10 Juni 2022

Cambodia Starts Upgrade Ream Naval Base

10 Juni 2022

Current Ream Naval Base (photo : Khmer Times)

Under the grant aid from China, the construction project for dry dock, pier and slipway rehabilitation in the modernisation centre of Ream Naval Base in Preah Sihanouk province kicked off this morning.

The groundbreaking ceremony was presided over Tea Banh, Deputy Prime Minister and Minister of the National Defence and Chinese Ambassador to Cambodia Wang Wentian.

Speaking on the occasion, Tea Banh totally rejected the Washington Post’s report, saying that the modernisation of Ream Naval Base will not for China, but for the National Defence of Cambodia.

“Ream Naval Base is small, therefore we need to upgrade our base to protect our nation, territory and sovereignty. Ream Naval Base’s modernisation project is an important strategy for the development of the Royal Cambodian Armed Forces in accordance with the Ministry of National Defence’s White Paper,” he underlined.

“We want dry dock, pier and slipway rehabilitation as now, the medium ships cannot anchor in Ream, we have to float at the sea, and we don’t have any mean to repair ships,” he continued.

The project, once completed, will significantly drive forward the modernisation of the RCAF Navy, effectively enhance the capability of the RCAF to safeguard Cambodia’s national sovereignty and territorial integrity, he stressed.

See full article Khmer Times

32 komentar:

  1. Semua negara upgrade aset military, hanya Malon yang downgrade lawak wkwkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Merenung kat bucu katil
      Wkwkwkwk
      Cem sepi

      Hapus
    2. Klo diperhatikan betul juga pengamatan anda.πŸ˜ƒ

      Hapus
  2. kamboja yg bangun fasilitas militer pake duit sendiri Kok di suujonin
    maksa amat amrik yak haha!πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›

    sedangkan KL yg beli 4 kapal langsung dari WuHaN
    amrik diem ajah, malah dikompasin

    radar, dron ama msa haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

    BalasHapus
  3. Kamboja uda beli
    -pesawat jet tempur baruw
    -mlrs baru
    -sph baruw

    uda 2 langkah didepan KL ini haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tanya Om, Kerajaannya Gempurwira bisa beli apa yaakkk..

      Hapus
    2. HT doank om senengnya kyk beli rudal nuklir om haha!🀭🀭🀭

      Hapus
  4. Ni reality indon.... Bisnis gisel anastasia dilaporkan ke polisi...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ngomong apaan sih ? Gak jelas.

      Hapus
    2. Omong sambil coli ya gitu deeh..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    3. @Unknown Biji pler lo jinjet sebelah plus burutan wkwkwkkkkkk🀣🀣🀣

      Hapus
  5. 3,79 miliar dollar AS Budget Kerajaan Terkaya diKawasan, Grade A, Standart Nato & FPDA wkwkwkkkkkkkkkkkkkkkkkkk🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
    Balasan
    1. kaya tp heli SEWA om haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    2. Grade A dan mereka punya standart Nato n FPDA Om @Pal wkwkwkkkkkkkkkk🀣🀣🀣

      Hapus
  6. CNBC... Jokowi kawatir selepas tak menjadi presiden, rencana pindah Ibu Kota tak diteruskan.. Macam nak berhenti gaes, merinding

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ruw / Dor di petamburan agamanya jalan, Prostitusi jalan n Narkoba jg jalan ( apa lg di Rusun ny, jgn2 jg lo salah satu BD merangkap Papi ya )..jgn² agama cm dijadiin kedok doang ya..

      Hapus
    2. Lo jg yg sering ngewe dikuburan Belanda yg dipetamburan ya wkwkwkkkkkkkk🀣🀣🀣

      Hapus
  7. Manakala ada negara tu bakal menjadi pangkalan militer china ya guys....

    Akibat NGUTANG terus sama china... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
  8. China Bangun Pangkalan Militer di RI, Fakta & Kata Pemerintah


    Jakarta, CNBC Indonesia - China disebut bakal membangun pangkalan militer di RI. Proyek Belt and Road Initiative (BRI/OBOR) menjadi perantaranya.

