28 Oktober 2017

Malaysia Announces 5.3% Defence Budget Increase

28 Oktober 2017


2018 Budget for Mindef (image : Mindef)

The Malaysian government has announced that defence spending will increase by 5.3% under the 2018 budget. Total spending on the Ministry of Defence (MoD) will rise from MYR15.1 billion (USD3.6 billion) to MYR15.9 billion.

Spending will decline marginally against GDP, remaining at a level of around 1.1, and as a share of overall government spending from 5.8% to 5.6%. Despite that, the MoD’s budget allocation is still around 7% lower than in 2015 following a large cut to military spending in 2016.

The additional funding will be allocated within the recurrent budget which incorporates the operating costs of the MoD and the armed forces, with related spending rising by 7.6% from MYR11.7 billion to MYR12.6 billion. (Jane's)

Budget 2018 Allocations Enhances MAF's Capabilities - Armed Forces Chief

KUALA LUMPUR (Bernama) -- The RM14-billion allocation to the Malaysian Armed Forces (MAF) in Budget 2018 will enhance the capabilities of the MAF in guarding the sovereignty and security of the country including at the border areas and national waters.

MAF Chief General Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor said the allocation would reflect the duties borne by the MAF in preserving the sovereignty of the country.

He was commenting on the allocation announced by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak when tabling Budget 2018 in the Dewan Rakyat today.

Meanwhile, Army Chief General Tan Sri Zulkiple Kassim said a part of the allocation would be used to upgrade and equip the assets of the Gerak Khas Group commando team and to install more guard posts along the Sabah and Sarawak borders.


Navy Chief Admiral Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin said the allocation would allow the navy to improve the capability of its littoral combat ships with sophisticated weapons.

"This will enhance maritime safety especially in the Strait of Melaka, the South China Sea and the Sulu Sea," he said. (Bernama)

ESSCom Allocation Shows Goverment's Concern For Sabah Security

LAHAD DATU (Bernama) -- The RM250 million allocation given to the Eastern Sabah Security Command (ESSCom) in the 2018 Budget shows the federal government's emphasis on Sabah's security, especially those in the Eastern Sabah Security Zone (ESSZone).

Lahad Datu residents expressed gratitude over the announcement as it showed the government's concern for the people's security.

Housewife, Rohana Ajri, 38, said the allocation could be spent by ESSCom to strengthen security in the waters.

"The allocation can strengthen the role of ESSCom in monitoring the ESSZone waters, thus curbing cross-border crimes, including smuggling," she told Bernama here today.

The 2018 Budget tabled by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak today, allocated RM250 million to ESSCom to enhance security controls at Sabah and Sarawak borders, including RM50 million for coastal surveillance radar. (Bernama)

After the budget was released, RMAF official Twitter account announced that the 2018 Budget included funding for four MPA. (image : RMAF)

MMEA appreciative of RM900 million allocation

PUTRAJAYA: Director-general of the Malaysian Maritime Enforcement Agency (MMEA) Admiral Datuk Zulkifili Abu Bakar has thanked the government for the RM900 million allocation to the agency, as announced in the 2018 Budget today.

Zulkifli said the allocation will be used for the agency’s development and management expenditure for next year.

“I am grateful to the government for this allocation. (Of the) total, RM490 million will be used to fund boat and ship maintenance, (and for) patrol ships currently being constructed.

“In this budget, the MMEA, as one of the security forces together with the armed forces and police, has greater and important responsibilities in safeguarding the security, sovereignty and well-being of the people and the country.

“As the national maritime enforcement agency, the MMEA is always committed and responsible in ensuring that the country’s waters are safe and under control,” Zulkifli said in a statement.

Prime Minister Datuk Seri Najib Razak today announced that the government has allocated RM14 billion for the armed forces – including almost RM9 billion to the police and RM900 million to the MMEA – in its 2018 Budget. (NewStraitsTimes)

132 komentar:

  1. Wow mantap naik nih..
    Kalau dirupiahkan Budget Pertahanan Malaysia kurleb Rp 51 Trilyun, setengahnya budget Polisi Indonesia yg Rp 95 Trilyun. Tapi baguslah ada kenaikan daripada 3 tahun berturut turut turun terus.

    As my prediction Malaysia sudah dijalan yg benar dalam pengambilan keputusan ini dengan lebih menguatkan patroli perbatasan dan laut. Idealnya penambahan kapal coast guard atau kapal perang, gak perlu yg canggih yang terpenting untuk saat ini adalah kuantiti dulu sambil menunggu economic recovery.

    Project pengganti pespur Mig29 rasanya sementara dihold dulu saja, mending ambil akuisi helikopter untuk transportasi di perbatasan. Atau bisa ambil opsi yg ditawarkan Grippen untuk memberikan kesempatan Malaysia sewa pesawat sampai dengan recovery asean economic happened.

    Yg menarik rencana pembelian atau pembayaran lanjutan ? 4 MPA, utk membayar A400 yg 4 buah itu kah atau pembelian unit baru ? Bisa jadi akan ada akuisi C130J atau Leonardo atau malah CN235.

    We'll see... mudah2an negara2 Asean tetap strong melawan issue LCS.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lha itu, 4x MPA pasang gambarnya P-8 Poseidon.

      Woow kakak..semoga realisasi, aamiin.

