21 April 2020

Dua Kapal Cepat Rudal Satkat Koarmada II Latihan Bersama Di Laut Jawa

21 April 2020


Dua KCR dari Satuan Kapal Cepat (Satkat) Koarmada II latihan bersama (photos : Koarmada II)

Ditengah melaksanakan tugas operasi laut, KRI Sampari-628 bersama KRI Layang-635 di bawah kendali Gugus Tempur Laut (Guspurla) Koarmada II memanfaatkan kesempatan yang baik tersebut untuk latihan bersama di perairan Laut Jawa, Sabtu (18/04) lalu.

“Latihan antara KRI Sampari dan KRI Layang memiliki karakteristik yang khas dibandingkan kapal jenis lain. Hal inilah yang menjadikan kami tetap latihan, agar naluri tempur terlatih dan profesionalitas prajurit tetap terjaga,” terang Letkol Laut(P) Harprabu. Komandan KRI Sampari-628.



Kendati demikian Ia menambahkan jika seluruh rangkaian latihan yang dilaksanakan tetap mematuhi protokol kesehatan, yang sudah ditetapkan dan dianjurkan pemerintah untuk memutus rantai penularan Covid-19.

(Koarmada II)

176 komentar:

  1. Cem nih lah negara yg budget militer besar sentiasa exercise selalu,tak cem sebelah exercise pun 14 tahun sekali ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

    BalasHapus
    Balasan
    1. ATM dan Polis malon gendut2 jarang latihan dengan motto "lebih baik pingsan saat latihan daripada tembak pokok pisang saat perang" ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ’ช๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ’ช๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ’ช๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ’ช๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ’ช๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ’ช๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ

      Hapus
    3. Kautsar@ ๐Ÿ™

      DK@ ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Seno@ ๐Ÿ‘๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡จ

      Hapus
    4. DEFENSE STUDIES


      07 Februari 2018
      Indonesia Studies Options for Four AEW&C Aircraft

      18 Unit CRJ-1000 Garuda Indonesia mau dipensiunkan, 12 unit bisa dirubah menjadi SAAB Global Eye dan 6 unit menjadi SigInt aircraft

      Hapus
  2. EXERCISE OF SHAMED??? ๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›


    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon jealous jarang latihan kerana budget ciput ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. Kerajaan mana Exercise Tandon air 14 tahun sekali..?๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    3. Kahkahkah......๐Ÿ˜€

      Hapus
    4. Si budget Ciput dengki ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
  3. 1 PAPUAN ARMY COULD SINK 3 TNI UGLY SHIPS. THATS POSIBLE.

    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ashamed on ATM WEAK CAN DIED AT EXERCISE & DEMO BEFORE WAR ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. If you look at our geography, there is little chance the Papua New Guinea army will ever meet our navy.

      If your talking about their navy, they only have 4+(3) patrol crafts and 2+1 landing crafts. If that manages to sink our ship, someone needs to be fired. They have as much chance of sinking your ships as ours.

      Hapus
    3. OPM is not separatist, it just bunch of armed criminals.
      Which has provoked by NGO (Non-Government Organization) funded by Imperialist-countries.

      Papuan are our brothers and sisters.
      We are NO-enemies.
      Papuan are BANGSA IndONEsia.

      One thing every one in the world should know…. even:
      1) General Herman-ASARiBAB of current HEAD of 17th Military Regional Command/Cenderawasih PAPUA is LOCAL indigenous Papuan.
      2) General Joppye Onesimus-WAYANGKAU of current HEAD of 18th Military Regional Command/Kasuari WEST-PAPUA is LOCAL indigenous Papuan.
      3) General Police Paulus-WATERPAUW of current HEAD of PAPUA Regional-Police is LOCAL Indigenous Papuan.

      We have obligations to Preserve peace, humanities and prosperity among Papuans with the same standard as all citizens as we are the same BANGSA IndONEsia.

      For the WORLD to remember,
      BANGSA IndONEsia is assembled from hundreds of tribes and many religion…. and we still ONE unity of one NATiON, IndONEsia.

      Hapus
    4. Xaxaxaxaxaxaxaxaxa Bla...Bla...Bla... Malonte as usual only talk like that xaxaxaxaxaxaxaxaxa nih lon ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

      Hapus
    5. Kerajaan mana Exercise Tandon air 14 tahun sekali..?๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

      Hapus
    6. Si budget Ciput dengki dan iri ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
  4. Malassial latihan tempur dibawah kasur melubamgi dubur bersama gempuur

    BalasHapus
    Balasan
    1. ATM mendunia suka merogol 9 teenager bro ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜

      Hapus
  5. NONE SENSE EXERCISE USING TOOTHLESS SHIPS. SHAME???

    WHY???

    CANT EVEN KILL A SINGLE PAPUAN ARMY. THATS WHAT YOU CALL EXERCISE SINCE 1970??

    FUNNY RIGHT???


    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
    Balasan
    1. AS U KNOW OPM IS MY BROTHERHOOD,SO WE CAN NOT PUSH THEM FIERCELY,AS DIFFERENT WITH SULU ARMY IS FOREIGNOR AND THEY ARE NOT YOUR BROTHERHOOD BUT YOUR ATM CAN'T PUSH THEM BECAUSE YOUR ATM ARE WEAK & COWARD ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. RUMPIT MAT@ YOUR VERY FUNNY AND WITH THAT REASON YOUR JUST SAYING THAT YOUR TNI IS ALREADY A LOOSER.

      ACCEPT THE REALITY THAT AS OF TODAY, TNI IS INCAPABLE TO DESTROY ANY PAOUAN STATE.

      LOOK AT TIMOR LESTE NOW??? THATS THE RESULT OF YOUR COWARDNESS. THEY ENJOY ALREADY FREEDOM FROM YOUR BASTARD AND INHUMAN INDONESIA.


      FUNNY RIGHT???



      ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

      Hapus
    3. LOOK AT UR SABAH SEA UR ATM CAN KEEP SAVELY FROM CCG & CINA'S FISHERMAN

      FACT UR ATM ARE COWARD & SISSY ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    4. Why u still blah blah blah !!

      Hapus
    5. UR ATM CAN'T NOT KEEP SAVELY ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    6. Danger for sabah serawak
      Why? Chinese will be klaim your teritori of sabah serawak sea.
      Malon coward

      Hapus
    7. OPM is not separatist, it just bunch of armed criminals.
      Which has provoked by NGO (Non-Government Organization) funded by Imperialist-countries.

      Papuan are our brothers and sisters.
      We are NO-enemies.
      Papuan are BANGSA IndONEsia.

      One thing every one in the world should know…. even:
      1) General Herman-ASARiBAB of current HEAD of 17th Military Regional Command/Cenderawasih PAPUA is LOCAL indigenous Papuan.
      2) General Joppye Onesimus-WAYANGKAU of current HEAD of 18th Military Regional Command/Kasuari WEST-PAPUA is LOCAL indigenous Papuan.
      3) General Police Paulus-WATERPAUW of current HEAD of PAPUA Regional-Police is LOCAL Indigenous Papuan.

      We have obligations to Preserve peace, humanities and prosperity among Papuans with the same standard as all citizens as we are the same BANGSA IndONEsia.

      For the WORLD to remember,
      BANGSA IndONEsia is assembled from hundreds of tribes and many religion…. and we still ONE unity of one NATiON, IndONEsia.

      Hapus
    8. Xaxaxaxaxaxaxaxaxa what about Timor Leste today,do you the condition this country???? Even more worst then ever xaxaxaxaxaxaxaxaxa you don't know what ur talking about, funny right xaxaxaxaxaxaxaxaxa nih lon ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

      Hapus
    9. #do you know the condition of this country????

      Hapus
    10. Si budget Ciput dengki dan iri ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
  6. Kesian Malon tak de aset fast missile craft terbaharu ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

    BalasHapus
    Balasan
    1. THE MOUTH OF THIS INDONESIAN ๐Ÿท๐Ÿท๐Ÿท ☝️☝️☝️ IS WET. VERY TALKATIVE AND NOISY.

      ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

      Hapus
    2. Mat...malonjing melihat kcr sampari sudah kabur.....kapal perang mereka takde missile...ompong...lapok dan berkarat....wakakakak

      Hapus
    3. Unknown BLAH BLAH @ my mouth is fully knowledge and never say hoax like ur ugly mouth ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    4. Meneer@ lawan KCR sahajepun Kedah class & kasturi class malonpun tak de telor bro ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    5. misil nya expired semua ompit wkkwkwkwkwk ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    6. Malon Darul@ KCR misilnya masih kinyis2 rangenya 150 km dibandingkan misil expired malon sea skua dan Exocet block II rangenya cuma 25 km & 70 km ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    7. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    8. Si budget Ciput dengki dan iri ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜


      Kahkahkah ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  7. konon ada negri Beruk sembang mengaku grade A tp Exercise 14 thn sekali,,
    kahkahkah....๐Ÿ˜†

    salam budget tipis

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dah tuh exercisenya pun gunakan misil expired cem sea skua lapok bro ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. Exo blok 2 pun hanya punya 5 yg lum expired, tak percaye ? Tanyakan ke TLDM sana,nanti jawapanya rahasia kerajaan....



      Kahkahkah ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€


      Hapus
  8. MALON ADA OTAK TAK!!!!



    ๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

    BLA BLA BLA BLA


    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
    Balasan
    1. gak ada om ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    2. Otaknya ada sih cuma kapasitasnya cuma 1 cc ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    3. Otak udang bro.....๐Ÿ˜€

      Hapus
  9. TRY TO LOOK AT KL AND MAKE AS YOUR MODEL.
    EXERCISE GOOD WITH PEACE AND UNITY AMONGST MALAYSIAN STATE.


    HOW ABOUT INDOGS??? FULL OF TRAINING WITH 3 DEAD POLICE OFFICER AGAINST 1 PAPUAN WHO ONLY USE SIMPLE KNIFE.


    FUNNY RIGHT?? ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ


    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
    Balasan
    1. BULLSHIT WITH YOUR EXERCISE & UR TRAINING IF UR ATM ARE COWARD & WEAK TO DRIVE AWAY CINA'S FISHERMAN ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. MALAYSIAN UNITY...?? CHINA AND INDIA 2nd CLASS CITIZEN.....
      UMNO + PAS = MELAYU TALIBAN....๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Hapus
    3. Malndog looser takltive only blah blah blah wkwkkwk

      Hapus
    4. MALONDOG COWARD FROM CHINESE FISHING BOAT...
      VERY FUNNY

      Hapus
    5. Remending this Sabah serawak will be lose control from KL kerajaan lembik cause chines will be take teritory of sabah serawak sea

      Hapus
    6. OPM is not separatist, it just bunch of armed criminals.
      Which has provoked by NGO (Non-Government Organization) funded by Imperialist-countries.

      Papuan are our brothers and sisters.
      We are NO-enemies.
      Papuan are BANGSA IndONEsia.

      One thing every one in the world should know…. even:
      1) General Herman-ASARiBAB of current HEAD of 17th Military Regional Command/Cenderawasih PAPUA is LOCAL indigenous Papuan.
      2) General Joppye Onesimus-WAYANGKAU of current HEAD of 18th Military Regional Command/Kasuari WEST-PAPUA is LOCAL indigenous Papuan.
      3) General Police Paulus-WATERPAUW of current HEAD of PAPUA Regional-Police is LOCAL Indigenous Papuan.

      We have obligations to Preserve peace, humanities and prosperity among Papuans with the same standard as all citizens as we are the same BANGSA IndONEsia.

      For the WORLD to remember,
      BANGSA IndONEsia is assembled from hundreds of tribes and many religion…. and we still ONE unity of one NATiON, IndONEsia.

      Hapus
    7. Xaxaxaxaxaxaxaxaxa Malaysian unity???????????? Can you explain about ICERD??????? It's rasis....funny right xaxaxaxaxaxaxaxaxa nih lon ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

      Hapus
    8. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    9. Si budget Ciput dengki dan iri, sudah habit...


      Kahkahkah ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  10. WHERE ARE YOUR MKM SUKHOIS WHEN CINA'S BOMBER H-6J WAS FLYING AT YOUR SABAH'S SEA ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

    ARE YOUR MKM SUKHOI'S AFRAID OF THOSE CINA'S BOMBERS ?๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  11. WKWKWKWK


    ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    BalasHapus
  12. WHERE WERE YOUR SCORPENES WHEN 4 CCG SHIP & 1 CINA'S HIDROGRAFI SHIP SAILING AROUND SABAH SARAWAK'S SEA ?


    CAN YOUR SCORPENES DIVE OR NOT ? ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜...OH I SEE NOW THAT MR SABU HAD SAID IF MALON'S SCORPENE CAN DIVE IF SCORPENES GET MRO BEFORE ?


    IS IT SO FUNNY,ISN'IT ?



    KAH KAH KAH

















    BLAH BLAH BLAH















    ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Scorpene nya dekem @matrempit dan tak boleh selam,

      Hapus
    2. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ...yoi bro

      Hapus
    3. Bocor-bocor, pompa balast failure, not can diving ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€



      Xixixixi ๐Ÿค”๐Ÿค”๐Ÿค”

      Hapus
    4. Hahahaha… REMPIT your name precedes you, I think you have a small brain, I guess same size as Cuckoo bird or Parrot bird people's, you keeping up repeating 10 years old story without filled tired. Sometime reputations were built upon gossip and rumours’, nothing profound. I guess you will repeat same old stories for next 10 years like Cuckoo bird.

      Problems with Malaysian Scorpene
      (Source: Forecast International; issued February 15, 2010)
      KUALA LUMPUR, Malaysia --- The Malaysian Navy reports that Malaysia's first Scorpene class submarine, delivered in September 2009, has developed problems that have left it unable to submerge. "The submarine can still dive but when we detected the defects, we were advised that it should not dive," Defense Minister Ahmad Zahid Hamidi said. "The defects are still covered by warranty, so the supplier and contractor are repairing them," he added.

      This is the third fault found with the Scorpenes built for Malaysia. Malaysian Navy commander Abdul Aziz Jaafar said the first problem to emerge involved the submarine's cooling system. This problem was discovered last December. This delayed the submarine's voyage from France to Malaysia.

