29 Juni 2022

TLDM Perlu Miliki 55 Buah Kapal Untuk Penuhi Keperluan Operasinya

29 Juni 2022

Armada TLDM (photo : MPA Barat)

Di bawah Pelan Transformasi 15 ke 5 Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), angkatan itu perlu mempunyai sebanyak 55 buah kapal untuk memenuhi keperluan operasinya selaras dengan peranan dan tugasnya yang telah digariskan oleh kerajaan.

Panglima TLDM Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany berkata, bilangan kapal itu mungkin akan berubah bergantung kepada keadaan geo-strategik rantau itu yang dinamik.

Dalam temuramah dengan majalah pertahanan berbahasa Inggeris tempatan, Asian Defence Journal (ADJ) keluaran May-Jun tahun ini, beliau juga memaklumkan bilangan jenis-jenis kapal perang yang dirancang dimiliki oleh TLDM dibawah pelan transformasi itu.

“Mengikut Pelan Transformasi 15 ke 5 TLDM,  ia dijangka akan memiliki 12 buah kapal Littoral Combat Ship (LCS),  tiga buah kapal Multi Role Support Ship (MRSS), 18 buah kapal Littoral Mission Ship (LMS), 18 buah kapal Patrol Vessel (PV) dan empat buah kapal selam menjelang tahun 2050,” kata beliau dalam temuramah itu.

Nampak gaya,impian untuk melihat TLDM menambah bilangan kapal selam dimilikinya daripada dua buah kepada empat buah akan hanya direalisasikan menjelang tahun 2050 atau 28 tahun daripada sekarang.

Program 15 to 5 TLDM (image : RMN)

Kapal-kapal selam kelas-Perdana Menteri daripada jenis “Scorpene”, KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Abdul Razak akan terus digunakan secara optima oleh TLDM untuk mengawal kepentingan bawah permukaan negara.

“Belum ada rezeki untuk ada adik” bagi kedua-dua kapal selam negara yang ditauliahkan ke dalam perkhidmatan TLDM pada 2009.

Dalam temuramah dengan majalah pertahanan itu,  Panglima TLDM juga ditanya mengenai keperluan kapal MRSS yang menurutnya untuk melaksanakan operasi amfibia dan Humanitarian and Assistance Disaster Relief (HADR).

Menurut beliau,  TLDM mengakui tentang keperluan serta kepentingan terhadap kapal itu dan akan memulakan usaha untuk memperolehinya pada tahun 2024.

“Pada ketika ini TLDM telah menerima beberapa cadangan daripada pelbagai syarikat asing untuk dilakukan kajian lanjut,” katanya.

Sementara itu, Mohd Reza juga ditanya tentang masa depan helikopter Super Lynx dan Fennec yang telah pun berkhidmat dengan TLDM selama 15 tahun.

“TLDM merancang untuk memperolehi helikopter anti peperangan kapal selam (ASW)/peperangan anti permukaan (ASuW) yang akan menggantikan helikopter Super Lynx Mk100 pada masa depan,” kata beliau sambil menambah bahawa kajian terhadap calon-calon yang akan menggantikan helikopter Super Lynx itu sedang berjalan.

Mengenai helikopter Fennec, helikopter itu digunakan sebagai platform latihan dan akan terus digunakan oleh TLDM untuk tempoh beberapa tahun lagi. 

(DSA)

65 komentar:

  1. Balasan
    1. Malon kelihatan ngawur dan terburu buru dalam perencanaan 15 jenis kapal navy mau dibuat 5 jenis saja
      # tanpa kapal tanker
      # tanpa kapal minesweeper
      # tanpa kapal hidro oseanografi
      # tanpa ocean tug boat
      # tanpa LST
      # tanpa kapal markas
      # tanpa hospital ship
      # tanpa kapal kadet / latih
      # tanpa kapal perbekalan
      # tanpa sub tender
      Mau jadi navy macam apa?

      Hapus
  2. Baru rencana...... Itu kalau ada budget

    BalasHapus
  3. RMN nak ikut program CAP55

    WAKAKAKAKKAAKKK

    BalasHapus
  4. Waaah hebat banyak betul kapal Malon tapi hanya versi foto wkwkwk wkwkwk wkwkwk wkwkwk

    BalasHapus
  5. LCS 12 unit....

    Wkakaakakakakkak
    1 unit aja penuh prank dan drama



    BalasHapus
  6. -Mahu 12 LCS..... 6 LCS saja yang dah dibuat saja sudah 12 tahun tapi belum jadi satupun.... Wakakakakakaka.


