30 Juni 2022

Batalyon Howitzer 1 Marinir Berlatih di Cibenda, Sukabumi

30 Juni 2022

Menurut catatan SIPRI, Korps Marinir menerima 20 pucuk meriam tarik LG Mk1 kaliber 105mm pada tahun 1996 (all photos : PasMar1) 

Menduduki Steling Pokok Prajurit Singa Sapu Jagad Batalyon Howitzer 1 Marinir Meluluhlantakan Sasaran

Memasuki hari kelima dalam rangkaian Latihan LSD II Da/La, LSL I Da/La Dan UNS I TW II TA 2022 Prajurit Batalyon Howitzer 1 Marinir (Yonhow 1 Mar) melaksanakan Penembakan Meriam Howitzer 105 mm yang merupakan tugas pokok dari kesenjataan Artileri Medan di daerah Steling Pokok bertempat di Cibenda Sukabumi, Jawa Barat, Selasa (28/06/2022).

Sesuai perintah harian Kepala Staf TNI Angkatan Laut (KASAL) Laksamana TNI Yudho Margono, S.E.,M.M., yaitu membangun sumber daya manusia yang unggul, profesional dan tangguh menghadapi ancaman serta sejalan yang disampaikan Komandan Korps Marinir (Dankormar) Mayjen TNI (Mar) Widodo Dwi Purwanto tentang Profesionalisme Prajurit Korps Marinir.

Setelah melewati Medan yang menantang di sepanjang rute Gerakan Artileri Medan (GAM), dengan moril yang tinggi dihari hari kelima dalam rangkaian Latihan LSD II Da/La, LSL I Da/La Dan UNS I TW II TA 2022 akhirnya Prajurit Artileri Medan Batalyon Howitzer 1 Marinir dapat menduduki steling pokok secara cepat dan tepat guna melaksanakan tugas pokok memberikan bantuan tembakan terhadap satuan manuver (Infantri) digaris depan dalam merebut dan menghancurkan sasaran.

Dibawah kendali Komandan Batalyon Howitzer 1 Marinir Letkol Marinir Andi Nurmawan, M.Tr.Opsla selaku Palaklat, sebanyak dua pucuk Meriam Howitzer 105 mm yang dipimpin oleh Lettu Mar Suwarto selaku Komandan Batrai melaksanakan penembakan Meriam Howitzer 105 mm.

Kegiatan penembakan diawali dengan Pucuk Meriam Howitzer 105 mm masuk steling serta penjajaran pucuk yang melibatkan unsur Pibak kemudian melaksanakan penembakan secara terus menerus sesuai dengan permintaan tembakan dari unsur Peninjau Depan.

(PasMar1)

57 komentar:

  1. Banyak in latihan di daerah Sumatera dan Kalimantan ...kalau Jawa sudah cukup....

    BalasHapus
  2. Wkwkkwkwkwkwkw...... Meriam usang guys

    BalasHapus
    Balasan
    1. ATM malah banyak asetnya yg lebih jadul dan mangkrak tiada up grade. Maklum takde wang dan tenaga perawatan.lol

      Hapus
    2. Meriam Mod pack howitzher malon buatan tahun 1957,dah usang cem Tun M ngoahahaha

      Hapus
  3. Video meriam LG1 MKIII MILIK MALAYSIA...

    Jangan buka linknya kalau tak mahu nangis di bucu katil malam ini... Wkwkkwkwkwkw


    https://m.youtube.com/watch?v=4qOhJaa5Kj4&t=452s

    BalasHapus
    Balasan
    1. jangan lupa ATM klo tanam sayur di pupuk dl poor 不不不不不 tentara apa petani 不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不不

      Hapus
  4. Yang tidak punya marinir.... Kasihan sekali. Pasti miskin

    BalasHapus
  5. Barisan meriam LG1 MKIII MILIK MALAYSIA... lengkap dengan sistem kawalan tembakan digital ya guys.....


    https://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2021/10/BT5.jpg

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yg termiskin di ASEAN pasti takde marinir. dibawah level Vanuatu.lol

      Hapus
    2. Paling sikit di dunia ngoahahaha

      Hapus
  6. Wow...punya malon lrbih hebat dari nexter...kerennnn


    Tapi boong

    BalasHapus
  7. Mantab....TNI latihan terus guys...

