01 Juli 2022

Tejas Pilihan LCA TUDM?

01 Juli 2022

HAL Tejas LCA dengan camo TUDM (image : Perajurit)

Perbincangan empat mata antara Menteri Pertahanan India – Malaysia, Rajnath Singh dengan Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein pada Isnin lepas merancakkan lagi perkembangan mutakhir perolehan pesawat dwifungsi tempur ringan dan latihan lanjutan (LCA/FLIT) Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Berlangsung secara maya, kedua-dua pemimpin itu membincangkan hal kerjasama pertahanan dua negara dan sudah pasti tidak terkecuali tentang pesawat HAL MK1 Tejas.

Pada perbincangan menerusi sidang video itu, fokus termasuk berhubung penawaran pesawat Tejas bagi program LCA TUDM serta kerjasama penyelenggaraan pesawat Sukhoi Su-30MKM.

Seperti diketahui, India berhasrat menawarkan 18 buah pesawat Tejas bagi memenuhi keperluan TUDM.

Selain pakej kewangan yang menarik dalam perolehan tersebut, tawaran bagi kerjasama senggaraan dan pembekalan alat ganti untuk pesawat Sukhoi Su-30MKM dikatakan sebagai sangat menarik.

Dengan situasi konflik Rusia – Ukraine yang dijangka memakan masa panjang, TUDM perlu mencari negara yang memiliki keupayaan setanding untuk memastikan Sukhoi Su-30MKM terus terbang.

Dalam hal ini, sudah pasti India merupakan negara sahabat yang memiliki jalinan kerjasama sejak dahulu. Tambahan pula, pesawat Sukhoi Su-30MKI India mempunyai konfigurasi menyamai pesawat kita.

Sejak diumumkan beberapa tahun lalu, program perolehan ini telah meletakkan negara dalam radar firma-firma aeroangkasa apabila menawarkan calon menggantikan pesawat-pesawat BAe Hawk dan Aermacchi MB-339CM TUDM.

HAL Mk1 Tejas turut tersenarai antara pilihan TUDM dalam pencarian pesawat LCA dengan keperluan sekurang-kurangnya 36 buah pesawat.

India Berminat Dengan MiG-29N?

India pada 2017 turut menyatakan minat membeli pesawat MiG-29N dengan menaik taraf pesawat itu bagi kegunaan tentera udara negara itu.

Perdana Menteri masa itu, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, cadangan tersebut adalah antara aspek kerjasama ketenteraan yang dipersetujui antara Malaysia – India.

HAL Tejas dan Su-30MKI (photo : AirpowerAsia)

Dalam hal ini katanya, Kementerian Pertahanan dan TUDM akan melihat bentuk kerjasama termasuk pengendalian pesawat tempur Sukhoi Su-30MKM dan peralatan ganti pesawat berkenaan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib dalam lawatannya ke New Delhi semasa menghadiri Sidang Kemuncak Peringatan ASEAN-India pada 2017 turut membincangkan tentang hasrat kedua-dua negara meningkatkan kerjasama dalam bidang pertahanan termasuk mengadakan eksesais ketenteraan udara bersama dan menangani isu keganasan.

Najib dan Perdana Menteri India, Narendra Modi bersetuju mengadakan latihan ketenteraan udara bersama khususnya dalam penugasan taktikal pesawat Sukhoi.

Kedua-dua negara juga berharap dapat meningkatkan kerjasama antara angkatan tentera laut terutama sekali dalam aspek pertempuran kapal selam.

India membeli enam kapal selam Scorpene dari Naval Group di mana empat telah pun beroperasi sejak 2017 dan merupakan negara pengguna terbesar selepas Chile (dua), Malaysia (dua) dan Brazil (empat).

India kini merancang membina 12 buah lagi kapal selam buatan tempatan berdasarkan pengalaman serta penguasaaan teknologi yang diperolehi menerusi program pembinaan Scorpene ini.

Sawit Menjadi Tukaran

Sekiranya tukaran dagang menjadi sandaran, India sebagai negara pengguna minyak sawit terbesar dunia iaitu kira-kira 20% daripada bekalan global ada kelebihan.

Negara itu mengimport komoditi tersebut dari Indonesia dan Malaysia iaitu kira-kira sembilan juta tan setahun. Dalam konteks Malaysia pula, India adalah pengimport minyak sawit terbesar negara diikuti Belanda, Pakistan, China dan AS.

Eksport sawit ke India pada tahun 2020 menyumbang sebanyak RM7.2 bilion dan RM8.9 bilion tahun sebelumnya dengan pendapatan keseluruhan negara hasil minyak sawit pada 2020 adalah RM36.87 bilion.

