08 Juni 2017

MMEA's New Patrol Boat from Japan Coast Guard Arrives in Sepanggar Naval Base

08 Juni 2017

KM Arau 8704 (photos : NST, APMM)

KOTA KINABALU: A former Japan Coast Guard (JCG) patrol ship has arrived at the Sepanggar naval base here today, set to become part of the Malaysian Maritime Enforcement Agency (MMEA)'s security assets in Sabah.

The 28-year-old ship, Ori, renamed to KM Arau, is equipped with a helipad, radar, and communication systems, among other security devices.

In welcoming its arrival, Labuan and Sabah MMEA director First Admiral Mohd Zubil Mat Som said the ship would be used for enforcement and search and rescue operation.

"This is another gift from Japan, making it the largest MMEA vessel in Sabah and the second in the country after KM Pekan.

"I am happy to note that since the establishment of MMEA, our cooperation with the JCG remain strong and they have been supporting us in matters related to maritime security," he told reporters after touring the ship.


The ship, with 25 MMEA crew led by Captain Saiful Lizan Ibrahim and 13 Japanese crew, began sailing from Inoshima, Japan on May 31.

The ship passed through Okinawa, Taiwan, Hong Kong and the Philippines before arriving at the Sepanggar naval base about 9.30am today.

Prior to this, MMEA officers and personnel had underwent a two-week familiarisation training in Japan.

Mohd Zubil said the 993 tonnes and 87-metre long KM Arau would dock at the navy base for two days before leaving for Port Klang on Friday for the official launching ceremony.

He added that Raja of Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail is expected to launch the ship, which is named after the capital of Perlis.

(NST)

58 komentar:

  1. Wah ini post udah jadi keramat takde siapa yg hendak komen....ini lah rumpun melayu...ada pepatah mengatakan jimat masa berada...dulu masa mewah dengan harga minyak tinggi tak mahu beli alatan peperangan secara consistant...bnyk lokek mahu upgrade apa pon dari segi ketenteraan...pembesar nya tak pandang kehadapan....cuma yg d congak malasia tak akan berperang sama indinisia...singapor...bruinei...thailand...itu lah kata kata keramat mereka...skrg dah nak terberak baru nak cari tandas...dah miskin minta bantuan jiran yg kaya...

    BalasHapus
    Balasan
    1. bukan tak nak komen bro..bulan puasa ni..salah cakap boleh jadi provokasi..boleh timbul caci maki..jadi sia2 puasa..bulan puasa setan diikat..jangan kita pula jadi setan..

      Hapus
    2. Bro ini bukan caci maki...tpi cakap pasar agar rumpun melayu terbangun dari khayalan

      Hapus
  2. Setiap insident besar berlaku minta bantuan...tak bole jalan sendiri...rumpun melayu memang suka d bantu dan minta minta ini adat resam dari dulu lgi...sbb tu malasia blum lgi ke tahap yg bole mengancam indinesia....tpi thailand singapor jdn d jentik bakal goyang sehahagian indenesia...

    BalasHapus
    Balasan
    1. cuba singapore and thailand jentik indo...nak lihat hasilnyer

      Hapus
  3. Rumpun melayu ni mcm satu bangaan sekira nya dpt bantuan dari luar....d bilang nya tetangga perihatin....tpi sebalik nya tetanga mengutuk sbb sebagai negeri yg berdaulat hampir 60 lebih tahun lgi lumpuh utk menggerakkan jentera keselamatan dan keamaan setap kali ada musibah besar melanda....skrg yg d banggakan insident lahat datu...dpt menghancurkan sel terrorist d sabah.....hahaha kelamaan hampir berapa bln baru dpt menghancurkan grombolan lanun yg bersenjatakan senapang buatan sendiri tade senjata berat...sekira nya singapor langgar malasia aku pikir putrajaya angkat bendera putih.....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    2. And that coming from the man who support Israel. What da #$%*.

      Hapus
    3. did a guy accidentally shoot this guy head or something. a few post ago, this guy's comments are quite spot on about defense and informative. now, I don't even understand what his trying to tell us anymore except super pro israel bias.

      Hapus
  4. Aku tak support negara yahudi...but we can learn something from them...klu tak suka tak semesti nya kta campak jauh jauh...itu sifat rumpun melayu....mcm dulu malasia beli mig29...apa PM cakap we are not buying komunism but just their jet fighter....ada paham

    BalasHapus
  5. Rumpun melayu harus belajar dari kesilapan kta yg dahulu...jgn mendabik dada atas kemashyuran dulu...kta perlu belajar dan pelajari dari musuh kta...

    BalasHapus
  6. Now look at malasia what can be said....singapor yg dulu nya mundur dari bidang ketenteraan skrg the TOP among asean countries...why????tepuk dada tanya selera

    BalasHapus
    Balasan
    1. We dont have to buy Israely made products for that. What need to change is the Malaysian "rakyat" mentality as a whole. Wether its Malay, chinese, indian and ect. Sadly bidang pertahanan tidak diaggap sbg satu perkara yg penting oleh majoriti rakyat di negara ini.

      Hapus
    2. Your point are incorrect. Singapore never experience such a way. Since they split from Malaysia, they have appointed military advisor from Israel to advise their vision and mission to suit their geography and resources. They also inherited many advanced weapons from British after they left.

      So your points are absurb. Get your fact right.

      Hapus
    3. @shed...the rakyat dont know everything...wat plays the important part is putrajaya...from day one of kemerdekaan have to drum the rakyat about how imporyant defence is...in malasia defence take a back seat unlike singapore..they educate the rakyat how important defence is even if their spending is 6% of the country gdp nobody gives a hoot.
      Its putrajaya who have to beat the war drum now n then to make sure how important defence is in n it goes hand in hand to have a sound economy...

      Hapus
    4. Bait bait bait
      Who want more bait
      Bait please bait

      Hapus
    5. @ah chan..the way both countries work ar different...during the 1967 israel advisor ar called upon to train the NS boys..israel n singapore share same problem...that is they ar surrounded by muslim countries...so singapore is a mirror image of israel believe it or not...SAR-21 is reverse engineer from tavor n stgyer n many more...their flopped SAR80 n SAR88 is clone from stoner famous black rifle...so wat is next....

      Hapus
    6. @ridha apa bait...this is a healthy discussion about your country...if u dont have any good input just be a passive reader...no need to be gunting dlm lipatan...everybody ar adult they know wat they ar talking about unlike u...still rumpun melayu yg blum kluar dari kepompong keselesaan

      Hapus
    7. @ridha just checking...wat have u achieve for your country...business in malasia ar mostly run by chinese...the country economy is monopoly by chinese...u rumpun melayu wat u got...belajar minta pinjaman MARA..hutang tak bayar...smua tungu bantuan pemerintah...dapat duit BRIM kira dah kaya n mewah....apa yg pemerintah tak bantu rumpun melayu d malasia dari zaman tungku lgi...n they ar getting only 30 middle class...few millionares...u still dont control the country economy...its been 60 plus years...wake up ur idea ridha...jgn smpai kmu numpang kat negeri sendiri nanti...

      Hapus
    8. apa masalah ko bro...chinese kontrol ekonomi kebanyakan negara asean..thai,pinoy,singapore,malaysia & indonesia..kenapa cuma malaysia yg ko fikir???

      Hapus
    9. yeah, the chinese dominate the economy of more than half the countries of asia. I don't see why you need to emphasise the malaysia part just to prove your point for being pro israel. israel military technology is being too overestimated. french and other western nations have technology as good as the israeli. even south korea and japan military technology are not far behind or maybe even comparable with israeli technology. next, singapore just like israel have spent a much higher percentage of their gdp on defense. indonesia only spent around 1%, malaysia spent not even 2% of their gdp while singapore spent more than 3% of their gdp on defense(singapore gdp is comparable with malaysia).

      Hapus
    10. There is a lot of problem....is malasia negara cina?setahu aku klu itu negeri sendiri yg kontrol ekonomi ada lah anak watan sendiri...bukan bangsa asing...contoh india yg kuasa ekonomi indian...china yg kuasa ekonomi china...vietnam yg kuasa ekonomi org rumpun vietnam sendiri dari indo-china...bergitu jugak thailand...smua rumpun indo-china...u see that....malasia is not part of indo-china in geography...ia d namakan tanah melayu...nampak sejauh ini rumpun melayu...