    -Pingin 3 MESSAGE open tender dah 15 tahun tapi tak jelas...


    -4 submarine... Wakakakak... 2 submarine satu tak boleh selamat (takut sebab ada PROBLEM.) harus diperbaiki baru boleh selamat.


    -18 NGPV.... 6 NGPV kedah.. Tak de Gigi dah 15 tahun... Wakakkak


    CAP 15 to 5 ertinya tunggu 155 tahun baru terwujud (mungkin)


    πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasHapus
  7. Bina 1 kapal je halimunan alias tak kasat mata dan 10 thn waktunya, cam mana bina lbh dari 10,,, 1 abad baru selesai mungkin! πŸ€”πŸ˜†πŸ˜†

    BalasHapus
  8. "Nampak nian, Jerman....mbah nya ilmu perkapal perangan pun harus berguru pada boustead bab elmu halimunan ☝️

    Sebab, desainer kapal perang Jerman baru bisa menyamarkan separo badan kapal perang.....sedangkan para ahli boustead sanggup menyamarkan seluruh bagian kapal Gowind 🧐

    Dahsyatttttt nya 😱😱😱

    https://youtu.be/lWQtCmNfwM8

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sluuuuuur lapakku mbok ditimeki.....iki lucu lho tur ora saru πŸ€—

      Hapus
    2. Masalahe wes di cap saru..
      (jane sing otak saru kii njur sopo..?)

      πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
  9. Rencana boleh tinggi, apadaya otak dan badget tidak mendukung

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tapi kita tidak bisa tahu pasti alasan maharaja lelah belum cecah air , JANGAN² DISIMPAN SENGAJA UNTUK BISA CECAH AIR PADA 2050 ,SEPERTI PLAN DIHADAPAN " FUTURE RMN FLEET"

      Hapus
  10. "..Pelan Transformasi 15 ke 5 Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).."

    ===
    "pelan"...alias slow, alias LAMBAT, alias siput..

    Pantaslah KD LCS tak kunjung selesai...

    Wakakakakak

    BalasHapus
  11. Tahun ' 50 sudah dihadapan mata hanya tinggal sekejap lagi sahaja ,
    Semua aset yang nampak haibat masa kini di masa tuh , akan lah jadi aset tua tidak lagi sehaibat masa sekarang.
    Memang berat untok pemenuhan plan ideal untok masa dihadapan.

    BalasHapus
  12. "...MRSS akan memulakan usaha untuk memperolehinya pada tahun 2024.."

    Ahahahahahahahaiyyy..

    Masa itu, Pinoy udah pakai LPD yang ke-4..laaah, malon baru akan mulai.

    Ketinggalan jauuuuuhhh..

    Wakakakakkakkkakka

    BalasHapus
  13. "Future RMN Fleet" versi banner guys..

    Wakakakkakkakakkkka

    Serrraaaaammm kuat klaim-nya

    LoL

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pelan = Lemooot, last last Lemooot beneran πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
  14. Lambat, pelan, Lemooot...πŸ˜‚Sebab kajian memanjang :

    Najib Ibrahim Negara kita akan sentiasa mengkaji hal2 keperluan seperti ini supaya kajian untuk mengunakan heli jenis nie terus d kaji sampai abg jamil mampos

    Mohd Misai Man .x pa..malaysia kna kaji sampai mak limah mampos abis kiamat hidup balik..kaji balik...mampos balik..mmg sampai mampos la kaji mngkaji.

    MGain Xcix Malaysia mcm biasa kena kaji. Lepas tu kaji lagi sampai tak nampak apa

    Hazim Adam Malaysia patut ada,,,tapi tak pa,, kita kaji dulu,,

    Kurt Sebastian Malaysia mungkin masih diperingkat kajian yg mendalam kot utk perolehan helikopter penyerang berat sebegini...heli attack yg ringan pun belum sampai..katanya maybe tahun depan kot...

    Ridz Wan Rahim malaysia masih dalam kajian

    Haziq Ali malaysia? takde hal lah..kita kaji dulu..ambil flyers dulu tengok macam mana..kaji sampai mampus

    Muhammad Azlannoor Chemat kita kaji dulu

    Mohd Sanusi ade 1 negara tu kan, kerjaan dia bodoh dri azali lagi walaupun dh tukar2 org.. konsep kerjaan negara tu, kita kena kaji dlu secara terperinci...

