07 September 2022

75% Kapal TLDM Usia Lebih 40 Tahun, Perlu Kapal Baharu

07 September 2022

KD Lekir F26 (photo : Ed Schaefer)

LUMUT:  Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) memerlukan kapal perang dan kapal peronda baharu kerana 75 peratus daripada  aset sedia ada sudah ‘berusia’.

Kegagalan memperoleh kapal baharu dalam jumlah dikehendaki menyebabkan TLDM terpaksa segera melakukan ‘proses kitar semula’ atau program memanjangkan hayat kapal sedia ada.

 Panglima Armada Barat, Laksamana Madya Datuk Abu Bakar Md. Ajis berkata, semakan mendapati 75 peratus daripada 44 kapal milik pasukan tersebut ketika ini sudah berusia lebih 40 tahun dengan ada antaranya melebihi 50 tahun.

“Sebagai contoh, kapal peronda laju yang beroperasi di Pangkalan TLDM Kuantan, Pahang, semuanya sudah mencecah usia 50 tahun, dalam erti kata kapal TLDM sudah lebih usia,” kata beliau ketika  menyambut kepulangan Kapal Diraja (KD) Lekir yang menyertai Eksesais Lingkaran Pasifik atau ‘Rim of The Pacific’ (RIMPAC) 2022 di Jeti Operasi Pangkalan TLDM Lumut di sini hari ini.

Menurut beliau, tempo operasi kapal yang panjang mengkehendaki TLDM sentiasa melakukan proses penyelenggaraan dengan segera berikutan keadaan kapal dimiliki ‘agak berumur’.

Kata Abu Bakar, sebagai contoh KD Lekir yang baru pulang dari RIMPAC perlu melalui proses penyelenggaraan singkat untuk persediaan misi operasi yang lain.

KD Lekir F26 (photo : Motoqar)

Memerlukan kapal baharu

Oleh itu, menurut beliau,  TLDM ketika ini  memerlukan kapal baharu dengan bilangan yang mencukupi kerana kuantiti sedia bukan sahaja tidak mencukupi tetapi juga berusia.

Terdahulu, dalam ucapannya, Abu Bakar menjelaskan, selagi TLDM tidak menerima kapal-kapal perang baharu seperti kapal tempur pesisir (LCS) dan kapal peronda misi pesisir (LMS) peringkat kedua, TLDM perlu terus  memastikan kesiagaan kapal-kapal perang sedia ada seperti KD Lekir berada di tahap tertinggi.

“Ingin saya tegaskan di sini, sekiranya TLDM diberi keupayaan yang diperlukan, kita yakin akan kemampuan kita untuk mempertahankan kedaulatan serta kepentingan negara, baik di waktu aman mahupun konflik,” tegas beliau.

Abu Bakar berkata, kejayaan KD Lekir mengharungi cabaran pelayaran serta melaksanakan setiap siri latihan sepanjang Eksesais RIMPAC 2022 tanpa gagal adalah sesuatu yang perlu dibanggakan.

Menurutnya, KD Lekir merupakan kapal perang yang berusia hampir 40 tahun tetapi masih gagah mengharungi lautan selama 62 hari dengan jarak menghampiri separuh ukuran lilitan dunia sepanjang penugasan eksesais tersebut.

132 komentar:

