26 Mei 2017

Eks NCO TD Uji Keberkesanan Sistem Network Centric Operation

26 Mei 2017


Eksesais Network Centric Operation oleh Briged Keempat Infantri Malaysia Mekanize (photos : BTDM)

Tentera Darat Malaysia telah menguji keberkesanan Sistem Network Centric Operation melalui pelaksanan Eks NCO TD 2017 yang diadakan  di kawasan Kuantan, Pahang dan Dungun, Terengganu selama tiga hari bermula dari 10 hingga 12 Mei 2017.

Eksesais ini bertujuan untuk melihat sejauh mana peralatan sistem baharu dalam perkhidmatan yang membawa kepada pengintegrasian  angkatan sepenuhnya dan Markas Briged Keempat Infantri Malaysia Mekanize (MK 4 Bgd Mek) dilantik sebagai pelaksana eksesais yang mana berjaya mengenalpasti keberkesanan serta kekurangan sistem ini yang perlu diberi penambahbaikan pada masa akan datang.

Majlis penutup eksesais disempurnakan oleh Panglima 4 Bgd Mek, Brig Jen Dato’ Md Din Hj Abu di Felda Bukit Sagu yang melibatkan 26 pegawai dan 88 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) serta wakil dari Syarikat Sapura.



Panglima 4 Briged Mekanize, Brig Jen Datuk Md Din Abu berkata, eksesais NCO Tentera Darat yang dijalankan itu bertujuan untuk melihat sejauh mana peralatan sistem baru dalam perkhidmatan yang membawa kepada pengintegrasian  angkatan sepenuhnya.

Dalam ucapan Panglima 4 Bgd Mek semasa majlis penutup, beliau mahukan eksesais tersebut menjadi medan untuk melatih pegawai dan anggota dalam merancang pelaksanaan gerakan berpandukan protap briged sedia ada.

“Saya melihat, eksesais yang diadakan dapat mempertingkatkan kebolehan pemerintah di peringkat kompeni dan batalion dalam merancang penggunaan aset-aset yang ada di dalam unit gabungan membabitkan peperangan konvensional  selain penggunaan teknologi dapat dinilai keberkesanannya serta dapat mengenal pasti kelemahan sistem NCO yang digunakan,” katanya.

Turut hadir semasa penutup eksesais, Ketua Staf Am MK 4 Bgd, Lt Kol Mat Khalid Hamzah.

(TDM)

25 komentar:

  1. Sukses ya bro!
    Maju dan teruskan kemampuan, demi stabilitas dan keamanan kawasan.

    BalasHapus
  2. hind....apache...supertucano...terbang habis semua kih kih

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cukup hantar 2 org kopassus aja bisa ngalahin 10 batalion.
      Satu kopassus sama kuat satu aircraft career .

      Hapus
    2. tak perlu hantar kopassus , hantar ajah satpol pp se kabupaten :D

      Hapus
    3. mengapa harus satpol?? mengapa tidak lu aja?? atau lu aja jadi satpol @ kopassus..nanti ane minta bantuan pak jokowi @ pak gatot untuk merekrut anda...

      Hapus
    4. ko nie semua dah kenape?????macam best jer sabu yg ko hisap nie???.....watpe nak hantar apache or hind?????aset malaysie tu semua tak de enjin.....so biarkanlah...bazirkan massa jer...kalau hind or apache layan....kih kih

      Hapus
    5. Haha soal yg sabu asli gw ngakak bgt vrooh.tp serius deh ne org pintar memainkan "peran"nya

      Hapus
  3. hidup kita tidak perlu memperkecilkan semasa sendiri. tatkala hidup kita hanya TUMPANGAN.

    BalasHapus
    Balasan
    1. mantap kata2 ente bro..sama banget kaya pemikiran ane..

      bedanya klu ane yg berkata2,gak ada yg mau percaya..wkwkwkwkwk

      Hapus
  4. apakah nasib aset nie akan macam proton yg dah terjual tu??????miahahahahahahaha

    BalasHapus
  5. Balasan
    1. teramat depresion....only one word.........jom songlap 1mdb kih kih

      Hapus
  6. Do cangkeman opo koyo cah cilik kabeh

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
  7. Bro Shed,boleh tau sistem network centric yang dipakai apa? Produk tempatan atau luar?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Im not an expert on the subject. Sorry bro. Anda boleh cuba rujuk d blog Malaysian Defense. Ada artikel yg sama disana. Lgpun diskusi d sana cukup baik dan berfakta.

      Hapus
    2. Apa bukan network centric-nya SAAB..? saab pernah menawarkan ke malaysia...

      Hapus
  8. Selamat Berpuasa untuk2 teman2 yang beragama muslim semoga amal ibadahnya selama bulan ini menjafi lebih diterima-NYA.

    BalasHapus