29 April 2017

Malaysia Conducts Trials of 30 mm Naval Gun from First-of-Class NGPC

29 April 2017


Image showing first test firings of the SMASH 30 mm naval gun system from KM Bagan Datuk. (photo : Malaysian Coast Guard)

The Malaysian Coast Guard has conducted the first test firings of a newly installed SMASH 30 mm remote controlled stabilised naval gun system from its first-of-class New Generation Patrol Craft (NGPC), KM Bagan Datuk (4541).

The tests, which were conducted about 15 n miles west of Pulau Mentagor, off the coast of Perak, were conducted to validate the weapon's successful integration with systems on board the vessel.

These involved a single seaborne target that was set adrift from and subsequently fired upon by Bagan Datuk in single and burst modes of three rounds each. Present during the tests were engineers from Turkish defence company Aselsan, which is supplying the naval gun system to the coastguard. According to specifications provided by the company, the SMASH system is fitted with a 30 mm Mk 44 Bushmaster-II cannon that fires 200 rds/min.

Bagan Datuk is the first of six 44 m coastal patrol vessels ordered from Malaysian shipbuilder Destini Shipbuilding & Engineering under a MYR380 million (USD87 million) signed in 2015. The platform is derived from a design by Germany-based Fassmer Shipbuilding Company and will be the first vessels operated by the Malaysian Coast Guard to feature an organic unmanned aerial vehicle (UAV) capability.

The 297-tonne platform features an overall length of 44.25 m, an overall beam of 7.7 m, and a design draught of 1.95 m. The vessel is powered by two 1,920 kW MTU engines, and has a top speed of 24 kt, and a standard range of 2,000 n miles at 12 kt.

Each NGPC can deploy the Thales Fulmar unmanned aerial vehicle (UAV) from a catapult-based launcher situated just behind the position of its primary weapon.

(Jane's)

79 komentar:

  1. tahniah...semoga enjin tak tercabut pergi argentina

    BalasHapus
  2. Suwanduru

    I dont know whats ur problem bro. Boleh terangkan punca kebencian awak kpd kami?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tak usah ditanggapi Bung.
      Dia lagi sakit...

      Hapus
    2. mana ada benci???......tu cakap tahniah benci ke????........kih kih tak macam all blog militery ko...yg always delusional tahap gaban...siok sundiri terus tak ada hubungan selalu merendahkan indonesia...padahal macam lawak jer koment mereka kah kah kah

      Hapus
    3. Give me the name of Malaysian defense blog yg selalu merendahkan indonesia itu. Mungkin kita boleh bandingkan dgn blog2 indonesia seperti jakarta greater dan sbgnya. Btw the hms ocean was offered 4 80mil pound +- 103 mil usd.

      Hapus
    4. JKGR blog gak karuan penuh hoax dan delusi

      Hapus
    5. Delusional? Then u should talk to bro muarif. Baru2 ini dia ada mengatakan yg indonesia akan membeli:
      a) type 22350 class frigate
      b) herder type submarine (???)

      Hapus
    6. Entah apa itu frigate tipe 2230 (mirip kode buntut ya?)...tapi kalo herder type submarine tuh maksudnya bang muarif ngajarin anjing herdernya biar bisa nyelem kayak submarine

      Hapus
    7. If im not mistaken the type 22350 is the new admiral gorshkov class frigate.

      Hapus
    8. @Hari Frigate Projekt 22350 itu Admiral-Gorshkov Class. Herder kalau dari kamus bahasa Muarif paling Kilo/Amur/Lada. Buat dia kan Changbogo kelas anjing kampung walaupun dari spek mentah bagusan Changbogo daripada Kilo/Amur/Lada.

      @shed You know lah. Muarif dan JKGR sama delusionalnya. Kualitas juga beti-beti. Baca aja comment chain di JKGR isinya mirip2 Muarif semua. Ga usah dianggap lah.

