11 Juli 2020

6 'Super Tucano' Attack Aircraft to be Delivered on July 29: DND

11 Juli 2020


PAF A-29 Super Tucano (photo : Leonardo Santana)

MANILA – The Philippine Air Force (PAF)'s six new Embraer Defense and Security A-29 "Super Tucano" close-air support aircraft are expected to be delivered before the end of July, Department of National Defense (DND) spokesperson Arsenio Andolong said Thursday.

"The six 'Super Tucanos' are expected to be delivered on July 29, 2020," Andolong said in a message.

The coronavirus disease 2019 (Covid-19) pandemic affected the delivery of the "Super Tucano" planes which was earlier scheduled for the end of February this year.

The aircraft, which will be part of the PAF's 15th Strike Wing, will beef up the remaining North American Rockwell OV-10 "Bronco" attack aircraft used by the Air Force in strike missions.

"They are a welcome and much-needed replacement for the PAF's aged, close air support aircraft, and their mission versatility and capability to carry a variety of ordnance will be very useful in the field," he added.

It is a turboprop aircraft designed for light attack, counter-insurgency, close air support, aerial reconnaissance missions in low threat environments, as well as providing pilot training.

The contract for the six "Super Tucano" aircraft worth PHP4.968 billion was issued in late 2017. 

(PNA)

61 komentar:

  1. Preparing to bully malon

    Kah kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Setuju....

      Yang pasti malon masih di lorong mimpi punya MRCA Multi Role Cessna Aircraft dan LCA Light Cessna Aircraft

      Hapus
    2. Preparing to take Sabah from malon 🤣🤣

      Hapus
    3. Welcome to the club
      " TUKINO "

      Hapus
  2. Philipina to jebule, tak kiro malaysial 😂😂😂.....lek tonggo jiran cukup dipundutke lobster dipasangi kitiran wae wes bungan pol 🤗

    BalasHapus
  3. Lon malon...
    Philipina yang korang sebut BANANA, shoping shoping terus.

    Malon bila? Miskin ya...

    ğŸ‘ŽğŸ‘ŽğŸ‘ŽğŸ‘ŽğŸ‘Ž

    BalasHapus
  4. Malaysia Military Power
    March 26, 2019 · Edited ·


    Alhamdulillah, kini telah jelas kemana hala tuju pertahanan Malaysia. Agak lama kami tunggu tetapi hari ini kita akan dapat melihat masa depan pertahanan nasional Malaysia yang amat kita cintai ini.

    Perdana Menteri Mahathir telah menyebut bahawa Malaysia tidak memerlukan pesawat jet untuk tujuan pertahanan, malah cukup dengan hanya pesawat Cessna untuk kegunaan Tentera Udara Diraja Malaysia yang tidak terlalu sofistikated.

    Idea menggu akan Cessna sebagai pesawat tempur juga tidaklah asing kerana, negara2 dunia ketiga miskin dan melarat seperti Mauritania dan Iraq juga menggunakan pesawat Cessna yang dilengkapi penderia elektronik serta pakej persenjataan untuk tugasan kombat. Malah terdapat naskah penulisan dari Barat yang memuji betapa efektif dan tahap penjimatan pesawat Cessna ini dalam aspek selengaraan, alat ganti dan latihan yang melangkaui pesawat jet moden.

    Kami sarankan agar pihak Kementerian Pertahanan serta TUDM tidak melepaskan peluang mendapatkan pesawat ini kerana, dengan kos USD2 juta seunit ia benar2 dapat membantu Malaysia amnya dan TUDM khasnya menggalas tugas menguasai ruang udara dengan jumlah yang tidak dapat dibayangkan jika perolehan dibuat dengan kadar billion ringgit.
    Dengan perolehan Cessna ini Kita akan menjadi negara yang duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan Niger, Burkina Faso dan Mali, terkenal diseluruh dunia dan menjadi contoh negara yang menguruskan ekonomi dan pertahanan dengan trampil dan efektif.

    Lagipun, canggih2 ni kita nak perang dengan siapa.

