04 Juli 2022

HMAS Ararat Decommissions in Darwin

04 Juli 2022

HMAS Ararat patrol boat 89 (photo : RAN)

Royal Australian Navy (RAN) has decommissioned Armidale Class Patrol Boat HMAS Ararat at a ceremony at HMAS Coonawarra, Darwin, following 16 years of service.

Commander Australian Fleet, Commodore Jonathan Earley, CSC, recognised the service of the Ship’s Company.

“HMAS Ararat and the men and women who have served in her, have made a significant contribution to our national interest, and international partnerships,” Commodore Earley said.

Commanding Officer HMAS Ararat, Lieutenant Commander David Martinussen said since commissioning in 2006, HMAS Ararat has operated alongside Border Force, Australian Fisheries and the Australian Federal Police.

“Of note, HMAS Ararat has quite recently supported the maritime surveillance efforts of Fiji and the Solomon Islands at the request of both nations, during May and June of this year.

“During the first leg of this deployment, Ararat responded to a distress call from a vessel of the Solomon Island Police Force. Fortuitously Ararat’s actions resulted in the rescue of all 17 persons on board,” he said.  

HMAS Ararat is named after the south-west Victorian town of Ararat, and she is the third RAN Armidale Class Patrol Boat to be decommissioned.

During service she has travelled over 500,000 nautical miles.

30 komentar:

  1. https://www.google.com/amp/s/international.sindonews.com/newsread/816521/41/kewalahan-digempur-rusia-pasukan-ukraina-mundur-dari-lysychansk-1656896872

    BalasHapus
  2. Number one....keep from tante

    BalasHapus
  3. Masih 16 tahun sudah pencen? Tahniah sedekah untuk malon

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jauh lebih muda dari kebanyakan kapal Malasiya

      Hapus
    2. Iya ,betul ausie cepat sekali armadanya di pensiun , menjaga armada tetap update.
      Jarang sekali mlu.

      Hapus
    3. liat kilometernya om eh NM...haha!五五五

      betewe AUSTAL sedekah OSI dolo buat KL
      jgk 15 taon...eh lgs gercep jiran,
      tak taunya VanatuW cs malah dapet kapal AUSTAL gressss baruw lebih besar lagi...duh malyunya jiran kesayangan haha!不不不

      Hapus
  4. Kapalnya kasih ke geng MALON aja...
    Kan sama sama anggota FPDA..

    Kasihan MALON sudah lama nunggu 12 tahun buat kapal tapi tak jadi jadi...

    Biar geng MALON seneng soalnya MALON kan sudah tak dianggap penting ...wkwkwk

    BalasHapus
  5. Proyek kapal ini dimulai thn 1993 kerjasama dg RMN. Namun sempat tertunda setelah RMN menarik diri. Ternyata ausie kena prank juga gaes ....
    Kinerja kapal ini jauh lebih baik dari LMS. Pilihan bijak bagi malasiya untuk minta hibah kapal ini sebagai tandem LMS.

    BalasHapus
  6. Senin, 04 Juli 2022
    Komisi VI Sepakat Usulan PMN BUMN 2023 Capai Rp 73,2 T
    PT LEN Industri (DEFEND ID) diusulkan memperoleh PMN tunai Rp 3 triliun, dan PMN non-tunai 838 miliar
    Radar GCI akan diproduksi LEN ♔

    Komisi VI DPR RI menyetujui usulan Kementerian Badan Usaha Milik Negara (BUMN) terkait penyertaan modal negara (PMN) kepada 10 perusahaan milik negara senilai total Rp 73,26 triliun untuk tahun anggaran 2023.

    Kementerian BUMN mengusulkan anggaran PMN untuk 10 BUMN dengan rincian, PMN tunai mencapai Rp 69,82 triliun dan PMN non-tunai senilai Rp 3,44 triliun.

    Hal itu disampaikan Wakil Ketua Komisi VI DPR Mohamad Hekal yang menjadi pimpinan dalam Rapat Kerja dengan Menteri BUMN Erick Thohir di Gedung DPR RI, Senayan, Jakarta, Senin (4/7) hari ini.

    Hekal menegaskan, persetujuan diberikan kepada Menteri BUMN untuk mengusulkan daftar PMN ini dalam rancangan anggaran penerimaan dan belanja negara (RAPBN) 2023.