    Dilaporkan AS

    Hal ini terungkap dari laporan Departemen Pertahanan Amerika Serikat (AS) atau Pentagon ke Kongres. Pentagon menyebut bahwa China sepertinya hendak membangun pangkalan militer di sejumlah negara.

    Laporan itu berjudul "Military and Security Developments Involving The People's Republic of China". Dikutip dari website www.defense.gov, militer AS menyebut China menargetkan sejumlah negara di dunia seperti Myanmar, Thailand, Singapura, Pakistan, Sri Lanka, Uni Emirat Arab, Kenya, Seychelles, Tanzania, Angola, dan Tajikistan, termasuk Indonesia.

    Laporan ini juga yang menyebutkan China menggunakan proyek OBOR sebagai perantara, dengan sejumlah negara, termasuk Indonesia. RI turut menjadi pesertanya proyek pinjaman ini.

    "Saat ini, China menggunakan infrastruktur komersial untuk mendukung semua operasi militernya di luar negeri, termasuk kehadiran PLA di wilayah negara lain, termasuk pangkalannya di Djibouti," tulis laporan itu lagi.

    BalasHapus
  9. Patutlah China awal awal sudah mengatakan NATUNA dalam wilayah mereka.....

    BalasHapus
  10. China Klaim Natuna Utara Miliknya, Tuntut RI Stop Pengeboran Migas


    KOMPAS.com - Pemerintah China menuntut Indonesia Untuk menghentikan kegiatan pengeboran minyak dan gas alam di wilayah perairan Kepulauan Natuna. Wilayah maritim tersebut memang diklaim kedua negara.

    Dilansir dari Kontan, Kamis (2/11/2021), permintaan yang belum pernah terjadi dan belum pernah dilaporkan sebelumnya itu, meningkatkan ketegangan antara China dan Indonesia di wilayah strategis tatkala ekonomi global juga sedang bergejolak.

    Sebuah surat dari Diplomat China kepada Kementerian Luar Negeri Indonesia dengan jelas mengatakan kepada Indonesia untuk menghentikan pengeboran di rig lepas pantai sementara karena lokasinya berada di wilayah yang dianggap milik China.

    BalasHapus
  11. Malah ribuan kapal china masuk ke NATUNA.... parah guys

    BalasHapus
    Balasan
    1. panglima Indonesian NAVY


      Tidak ada ribuan kapal china di natuna

      https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.republika.co.id/amp/qzvwf2428&ved=2ahUKEwiEj7aPtaP4AhXnIbcAHe02CtMQFnoECAUQAQ&usg=AOvVaw2IliZnZgHprHF2461lj2dA


      https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.tribunnews.com/amp/nasional/2021/09/23/ksal-tegaskan-tidak-ada-ribuan-kapal-asing-di-laut-natuna-utara&ved=2ahUKEwiEj7aPtaP4AhXnIbcAHe02CtMQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw092a04SbUYw6GujAYFcfQ1

      --------------________

      Nah kalau BPA asli... Itu klap-klip lamplampu kapl CHINA

      Hapus
  12. Terus trol....kakau kita gak takut..

    BalasHapus
  13. Ngetrol basi dan nggak jelas, ketahuan dengki, nggak bercermin negara nya kayak apak, bisa nya cuma menghina negara lain, dasar gempoor anjing.. Urusin aja negara lu poor, skrg militer lu udah bisa beli apa, selain sewa, dan franky..

    BalasHapus
  14. NASIB DARUL KELAKAR DAN MISQUEEN...

    Malaysia Military Power
    April 20 ·

    π—•π—¨π—Ÿπ—˜π—§π—œπ—‘ 𝗔𝗧𝗠: π—žπ—”π—•π—œπ—‘π—˜π—§ π—¦π—˜π—•π—¨π—Ÿπ—”π—§ 𝗦𝗨𝗔π—₯𝗔 π—Ÿπ—¨π—Ÿπ—¨π—¦ 𝗗𝗔𝗑 π—§π—˜π—₯π—¨π—¦π—žπ—”π—‘ 𝗣π—₯π—’π—π—˜π—ž π—£π—˜π—₯π—’π—Ÿπ—˜π—›π—”π—‘ π—Ÿπ—–π—¦

    KUALA LUMPUR, 20 April 2022 - Menteri Kanan Pertahanan, YB Dato' Seri Hishammuddin Hussein dalam satu kenyataan media menyatakan bahawa
    menerusi Mesyuarat Jemaah Menteri yang dipengerusikan YAB Perdana Menteri hari ini, Kabinet sebulat suara memuktamadkan supaya projek perolehan kapal Littoral Combat Ship (LCS) milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) diteruskan.