      During January 2010 another defect was identified, in a different system. These faults have already delayed the delivery of the second submarine, the KD Tun Razak. This submarine was originally scheduled for delivery in late 2009 but will now enter service in May 2010.

      There is one consolation for the Malaysian Navy. To a submariner, being on the surface and unable to dive is much better than being submerged and unable to surface.

      Hapus
    5. Pak @penang,

      "......
      There is one consolation for the Malaysian Navy. To a submariner, being on the surface and UNABLE TO DIVE is much better than being submerged and UNABLE TO SURFACE. ....."

      What.....???
      Ha..ha..haa....

      Hapus
  13. Latihan terus asah keterampilan.
    Ingat Malondog mr.unknown bersiap Cina akan datang ke LCS beserta Armada besar.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cina gk main2 bro sebelum bombernya main2 kat Sabah terlebih dahulu Liaoning cinapun udah terlebih dahulu main2 kat Sabah ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
  14. SHAMED ON YOU LON






    KAH KAH KAH












    BLAH BLAH BLAH

















    ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ

    BalasHapus
  15. WHERE ARE U UNKNOWN BLAH BLAH ?


    ARE U A COWARD ?




    KAH KAH KAH






    BLAH BLAH BLAH











    ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ

    BalasHapus
  16. SALAM SEWA BOAT PEMINTAS & SEWA HELI TANDA MALON KEDEKUT DUIT ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ




    KAH KAH KAH







    BLAH BLAH BLAH










    ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ

    BalasHapus
  17. itu kapan cuy kcr 60 di pasang bofost 57mm mk3 mk?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yang dipasangin Bofors 57mm itu cuma KCR lama, yang sekarang seringnya pake CIWS NG-18 buatan Cina....

      Hapus
    2. Semburan peluruya lebih meriah bro

      Hapus
  18. THIS EXERCISE IS PREPARE TO BULLY MALON ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ






    KAH KAH KAH







    BLAH BLAH BLAH








    ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ




    BalasHapus
  19. Katanya Negara Maritim, tapi destroyer pun tak ada, frigates paling besar 110 meter,itupun senjata sedikit, ada yang salah dengan kelola negara

    BalasHapus
    Balasan
    1. maharajalela mu mana sok2 an ngatain negara lain.bikin kapal tak beres aja di banggain.tu makanya ngaca @ dani malon

      Hapus
    2. Sedikit kepalamu peang lon ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚...walaupun 110 meter tapi kami berani halau cina di natuna berbanding ATM ko pondan takut sama cina ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    3. Sulit memang terima kenyataan, tp fakta ya begitu, kuat kok kedaulatan dipermainkan terus, LOGIK? hahaha

      Hapus
    4. Xaxaxaxaxaxaxaxaxa logik???? G usah Destro deh, maharogol kapan jadi lon?????? Cuma satu selama 10tahun dr awal deal sampai saat ini tidak jadi2 xaxaxaxaxaxaxaxaxa kalo d kita, kita bina dulu yg kita mampu sambil pemenuhan kwantitas utk menjaga teritori Indonesia, lha tuh ada kapal cina n bomber cina masuk wilayah Malon kok Parak beruks diam saja???????? Katanya missilnya canggih,MKM canggih,hornet canggih,maharajalela canggih,lms canggih,radar canggih n tdm jaguh...... xaxaxaxaxaxaxaxaxa nih lon ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

      Hapus
    5. @dani iya sulit menerima kenyataan kalau aset ATM lapok,rusak,ompong, sampai2 ccg,nelayan, dan bomber masuk tak di intercepp,

      Hapus
    6. ternyata benar, kalian jadikan Malaysia perbandingan, pantas tak maju maju, Russia lah acuan itu kawan ๐Ÿ™‚

      Hapus
    7. Xaxaxaxaxaxaxaxaxa siapa yg membandingkan dg malonte ruk xaxaxaxaxaxaxaxaxa Lo tanya n komen nah kita jawab sesimpel itu xaxaxaxaxaxaxaxaxa malah yg membandingkan malah Lo xaxaxaxaxaxaxaxaxa logik?????? Ca xaxaxaxaxaxaxaxaxa nih lon ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

      Hapus
    8. Dani@ siapa yg menjadikan malon sbg perbandingan,mimpi ko lon ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ...malon miskin dgn aset usang kok dijadikan acuan perbandingan bagi Indonesia,dah halu ko tuh lon,yg jadi perbandingan kami itu ausy lon bkn malon miskin dgn aset usangnya ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    9. tak mau dibandingkan, tapi sebut sebut maharaja selalu, hahaha, lucu kalian ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ, bandingkan lah dengan angkatan laut Russia kawan ๐Ÿคฃ

      Hapus
    10. Malon acuannya adalah Laos

      Kerajaan terpisah di belah oleh natuna indonesia dan garis putus2 cina ngaku negara maritim
      ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    11. Xaxaxaxaxaxaxaxaxa kan Lo yg nanya n komen terus kita jawab nah simpel, ngapain Rusia yg d bawa2 kan Lo yg ada urusan n parahnya lagi yg membandingkan kan Lo sendiri kok g nyadar ya xaxaxaxaxaxaxaxaxa nih lon ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

      Hapus
    12. Dani burik kami bully malon supaya otaknya lebih beradab dan lebih pintar seperti manusia ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    13. Dani@ siapa yg nak bandingkan maharogol burik ko tuh lon,justru kami memperlekehkan/mentertawakan maharogol rongsokan ko tuh yg tak pernah cecah2 air ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜

      Hapus
    14. @dani mulai nga waras, dia menjawab pertanyaan nya sendiri,

      Hapus
    15. yayaya, intinya kalian sudah merasa sangat puas dengan kualitas alutsista Indonesia, baiklah ๐Ÿ™‚

      Hapus
    16. Buat apa jd pembeli selamanya???? Gampang kok kalau cuman beli doang, tp misi indonesia saat ini beli tp langsung boleh bina sendiri dan selanjutnya bisa bikin banyak2,,,maharogol malon sampai detik ini jd besi bekarat akibat salah potong, malon low iq ๐Ÿคง๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿ˜œ

      Hapus
    17. Kalo cuma jadi pembeli sejati cem malon lebih baik malon bunuh diri je ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
  20. Balasan
    1. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. Wak wak wak wak

      ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    3. Cocok.. Tanpa sengaja kok isi bonbin kabeh๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
    4. Gempur nama rumput.. ๐Ÿ˜

      Hapus
  21. Balasan
    1. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. Raja asbun ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    3. Wek wek wek wek
      ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  22. ☝️☝️ dani lagi dani lagi tak ada yg lain yg lebih berbobot, covid19 kau hantar di mari
    ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Danipun sebentar lg menjelma jadi unknown BLAH BLAH dan akan hantar pasal covid-19 ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  23. KAPAL CEPAT ROSAK ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ
    DUMMY C-705๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cam kapal lms beruk malon made china