    "Nantinya, akan dibahas lagi. Ketua DPR, Komisi VI, Komisi XI dan Banggar (Badan Anggaran) akan berkoordinasi dan berdiskusi jika memang ada penyesuaian pengeluaran anggaran lain, agar tidak cacat hukum," ujarnya saat rapat berlangsung.

    Mayoritas fraksi partai di Komisi VI menyetujui PMN, meski sejumlah fraksi partai oposisi memberi catatan terkait efektivitas penggunaan dana pemerintah di perusahaan pelat merah.

    Berikut rincian usulan PMN untuk 10 BUMN pada 2023 :

    1. PT PLN diusulkan meneriman PMN tunai sebesar Rp 10 triliun. Dana akan digunakan untuk mendanai pengembangan infrastruktur kelistrikan, demi kemandirian energi dan meningkatkan rasio elektrifikasi nasional.

    2. PT LEN Industri (DEFEND ID) diusulkan memperoleh PMN tunai Rp 3 triliun, dan PMN non-tunai 838 miliar. Dana digunakan untuk mengembangkan usaha dengan membangun fasilitas dan kapasitas produksi infrastruktur pertahanan, radar pesawat, kapal, amunisi, dan modernisasi senjata.

    3. PT Rajawali Nusantara Indonesia (FOOD ID) dengan PMN tunai Rp 2 triliun, non-tunai Rp 2,6 triliun. Dana akan digunakan untuk mendukung ketahanan pangan nasional, dengan melakukan perbaikan struktur permodalan perusahaan.

    4. PT Hutama Karya dengan PMN mencapai Rp 30,56 triliun. Pendanaan digunakan untuk memperkuat struktur permodalan demi melanjutkan pembangunan Jalan Tol Trans-Sumatera sesuai penugasan pemerintah.

    5. PT Aviasi Pariwisata Indonesia dengan PMN Rp 9,5 triliun. Dana akan digunakan untuk menata dan mengembangkan ekosistem pariwisata demi mempercepat pemulihan industri pariwisata dan penerbangan nasional, dan meningkatkan pembangunan ekonomi.

    6. PT Bahana Pembinaan Usaha Indonesia (IFG) dengan PMN senilai Rp 6 triliun. Dana akan digunakan untuk memperkuat permodalan Askrindo dan Jamkrindo demi melaksanakan penugasan pemerintah untuk penjaminan Kredit Usaha Rakyat (KUR).

    7. PT KAI memperoleh PMN senilai Rp 4,1 triliun. Dana akan digunakan untuk menutupi pembengkakan biaya proyek Kereta Cepat Indonesia-China.

    8. PT Reasuransi Indonesia Utama diusulkan memperoleh PMN Rp 3 triliun. Dana akan digunakan untuk memperbaiki tingkat kesehatan dan bisnis reasuransi melalui pengembangan usaha.

    9. Perum Damri diusulkan memperoleh PMN sebesar Rp 867 miliar. Dana akan digunakan untuk meningkatkan kinerja dan produktivitas melalui berbagai program, termasuk penyediaan armada untuk penugasan perintis, wilayah strategis pariwisata nasional, dan armada bus listrik untuk perkotaan.

    10. PT Airnav Indonesia dengan PMN sebesar Rp 790 miliar. Dana akan digunakan untuk meningkatkan kualitas layanan penerbangan domestik dan internasional, khususnya mencapai pengelolaan sistem lalu lintas penerbangan yang modern.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Idealnya untuk perkembangan pariwisata & transportasi ada percepatan sertifikasi & produksi n219 amphibious.

      GCI mana ya ,yang asli PROTOTYPE dari Indonesia atau asing ?
      Idealnya yang PROTOTYPE DOMESTIC juga dapat porsi sama.

      Hapus
  7. Congrats PT Pal new C9ntract Again. UAE
    https://www.asiapacificdefensejournal.com/2022/07/indonesian-shipbuilder-bags-contract-to.html?m=1

    BalasHapus
    Balasan
    1. Aslinya pesenannya brp? Karena masih simpang sour

      Hapus
    2. Kyknya 6 LPD itu gak semua 163M yg dipesen
      Bisa jadi cuma 2 unit yg 163M sisanya 124M

      Hapus
  8. Purr.....LCS di Baustead Lumut apa ceritanya ..?? Mangkrak selamanya kah...wkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dengar2 katanya mau di beli sultan UEA buat dijadikan besi rongsok