      Hapus
    11. So @luqman n peneroka u wants it to be like that but not the late tungku...he wanted malay to control the ekonomi so thus mahathir he wanted to create at least 50% midle class rumpun melayu n more malay millionare read your sejarah properly before put nonsence comment...ur own country tak tahu sejarah sendiri im not your country men....that is why they created MARA so anak melayu miskin dpt belajar setinggi mungkin....tpi asal nya memang kacang lupa kulit

      Hapus
    12. So far your past PM fail to realised their dream....sbb melayu mudah lupa diri...lebih enak berfoya foya dari usaha gigih...even special preveliges ar given to the rumpun melayu but still the chinese hold the country ekonomi....now u know why MARA n malay special preveliges ar created melayu...?

      Hapus
    13. The late PM knows with these preveliges abolished rumpun melayu dah lama terpinggir d negeri sendiri...n now still some of them can have the cheek to tell let it be lah.....

      Hapus
    14. sandstorm

      indo-china tu sama ke dengan chinese??? ko mengarut apa ni bro ??

      cuba ko crita sikit negara asean mana yg ekonominya di kontrol anak watan???

      memang la anak watan yg kontrol ekonomi china & india..kalau bukan sape lagi??? china & india bukan multiracial macam malaysia..ko yakin orang india boleh kontrol ekonomi sendiri kalau 25% dari populasi india tu bangsa chinese???

      jews di US majority??? kenapa jews boleh kontrol ekonomi US??

      Hapus
    15. sandstorm

      kau orang mana bro?? indonesia?? singapore?? brunei??

      Hapus
    16. Really funny sometimes.

      You guys are really amusing. Yes you are.

      Lately i noticed quite few saying they are above anyone else. Just because they purchased tanks, subs, fighters and so on. Leaders and generals are really fine with neighbours eventho the relationship sometimes hitting high and low due to misunderstanding etc. As we speak, our neighbour in midst of sweeping off terrorist Maute funded by Daesh and all three neighbours agreed to for joint patrol in order to prevent they slip away into other areas.

      Just because your country enjoying accending phase in economy and lead to purchase of new military hardwares, it doesnt mean you are superior than others. Intimidated huh?

      Let put it this way, other than Vietnam, who else have experienced going to full scale of war? It took years and thousand of death. No one this to happens.

      Speaking of military might, where are we now? Deterrent capabilities? Training? Supplies? Ordnans? Hardwares readiness? Maintenance? Tactics?

      So basically our leaders are totally fine with neighbours. Keyboard warriors, just f*** off




      Hapus
    17. @peneroka aku anak dunia...mengikut ilmu alam....china vietnam thailand burma korea jepun taiwan tergolong dlm rumpun indo-china....malasia indonesia singapor brunei sumatra tergolong dlm rumpun tahan melayu....sbb itu org jawa org sabah serawak lgi d pangil rumpun melayu ada paham....USA itu dia punya hal...mau d kontrol yahudi....apa malasia mesti jd pak turut...ekonomi negara d pegang kaum cina...malasia pin harus turut...kenapa tengku created FELDA MARA..n special malay previleges masa malasia metdeka...tepuk dada tanya selera...i leave it to that...org malayu cepat lupa...kata Mahathir..memang betul pon....

      Hapus
    18. @chan why the hot ass....these ar bloggers we ar not in parlimen so leave it to that....enjoy everybodys comment n suggestion....to drum ur own idealogy to all of us sounds like communism dont u think so....

      Hapus
    19. @penerok if u as anak malaysia tak tahu ur own history dont argue down here malukan diri...aku org luar tahu sejarah the formation of malaya etc etc......

      Hapus
    20. @sandstorm7 your point are very legit bro and I agree with you. I just want to say that malaysia is not the only that the economy is dominate by chinese. well I might be a little since I'm not a pure malay but a mix of malay and indian. for me, I just don't see what's so wrong with our economy being dominate by non-malay. malaysia is a multiracial country and although malay are given special treatment, we have to remember that chinese and indian are also malaysian. we have to remember that the development of malaysia till now are thanks to those non-malay specifically the chinese dominance in economy. it's not that I don't remember the history of my counytry and contributions of tengku for the malay but we have to acknowledge that since the formation of malaysia that malaysia is no longer for malay only but for all malaysian no matter the race. it's not actually true that the chinese have completely dominate malaysia economy. some malays have already challenge and surpass the chinese dominance. look at syeikh bukhari for example and many more are following suit. we didn't surpass the chinese yet but we are getting closer. sorry if I offended you before and I hope this will allow us to discuss like mature people.

      Hapus
    21. *I might be a little bias. correction for my previous post.