      Hapus
    2. Wangnya d rasua lgi sama najib nnti broo tinggal 40t

      Hapus
    3. Negara asean masih terlalu lemah sama hukum trutama rasuah,ini yg menghambat kemajuan..coba indo malon n semua anggota asean tegas brantas rasuah, Hukum mati d terabkan d seluruh negara asean..pasti asean kuat

      Hapus
    4. Polisi indonesia perlukan Dana besar kerena banyak peralatan sudah tua perlukan Rp 95 Trilyun, polis malaysia gak perlukan dana besar kerena peralatan sudah tersedia, malaysia perlukan dana besar kuatkan coast guard dan tentera Kerana ancaman dari lanun dari, pilipina, kapal coast guard gak perlu yg canggih kerana hanya lanun bersenjata boot laju Dan senapang m16,kami sudah beli boot dan kapal coast guard baru pada bajet tahun lepas..
      Lagi ramai menbantan sewa Grippen Hanya buang duit Selepas plot dilatih bawa menbawa Grippen ,Pesawat itu akan kasi balik pada Sweden ia sesuatu pembaziran, untuk atasi lanun gak perlu pesawat canggih, tapi lebih peting pesawat mpa Canggih memantau kawasan dilautan

      Hapus
    5. Betul juga sebetulnya ada unsur pe Mubaziran bila hendak sewa Grippen. Dikuatkan saja unsur penambahan helikopter angkut atau kapal2 coast guard baru. Paling ideal penambahan mobil light vehicle tempur buat patroli semacam model jip begitulah untuk patroli harian. Jika menggunakan condor atau adnan atau sibmas atau gempita tentu tidak efektif di cost nya. Tambah saja beberapa unit jip 4x4 ringan dgn machine gun kelas berat. IMHO

      Hapus
    6. Wkwkwk....ngiris sangat budget pertahanan malon Wkwkwk...US$ 3,6 billion untuk di bagi untuk ATM,MMEA(Coast Guard) sama ESSCom Wkwkwk...di indonesia budget coast guard dipisah dgn army,kl budget cuma sikit Cem nih alamat malon tampung terus senjata hibah rongsokan dan expired Wkwkwk...ngiris dan sedih euy Wkwkwk

      Hapus
    7. Program MRCA ditunda sementara dan diberi ruang keutamaan pada Program MPA yang dilihat lebih diperlukan buat masa ini....

      Hapus
    8. Hahaha...duit cekak sombongnya bukan kepalang...no coment lah

      Hapus
    9. jika dilihat separuh dari peruntukan adalah untuk kesejahteraan anggota tentera dengan pembinaan perumahan baru, Pendidikan dan kesihatan... jangan hanya diutamakan prolehan Aset persenjataan tapi kesejahteraan anggota tentera juga kena dijaga...

      Hapus
    10. Sama sperti disini,yg sering jadi background poster ada kilo,hornet,pt90s....hihihi

      Hapus
    11. Hee emangnya tentara dije maru malon gk perna d sejahterahkan ya lon..? Pantesan nak latean sampai pengsan..
      Wkwkwkekekekek..

      Hapus
    12. pasal pengsan tu pada saya bukan isu besar pasal tentera pun manusia mereka boleh sakit....

      budget pertahanan 2018 turut meneruskan program LCS TLDM dalam prolehan VICA dan NSM...

      https://twitter.com/mykamarul/status/924066707034927104

      Hapus
    13. Gempur wira@ jgn banyak cakap,MRCA di tunda kerana tak de wang,MRCA ditunda sampe thn 2100 Wkwkwk

      Hapus
    14. Ya boleh sakit la lon namanya jga manusia ya lon.. tentu yg d kirim sama komandan untuk latian kan tentara yg sehat kan lon gk mungkin ngirim tentara yg sakit untuk latian,
      Tpi tentara pengsan saat latean itu manusia langka namanya lon satu2nya d dunia..

      Hapus
    15. benarlah jika ada wang jangankan kata pesawat MRCA... UFO pun di beli bro.... hehehehehehe...

      Hapus
    16. Bentar lagi pasti ada yg bilang udah kita negara serumpun buat apa nak gaduh.. Lagu lama si malon klo terpojok

      Hapus
    17. pasal pengsan tu saya OK je.... Next isu please...... hehehehehe

      Hapus
    18. Jgn mimpi terlalu tinggi lon.. Ntar gk kesampean jdi sakit jiwa

      Hapus
    19. Mrca d lanjutkan ...maksudnya jika da wang d lanjutkan.. Hati2 lon masih banya najib2 laen nunggu wang malon mw d rasuah

      Hapus
    20. rileks la bro... hehehehehe

      Hapus
    21. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    22. betullah dah saya britahu awal program MRCA di tunda sementara manakala keutamaan adalah MPA masih tak jelas ke bro....??? hehehehe

      Hapus
    23. Makanya jgn sombong,MRCA di tunda sampe kiamat kerana tak de wang,cakap indonesia guna senjata usang dan ompong sangat jaguh,tapi negara sendiri tak ditengok Wkwkwk

      Hapus
    24. Bro Mat Rempit... maaf la komen anda saya tak baca sangat...

      Hapus
    25. Gempur @ Halah siapa nak percaya sm kau,tabiat kau sama semua dan tak kan berobah,bsk2pun kau dah kata ompong,usang,miskin,babu indon,teksi...hanya orang bodoh percaya sama korang semua

      Hapus
    26. Terima kasih untuk kata kata tersebut... Saya masuk ke sini untuk berdiskusi secara baik... mendapat kawan dari negara jiran... bukan untuk menghina atau merendah2 rakan lain.....

      saya semakin faham dan belajar ada pihak yang cuba memancing untuk komen yang negatif...