 1. Balasan
  1. Berita tentang Aset Malon paling bermutu dah bikin ketar ketir kawasan dan dunia ghoib.wk wk.wk

   Hapus
 2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

  BalasHapus
 3. 1. BAYAR UPETI 999 TAHUN (NEGARA SETENGAH MERDEKA LEWAT AGREEMENT)
  2. MAHATHIR : JUAL ASET NEGARA LAHAN UNTUK BAYAR UTANG (TERJEBAK UTANG CINA)
  3. ASET BUMN MALAYSIA DI SUDAN DISITA TERKAIT KEJAHATAN MEMALUKAN
  4. BAYAR UTANG NEGARA 4.500 TRILLIUN, MALAYSIA BAKAL JUAL PULAU
  5. MALAYSIA GALANG DANA (CROWFOUNDING) UNTUK BANTU UTANG NEGARA
  6. PESAWAT SUKHOI GROUNDED
  7. PESAWAT MIG GROUNDED
  8. PESAWAT F18 GROUNDED
  9. PESAWAT MB339CM GROUNDED
  10. HELI GROUNDED DAN LEASE
  11. RUDAL EXPIRED
  12. 48 PESAWAT SKYHAWK HILANG
  13. MESIN JET 2 BUAH DICURI SAAT PERBAIKAN
  14. NO MARINIR
  15. NO LST
  16. NO LPD
  17. NO TANKER
  18. NO KCR
  19. NO NSM
  20. NO SPH
  21. NO JAVELIN
  22. NO HELLFIRE
  23. NO MPA
  24. NO HIDRO-OSEANOGRAFI
  25. NO APACHE OR HELI HEAVY ATTACK
  26. NO M3 AMPHIBIUS RIG
  27. LCS MANGKRAK KARATAN
  28. OPV MANGKRAK
  29. TANK MOGOK
  30. TRANSPORTER MOGOK
  31. HAWK JATUH DAN HAWK PAKAI AVIONIK MADE IN INDONESIA
  32. M4 MADE IN USA
  33. GEAR ROMPI DAN HELM MADE IN INDONESIA
  34. SERAGAM MADE IN INDONESIA
  35. SS2 V5 MADE IN INDONESIA
  36. 4X4/6X6 DEFFERED
  37. LATMA PINGSANNNN DAN SAKIT PERUT
  38. PELURU 5,56 MADE IN INDONESIA
  39. MENTERI NEGARA TERLIBAT SKANDAL SEKS
  40. RAJA TERLIBAT SKANDAL SEKS
  41. DITOLAK F-18 KUWAIT
  42. PARASUT MADE IN INDONESIA
  43. RASIO UTANG 63% DARI PDB BANGKRUTTTT
  44. PDB RENDAH TIDAK ADA SETENGAHNYA INDONESIA
  45. NO PESAWAT COIN
  46. PILATUS MK II KARATAN
  47. AARM DIAYAM-AYAMKAN DI NEGARA SENDIRI
  48. NO KAPA
  49. KAPAL SELAM APUNG
  50. OPV MANGKRAK KARATAN
  51. TIDAK ADA TAMAN MAKAM PAHLAWAN
  52. NO NASAMS
  53. GRANAT MADE IN INDONESIA
  54. NEGARA YANG RASIS SEJAK DI KONSTITUSI
  55. NEGARA YANG DAMAI DENGAN KOMUNIS
  56. CN 234 MSA SEDEKAH PROGRAM MSI USA
  57. KAPAL NIAGA DIKONVERSI KAPAL TANKER
  58. NO TANK AMPHIBI
  59. LCS BATCH II DEFFERED
  60. LCA DEFFERED
  61. TIDAK MASUK G20
  62. VITA BERAPI UGLY DESIGN
  63. SEWA SATELIT PALAPA
  64. SEWA WILAYAH KE KESULTANAN SULU
  65. CN 235 MADE IN INDONESIA
  66. KAPAL SELAM TERAPUNG
  67. PETRONAS UTANG KE PGN
  68. PROTON DI BELI CINA
  69. KAPAL EQUANIMITY DISITA KEPOLISIAN INDONESIA ATAS PERMINTAAN BADAN PENYIDIK FEDERAL AMERIKA SERIKAT, FBI. AFP
  70. MEGA KORUPSI TERBESAR DI ASIA ADALAH SKANDAL 1 MALAYSIA DEVELOPMENT BERHAD (1MDB)

  BalasHapus
  Balasan
  1. Malin gak mau beli Kapak Perang dari Indonesia baik MLRS, BCM, KCR alasan gak bagus, kurang canggih, takut rahasianya bocor dan gengsi padahal yg utama

   Hapus
  2. Malon gak mau beli dari Indonesia kapal perang soalnya gak bisa mark up untuk uang tengah atau uang kopi gak ada...

   Hapus
  3. Tentara cungkring om sekali jotos auto kill.......

   Hapus
 4. TLDM Kapal USANG dan OMPONG NAVY...๐Ÿ˜„๐Ÿคฃ๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ๐Ÿ˜„

  BalasHapus
 5. https://www.thevocket.com/isu-projek-lcs-kerajaan-malaysia-bayar-rm6-bilion-untuk-kapal-tldm-versi-bunian/

  Wkwkwkwkwkwk

  BalasHapus
 6. ANALISIS: LCS kini jadi bahan jenaka, bahkan penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu
  By BORHAN AHMAD / August 7, 2022

  Skandal Kapal Tempur (LCS) untuk Tentera Laut Malaysia kini bukan saja menjadi bahan jenaka untuk perlekehkan Malaysia bahkan menjadi satu penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu.

  Bahan jenaka kerana Malaysia berjaya membina kapal halimunan ketika Amerika membina jet pejuang halimunan manakala ia penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu pula apabila terdedah bahawa kapal yang dilancarkan sebelum ini oleh Raja Permaisuri Perak sebenarnya belum siap.

  Serangan ke atas pentadbiran Datuk Seri Najib Razak dan rakan-rakan ketika kerajaan Barisan Nasional (BN) berkuasa dahulu juga semakin sengit dengan skandal LCS ini.

  Najib pula sehabis mungkin cuba menepisnya dengan meletakkan kesalahan itu ke atas pelbagai pihak.


  Jenaka yang tular di kalangan pengguna media sosial di Malaysia.
  Yang paling sinikal adalah penyebaran jenaka bahawa Agensi Perisikan Pusat (CIA) dan Tentera Laut Amerika menghantar pasukan perisik mereka ke Malaysia bagi mengkaji bagaimana Malaysia boleh membina kapal halimunan.


  Ini berikutan pendedahan Malaysia membelanjakan RM6 bilion untuk membina kapal perangnya tetapi kapal itu tidak kelihatan.

  “Mereka terkejut dengan teknologi tinggi yang kita gunakan,” kata jenaka yang kini tersebar dengan cepat di laman-laman sosial.

  Ia berlaku apabila Amerika berjaya menghasilkan pesawat pejuang yang tidak dapat dikesan radar tapi Malaysia mampu hasilkan kapal yang hilang terus dari radar.

  BalasHapus
  Balasan
  1. Yang lebih tragik lagi adalah pendedahan PAC bahawa Mindef melancarkan kapal tempur tak siap pada 2017 lalu.