      Hapus
    2. Rusak...??? Mata lo nga lihat tuhh kapal

      Hapus
    3. Itukan kata ko lon kerana ko tak de fast missile attack aircraft terbaharu berbanding LMS hutang 25 ko tuh ompong tak de misil dan sensor ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    4. Malon, seburuk-buruknya C-705 tu masih lebih baik daripada Exocet MM38 uzur korang tu, apalagi dibandingkan Sea Skua butut korang, dah hancur dahulu kapal korang huhuhu๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Specifications of C-705:

      Weight: 320 kg
      Warhead: 110 to 130 kg
      Range: 140 km to 170 km
      Engine: small turbojet engine plus solid rocket booster
      Seeker: radar, TV, or IR
      Cruise altitude: 12.15 meter (lowest)
      Target size: ships up to 1,500 to 3,000 tons
      Launching platform: aircraft, surface vessels, and land vehicles
      Kill probability: > 95.7%

      Hapus
    5. Xaxaxaxaxaxaxaxaxa lha maharogol malah takut air itu kapal perang apa kapal para bencis....ihhhhh Atut air ntar basyah cyinnn xaxaxaxaxaxaxaxaxa nih lon ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

      Hapus
    6. Raptol@ Cuba ko hantar specifications misil terbaharu malon ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    7. Specification of Sea Skua

      Mass
      145 kg

      Length:
      2.5 m

      Diameter:
      0.25 m

      Warhead:
      30 kg SAP, 9 kg RDX

      Detonation
      mechanism:
      Impact Fuze, delayed detonation.

      Engine:
      solid fuel booster / solid fuel sustainer

      Wingspan:
      0.72 m

      Operational
      range:
      25 km

      Maximum speed:
      Mach 0.8 +

      Guidance
      system:
      semi-active radar homing

      Steering
      system:
      control surfaces

      Launch
      platform:
      Westland Lynx, Combattante BR-42 FAC


      Dah lah, rudal tua kek gitu ga akan bertahan kena CIWS NG-18 sama AK-630, apalagi sama CIWS Millenium Gun hihihi๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    8. Kurang baik gmn lagi gua coba? Sampai gua wakilkan loe lon huhuhu๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  24. Malon nak halau kapal ccg gimana?
    Nak halau kapal nelayan vietnam pon nahas hilang oleh jaring nelayan nguyen

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nak halau kapal KKP Indonesia masuk Pulau Jarak milik malon dan menangkap nelayan malon di sana ATM & Malon coast guard diam tak berani tangkap kapal KKP Indonesia ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. KKP DAN COASTGUARD INDONESIA AKAN DI LENGKAPI DGN KAPAL2 BESAR...WADUHHH TAMBAH NGILU TU TLDM...

      Hapus
  25. Malon, seburuk-buruknya C-705 tu masih lebih baik daripada Exocet MM38 uzur korang tu, apalagi dibandingkan Sea Skua butut korang, dah hancur dahulu kapal korang huhuhu๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    Specifications of C-705:

    Weight: 320 kg
    Warhead: 110 to 130 kg
    Range: 140 km to 170 km
    Engine: small turbojet engine plus solid rocket booster
    Seeker: radar, TV, or IR
    Cruise altitude: 12.15 meter (lowest)
    Target size: ships up to 1,500 to 3,000 tons
    Launching platform: aircraft, surface vessels, and land vehicles
    Kill probability: > 95.7%

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sila hantar specification misil terbaharu malon kat blog ini ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. Om pit n jawabnya pasti....krik...krik....krik... xaxaxaxaxaxaxaxaxa yuuhhhuuu Malon nih ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

      Hapus
    3. Duh Taming sari ga ada di Wikipedia, bahkan di Wikipedia bahasa Inggris sampe ga ada hihihi๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    4. Mbahpret@ ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜ krik krik sesedap kari ikan kata Mat sabu ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    5. Kixkixkixkxi, taming sari ????๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚☝️☝️☝️

      Hapus
    6. TNI AL juga ada rudal Yakhont p800 onix jangkauan 300km dan hanya indonesia vietnam yg punya rudal ini.
      Saya rasa kapal secanggih apa pun jiran punya pikir2 dulu berhadapan dgn KRI yg bawa yakhont.
      Bbrp tahun lalu Frigat Oswald lakukan ujicoba rudal yakhont yg buat geger Asean.hihi

      Hapus
  26. Xaxaxaxaxaxaxaxaxa yuuhhhuuu Malon nih ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

    BalasHapus
  27. Suatu saat Malay akan bergabung dgn Indonesia..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iya bergabung dan menjadi milik indonesia,, kalimantan utara๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. TiDAK akan pernah terjadi...!!!!

      Kami BANGSA IndONEsia terdiri dari berbagai suku-bangsa dan agama.
      Saya bersaudara suku tionghoa (cina) IndONEsia.
      Saya bersaudara dengan non-muslim IndONEsia.
      Kami di persatukan SATU Ideologi_Pancasila.
      Semboyan kami “bhinneka tunggal ika” (unity iN diversity).
      Kami BERBEDA dengan kalian.

      Selesaikan Masalah internal dalam kaum KERAjaan malaysia kalian sendiri…!!!
      1.)Raja, KERAjaan, kelompok bangsawan (NO-democracy).
      2.)Chauvinisme, Rasis, Superiority SATU SUKU TERTENTU saja.
      3.)Security-DOG (anjing) dari istana queen elizabeth of London (buckingham).
      4.)Benci yahudi & non-muslim tapi meng-idola-kan mat-saleh.
      5.)Maki-maki/mengutuk/umpatan ke Tionghoa (cina) namun per-ekonomian bergantung pada mereka.
      6.)Merendahkan TKI (Tenaga Kerja IndONEsia) namun berharap bersahabat dengan BANGSA IndONEsia. (fuck...malaysian..!!!!)
      7.)Dan seterusnya…. masih banyak lagi.

      JANGAN melibatkan kami….!!!

      Mohon-MAAF yang sebesar-besarnya.
      Wassalamu'alaykum wr. wb.

      Hapus
    3. Jgn memohon maaf bung, kata anda sudah benar, kita tak akan pernah sama dgn tabiat cem malon...

      Hapus
  28. NASIB APES KAPAL LMS HARUS BERTEMU KAKAKNYA DI LCS๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  29. Memanas, China Intimidasi Malaysia di Laut China Selatan, Amerika Kerahkan Dua Kapal Perang


    https://pekanbaru.tribunnews.com/2020/04/21/memanas-china-intimidasi-malaysia-di-laut-china-selatan-amerika-kerahkan-dua-kapal-perang

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nantipun malon hantar upeti ke US kerana US dah hantar kapal perangnya ke LCS ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
  30. Kerajaan mana Exercise Tandon air 14 tahun sekali..?๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
  31. Awas kena rudal yakhont nanti klo lewat natuna malon tuhh

    BalasHapus
  32. Rudal c 705 dan yakhont kombinasi maut ni di laut.

    BalasHapus
  33. Salah potong hingga tak boleh nyelam,,,dasar malon negara tolol kebelinger ๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿ˜œ

    BalasHapus
  34. HAHAHAHAHHAHA.... INDON..INDON...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Unknown21 April 2020 19.28
      Suatu saat Malay akan bergabung dgn Indonesia..

      Ha..ha..haa....
      Malaysian asshole.

      Hapus
    2. Sehat gempurrwaria ?atau masih sakit

      Hapus
    3. Malon,Malon cakap ko sembang mendunia tapi tin kosong ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
  35. TDM sedang exercise how's using mask correctly

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yes, but they're learning to use spirulina and another beauty mask, not CBRN nor N95 mask.
      ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  36. Rame rame mudik ya mas. Nggak usah PSBB. Jokowi nggak mampu menghalang warga dari mudik.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hilih ga mempan loe ngomong kek gitu. Mudik sana sendiri, sekalian mati kena COVID-19, biar kurang beban negara dari orang goblok ga ngotak kek loe.

      Hapus
    2. Ingat lon masih ada dendam kesumat mahatir dan anwar...mukidin siap2 di culik dan di sodomi pendukung anwar ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  37. HAHAHAHA MALON MALON

    ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  38. BERUK MALON DARURAT BANANA TYPE DESTROYER

    BalasHapus
  39. kapal perang buatan pt pal KCR yg mereka bikin standar sipil dengan system radar sipil ada aroma krupsi sangat menyengat kawan .

    BalasHapus
    Balasan
    1. huss sok temfe, radar sipil apaan om antiembalgo ini kan kafal fferang bawak rudal, coba sebut yg sipil apa namanye hayoo? gak bs zawab khan, sini guwe fentung dulu jidat ente, biar dapet konten baruw lagi yg sehat tung tung tungg๐Ÿ”จ๐Ÿ”จ๐Ÿ”จ haha!๐Ÿ›ก๐Ÿ›ก๐Ÿ›ก

      Hapus
    2. Ketua suku a k a Dani

      Hapus
    3. palu gada@ jaga kesehatan ada cara paling ampuh bunuh kuman covit 19 CLOROX . cuma itu pembersih clorok bau nya sangat tajam orang flu demam langsung sembuh hihi ingat clorox tidak untuk di minum bisa amblar ๐Ÿ˜

      Hapus
  40. @pinkpussycat
    Ingat lon...malon sekarang "FAKE Goverment" gov pintu belakang....bukan hasil pilihan raya...tapi pilihan si Abdullah Ali ...kacungnya umno dan pas. Lepas covid siap2 bergaduh vs DAP...
    HAHAHAHAHA....kebayang ekonomi malon ekportir minyak...tapi minyak tidak ada harga saat ini....pertumbuhan ekonomi malonjing diperkirakan defisit -2%....

    BalasHapus
  41. AYO MEMBACA BIAR PINTAR ( SORY KALO ADA YANG MERASA FANASS).

    Peningkatan aktiviti maritim di Laut China Selatan bukanlah sesuatu yang baru dan ia berterusan sejak sebelum wabak melanda lagi. Ketika mana China berhempas pulas mengekang penularan wabak, angkatan militia laut dan pengawal pantai mereka terus aktif. Malah kapal peronda pengawal pantai yang paling besar, CCG5901 juga tetap berada didalam perairan EEZ negara kita ketika wabak mula2 melanda, dan walaupun mereka tidak membuat kacau ia jelas menunjukkan aktiviti menunjukkan kehadiran tidak berkurang. Kehadiran kapal mereka di perairan Luconia juga tidak berkurang.

    Dengan kekangan aset maritim yang kritikal, Malaysia sejak dahulu menghadap ancaman pencerobohan kawasan perairan dengan menggunakan kapal yang sudah berusia purata 45 tahun dan penggantian kapal baru yang sebelum ini berjalan lancar, tergendala kerana perubahan pentadbiran kerajaan dan terus tergendala akibat penularan wabak covid19.

    Amerika masuk bukan sebab mereka rasa kita negara penting tetapi memang lumrah hakikat yg sejak sekian lama, apa saja pergerakan armada China pasti akan ditimbal balas dengan pergerakan armada Amerika. Hakikatnya Amerika tidak juga mahu hilang pengaruh dirantau sebelah sini dek China. China ada kepentingan dan begitu juga Amerika Syarikat.

    Malaysia hanyalah alasan untuk mereka bertindak.
    Sebelum China menambak pulau buatan di Fiery Cross lagi mereka dah menganggu kita dan jelas, sejak dari mula peningkatan aktiviti maritim oleh China keatas EEZ kita, kerajaan lama, kerajaan baru dan kerajaan baru baru masih dilihat memandang enteng keselamatan dan pertahanan negara kita.

    Kita sudah sedia maklum, TLDM dan APMM kekurangan kapal peronda malah kapal sedia ada saiznya jauh lebih kecil berbanding kapal pengawal pantai China yang terbesar dengan berat 12 000 tan, berkali ganda lebih besar dari frigate dan OPV kita dalam TLDM.

    Sedang negara serantau memperkukuh dan menambah aset peronda, kita disebabkan politik memperlihat program modenisasi tergendala, perolehan kapal dihentikan dan seterusnya kita berada pada keadaan kita sekarang - berhadapan dua medan pencerobohan asing dalam perairan negara kita dengan kekangan aset yang amat ketara.

    MMP

    Mie KeCheq Masa laut LCS tengah panas mcm ini, kita kekurangan kapal perang. Jika projek 27 buah MEKO dan 3 buah kapal MRSS itu diteruskan tidak lah malaysia jadi kekurangan aset seperti hari ini. Malangnya 6 buah saja dari 27 kelas MEKO dibina. Sekarang mana nak cari sekurang²nya 12 buah kapal yang berkeupayaan untuk menyokong operasi TLDM. Benda bukan boleh beli kat kedai bot fiber.

    Pok Yie Sg Golok mereka selalu mengganggu kami dn menghubungi kami melalui radio, tpi kami tidak layan

    Pok Yie Sg Golok Mereka tnya pasal aktiviti kita, cuba nk bg tau yg dia skrg berada di wilayah dia. Hri tu pernah skli dtg dtg block dpn kami, dan pasang semua lampu kat kapal dia mcm nk candat sotong tpi kami buat tak tau je.

    Mohd Mazran Bin Samin Sekurang-kurangnya belilah friget dan korvet terpakai sementara menunggu projek lcs dan lms diteruskan...












    BalasHapus
    Balasan
    1. Izhar Khalid Mohd Mazran Bin Samin setuju..sekarang ni total kapal navy kite ade cuma 40++ je..kite perlu banyak kan lg kapal..paling busuk 100 buah..baru bole jd The Grand Navy of Malaysia.

      Parujas Ais TLDM kena aktifkan semula kapal ronda kecil laju lengkap persenjataan misil permukaan dan penyebar ranjau seperti 20 tahun dahulu. Kuantiti banyak mudah diatur gerak bersama mothership mampu menyantuni tindakan sesiapa sahaja. Atas kekangan bajet ambil alih dan upgred bot Polis Marin tu atau sewa dari swasta.