      Hapus
    22. sandstorm

      1st kalau tak salah,istilah indo-china tu dipakai untuk sebahagian negara2 asean jer..so negara asia timur mcm china,korea & japan tak termasuk..kau belajar ilmu alam mana ni bro??

      2nd ekonomi indonesia juga di kuasai cina walau populasinya di indonesia tak sampai 5%..kenapa kau tumpu kat malaysia jer?? kau kata indonesia rumpun melayu jugak..

      3rd Ade ke tertulis kat mana2 misi MARA untuk melayu kuasai ekonomi malaysia???

      4th ko ingat cina maju kat malaysia/asean sebab mula dari 0 ??? china tanah besar masih consider chinese di luar china sebagai rakyat..kau tau tak?? klu tak tau diam...

      5th kau banyak sangat pikir pasal kuasai ekonomi bagai...kau ada fikir sekali solusinya tak?? kalau ada bagitau la..kalau takde berenti la menyalak bukit...





      Hapus
    23. sandstorm

      "tak tau your own history jangan argue down here" ...bila aku sentuh hal history???? bro ko ni sakit ker?? putus stok ker??

      setakat ni aku cuma test logik ko jer bro..kenapa cuma fokus kat malaysia??

      bro..ko malu mengaku negara sendiri ??


      Hapus
    24. @luqman after all it a discussion we can agree n disagree...

      Hapus
    25. @peneroka...jawapan pertama aku tak salah...kau rujuk lah ilmu alam indo cina tergolong negara apa...

      Ke dua aku tak pikir kau org melayu..
      Jawapan kau kenapa aku tak cerita pasal indonesia....hmmmm..sbb ini blog pasal hibah kapal ke malasia bukan indinesia...lgi satu sejak zaman Pak Sukarno...kau ada perhatikan tak org cina indinesia ada pakai nama cina tak?itu petsaratan Pak Sukarno...kaum cina bole tinggal d indenisia tpi status pendatang aja....skrg bnyk yg dah berubah...perayaan imlek..keramaian agama kaum cina tak ujud langsung d indinesia....smpai zaman President Pak Gusdur smua d bole kan..kaum cina dah bebas pakai nama cina dll lgi...kaum cina dari dulu smpai skrg bole niaga bebas tinggal d sana tpi tampok pemerintahan tak bole d jawat...skrg Pak Ahok pon dgn cepat d jatuhkan....dah terjawab pasal aku tak bual pasal indenesia...malasia lain...bergelumang dgn racial riot secara terang atau senyap dari dulu lgi...sbb itu tengu make sure org melayu tak d pingirkan...kau tahu tak masa D.Mahathir jd PM.melayu susah nak dpt bekerja d singapor...kerna Mahathir mau bangsa melayu bgunkan negeri sendiri walau bangsa lain kluar krj ke singapor dengan pendapatan 2 kali lipat....kau tahu sbb nya kenapa...kerna klu malasia maju itu atas titik peluh anak watan bangsa asing tak bole bukak mulut bnyk...tpi skrg lain...

      Hapus
    26. @peneroka memang MARA tak tulis pon itu pinjaman khusus utk org melayu...mcm singapor juga ada dia org tulis dan bilang the airforce n navy is not for malays klu ada pon melayu join tenteta darat kau punya jawatan storman..driver etc etc....dan d singapor ada dlm surat kabarjawatan tinggi d pejabat smua bangsa bole lamar...cuma iklan tulis chinese speaking only need apply....
      Solusi nya melayu jgn lupa diri...jgn nak cepat kaya tpi akhirnya kampung tergadai...dah aku jawab smua petsoalan kau...aku tahu kau kurang ilmu dlm bidang ini sbb tu kau cocok aku utk informasi...org melayu mcm shed dia tahu sbb tu tak komen

      Hapus
    27. sandstorm

      hehehe..nasib baik bulan puasa..aku nyaris2 nangis dengar jawapan kau..

      bagi aku ko ni syok sendiri..jawapan melalut & mengarut

      kau bahas isu cina kuasai ekonomi malaysia..tapi tak nak bahas cina kuasai ekonomi indonesia alasan sebab ni topik jepun bagi hibah kapal kat malaysia???? hahahahaha

      2nd bila aku kata MARA & pinjaman untuk melayu???
      Jelas sangat kau ni pidato ikut suka kau jer..orang lain diam,kau pikir takde sape berani lawan...padahal kau mengarut..takde sape berminat dengar khutbah kau..nasib baik aku ni prihatin...