Bagaimana pun, semua pihak hanya mampu berteka-teki sehinggalah pesawat yang benar-benar menambat hati kerajaan Malaysia dan pemutus keputusannya diumumkan kelak. Sekiranya benar Tejas, ia juga akan membuka lembaran baharu dalam industri aeroangkasa India dan sudah pasti membina jalinan lebih akrab buat Malaysia.

See fill article Perajurit

183 komentar:

  1. Tejas mark 20 lebih menggerunkan daripada fa50, konon

    BalasHapus
  2. Pagi pagi sudah gelak....
    Itu pun tukar pakai sawit

    🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
    Balasan
    1. Rafale tak terbeli....cukuplah Tejas yang lebih mirip-mirip........

      ====Ambil saja Lon..... Biar Elder Brader lari terbirit-birit.....sambil gelak tak ada habisnya....

      Hapus
  3. Sawit Menjadi Tukaran

    Mantap inilah yang harus di ikuti semua negara ASEAN, menukar sawit mahupun menukar lainnya demi mengurangi ketergantungan pada dollar amerika, hidup malaysia

    BalasHapus
    Balasan
    1. Miskin
      πŸ€£πŸ€£πŸ‘†πŸ‘†πŸ€£πŸ€£

      Hapus
    2. kata gempork malon beli FA 50 dapat pohamg class percuma

      Hapus
    3. Iya bener kalo emang sawitnya banyak yah udah pake buat keperluan negara. Lebih dikit pake USD lebih bagus biar Amrik ngak kelewat sombong

      Hapus
  4. Tejas malon membuat Military Balance kawasan berubah total. ASEAN pasti bergemuruh....(.gelak tawa geli ) wkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
  5. Made in srindavan mmg best

    BalasHapus
  6. Secara tak sadad nyebut MKM sudah tak terbang

    Idiot 🀣🀣🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kesemua super sukhoi kami siap seratus per ratus

      Hapus
    2. Super kontol bapak loe....
      VERSI BASIC dibilang super !!!

      🀣🀣🀣🀣🀣🀣

      Hapus
    3. Faktanya @ Mat Sabu je dedahkan hanya 4 MKM yg boleh terbang wkwkwk

      Hapus
    4. Wkwkwkwk kena pancing ye, itu sarkas berkualitas lho

      Hapus
  7. Tejas bawa brahmos wow bikin malaysia ditakuti

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gotong 12 brahmos konon.
      Bual gemporkwira

      🀣🀣🀣🀣🀣

      Hapus
    2. Tejas malon kata gempork ada 24 stesen, masing-masing stesen bisa bawa 7 Brahmos ngoahahaha

      Hapus
    3. Tunggu berita pilot tejas malon eject di hanggar

      Hapus

  8. Bagaimana pun, semua pihak hanya mampu berteka-teki sehinggalah pesawat yang benar-benar menambat hati kerajaan Malaysia dan pemutus keputusannya diumumkan kelak.

    AMBIGU alias masih TEKA TEKI

    🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
  9. http://garudamiliter.blogspot.com/2022/07/penampakan-hercules-c130-j-indonesia.html?m=1

    BalasHapus
  10. Tak ade kepakaran...tak ade wang...malon ciput

    BalasHapus
  11. Apa nih woii malon miskin beli tejas dgn tukaran sawit ngoahahaha...miskin wkwkwk

    BalasHapus
  12. Puur sudah terhubung dengan India kah?

    BalasHapus
  13. Wow..
    Key personnya Hishamudin hussain
    Pencetus ide beli heli capong
    😊😊
    Waseekkk...
    Prosesnya bakal banyak kisah2 ajaib

    BalasHapus
    Balasan
    1. Syarikat lokal agent jerung tempatan tempal stiker binaan politisi malay bakal vestavora...

      Hapus
  14. Oi rusli 🐷🐷🐷🐷, silakan menguik di tajuk ini🀣🀣🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
  15. Kata gempork PEMBUAL halunisasi yg lepas malon telah sign MOU beli FA-50 KAI block 20 diantara LCA canggih dan modern....apa nih woii sembang realiti sekarang last2 beli tejas kari kambing ngoahahaha πŸ˜€πŸ€£

    BalasHapus
  16. Nanti gempork hantar cakap tejas kari kambing malon ada 24 stesen, masing-masing stesen bisa bawa 7 Brahmos ngoahahaha πŸ˜€πŸ€£πŸ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Heli capong 12.000 peluru
      Tejas 50.000

      Wakakakkaka

      Hapus
    2. Tejas endurancenya 15 hari...

