dahulu bagi memberikan laluan kepada perolehan Littoral Mission Ship (LMS) dan juga penyelesaian perolehan Littoral Mission Ship (LCS) serta program peningkatan keupayaan kombatan untuk aset sedia ada.”

    BalasHapus
  46. 3 buah LMS BATCH 2 saja jauh lebih berkuasa dari bot ayam KFC.. HAHAHHAHA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Banyak bual kau puur....mana.....???kapalnya aja masih AKAAN....
      loon...maloon...
      戍戍戍莞樹莞樹莞樹戍戍戍

      Hapus
    2. Goblok LMS B2 baru 2027 pun tolol-tolol

      Hapus
    3. 2027 Indonesia mainannya udh destroyer Pur

      Hapus
  47. Kata kunci nya MISKIN....dan hebatnya gempur masih sembang tak tahu malu otak dungu....IQ nya malon jongkok bikin kapal laut aja gak bisa, bikin Tank aja gak bisa apalagi pesawat terbang..

    BalasHapus
  48. ATGM BATAL...? Si INDON suka reka reka cerita guys... HAHHAAHAH

    ATGM jalan terussss ya... Kalis NGUTANG lagi... HAHHAAHA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Goblok LMS B2 baru 2027 pun tolol-tolol, kena 2100 kah baru dapat? wkwkw

      Hapus
    2. Mana buktinya...??? Prosesnya sudah sampe mana puur....
      MALU PUUR...BUAAL TERUS...
      BURUK KATA DARI KENYATAAN KAU SELAMA INI....NYATANYA BANYAK.ZOONK....
      loon....malooon...
      戍戍戍莞樹莞樹莞樹戍戍戍

      Hapus
  49. Halu, sudah bayar DP ? Masih akan ..akan...akan.... Cancel ha ha ha ha

    BalasHapus
  50. Kesian GENG IQ GORILLA mereka Ngamuk guys... HAHHAHA

    BalasHapus
    Balasan
    1. GORILLA ASEAN Introduce himself...不

      Wkwkwkwk wkwkwkwkw...!!

      Hapus
    2. Bukan ngamuk Pork, tertawakan Malon sampai guling guling karena Malon makin lucu walaupun ada yg sembang dan bual terus di DS.

      Hapus
  51. Apapun yang mau dikatakan BUZZER GORILLA 戍 dari MALON 莞 yang mulai KERASUKAAN kata kuncinya hanya satu yaitu DITANGGUHKAN atau CANCEL

    BalasHapus
  52. Jadi......maaih ghoib ya ? GemPORK membual lagi ha ha h aha

    BalasHapus
  53. GemPORK membual lagi... Ha ha haha... Jadi ATGM nya apa PORK ? HA HA HA HA.... WARGANYET JUARA SOAL MEMBUAL

    BalasHapus
  54. Waaaaw.....RUSLI GEMPOORK mulai KERASUKAAN nih......JIAHAHAHAHA 不

    BalasHapus
  55. Kata kunci malon miskin gak punya duit hagahaha

    BalasHapus
  56. Si buta dari goa hantu cakap lms2 lebih hebat dari kcr 60 , punya aja tidak dah cakap lebih hebat 不不不, kelihatan memang gorila , gorila apapun di bilang lebih hebat 不不不, hebat ngibulnya

    BalasHapus
  57. Tengok guys misil mica tepat kenai sasaran, mantap guys,,,, ,

    https://youtu.be/UtcvXGdG9nM

    Si gempur alias si buta dari gua hantu pasti tak nampak , memang gorila tak bisa lihat, hanya makan tidur je yang nampak 不不不

    BalasHapus
  58. Ditangguhkan beri laluan LMs dan LCS
    Lawak lon
    Wkwkkw
    LCS udah brp billion dihabiskan lon,tak satu pun kapal jadi cecah air.

    Otak Gorila ya lon wkwkkw

    BalasHapus
  59. i feel pity on malasya, everything has been cancelled. LOL :))

    Xixixi :))

    BalasHapus
  60. Yaaaaah betul .......kesimpulan dari masalah ini ialah NGAK PUNYA DUIIIT 埠 atau ADA BAYANG BAYANG KEMISKINAN sehingga BAJET CIPUT......maklumlah Malon 莞 anggota TM SULIT SHOPING RECEHAN

    BalasHapus
  61. Memang rata" ya guys sebelah kalau cakap sombong sangat alias kepala besar, ya memanglah gorila kepalanya besar

    Masih ingat guys menhanya sebelah, mat hasan pernah cakap ketika jalan" di turki, dia cakap nak beli ANKA, YAVUZ, LMS2, dah macam" lah yang dia cakap, last" CANCEL 不不不

    mang dah tabiat dari orok

    BalasHapus
  62. Berita ape nie min..Berita dari Angkatan Bersenjata paling Teruk sekawasan & dunia..Semua bangsa pun sdh tau betapa Teruknya Bangsa dr kerajaan semenanjung yg miskin不不不

    BalasHapus
  63. Berita di DS negara2 lainnya asyik shoping dan latihan. Giliran berita MALON shoping CANCEL hahahaha

    BalasHapus
  64. Rusli tukang Bual muka tembok kulit badak otak dungu不不不

    BalasHapus
  65. Berita Malon semua bikin gelak yah kasihan

    BalasHapus
  66. AngkatanTentara Menyewa wkwkwjwkkk... Hanya mampu Sewaaaa gess

    BalasHapus
  67. Bukan ngamok lon,tapi kami cuma lagi ketawa ketiwi aja 不不不不

    BalasHapus
  68. CCG berak dedepan muka aja pura2 gak tahu.... ATM angkatan tentara miris hahahaha..

    BalasHapus
  69. Beri laluan sama kapal Mangkrak yakin lon nnti selesai semua

    BalasHapus
  70. Mana uang cash nya lon cakap bual membual tau tau batal,uang akan habis duluan ke proyek LCS yg mangkrak, wkwk

    BalasHapus
  71. Cash cash cash..Kalis hutang
    Membual

    BalasHapus
  72. Si INDON MEMBUAL KONON shoping ATGM MALAYSIA BATAL... HHAHAHAHA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bikin malu Data SIPRI aja, ternyata benar yah dah takde wang tuk shopping.

      Hapus
  73. MRCA kensel
    MCS kensel
    SPH kensel
    MPA kensel
    ATGM kensel
    ANKA kensel
    4x4 kensel
    MICA kensel
    LMS kensel
    MRSS kensel
    HELI kensel ganti SEWA, B A H A Y A
    inilah yg kita dengar tiap tahun, tiap bulan kabar dr sebelah gaesz,
    kalis utang konon...yaiyalah NO⛔️ SHOPPING haha!不不不

    bentar lagi kabar LCS TAMAT⛔️

    BalasHapus
  74. Kalo ada cash kenapa byk cancel lon,
    Pembual parah buzzer umno

    BalasHapus
  75. Kapal Sampah Angkut Kotoran Manusia mau Pur...?? Kami punya banyak

    BalasHapus
  76. Kalo cakap byk CAsh buktikan aja lon,jgn byk bual akhirnya last last ending cancel batal kembali ke sewa sementara hahahha.
    FA50 minta barter sawit dimana nya bayar cash wkwkwk不

    BalasHapus
  77. Kapal LCs solusi nya di Scrap aja lon,besi nya dijual buat beli kapal MRSS
    Ngo aaa hahahha hahhaha予

    BalasHapus
  78. Nggak coba ambil MRSS PT PAL dan bayar dengan imbal dagang pakai semikonduktor? Bisa win-win, walaupun mungkin yg ketiban durian runtuh paling Singapura.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mereka tuh gengsi om,dulu sudah pesan ke PAL versi 163m,pastilah di otak mereka produk indo jelek

      Hapus
    2. Gak jadi mereka beli karena kita tau bakal di ganti sticker diklaim buatan bousted
      Ngiahahaha

      Hapus
  79. Sewa aja lon ke tni...ngoahahaha

    BalasHapus
  80. Kasih saya link malon sudah pasti beli ATGM ha ha ha ha ha.... Malon memang raja membual

    BalasHapus
  81. TLDM Ghetto Navy....G.E.M.B.E.L...

    BalasHapus
  82. Manakala INDON... HAHAHAHAHA

    1. KFX NUNGGAK BAYARAN BERTAHUN TAHUN
    2. KAPAL SELAM NUNGGAK BAYARAN 3 TAHUN
    3. TIDAK BAYAR SEWA hingga Didenda ratusan juta USD ya guys

    BalasHapus
    Balasan
    1. BAJET SUPER CIPUT, KALAH SAMA MYANMAR...
      HOBBY WINDOWS SHOPPING & RAJA PRANK DUNIA

      MALAYSEWA..HURAYYY

      Hapus
  83. NUNGGAK BAYARAN guys... HAHHAHAHA
    MEMALUKAN

    BalasHapus
  84. Si IQ GORILLA suka reka reka cerita guys... HAHHAHAHAH

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sang GORILLA sudah kasih komentar, gaesss...
      NGAAAHAHAHAAAHAHAAAAA...

      Hapus
    2. Hehehehehe.......BUZZER GORILLA MALON masih saja KERASUKAAAN

      Hapus
  85. SEWA saja tak mampu dibayar HAHAHHAHA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sang AHLI dalam SEWA MENYEWA , TERMASUK SEWA TANAH SULU ...
      WAKAKAKKAKAAAAKK

      Hapus
    2. DITOLAK 3X SURAT NGEMIS F18 KUWAIT
      DISITA 2X ASET PETRONAS OLEH SULU TIDAK BAYAR SEWA SABAH
      SEWA HELI AW139 SEWA MOTOR BMW SEWA BLACKHAWK SEWA AW159
      HURJET TURKI = TIDAK ADA BENDERA

      Hapus
  86. Urusan SEWA MENYEWA si MALON memang terdepan di ASEAN

    BalasHapus
  87. DITOLAK 3X SURAT NGEMIS F18 KUWAIT
    DISITA 2X ASET PETRONAS OLEH SULU TIDAK BAYAR SEWA SABAH
    SEWA HELI AW139 SEWA MOTOR BMW SEWA BLACKHAWK SEWA AW159
    HURJET TURKI = TIDAK ADA BENDERA

    BalasHapus
  88. 6 LPD UEA 163 M PT PAL INDONESIA
    4 LPD FILIPINA 123 M PT PAL INDONESIA
    ===
    OPV = STALLED
    LCS = STALLED
    MRSS = CANCELLED

    BalasHapus
  89. Beli saja ke PT PAL dengan cara barter ........tapi barter pakai apa...?

    BalasHapus
  90. Utang lms 1 ke china bayar dulu lon.. BLOG.. GOBLOG.. HAHAHAHA

    BalasHapus
  91. Pur oh pur.. Malon waras??? Miskin ya miskin aja, jangan banyak gaya. Bual terus klaim sana sini eh cancel. Malu pur! Seluruh dunia tau malon lagi sekarat, hutang negara tak kunjung usai dibayar.

    BalasHapus
  92. Usia sdh 40 tahun masih diguna pakai juga?
    Hahaha semua kerana mahajalama

    BalasHapus
  93. Wajar negara miskin,
    Banyak yang di cancel
    Cuman omong doan beli ini beli itu kenyataan nya prank


    Ujung² beli beli sempak army

    BalasHapus