      Hapus
    27. Berdiskusi dgn cakap ompong dan usang terus Wkwkwk

      Hapus
  2. Kalau membaca komentar beberapa analis militer asean, jam terbang pilot itu perlu banget. Kondisi malaysian airforce saat ini memang lumayan berat, Mig 29 sudah akan dipensiunkun, F18 pun hanya ada 8 unit dengan ratio unit ready normal yg dipakai ukuran negara2 umumnya biasanya dikisaran 40 sampe 60 persen (kira2 4 sampe 5 unit yg ready), armada A4 Skyhawk baru setahun lalu jatuh jadi sementara di suspended, praktis hanya Sukhoi yg masih fit saat ini sementara pilot2 Tempur Malaysia yg baru2 biasanya butuh pesawat2 kelas "light" atau "medium" sebelum lancar untuk diperbolehkan membawa pespur kelas berat jenis Sukhoi. Makanya kehadiran Grippen meski dalam status sewa bisa jadi solusi sementara untuk menutup gap dan kesenjangan yg terjadi terutama dalam hal jam terbang pilot dan kebutuhan pilot2 tempur Malaysia yg fresh graduate.

    Kalau di kami agak beruntung juga sih punya squadron Tucano, Skyhawk, FA50 dan F16, jadi media "ngelancarin" dulu sebelum naik kelas bawa Sukhoi Class.

    Yah mudah2an economic Malaysia segera pulih agar bisa sama2 melindungi Asean.

    BalasHapus
    Balasan
    1. saya tak rasa Malaysia akan mengambil pesawat baru dalam masa terdekat dengan keadaan kewangan malaysia yang tidak berapa bagus sejak kejatuhan harga minyak Global...

      solusi yang dilihat lebih efisyen adalah menaik taraf MiG 29N ke tahap SMT buat sementara waktu hngga ekonomi kembali stabil barulah penggantian akan dibuat.... pendapat saya

      Hapus
    2. Terlepas dari memang kita harus lebih bersyukur,..
      Tapi komitmen mereka untuk beli AV8 yang gak ngeteng..itu perlu di contoh,..tapi harganya gilaa

      Hapus
    3. Harga AV8 mmg mahal kerana ia dibeli dengan blue printnya sekali itu tidak termasuk teknologi yang dipasang pada AV8 Gempita dan Malaysia ada hak untuk menjualnya... dari jangka panjang ia dilihat berbaloi...

      Hapus
    4. Gempura@ saya kurang kurang tau ada apa di balik semua itu,tapi yang pasti
      Indonesia beli makasar class dari korea selatan dengan harga seperti itu,dan juga bisa export

      Hapus
    5. ya yang itu saya tahu....

      Hapus
    6. Superstar @ kalo budget cem nih alamat aset malon yg usang tak boleh diganti dan banyak aset yg ompong kerana tak de wang Wkwkwk

      Hapus
    7. Yup seperti pernah saya komen sebelumnya bahwa AV8 Gempita itu termasuk varian terkuat 8x8 di asean bersama Terrex dan harga mahal merupakan hal yg wajar mengingat teknologi dan transfer ilmu yg diberikan pihak Turki.

      Sekedar pembanding sederhana, kemampuan suspensi (air suspension maybe) yg dianut Gempita itu termasuk state of the art dalam artian sudah masuk konsep tempur modern apalagi bila dibandingkan dengan Anoa apalagi kalau bicara stanag protection nya. Kelemahan mendasar (base on my experience) air suspension itu sudah pasti mahal, ada masa umur penggantian balon2 udara (jika benar pake cara ini, sorry saya gak sempet gugel) dan terutama agak kurang reliable bila dihajar ngebut di medan2 berat dengan handicap , bowl dan gravel area. Mungkin ini penyebab Gempita masih belum bisa diexport karena selain lumayan mahal bagi negara2 lain (saat ekonomi dunia susah begini) traditional suspension system masih dirasa cukup tuff untuk saat ini.

      Tapi memang termasuk hebat sih sekali beli langsung 250 unit yaa ?? Ini bukti mereka serius menjaga perbatasannya. Harus ditiru TNI supaya beli alutsista dalam lot besar minimal 50 atau 100 unit lah tiap varian.

      Hapus
    8. Saya setuju dengan @Gempur, pembelian mesti realistis. MPA dan heli medium untuk CG,lebih bermanfaat....

      Hapus
    9. ikut perancangan sebenarya AV8 untuk menggantikan kenderaan perisai Condor dan Sibmas yang semakin berusia....

      penggantian adalah secara bertahap...

      Hapus
    10. Superstar@ mereka tuh cuma dapat lisensi aja dari FNSS Turkey bro,gempita bkn asli buatan malay tp asli buatan turkey,berhubung mereka beli banyak sampe 250 Turkey beri langsung lisensi kpd deftech...mengenai yg berhak eksport yg berhak adalah FNSS Turkey kerana design dan hak cipta gempita adalah kepunyaan Turkey sendiri...walaupun anoa kata orang malon kampungan tp anoa adalah asli buatan indonesia tanpa ada proses TOT dan kerja sama...apa yg kita tiru bro,doktrin militer kita beza dgn doktrin militer mereka,mereka dgn senjata lisensi sahaje sudah boleh,sementara kita dalam undang2 diamanatkan harus mandiri dalam industri militer

      Hapus
    11. Mig 29 malaysia lebih baik diganti dengan jas 39 gripen saja,mig 29 itu pesawat payah,bahkan au ceko saja ganti mig 29 dgn gripen.

      Hapus
    12. @Superstar,

      Skyhawk & Hawk 100/200 itu spesies yang berbeda, Skyhawk (A4) dah lama pensiun, noh jadi monumen.

      Kalo Hawk 100/200 masih combat ready, noh lagi mainan nembak Maveric di Palembang.