    Sebelah malah kasihan guys... Tentaranya malah di suruh tanam SAYURAN ....wkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ha...ha... Malon latihan tanam sayur ??? Sudah tidak punya amunisi ???

      Hapus
  8. Yaaa ampun... Geng MALON pasti akan semakin DENGKI dengar kabar seperti ini... Wkwkwkwkwkw

    AIRSPACE REVIEW (airspace-review.com) – PT Dirgantara Indonesia (PTDI) telah memperluas cakupan bisnisnya di negara Uni Emirat Arab (UEA) dengan menjalin kerja sama dengan perusahaan CALIDUS LLC yang berbasis di Abu Dhabi.

    Kedua perusahaan menyepakati kerja sama dalam hal Joint Marketing untuk pesawat angkut serbaguna CN235 dan pesawat penumpang ringan N219.

    Juga Joint Development untuk versi upgrade pesawat N219 dan drone MALE Elang Hitam, berikut kerja sama Engineering, Design & Flight Testing Work Package terhadap setiap pengembangan produk yang dilakukan bersama.

    Kesepakatan ini dikukuhkan dalam Memorandum of Understanding (MoU) yang ditandatangani oleh Direktur Utama PTDI Gita Amperiawan dan CEO CALIDUS Faris Al Mazrouei pada 30 Juni 2022.

    Kegiatan yang berlangsung di Kantor Kementerian Pertahanan UAE, Abu Dhabi ini turut disaksikan secara langsung oleh Menteri Pertahanan RI Prabowo Subianto dan Menteri Pertahanan UAE Mohammed Ahmed Al Bowardi.

    “Dengan dijalinnya kerja sama baru antara PTDI dengan CALIDUS, kami berharap dapat mendorong peningkatan dan pengembangan bisnis kedua Perusahaan, termasuk akselerasi strategi pemasaran produk PTDI di kawasan Timur Tengah dan Asia Tenggara”, kata Gita Amperiawan seperti disiarkan PTDI.

    Adapun kerja sama ini juga merupakan salah satu bentuk penguatan hubungan bilateral antara Indonesia dengan UAE yang sudah berlangsung lama berdasarkan pada ikatan budaya yang erat dan komitmen bersama untuk memungkinkan pembangunan ekonomi yang lebih besar, serta kemakmuran rakyat kedua negara.

    Secara khusus, Indonesia dan UAE pun telah sepakat untuk melakukan langkah-langkah peningkatan kerja sama ekonomi, perdagangan dan investasi, termasuk di bidang industri pertahanan melalui mekanisme bilateral yang telah terbentuk.

    Kolaborasi bisnis antara PTDI dengan CALIDUS merupakan tindak lanjut dari kerja sama pertahanan antara Kementerian Pertahanan RI dan Kementerian Pertahanan UAE dalam ilmu pengetahuan dan teknologi industri pertahanan.

    Untuk diketahui, CALIDUS yang menjadi mitra PTDI ini merupakan perusahaan desain teknik, pengembangan teknologi dan manufaktur yang bergerak secara langsung atau melalui afiliasinya di Aeronautical & Land Systems.


    CALIDUS memberikan solusi terintegrasi penuh kepada kliennya, mulai dari fase desain dan rekayasa hingga pengembangan serta melaksanakan proyek manufaktur industri sesuai dengan praktik industri.

    Diantara beberapa produk CALIDUS yang menjadi perhatian dunia adalah pesawat latih turboprop B-250 dan pesawat serang turboprop B-350 serta panser Wahash IFV 8×8 .

    BalasHapus
  9. Malon sepi latihan karena takde wang tuk impor amunisi dan tak bisa bikin sendiri. Diayamkan sekawasan. Raja bual.

    BalasHapus
    Balasan
    1. tentara malon sedang dapat perintah latihan tanam sayur lah

      Hapus
  10. SPH gaesz yg gak punyak haha!不

    BalasHapus
  11. Hanya Negara yang PANDAI dan PENTING yang di ajak kerjasama bersama UEA ya guys...