      Hapus
    3. Gempork PEMBUAL gk ada otak bro, matematikanya lemah ngoahahaha

      Hapus
  17. Tentara udara India je pun tak nak gunakan tejas tapi malon bodoh dan miskin mau je gunakan tejas guna dapatkan wang kopi2 ngoahahaha πŸ€£πŸ˜‚

    BalasHapus
  18. Bilang je malon miskin tak de wang sehingga shopping pun menukar ngoahahaha

    BalasHapus
  19. Gempork PEMBUAL pura2 dungu bego kl ada berita ini ngoahahaha πŸ˜€πŸ€£

    BalasHapus
  20. TANDA ² NYA BOMBAY LCA YANG AKAN JADI PILIHAN DENGAN BOLLYWOOD STYLENYA ,
    WAW , DENGAN BOLLYWOOD STYLE DI TRAINE NYA , APAKAH DITENGAH LATIHANNYA AKAN DISELINGI TARIAN & NYANYIAN JUGA BESTIE ?,INI PERTANYAAN BESAR YANG HARUS DIDAPATKAN JAWABANNYA.

    BalasHapus
  21. Oi... Cakap sembang FA-50 BLOCK 20,taunye TEJAS MK 2000...wakakakak


    TEJAS MK.2000 bawa 24 etesen BRAHMOS....(by GEMPUR)

    BalasHapus
  22. Menurutku sih gak ada yg salah dg pesawat Tejas ini. Baguslah India sdh bisa membuat pesawat. Produk awal pasti banyak kekurangan, tapi versi2 berikutnya pasti jauh lebih baik. Semoga bisa tembus pasar internasional, termasuk di malasiya.
    Yg jadi lawakan tuh gempur dan sejenisnya, terlalu halu mimpi pesawat2 kelas atas. Kalau bener jadi beli Tejas yg murmer gak kebayangvdeh reaksi mereka. Bualan apalagi yg akan gempur ceritakan ....wkwkwk

    BalasHapus
  23. India sdh buat tejas Indonesia menyusul dengan KF 21 Boramae.....on the track

    BalasHapus
  24. Tejas kalau dibanding dengan T50i versi basic memang bukan tandingan....wkwkwkwkkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon banyak pilihan pesawat tempurnya, tapi percuma takde wang, cukup beli fotonya dan gambar sahaja sudah membuat ketar ketir kawasan. Malon terdepan aset jadul dan mangkraknya.wk.wk.wk

      Hapus
    2. Gempork badut terlucu karena idiotnya membuat kawasan tergelak ketar ketir.lol

      Hapus
  25. ini di panggil serampang 2 mata ya guys..... LCA dapat..... perawatan alat ganti SU30MKM pun dapat....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Purrr... Katanya dah beli 36 biji(kuda) FA-50 BLOCK 20....kok TEJAS MK.2000

      Hapus
    2. Screenshot yaa skrg tgl 1 juli 2022,
      Hitung mundur kapan tejas landing di kl atau landing di proposal doang.

      Hapus
    3. Tejas kari kambing lagi haibat ngoahahaha

      Hapus
    4. 5 hercules terbaru pesanan sudah ready Pur wkwkwk, ternyata tak punya wang juga, pesawat tukar sawit wkwkwk dulu ngeledek orang lain sekarang jadi pelaku tukar guling sawit

      http://garudamiliter.blogspot.com/2022/07/penampakan-hercules-c130-j-indonesia.html?m=1

      Hapus
  26. Keunggulan tejas apa pur? Pengen denger bualanmu pur .....

    BalasHapus
  27. https://news.detik.com/berita/d-6156208/jokowi-tiba-di-abu-dhabi-prabowo-turut-menyambut, Presiden kita akan bertemu dan sholat jumat bersama dengan Presiden UAE, ngak kayak Perdana Menteri Malingsia di cuekin dan nggak di tanggap ...wkwkwkwk

    BalasHapus
  28. ada yang KERASUKAN guys... wkwkwkkwkw

    tapi serius guys TEJAS kalau dibanding sama T50i basic.... jelas T50i basic bukan tandingan Tejas guys...wkwkwkwkkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. T-50i BASIC KATA GEMPUR

      -FFAR POD

      https://www.instagram.com/p/B7A6ft9hhsH/?utm_medium=copy_link


      -canon n aim-9

      https://www.instagram.com/p/B_LvVjzB9Ij/?utm_medium=copy_link

      -MAVERICK AGM

      https://www.instagram.com/p/B7A6ft9hhsH/?utm_medium=copy_link


      Wakakakakaka

      Hapus
    2. Gempork idiot kayak katak dalam tempurung gak pernah update berita. Jadul kayak aset ATM nya.wk.wk.wk

      Hapus
  29. -50i BASIC KATA GEMPUR

    -FFAR POD

    https://www.instagram.com/p/B7A6ft9hhsH/?utm_medium=copy_link


    -canon n aim-9

    https://www.instagram.com/p/B_LvVjzB9Ij/?utm_medium=copy_link

    -MAVERICK AGM

    https://www.instagram.com/p/B7A6ft9hhsH/?utm_medium=copy_link


    Wakakakakaka

    BalasHapus
  30. Beli TEJAS pun harus barter pakai SAWIT, KEROPOK LEKOR & KONDOM UNISEX..