   Menurut Pengerusi PAC, Pengerusi PAC, Wong Kah Woh, berdasarkan prosiding dijalankan, pihaknya mendapati LCS 1 disahkan siap tidak sampai 44 peratus.

   Justeru, beliau merumuskan bahawa upacara penamaan dan pelancaran LCS terbabit seperti dinyatakan saksi hanya memberi persepsi kepada umum bahawa kapal berkenaan sudah siap.


   “Ketika prosiding, PAC tanya kepada saksi apa sebenarnya penganjuran majlis pelancaran itu sama ada majlis itu kamu memberikan satu persepsi atau gambaran yang mana kapal ini telah siap.

   “Dalam gambar (LCS) nampak cantik tetapi sebenarnya ia belum siap. Penjelasan kontraktor dan Mindef (Kementerian Pertahanan) ialah majlis itu adalah pelancaran (kapal) ke air untuk membuat ujian keseimbangan sama ada okay atau tidak. Kemudian (selepas majlis) kapal itu dimasukkan ke dockyard untuk teruskan pembinaan.

   “Ia (penamaan dan pelancaran kapal) sebahagian daripada institusi yang dipraktikkan oleh mereka termasuk MINDEF. PAC bangkitkan persoalan apa tujuan majlis pelancaran dilaksanakan adalah jelas sekali orang di luar sana akan ingat kapal ini sudah siap,” katanya sebagaimana yang dilaporkan BH 5 Ogos lepas.


   LCS 1 yang hanya siap 44 peratus yang dilancarkan pada tahun 2017 lalu sebagai sebuah kapal perang seolah-olah ia telah siap.
   Pada 24 Ogos 2017, LCS tercanggih pertama milik TLDM dilancarkan pada waktu itu dan diberi nama Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela berlangsung di dermaga Boustead Naval Shipyard (BNS) di Pangkalan TLDM Lumut, Perak.

   Upacara penamaan dan pelancaran kapal bernilai RM1.5 bilion itu disempurnakan oleh Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim sambil disaksikan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

   Ia adalah kapal pertama daripada enam LCS bernilai RM9 bilion yang dibina BNS dilepaskan buat pertama kali ke perairan pada majlis berkenaan.

   Mengenai ‘mast’ atau tiang yang dipasang di LCS 1 ketika majlis berkenaan untuk menunjukkan bahawa kapal itu lebih cantik, Kah Woh berkata kos tambahan yang diperlukan untuk tujuan itu sebanyak RM400,000 seperti dinyatakan saksi.

   Jelasnya, tiang berkenaan hanya ‘olok-olok’ yang bukan menjadi sebahagian daripada LCS 1 supaya kapal berkenaan kelihatan lebih ‘cantik’.

   “Upacara itu hanya untuk show (persembahan). Perhatikan juga ‘mast’ itu sememangnya dibuat BNS yang merupakan tambahan yang memang bukan sebahagian daripada LCS untuk nampak ia lebih cantik.

   “Kemudian ‘mast’ itu ditanggalkan dan dibawa masuk ke kilang,” katanya.

   Skandal Kapal tempur(LCS) untuk Tentera Laut Malaysia telah didedahkan di parlimen dalam laporan PAC baru-baru ini.

   “Mereka bukan sekadar melakukan pengkhianatan dengan mencuri wang rakyat dan menggagalkan projek siapkan pertahanan negara tetapi turut derhaka kepada raja dengan mempergunakan Sultan dan Pemaisuri Perak untuk tipu rakyat tutup pengkhianatan mereka,” dakwa Badrul Hisham Shahrin atau Che’GuBard yang kini menjadi orang kuat Bersatu.

   Bagi Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa pula, segala usaha dari PH untuk selamatkan negara dari penyakit rasuah yang sistemik telah dikhianati atas sentimen perkauman dan agama sempit.

   Namun setelah pengkhinatan mereka, satu persatu skandal dari pimpinan politik orang-orang Melayu terus terbongkar, tulis Mujahid menerusi Malaysiakini semalam.

   Katanya, apa yang didedahkan oleh PAC ialah dari legasi era ‘Bossku’ sebagai PM dan Zahid serta Hishamudin sebagai Menhan (2009-2014) ketika itu.

   Menurut Mujahid, seluruh ALP dan Ketua Eksekutifnya ditukar untuk memulihkan LTAT semasa kerajaan PH memerintah negara ini.

   Hapus
 7. "...program memanjangkan hayat.."

  Aaaaaaapa nii woeeiiyyy...!

