12 Oktober 2010

Latihan Angsa 2010 Mencapai Tujuan

12 Oktober 2010

Dalam latihan Angsa 2010, Su-30MKM berhasil melaksanakan air refuelling terhadap pesawat Hornet dan Hawk milik TUDM (photo : TUDM)

Angsa capai matlamat

KUALA LUMPUR: Eksesais Angkasa Samudera (Angsa) siri 5/2010 yang berakhir semalam berjaya mencapai matlamat dengan pertama kalinya menggabungkan pasukan Tentera Darat selain dua sayap Angkatan Tentera Malaysia (ATM) iaitu Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM). Panglima Tentera Udara, Tan Sri Rodzali Daud berkata, dalam usaha memantapkan persefahaman ketika operasi mempertahankan keamanan negara, buat pertama kalinya eksesais kali ini turut membabitkan latihan bersama pesawat tempur Sukhoi SU-30MKM.

“Latihan ini juga membabitkan tiga Kapal Ronda Generasi Baru, NGPV yang diuji keupayaan menjalankan misi jarak jauh di kawasan operasi Selat Melaka dan Laut China Selatan manakala pesawat tempur Sukhoi dari Pangkalan Udara Gong Kedak menjalani ujian integrasi antara pesawat dengan kapal.

“Selain kehadiran aset TLDM dan TUDM ini, elemen tentera darat dalam pelaksanaan eksais di Perairan Selat Melaka juga dimensi baru melengkapkan lagi aspek kebersamaan,” katanya.


(Metro)


Tidak ada komentar:

Posting Komentar