      Trus yg ente maksud yg mana?
      :D

      Hapus
    13. Hahahaha iya Hawk thx koreksinya bro

      Hapus
    14. Superstar@ gempita sama anoa jelas beda klas. masa iya anoa 6x6 di bandingkan sama gempita 8x8..
      Musuhnya pandur yg sma clas

      Hapus
    15. Padsa sopan sekarang forumer malaysia...udah ketahuan budgetnya separuh dari polisi indonesia...kasihan kasihan

      Hapus
  3. Cerdas dan mencerdaskan diskusinya

    BalasHapus
  4. tu budget all.....yg masuk pocket berapa nie???...negotation...masuk pocket....orang tengah masuk pocket....barang masuk ....songlap again kih kih

    BalasHapus
    Balasan
    1. Relaks bro...belum apa2 udah kesurupan..wkwkw

      Hapus
    2. Iqram@ saat malon lg ngiris budget pertahanannya begini kau cakap relax...kau tak seperti biasanya cakap berapi2 kesurupan senjata usang dan ompong Wkwkwk

      Hapus
    3. Jangan hina negara lain mas,malu maluin indonesia saja.

      Hapus
    4. Omong asal = menghina negeri sendiri.

      #Ga nyadar?

      Hapus
    5. Kondisi Malaysia skrg ini mirip case jaman TNI di masa krismon lalu bahkan TNI lebih parah kondisinya selain hantaman krisis plus embargo. Sudah 4 atau 5 tahun ini kondisinya berbalik, bounce back, budget TNI selalu meningkat pesat dan kebalikan dgn Malaysia.

      Saya khawatir kita terlalu jumawa, sama seperti Malaysia dulu yg selalu bully Indonesia saat sedang susah, mungkin Tuhan juga kesel ngelihatnya makanya kondisinya jadi seperti sekarang.

      Jadi kalau bisa kita stop lah trolling satu sama lain, jangan sampai Tuhan mencap sombong bangsa Indonesia saat sedang diatas seperti sekarang.

      Buat temen2 Malaysia stop jelekin Indonesialah karena malah bikin malu sendiri nantinya. Buat temen2 Indonesia jangan mulai jelekin Malaysia lah, takut karma, gusti Allah Mboten Sare.

      :-)

      Hapus
    6. Superstar@ bezanya saat kita sekarang indonesia kuat dan malon sedang lemah kita pernah bully mereka,indonesia taat hukum

      Hapus
    7. @ kita tak pernah bully mereka maksudnya

      Hapus
    8. Gakda kata2 sombong dari negara sebelah...nyungsep sudah...gak punya muka...anggaran separuh dari polisi kita...mau beli apa...pada tiarap semua tuh..kasian kasian

      Hapus
    9. Hahaha.. lupa la tu yg indon pernah buli malaysia... masa indon kuat...indon pernah menyerang malaysia yg baru bertatih dalam era konfrontasi.. malaysia hanya ada askar 20k dan alat alat asas sahaja dan indon sudah punya askar hampir 300k dengan kelengkapan canggih... sehinggakan malaysia terpaksa meminta bantuan negara2 sahabat.... indon selalu lupa salah mereka.. tapi asyik nak tunding jari kpd malaysia.. skrg indon sudah hebat balik.. kenapa tak ditembak sahaja kapal2 malaysia dan pesawat yg dituduh menceroboh kedaulatan indon.. skrg ni la kamu nak buli malaysia.. tapi rasanya kami dah tak berani.. sekali kamu menyerang negara berdaulat... kena embargo dan senjata kamu akan jadi sitting duck la... :)

      Hapus
    10. Dein...kasihan budget militer malaysia mengenaskan...kasihan kasihan

      Hapus
    11. OK je Malaysia rasanya buat masa ni OK lagi... mana yang perlu itu diberi keutamaan.... apa masalah sangat...???

      Hapus
    12. Gempurwira...aku cuman merespon dein...dia yang mulai ngetroll...relax bro

      Hapus
    13. Dein@ tak ditembakpun,askar malon lari terbirit2 di lahat datu Wkwkwk...bila malon macam2 maka indonesia akan kasi pelajaran sama malon...knp mesti takut di embargo,ada senjata rusia ugm boleh dibeli dan ada kemandirian industri militer kami yg lambat laun boleh bina senjata binaan sendiri seperti jet pejuang,tank,frigate,bomb,submarine,missile,satellite ect

      Hapus
    14. Masih inget wktu mreka seenak jidad ngeledek kri" kite d ambalat d waktu kite kya mreka skrng,,, coba skrng mreka mna brani msuk amblat yng ada skali masuk udh d hajar yakhont dri owa

      Hapus
  5. Mari sumbang koin untuk malay supaya aset mereka yg ompong dan usang boleh diganti....hahaha

    BalasHapus
  6. saye kire... Malaysie nie tak ambik poisedon dengan budget defense yg cuma 1/2 budget polis indo.....diorang tu pernah intens nego p3c bekas refurbish jepun....dan jumlah pon same....logis pulak diorang ambil orion....harga poisedon sekarang 4-4,5 triliun/biji....belum logistic...suport maintanance...fee songlap etc.....dengan total budget 50 triliun dibagi navy,army,airforce....gaji askar...mana cukup???

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kerana bajet kecik kena cut terus makanya tuh mereka ambil hibah cuma2 senjata expired dan usang dari negara tetangga Wkwkwk

      Hapus
    2. "@ kita tak pernah bully mereka maksudnya"

      Hapus
    3. Jangan lupa konfrontasi malaysia indon... indin serang malaysia masa malaysia baru membentuk negara.. tak gentlemen langsung tapi kalah juga... walaupun indon sudah ada senjata canggih skrg mereka juga x berani nak sentuh malaysia dah...