      Parujas Ais Endra Explora
      Ehh tak usah berjiwa kecil menyiapkan pasukan bertempur dalam perang one off begimi.
      Kita mesti ubah doktrin combat ke arah lebih ganas dan berani. Aset vessel dan bot 15 meter lagi usang tak bernilai lagi baik bagi tugasan skuad serangan berani mati .IRGC navy beri panduan revolusi kaedah ini. Apa pun gelodak lama biarlah berlalu tapi kita berusaha pujuk MOF dan Kerajaan sekarang beri bajet khas kecemasan untuk keperluan pertahanan ATM ini

      Endra Explora Parujas Ais x relevan bang...man power pon pening nk handle..barang da lama..tp well done RMN technician operate sehabis baik... mkn kos yg besar utk SLEP

      Ismie Atiq duit ada, tpi barang tadak..

      Abu Navaradeeforty vessel takde
      AShM lebih takde
      MPA takde

      Nizam Jimi Malaysia Military Power kita x boleh ka minta bantuan pakej kapal baru drpd UK.. Kita kan commonwealth..?? Just tanya

      Malaysia Military Power Parujas Ais kapai tadaaaaaak

      Hakim Hakim Sblm ni bot2 vietnam slamber je msuk perarian mlysia xde ape tindak kn langsung.. mmg betul.. kelenkapan pertahann negara kita mmg teruk.. tmbh plk bot2 n kapal2 yg kita ade mmg tidak mencukupi..

      Izhar Khalid Ade negara nak jual kapal perang 2nd tak. Utk tutup lompong sementare nak tggu kapal perang Malaysia yg tak siap2..

      Mohd Mustakim Amir Ada brunei byk opv saiz mcm kd keris

      Syahrul Niezam Baihaqi Je KD KERIS buatan Wuhan, China.

      Baihaqi Je lawak tul,nak gaduh ngan wuhan tapi beli kapal dari sana juga..

      Mohd Firdaus Abdul Hadi Frigate malaysia ade mana sekarang.

      Muhammad Franz Firdauz(a k a Xxapir malon)
      Muhammad Franz Firdauz Kidd class ade lg x..xpn pinjam carrier lme us yg tgh tggu nk scrap wkwk

      Hakeem Zahari Rilkhai Nawzays ada tengah tersadai kat lumut

      Rilkhai Nawzays Kita ada kapal perang buatan sendiri ka?

      Malaysia Military Power tersadai kat china gak

      Muhamad Azrul B. Sukri Maybe apa yang kita perlu risau adalah penempatan airbase dan missiles jarak jauh yang ditempatkan(Pulau Buatan) secara haram oleh mereka di kawasan pertindihan tersebut..

      Malaysia Military Power Muhamad Azrul B. Sukri apa yg kita perlu risau adalah kerajaan tak buat apa

      Saudagar Mimpi Tun nak salahkan kerajaan dua tahun tak patut...kerajaan ph terpaksa pinjam.jepun dan buat bond utk tampung perbelanjaan. Tu aset apmm pun amik dari polis marin zaman sapa? kenapa xbeli baru? sebab xda duit kalau kita.ni kaya mcm cina boleh lah cerita nak destroyer bagai..

      Tun Saudagar Mimpi duit memang ada, sana sini kelepet. Ada program dengan jabatan audit dulu, yang kelepet dalam kerajaan ni banyak. Contoh, skru sama pattern dan jenis dekat diy 70 sen, dia tekan kerajaan sampai 14 ringgit. Jabatan mana punya kerja tu, kita diam diam sudah la

      Hapus
    2. Akmal Fahmy Ahmad Daud kerajaan salurkan dana baik dah utk eset2 pertahanan.. dari dulu lagi puak2 panglima ni suka putaq duit... Sb tu bnyak projek aset tiba3 kena tmbah lagi dana... Dana dok ada puak ni bedak habis.....

      Akmal Fahmy Ahmad Daud pemantauan ponnx guna ...puak ni bnyak kroni panglima2 ni. Reja ambek kontrak sub berapa bnyak.... Smpai yg bawah dana nk buat reja pon x da duit... Sembang bakti pada agama, negara bangsa... Duit sebat seropa tu...

      Akmal Fahmy Ahmad Daud labur bnyak2 pon duit dok kena songlap dengan puak2 ni x guna juga...6 bijk dana 9billon siap cuma 3 biji duit lgi 3 biji da lesap

      Saudagar Mimpi toksah sembang pasal.kapal.la.. lucu.. tu yg buat kapal kat sijangkang tu hancur tokey melayu la.tu.. nak salahkan ph kunun.. mcm berduit sgt.. bodoh

      Muhamad Amirul Zainal Abidin Baru sembang pasal kapal dah mula pening...macam mana la nak fikir pasal helikopter....pusing2 kepala d buatnyer....masih 0 attack helicopter...nuri pencen...aduhhh...harap2 maju la malaysia dengan asset pertahan baru(mimpi dalam mimpi jika politaik masih berterusan)

      Golluem Eill Saudagar Mimpi beza zaman ph zaman pn .. zaman ph yg betul betul boleh buat kerja x diendahkan ..yg bonggok bonggok sebuk nak tunjuk pandai padahal bukan tau apa pun ..berlagak je lebih kah kah kah

      Ahmad Zulhilmi Saudagar Mimpi nak tampung belanja jadah mendenye...? dok ratib malaya nak bankrup lg..?Madey pun dah mengaku malaya ni ada rezab 2 triliung lg..agak2 la spin...isy..x sedak la ayat spin..agak2 la nak membongak pun..

      Golluem Eill Saudagar Mimpi sapa suruh mansuhkan gst ? Agak pandai sangat , terlebih pandai dari orang yg pandai.. buang gst lepas tu jadi peminta sedekah , pinjam sana pinjam sini lepas tu sekupang haram x bayar ������

      Ilhamshah Putra Saya sekadar bertanya..jika kita beli 2 kapal pengangkut pesawat dan perbanyakkn kapal selam mcm jnis kursk tue ok tak..bagi mnjaga telaga minyak dan sempadan kita..

      Muhamad Erywan Cadangan dlm kertas mmg impian kami yg follow page MMP dri zaman blog lagi tapi apakan daya kekangan dan alasan budget pertahanan tiada nampak keseriusan pemerintah dari zaman berzaman.

      Hana D'nara Jadi penduduk China masuk ke Malaysia secara rahsia dengan mendapat ic ada helah disebalik agenda tersebut adalah mahu kan Malaysia ke admin?

      Scar Flower park..nak tau gak apa tindakan kerajaan dlm hal nie sbb dah tau ada pengkhianatjual IC ker cina..ada sejarah singapora boleh diteladani..

      Sembang Tepi Satu lagi cara ialah bila ada keluarga cina kematian anak. Mereka ni cepat2 seludup dari china sebagai anak ganti. Tak perlu buat ic baru.

      Adib Johaiyriel Tuan admin..kita dh bnyak sngt bg kelongaran dkt puak china ni contohnyer yg berlaku dkt kuantan tu project MCKIP seluruh kawasan tu dh dh penuh ngan china mainland dah mcm perkampungan china dkt dalam tu dan diorang dh kuasai pon one of the port yg dkn kuntan tu.