      Hapus

  9. The Royal Malaysian Navy « 15 to 5 » transformation program calls for the acquisition of three MRSS ships, the two first of which being delivered between 2021-2025 and the third one by 2035.
    In this video we cover:
    - Damen MRSS
    - Naval Group Mistral-class LHD
    - CSSC Type071E
    - PT PAL MRSS
    - TAIS MRSS
    - Hanwha CMS for MRSS
    https://m.youtube.com/watch?v=rrEfvHPce7k

    Data Kapal 163 meter buat KL konon
    https://pbs.twimg.com/media/FWACzmtaIAAsNP7?format=jpg&name=large

    AL Uni Emirat Arab pesan enam LPD 163 dari PT PAL
    https://www.airspace-review.com/2022/07/04/al-uni-emirat-arab-pesan-enam-lpd-163-dari-pt-pal/

    ——————————————

    Yg uda muv on bahagia
    type 71E/CSSC=> uda 1 laku ke thailen
    SSV/LPD pt pal=> uda laku 2 ke filipin, 6 ke UAE hore haha!

    sementara damen dan taiss masi sebal kena PRENK jiran kesayangan gaesz haha!

    BalasHapus
  10. https://www.facebook.com/713716288751984/posts/pfbid02CRzG7TbLTKBnjg5BuLgNWJgHp6RyZckCv9VFepttSuWT17VofYWFh2KmAEXJV38Pl/

    Indonesia kerjasama nuklir dengan Perancis

    BalasHapus
  11. Baru keren 6 buah LPD 163 meter silahkan sebelah kejang2 mabok kecubung......
    https://www.airspace-review.com/2022/07/04/al-uni-emirat-arab-pesan-enam-lpd-163-dari-pt-pal/

    BalasHapus
  12. Min angkat IF21/KF21 Jalan² keluar Hanggar nya dengan mesin menggeru min

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    2. Waduwww kesian jiran donk om

      MB339 mrk takde enjin jd teringat... trauma gt haha!不不不

      Hapus
  13. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  14. MYS military(tunggu lcs sehingga bulan purnama)

    kesian sampai kena mental...

    BalasHapus
    Balasan
    1. GEMPURWIRA1 Juli 2022 15.01
      AW139 TLDM ... aset baru lagi...senyap senyap sampai.......horeyyyy


      https://www.facebook.com/photo?fbid=588649522630176&set=pcb.588651065963355

      Balas

      GEMPURWIRA1 Juli 2022 15.03
      Heli AW139 TLDM..... Shoping lagi

      https://www.facebook.com/photo?fbid=588643422630786&set=pb.100044553994489.-2207520000..


      GEMPURWIRA2 Juli 2022 20.24
      Alhamdulilah... Aset baru lagi...

      Geng INDON makin KERASUKAN... Wkwkkwkwkwkw


      GEMPURWIRA2 Juli 2022 20.23
      TLDM Sepanggar terima 2 buah Helikopter Operasi Marin AW139


      Malaysia Military Review
      ----------2 -J-uli- --p-uk-u-----l----- 11-.--4----2--- ·

      Tinggal PUTD je


      Hamzani Suhardy
      Harap² la tahun depan tender perolehan heli utiliti PUTD dibuat. Bantuan logistik udara tentera Darat sangat kritikal. Hanya mengharapkan EC725 je.
      Kalau boleh, beli je AW149 medium lift heli + sparepart banyak kat pasaran sebab masih baru.

      Malaysia Military Review
      Hamzani Suhardy Tahun ni ada tender sewa Helikopter utk PUTD

      Mohamad Haspi
      Malaysia Military Review aset sewaan ni adakah spec military atau spec awam?

      Malaysia Military Review
      Mohamad Haspi yang TUDM sewa itu ialah spec awam
      Spec military ialah aw 139 yang dibeli oleh TLDM dan dilengkap dgn berbagai sistem yang canggih

      Daus Islam
      Rakyat Malaysia ni bagus bab cadang mencadang...tapi biar setimpal dengan kutipan cukai tuan-tuan/puan-puan...kalau bayar cukai pun berkira...how....

      Daus Islam
      belum lagi sentuh bab zakat...2.5% pon liat...haha...fikir2 kan

      Muhd Ridzwan
      bebanan kerajaan pon tinggi jugak subsidi sini sana kerajaan kena cari jalan pintas kalau nak bangunkan fasiliti lengkap.