  Wakakakakkkkkkkkakak

  BalasHapus
 8. "...75 peratus daripada 44 kapal milik pasukan tersebut ketika ini sudah berusia lebih 40 tahun..ada antaranya melebihi 50 tahun.."
  ====!!
  TLDM (Tentara Laut Dirasa Menua)

  Wakakakakakkkk

  BalasHapus
 9. Kalo yang di Boustead => TLDM : Terlalu Lama Dirasa Mangkrak

  Wakakakkkkkkkakaka

  BalasHapus
 10. 75% Kapal TLDM Usia Lebih 40 Tahun WKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKW

  BalasHapus
 11. ๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘‰"75% Kapal TLDM Usia Lebih 40 Tahun,...."๐Ÿ‘ˆ๐Ÿ‘ˆ๐Ÿ‘ˆ

  Dadiyo jejimat sing mbaurekso selat Malaka.......๐Ÿ™๐Ÿ™๐Ÿ™

  https://youtu.be/VqTms4c-zNg

  Umpamane ono kapal perang duweke Xi Jin Ping sing lewat nggono genah ndredeg wel-welan Yen ngadepi armada TKDN....lha genah kalah awu tur kalah pamor ๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ

  BalasHapus
  Balasan
  1. Nyungsep pak Dhe
   1. Gempurwaria
   2. Sandstrom7
   3. Hafizudin

   Kasih link pak Dhe biar goyang

   Hapus
 12. Yen ditamat-tamatke desaine KD Hang Lekir kok memper Karo KRI Fatahillah class yo ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡, kamongko sing siji gawean Jerman lan sijine maneh ko walondo ๐Ÿคท๐Ÿป

  https://youtu.be/PMmgZEGkz8Q

  Opo disik dek meh gawe kapal kangsenan disik nggon desaine ☝️☝️☝️

  BalasHapus
 13. -OLD SHIP NAVY


  -USANG NAVY


  -RABIES NAVY


  -ZOMBIE NAVY (kapal dah mati terpaksa dihidupkan).

  ITULAH TLDM GUYS


  LOL

  ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

  BalasHapus
 14. 6 Kapal LCS Maharogolele dan 3 kapal OPV Rumput Fatima, kapal BARU versi Bunian malu malu sama air

  BalasHapus
 15. 75 % Usang
  25 % Baru tapi versi bunian

  Wkwkwkwkwkkwkwk

  BalasHapus
 16. Jiahahahahaha.....infoTELAAAK.....RUSLIIIII.....elo jangan MEMBUAAAAAL Yaaaaa.......ini sudah JELAS dan TERANG bahwa MALOOON itu MISKIIIN.....JIAHAHAHAHA ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  BalasHapus
 17. Malooon....cepat sediakan AMBULANCE atau pesan kamar RUMAH SAKIT JIWA untuk BUZZER bernama RUSLIII ๐Ÿ™‚

  BalasHapus
  Balasan
  1. tambah sandstrom7 dan hafizudin om.......serta pasukan nasi bungkus unknown

   Hapus
  2. Ooooh iya.....belum termasuk sekalian ANTEK ANTEK si Rusli yaaaaa ๐Ÿ™‚

   Hapus
  3. paling tidak berani nongol om....nongol jam-jam tidur mental tisu om gempurwaria ce es maklum bentukan dan binaan inggris cocok di lingis

   Hapus
 18. Ini Info MEMBUNGKAAAM semua BUALAAAN si Rusli tentang KEJAYAAN TLDM ๐Ÿ™‚

  BalasHapus
 19. KALAU VERSI GEMPURWARIA.

  KAPAL TUA itu lebih canggih dari pada yg muda
  Kayak pepatah JAWA
  ( KELOPO TAMBAH TUO TAMBAH KENTELL SANTEN 'E)
  yg artinya "kelapa semakin TUA SEMAKIN BANYAK DAGING DAN SANTAN'NYA"

  KALAU KAPAL MALONS SEMAKIN TUA SEMAKIN BANYAK KARATNYA

  ๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ

  KAN MAYAN KALAU DI KG/KILO'IN

  ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  BalasHapus
 20. RUSLIII....jangan BUNUH DIRI yaa.....lebih baik masuk RUMAH SAKIT GILA sajaaa ๐Ÿ™‚

  BalasHapus
 21. "..75% Kapal TLDM Usia Lebih 40 Tahun, Perlu Kapal Baharu.."

  "..75 peratus daripada 44 kapal.."

  Jadi yang 11 kapal usianya dibawah 40 tahun...yang 4 bijik tuu eLeMeS, yang 6 bijik Kedah OMPONG Class, dan yang 1 bijik tuu mungkin kapal TONG TONG

  Wakakakakkkkkakaka

  BalasHapus
 22. Gempork PEMBUAL pondan sembunyi kat bucu katil tak berani muncul kl artikel ini di UP ngoahahaha

  BalasHapus
 23. Malon usang navy setaraf Timor Leste navy ngoahahaha ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  BalasHapus
 24. Tak payah cakap lah,, semua tak perlu ditutupi lagi 75% kapal dah tua pesan baru pun di rasuah sampai kinipun tak nampak di lautan,,mungkin di alam bunian๐Ÿฅด

  BalasHapus
 25. Kirim 75% kapal Usang itu ke Ambalat untuk di jadikan terumbu karang Kapal KCR

  BalasHapus
  Balasan
  1. Dijadikan Terumbu Karang lebih bermanfaat khaaan ๐Ÿ™‚

   Hapus
 26. Bagaimana ini ?......TUDM pesawatnya 80 % GROUNDED dan tak ada SPARE PARTS serta tak ada AVTUR.......sedangkan TLDM kapalnya 75% sudah sudah USANG dan bersenjata LAWAS ( Exocet blok 2, Sea Wolf, Sea Skua )......gimana mau tangkal Armada Cina ?......ISH....ISH.....ISH.....KASIHAAAN SEKALI ๐Ÿ™‚