    Tengok Brunei dan New Zealand. Dua negara ini aman dan makmur jaya aman sentosa dan tidak memerlukan pesawat ejet canggih untok mempertahankan ruang udara mereka. Inilah contoh yang patut kita teladani.

    Akhir kalam, kami setuju dengan saranan Tun M


    Malaysia Military Power 1 cessna umpama 100 Kopassus terbang

    Zakiyamani Tohai Malaysia Military Power nuri baru 50 tahun min, 50 + 44 = 94 tahun. So lagi 44 tahun boleh



    Malaysia Military Power Tak persenda tapi malah kami puji.

    Mereka ni tak faham kot bero. Kita sokong idea tun sebab dia memang bijak dan hebat.


    Naz Wan Baik terus ambik pilatus pc24 versatile lg .. short landing and take off include can land in anywhere, 8 mill usd je

    Malaysia Military Power Tak boleh bero. Hutang negara kita 1 trillion. Ini semua salah Najib.

    Rafe Rahmat Bernas...dah setaraf unit udara LTTE

    Malaysia Military Power Rafe Rahmat lebih hebat kan

    Cg Hasni Jangan merajuk Admin. Tun M akan buat kejutan yg akan menyebabkan kita semua terkujat-kujat.

    Malaysia Military Power Hasni Dolmat tak ni bukan merajuk bero ni ikhlas betul2 serius puji ni bero

    Saya Are Meen Malaysia Military Power , kawan baca n kawan faham.. tp kawan dapat merasakan kekunci bagai ditekan keras n bagai dihempas2 ...ke kawan je rasa mcm tu..

    Malaysia Military Power Saya Are Meen salah rasa tu bero. Kami tulis dengan rasa kegirangan yang tak henti2. Sampai sekarang masih dapat rasa aura kegembiraaan tu. Ikhlas ni ber

    Surey Heman Rilek min. Politik bnyk spekulasi.,Tun bijak.. sbb sekatan minyak sawit kita.. klu nk kita beli Mrca eropah dia kena kaji semula sekatan.. x kan la Tun nk beli cessna

    Malaysia Military Power Surey Heman betul tu bero sebab tu kami kata dia bijak lain dari yang lain, sebab tu juga kami puji dan ini ikhlas dari sudut hati kami.
    Hidup Tun M bero

    Ikhwan Drago Nasri Malaysia Military Power diorang kan cerdik sebab minum minyak sawit kan? admin bukannya mempersendakan pm, cuma admin luahan je pun..

    Amran Hashim Sabar tuan2.. Apabila prototaip kereta terbang berjaya dihasilkan maka masalah jet pejuang bukan lagi isu besar bagi negara kita.. Untuk sementara waktu ni jemput minum sesudu minyak sawit dulu.. 😁😁😁

    Nazli Syam Itu cessna cuma kulit luar je Min.. dlm ada perut tu enjin jet f35 pakfa.. OEM copy ori.. ok..


    Wkwkwkwk....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Abu Navaradeeforty Statement yang berkumandang di berita nasional tadi benar2 mengecewakan peminat militer negara...a moment of silence for our aging TUDM fleet. 😔

      Lee Hornet Nak lagi jimat beli pesawat mig 21 atau mig 23 yang berlambak di russia tu sebelum naik baca doa selamat dulu pastikan pilot kita belajar ilmu kebal dulu .. Fuh jimat duit tu

      Malaysia Military Power Tak jimat bro. Ekonomi kita teruk. Ni semua salah Najib. Hutang 1 trillion. 1mdb duit dicuri.Tak jimat.

      Muhammad Syazwan Pehhh padu hbis ni min.. Bukan beshe2 la spec Cessna nti ble TUDM upgrade jdi halimunan, mendonia pun nyaris kne strok lpas bce knyataan biar mendonia tau yg kite bukan beshe2 min.. #HidupTunM
      Cessna lagi jimat. Tun M lagi tau

      Mohamad Radzi Sebenarnya kita dah kawtim dgn negara jiran. Kalau kita diserang. Indonesia, thailanda , brunei , Philippines jadi tembok kita 🤣

      Mie Zan pemikiran pm kita tu membuktikan yg malaysia ni boleh utk segalanya...malaysia kan ramai pakar kejuruteraan...mana tau Cessna ni blh jd pesawat pengebom yg digeruni oleh negara² jiran sebelah menyebelah... habislah min...geng negara merah putih nanti gelakkan aset TUDM kita...