      Ajid Idris
      Abg sewa Aje ka bang x mampu. Nk beli

      Syazwan Masni
      Nak ec725 juga ditambah

      Mohd Ruzaini Abd Jalil
      Apa slh tudm ni beli je dr sewa, x pamham aku

      Hazwan Wan Mc
      Mohd Ruzaini Abd Jalil sementara menunggu Dan menanti aset baru.. sewa. Mcm Tula dulu navy.. sementara NK tunggu Heli 6 buah super lyxn Dan 6 buah fennec utk smpai ke Malaysia 3 tahun xsilap.dowg Pon sewa 2 buah.skurangnye pilot stiasa fly Dan training.. (persoalan diatas SBB kekangan bajet xde)

      Hapus
    2. Wan Solihin
      Ganti Fennec ?

      Malaysia Military Review
      Wan Solihin kira betul juga Sebab ada plan ASW helicopter utk ganti super lynx juga

      Syariz Fiq
      Sepatutnya MOF beli heli spec military bukan heli kosong macam angkat VVIP sajer.

      Malaysia Military Review
      Syariz Fiq masa itu diorang promo kata kita spec yang lengkap dgn FLIR . Chaff& Flare . Gun pod . TOW. Rocket pod
      Tapi kita beli spec kosong

      Arnold
      Malaysia Military Review zaman paklah jadi isu Brazil beli 2/3 murah dari yang nak dibeli(tambahan) oleh Malaysia..Menteri kata package kita full spec..sapa menhan zaman tue五

      Nama Saya Zakwan
      Yg nie yg bli ka sewa. Sewa tu TUDM ye

      Osnizad Othman
      Nama Saya Zakwan Rasanya yg ni Navy n PDRM beli, Airforce je sewa sbb tunggu open kontrak, betulkan kalo salah ye min.

      Ajid Idris
      New dawn benda nya kapal pon x cukup dh menjerit dh laksamana

      Joe JIngo
      Sabar..sabar..tak lama lagi kita top up lagi dua biji

      Mohd Hanif Azhar
      Berapa buah min?

      Malaysia Military Review
      Mohd Hanif Azhar 3 Sahaja

      Nama Saya Zakwan
      Malaysia Military Review 3 ja ka. Utk apa nie 3 buah nie.

      Azam Mustafa
      Rej 882 PUTD memang perlukan heli medium utiliti...sekurang-kurangnya dpt kurangkan beban EC 725 TUDM

      Malaysia Military Review
      Azam Mustafa TUDM beli 12 buah pun dah 500 juta usd itu tak full spec lagi

      Azam Mustafa
      Malaysia Military Review tula...klau full spec brape lg tu

      Nasrul Hadi
      Malaysia Military Review x full spec tu mknanya tahap SAR je kan min?blm tahap CSAR?

      Malaysia Military Review
      Nasrul Hadi takde flare . Takde tempat pasang rocket . Takde Pod isi minyak

      Shah Halim
      PUTD PUN KENA BELI BARU TAMBAH LG 30 BUAH...TU BELUM CUKUP LG....BELI 3 BUAH KECOH 1 DUNIA...

      Hapus
    3. Mat Jam Lizam
      Operasi putd bagi menyediakan tentera darat mobiliti udara yg padu selain kuasa tembak yg hebat tanpa gagal bagi menghentikan kemaraan mesuh...seterusnya mengasak meraka undur selain melindungi sahabat di darat. Jadi wajib meraka segera dibekalkan. 24 unit ch 47G...36 hingga 48 battle hawk, 40 battle hawk.....penubuhan kor Merin juga perlu di percepatkan dengan perolehan 12 mv 22 ospray,22 super. Venon dan 28 super cobra.....selain 2 mistral class dan 2 lhd terpakai usn setaraf USS pearl harbour

      Hazwan Wan Mc
      Mat Jam Lizam pergh abg punye.. klu fokus hanye perolehan byk pd army.. nanti Yang laen udara laut xdela plak hihihi.. kene pikir juga bajet pengurusan, flat2 penyelenggaraan tentera Pon sume ambik Kira.. DOA Kan Kami utk kutip cukai dgn dgn byk hihi

      Adam Azmi
      Mat Jam Lizam yg ni mimpi mlm bila bangg?

      Arnold
      Mat Jam Lizam maintain budget 4% boleh la..itu pun makan masa belas2 tahun

      Adam Azmi
      PUTD nk pakai blackhawk..