      Awal Syawal ImjaHanash Ni mmglh bising sb situ pusat jenayah no1 dlm malaysia.. Dari dadah,pelacur,pemerdangan org,projek ic china


      Hapus
    3. Mohd Aรญmullah Jaga2.. mohon KDN beri kuasa penuh pada ATM utk kawal warga asing di Malaysia. Tapisan IC baru. Khuatir kita akan disabotaj dari "dalam" dan luar pada bila2 masa. Ribuan warga China yg masuk ke Malaysia tanpa pulang bertahun2.. mereka masum melalui pas pelancongan/sementara/belajar/bekerja.. siapa tahu diantara mereka adalah SPY...

      Khairol Othman Tun bosted mesin cuci duit boh... ������
      Baihaqi Je klu tni al dah kna bom dah wuhan ni

      Shahrulilahi Erolf just play safe.. kalau xde USA cover kat situ mmg lauk je China buat kita and negara lain mcm Vietnam.. indonesia jugak ganas.. habis dihalau kapal China macam tu je.. indonesia langsung xde rasa gerun nak perang sebab dia tahu rakyat die mmg xkisah perang sbb hidup pun dah j macam berperang

      Yop Ariffin Shahrulilahi Erolf ini aku setuju. Lagi pun kalau benar2 perang china bukan berani sangat tapi indonisia pasti berani. Kesannya ekonomi kedua2nya hancur.

      Rahmat Mokhtar Mentang2 minyak murah diaorg merayap syok2 kacau perairan kita. Harap TLDM lakukan sesuatu.

      Ahmad Daud Jangan bimbang rakyat malaysia. Sekarang senjata dah blh beli online. Ckp je nk apa kapal selam, kapal perang, jet pejuang, roket. Peluru nuklear pon ada dijual����

      Amirin Bakar TLDM hantar kapal ape admin?

      Dhan Elias kd tun abdul razak

      Min CaldinaZt Kapal nelayan laut dalam

      Malaysia Military Power Amirin Bakar rahsia

      Bajigao Singham Ape cter maharajalela,stop trus ker?

      Azmi Izanuddin Saya sangat berharap pasukan tentera indonesia ikut ambil berat perkara ini sebab bagaimanapun kita serumpun harap2 pihak TNI Indonesia Dan ATM malaysia Dapat memperkukuh tempat2 yang menajadi sasaran Negara luar
      Seperti Apa yang sudah di lakukan kerajaan indonesia Di pulau natuna sampai sekarang cina xwujud lagi kat pulau tu����

      Shahrulilahi Erolf indonesia berani dan keras.. kita main tarik tali. org cakap kita bodoh sambil gelak.. kita pun iyekan je.. indonesia die tempik balik so xdelah org nak gurau2 bodohkan kita.. mmg Indonesia masuk kawasan kita sm mcm spore tp kita tahu mereka hanya lalu tp China bkn sembarangan.. paatu kes macam ni insoneaia hntr kapal merka jgk br China gerun

      Amirul Husni Wan Mustaffa Malaysia boleh nego lagi. Jangan risau

      Sembang Tepi Azmi Izanuddin indon pun takley pakai. Sempadan kita dah byk kali ceroboh.

      Raja Amirul Azmi Izanuddin puih, takde nak ditolong nye mereka, siap gelak lagi dan seronok lagi

      Amir Che Ali Kemampuan ketenteraan dia orang lebih jauh kehadapan,...... rasa bimbang dan takut,.. yang mana selama ini kita menyaksikan negara yang telah musnah akibat persengketaan,..

      Mohd Al Taufik Malaysia navy perlukn destroyer class ship...10 bijik pun jadi la...������

      Hapus

    4. John Jun Last2 maintenance ke laut tak guna juga bro...

      AJ MJ Na kn skrg baru buka mata semua. Dlu masa kerajaan BN lgi klu bleh malaysia ni ada nukliar sendiri 3buah kapal perang induk dn kapal selam dlm 5buah smpai sya ckp sma kwan2 sya klu la kerajaan nk minta dngan rakyat sehari RM1 ja atau sebulan RM1 untuk bina pertahanan negara sya la org pertama yg setuju klu bleh kta buat kapal ronda sendiri tau knpa ni la sbb nya. Dn knpa negara jiran kta mcm indonesia bleh bt sendiri knpa kta x bleh

      Muhamad Erywan Dari dulu aku follow page MMP msa zaman blog MMP smpi ke page fb kekangan aset2 tentera di bawah cabang ATM sejak berkurun berzaman bertukar kerajaan masih sama tiada penambahan budget dan tahap keseriusan pemerintah dlm keselamatan negara. Sibuk dgn hal politik x habis2. Ingat kita negara islam yg harmoni harus mempersiapkan armada kekuatan ATM di tahap tertiggi. Baru la kene dgn slogan "Digeruni Dan Disegani Lawan & Kawan". ATM siap siaga

      Fakhruddin Ishak adjust lah HMS Queen Elizabeth mari alek ni, kita semua buat macam tak biasa pula segan-segan malu ngan UK, kan dulu macam anak dengan emak banyak ilmu cedok dari sana. Hak mereka hak kita juga. siap skali package frigate ngan kapal selam baru siap. Baru ngam senyap belaka.
      Muhammad Franz Firdauz Sorry tp kos lcs sgt xmsuk akal..nk mintk tmbah lg

      Oshkar Gloss Malaysia, vietnam, philipine, brunei, thailand n maybe indon kne bergabung buat task force halau china, buat style NATO...

      Iz Mohd Oshkar Gloss masing2 ego je asean nie lagi2 ehem2 sebelah kita tu ��

      Izzuan Said Geoffry Jeff Fatani hak milik kerajaan Utara Tanah Melayu sejak merdeka pun mereka takut nak pulangkn. Banyak sangat buat perjanjian dgn British sampai Sedara kita pun terpisah jadi negara jiran

      Izzuan Said Thai bukan suka Malaysia dari zaman dahulu lagi. Thai boleh jadi Gunting dalam lipatan...

      Abah Maryam Hanya pembuli yg boleh kekang pembuli.. kita ni mampu tgok je la diorg tgh laga dahi.

      Khairi KCh Brunei harus membantu Malaysia Dari segi kewangan beli aset ketenteraan bagi mengekang both eez,, Malaysia kena tibai,Brunei pom turut berdarah,

      Asrul Asyraff tengok sajala, staff2 petronas, anggota TLDM,APMM habis semua dikacau china
      cabaran sungguh kali ni

      Hapus
    5. Asrul Asyraff tengok sajala, staff2 petronas, anggota TLDM,APMM habis semua dikacau china
      cabaran sungguh kali ni

      Shahren Rethashah Kan elok kalau TLDM ada kapal kelas Destroyer AAW dengan standard SAM boleh payung kawasan beasr sikit, mana tau ada budget 2 Trilion tu boleh PM tepi ke TLDM ��

      Muhammad Franz Firdauz Cita dia bns ni xleh hrap..habis cita..lps ni nk beli kapal buat kat lua xyh sibuk2 nk bt sini

      Faiq Adzhar Muhammad Franz Firdauz nak siap camane bila nak bayar vendor je duit bajet kena cut? story fb even pigs can fly.

      Muhammad Franz Firdauz Frigate lcs pn xsiap siap..kelas kedah pn togel lg nk destroyer..dengan heli xckup

      Semper Fidelis Pergh artikel 2013 min. Selama 7 tahun sampai sekarang kerajaan Malaysia tak mahu pasang taring dekat kapal-kapal TLDM. Sedihnyer politik sampah.