  BalasHapus
 27. Inikah yang namanya Negara KAYA RAYA versi BUZZER RUSLIII.....DUNIA akan Tertawaaa.....JIAHAHAHAHA ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  BalasHapus
 28. Xaxaxaxaxaxaxaxaxxaxaxaaxaxxaxa 75% dari 44 kapal perang malonte sdh manula xaxaxaxaxaxaxXaxXXaxXxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa yyyuuuuhhhhuuuu malons nih๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

  BalasHapus
 29. Para beruker nongol dong tuh ada pembagian nasbung dan pisang.wk.wk.wk

  BalasHapus
 30. DUNIAAAA ๐ŸŒ๐ŸŒ......ikut TERGELAAAK.....JIAHAHAHAHA ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  BalasHapus
 31. Para Buzzer UMNO si Gemporkwaria Asrizal Rusli PEMBUAL, sandstorm7, dan hafizudin Buzzer pada sembunyi kat bucu katil tak berani muncul kalo artikel ini di UP

  ngoahahaha
  bwahahaha

  BalasHapus
 32. RUSLIIII....nanti apapun Komentar SEMBANG elo tentang TLDM sama dengan OMONG KOSONG alias BULL SHIT....Okeee ๐Ÿ™‚

  BalasHapus
  Balasan
  1. jangan dikasih kendor om.....kepepet bilang serumpun ketika lebih dikit ngelunjak

   Hapus
  2. Kita beda dooong....ngak mungkin SERUMPUN dengan BERUK ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜€

   Hapus
 33. "..sekiranya TLDM diberi keupayaan yang diperlukan, kita yakin akan kemampuan kita untuk mempertahankan kedaulatan serta kepentingan negara, baik di waktu aman mahupun konflik,” tegas beliau"

  ====
  Berarti sekarang dia GAK YAKIN

  Wakakakakkkk...

  BalasHapus
 34. Patutlah China Coast Guard & PLA Navy pada betah di BPA, sebab 75% asset kapal TLDM sudah USANG..

  Wakakakakakakkkk

  BalasHapus
 35. Laporan admiral negeri malon

  China kekal di bpa, kapal perang negara lain masuk seenaknya
  "Jika yg berhormat happy with that saya ikut ok lah"

  Memelas sekali

  BalasHapus
 36. buahahahahahhaha.....
  puurrrrr.....mo mati ga lu rasanya pur...๐Ÿคฃ

  BalasHapus
 37. Menurutnya, KD Lekir merupakan kapal perang yang berusia hampir 40 tahun tetapi masih gagah mengharungi lautan selama 62 hari dengan jarak menghampiri separuh ukuran lilitan dunia sepanjang penugasan eksesais tersebut


  KD Lendir

  Wkwkwkwkwkwkwkwkwkwk

  BalasHapus
  Balasan
  1. "..mengharungi lautan selama 62 hari.."

   Whaaatt..??? Lama kaliiii
   Itu maah bukan berlayar, tapi hanyut.

   Wakakakkkkkkk

   Hapus
  2. Jiahahahaha.....kamu betul ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

   Hapus
 38. Sudah Asset Kapal 75% USANG pasti belum pernah di MRO & Upgrade..

  Missile Harpoon, Sea Skua, Exocet Blok II yg dibawa pun sudah USANG & EXPIRED..

  Bwahahahahahaha
  Wakakakakakakkaka

  BalasHapus
 39. dari 44 kapal, 75% nya 40-50 th umur nya buahahahahahhahh....25% nya agak mudaan dikit....itu juga cuma kapal tongkang ๐Ÿคฃ

  BalasHapus
 40. Yang cakap dan dedahkan Panglima Armada Barat ya bukan Asrizal Rusli Buzzer UMNO

  Panglima Armada Barat, Laksamana Madya Datuk Abu Bakar Md. Ajis berkata, semakan mendapati 75 peratus daripada 44 kapal milik pasukan tersebut ketika ini sudah berusia lebih 40 tahun dengan ada antaranya melebihi 50 tahun.

  wakakakakakkaak
  Bwahahahahahaha

  BalasHapus
 41. Pantesan Boat Usang yang sudah tenggelam di refit, Miskin ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  BalasHapus
 42. berusia masih berbisa... Bukti KD LEKIR MALU kan kapal baru milik sebelah dalam latihan RIMPAC 2022.... WKWKKWKWKWKW

  BalasHapus
 43. Iyaaaalah....kapal perang MALOON bisa lama di tengah laut karena TENGGELAM atau HANYUT terbawa arus.....makluum kapal USAAAANG.....JIAHAHAHAHA ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  BalasHapus
 44. Kapal usang tak berani usir kapal China , LEMAAAH WKWKWKWKWKWK

  BalasHapus
  Balasan
  1. 1. 278 HARI CUMA PLANGA PLONGO MEMANDANI BETING ALI
   2. 48 PESAAWAT SKYHAWK HILANG
   3. 2 MESIN JET HILANG
   4. 6 LCS DAN 1 OPV MANGKRAK
   5. TANK DAN TRANSPORTER MOGOK

   Hapus
 45. Vanuatu tertawa wkwkwkwkwkwk wkwkwk wkwkwkkwkwkwkwkwk

  BalasHapus
  Balasan
  1. Betuuul......Vanuatu, Timor Leste, Solomon Island,Tonga, Tuvalu ikut GELAAAK lihat info ini....karena kapal mereka lebih baru dari punya Malooon ๐Ÿ™‚

   Hapus
 46. Kapal baru yang ketahanan belayar hanya 5 hari je tu pun penembakan misil TERSASAR... WKWKKWKWKWKW

  LEMAH.... WKWKKWKWKWKW

  BalasHapus
 47. Lepas tu MEMBUAL konon misil kelas elit... Wkwkkwkwkwkw

  Buat MALU je... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 48. Berlayar 62 hari dari hawai??

  WTF! Lama kaliiii..

  Wakakakakakakkkkakkka

  BalasHapus
 49. Tuanye alat perang negeri jiran wkwkwkwk... Tanda miskin tu negaranye๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  BalasHapus
 50. Kapal saja 75% USANG Lepas tu MEMBUAL konon asset lengkap bawa missil... Wkwkkwkwkwkw

  Buat MALU je... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 51. Jiahahahaha.....RUSLI MEMBUAAAL.....DUNIA juga tau negara mana yang angkatan laut nya LEMAAAH ๐Ÿ™‚

  BalasHapus
 52. Baca guys...
  Fregat Kanada dari Rimpac udah minggu lali datang ke RI.

  "Setelah mengikuti RIMPAC 2022 di Perairan Hawaii, rupanya salah satu kapal perang dari kawasan Amerika Utara tidak kembali ke pangkalannya, melainkan justru berlayar jauh ke arah barat Pasifik, yang dimaksud adalah frigat HMCS Winnipeg (FFH 338) milik Angkatan Laut Kanada, persisnya frigat dengan bobot mati 5.000 ton itu menjadi tamu Pangkalan Utama TNI AL(Lantamal) II dan telah sandar di JICT II Pelabuhan Tanjung Priok Jakarta Utara pada Rabu (31/08/2022).."


  ====
  Laaaah
  Kapal si Malon baru tiba?
  Lambat kaliiii....wkakakakakkk
  Maklum kapal USANG.

  BalasHapus
 53. TLDM yang kapalnya 75 % sudah USANG dan bersenjata LAWAS tentu LEMAAAH.....JIAHAHAHAHA ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  BalasHapus
 54. Saya ini ngomong untuk orang yang LOGIKA serta KEJIWAANNYA masih SEHAT lhooooo ๐Ÿ™‚

  BalasHapus
 55. 75% usia 40-70 tahun buahahhahahhahahahahah๐Ÿคฃ

  BalasHapus
 56. 75% seumuran kakek gw ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  BalasHapus
  Balasan
  1. NEGARA SAMA KAPAL PERANGNYA SEUMURAN OM........

   Hapus
 57. Menurutnya, KD Lekir merupakan kapal perang yang berusia hampir 40 tahun tetapi masih gagah mengharungi lautan selama 62 hari dengan jarak menghampiri separuh ukuran lilitan dunia sepanjang penugasan eksesais tersebut


  Kapal Lambat Usang Mungkin Mogok di Tengah Laut di bantu dorong oleh Paus

  BalasHapus
 58. Mana ada angkatan laut yang armada kapal perang 75% USANG dikatakan BERJAYA dan KUAT.....hanya RUSLII saja yang katakan itu di Dunia ini.....JIAHAHAHAHA ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  BalasHapus
 59. 75 % Kapal Usang, Lepas tu membual nak claim Riau, Singapure dan Brunei  Wkwkwkwkkwkwkwkwkwkkwk

  BalasHapus
 60. Kapal baru pun LEMAH buat apa... Misil saja TERSASAR... WKWKKWKWKWKW

  Itu saya belum masuk ketahanan belayar tersingkat di ASEAN... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. Kapal Baru Cem LMS itu ke?? Kapal Boat pancing ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

   Hapus
  2. Kapal baharu cem LMS ompong dan tak de taji tuh keh ngoahahaha

   Hapus
 61. Cukup hantar MKM dan F18 selesaikan kapal kapal kecil yang ketahanan belayar hanya 5 hari je... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. BULLL SHIIIIT ๐Ÿฎ๐Ÿ‚๐Ÿ‚

   Hapus
  2. MKM yg cuma 4 yg boleh terbang dan hornet yg enginenya meletop itu wkwkwk

   Hapus
  3. coba buktikan...... MKM berani bertindak, aku jamin kurang dari 6 jam KL rata sama tanah

   Hapus
  4. “Kita Tidak Mampu Berbuat Apa-Apa Jika Berlaku Konflik Maritim” – Pegawai TLDM
   “Tanpa aset-aset kombat ini (enam buah kapal Littoral Combat Ship), kita tidak akan berkemampuan berbuat apa-apa sekiranya berlaku konflik maritim. Saya bersikap berterus-terang berkenaan perkara ini, tidak ada apa yang mahu disembunyikan.”

   https://defencesecurityasia.com/tldm-konflik-maritim-mampu/

   Hapus
  5. Pesawat malon yang masih bisa buat patroli itu HAWK 100/200 saja ๐Ÿ™‚

   Hapus
  6. Pesawat MKM dan MIG 29 GROUNDED, pesawat F18 hanya untuk PARADE dan yang masih bisa terbang sebentar secara bergantian itu HAWK 100/200 ๐Ÿ™‚