    Wakakakakakakak

    BalasHapus
  31. Sparepart tejas buatan kari kambing India ngoahahaha

    BalasHapus
  32. Tentara udara India je pun tak nak gunakan tejas hanya malon miskin je yg mau gunakan ngoahahaha

    BalasHapus
  33. OK la tu barter sama produk hiliran sawit...berbanding barter sama KERUPUK dan BISKUT....wkwkwkkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kerupuk lekor barter dengan tejas ya pork ngoahahaha

      Hapus
    2. Ok la tuch TEJAS lebih Murah dari MKM, F-18 & FA50 Block 20.. wakakakakak

      Ok la tuch TEJAS barter untuk MALON Miskin.. wakakakakak

      Hapus
  34. Tejas kari kambing barter dengan sawit,kerupuk lekor dan kondom unisex ya pork .....miskin wkwkwk

    BalasHapus
  35. Yo...Yo...tanam SAYUR ...Yo.

    Sayur...sayur...sayur... Semakin TERUK sebelah guys.. wkwkwk

    BalasHapus
  36. Tejas Monkey model yg akan didapat MALON..gk mungkin india ngasih yg Tejas versi Premium ky yg mereka pake..tapi ttp aja Tejas jet pejuang kelas 3 didunia seperti pendekar duplikat tank WW2, Poland sebagai Produsennya Ogah memakai mlh lbh memilih Leopard surplusan & Second dr jerman.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Versi premium pakai instrumen alatan buatan Israel je

      Hapus
  37. Masih dan akan ....king of claim

    BalasHapus
  38. Tejas manalah setanding dgn FA-50 block 2,tejaskan murah quality kari kambing berbanding FA-50 block 2 cost mahal quality BTS pork ngoahahaha

    BalasHapus
  39. baca guys.....BISKUT.....????....wkwkwkwkkwwkw


    Menteri Perdagangan Enggartiasto Lukita mengemukakan pemerintah tengah mempersiapkan daftar komoditas yang akan dibarter dengan pesawat tempur tersebut.

    “Furnitur, karet, kemudian produk-produk makanan, crackers, kerupuk, biskuit dan alat-alat pertahanan produksi [PT] Pindad,” ujarnya seusai menghadap Presiden Joko Widodo (Jokowi) di Istana Merdeka, Senin (28/8/2017).

    Dia menyatakan pemerintah serius dalam menawarkan kerupuk dan biskuit karena nilai ekspor produk makanan tersebut terbilang tinggi. “Serius. Saya kan ingin ada nilai tambah. Kerupuk lho sekarang di Nigeria, biskuit segala macem dari Mayora, Wings, ke Afrika itu ekspornya tinggi sekali. Dia punya nilai tambah,” tuturnya.

    BalasHapus
  40. Sudah terhubung FA 50 konon kata geng PEMBUAL...

    Tau tau malah tejas... Wkwkwkw

    Buat MALU je....wkwkwk

    BalasHapus
  41. Vanilla Price koq minta high-end sewaco....wkwkwkwkwk...

    Apalagi dibayar pake minyak sawit.....

    BalasHapus
  42. Kenapa pada meremehkan tejas??

    BalasHapus
  43. Ujungnya sama dengan LMS, Copter.......

    BalasHapus
  44. Tejas apa F50 lon?

    Sapa yg menang
    Barang belum kontrak

    BalasHapus
  45. ya ampun...sebelah barter sama KERUPUK dan BISKUT guys...

    Rusia balas dengan beri SU35 versi GHOIB...wkwkwkwkkwkw

    BalasHapus
  46. Kasus Tejas Mirip dengan Kasus Pendekar..Negara Produsennya pon enggan memakai!!!

    BalasHapus
  47. Kapan nih ATM panen SAYURAN.. wkwkwkw

    Jenis sayuran apa nih yang di tanam... Wkwkwkw

    Makin kasih Tentara MALON .. wkwkwk

    BalasHapus
  48. Tejas quality kari kambing mana setanding dgn FA-50 block 2 quality BTS pork ngoahahaha

    BalasHapus
  49. Baca guys.. FA50 Block nak di Barter 50% Sawit, Kondom Unisex dan Keropok lekor.. wakakakakakak

    Korea Selatan Tiada Masalah Terima Minyak Sawit, Produk Sebagai Bayaran

    Kerajaan meletakkan syarat iaitu pembayaran bagi 18 buah pesawat FLIT/LCA untuk Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) itu dilakukan sehingga 50 peratus di dalam bentuk minyak kelapa sawit produk-produk yang dihasilkan daripada komoditi itu.

    Malaysia merupakan negara pengeluar minyak kelapa sawit kedua terbesar di dunia selepas Indonesia.

    Perolehan 18 buah pesawat FLIT/LCA untuk TUDM itu dijangka menelan belanja sebanyak RM4 bilion dan dengan syarat itu, sekurangnya-kurangnya RM2 bilion kos pembayaran untuk pesawat pejuang itu dilakukan secara barter trade (perdagangan timbal-balik) komoditi itu dan produk-produk hilirannya.

    Pengesahan daripada rakan tempatan syarikat Korea Selatan mengenai kesediaan mereka menerima sehingga 50 peratus pembayaran pembelian pesawat pejuang itu dalam bentuk minyak kelapa sawit dan produk hilirannya itu sedikit-sebanyak menjawap beberapa persolan tentang isu counter-trade itu.

    Sebelum ini terdapat khabar angin mengatakan beberapa syarikat yang menyertai tender FLIT/LCA, terutamanya daripada negara-negara Barat, tidak berapa bersetuju sekiranya Malaysia membayar kos pembelian pesawat itu menggunakan minyak kelapa sawit atau komoditi lain.

    http://defense-studies.blogspot.com/2022/05/korea-selatan-tiada-masalah-terima.html?m=1

    BalasHapus
    Balasan
    1. Keropok lekor dan kondom unisex produk hiliran yg nak dibarterkan jg ngoahahaha

      Hapus
  50. Netizen malon banyak tak suka government malon beli tejas cuma gempork PEMBUAL buzzer parti UMNO yg suka government malon beli tejas ngoahahaha

    BalasHapus
  51. GEMPURWIRA1 Juli 2022 09.41
    ya ampun...sebelah barter sama KERUPUK dan BISKUT guys...

    Rusia balas dengan beri SU35 versi GHOIB...wkwkwkwkkwkw

    KETOLOLAN LO KEBANGETAN PORK..BERITA 2017 MSH DIHANTAR, TAKTAU UPDATE KAH..INI BERITA TEJAS TAHUN 2022 BARUW & MENGGELAKAN..MALON BANGSA KELAS 3 YA SHOPPINGNYA BARANG KELAS 3

    BalasHapus
  52. Heheheh....Malon ngak bisa sulit beri makan tentaranya sampai mesti menanam sayuran.....sangat menyedihkan πŸ™‚

    BalasHapus
  53. Kami warga indonesia senang bila benar malon mendapatkan aset baharu ini..

    Tahniah...tahniah

    GO...GO..MITHUN......aca..aca..nehi..nehi

    Wkwkkwkwkwwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkkwwkkwkwkwkwkwkkwkwkwkwkwkwwkwkkwkkwkwkkwkwkwkwkwwkkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkkwkkwkwkwkwk

    BalasHapus
  54. Hahahah....Sembang mau beli pesawat Eropa ternyata hanya TEJAS πŸ™‚

    BalasHapus
  55. Ya Ampun Tejas Vanilla price only Rs 3p9 crore per aircraft.. wakakakakakak

    Di kasih harga murah sama India nak buat MALON Miskin.. wakakakakakak

    HAL is all Set to Respond to Royal Malaysian Air Force’s RfP for LCA

    “At a vanilla price of just Rs 309 crore per aircraft, the export version of the fighters are going to be different from those which are going to be inducted in the Indian Air Force (IAF),” he added.

    http://defense-studies.blogspot.com/2021/07/hal-is-all-set-to-respond-to-royal.html?m=1

    BalasHapus
  56. Gue dulu udah bilang....Malon itu sudah pas dengan TEJAS.....betul khaaan 😁

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tejas di sewa Malon, pabriknya langsung bangkrut kayak psbrik helly kecik.

      Hapus
  57. KETOLOLAN LO KEBANGETAN PORK..BERITA 2017 MSH DIHANTAR, TAKTAU UPDATE KAH..INI BERITA TEJAS TAHUN 2022 BARUW & MENGGELAKAN..MALON BANGSA KELAS 3 YA SHOPPINGNYA BARANG KELAS 3

    BalasHapus
  58. TEJAS dan FA 50 Block 20 jauhhhhh lebih mahal dari T50i Basic ye guys....wkkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus
  59. T50i hanya versi basic latihan je....wkwkwkkwkw

    malah dibawah dari T50 Thailand dan Filipina....wkwkkwkwkkww

    BalasHapus
  60. ada yang KERASUKAN guys.....wkwkwkkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Masa kerasukan sama malon tiada aset LCA ngoahahaha

      Hapus
    2. Jgn senang dulu Pork, Masih akan n Kaji..gk mungkin begitu Hishamudin ngobrol sm Mody tuh Tejas nyampe diKeRajaan Malon..Prosesnya msh Panjang..Blm lg Org Tengah Jalur Gemilang Cari Wang Kopi

      Hapus
  61. Tak usah lon
    Sudah kontrak belum LCA nya

    BalasHapus
  62. Tejas hanya versi basic latihan dan Vanilla Price je....wkwkwkkwkwk

    malah dibawah dari T50 Thailand dan FA50 Filipina....wkwkkwkwkwk

    BalasHapus
  63. Kerajaan bual

    Mang sudah kontrak pork ?
    Tanya je tejas apa Fa50
    Bual je kamu.