      Hapus
    9. Jangan begitulah kak gerhard...toh muarif selalu setia menghibur kita

      Hapus
    10. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    11. Actually relative to Suwandaru 'mati katak ' during Malaysia- Indon confrontation in 1963! Hence explains his deep hatred towards Malaysia

      Hapus
    12. Paul bagio

      Its the Malaysian - indonesian confrantion. Stop being a dick bro. The confrantation was a tragedy that lead to the loss of life on both side. Malaysia had a reason to fight and so did our indonesian neighbour. Please have some respect 4 the dead.

      Hapus
    13. @shed anuar

      konfrontasi dulu bukan sesuatu yg tak ter elakkan bro..kita tak boleh salahkan situasi..seolah2 itu murni kehendak tuhan..padahal manusia ada kehendak sendiri..

      Malaysia & indonesia lahir dengan konsep ketuhanan di letak di pilar paling atas...yg jadi masalah tentera2 kita menjunjung suruhan atasan di pilar paling atas..

      jangan ikut cara barat atau eropah..negara mereka tak mendepankan konsep ketuhanan dalam bernegara..mereka berperang sesama mereka kerana mereka jahil...

      Hapus
    14. Shed anuar, dia sakit hati tu mohon lah ubati sakitnya tu...

      Hapus
  3. Tak payahla nak menyamar. X pasti samada perasan atau tidak apabila terdapat diskusi yg baik diantara forumer malaysia dan indonesia pasti akan ada "troller" yg cuba flamming bg mengeruhkan suasana as if they got something to gain by the ensuing conflict. Try cek ip dia kita tgk sbenarnya dia forumer dari mana.

    BalasHapus
  4. Bagus2. But i think the 20mm vulcan is a better choice than 30mm. Apapon harap kapal ni dapat jalankan tugasnya dengan baik.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Why would a coast guard need a 20mm vulcan gun? Thats beyond their required capability that should be used for naval platforms even the RMN doesnt use it.

      Hapus
    2. Yup betol bang ben...phalanx overkill dan burstnya sukar dikendalikan, kalo sekedar utk menghentikan kapal yang dicurigai...bahkan beresiko menimbulkan collateral damage.

      Tapi kalo niatnya untuk menghancurkan sasaran atau serangan FIAC, bolehlah

      Hapus
  5. SMASH 30 senjata yg bagus dan inovatif, mungkin ini senjata modern yg terbaik di kelasnnya, pilihan yg mantap.

    sistim eo sight yg terpisah bagus jg jadi bisa sambil nembak dan clingak clinguk atas bawah haha!

    stabilizer dan deteksi target otomatis, nach ini paling penting, sangat membantu juru tembak dilaut yg goyang2, selain itu bisa menghemat byk pluru krn ketepatan yg tinggi.

    BalasHapus
    Balasan
    1. oiya kalo larasnya pake 30 mm Mk 44 Bushmaster-II, artinya sm remsig 30mm/DS30M dong yak.
      menarik jg senjata ini

      Hapus
  6. Lebih baik satukan hati mnghadapi musuh dalam selimut,,mini "Israel",, singapork. Malaysia saudara kita sendiri. Salaam satu jiwa Dari malang-indon.

    BalasHapus
    Balasan
    1. eeittt, ngemenk apaan luh tung tung tung haha!
      singapur itu sodara kita smua,multi etnik.

      bahkan dimata uangnya mrk Yusof Ishak yg adalah presiden pertama singapur,punya darah kturunan aseli minang dari babehnya dan langkat(sumut)dr emaknya.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Yusof_Ishak

      baca ini biar pikiran luh kagak sempit om dedemit haha!
      http://amrlife-amran.blogspot.co.uk/2011_09_03_archive.html

      dan wajahnya pun diabadikan dalam bentuk mata uang sing$https://id.wikipedia.org/wiki/Dolar_Singapura

      abis baca diapalin, bsk2 masih nulis ndon2 lagi guwe fentungin bolbal ampe ke jatimpark haha!


      Hapus
  7. Lebih baik satukan hati mnghadapi musuh dalam selimut,,mini "Israel",, singapork. Malaysia saudara kita sendiri. Salaam satu jiwa Dari malang-indon.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Haruskah aku bilang:

      "Salam satu jiwa dari kuali lumpur - malon"

      zizizii...😆

      Hapus
  8. Sukses untuk malaysian. Semoga ke depan makin banyak kapal perang yang di buat di galangan kapal kalian sendiri.

    BalasHapus
  9. Kiddo Sheed Annuar!! Malaysia have zero need to wimpy boy like you who obviously 'buta sejarah' ! The confrontation purely started by Commie Indon who annoyed with Malaysia formations, thus spoiled their plan to become ' big brother ' despite their utter stupidity in managing their own vast territories!! Which explains till today they still relied on Malaysia to overcome their continued inability to provide sufficient jobs for their own people's!! So behave like good kids and stop being dickhead to foreign country!! If you still unhappy, migrate to Indon then!!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Paul @ i think is Shed is better than u,Shed has many knowledge about military than u...u tak de beza dgn Suwandaru,kl tak Suwandaru mulakan dulu awak jg yg mulakan dulu sebelum Suwandaru,awak always provokate at this blog...awak tuh always talk n talk without knowledge,awak suka hinakan indonesia bila nak comment,ya indon miskinlah,indon babulah,bila saya balas komen awak tuh awak selalu pergi...awak beza dgn shed,Shed orangnya sopan dan penuh knowledge...awak cuma provokate without knowledge,awak punya banyak nick name dan selalu buat gaduh sahaje...think smart bro,not talk too much without knowledge okey

      Hapus
    2. @songlap jaya

      bukan ko same jer dengan paul tu..bukan kat blog ni jer ko hina malaysia..kat jakartagreater pun ko buat camtu..

      tapi apa nak heran penghinaan dari klas bawah seperti lu..kerana di indonesia,yang kelas atas pun ikut turut menghina2 malaysia..lupa tahun isu klaim 2008-2011 ?? atau lu masih di SD waktu itu?? wakakaka

      Hapus
    3. om paul baggio alias saiful"domdom"azmi"weice"husin kan ultra nasionalis, jd wajar dia kecewa banyak expat kita berjaya disono, akibatnya om paul kehilangan kerjaan cuci cuci ditetangganye yg bahenol haha! plok plookk tung tung bang ipul dom dom

      Hapus
    4. oiya met mayday bang ipul azmi"weice tralala"...met cuci cuci yak haha!

      Hapus
    5. Anak p @ Cem awak sahaje tak pernah hinakan indonesia,semut di depan orang tampak olehmu,tapi gajah di depan matamu tak tampak olehmu...Jgn gitulah bro,saya hina malaysia bila ada comment provokate dan hinakan indonesia Cem comment saiful,scan,paul,dein etc...sayakan sudah minta maaf bila dulu2 saya hinakan malaysia,kalo tak percaya tanya bro luqman

      Hapus
    6. @songlap jaya

      wo wo wo...apa gajah apa semut bro..jangan rosakkan peribahasa melayu..belajar bahasa indonesia yg benar bro.

      Hapus
    7. Bro baggio

      Sorry 4 the late reply. Cuti umum kan. Vacay la dgn family.

      Ok lets get the facts straight. Jgn hanya melihat sejarah sewaktu zaman konfrantasi sahaja. The problem started during the 1940s when some Malay political parties wanted to gain independence by joining the newly formed nation of Indonesia (which came to nought). The Indonesian view the Brittish as invaders and colonialist like the dutch and even fought them during the battle of surabaya. So when the idea of "Malaysia" was brought forth with the strong support of the brittish surely theres gonna be trouble (ill elaborate on the state of north borneo and the Philipines later).

      The late Sukarno was not a communist but some of his inner circle were. But i have to agree that the combination of radical nationalisme,greed, communist propaganda and even a bit of the so called "big brother syndrom" did play a part in flamming the situation (the same thing u are doing now).

      Migrate to Indonesia? I have no intention of doing so walaupun aku masih terdapat saudara d sana. 4 ur information im part javanese and part bugis but here in Malaysia i am known as a Malay and i am pround of that. But being proud of my country and culture do not give me the right to insult other people wether their Indonesian, philipino or even mongolian. I choose to blog with facts rather then hatred.