      Semper Fidelis Khaidhir Khalib projek mana tu dah jalan? Saya tau LCS tgh delay je.

      - Kerajaan tak serius perkasa aset ketenteraan
      - Kapal selam pun songlap. Sulu rilek je masuk Sabah.
      - Serah kedaulatan negara pada Singapura dalam isu batu putih.
      Tapi, bila kuasa ditangan
      - Kita tak akan lawan, diplomasi sahaja
      - Timbalan beliau umum tidak akan tambah aset laut baru. Termasuk kapal selam
      - Pecah rahsia pertahanan negara pada umum.
      - Potong peruntukan utk operasi ESSCOM
      - Kapal selam boleh menyelam rupanya.
      - Madey umum tidak akan tuntut pulau batu putih, tarik semula semakan ICJ.
      Banyak lagi isu keselamatan dan pertahanan negara yang 'Si Kitol' ini abaikan.
      Tuan2, pengkhianat bukan mandat semata. Kedaulatan jauh lebih penting. Komunis pun bernafas segar masa mereka di Putrajaya. Cukuplah 2018-2020. Patut dah belajar

      Semasa fleet amphibious PLA-N berlabuh di James Shoal , 80 km dari Bintulu.. di percayai, Kapal KD Perak satu2 nya kapal TLDM yang bukan sahaja dapat mengesan, malah sepanjang masa shadow kapal2 china tersebut. Kemudian tetiba TLDM meletakkan upgrade semua kapal NGPV kelas Kedah sebagai priority.. namun begitu BAJET TIADA.
      Bayangkan Navy dah bagi tau ni NGPV kelas Kedah mesti di upgrade .. tetapi Gomen tak dapat allocate bajet yang sepatutnya untuk kapal2 ni. Mengapa? Aku tak sure apa yang terjadi semasa insiden James Shoal tu tetapi Laksamana Dato' Sri Abdul Aziz bin Haji Jaafar menggariskan bahawa prioritynya ialah EADS 3D radar dan pemasangan surface-to-surface missile (SSM). EADS 3D radar mesti di ganti? peliknya... sebab EADS 3D radar merupakan radar yang bagus dan boleh di katakan baru lah. TLDM nak sama ada major software dan hardware upgrade atau tukar terus radar tu. Apo yg terjadi di James Shoal sampai begitu sekali ek?

      TUDM sangat sangat perlukan MRCA. Tetapi pemimpin sekarang tak faham atau buat2 tak faham perkara ni dan nak jadi cerita pembangkang langsung tak aware perkara ni to such extent mahukan kekuatan ATM di kurangkan.

      Mampukah ATM berhadapan dengan konflik ini? Tuan2. Semasa Malaysia menghadapi krisis Lahad Datu yang di klasifikasikan sebagai Low Intensity Conflict.. TLDM dengan sokongan dari Maritim dan Polis Marin telah melakukan naval blockade di perairan Sabah. Naval Blocakde ini sebenarnya telah menyebabkan hampir kebanyakkan Aset2 TLDM digunakan dan melemahkan bahagian2 yang lain.

      China Serta Merta mengambil kesempatan tersebut dan melakukan latihan di James Shoal.
      Kita hanya dapat menghantar KD Perak yang hanya bersenjatakan MERIAM sahaja untuk memantau fleet tentera laut China tersebut. Tuan2 boleh bayangkan bagaimana situasi KD PERAK?

      Mieck Mule x payah la malaysia sebok nak berperang, ngn lanun plipin pun askar malaysia x mampu kalahkn, inikn pula nak lwn china atau ammarika???
      lawak... ��������

      Ar Firdaus Khair QEllme Jay china dah test philipines.. xda tindk bls. Sbnr china da lama msuk smpadan malaysia.. xda tndk blas . Xsilap thun lepas coast guard dia mai d indon terus indon hntr f15.. hahaha pastu nmpk mcm china nk test terus indon beli beberapa lgi unit f15 dri us. Nmpk indon tahu permainan china

      Hapus
    6. busyett f-15...iya aza dech haha!๐Ÿ™๐Ÿ™๐Ÿ™

      Hapus
    7. Pak @pg,

      Typical malasya.... Ngomong gak pakai data sahih.
      Diskusi mengandalkan khayalan mereka belaka.

      Hadeuhh...
      He..he..hee...

      Hapus
  42. MAlon tak pandai perang..
    Malon cuma pandai tanam pokok pisang je..macam dubor Rosmah..

    BalasHapus
  43. Artikel Yang Sangat Bagus Gam ^^zin Comment Ya Gan

    BANDAR TOGEL

    JUDI SLOT

    TOGEL SINGAPURA

    PREDIKSI TOGEL SINGAPURA

    AGEN TOGEL

    TOGEL JITU

    TOGEL AKURAT

    HOBI4D

    BURUAN DAFTARKAN DIRI ANDA SEKARANG JUGA DI HOBIJITU DAN DAPATKAN BONUS HARIAN HINGGA MENCAPAI 10 % DAN BONUS NEW MEMBER 10% ^^

    BalasHapus
  44. Jose rizal fregat boleh

    BalasHapus
  45. Jika bank Anda mengatakan tidak kepada Anda untuk pinjaman, ada tempat otentik di mana Anda bisa mendapatkan pinjaman asli. Saya ingin mendapatkan pinjaman institusi yang saya temukan online untuk semua saudara dan saudari Muslim yang mencari pinjaman cepat untuk dengan cepat menyelesaikan masalah yang diinginkan. Saya mendapat pinjaman Rp.700.000.000. dari ibu KARINA ELENA ROLAND LOAN COMPANY yang saya gunakan untuk merenovasi rumah sakit saya dan untuk melengkapi bisnis saya. Saya mendapat pinjaman dari mereka beberapa bulan yang lalu. Saya meminjam dari mereka karena ada banyak perusahaan pinjaman palsu online. Saya juga memperkenalkan saudara saya yang juga mendapat pinjaman sebesar Rp. 500.000.000 PERUSAHAAN PINJAMAN KARINA ELENA ROLAND. Sebelum saya menghubungi mereka untuk pinjaman, saya juga melakukan banyak penelitian tentang mereka dan menemukan mereka benar-benar asli. Mereka tidak seperti perusahaan pinjaman barat yang palsu. Jadi saya meminta pinjaman tanpa jaminan dengan mereka. Mereka memberikan pinjaman sesuai dengan hukum dan peraturan Islam. Tidak Perlu Jaminan. Tidak ada biaya tersembunyi. Mereka meminjamkan proses yang cepat dan sederhana. Tetapi Anda harus bisa menyetujuinya. dan Anda juga harus membayar kembali pinjaman mereka pada waktunya. Saya ingin meminta semua Muslim sejati dan tidak ada muslim untuk menghubungi ibu karina yang baik di email atau whatsapp: +15857083478 (karinarolandloancompany@gmail.com) Anda dapat menghubungi saya untuk meminta nasihat juga melalui email (nurraysadiena@gmail.com)

    BalasHapus