    BalasHapus
    Balasan
    1. Sangat serasi dan sesuai cocok untuk kerajaan yang serumpun dengan India πŸ‘πŸ˜

      Hapus
  64. Jgn senang dulu Pork, Masih akan n Kaji..gk mungkin begitu Hishamudin ngobrol sm Mody tuh Tejas nyampe diKeRajaan Malon..Prosesnya msh Panjang..Blm lg Org Tengah Jalur Gemilang Cari Wang Kopi

    BalasHapus
  65. Balasan
    1. Mergo kepengen sing luweh larang, duite TELAS.....🀣🀣🀣

      Hapus
    2. Salam 3 periode Yo Puuuuur......πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»

      Hapus
    3. Amergo arep pindah tapi wis kebablas

      Hapus
  66. Tanya lon
    Sudah kontrak belum?
    Tak udah cakap bual di sini

    T50 kita sudah ada dan tambah lagi 6 unit haha
    Sebelah masih kajian panjang

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kok nambahnya cuma 6 nyindir 6 LCS mangkrak apa 6 helly capung?

      Hapus
  67. Ya Ampun Tejas Vanilla price only Rs 309 crore per aircraft.. wakakakakakak

    Di kasih harga murah sama India nak buat MALON Miskin minta Barter.. wakakakakakak

    HAL is all Set to Respond to Royal Malaysian Air Force’s RfP for LCA

    “At a vanilla price of just Rs 309 crore per aircraft, the export version of the fighters are going to be different from those which are going to be inducted in the Indian Air Force (IAF),” he added.

    http://defense-studies.blogspot.com/2021/07/hal-is-all-set-to-respond-to-royal.html?m=1

    BalasHapus
  68. mantap.... Tejas bakal boleh melancarkan misil mini BRAHMOS guys....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kata kuncinya bakal ntah bila2 ngoahahaha

      Hapus
    2. Banyak bual Gempork bakal gila

      Hapus
    3. Hahahahaha halu guys....tukaran minyak sawit guys tak da wang miskinnnn guys wkwkwkwkkww

      Hapus
  69. Mantap Tejas Vanilla Price buat Malon tak bakal boleh melancarkan misil mini BRAHMOS.. wakakakakakakakkk

    BalasHapus
  70. BOMBAY LCA DENGAN PYTHON ITU DI INDIA KALAU DI MALAY TIDAK MUNGKIN ,ITU PELOR ISRAEL , GANTI ² DENGAN PELOR YANG SEBANDING PYTHON ,BOLEH SNAKE LAIN.

    BalasHapus
  71. Wow jadi operator produk gagal setelah IAF dan IN

    BalasHapus
  72. Jelas gempur gak pernah baca berita tentang alutsista asli India yang sering bermasalah. Apalagi selak beluk Tejas.

    BalasHapus
  73. Baru ditawarkan tapi tak ada kontrak efektif pembelian ngoahahaha

    BalasHapus
  74. Ini LCA milik Malaysia, tipe Tejas Mk.FOTO.

    wak.akkaakakakakakakakakka

    BalasHapus
  75. Contohi pinoy pork tak sembang mendonia cem malon,pinoy diam2 tak sembang last2 sunyi senyap beli Brahmos 3 bateri,kalo malon cuma sembang krik krik je yg mendonia ngoahahaha

    BalasHapus
  76. Sampai ada Berita Resmi & barang sampai baru kami percaya..kl hanya troll bualan sampai Bang Jamil Mampoos pun gk akan percaya

    BalasHapus
  77. Akhirnya Malon pilih pesawat pejuang kelas kampungan guys...wkkkkkk

    BalasHapus
  78. Pesawat pejuang kelas kampung sangat cocok buat negara miskin cem tetangga ya guys...wkkkkkkkk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sudah terhubung dengan KUWAIT

      Sudah terhubung dengan Korsel

      Sudah terhubung dengan India


      Ngoahahahahahaaa 🀣🀣🀣

      Hapus
  79. Kami pon sdh punya Yakhont & Phil sdh sign Brahmos..Malon baru ditawarkan jgn sembang sdh sign beli n punya ya Pork🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
  80. Sokong, sebab Sangat serasi dan sesuai cocok untuk kerajaan yang serumpun dengan India πŸ‘πŸ˜

    BalasHapus
  81. Gak ada manual book-nya guys...

