10 Oktober 2009

Penggantian 2 Kapal TLDM Segera Diusulkan

10 Oktober 2009

KD Sri Inderapura 1505 (photo : KLSReview)

Kapal Berusia Akan Diganti

BAGAN DATOH - Kapal-kapal pengangkut yang berusia lebih 25 tahun akan diganti dengan kapal-kapal baru bagi menjamin keselamatan anggota bertugas.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, pihaknya berhasrat untuk menggantikan kapal-kapal tersebut dengan kapal sokongan pelbagai guna dalam tempoh tiga atau empat tahun akan datang.

Dalam masa sama katanya, satu kaedah terbaik perlu difikirkan untuk tujuan penggantian kapal-kapal terbabit agar tidak membebankan kerajaan.

"Kita perlu lihat dahulu kos untuk membaik pulih kapal-kapal lama ini, sekiranya tidak munasabah, kita akan beli kapal pengangkut baru. Kos untuk membaik pulih mungkin lebih daripada beli baru. Semasa kejadian kebakaran pertama pada 2002, kita membelanjakan kira-kira RM68 juta untuk proses baik pulih kapal tersebut," katanya kepada pemberita selepas majlis Pelancaran Kompeni Askar Wataniah Kawasan Perak Selatan di sini hari ini.
KD Sri Indera Sakti 1503 (photo : Militaryphotos)

Menurut Ahmad Zahid, selain KD Sri Inderapura, antara kapal yang telah berusia hampir 40 tahun ialah KD Inderasakti.

Sementara itu, dalam ucapannya beliau berkata, kerajaan mewujudkan semula kompeni Askar Wataniah di setiap kawasan Parlimen bagi menambah bilangannya di seluruh negara.

Sehingga kini, kata Ahmad Zahid, 97 daripada 222 Parlimen dengan kekuatan 100 anggota di setiap kawasan telah dilancarkan penubuhannya.

Kata beliau, baki 125 kawasan Parlimen lagi akan dilancarkan secara berperingkat-peringkat sehingga penghujung 2011.

"Saya harap selepas ini TUDM juga akan bersama-sama merealisasikan penubuhan kompeni Askar Wataniah di setiap kawasan Parlimen.

"Penubuhan pasukan ini akan memberikan pendedahan kepada orang awam mengenai aktiviti, latihan dan tugas-tugas anggota tentera," katanya.

Kompeni Askar Wataniah kawasan Perak Selatan melibatkan Parlimen Kampar, Pasir Salak, Lumut, Teluk Intan dan Bagan Datoh.


1 komentar:

 1. Butuh penghasilan lebih? yuk bergabung bersama kami di Anapoker dan Agens128
  minimal deposit hanya 10rb dan proses yang kurang dari 3 menit!
  Kalian bisa juga melakukan transaksi deposit via pulsa loh
  tunggu apa lagi segera bergabung bersama kami dan nikmati promo menariknya !!

  Contact Kami :
  BBM : D8B84EE1 / AGENS128
  WhatsApp : 0852-2255-5128
  Line id : agens1288
  Telegram : AgenS128 / https://t.me/AgenS128

  deposit pulsa poker
  poker deposit pulsa
  sabung ayam bangkok
  link alternatif sbobet
  casino online
  sabung ayam online
  link sbobet
  login sbobet

  BalasHapus