    Rembau Azman Filipina xpayah kaji lama2 tau2 dah sampai je.. Malaysia puluhan tahun mengkaji last2 xjadi atau ghoib terus
    Cumie Suhaimi Kite kene bersaing dlm asia, jgn hanye kaji3x sampai kesudah

    Muhammad Aqlan Busuri Joe Lepas kaji, brain storming, lepas tu taklimat, lepas tu meeting, lepas tu mesyuarat pegawai pegawai kanan , lepas tu dialog pegawai pegawai kanan lepas tu kaji semula

    Rzone Said Xpayah,baik kita buat kajian mendalam dulu

    Shahrany Shah Harap semuanya bukan lagi diperingkat kajian oleh Kerajaan

    BalasHapus
  15. Gempur mana nih? Klo bahas kapal biasa membual endurance 15 hari hihihi

    BalasHapus
  16. Mimpi Malon terlalu tinggi, yg ada aja masih mangkrak. Bikin singapore ketar ketir takut direbut. Wk.wk.wk

    BalasHapus
  17. Gempur 2050 masih hidup kagak tuh????

    “Mengikut Pelan Transformasi 15 ke 5 TLDM, ia dijangka akan memiliki 12 buah kapal Littoral Combat Ship (LCS), tiga buah kapal Multi Role Support Ship (MRSS), 18 buah kapal Littoral Mission Ship (LMS), 18 buah kapal Patrol Vessel (PV) dan empat buah kapal selam menjelang tahun 2050,”

    BalasHapus
  18. Malon ramai kajian gak bisa shopping takde wang.lol

    BalasHapus
  19. Nampak gaya,impian untuk melihat TLDM menambah bilangan kapal selam dimilikinya daripada dua buah kepada empat buah akan hanya direalisasikan menjelang tahun 2050 atau 28 tahun daripada sekarang.
    ----------------

    owwhh..mari berhitung gaesz,

    skorpeng batch I 2009-2022 = 13 tahun
    13+28 => 41 tahun??? uda mo pensiun
    ini mo nambah ato ganti haha!😱😱😱

    --------------------------

    ahhh...

    BalasHapus
  20. program 15-5, menghapus
    ❎takde fac
    ❎takde fag
    ❎takde pc
    ❎takde tanker
    ❎takde kapal angkut
    ❎takde kapal hidros
    ❎takde kapal anti ranjau
    ❎takde kapal latih
    ❎takde frigate
    ❎takde korvet

    apa mungkin menghapus unsur2 penting angkatan laut seperti diatas???
    ada rencana SEWAkah gaesz haha!🀭🀭🀭

    BalasHapus
  21. Balasan
    1. Gempork lagi kumpulin gambar kapal perang buat mimpi sampai 2050.wk.wk.wk

      Hapus
  22. Poor....
    Entotin itu kapal biar jadi beranak 55 ekor

    BalasHapus
  23. Gambarnya disimpan gempurwaria buat sedapkan hati🀣🀣

    BalasHapus
  24. mnurutkuh program 15-5 amat disayangkan kesannya angkatan laut jiran kesayangan mengecil, apa sebab:

    1.tanpa kapal tanker, kapal2 jiran
    -tak punya kemampuan menyerang jarak jauh
    -tak mampu bertahan dalam masa lama di laut

    2.tanpa kapal hidroseanografi,
    -kemampuan patroli kapal selam jiran terbatas

    3.tanpa kapal anti ranjau
    -kapal permukaan dan dalam angkatan laut tetangga kesayangan akan mudah di sekat pihak lawan
    4.tanpa fac, fag, pc
    -lahh gimana mao geal geol ngadepin kapal sampan sulu di ring 1 KL gt lokh
    si LeMeS kan bukan kapal multirol...diajak zigzag CCG aja lgs habis minyak haha!🀣🀣🀣

    5.takde kapal latih
    -masa sewa lagi gaesz haha!🀭🀭🀭

    6.takde kapal angkut sejenis LST
    -katanya minat MRSS, oke jugak sich,
    tapi tak smua aset darat KL bisa didaratkan pake kapal model LPD sebab bukan amfibi, begitchu okeh ocehπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ

    7.takde kapal frigat & korvet
    -emang sich jiran KL uda pilih kapal LCS & NGPV buat masa depan angkatan laut mereka...

    hanya saja mao kasi inpo ntar 2030 keatas,
    guwe yaqeen di kawasan bakal ramai kapal2 destroyer milik anggota TIM ELIT SHOPPING SOPING haha!🦾🦾🦾
    mungkin beberapa uda miliki kapal LHD

    dan KL, KTINGGALAN LAAGGIIIiiiiii.....apa mau?