    Di dalam kenyataan tersebut beliau turut berkata bahawa ia merupakan suatu cabaran dan perjalanan yang panjang dalam usaha menyelesaikan isu perolehan LCS ini meliputi sesi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang telah diadakan sebanyak 10 kali di mana beliau sendiri dipanggil untuk menghadap Jawatankuasa berkenaan pada 25 Januari lalu selain telah menjawab soalan tentang projek berkenaan di Dewan Rakyat sebanyak 10 kali.

    "Selain itu, mendapatkan konsensus dan kerjasama semua pihak berkepentingan dalam Jawatankuasa Khas Kabinet yang dipengerusikan Menteri di Jabatan Perdana
    Menteri, YB Dato’ Seri Mustapha Mohamed termasuk Kementerian Pertahanan Malaysia,
    Kementerian Kewangan Malaysia, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Boustead Naval Shipyard (BNS), Implementation
    Coordination Unit (ICU), Economic Planning Unit (EPU) dan Jabatan Peguam Negara Malaysia I Attorney General's Chambers Malaysia juga merupakan salah satu usaha yang amat penting" ujar beliau.

    Usaha dalam meyakinkan keputusan ini juga termasuk mengadakan sesi lawatan tapak di Lumut, Perak yang telah diadakan sebanyak 9 kali oleh stakeholders utama iaitu 2 kali oleh Menteri Pertahanan sebelum ini (YAB Dato’ Sri Ismail Sabri dan YB Mohamad Sabu), sekali oleh Jawatankuasa Khas Kabinet, sekali oleh Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, sekali oleh PAC dan 4 kali oleh LTAT, Ketua Setiausaha (KSU) serta Timbalan
    KSU.

    Keputusan yang dibuat Kabinet setelah mengambil kira dua faktor utama iaitu:

    πŸ”΄ Pertama, LCS sememangnya aset yang amat dimahukan dan diperlukan oleh TLDM. Bukan sahaja untuk memenuhi perancangan pemodenan TLDM di bawah Transformasi 15 to 5, malah lebih penting untuk meningkatkan kesiapsiagaan TLDM serta menambahbaik usaha memelihara kepentingan maritim negara. Keputusan hari ini juga dapat
    meningkatkan lagi moral dan semangat anggota TLDM untuk terus berjuang
    demi kedaulatan tanah air.

    πŸ”΄ Kedua, terdapat 400 vendor yang terlibat dalam projek ini dengan implikasi kewangan lebih RM4 billion. Daripada jumlah ini lebih 100 daripadanya adalah syarikat milik rakyat Malaysia. 90% daripadanya ada hubung kait dengan veteran di samping majoriti mereka berada di Lumut terutama pekerja berkemahiran/pakar/ahli keluarga mereka.

    Sehubungan itu, keputusan ini juga merupakan sebahagian daripada usaha membela kebajikanveteran ATM, isteri, anak serta ahli keluarga mereka.

    "Saya ambil maklum, vendor-vendor ini mengikuti rapat perkembangan usaha menyelesaikan isu LCS ini dan mereka pastinya gembira dengan keputusan ini. ujar beliau lagi. Dengan keputusan ini juga, tiada lagi persoalan sama ada perolehan LCS akan diteruskan ataupun tidak. Kini, semua pihak yang berkepentingan boleh bergerak ke hadapan dan fokus untuk menjayakannya." ujar beliau lagi.

    Beliau juga menegaskan bahawa setiap mekanisma penambahbaikan yang dicadangkan khususnya oleh Jawatankuasa Khas Kabinet harus dilaksanakan sebaik mungkin supaya perancangan dan garis masa yang ditetapkan kali ini dapat ditepati sepenuhnya.