      Muhamad Rodzi Kereta terbang dah memadai utk pantau-kawal ruang udara dan maritim negara. Sabarlah, sikit masa kereta terbang bakal diguna pakai oleh ATM

      Hapus
    2. Cessna cocok untuk negara miskin cem malon 🤣🤣

      Hapus
    3. Cessna cocok bagi negara miskin malassial, anggap saja lawan tangguh V22 Osprey TNIAD


      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      Hapus
    4. Mantap om jewawut 😂😂😂😂😂

      Hapus
    5. dari segi ekonomi malaysia lebih kaya(maju)dibandingkan bangla..maupun fhilipine..tapi soal kemiliteran..mereka gak main2..akan tetapi malaysia yang ekonominya lebih baik kok gk ada beli alutsista baru?okelah pedomanya"kita nak perang dengan siape?"tapi kan tidak ada salahnya memperkuat pertahanan militer selagi mempunyai banyak uang..yang harusnya jadi antisipasi malaysia ialah LCS..kawasan laut malaysia di dekat sabah dan serawak..jika merujuk kepeta klaim laut china..malaysia dan brunei adalah salah satu negara yang sangat terdampak..disebabkan oleh klaim laut china selatan..disitulah keamanan di butuhkan..setidaknya helicopter..juga kapal patrol..bisa digunakan untuk memantau musuh

      Hapus
    6. Bismillah selain TUCANO TNI itu butuh radar,apakah radar terahertz diindonesia bisa dikembangkan,sementara rusia dan china sudah melakukan riset

      Hapus
  5. Malon cukup pake baling2 bambu doraemon..wkwkwkwkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
  6. Uang untuk beli su 35 mending dibelikan sutuc lumayan dapat 80 unit sebar buat buru sergap.((( Daripada F50 toh juga gak ada rudalnya paling banter sideminder,kata ntung blegendes)))) sutuc juga bisa pake sindemindaer,sutuc murah,irit,dan dapat banyak,bayangkan 80 unit bawa bom Pindad dan ngebom kulon lumpor......wih ngeri dek.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kulon lumpur, wetan rondo, yen mburi omah bojone pelaut.....gari miliyo 😂😂😂

      Hapus
    2. Lewk , sampean mau digolek'i roondo etan prapatan seng bocah mirip Anya Geraldine ✌️✌️✌️

      Pokoe semledot bocah e😱😱😱😱

      Hapus
    3. Iyo, mirip Anya Geraldine bedane mung sing iki brengosen sitik.

      😌

      Hapus
    4. Hlaaa nek ra "brengosen".....teneh gor koyo citakan pastel 😂😂😂

      Hapus
    5. Langsung "paham"....😂😂😂😂

      Hapus
    6. ...mending Uang yang mau dipakai beli 32 unit F-16 V, dialihkan...dapat

      SEABREG Sutuc tuch














      ... Xixixixixixixi 😁

      Hapus
    7. Apalagi kalo dibeliin Cessna..😂😂😂

      Hapus
    8. ...secara F-16 V itu lebih MEHONG dari Su-35 Flanker E / unitnya, ditambah lagi Su-35 Flanker E cuma 11 unit...sedangkan F-16 V itu 32 unit















      ... Xixixixixixixi 😁

      Hapus
    9. Yang "langsung paham" biasanya pernah ngerasain kejepit "cetakan pastel" 😂😂😂

      Hapus
    10. Kekekekeke cetakan pastel. Mantaf itu.

      Hapus
  7. Dulu ada beruk malon yang gelak saat Indonesia beli SUTUC.

    Sekarang terbukti siapa yang tertawa terakhir.....