    BalasHapus
    Balasan
    1. 2 dan 3 harusnya masuk ke LMS. 4 seharusnya juga, tapi masak 24 kt disebut cepat?
      7 itu agak ribet. Frigate mereka memang diganti LCS, tapi Laksamana-class rencananya diganti LMS. Lebih aneh lagi, NGPV batch awal rencananya diganti LCS batch 2.

      Kapal support lain curiganya bakal sewa.

      Hapus
    2. 2 & 3 & arahnya ke SEWA om irs haha!

      maren kan ada perubahan...
      batch 2 si LeMeS bakal cari vendor baruw.
      ituw aja berarti 15+5(+1) haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
      tetep no.4 gajelas mo masyuk mana ntar...

      ohhh guwe baruw tau NGPV diganti LCS batch 2,
      apakah lcs dibatalkan utk masyuk frigat laen...soalnya cemburu kita uda maen kelas berat haha!🀭🀭🀭

      Hapus
  25. Seperti dilansir dari detikEdu, berdasarkan data World Population Review tahun 2022, data menunjukkan Indonesia memiliki 282 kapal perang dan kapal selam. kekuatan militer ini menjadikan Indonesia masuk daftar 10 besar negara dengan angkatan laut terbesar di dunia......sebelah cm 55 kapal

    BalasHapus
    Balasan
    1. eeiittt sebelah tuw AKAN ditahun 2050 om haha!🀭🀭🀭

      aselinya hanya 22 bijik dan 61% adalah kapal tua haha!πŸ₯ΈπŸ₯ΈπŸ₯Έ

      Hapus
    2. Mengandung bawang ini wkwkwkkw

      Hapus
    3. Menetes air mata kesedihan lah Malon 😭

      Hapus
    4. Latma armada jaya kemarin saja kita kerahkan 60 kapal permukaan, hut tni kemarin malah 75 kapal lebih

      Hapus
  26. Negara bangkrut banyak menghayalnya.....wkkkkkk

    BalasHapus
  27. 55 ...?....... Sambil lihat keatas di kegegelapan langit yang paling gelap...........

    =====bangun..bangun .. wooiii Lon...... Ayooo Bayar dulu SEWA SABAH .......

    BalasHapus
  28. Kalau lihat timeline kayaknya tidak bakal 55 kapal. Paling hasil akhir 2+1 kapal selam, 12 LCS, 12 NGPV, 18 LMS dan 3 MRSS. Jadi sekitar 47-48 kapal pada tahun 2050.

    BalasHapus
    Balasan
    1. pasti delay om irs, jangankan 47-48 kapal...
      30 aja sulit haha!🀭🀭🀭
      apa sebab?
      soalnya berkaitan dengan 2 faktor mnurutkuh
      -kapasitas produksi kapal
      -faktor pembiayaan
      -faktor x

      ----
      kapasitas produksi kapal
      2050-2022 = 28 tahun, utk 55 kapal
      55/28 = 1.9 kapal
      artinya butuh 2 kapal pertahun
      problemnya produksi kapal yg normal mengambil masa 3-5 tahun sampai dgn tugas aktif
      utk 55 kapal dalam interval 5-6 tahun harus menghasilkan = 9-11 kapal jadi.
      6x5 = 30 tahun
      pertanyiinnya, apakah galangan kapal jiran mampu?
      guwe rasa smua tau, 1 proyek LCS pun sudah lewat masa alias delay haha!πŸ™„πŸ™„πŸ™„
      kalo 6 bijik aja bisa lebih dari 10-15 tahun, apalagi sisanya...gt khan...

      ini blom bicara soal kapal kombatan laennya
      NGPV- butuh 12 lagi
      si LeMeS part 2 butuh 14 lagi
      kasel serta mrss heli asw dll

      tinggal di kalkulasi ajah total kebutuhan angkatan laut jiran trus lihat bajet pertahanan apakah mampu?
      mnurut guwe sich gak...

      abis giman yak...uda kliatan sich, anggaran belanja jiran kurang...
      makanya cmn bs beli heli kecik, meriam kecik dan si LeMeS...
      ituw pon kontrak lama
      kontrak baruw cuman 3 heli medium, ituw pun nyicil lg sisanya sewa haha!πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