      Malaysia Military Review
      Adam Azmi Mimpi tinggi sgt bang . Dulu memang ada minat tapi kerana bajet selalu tidak cukup dan takde bajet

      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah
      PUTD?
      Beli je AH-1Z Viper sebanyak 2 skuadron utk CAS operation.

      Malaysia Military Review
      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah sudah rancang Dari tahun 1980 sampai 2013 masih tak dapat attack helicopter. Dan sekarang ni diorang dah fokus Helikopter jenis unity dan angkut Sebab nuri dah takde

      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah
      Malaysia Military Review
      Jika nak Utility chopper utk ganti Nuri, beli AW-101.
      Baru USD 55 juta sebuah.
      Mana tau beli 24 buah (12 buah - Malaysia Barat, 12 buah - Malaysia Timur), mungkin dapat murah sekitar USS 50 juta sebuah.

      Muhammad Al-Fateh
      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah klu dah sampai kat malaysia harga dah lain 不

      Osnizad Othman
      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah AW101 mahal boh,55 juta tu harga body, x campur maintenance dan lain2. Sekarang ni plak currency RM jatuh teruk lg mahal harganya.

      Malaysia Military Review
      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah harga Sebenarnya lebih tinggi dari itu. Kita beli EC-725 pun dah 41 juta Sebuah itu Belum full spec lagi .

      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah
      Osnizad Othman
      Tapi, makin lama kita lambat beli, makin naik harganya...
      2009, harganya sekitar USD 20 ~ 25 juta. So, sebelum naik lagi, baiklah kita beli cepat.
      Spare part pun berlambak kat market sebab banyak negara guna UH AW101 ni.


      BELI HANYA MAMPU BILANGAN CIPUT, LAST-LAST SEWA...SEWA...SEWA...

      NGOAHAHAHAAA

      Hapus
  15. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
    Balasan
    1. NASIB SI LeMEs, LETIH LESU, TAK POWER...

      Malaysia Military Review
      --3------- --J-ul--i----- -pu-k-ul--- -16---.-0----6--- ·
      Bayar RM250 juta untuk Sebuah kapal Tapi baru guna setahun lebih je anchor capstan kena baiki dan beli baru apa lah kualiti kapal tu ?
      Ni Belum kira sistem komunikasi lagi dan peluru lagi tu


      Norhafiz Ahmad
      kd keris ke

      Malaysia Military Review
      Norhafiz Ahmad dan KD sundang

      Norhafiz Ahmad
      Malaysia Military Review made in china

      Akmal Zulkifly
      Kapal LMS batch 1 ke?

      Muhammad Hakim
      Akmal Zulkifly yaa

      Mohd Hafidz Mustafa
      Akmal Zulkifly LMS 1 DA DUK DALAM LIMBUNGAN

      Mohd Hafidz Mustafa
      Norhafiz Ahmad MADE IN CHINA LOW GRADE BRO,,JANJI KAPAL CEPAT SIAP HANTAR KE OWNER QUALITY MEMANG KE LAUT

      Nama Saya Zakwan
      Made in China... Aduh

      Aliff Shrfi
      Made in china kan. Paham2 laa

      Azhan Sehat
      Bukan masih warranty period ke min?

      Knauhc Bisa Cod
      Begitu lah resiko apabila suka mengubah kontrak apalagi menurunkan harga demi tujuan politik.
      https://www.janes.com/.../malaysia-will-benefit-from...

      Muhammad Al-Fateh
      Untuk LMS batch 2 ni x payah la nak bagi kat china buat lagi.

      Ixhr Khld
      Suruh org korea buat kapal perang kite..diorg terer & negara kite ngn korea pon tak ade ape2 isu

      Muhammad Al-Fateh
      Ixhr Khld mcm pinoy kan. Pandai president diaorg.

      Lpg Lmli
      Ixhr Khld kamisen nye dokde...guano

      Ixhr Khld
      Lpg Lmli komisyen bende boleh adjust. Kite buat die

      Ayie Azzahari
      Apa yg kita nk hrapkan dr made in China.. mmg mcm tu la kualiti dia

      Khiri Afzi
      Made in china

      Rem Ki
      Memang membantutkan 15 to 5 kalau macam ini

      Mak Uda
      Mcm kes kapal pakistan la

      Acap Ucop
      Kalau tuan admin maksudkan LMS batch 1, communication suite dia memang dah kena tukar sebelum nie?

      Muhammad Syihabuddin
      Acap Ucop tldm bukak tender kan untuk tukar sistem radio dekat kapal tu? Maybe takut nak guna yng ori punya nanti kena intip dngn china.