      Hapus
    4. Buat apa serang malaysia...gakda yang didapat...budget militer saja ngos2an...mau diambil apanya...gakda sumberdaya yang didapat...kasihan kasihan malaysia

      Hapus
    5. rileks la bro kita tunggu je yang mana dipilih.... pasal budget bukan isu pun pesawat MPA bakal di prolehi manakala program LCS bakal lengkap dengan persenjataan....

      Hapus
    6. Gempurwira...aku cuma respon dein

      Hapus
    7. Dein@ tak kalahlah,itu kerana soeharto dah memimpin,soeharto politiknya tak mau ambil pusing kpd malon yg telah curi sabah sarawak dari raja sulu,kalo soekarno yg pimpin indonesia selamanya bakalan hancur negara loe

      Hapus
  7. SELAMAT DATANG DI WWW.WSD4D.COM
    Togel Online | Togel SGP | Togel HKG | Judi Online | Judi Bola
    .
    1 USER ID UNTUK SEMUA GAME
    - SPORTSBOOK
    - TOGEL
    - 6 GAME POKER
    - Casino
    - Sabung ayam
    - Tangkas
    - Slotgame
    - Habanero
    - Tembak ikan
    - Batu goncang
    - dan game lainnya
    .
    BONUS YANG MENARIK DARI WSD4D(.)COM
    - BONUS NEW MEMBER 100% SPORTSBOOK
    - BONUS NEXT DEPOSIT 10%
    - BONUS DEPOSIT 30% SPORTBOOK
    - BONUS DEPOSIT SETIAP HARI UP TO 20,000
    - DISKON TOGEL 2D : 29% | 3D : 59% | 4D : 65%
    - BONUS CASHBACK UP TO 15% SPORTSBOOK
    - BONUS CASHBACK SABUNG AYAM 5% UP TO 10%
    - BONUS CASHBACK GAMES & TANGKAS 20%
    - LIVE CASINO ROLLINGAN 0,8% (NO LIMIT)
    - BONUS ROLLINGAN POKER & DOMINO 0,3%
    - BONUS REFFERAL 2%
    .
    MIN DEPO & WD CUMA Rp.50.000,-
    BCA - MANDIRI - BRI - BNI - DANAMON
    UNTUK INFORMASI SELANJUTNYA BISA HUB KAMI DI :
    LIVECHAT WSD4D(.)COM YANG ONLINE 24 JAM
    Pin BBM : D887ECDB
    LINE : wsd_4d
    WECHAT : wsd_4d
    SKYPE : VINA WSD
    WA : +855964903955

    BalasHapus
    Balasan
    1. Maaf.disini blog militer bukan blog togel,tolong sampaikan komentar yang benar bukan komentar menawarkan togel seperti anda,terima kasih.

      Hapus
    2. Itu spam mas, bergentayangan & otomatis masuk ndiri ke blog... :D

      Hapus
  8. Secara jujurnya aku lagi suka kalau mpa daripada jenis cn235 @ c295..propeller lg jimat kos bbm dan perawatan..gak apa2 kalau beli dari indon sekali pun....sbb dah lama aku suka pesawat ni..ini jujur bukan ngetrol..hahahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Untuk medium class patrol navy cn235/cn295 paling memungkinkan untuk anggara yang terbatas

      Hapus
    2. Mohon maaf untuk @tentera kabur,tolong jangan pakai kata "indon".kata indon adalah kata yang digunakan untuk merendahkan bangsa indonesia,jadi tolong kalau komentar pakai kata "indonesia".terima kasih

      Hapus
    3. Forumers di kita juga sering cakap malon bro..

      Hormati negeri orang jika kita mau di hormati..

      Saling respect satu sama lain, tak guna kita gaduh disini sedangkan petinggi" militer kita saling membutuhkan dan bersahabat erat

      Hapus
    4. @orang misterius
      gua rasa orang malaysia tiada niat untuk merendah orang indonesia, indon adalah bahasa singkatan digunakan di malaysia.so tak payah touching sangat haha

      Hapus
    5. klau disebut malon pon org malaysia x kisah, benda tu rasa lucu, jauh menyimpang dari nama malaysia 😅😅

      Hapus
    6. Wkwkwk...ngiris dan teruk rasanya pengen nangis lihat bajet cuma US$ 3,6 billion dibagi 5 untuk MMEA,ESSCom,TUDM,TLDM,TDDM...Cem mana nak beli aset baru kalo bajet kecik,aset usang dan expiredpun tak terganti,jadilah nanti malon banyak aset expired,usang dan ompong Wkwkwk...jalan satu2nya minta hibah cuma2 senjata expired dan usang supaya ada kelengkapan senjata..
      Wkwkwk...ngiris euy

      Hapus
    7. Walau bajet kecil mat rempit tp tidak perasan kah?pembelian yg dibuat oleh malaysia selalunya gak nanggung..belinya terus ratusan bijik.hahahaha

      Hapus
    8. Oii oiii..kalau yg aku panggil indon tu mmg bukan nk menghina..di malaysia biasa je panggilan tu..bangladesh pun dipanggil bangla..sbb tu biasa je kami jika dipanggil malon..tp gak apa la..boleh diubah

      Hapus
    9. Cem mana pulak boleh beli ratusan biji kalo bajet kecik dibagi 5 Wkwkwk...kos gajipun tak dibayar,kalo AKAN beli ratusan biji aq pun percaye Wkwkwk

      Hapus
    10. Itu kerna komitmen beli malaysia biasanya fokus pada satu jenis alutsista..contohnya malaysia hanya membeli ranpur av8 dan av4 dari tahun 2013-2017 tp dlm kuantiti banyk 257 dan 34 bijik..tp tni selalunya beli bnyk jenis alutsista seperti pandur4,marder 50,m113 155,bmp3f54 dll tp dlm kuantiti sederhana..jd mungkin kerna itu...dan kalau perasan patern pembelian ini sudah lama diperhatikan oleh forumer dari kedua2 negara melalui komen2 yg gua baca..