    Negara yang tak penting seperti MALON yang hanya bisa tanam SAYUR tuh tepi sikit.. wkwkwk

    BalasHapus
  12. Dikatakan terdapat 6 tawaran yang dikemukakan.

    daripada kebanyakan sumber, iaitu

    1) Kemalak Systems Sdn Bhd – KAI FA-50
    2) Turkish Aerospace Industries – TAI H羹rjet
    3) CATIC China – Hongdu L-15
    4) Leonardo Malaysia Sdn Bhd – Leonardo M-346
    5) Hindustan Aeronautics Ltd. – HAL Tejas Mk1A
    6 ) Aerospace Technologies Systems Corp Sdn Bhd (ATSC) – MiG-35

    Khabar angin adalah bahawa pasukan JF-17 telah diberitahu untuk tidak membuat tawaran oleh china untuk memberi laluan kepada L-15. Tetapi jika TUDM memberitahu anda bahawa JF-17 telah membida, maka JF-17 adalah.

    APA NIE WOOOOI..KEBANYAKAN MILIH UJUNG²NYA LEMBAB MACAM TAI DIJAMBAN..KATA KUNCINYA "ADA WANG TAK"????!!!!
    WKWKWKWKWKWKWKKKKKKKKKKK不不不不

    BalasHapus
  13. 3 marinir terkuat : USA, Rusia dan Indonesia......sebelah no marinir!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Royal Marines salah satu yg paling bagus. Sama Amerika saja Jepang disuruh belajar dari mereka.

      Pasukan elit Rusia itu VDV (pasukan terjun payung), marinir mereka pengalamannya jauh dibawah marinir kita.

      Hapus
  14. Pork GemPork
    Malon Punya Marine tak?
    Malon Punya LPD tak?
    Malon Punya Amfibi tank tak?
    Malon Punya MRSS tak?
    Malon Punya MPA tak?
    Malon Punya Heli AKS tak?


    Ke Rimpac Exercise pakai Kapal burok tanpa Marine keh..Alamak, Cemana Pork GemPork.
    Wkwkwkwkwkkkkkkkk不不不

    BalasHapus
    Balasan
    1. Punya power khayalan dan fantasi yang tak terkalahkan pastinya 不不不

      Hapus
  15. Kalau saudara kita Pinoy pasti punya yg sama dengan kita. KL masih sebatas mimpi.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pinoy sudah beli meriam SPH 155 mm sedangkan Malon hanya beli sebatas uji Medan sampai 3 kali tetap tak mampu beli je...


      Ya ampyuuun 唐唐


      Hapus
  16. Hanya punya 18 meriam tunda LG lll nextter sudah bangga, itulah alutsista berat yg terakhir di beli oleh ATM sampai hari ini.nak tambah lagi takde Wang, bajet belanjawan kedekut.

    Wokwokwok 云

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sebelah menang claim om wkwkwkwkwkkw

      Hapus
    2. kegunaan meriam malon untuk membuat lubang di tanah lalu tebar bibit, jadi deh ladang sayuran

      Hapus
  17. Marinir sudah menggunakan meriam Nexter 105mm lebih dari 20 tahun...kemudian malon mengikutinya dgn membeli tahun lalu..
    Marinir sudah 20 tahun pakai....sudah mahir menggunakannya dan kedepannya akan memproduksi amunisinya sendiri.....malon masih anak bawang...wkwkwkw

    BalasHapus
  18. SPH PALADIN ?
    SPH CAESAR ?

    ☝️ Ada yang masih mimpi punya. Semoga syarikat "orang tengah" memfasilitasi pembelian yang sudah lama delay sebab Bajet kedekut .

    Jangan lupa Wang kopi/ komisyen 25 peratus.

    Ngoahahahahahaaa

    BalasHapus
  19. https://m.malaysiakini.com/news/625521
    Setiap kem askar akan ada kawasan tanam sayur - Hisham


    Ternyata ada juga manfaat Heli botol cupang MD530, untuk tabur benih sayuran pada setiap kem Askar

    BalasHapus
    Balasan
    1. hali botol cupang bisa buat usir hama sayuran juga lho

      Hapus
  20. palu gada 30 Juni 2022 18.48
    SPH gaesz yg gak punyak haha!不
    ___________________________
    palu gada 30 Juni 2022 18.50
    Pasti si Anu haha!突突