   Hapus
  7. MKM sisa 4, 1 krak body, 1 kanibal sisa 2 ekor, parade sewa MKI ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

   Hapus
 62. TDM Tank Usang dan Mogok
  TLDM 75% Usang dan mangkrak
  TUDM jet Grounded Heli Sewa


  Wkwkwkkwkwkwkwkwkwkkwwk

  BalasHapus
 63. Kata gempork KD LEKIR dah berusia 40 tahun tapi masih berbisa....berbisa dari Hong Kong ya pork ngoahahaha...gelakkan jer,cukup hantar KCR-40 TNI-AL lancarkan misil C-705 KD LEKIR dah karam pork ngoahahaha ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  BalasHapus
 64. Lon?
  Kenapa tak datang ke Pitch Black?

  Serius nanya nii..

  Kih..kih..kih

  BalasHapus
  Balasan
  1. Malon Agi atit tititnya .....๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

   Hapus
 65. Patutlah malon tak dianggap penting sama Australia sehingga jet pejuang TUDM malon tak diajak eksesais bersama dalam latihan patch black di Australia ngoahahaha....kata Australia jet pejuang malon banyak yg usang dan grounded ngoahahaha ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

  BalasHapus
  Balasan
  1. Adalagi masalahnya karena TIDAK MAMPU BELI AVTUR.....Tunggu DERMA dari USA dulu ๐Ÿ™‚

   Hapus
  2. Betul bro,ada lagi satu peserta latihan yg lainnya semua pada ketakutan engine jet pejuangnya di curi sama malon ngoahahaha ๐Ÿ˜€๐Ÿคฃ

   Hapus
 66. Geng MALON semakin NGAMUK guys.... Wkwkwkwkwkwkwkwkwkwk

  Aset banyak Yang USANG dan ROSAK.. wkwkwkwkwkwk

  BalasHapus
 67. Hahahhaa.....!
  75%
  Sisanya gun boat
  Sisanya mangkrak


  BalasHapus
 68. 75% lon..
  Ya Ampunnn !
  .๐Ÿ˜€๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

  BalasHapus
 69. Lepas tu membual konon negara kaya tapi pengguna aset USANG guys... Wkwkwkwkwkwkwkwk

  Aset USANG Buat ketar ketir PAKISTAN... Wkwkwkwkwkwkwkwk

  BalasHapus
 70. Kenapa tak sewa kapal lon..buat isi gap kapal LCS

  BalasHapus
 71. Ya.. ampun MEMALUKAN guys...wkwkwkwkwkwkwkwkwkwk

  ORANG KAYA aset USANG pun masih terus dipakai.. wkwkwkwkwkwkwkwk

  Aset baru tunggu derma dari Amerika ya atau jual pulau.. Wkwkwkwkwkwkwkwkwkwk

  BalasHapus
 72. Panglima TLDM aja bilang Malon tak bisa berbuat apa apa bila terjadi konflik laut dengan negara luar


  Wkwkwkwkwkkwkwkwkkw

  BalasHapus
 73. 44 kapal sudah berusia melebihi 50 tahun guys.... Wkwkwkwk

  Teryata bukan hanya TANK yang RONGSOKAN 44 kapal pun semua kapal RONGSOKAN.....wkwkwkwkwkw

  Pengguna kapal RONGSOKAN di DUNIA.. wkwkwkwkwk

  BalasHapus
  Balasan
  1. MALON om suka angka 40an :
   1. Jumlah kapal 44 umur lebih dari 40an
   2. 48 tank tiruan mogok sebagai kado giveaway day
   3. 48 pesawat A-4 Skyhawk Hilang

   Hapus
 74. Loooon.....nih gue baik ya untuk beri saran.....mestinya MALON bergabung dengan negara kepulauan Pasifik penerima DERMA kapal dari AUSTRALIA seperti SOLOMON, TONGA, TUVALU, VANUATU.....Khan lumayan dapat DERMA kapal baru GUARDIAN CLASS.....Ngak perlu GENGSI laaah kalau LEMAAAH ๐Ÿ™‚

  BalasHapus
 75. Ada berita bagus nih rusli....ko jangan pura2 picek.....hehehe hehehe

  BalasHapus
 76. Derma Kapal Patroli GUARDIAN CLASS dari Australia itu KAPAL BARU lho.....daripada punya kapal perang besar tapi USANG, bersenjata LAWAS dan OMPOONG ๐Ÿ™‚

  BalasHapus
 77. 1).C-705 MISSILE ( SUKSES)


  https://youtu.be/gG2X050qM7I


  2).rudal EXOCET BLOCK 3 (SUKSES).

  https://youtu.be/NqQhB5-mfKI  3).YAKHONT LACM (SUKSES).


  https://youtu.be/z2bEw_o8quY
  SUKSES GUYS

  BalasHapus
 78. TLDM...LEMAH....UZUR...OMPONG PULA...wkwkwkwkwk 75% kapal sudah nak bersara...