      ------------------

      faktor pembiayaan ato duwit,
      di ReMeK 13, konsentrasi blanja pertahanan negeri jiran hrs di matra udara yg sudah
      3 skuadron pesawat tamat/pensiun
      -mig 29
      -tiger
      -mb-339
      2 skuadron heli tamat
      -nuri
      -heli latih

      smua skuadron diatas harus terisi, dan ini blum radar, pesawat khusus aewc, mpa, dron & pertahanan udara(hanud) serta MLU 2 skuadron tempur

      rencanannya kalo lancar butuh 2 si ReMeK.
      mnurut guwe sich, gak mungkin dgn bajet skrg. bisa jadi butuh 5 si ReMeK alias 25 tahun, tentuw tanpa MRCA tentunya haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      dilema buat jiran om irs, mao yg mana, shopping matra udara / laut...ini blom darat gaesz proyek si gempi blom selesai...
      SPH bs AMBYARRRRrrrr lagi haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    2. eeiitt satu lagi faktor x, ituloh..bagi2 wang kupi,
      selama modelnya masi sama, hasilnya gak jauh beda dr proyek seblomnya.
      kalo angkatan perang KL mao yg cepat, yaa sebaiknya tolak proyek kerjasama lokal dgn iming2 teote....
      KL skrg dlm level emerjensi haha!πŸ€‘πŸ€‘πŸ€‘

      kalo mao selamat & cepat, ikuti cara filipin, dalam 15 tahun kedepan...
      dijamin kekuatan militer negeri jiran akan normal drpd acakadut sperti skrg haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    3. Uang kopi no comment!πŸ˜†
      Tapi memang harus mau impor. LMS dari China sama LCS dari Perancis atau Mesir bisa dijamin cepat datang. BNS suruh bikin NGPV saja sambil nyicil LCS batch I.

      Asal ada duit, MRSS harusnya gampang.

      Hapus
    4. nach lagi2 soal duwit lg super seret,
      problem laen disebelah ituw gengsi diutamakan om irs haha!😊😊😊

      tak heran 10-15 taon kedepan, militer filipin pasti lebih superior dibanding jiran satuw ini haha!πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

      Hapus
    5. dan ingat... malon masuk 5 besar negara menuju bangkrut karena hutang + bunga nya

      Hapus
  29. Ohhhh Fennec ternyata di cela tapi dminati ....... Fennec Indonesia real full armament

    BalasHapus
  30. Mimpi 12 LCS .....6 aj belum jadi....apalagi MRSS.. wkwkwk

    BalasHapus
  31. Malon hanya sebatas plan,no action hanya kajian selalu sampai bang Jamil mampus ngoahahaha

    BalasHapus
  32. Jika Kementerian Pertahanan “ada duit”, mereka juga meletakkan peluru berpandu NSM itu seperti di kapal-kapal peronda generasi baru kelas-Kedah dan kapal korvet kelas-Laksamana bagi membolehkan “bergigi untuk mengigit.”

    Malah jika ada “duit” lagi, Kementerian Pertahanan boleh letakkan shore-based NSM di pangkalan-pangkalan tentera laut atau pulau-pulau serta terumbu karang yang sering “diintai” oleh pihak-pihak asing itu.

    ADA YG MASIH BERKHAYAL SHOPPING NSM..TP KATA KUNCINYA "ADA DUIT ATAU JIKA ADA DUIT" WKWKWKKKKKKKK🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
    Balasan
    1. NSM = NASIB SI MISKINOS om put haha!🀭🀭🀭

      Hapus
    2. Kesimaaan... TLDM sudah tertinggal dengan tentera laut Philipina yg juga punya pasukan marinir 😁

      Hapus
    3. dan bila ada duit lagi setiap kapal TLDM akan di pasangi 40 selo ICMB berhulu ledak NUKLIR

      Hapus
  33. Panglima TLDM Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany berkata..Nampak gaya,impian untuk melihat TLDM menambah bilangan kapal dimilikinya akan hanya direalisasikan menjelang tahun 2050 atau 28 tahun daripada sekarang.

    WKWKWKWKKKKKKKKKKKKK🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
    Balasan
    1. kalo sebelah masi ada om put haha!🀭🀭🀭

      Hapus
    2. Wariagempur auto mewek 😭

      Hapus
    3. Makin tertinggal jauh dikawasan. Pinoy pun gelak tertawa.lol

      Hapus
  34. Wkwkkwkwkwkwk.....harus tunggu 50 tahun tuk bangun kapalnye kalo dapat derma....itupon perlukan 50 tahun lagi supaya bisa cecah air wkwkwkwkwkkwkwk....halu sangat... kasihan malay fansboy hanya bisa meratap wkwkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
  35. Selama ini Gempork cuma bual dan mimpi di DS, bikin sekawasan ketar ketir.wk.wk.wk

    BalasHapus
  36. KD Lekir berkhidmad 30 tahun lagi 🀣🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
  37. Plan dan kaji guna sedapkan hati
    Malah hasilnya miris

    Wakakakaka

    BalasHapus
  38. HAYALAN si MISKIN 🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus