17 November 2012

ATM, Tentera Darat Singapura Jayakan Latihan Bersama

17 November 2012

Tentera Darat Malaysian dan Singapura di padang kawad 10 Rejimen Askar Melayu Diraja, Kem Majidee, Johor Bahru (photo : Utusan) 

JOHOR BAHRU - Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Tentera Darat Singapura hari ini menyertai program Latihan Semangat Bersatu Siri 18/2012 bertujuan meningkatkan taktikal ketenteraan di peringkat batalion.

Timbalan Panglima Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Seri Panglima Ahmad Hasbullah Mohd. Nawawi berkata, penganjuran program edisi ke-18 itu merupakan latihan bilateral yang dilaksanakan setiap tahun.

Beliau berkata, latihan bersama itu bertujuan menjalin hubungan yang lebih erat antara kedua-dua negara dan berkongsi pengetahuan serta pengalaman dalam kalangan pegawai dan anggota terlibat.

"Program itu yang bermula hari ini hingga 22 November ini akan melibatkan tiga lokasi utama iaitu di Kem Majidee Johor Bahru, kawasan am di Negeri Sembilan dan Pahang.

"Dalam masa sama, formasi tiga divisyen dibentuk ATM untuk mengendali dan melaksanakan latihan berkenaan melibatkan penyertaan seramai 923 pegawai dan anggota manakala Tentera Darat Singapura disertai 144 pegawai dan anggota," katanya ketika ditemui selepas merasmikan program tersebut di Kem Majidee, di sini semalam.

Turut hadir, Ketua Staf Am Tentera Darat Singapura, Brigedier Jeneral Tung Yui Fai.

Dalam pada itu, Ahmad Hasbullah memberitahu, program tersebut juga berperanan meningkatkan pengetahuan dan kerjasama ketika melaksanakan sesuatu operasi serta melatih pemerintah dan staf mengukuhkan kefahaman lebih jitu.

"Selain itu, latihan ini juga menguji kemampuan dan kesiapsiagaan pasukan kedua-dua negara bagi menghadapi ancaman di medan perang dan menilai kemahiran pegawai serta anggota terlibat dalam melaksanakan operasi ketenteraan mengikut teknik, taktik dan prosedur yang ditetapkan," katanya.

1 komentar:

 1. Dapatkan uang jutaan hingga puluhan juta rupiah di agens128 dan juga Anapoker
  banyak promo menarik dan menguntungkan disini :)
  Salah satunya promo menyambut ramadhan dengan bonus besar
  dengan minimal deposit dan proses cepat paling lama 3 menit
  ada bonus cashbacksetiap hari jumat setiap minggunya
  tunggu apa lagi join sekarang juga :)

  Contact Kami :
  WhatsApp : 0852-2255-5128
  Line id : agens1288
  Telegram : AgenS128 / https://t.me/AgenS128
  Poker Deposit Pulsa
  Poker Pulsa
  Sabung Ayam Online
  link sbobet

  BalasHapus