      yang aku cakap..Takde tertulis pun tentang tujuan MARA & Felda di tubuhkan adalah untuk melayu KUASAI ekonomi malaysia..

      tujuan asalnya untuk membangun melayu & membasmi kemiskinan..

      apa logiknya 1 kelompok melayu yg nak di bangunkan & di keluarkan dari zona kemiskinan melalui MARA @ Felda... di suruh compete dengan 1 kelompok cina,yg ada skill,link & kapital untuk excel dalam bisnes??

      special privilege/DEB tu di buat supaya ekonomi lebih merata..takda kelompok kecil elit yg terlalu kaya dan kelompok besar yg terlalu miskin..kalau berlaku inequality..tak bagus untuk pertumbuhan ekonomi..tak faham?? tanya pak jokowi

      so sekarang jelas..MARA & Felda seumpamanya di tubuhkan untuk pembangunan manusia & membasmi kemiskinan...bukan buat orang miskin jadi worldclass bisnesman..perkembangan selanjutnya..tunggu la..biar generasi anak2 mereka tentukan...

      "solusinya melayu jangan mudah lupa diri,nak cepat kaya kampung tergadai" wtf budak sekolah rendah pun boleh cakap camni bro..aku tanya solusi..bukan nasihat..aku pun selalu fikir tentang ni..tapi aku fikir solusi sekali..sebab tu aku tanya solusi kau..boleh aku wat perbandingan..rupanya kau ni jenis pakcik yg jadi raja debat kedai kopi jer..

      Hapus
    28. So what your point now sandstorm? Are you telling me what our previous PM has done wrong and what your country practised all correct? Come on, every country is unique and we do not have to follow your steps.

      We are multiracial country and we love the way we are. No matter who controlled our economy, as long as we stay as Malaysian we are happy together. Problem and misunderstanding always there. Even we siblings have arguements sometimes, what do you expect when we have Malay, Chinese, Indian etc?

      Plus we dont need your advise to run our country. If we weak, we weak together and vice versa.

      Say whatever you want, you are not perfect either. I can argue with u all day long and share with you your weaknesses as well. But why should i do that? Since you are not the best for us to follow

      Hapus
  7. TAHNIAH MALAYSIE.....DONATION.......KIH KIH

    BalasHapus
  8. Good for Malaysia to have ships from Japan and another milestone of friendship from this two country. Congratulations!

    BalasHapus
  9. mungkin planet mars juga segerakan donatiion kat malaysie....kesian

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ya kasi aja donation sama ribuan Indon yang mengemis di Malaysia.

      Hapus
  10. Bolehlah dari pada tak de sama sekali...betul,betul,betul

    BalasHapus
  11. harap malaysie tak curik enjin kapal lagi....kesian

    BalasHapus
  12. Wah ternyata kalo kite gak komen mbully. Mereka sendiri yg ribut muehehehehe...

    BalasHapus
  13. @peneroka n ah chan let leave it like that.....anyway MARA n FELDA i see majoroti malays than any other races....so as peneroka was saying...in malasia the majority ar the poor pple that was during tengus time....lets leave it to that...now our indonesia frens now know abit about MARA FELDA malay special previleges for.....

    BalasHapus
    Balasan
    1. sandstorm

      so what?? apa masalahnya kalau indonesian tau??felda @ mara pun tak pernah sembunyi misi untuk basmi kemiskinan..

      kau expect si miskin during tengku sepatutnya jadi owner supermarket during najib dengan MARA & felda??

      felda & mara tu bukan organisasi serupa macam persatuan peniaga cina..felda & MARA ditubuhkan untuk membangun masyarakat melayu supaya dapat peluang hidup & pendidikan yg lebih baik..supaya ubah mentaliti melayu supaya lebih berfikir produktif..

      ethnic chinese mmg dah excel dlm bisnes..mereka yg running bisnes sejak malaysia indonesia belum merdeka..beza dengan peribumi nusantara yg hidup ratusan tahun bawah penjajahan..mentaliti & skill,chinese tak perlu nak develope..tu sebabnya mereka datang ke nusantara samada sendiri atau melalui penjajah..sebab mereka ada kepakaran rata2 di atas peribumi..mereka dah nampak peluang bisnes yg rata2 peribumi di asean tak nampak..

      apa yg buat chinese strong di asean adalah persatuan peniaga..misi dan visi untuk menguasai bisnes di asean melalui jaringan sesama chinese yg mantap..