      Hapus
    8. Wimpy? Come on bro.. stop acting like a kid. Grow a pair and act like one. People change if u give them a chance and treat them with respect.

      Hapus
    9. @shed anuar

      orang jagis la bro(jawa+bugis)... asal indonesia belah mana bro??

      Hapus
    10. Ibu x tahu tapi sebelah arwah ayah x silapnya jogjakarta ke apa la bro. Pernah sekali pergi masa kecil. Itupun dah 30+ tahun lepas. Sekarang dah tputus hubungan selepas ayah meninggal dunia. My great2 grandfather arrived in Morib, Selangor during the the late 1890s.

      Hapus
    11. @shed anuar

      jogjakarta...saya tok org karanganyar..sama la..sblm tok saya meninggal,masih kontek orang sana..saudara ada kat area karangayar,kebumen..tapi tak pernah gi sana..

      Tok saya plak kat bagan datuk,perak

      Hapus
    12. jiaaa, temu para jawiriah haha!

      Hapus
    13. palu gada

      jawiriah ??

      memang lahir di malaysia & pernah dituduh pencuri budaya jawa..masih pantas kah kami di panggil jawiriyah??

      Hapus
  10. Lantak la diorg nak kata apa.. harap kapal kita tu nanti berjaya menguji senjatanya... ada setengah org ada mental disorder... makin dilayan makin menjadi.... bab kata pepatah melayu.. ibarat anjing menyalak bukit... bukit tak roboh anjing yg sakit tengkuk...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ngomong opo kowe dus. Mulih wae kono nang malon

      Hapus
    2. Tak paham.la bahasa tulen indon... maaf la ye...

      Hapus
    3. Tak paham.la bahasa tulen indon... maaf la ye...

      Hapus
    4. Bahasa jawa tidak dianggap sbg bhasa rasmi indonesia.

      Hapus
    5. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    6. mo tau ato mo tau banget om deindeng haha!
      die bilang awak tuw perna kena tolak cintanya ama pembokat, makanya kaburrr haha!

      tung tung tung, ente guwe fentung krn melanggar dotkom sebut kalimat tak lengkap haha!

      Hapus
  11. JOM SONGLAP ENJIN PERGI ARGENTINA

    BalasHapus
    Balasan
    1. crita dong knp bisa enjin jalan2 ke argentina om daru, scr ditel dan deskriptip yak

      Hapus
  12. tanya jela kat atm tu...naper enjin pergi argentina kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. x payah tnye.... dah lame dah kes ni selesai.
      tangkapan pon dibuat. orang dalam jugak kena tangkap. F-5E Tiger II dah di letakan sebagai pensium

      Hapus
    2. Mirul,yg kena tangkappun cuma sergeant,seorang seorang sergeant manalah berani jual engine tanpa diberi kuase oleh jenderal atau pejabat ATM,lawak sangat kau nih

      Hapus
    3. @mat rempit

      betul bro..tentera klas bawah cuma babu/kuli/hamba suruhan atasan aja bro..

      disuruh jual engine..ya jual..di suruh mati katak di timur timor..ya mati aja..

      klu di bagi pilihan..mending jual engine dari di suruh mati katak untuk demi US & israel..akhirnya malah dituduh pelanggaran HAM oleh US & israel...kasian sama anak istri harus cari nafkah sendiri..

      Hapus
    4. sebenar nya apa yang aku faham tentang kes ni, seramai 5 org terlibat, tpi yang dibicara kan cuma 2 org, sargant dan ahli perniagaan.
      3 lagi jdi saksi utk kes ni. 3 org juruteknik .
      orang atasan x tahu la plak kita nih terlibat atau x....