      Hapus
    11. Oii oii mat rempit,jom la ke forum singapore pula..di sana pun seronok... Hahahaha

      Hapus
    12. Aq tak percaya sama kau,aq lebih percaya kpd hisammudin...kata kau beli banyak,tp aq percaya malon beli banyak dan AKAN Wkwkwk

      Hapus
    13. Gempita buatan Turkey tuh cuma sebagai IFV,tak boleh jadi FSV...Paham tak,kl tak de knowledge military pastilah tak paham,awak cuma boleh ngetroll dan dengki sahaje selalu bila nak komen

      Hapus
    14. Rajinlah2 google mat rempit oii..kalau malas pun baca saja wikipedia..first batch av8 sebanyak 257 mmg sudah diteken kontraknya di 2012..gempita mmg belum lg dipesan dlm variant fsv (90mm-105mm) kerna skrg komitmen malay hanya gempita ifv (25mm - 35mm gun) ini mngkin kerna sejak kes lahad datu sebelum ni...dan kerna itu juga la kebanyakan ranpur tdm dilengkapi dgn gpmg atau gatling gun 7.62 & 12mm..walau sekecil2 jeep seperti g wagon...yg pasal ngetroll tu sy negtroll dgn fakta..jgn la marah..hahahaha

      Hapus
    15. Mat rempit..kamu dgn malon destroyer lucu la..terhibur sy tgk gelagat kamu..hahaha..comel mcm anak2..sy rasa sy suka kamu la..chu..hehehe

      Hapus
    16. Hahaha..wikipedia tak dipercaya,aq lebih percaya hisammudin,apa yg di kata hisammudin itulah yg q percaya
      ...fakta apa yg kau beri,cuma dengki yg kau cakapkan

      Hapus
    17. Tp td komen di atas kamu ngakui malay beli 250++ av8 gempita..forumer kamu pun ramai yg tau tentang ni..hmmmm jd kamu masih malu nak ngaku eaaa..hehehe lucu dan comel la..hahahaha..umur kamu berapa yah..sy berminat nk berkenalan ni..

      Hapus
    18. rasanya baik jangan dilayan pada yang selalu buat komen negatif... abaikan mereka... tu yang keluar pesawat generasi ke-5... buang masa je... rileks sudah

      Hapus
    19. haha.. @tentera kabur, geli la gila baca ko penye komen hahaha.
      nak berkenalan ngn mat rempit hahaha 😂😂😂

      Hapus
    20. Tentara@ kan dah aq kata aq lebih percaya cakap hisammudin dari pada cakap kau...aq percaya malon beli 257 gempita,tp akan dan akan,fact,nyatanya cuma ada puluhan gempita yg di beli Wkwkwk...salam bajet kecik dibagi 5 Wkwkwk

      Hapus
    21. Gempur@ yg cakap negatif,ngetroll kerana dengki adalah korang semua budak2 malon...sikit2 cakap leo omponglah,bung tomo miringlah,f16 omponglah...ada link leo ada weapon dan boleh tembak kau pura2 buta,ada link bung tomo boleh berlayar dalam misi UN di lubnan kau pura2 bego dan buta,ada link indonesia ada targetting pod dan sniper korang semua pura2 bego dan buta...iri dan dengki sahaje selalu dibawa

      Hapus
    22. Segala kemiringan keompongan dan kemirisan itu benar..diakui berita dan org tertinggi kamu sendiri..dan sy tau jauh di kubuk hati kamu kamu tau emangnya malay sudah teken kontrak utk first batch gempita sebanyak 257 bijik..gak ngeteng tuh..sabar deh..mat rempit..hahaha

      @mirul
      Saja nak melayan mat rempit..dia ni lucu dan ke anak anakan..sebab tu aku tanya umur..terutama lepas dia bilang tni ada guna pespur generasi ke 5..terus aku rasa dia ni budak yg sgt meminati militer tp tiada ilmu ttg nya..

      Hapus
    23. Gempita over budget lu kena hajar meriam 90mm badak aja langsung jadi besi buruk kih kih kih

      Hapus
    24. Tentara@ segala kengirisan dan ompong aset malon aq dapat dari cakap hisammudin dan najib...bahkan hisammudin cakap malon mesti butuh masa 20 tahun lg untuk dpt beli jet pejuang baru,itu yg nak kau nafikan,cakap pemimpin kau...itukan kata kau beli 257,tapi fact yg aq dapat ternyata cuma puluhan sahaje Wkwkwk

      Jgn ngiri ya IFX masuk 10 pesawat generasi 5,jgn stroke ya Wkwkwk

      www.jakartagreater.com/sepuluh pesawat tempur generasi 5/2015-08-08

      Hapus
  9. Ada juga yg mengeluarkan komen naif seperti peruntukan pertahanan Malaysia hanya 1/2 drp peruntukan polisi. Anda sepatutnya tahu sebahagian besar peruntukan (termasuk Polisi Indonesia) dgunakan bg tujuan pembyaran gaji dan kos operasi. Hanya sbhgn kecil dgunakan bg pembelian aset. Jumlah keanggotaan polisi secara kasar melebihi 400000 anggota. ATM? Sekitar 140000 sahaja. Go figure.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Siapa kata untuk kos gaji dan kos operasi,ada link tak Wkwkwk...dari pada bajet US$ 3,6 billion dibagi 5,kos gaji untuk 200.000 ribu ATM,MMEA dan ESSCom pun tak cukup Wkwkwk

      Hapus
    2. Siap bro Shed.