    ________------____----_____----___
    Om pal si anu ada sph.... SPH : SAPI PENARIK HOWITZER

    BalasHapus
    Balasan
    1. pasti takde...realitasnya kan bajet kecil haha!不不不

      Hapus
  21. TEJAS semakin kehadapan buat TUDM


    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fperajurit.com%2F2022%2F06%2Ftejas-pilihan-lca-tudm%2F&h=AT2sFOLC3a3x8hNu8Q6CexDPE2xUZ1oVsxrICbCRiPu84TiPYZ1Ch0dz1LqZXBHp-cQ7PbYx4OxdayUGzNb6GCWFTTENshEYVPqLHHhG0PiGtXUML9VtTITE1Xzf0abuDRjB&s=1

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tejas kalau dibanding dengan T50i versi basic.... Tejas lagi jauh di hadapan.... Wkwkkwkwkwkw

      Hapus
    2. Askar India je pun tak nak gunakan tejas,hanya malon miskin dan bodoh je pun yg mau gunakan tejas ngoahahaha...ngiris euy

      Hapus
  22. Lawan pejuang OPM saja kesusahan... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lawan penyelundup bersenjata sederhana senapang angin je pun ATM boleh tewas.... LEMAH ngoahahaha

      Hapus
  23. Bukti kehebatan caesar sph.... ajak damai sama pejuang yang hanya pakai senjata sederhana... Wkwkkwkwkwkw

    KUAT MEMBUAL... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bukti kehebatan ATM bisa tewas kena senapang angin penyelundup di Perlis ngoahahaha

      Hapus
  24. Kasihan pakai meriam LG1 versi usang... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kesian malon masih gunakan meriam Mod pack howitzher buatan tahun 1957...meriam zaman Jepun ngoahahaha

      Hapus
    2. Gempur makin STREES n GILA

      -SEMBANG beli FA-50 eh... Yg makin dekat sih TEJAS wakakakakakak..


      Lawak
      .


      Salam 2050 TLDM "BARU AKAN MAHU" beli kapal bahru.


      Sebab tak de wang

      Hapus
  25. GEMPURWIRA 30 Juni 2022 22.52
    Tejas kalau dibanding dengan T50i versi basic.... Tejas lagi jauh di hadapan.... Wkwkkwkwkwkw
    ______________________________________
    Ayat sedapkan hati yg menangis, meratap...cakap T-50i basic.. basic boleh lancar AIM-9P5/X, AGM-65K2,JDAM ETC..


    Dah sembang beli 36 FA-50 BLOCK 2 .. sembang akan diRAKIT dimakan..


    Rupanya TEJAS wakaakkakak

    T-50i BASIC KATA GEMPUR

    -FFAR POD

    https://www.instagram.com/p/B7A6ft9hhsH/?utm_medium=copy_link


    -canon n aim-9

    https://www.instagram.com/p/B_LvVjzB9Ij/?utm_medium=copy_link

    -MAVERICK AGM

    https://www.instagram.com/p/B7A6ft9hhsH/?utm_medium=copy_link


    Wakakakakaka

    BalasHapus
  26. SEDAPKAN DIRI...

    Uniform's
    29 Juni pukul 17.46

    Melampau ! MD530G di ejek heli capung ?

    Geng terminum daun tembakau pahit, kita tak boleh buat apa, tetapi yang boleh adalah kita terangkan, InsyAllah.....
    Mari kita ketahui dulu kenapa dan mengapa helikopter ini dipilih KLIK : https://youtu.be/1K2h6ah40ho
    MD530G keluaran MDHI merupakan konfigurasi helikopter tempur ringan terkini yang berasaskan model rangka pesawat 500/530.

    Menurut MDHI, model yang dibekalkan kepada Malaysia dilengkapi dengan sensor Wescam L3 MX10D dan sistem pengurusan senjata Pathfinder Ares Weapons Management System dari Tek Fusion.
    Ia dilengkapi dengan Dillion M134 Mini Gun, mesingan FN Herstal, pod mesingan dan roket
    MD530G sesuai dengan ancaman semasa, mengikut kemampuan, keperluan dan budget pertahanan negara, kita tidak perlu misil heavyweight dan helikopter penggempur anti tank, kita perlukan helikopter ringan serangan terkordinasi, oleh itu MD530G sesuai untuk itu.