    Malon miskin, sekedar beli Tejas atau JF17 sulpoor pun malon tak sanggup.
    Kalau disisi harga, harga satu unit JF17 jauh lebih murah dibandingkan harga CN235 PT.DI


    Malon miskin dan miskin selamanya

    BalasHapus
    Balasan
    1. USAF pun pakai Tucano..

      Hanya idiot AF yang bombing pokok pisang pake Hornet & Paveway...😂😂😂

      LoL
      😂😂😂

      Hapus
  8. Rupanya pengadaan CH-47 Chinook sudah dilakukan dari dulu semenjak Kemenhan RI bertemu pihak Boeing tahun 2015 lalu.

    Pembeliannya saja menggunakan anggaran tahun 2016.

    Rencananya pada tahun 2019 TNI AD akan menerima 4 unit terlebih dahulu.


    Setelahnya pada tahun-tahun berikutnya ada penambahan lagi yang belum ditentukan jumlahnya seperti dikutip dari janes.com.

    Ditaksir harga satu unit CH-47 Chinook mencapai 30 juta dolar AS.

    BalasHapus
  9. Pinoy dan indo punya kesamaan geografis

    BalasHapus
    Balasan
    1. alutsistanya jugak mirip2lah ama kite,
      cuman KL aja aneh2 om, apalagi ranpurnya om diwarnain bikin pusink..
      mangkanya dlm jangka 6 bulan ada tabrakan mengerikan ama CRV & WIRA pdhl siang2 haha!🥴🥴🥴

      Hapus
    2. "Yup ......dan ini 👇 salah satu alutsista pinoy favorit ane 💪💪💪"

      https://youtu.be/m6nNO3POpIg

      Hapus
    3. Bnr om palu... Cm bedanya brg haromnya lebih banyak dan halal disana.. Congrat philipines.. 😁

      Hapus
    4. Waspada gaeesss...😁

      Ane dah warning, resiko tanggung sendiri...😂😁

      Hapus
  10. mabuhay FILIPINA,

    tak salah pilih, super tukino pesawat nomor wahid hore haha!😍😍😍


    Jom salam shopping soping tim elit 3 MATRA tempur se ASEAN: Vietnam, Myanmar, Singapur, Indonesia, Thailand dan Filipina, Xlalu shoping bersama okeh oceh 👌👌👌

    BalasHapus
  11. "The six 'Super Tucanos' are expected to be delivered on July 29, 2020," Andolong said in a message.
    ---------------------------

    akhir bulan dikirim lgs terbang dari brazil ape pake antonov yak?

    6 bijik lgs masyuk tuh haha!👏👏👏

    BalasHapus
  12. Sutuc ini bukan tandingan Super CESSNA malon


    Kah kah kah kah 😂😂😂😂😂😂

    BalasHapus
    Balasan
    1. "Super Cessna nya malon mah diayam-ayamkeun ğŸ‘Ž kalo ketemu Babon-Lobster kita 😂😂😂"

      https://youtu.be/TXO2v4sBdKw

      Hapus
    2. Babon ny bisa geal geol wkwkwkwkkw

      Hapus
    3. Iso nladung barang 🙈🙈🙈

      Hapus
  13. And they will flypass at sabah sarawak soon.. 😁 😁

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ini buat masuk airspace KL masih aman...ga bakalan kena scramble MkM.

      Paling kalo ketangkep ground radar cuman ditanyain doang.."halo, halo anda masuk wilayah kami, jangan lupa pulangnya lewat mana yaa..happy flying"

      Wakakakakkakak...😂😂😂

      Hapus
  14. ...negara yang tidak punya / pesan SUTUC dan Heli Attack, harap minggir...menghalangi JALAN
















    ... Xixixixixixixi 😁

    BalasHapus
  15. pur....gempurwaria
    Malon gak punya Tucano ya pur?...🤣🤣🤣🤣🤣

    BalasHapus
  16. pur....gempurwaria
    Malon takde heli Apache ya pur?...🤣🤣🤣🤣🤣

    BalasHapus
  17. pur....gempurwaria
    TNI AL beli frigate iver pur, LCS malon masih bengap dilimbungan ya pur?...🤣🤣🤣🤣🤣

    BalasHapus
    Balasan
    1. Emangnya udah deal? Kalau udah emang fix pakai mica sama exocet? Wkwkw

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    3. Vendor LCS udah dibayar fir?
      Destini buat OPV udah dibayar juga?

      LoL
      😂😂😂😂

      Hapus
  18. https://www.maritime-executive.com/article/indonesia-deploys-anti-air-system-in-s-china-sea

    BalasHapus
  19. Pinoy cewe nya kimploh2 🤣🤣🤣

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tapi kalau ente gak punya duit, jangan harap mereka mau diajak execusi.

      Matre bossssss.....

      Hapus
    2. Bilang aja, ente habis makan BALUT.....wuaaaaa langsung antri ceweknya 😂😂😂

      Hapus
  20. PASUKAN BAWANG GEMPUR MANA NIH,,, APA MASIH SERANG YOUTUBE ALJAZERA, ,,CUP CUP CUP SINI DONG ADU ARGUMEN,,, ALJAZERA ITU SDH MEMBERIKAN BUKTI BETAPA KEJAMNYA KERAJAAN MALON KOH KOH KOH

    GEMPUR JUALAN LEGO ASKAR BERUK MALAYA DI MDR, , BHAHAHAHAHAHA
    PUR MAINAN LEGO ASKAR KAMU SDH LAKU BLOM,,, , BHAHAHAHAHA



    ### GEMPUR PANAS 😁😁😁😁😁😂😂😂😂😂😂😂👆👆👆👆👆👆👆👆👆👆👆######






    #### IRI BILANG BOS 😁😁😁😂😂😂😂😂😂👆👆👆👆👆👆👆👆👆👆👆####

    BalasHapus
  21. Super Tucano sangat cocok untuk melibas dengan mudah askar beruk malon,gempita,adnan,flyingturet pt91,condor didaratan...soft target lah...

    BalasHapus
  22. Salamat po, welcome to de club, de tucanos!

    BalasHapus
  23. Ini adalah tindak lanjut dari persiapan pengambil alihan hak hak Indonesia di tanah Kalimantan. Pertama kuasai choking point Natuna dan Lautnya, kemudian putus arul laut logistik semenanjung dan kalimantan. Lakukan kegiatan kegiatan provokasi semisal latihan gabungan, buat mereka melakukan triger dahulu. Lalu kemudian aneksasi territorial. Dan terakhir pengerahan kekuatan tempur.

    Sapras Antara lain Pangkalan Terpadu, pemindahan Ibukota dan penguatan infrastruktur masif diperbatasan. Target perkiraan 10-15 tahun kelar...

    Gak sabar tunggu saat saat menentukan itu...😂😂😂

    Ingat ingat doktrin pertahanan kita sudah berubah lo. Dari sebelumnya Defensif Murni menjadi Preemtive strike. Makanya butuh perluasan lahan baru di kalimantan Utara untuk buffer zone lawan Sonora yg sebenarnya.. Indonesia gak bisa mengandalkan Malays lembik untuk melawan the real Sonora di LCS..

    Salah satu cara ampuh memudahkan pengambil alihan Serawak sabah adalah mendukung segala kegiatan masyarakat lokal SSKM, sebagai salah satu Anggota Tetap DK PBB indonesia harus bisa mengambil inisiatif dan improvisasi segala hal yang mendukung kegiatan mereka.. Mengambil hati rakyat yang Pro SSKM harus segera di lakukan yg berfungsi untuk mendukung persiapan awal dari pengambil alihan kawasan ini.


    🔴🔴🔴🔴🔴

    BalasHapus
  24. Gempur waria dan mat sabu....sini tempel mukanya ke pantat saya .....saya kasih super tucano satu....plus tisu satu truk.kembali lah kalian ke kamar anda menangis...jgn terlalu iri yah...nanti parah sakit hatinya...hahahahah....

    BalasHapus