      Mat Che
      Lms?

      Syah Miy
      Min nak tanya sbb ada kata kapal tu sebenarnya free je.. ade betoi ka min?

      Hapus
    2. Malaysia Military Review
      Syah Miy pakai duit rakyat Malaysia mana ada free

      Syah Miy
      Malaysia Military Review jadi yang kata china nak bagi free tu memang hoak la ye. Baek admin,thank you

      AreWie Ma'dee
      MADE IN CHINA, TQ NAJIB

      Hemoby Sen
      堛 堬塈 sapa la bagi “wahyu” dari JPM ke MINDEF hehe
      Jai Alpha
      Rasuah punta pasal..

      Sani Ahmad
      Tuan Membelah Ombak Khairuddin blh bgi explaination sikit. Tuan kan org penting atas kapal

      Knauhc Bisa Cod
      R Symsul Amin ada perubahan kontrak setelah pergantian kabinet. Si A minta kontrak lebih murah demi tujuan politik menyerang si B konon katanya boros. Menurunkan kontrak dengan jalan menurunkan kualitas.
      https://www.janes.com/.../malaysia-will-benefit-from...

      R Symsul Amin
      Knauhc Bisa Cod ha ini pon satu, konon nye berjaya jimat, tp hakikat berkompromi dengan quality.

      Iskandar Uda
      Negotatied tu di buat sebab bns tgh bermasalah paham x kontrak tu bukan sign dengan china kontrak tu sign dengan bns

      Louis Choy
      Batch 2 lagi china ?

      Mohd Hanif Azhar
      Louis Choy kalau ikutkan TLDM tak nak pun..tapi faham2 je lah dengan kerajaan ni..semua benda nak yang murah..

      Nukman Taib
      DAH KATA DAHHHH BELI BARANG MADE IN TAKDAK KUALITI STANDRT KEDAI ECO … TO PON ADA BILA KATA BARANG SANA.. DAN2 pembekap2 kata hg pon pakai brg sana. Bdoh ka ap. Barang yg hg pakai to bukan barang utk pertahanan negara.. bogokk

      Da Boss Sivaji
      Nak buat sendiri, duit hilang. Beli dari orang, beli made in china. Haihh sedih tgk....

      Mohd Hafidz Mustafa
      Da Boss Sivaji Australia kan hari tu da kena tipu beli steel kapal kat China mana tahu steel low grade

      Ikan Kering
      Mohd Hafidz Mustafa bukan stakat cina..dengan us pn kena tipu pasal kapal selam.

      Mohd Hanif Azhar
      Dah la nak beli sesebuah aset pun bukan main liat lagi..pastu jadi macam ni pulak.dah tahu kualiti barang China macam mana pun nak beli..beli barang yang takde kualiti.pastu rosak makan masa pulak nak beli baru..

      Mohd Nor Nashran
      Mohd Hanif Azhar kau tolong sponsor duit

      Mohd Hanif Azhar
      Mohd Nor Nashran dah..dah lama dah.

      Muhammad Hakim
      Mohd Nor Nashran bukannya negara ni xde duit..komisen dgn rasuah je jd penghalang

      Muhammad Hakim
      Ni mesti LMS sampah tu..dah agak dah barang china ni

      R Symsul Amin
      Byk sebab tu sauh kene ganti. lepas delivery tanggungjawab penyelenggaraan di bawah kru kapal.
      Mungkin anchor wire putus, tak selenggara dengan baik. Jadi anchor hilang di laut
      Kalau beli baru sebab anchor rosak mcm tak logik sebab sauh dia boleh baiki je.. takde la sampai kene ganti

      Malaysia Military Review
      R Symsul Amin putus pun tak sampai 2 buah putus . Mungkin ada masalah dgn anchor tu je

      R Symsul Amin
      Malaysia Military Review owh anchor capstan... Tu winch utk naik kan sauh. Kat sini selalu masalah pada pump elektrik atau pump hydraulic tgk pada sistem. Tgk kat situ pembaikkan.. kiranya bukan tukar lah kan.
      Bagi saya ni normal je. Nama je kapal baru.. tp kadang tu cepat je rosak.
      Isu skang, warranty dr limbungan tu cover tak? Ikut pada perjanjian lah


      KAPAL KEBANGGAAN WARIAGEMPUR JE...

      KEHKEHKEH

      Hapus