    Doktrin negara adalah defensive bukannya offensive, kita nak musnahkan apa di pulau-pulau ? tank ? hehehe

    Capung bukan sebarang capung, ini capung kalau kena bersepai ya...
    Tonton video untuk lebih maklumat (klik pada link diatas)

    Edited by Salman Al Farisy


    Zainur Zakaria
    Letih kita kalau nak layan depa. Biaq pi kat depa. Kita kat sini yakin dgn kemampuan md530g

    Tom Jerry
    malaysia ni walaupun rasuah teruk sgt,tapi kalau bab beli aset pertahanan negara aku mmang respert, beli ikut kemampuan bajet,tpi ape yg dibeli tu mmang padu! malaysia ni x mcm mendonia sama pinoi,gelogoh beli aset prtahanan.. puak eropah sndri ckp "malaysia ni trlihat kecil,tapi sgt2 brbisa"

    Zamri Yusoff
    Tom Jerry yes sir bab kata org tua kecil2 cili padi.....

    Luriahk Mi'az
    Tom Jerry sokong bang..kite patot respect gov kite jgk..xda pikir nk mendonia je..smpai rakyat terabai...pinoy pny gov pnya xnak jatoh sanggup beli aset sampai rakyat bkias² kt sampah nk makan n tido kat kubur..respect MALAYSIA

    Zainon Kasim
    Entahlah, terlalu memilih dan spesifik sangat, aset milik yang ada pun jadi usang.

    Rosedi Che Rose
    Beli lagi 14 biji, baru dorang diam

    Umar Abdullah
    Kecil2 cili padi sesuai untuk menghancurkan pemberontakan dlm negara walau bagaimanapun jumlahnya masih sgt sedikit seharusnya 18 unit ini untuk mengelakkan keusangan yg lebih cepat akibat pengoperasian yg berterusan

    Luriahk Mi'az
    Umar Abdullah pakai apache tp KKB tetap mganas kt papua..ape cite kn ..mkin ramai tentara mati di papua.

    Umar Abdullah
    Luriahk Mi'az Apache tidak sesuai untuk memburu KKB tetapi Bairaktar TB2 sgt sesuai untuk membunuh KkB kerana TB2 mampu mengesan dan melancarkan serangan dgn kos yg lebih murah

    Md Zain Md Salleh
    Alhamdulillah....ATM masih mampu lagi mempertahankan negara dari ancaman musuh...sebenar nya mereka yang merasa terancam...

    Zamri Yusoff
    Md Zain Md Salleh jika kita ada Apache lagi tak lena tdr jiran sebelah kiri kanan....haha

    Md Zain Md Salleh
    Zamri Yusoff betul lah tu, satu hari nanti, Malaysia akan ade helicopter yang lebeh canggih dari itu...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Luriahk Mi'az
      Peganas KKB Papua to sruh dorg setel kan..xpyah sibuk hal kite..kite xpnah amik tahu n kcik kn aset dorg..tp dorg sibuk nk amik tahu psl ngara kcik kite..mdonia xnk plak bmding aset dorg dgn china ..haha ngara kite ni popular.

      Ikhwan Sabri
      Sekadar nak tau...kalau terbang dari Keluang sampai ke sempadan Thai berapa kali nak isi minyak sebab MD530G ni kecik je

      Amin Burger Pujaan
      Apa-apa saja perkara dorang tak nak kalah dgn Kita min. Walau benda kecil sekalipun. Padan juga dgn mentaliti kelas ketiga dorang

      Ameq Hidayat Arman
      Amin Burger Pujaan geng mendonia memang cam tu....

      My Edam
      Amin Burger Pujaan ...apa nk heran...geng2 lari nak teksi ni jenis sembang melangit..

      Kamal Whousofa Ahmad
      Saya agaklah....klu Malaysia beli helicopter apache ....agak2 apa mereka nak kata yer....peduli jer lah mereka nak kata apa....kadang mereka sengaja kata mcm tu sbb nak jdkan umpan jer....kita yang melayan mereka ni last2 tak nak mengalah juga....cerita semua kemudahan dan kelebihan pada helicopter yg kita ada....

      My Edam
      Mana nk kalah..sembang melangit...yg penting lari naik teksi

      Koceng
      My Edam
      Kalau tak tau berita jngn asal cakap... Itu situation perangkat dua negara, mereka gune ATGM, RPG, MBT serta ratusan ASKAR tuh orang cuma bedue je... Mati klau macam-macam..
      Pe ATM hebat sangat keh...
      TLDM
      -ASET tua tak de GIGI...
      -TUDM banyak problem, ingat MOD korang sendiri yg dedahkan problem di MAJELIS DEWAN...
      Baik korang tengok ATM.... Dah lah bermasalah, progam pun jalan ditempat
      Betul bodoh KOEMEN KORANG nih

      Azley Hazlir
      Yg ckp capung tu suma tak sekolah abis...kna la study dlu kesesuaian heli tu dgn kemampuan dan kegunaan dia...betul2 geng capung la...hahahaha

      Muhammad Firdaus Ab Alim
      Mmg bukanlah yg tercggih tp buat masa skrg memadai sebagai permulaan..ganti nuri lg penting..byk lg yg lebih penting dr beli dedicated attack heli..

      Iskandar Uda
      Ikutkan aku pun x suka beli ni weapon pod ni easyly can install dekat aw109 sama jugak sensor2 ni pembelian benda ni menengelamkan rancangan untuk beli attack helicopter maybe dalam 20 tahun lg

      Iskandar Uda
      Bercakap pasal pulau comeon la heli ni kecik sangatt minyak pun x banyak sangat nak dia ulang alik ke pulau pun taktau lah boleh ke dak

      Luriahk Mi'az
      Negara kami yg kecik sibuk nk banding..p lawan banding dgn ngara cina le..baru mendonia

      Muhammad Firdaus Ab Alim
      Md pun dh bgkus sebgai alternatif tmbhan nnti beli ah6i or airbus h145m

      Arief Rasyid
      Sesuailah dg budget.

      Hisham Mohd Nor Hisham
      Min, negara mana?..

      Zainur Zakaria
      Hisham Mohd Nor Hisham negara mendonia

      Hisham Mohd Nor Hisham
      Zainur Zakaria ooo.. Patutlah.. Jap..

      Mohd Adzha Muhamad Buyu
      Pemikiran kelas ke 3 rakyatnya.. Ketar ketir mesti ada..

      Zainur Zakaria
      Hisham Mohd Nor Hisham tapi dalam mendonia nak buat loan utk beli rafale. Tengah minta bantuan UAE bagi loan.

      Shahrul Izswan Zulkifli
      Klo tak bagus thai tak beli 8 buah.

      Iskandar Uda
      Thailand beli version boeing i think is a better version

      Iskandar Uda
      Boeing punya version support hellfire misile kita punya dak

      Hapus
    2. Mfm Amoq
      Pasal capung ni, saya marah 1 ja... Beli sikit sangat ..mau lagi byk lagi bagus.. mau patut boleh dpt 5 biji setiap negeri.. Johor, Kedah, Kelantan tiap-tiap negeri 10 biji.. Sabah n Sarawak 15 biji tiap-tiap negeri.. tgk la capung ni bisa macam mana

      媢堬 媢堳塈
      Mfm Amoq percaya ke kita beli banyak tu je

      Mfm Amoq
      媢堬 媢堳塈
      berangan tak salah

      Zaki Salleh
      Ayat MD530G sesuai dengan ancaman semasa ni lebih kepada nak sedapkan hati pembuat keputusan kita je... Sebab beli Agusta tanpa ada senjata la heli tu jadi tak berguna masa insiden Lahad Datu atas kepercayaan takde keperluan dan senjata bole order kemudian.... hasilnya...

      Adzman Suhaimi
      Zaki Salleh kan...perancang pertahanan apa Kalu agusta x de senjata p lahad satu..

      Marahari Suria
      Adzman Suhaimi perancang pertahanan dikalangan ATM dh OK, yang menjadi palat utama ialah ahli2 politik yang tak mahu lulus bajet besar, maka jadilah mcm tu

      Zamri Yusof
      Marahari Suria sangat betul...mmg palat geng politaik ni

      Zainon Kasim
      Marahari Suria politikus palataik cuma kejar komisen.

      Hairil Anuar Md Akil
      Zainon Kasim Hah kalau kejar komisen...boleh je lulus persenjataan mahal2 ye tak?