      Dari wikipedia untuk jumlah tentara Malaysia :

      Active personnel 127,000[1]
      Reserve personnel 310,000 [2]

      Jumlah polis Malaysia :
      Sworn members 112,583 by wiki

      Now your turn to figure out for dat such amounts of personnel from both division.. is it enough to buy sum new toys with dat total budget shares with salary personnel ?

      Hapus
    3. Mat Rempit

      X pernah buat budget ye bro? Theres the operating expenditure and the development expenditure. Kedua dua ini dmasukkan kdalam belanjawan pertahanan sesuatu negara. Atau anda nak jelaskan yg indonesia mengamalkan knsep yg berbeza?

      Supersta

      Hanya anggota ATM aktif sahaja yg menerima gaji @ salary. Anggota reservist (they called wataniah and ect here) hanya menerima elaun sekiranya dpanggil menerima latihan.

      Belanjawan PDRM tidak termasuk d bwah belanjawan pertahanan Malaysia.

      Hapus
  10. budget pertahanan malaysie 51 triliun rupiah.....songlap administrasion 15 triliun rupiah....i think budget malaysie cume 35 triliun kih kih

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wkwkwk...Iyelah,kl tak songlap tak bolehlah beli handbag,necklace,ring,diamond,jet pribadi,tak boleh shopping dan pusing2 europe...Apalah kau nih

      Hapus
  11. kalau jadi beli mpa...pastikan enjin tak pigi kat argentina ye....kali ini tayar pesawat je yang pigi argentina.....kih kih

    BalasHapus
    Balasan
    1. Apalah kau nih,kl tak cem tuh manalah boleh shopping dan pusing2 europe

      Hapus
  12. @bro shed anuar , setahu saya anggaran militer / tahun tidak termasuk untuk gaji personil / kesejahteraan para prajurit, anggaran militer di gunakan untuk kebutuhan militer seperrti pengadaan,perawatan dan logistik, kalo untuk gaji personil militer itu masuky ke belanja pegawai tahunanan, seperti gaji untuk tni / polri untuk tahun depan itu di masukan ke belanja pegawai untuk tahun 2018 seluruh pegawai di indonesia

    BalasHapus
  13. Nak tanya apa khabar kapal selam buatan indonesia...ops silap.. :) buatan korea selatan yg takleh menyelam tu.
    .. keh keh keh

    BalasHapus
    Balasan
    1. Budget separuh polisi indonesia...kasihan malaysia...lempar koin buat malaysia

      Hapus
    2. Dein...lu gak liat youtube...nagapasa 403 berangkat dari korea ke indonesia diawaki tni al sensiri...lu gak liat perayaan hut tni 5 oktober ?? Nagapasa ikut defile...terlalu sedikit budget militer buat mata lu picek...kasihan kasihan budget cuma seiprit...separuh polisi indonesia

      Hapus
    3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    4. Pura2 bego kerana dengki Wkwkwk

      Hapus
    5. Ruly.. ks malaysia pun berlayar dari perancis tau... bukan naik kapal... lagi jauh dari korea selatan... pasal budget tu.. emmang la bajet kamu tinggi.. polis indonesia ramai dan negaranya luas.. mana mungkin belanja negara malaysia lebih dari indonesia..

      Hapus
    6. Ruly,Kasel malon sampai negaranya tak boleh selam...ngiris Wkwkwk

      Hapus
    7. Dein...lu bilang takleh selam...nyata2 udah berangkat dari korsel n ikut defile...gak paham aku sama otak lu

      Hapus
  14. ATM Bakal Terima Lebih 20 Aset Menerusi Bajet 2018

    KLUANG - Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bakal menerima perolehan lebih 20 aset baharu menerusi Bajet 2018, yang diumumkan semalam, bagi meningkatkan kesiapsiagaan.

    Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata beliau bersyukur dan terharu dengan peruntukan berjumlah RM14 bilion kepada Kementerian Pertahanan dan kerajaan meluluskan apa yang dipohon Tentera Darat Malaysia (TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) serta Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

    "TDM bakal menerima perolehan aset baharu merangkumi enam Light Attack Helicopter (MD 530-G), meriam 155mm Self Propelled Howitzer, meriam 105mm Pack Howitzer dan peralatan khas bagi Gerup Gerak Khas (GGK).

    "Perolehan aset dan kelengkapan latihan GGK ini penting bagi meningkatkan kesiapsiagaan dalam menangani ancaman keselamatan semasa terutamanya ancaman militan Daesh," katanya.

    Hishammuddin yang juga Menteri Tugas-Tugas Khas memberitahu pemberita demikian selepas melancarkan Task Force Agenda Pendidikan Sembrong (TAPS) di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Kota Paloh.

    Beliau yang juga Anggota Parlimen Sembrong berkata TLDM pula bakal menerima kapal membabitkan enam Littioral Combat Ship (LCS) dan empat Littioral Mission Ship (LMS) yang masing-masing masih dalam proses pembinaan selain merancang memperoleh kapal kelas kelima Multi Role Support Ship (MRSS) di bawah Program Transformasi 15-to-5.

    Bagi TUDM, katanya, kerajaan meluluskan perolehan empat unit pesawat Maritime Patrol Aircraft (MPA) yang akan digunakan untuk mengawasi perairan negara termasuk Laut China Selatan dan Selat Melaka di bawah program Malacca Straits Patrol.