  BalasHapus
 79. 2 unit Lekir class th 80 an,2 unit lekiu class th.80 an, missile cuma mm40 blok 2 th.80, 4 unit laksamana class 62 m th.70 an, 4 unit jerong class 44 m th.70 an, handalan class 43 m th.70 an, hiu class th.70 an refit... missile pada removed disonglap buat minyak gitu katanya hebat lawan pinoy KO apalagi Indonesia...kalau PLA datang langsung jadi JONGOS cium kaki dan bilang elder brother

  BalasHapus
 80. Lah kapal kayak manusia jugak semakin lama usia nye semakin matang..berpengalaman dan pinter loh jgn salah..mangka nye d pake dan d UPGRADE terus...bukan pelit tpi berhemat

  BalasHapus
  Balasan
  1. 1. BAYAR UPETI 999 TAHUN (NEGARA SETENGAH MERDEKA LEWAT AGREEMENT)
   2. MAHATHIR : JUAL ASET NEGARA LAHAN UNTUK BAYAR UTANG (TERJEBAK UTANG CINA)
   3. ASET BUMN MALAYSIA DI SUDAN DISITA TERKAIT KEJAHATAN MEMALUKAN
   4. BAYAR UTANG NEGARA 4.500 TRILLIUN, MALAYSIA BAKAL JUAL PULAU
   5. MALAYSIA GALANG DANA (CROWFOUNDING) UNTUK BANTU UTANG NEGARA
   6. PESAWAT SUKHOI GROUNDED
   7. PESAWAT MIG GROUNDED
   8. PESAWAT F18 GROUNDED
   9. PESAWAT MB339CM GROUNDED
   10. HELI GROUNDED DAN LEASE
   11. RUDAL EXPIRED
   12. 48 PESAWAT SKYHAWK HILANG
   13. MESIN JET 2 BUAH DICURI SAAT PERBAIKAN
   14. NO MARINIR
   15. NO LST
   16. NO LPD
   17. NO TANKER
   18. NO KCR
   19. NO NSM
   20. NO SPH
   21. NO JAVELIN
   22. NO HELLFIRE
   23. NO MPA
   24. NO HIDRO-OSEANOGRAFI
   25. NO APACHE OR HELI HEAVY ATTACK
   26. NO M3 AMPHIBIUS RIG
   27. LCS MANGKRAK KARATAN
   28. OPV MANGKRAK
   29. TANK MOGOK
   30. TRANSPORTER MOGOK
   31. HAWK JATUH DAN HAWK PAKAI AVIONIK MADE IN INDONESIA
   32. M4 MADE IN USA
   33. GEAR ROMPI DAN HELM MADE IN INDONESIA
   34. SERAGAM MADE IN INDONESIA
   35. SS2 V5 MADE IN INDONESIA
   36. 4X4/6X6 DEFFERED
   37. LATMA PINGSANNNN DAN SAKIT PERUT
   38. PELURU 5,56 MADE IN INDONESIA
   39. MENTERI NEGARA TERLIBAT SKANDAL SEKS
   40. RAJA TERLIBAT SKANDAL SEKS
   41. DITOLAK F-18 KUWAIT
   42. PARASUT MADE IN INDONESIA
   43. RASIO UTANG 63% DARI PDB BANGKRUTTTT
   44. PDB RENDAH TIDAK ADA SETENGAHNYA INDONESIA
   45. NO PESAWAT COIN
   46. PILATUS MK II KARATAN
   47. AARM DIAYAM-AYAMKAN DI NEGARA SENDIRI
   48. NO KAPA
   49. KAPAL SELAM APUNG
   50. OPV MANGKRAK KARATAN
   51. TIDAK ADA TAMAN MAKAM PAHLAWAN
   52. NO NASAMS
   53. GRANAT MADE IN INDONESIA
   54. NEGARA YANG RASIS SEJAK DI KONSTITUSI
   55. NEGARA YANG DAMAI DENGAN KOMUNIS
   56. CN 234 MSA SEDEKAH PROGRAM MSI USA
   57. KAPAL NIAGA DIKONVERSI KAPAL TANKER
   58. NO TANK AMPHIBI
   59. LCS BATCH II DEFFERED
   60. LCA DEFFERED
   61. TIDAK MASUK G20
   62. VITA BERAPI UGLY DESIGN
   63. SEWA SATELIT PALAPA
   64. SEWA WILAYAH KE KESULTANAN SULU
   65. CN 235 MADE IN INDONESIA
   66. KAPAL SELAM TERAPUNG
   67. PETRONAS UTANG KE PGN
   68. PROTON DI BELI CINA
   69. KAPAL EQUANIMITY DISITA KEPOLISIAN INDONESIA ATAS PERMINTAAN BADAN PENYIDIK FEDERAL AMERIKA SERIKAT, FBI. AFP
   70. MEGA KORUPSI TERBESAR DI ASIA ADALAH SKANDAL 1 MALAYSIA DEVELOPMENT BERHAD (1MDB)

   Hapus
 81. Ia memang betul..itu istilah nye d pelbagaikan...daripada tanker nye buduk d dermaga,mending d ubah suai utk kegunaan TLDM cuy..AUST dan Enfris jugak menggunakan kapal civiluan sedia ada utk auxilluary tasking nye. Kenapa tidak..emang harus kapal perang aja yg bs d gunakan TLDM..think out side the box cuy

  BalasHapus
 82. makan tuh pisang, ruk beruk malon

  BalasHapus