    Ahahahahaaaiiyyy..

    =====

    Tejas Handed Over to Air Force, But Training Manual Missing

    After a crippling three decade wait by the Indian Air Force for the home-made fighter jet Tejas, Defence Minister Manohar Parrikar has reportedly set a deadline of a month for training and maintenance manuals to be shared with pilots.

    The first Tejas- a Light Combat Aircraft- was presented with much fanfare last month to the Air Force by the manufacturer - state-run Hindustan Aeronautics Limited, which is based in Bangalore. The Tejas is intended to replace the ageing Russian-made MiG-21 jets which are grimly referred to as 'flying coffins'. Nearly half of the entire strength of the MiG -21 have crashed over the years. The fighter jets were to be decommissioned by 2017, but retiring the aircraft was pushed to 2025, because of the delay in supplying the Tejas.

    Even now, the Tejas is not combat-worthy. Advanced trials are planned for December 2015. Mid-air refueling has yet to be worked out, and radars and weapon systems have not been integrated, said sources to NDTV.

    Without any manuals, the Tejas can for now only be flown by very experienced test pilots, a senior air force official said on condition of anonymity.

    BalasHapus
  82. Mengkhayal Rafale, mengkhayal Typhoon, mengkhayal Mig-35 lanjut mengkhayal F/A-50.
    Ternyata duitnya cuma cukup buat beli pesawat kelas kampung macam tejas....wkkkkkkk
    Negara nak bangkrut banyak cakap bual ternyata guys....wkkkkkm

    BalasHapus
  83. Sembang bual wariagempur:

    Sudah terhubung dengan KUWAIT

    Sudah terhubung dengan Korsel

    Sudah terhubung dengan India


    Ngoahahahahahaaa 🀣🀣🀣

    BalasHapus
  84. Baru ditawarkan Malon sudah senang berasa sudah punya wkwkwk wkwkwk wkwkwk wkwkwk

    BalasHapus
  85. Baru diTawarkan/Offers sdh serasa sign Beli n punya..MEMANG MALON TAKDE OTAK

    BalasHapus
  86. Ini pesawat didesain sejak awal 80an guys...

    Ahahahahahaaaiiyy

    BalasHapus
  87. Wah tejas sudah tiba tuh puuur , tapi versi foto wkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
  88. Tom Jerry
    malaysia ni walaupun rasuah teruk sgt,tapi kalau bab beli aset pertahanan negara aku mmang respert, beli ikut kemampuan bajet,tpi ape yg dibeli tu mmang padu! malaysia ni x mcm mendonia sama pinoi,gelogoh beli aset prtahanan.. puak eropah sndri ckp "malaysia ni trlihat kecil,tapi sgt2 brbisa"

    Zamri Yusoff
    Tom Jerry yes sir bab kata org tua kecil2 cili padi.....


    Wkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kurang wawasan, suka sedapkan diri, dia ga paham kalo bajet pertahanan ciput, terhad, kedekut je.

      Hapus
    2. Masa malon berbisa bila beli tejas murah meriah muntah low quality ngoahahaha

      Hapus
  89. Pork Tejas RP.200,000. Noh dipasar Gembrong Jatinegara Kaum..Controlan Jauhnya mantab Pork wkwkwkkkkkk🀣🀣🀣

    BalasHapus
  90. Sebentar FA50, sebentar Hurjet, sebentar MIG 35, sekarang Tejas. Sebenarnya maumu yg mana Pur?
    Terserah saja bualanmu sesuai halu mu wkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yang penting BERFANTASY nak ini Nak itu. Last last kelaut πŸ€ͺ

      Hapus
  91. TNI vs TDMalon

    - Rafale canggih. vs Tejas kelas kampung
    - Heli Apache. vs heli Kecik comel MD530G ngutang
    SPH Nexter vs. Meriam gunung
    - Tank Leopard. vs Tank tua pendekar rongsokan
    -Kapal Frigate FREMM vs. Kapal LeMeS ompong ngutang china.

    Beda kasta beda kelas guys.
    Kelas VVIP. vs kelas ekonomi sulit
    Wkkkkkkkkk...lucu sangat ya guys

    BalasHapus
    Balasan
    1. Orang kaya cem Indonesia beli barang mahal premium beza dgn malon orang miskin beli barang murah meriah muntah low quality rasa kari kambing ngoahahaha 🀣🀣

      Hapus
    2. Kata menhannya, rasa sesedap ikan kari bung rempit...wkkkkk

      Hapus
  92. Ahaaaaiiii semua pesawat yg di inginkan malon tuh yg paling hebat, gank malon cakap tejas lebih hebat dari rafale πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚, helikopter capung lebih hebat dari apache 🀣🀣🀣
    Woooi bangun kah.. kah.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasHapus
  93. Cukup lah Tejas saja. Tuh pesawat pejuang bisa tari India, kalahkan MKM...wkkkkkkk

    BalasHapus
  94. GEMPURWIRA 1 Juli 2022 09.31
    LCA-Tejas All weapon firing | Python-5 video

    https://www.youtube.com/watch?v=WBIk0oD3JwU

    GEMPURWIRA 1 Juli 2022 09.28
    LCA Tejas Fires Derby Missile

    https://www.youtube.com/watch?v=kwQFqGMOVdQ
    _______________________________

    Purr yakin purrr pakai PYTHON n DERBY AAM....


