26 April 2017

Malaysia Signs Contract with China for Four Littoral Mission Ships

26 April 2017

CSIC Littoral Mission Ship (photos : Jane's)

Malaysia signed a contract on 21 April for the purchase of an initial four littoral mission ships (LMSs) from China for the Royal Malaysian Navy (RMN).

The agreement, which is part of a comprehensive strategic partnership between the two countries, was signed in Beijing by the China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) and Malaysia's Boustead Naval Shipyard (BNS) in a ceremony overseen by Chinese defence minister Chang Wanquan and his Malaysian counterpart, Hishammuddin Hussein.

Under the deal, the first two LMSs will be built by CSIC in China and delivered in 2019 and 2020, while the remaining two vessels will be built by BNS and delivered in 2021.



Malaysia's LMS programme is subsequently expected to expand, with BNS constructing up to 14 additional LMSs under licence to replace several classes of ship operated by the RMN as part of the service's '15-to-5 transformation programme'.

The RMN aims to increase the number of ships in service, while consolidating its fleet of 15 ship classes into five to reduce its dependence on single-mission vessels.

Under the '15 to 5' plan, the five remaining platform types - and the long-term aims for platform numbers - will be: three Multi-Role Support Ships (MRSSs), 12 Littoral Combat Ships (LCSs), 18 Littoral Mission Ships (LMSs), 18 Kedah-class (MEKO 100 RMN) guided-missile corvettes, and four diesel-electric submarines (SSKs).

(Jane's)

70 komentar:

  1. Balasan
    1. bukan dong, ini kapal tamasya kata om paul"domdom"baggio, haha!

      Hapus
    2. Kalo hanya bangun kapal buruk rupa macam ni, galangan tempatan seharusnya sudah bisa tanpa harus beli dari cina. Ongkos untuk beli lisensi bisa diguna untuk riset galangan tempatan. But you know lah kalo malon hobi songlap engine kih kih kih

      Hapus
    3. best ke songlap enjin???.....tak pernah dengarpun pagi hari buka rumah tengok enjin kereta hilang.....nie pun enjin jet besar gedabak dapat hilang....memang best songlap enjin kih kih

      Hapus
    4. nyah kau ke neraka wahai pengadu domba!!

      Hapus
    5. Hendak songlap engine api neraka ? Kih kih kih

      Hapus
  2. best nie wat memancing ikan ngan awek comel gebus mulus

    BalasHapus
    Balasan
    1. nyah kau ke neraka wahai pengadu domba!!

      Hapus
    2. tung tung tungg...kamuh juga scanTut. gimana pasportnya, uda bisa ditebus blom haha!

      Hapus
  3. kapal nie dapat bawa berapa tan ikan???ada baling2 tak kapal nie???pastinye kapal nie guna enjin proton...betul ke????

    BalasHapus
    Balasan
    1. nyah kau ke neraka wahai pengadu domba!!

      Hapus
  4. Surely better than 'KRI Tenggelam'...hehehhehehee

    BalasHapus
  5. Kapal ini sangat sesuai digunakan utk menangkap pendatang haram dari indon yg suka seludup msk ke malaysia utk bekerja..kasian negara besar tp tak punya peluang kerja hingga harus mengemis di negeri orang

    BalasHapus
    Balasan
    1. ow enggalah mrk lagi bertamasya ke luar negeri, malah dapaat duit pulak, fintar khan haha!

      kesian klian org malas-ia, blom perang uda kena invasi duluan luh bang ipul dom dom haha!

      mayanlah ada mrk, minimal tugas cuci2 dapur bereskan.

      coba kalo gak ada mereka, luuh2 pade yg dijadiin babu ama bini & mamih luh!!haha
      cuci gosok cuci gosokk sana...plok!haha!

      Hapus
  6. Kapal ini sangat sesuai digunakan utk menangkap pendatang haram dari indon yg suka seludup msk ke malaysia utk bekerja..kasian negara besar tp tak punya peluang kerja hingga harus mengemis di negeri orang

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nak halau nelayan cina pake parang sahajepun tak de kuase,lembik...jgn banyak cakaplah awak tuh,bila perlu ATM tuh sila pakai bra sahaje Wkwkwk

      Hapus
    2. nyah kau ke neraka wahai pengadu domba!!

      Hapus
  7. Hati-hati dengan orang yang suka mengadu domba.

    Mereka ialah musuh yg takut jika umat nabi Muhammad s.a.w bersatu. Orang yg memecahkan kesatuan umat dgn seruan asobiyah sebenarnya cuba menghancurkan yg dibuat oleh Nabi Muhammad s.a.w.

    Cuba fikir apakah perasaan Nabi jika banginda ada dikalangan kita.

    BalasHapus
  8. Tul too ayah,, Dan lagi,, Malaysia pasti ambruk andai budak indon d tarik pulang.

    BalasHapus
  9. Tul too ayah,, Dan lagi,, Malaysia pasti ambruk andai budak indon d tarik pulang.

    BalasHapus
  10. X payah la setakat nak tukar2 nickname semata2 nak jd troller @ flamming. Yes im talking about u.

    BalasHapus
    Balasan
    1. guwe tau om shed guwe tauukk...itu tuw om saipul "domdom" azmi(weice tralala)husin ciluk baa jadi paul baggio haha!

      Hapus
  11. Apapun berkenaan hal malaysia bnyk sangat cacian budak2 indo. Pun sebaliknya. Wtf

    BalasHapus
  12. tahu kah anda, otak burung unta lebih kecil dari mata nya....
    fakta!!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Try burger daging burung unta bro. Serius lazat.

      Hapus
    2. yess bro...... mahu sangat cuba , tapi mana mau cari ya.... wahhh keliur sih...
      asyik :P

      Hapus
    3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    4. di rindu alam puncak resto dulu ada menunya, di sate enyaakkk

      Hapus
  13. Ada wang keh nak jalankan 15 to 5 plan tuh,jgn cem kedah class plan...plan nak bine 29 meko,tapi cuma boleh bine 6 meko tapi 6 meko tuh ompong semua tak de missile lah

    BalasHapus
    Balasan
    1. nyah kau ke neraka wahai pengadu domba!!

      Hapus
    2. ow itu kenyataan kok bukan adu domba scantut...coba sana baca2 dolo di lorong, biar fintar

      ude itu luh mendingan kerja yg bner disana, biar disayang majikan luh! ntar lagi mo lebaran, bawa banyak duwit yak kalo mudik haha!

      Hapus
    3. The original plan calls for 27 vessel not 29 but due to programme delays, missmanagement and cost overruns only six were eventually ordered. The ships were design with ffbw concept. Giving room 4 future update @ upgrade.

      Additional vessel is part of the 15 to 5 plan. With a plan fleet of 18 (close to the original plan of 27).

      Yes budget constraint plays a part in the planning. Tp isu utama yg menjadi batu penghalang adalah politik. With the ge @ pemilu just around the corner the Malaysian gov is not going to spend money on "unpopular" program such as defense spending. Theres money believe me. Were not that desprate or poor la bro.

      Hapus
  14. harap komisyen songlap kapal nie sama best macam komisyen scorpene...best best

    BalasHapus
  15. Disisi Allah, memfitnah itu lebih besar dosanya dari membunuh.

    Walaupun di internet dosanya sama saja. Berbaloikah masuk neraka hanya kerana internet?

    BalasHapus
    Balasan
    1. makanya luh jgn suka ngibul, gak bisa tidurkan jadinya haha!
      tung tung tungg

      Hapus
  16. nyah kau ke neraka wahai pengadu domba!!

    BalasHapus
    Balasan
    1. ko nie dah kenape???kena gigit semut merah ke kotey ko?????or komisyen songlap belum kena bagi????sabar ye...nanti ko dapat la sikit wang songlap tu....sabar ye...tunggu jer

      Hapus
    2. Why? U dont have a "kote" ke bro sibuk tanya pasal "kote" org. Damn girl

      Hapus
  17. Alhamdullilah.. semoga negaraku dapat mencapai sasaran yg dikhendaki.. org sakit hati ..lantak la.. songlap pun songlap la janji tak terbakar masa launch.... macam negara tu.. belum apa2 dah habis jutaan dolar.. mesti enjin pakai generator pasal malam je.. hehehhrh... sila sentap...

    BalasHapus
  18. Alhamdullilah.. semoga negaraku dapat mencapai sasaran yg dikhendaki.. org sakit hati ..lantak la.. songlap pun songlap la janji tak terbakar masa launch.... macam negara tu.. belum apa2 dah habis jutaan dolar.. mesti enjin pakai generator pasal malam je.. hehehhrh... sila sentap...

    BalasHapus
  19. Balasan
    1. nyah kau ke neraka wahai pengadu domba!!

      Hapus
  20. Wkwkwk ampyun dech gua ribut mulu klo lihat berita tentang malaysia, gak bisa apa adu argument dengan ilmu biar ada wawasan bukan dengan caci _ maki kek gini , kaya orang lom pernah makan bangku sekolah ya lo pade, apa gua perlu cocokin bangku y ke mulut - mulut lo semua, biar adem ini kolom komentar

    BalasHapus
  21. sama2 negara babu jgn saling mendahului..

    contohi babu cina..dimana pun dilempar..pasti kluar cina town..lihat saja ekonomi negara2 asean..semua di kontrol cina..

    seharusnya itu di tiru..bukan saling menjatuhkan..dari mula sriwijaya,majapahit,melaka & johor..semuanya jatuh kerana perebutan kuasa..sampai bila bangsa nusantara harus begini?

    BalasHapus
  22. lihat saja islam..semakin hilang kebenarannya..yg terlihat hanya keganasan & kemiskinan.sedangkan sains semakin dipercayai..adakah islam punca bangsa nusantara jadi begini??

    klu islam itu benar,mengapa muslim semakin tertinggal..hindu/budha yg sedikit populasinya di.dunia aja masih punya prestasi..
    muslim sesama muslim hanya perang saja..klu tidak perang pun,pasti bermusuh..

    masih mau bilang islam agama kebenaran???

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalau ini merupakan blog berasaskan agama sudah tentu akan djwb memandangkan aku seorg muslim. Perkara ini telah dbahaskan panjang dan lebar d tempat lain. Go and have a look.

      Hapus
    2. nyah kau ke neraka wahai pengadu domba!!

      Hapus
    3. @shed anuar

      jawab jer...buktikan kemusliman anda..

      muslim KTP & muslim sejati...

      Hapus
    4. Nope. Im not going to turn this blog into a religious or political debate. Kalau itu tujuan anda baik pergi ke kaskus indonesia. Byk isu yg sama dbgkitkan dsana. This is a defense base blog.

      Hapus
    5. @shed anuar


      malaysia & indonesia tu kan muslim majority..tak salah rasanya klu debate mengenai defense melalui perspektif islam..

      atau anda sendiri tak yakin yg defense strategi di malaysia & indonesia adalah utk melindungi kepentingan islam???

      Bro...klu dasar ekonominya aja tak mesra islam(bukan sejati utk memperkasakan muslim sbg majority) yakin kah anda defense kedua2 negara adalah utk kepentingan islam???..



      Hapus
    6. Tak ada salahnya kalau kita mahu berdiskusi perspektif pertahanan dari sudut islam. Tp bila anda berkata "masih mau bilang islam agama kebenaran" niat kamu sudah diketahui bro. Im not in the business of bashing other people belief or religion coz thats the true nature of islam.

      Hapus
    7. Jangan sembarang bicara anak peneroka..ISLAM adalah agama yg benar...jg mulut baik2

      Hapus
    8. Jangan sembarang bicara anak peneroka..ISLAM adalah agama yg benar...jg mulut baik2

      Hapus
  23. lepas dapat komisyen kapal nie..baik belanja ring...hand bag...go to italy with awek gebus mulus....keh keh keh

    BalasHapus
    Balasan
    1. nyah kau ke neraka wahai pengadu domba!!

      Hapus
    2. Dpt cewek bandung pun best gak...keh keh..keh

      Hapus
    3. Dpt cewek bandung pun best gak...keh keh..keh

      Hapus
  24. Apa yg diingini oleh seorang provokator ialah permusuhan.

    Mencaci, menghasut dan memfitnah atau apa saja sanggup dilakukan asalkan kedua negara saling bermusuhan dan membunuh satu sama lain.

    Gembirakah kamu wahai tentera dajjal bila manusia bermusuhan.

    BalasHapus
  25. Ya elaah apalagi ini bahas alutsista malah bahas agama salah tempat bro ini blog militer bukan blog tentang agama , jaka sembung bawa golok kagak nyambung goblok

    BalasHapus
  26. @doni sugara

    klu blog militer tak boleh dibahas melalui sisi pandang agama??

    klu militer cuma harus dibahas melalui pandang militer..masa ada pembelian yg mendepankan soal politik,ekonomi & transfer teknologi membelakangkan efektif & battle proven???

    Lupakah anda Jeneral TNI pernah mengklaim umat islam adalah benteng pertahanan terakhir ?? apa Jeneral TNI itu goblok juga??












    BalasHapus
  27. Apa beza Littoral Combat Ship (LCS) dengan Littoral Mission Ship (LMS)...kalo kapal LCS untuk ronda sampe sempadan atau sampe ZEE keh,kalo kapal LMS untuk ronda pesisir sahaje keh,betul tak

    BalasHapus
    Balasan
    1. the lcs is technically a frigate so it will do the same job as the indonesian pkr. the lms is more of a multipurpose patrol ship that can do patrol mission, search and rescue as well as underwater surveillance during peace time. it will also be the minesweeper by using usv(future upgrade) and can also be equip with ashm during conflict. for now only the peace time equipment will be install as per my source. the missile and usv as well as uav will be in the future upgrade. hope this help.

      Hapus
  28. Balasan
    1. Eja pun tak betul.. pergi sekolah dulu.. buat malu mak bapak je... keh keh keh

      Hapus
  29. Sembang standard orang kg di indonesia

    BalasHapus