      Hapus
    2. sandstorm

      apa yg malaysia buat,memanfaat expertise ethnic chinese secara terkawal & cuba develope masyarakat melayu/pribumi secara serentak..Felda,MARA & special privilege bukan untuk melayu jer..semua pribumi..so malaysia membangun(cuma kalah dengan singapore) dan kemiskinan pribumi di kurangkan..at the same time pribumi belajar macam mana chinese berbisnes...malaysia ada kewangan islamic terbaik di "rumpun melayu" sebagai buktinya..kau nak cakap kewangan islamik malaysia tu chinese punya juga??

      sekarang ramai anak pribumi yg berskill mula resign & masuk dlm bisnes..tu petanda baik..kena ambik masa..kau tak boleh bagi peluang,modal bisnes untuk pribumi yg belum ada bisnes minded & skill macam mak bapak diorang dulu..kalau mak bapak diorang dulu produktif during tengku..tak logik anak diorang produktif during tengku jugak..paling awal during Dr m anak masih kat Universiti..mungkin cara ni bukan terbaik..tapi jauh lebih baik dari cara lain yg ada di "rumpun melayu" yg kau kata tu..

      beza dengan chinese..mereka ada persatuan peniaga yg support each other..skill,modal & link bisnes yg mereka dah kontrol domestik maupun global..belum lagi bab lobi politik..samada kau tak tau,tak faham atau underestimate kemampuan chinese punca kau ingat senang2 jer pribumi boleh takeover ekonomi dari chinese..kalau mudah...takkan trump sampai ubah policy untuk protect ekonomi US dari chinese bro...

      sebab itu aku tanya solusi kau..sebab aku percaya setangguh mana pun persatuan peniaga chinese,tak kisah malaysia @ indonesia..mesti ada cara untuk pribumi compete..sebab pribumi pun ada kekuatan...tapi jelas kau ni jenis borak kosong tapi isi takde...







      Hapus
    3. Hahaha u spill the bean urself now we know wat ethnic u belong to...bukan susah sgt nak korek ego org....hehe...becareful ada gunting dlm lipatan

      Hapus
    4. Aku tahu tu smua apa yg kau cakap...sbb aku belajar dan pelajari network chinese in singapor...mcm mana pon bisnis org melayu mesti go thru pemborong dan pembekal cina...betul?ini bual kedai kopi lah tpi apa yg aku pelajari dan teliti dah terbongkar skrg dari kaum sendiri...klu aku buat thesis mesti grade A+

      Hapus
    5. Zaman Pak Sukarno lgi sudah terbukti effective cara nya...apa bukti lgi kau nak baca lah sejarah indinesia....sbb itu mereka amat bangga dengan indonesia raya mereka...d kawal oleh anak watan sendiri dll

      Hapus
    6. @peneroka..ah chan...we stop this debate...i would like to thank the ADMIN kerna tak sensor debate kta d halaman blong yg punya indonesia...thx alot

      Hapus
    7. sandstorm

      anak watan kontrol ekonomi indonesia raya?? bukan ke baru2 ni ada tycoon cina ugut nak tarik keluar semua indonesian chinese..katanya,kalau indonesia chinese kluar..indonesia akan balik semula ke era pre history..itu bukti chinese "lebih" kontrol ekonomi indonesia..

      kalau kau tau pasal chinese network..kenapa kau buat komen bodoh melayu masih gagal kontrol ekonomi malaysia walaupun dapat special privilege,Felda & MARA?? kau ni berbelit belit macam ular bro..

      Hapus
  14. lawaknyer kapal nie....KM DONATION

    BalasHapus
  15. Segera mainkan permainan baru Vivo slot hanya bersama kami agens128
    Banyak bonus yang bisa kalian dapatkan setiap harinya dan ada juga bonus mingguannya
    Selain itu kalian bisa melakukan deposit menggunakan ovo dan dilayani oleh customer service kami yang ramah :)
    Ada juga permainan menarik seperti poker online dengan minimal deposit hanya 10rb dan bisa melakukan depositnya via pulsa :)
    tunggu apa lagi segera bergabung bersama kami sekarang juga !!

    Contact Kami :
    WhatsApp : 0852-2255-5128
    Line id : agens1288
    Telegram : AgenS128
    Poker Deposit Pulsa
    Poker Pulsa
    Sabung Ayam Online
    link sbobet

    BalasHapus