    Klau aku 1 TRILION% tak akan dipakai oleh MALON... Wakakakakaka.....

    SYARAT DARI "KL"
    1.TANPA ADA PART DARI ISRAEL.
    2.TAK BOLEH ADA UNSUR ISRAEL.

    Wkakakakakak

    -LITENING TARGETING POD (ISRAEL/USA).
    -PYTHON AAM (ISRAEL).
    -DERBY AAM (ISRAEL).
    -LGB BOMB (LIZARD KITS/ISRAEL)

    BalasHapus
  95. Ini paling LAWAK...
    MEMBUAL ,,, Grad A... Selalu beli aset baru dan terhebat.... konon budget besar
    Sekejap mau ... Typon
    Sekejap mau ... Rafale
    Sekejap mau ... SU57
    Sekejap mau ... JF
    Sekejap mau ... FA50
    Sekejap mau ... Mig35
    Sekejap mau ... Tejas
    Sekejap mau .... HORNET... No Sale of Hornets to Malaysia

    Lepas tu ...
    Sewa... sewa dan sewa

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sampai bang Jamil mampus pun malon cuma kuat MEMBUAL je selalu ngoahahaha

      Hapus
    2. Cukup beli foto dan brosur Malon serasa sudah punya aset canggih.kismin dan diayamkan sekawasan.lol

      Hapus
  96. https://tejas-pilihan-lca-tudm.com
    selamat haha!🀝🀝🀝

    BalasHapus
    Balasan
    1. Om pal...

      Gempur kasih link TEJAS pakai PYTHON,DERBY, N LIZARD BOMB.... Juga LITENING POD.


      Masalahnya itu PRODAK ISRAEL n TEJAS pakai AVIONIK ISRAEL..

      Apakah KL mau pakai itu... Gw kagak yakin, klw benar-benar dibeli ama KL.. Itu bakalan dicut besar-besaran atau DOWNGRADE...


      KLU MENURUT OM OAL bagaimana❓❓❓

      Hapus
    2. tak masalah pokonya
      Tejas 4ever jadi
      KL ❤️ Bombay haha!🀝🀝🀝

      Hapus
  97. cekidot gaez,
    https://tejasmalaysia.com✅Selamat datang haha!🀝🀝🀝

    https://rafalemalaysia.com/❌gutbai si ehem

    BalasHapus
  98. Nehi nehi tumhere jamhe... Tejase Epedaye TUDM malayse meneke duite hese....πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasHapus
  99. Dah beli foto dan brosurnya serasa dah memiliki? Padahal sepi senyap dan tunggu sampai 2050

    BalasHapus
  100. Malon yg kismin cukup diwakili oleh seorang Gempork Raja bual di DS dah bisa menghibur dan bikin gelak tawa sekawasan.lol

    BalasHapus
  101. Tejas tak jelas bikin Thai, Pinoy dan S.pore makin tertawa geli dan siap merebut wilayah Malondog, buat dibikin makmur gak kismin kayak sekarang.lol

    BalasHapus
  102. Muds dollar value shop air force

    BalasHapus
  103. Nikmati saja bisa beli pesawat pejuang kelas kampung ya lon....wkkkkkk

    BalasHapus
  104. Jng lupa bayar DP pesawat pejuang kelas kampung lon. India tak nak dibayar sawit busuk semuanya....wkkkkkkkk

    BalasHapus
  105. Pastikan minyak sawit busuknya cukup buat bayar pesawat pejuang kelas kampung ya lon...wkkkkkkkk

    BalasHapus
  106. Mimpi ketinggian, duitnya cuma bisa buat beli pesawat pejuang kelas kampung. Pake barter sawit pula. Duit cekak buat beli pesawat murah...wkkkkkkk

    BalasHapus
  107. Masih bisa beli kuota kah lon, klo beli pesawat pejuang kelas kampung.? Wkkkkkkk

    BalasHapus
  108. Kalau Tejas jadi dibeli oleh tudm....namanya menjadi Tejas CPO...Tahniah purr..tahniah..wkwkwkw

    BalasHapus
  109. Terima kasih gempurwira atas penghiburanmu. engkau sungguh lucu dan menggemaskan.

    BalasHapus