    Menurutnya peruntukan Bajet 2018 juga akan digunakan untuk memperkukuh tahap keselamatan di Sabah dan Sarawak dengan sebanyak RM22 juta akan digunakan bagi menaik taraf pos kawalan sedia ada serta membina 18 pos kawalan baru di sempadan Sabah/Sarawak dengan Kalimantan.

    (Sumber - Bernama)

    http://berita.rtm.gov.my/index.php/semasa/19921-atm-bakal-terima-lebih-20-aset-menerusi-bajet-2018

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gerak gerun khas itu apa kalo boleh tau

      Hapus
    2. Gerup Gerak Khas (GGK)- komando tentera darat bro...

      Hapus
    3. Light attack heli,SPH Paladin,meriam 105mm pack howitzer kena delay kerana masalah funding....ngiris euy Wkwkwk

      www.malaysiamilitarypower.blogspot.co.id/2017-10-29

      Hapus
    4. yang pending tu meriam SPH Paladin tahun lepas... budgetnya dah ada maka ia bakal masuk nnt... yang heli sama ada tahun ni atau tahun depan ada sedikit kelewatan dan meriam 105mm tu memang dalam perancangan dan insyalah dalam proses prolehan cuma kami pun tak tahu yang ATM dah nak ganti meriam 105mm...

      itu termasuk perancangan prolehan kapal logistik baru cuma masih tak pasti dari versi mana... tunggu sajalah..

      Hapus
    5. Iya,aq tunggu pun sampe 2100 Wkwkwk

      Hapus
    6. tunggu je le bukan kena bayar pun.... hehehehe

      Hapus
    7. @ruly iskandar,
      Gerup Gerak Khas (GGK) is equivalent with "Green Beret" of US Army, or Kopassus TNI-AD.

      Hapus
  15. SALAM BAJET KECIK DI BAGI 5...NGIRIS EUY ....Wkwkwk

    BalasHapus
  16. Selamat Datang Di DewaAduQ dengan tingkat kemenangan hingga 94% bos
    Selamat Datang Di DewaAduQ, Dilayani Oleh Customer Service yang siap melayani anda selama 24jam Non-Stop loh bos
    dan dengan tingkat kemenangan hingga 94% bos

    1 User ID untuk 7 game
    Minimal Deposit kami Hanya sebesar Rp 10.000,- & Minimal Withdraw kami Rp 20.000,-
    HOT PROMO wwwDewaAduQcom yaitu :
    BONUS TURNOVER 0.3% SETIAP Harinya ( jam 14.30 wib )
    BONUS REFERRAL 20% SEUMUR HIDUP
    BCA - Mandiri - BNI - BRI - Danamon
    Ayoo Segera Bergabung dengan kami Hanya di:
    Link resmi : wwwDewaAduQcomLink alternatif : wwwDewaAduQnet
    Csdewaaduq@gmail.com

    BalasHapus
  17. alhamdulillah malaysia masih makmur, kemudahan cukup hingga ke kampung2, tiada yang kebuluran, semua anak dapat sekolah walaupun ekonomi agak meleset. Gaji kakitangan kerajaan naik setiap tahun dan jutaan rakyat negara tetangga masih sanggup meredah lautan untuk datang ke bumi malaysia ini yang banyak pekerjaan di bayar gaji tinggi. Pak Najib bijak kerana merencanakan bajet seimbangbang untuk semua perkara yang paling penting ialah bajet untuk pendidikan anak bangsa supaya semuanya cerdas demi kelangsungan masa depan.

    BalasHapus
  18. SELAMAT DATANG DI WWW.TOKO4D.NET
    *** 1 USER ID UNTUK SEMUA GAME ***
    SPORTBOOK | LIVECASINO | E-GAMES | TOGEL | POKER | SABUNGAYAM
    Toko4d Tersedia 8 Pasaran Terbaik...
    Discount : 2D : 29% | 3D : 59% | 4D : 66%
    www.prediksitogeltoko4dd.blogspot.com
    - Singapore
    - Sydney
    - Hongkong
    - Magnum4d
    - Kuching
    - Wales
    - Serbia
    - Petaling
    Promo Terbaru TOKO4D.NET :
    - Bonus Deposit MEMBER BARU Sportbook 100%
    - Bonus Deposit Sportbook 30% Setiap Hari
    - Bonus Deposit 10% Setiap Hari Untuk Semua Game
    - Bonus Casino Rollingan 0.8% Setiap Hari Senin
    - Bonus Cashback Sabungayam 15%
    - Bonus Cashback Sportbook 15%
    - Bonus Cashback E-Games 20%
    - Bonus Cashback Mixparlay 100%
    - Bonus Rollingan Poker & domino 0,3%
    - Bonus Referall 2% Semua Game
    - Bonus Referall 1% dari member Togel
    MIN DEPO & WD CUMA Rp.50.000,-
    BCA - MANDIRI - BRI - BNI - DANAMON
    UNTUK INFORMASI SELANJUTNYA BISA HUB KAMI DI :
    LIVECHAT TOKO4D.NET 24 JAM ONLINE
    Pin BBM : D8AEF213 | 2BAA30F5
    LINE : TOKO4D
    WECHAT : TOKO4DCS1
    SKYPE : TOKO4D
    GMAIL : toko4d@gmail.com
    WA +855973820012

    Togel Online
    Kasino Online
    Agen Sabung Ayam
    Judi Casino
    Agen Casino
    Agen Togel
    Judi Togel
    Agen Judi
    Judi Online
    Judi Casino
    Agen Casino
    Judi Bola
    Agen Bola

    BalasHapus