      Enol Flanker
      Ideologi Sukarno " Ganyang Malaysia " masih lagi terpahat dalam benak fikiran diorang... Capung2 pun kalo tembak rumah Jokowi n kubur Sukarno pon hancur juge... Dengan askar Papua yg x bape kerat tu pon xboleh nk selesai...lepastu dok la claim askar diorang yg terbaik dlm dunia ....

      Hapus
    3. Mohd Irwan
      Enol Flanker Kopasus pon kena ayam2 dgn pemisah papua tu

      Ghofar Ramadhan
      Enol Flanker iyalah heli capung tu tak perlu tembak guna manpads baling pakai batu pun jatuh, belum sampai ke Indonesia dah jatuh ke laut habis minyak krn tangki kecil

      Joe JIngo
      Alah alah...Indo ni pun..dgn jumlah penduduk dah 267juta tu..ko nak bandingkan dgn kita yang hanya 32 juta buat apa. .pergi la bandingkan dgn US ke..India ke..baru ada akal

      Mohsin Nasarudin
      ala kalau beli mahal2, apache pun klu musuh ada manpads, multilayer air defence, last2 jadi artilerry terbang (tembak roket dr jauh). heli kecik ni lincah boleh terbang atas lalang je..elak dikesan.

      Mohamad Zizul
      Sudahlah..yg dia org guna jet Super Tucano tu tak sedar diri ke....jet tempur enjin berkipas mahu gempur musuh...musuh dan para gerila pun senyum aje..

      Iskandar Uda
      Super tucano lah sesuai untuk gempur gerila braZil dengan colombia sukses gila dengan super tucano sebab at the endnya misile tetap latest generation yang diorank nak boleh fly lama dkt satu tempat tu

      Tn Shah
      "Doktrin negara adalah defensive bukannya offensive, kita nak musnahkan apa di pulau-pulau ? tank ? hehehe"
      Satu hari kalau musuh mendaratkan light tank di pulau-pulau, lepastu baru kita order Hellfire? hehehe
      Credits from : Group Geng bawah radar

      Saenchai Banchamek
      Depa beli aset guna duet hutang dr china ka? lg nk sembang capung.

      Muhammad Firdaus Ab Alim
      Ganti nuri sebagai workhorse lg utama dr tmbhkan md530g/ beli heli attack..xguna jugak heli attack byk2 tp heli utiliti/transport xde..

      Iskandar Uda
      Kenapala kita x beli version boieng yang boleh tembak hellfire

      Ajid Idris
      Bukan sesuai dgn keperluan x bajet ciput . Belanja pertahanan ciput .Navy dh x cukup kapal nk ronda .6biji cukup ka UTK 1 Malaysia ???

      Muhammad Al-Fateh
      Ajid Idris Heli ni beli untuk esscom kat sabah tu

      Ajid Idris
      Muhammad Al-Fateh x yah lh nk cer lh mmang Malaysia ni x penting kn pertahanan bila kena serang baru lh Klam kabut

      Muhammad Firdaus Ab Alim
      Muhammad Al-Fateh heli ni nnti based di kuantan

      Muhammad Al-Fateh
      Ajid Idris tau.. Kalau tengok negara jiran indo dan philipines. Berlumba lumba beli aset baru.

      Ajid Idris
      Muhammad Al-Fateh negara kita org politik berlumba sakau duit negara @ duit rakyat

      Ajid Idris
      Muhammad Al-Fateh sebab byk penyokong lh tu.penyokong dia percaya apa Aje yg di ckp

      Farhan Paan
      Muhammad Al-Fateh asalnya utk esscom. Lps bnyk delay, td ckp akan ke kuantan sbb putd ada hanger dlm pengkalan udara kuantan (asalnya di bina utk nuri putd) dan sbb kwsn tu juga ada hq angkatan bersama. Bila Hisham naik balik jadi men3, tukar semula akn hantar ke esscom.


      GAES ADA YANG MERASA TERDZHOLIMI,
      WKWKWKWK...不不不

      Hapus
    4. nyoiihh pemilik heli botol cupangz om jewawut haha!不不不

      Hapus
  27. Malon diganyang Pinoy,Thai dan S.pore. Indonesia dan FPDA cuma penonton.

    BalasHapus