      Hapus
    5. Peneroka@ apalah kau nih,jika tak paham sejarah timor timur jgnlah kau meracau cem aki2...saya tak de urusan dgn awak,saya tanya Mirul bukan awak,paham tak

      Hapus
    6. Mirul@ bila awak pahamkan sargant tuh dikorbankan untuk rasuah pejabat2 di atas...kata teman saya seorang askar di TUDM pengawasan di TUDM itu sangat ketat,manalah boleh seorang sargant berani keluarkan engine dari base bila tak de orang kuat dibelakangnya

      Hapus
    7. @ mat rempit

      Kau kalau tak faham situasi ATM 100%...jgnlah meracau cem aki2..klu ada rasuah sekalipun..tak gugat ranking indonesia la..jgn risau..

      Hapus
    8. Peneroka@ kau pun tak paham situasi ATM,betul lah kata orang2 di blog nih kau cuma keyboard warrior tanpa ada ilmu,nak gaduh dan buat kacau selalu kerja kau tuh

      Hapus
    9. Jangan cerita apa yg berlaku dinegara kita kepada indon2 yang memang nak cari salah kita... biarkan diorg duk berangan je...

      Hapus
    10. Jangan cerita apa yg berlaku dinegara kita kepada indon2 yang memang nak cari salah kita... biarkan diorg duk berangan je...

      Hapus
    11. Mat Rempit yerp betul ape kau cakap pengawasan di TUDM mmg ketat. tapi isu ni hmpir sma ngn kes al maunah. tp diikot kn transport dri dlam kem kluar mmg x de yg nak cek melainkan org awam yg kluar msk.... pada ketika itu la x slp kt subang.

      Hapus
    12. Mirul@ lain kali sahajelah kita discussion,teman2 awak datang dgn panas hati dan selalu sensitif...mereka kira saya selalu provokate seperti Suwandaru...Mirul tak panas hati,tapi ada yg lain panas hati,kacaulah bile cem nih

      Hapus
    13. Kalau x faham prosedur pelupusan aset kerajaan (Malaysia) tak payahla nak ulas bro.. seorang pegawai bawahan mampu melakukan kerja2 terlarang diatas tanpa pemantauan fizikal pegawai atasan. Theres a weakness but measures are being taken to address the issue.

      Hapus
    14. pelupusan aset konon.....apasal pelupusan enjin terbang argentina????kah kah kah...ingat nie kes biasa ke????enjin jet tu bukan enjin basikal or motor yg kecik......tak pernahpon dengar tettiba enjin kereta pagi hari hilang songlap.....inipula enjin besar gedabak......salam songlap...kih kih

      Hapus
    15. I pity u bro suwanduru. Let me explain. Majoriti pesawat F5E tidak lg aktif pd waktu kejadian. Less then 6 were flying at that time. A majority of them were designated as gate guard,donated as teaching material in local universities and a few were already disasemble and being used as canabalised spare part or in the process of being dispose of. Every part wether being circulated 4 active use or not should be cataloged. Along the way a few individuals thought that they can make a few extra buck by selling dcommision parts as they are no longer in use.Its a big no no as military aset (active or not) will be audited to make sure the certain procedurs was adhered @ followed. The j 85 were low cost engines not the higly expensive rm 50 mil engines as reported by the Malaysian opposition. Why argentina? To my knowledge they were going to exported iran and an argentinian firm was acting as the middle man.

      Hapus
    16. Even the IDF had their share of "missing" engines and parts.

      Hapus
    17. Mat Rempit xpe bro,
      ape pon good luck.
      teman2 aku kat sini teman2 kau jugak.

      Hapus
    18. suwandaru toilet pun dia tak tau guna..2017 masih buang kat parit..duk sibuk pasal negara orang..

      punch the poo suwandaru

      Hapus
  13. @suwandaru

    lu sudah punya toilet bro??

    pengen bikin campaign tinju-tinja 2.0 ??

    BalasHapus
    Balasan
    1. awak tak de toilet la......tapi tenang la....aku kejap lagi ada fund nak bina toilet.....awak dapat suport donation free dari 1mdb.....kih kih

      Hapus
  14. X ada manafaat langsung dunia akhirat kutuk mengutuk ni. Buat tambah dosa je. Hentikanlah amalan syaitan.

    BalasHapus
    Balasan
    1. husss jgn sebut kata itu, ntar dateng gak bisa tidoor luh ciii haha!
      tung tung tung

      Hapus