    "Komitmen lebih besar ialah memastikan segala isu ketirisan sebelum ini tidak berulang. Semua pihak yang terlibat kali ini khususnya BNS yang sedang diterajui pengurusan baru mesti memainkan peranan masing-masing dengan telus dan bertanggungjawab" tambah beliau lagi.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kelulusan Kabinet ini merupakan peringkat permulaan yang baik. Namun, terdapat
      beberapa lagi langkah ke hadapan untuk melangkapkan Pelan Pemulihan antaranya
      “Proses Mobilisasi” dalam tempoh 6 bulan mendatang yang melibatkan rundingan
      antara bank, vendor dan pihak OEM. Tidak terkecuali, rundingan dengan pihak Perancis daripada segi reka bentuk dan komitmen Kerajaan Perancis yang semuanya bermula sekarang.

      Dalam pada itu, beliau turut menyatakan dalam masa yang sama, agensi-agensi lain yang berkaitan termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga digesa untuk mempercepatkan peranan masing-masing bagi memastikan setiap proses yang perlu dilalui berjalan lancar.

      Kabinet juga akan menubuhkan sebuah Jawatankuasa Tadbir Urus Khas yang bakal
      dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Perbendaharaan Kementerian Kewangan
      serta KSU Kementerian Pertahanan yang akan memantau secara dekat terutama proses dalam tempoh 6 bulan mendatang serta melaporkan perkembangannya kepada Kabinet pada setiap bulan.

      "Saya juga ingin tegaskan, keputusan meneruskan projek LCS tidak bermakna pihakyang terlibat salah laku dalam projek sebelum ini akan terlepas begitu sahaja.
      SPRM telah menahan reman dua CEO sebelum ini dan SPRM juga digesa untuk
      percepatkan siasatan. Siapa jua yang bersalah pasti akan dihadapkan ke muka pengadilan. Perincian lebih lanjut tentang bagaimana projek ini akan diteruskan akan dimaklumkan
      dari masa ke semasa" ujar beliau lagi.

      #ATMSentiasaBersepadu
      #KedaulatanNegaraTanggungjawabBersama


      Comments
      Aloy Aloyman Aloymann
      Semoga Allah menghapuskan kesialan yg terjadi kpd projek ini dan projek lain sbelumnya. Xserik2 , pelik dan heran den mikirkan.

      SK Lim
      ini involved pertahanan negara .... amat serious ...... banyak acaman sekarang
      Iskandar Melaka
      Siapa nk siapkn? Bousted? Brape bilion lg nk kn topup?

      Mak Uda
      Tudia vendor dngan pesara tentera punya ramai..patut mkn berak mkn berak suap mkn lgi

      Kekure Kure
      Mak Uda Bekas pesara pun 2x5, malaysia memang dh rosak dari akar umbi.

      Muhammad Firdaus Ab Alim
      Last2 ura2 dgr 2 bjik je akn disiapkn..nk siap tu pun kena topap lg 3 billion..bygkn 9 billion utk 2 buah kpal..4.5 billion sebuah harga taraf2 destroyer

      Xazziq Othman
      Muhammad Franz Firdauz kann bro,baik beli batalkam lcs ni beli destroyer dua biji kalau dah harga gitu

      Bongoi AD Shahrul
      Muhammad Franz Firdauz angap je la destroyer ..πŸ˜†

      Xazziq Othman
      Muhammad Franz Firdauz tu la pasal duit sah labur tp kapal tak siap naya bro dekat 10tahun satu pun tak lepas.LCS TLDM ni nak.siap dh serupa nak bina sebiji aiecraft carrier.mmg basted sungguh la meeeka yg main duit ni

      Mohd Hazery Paimin
      Xazziq Othman batalkan kita rugi dlm 12 bilion tp x dpt ape2 kapal sbb kbyk peralatan telah dbeli. Mau x mau kene telan juga. Dari dulu dah ckp beli je dari limbungan luar. Basterd fokus pd maintanance je. Tp tamak. Mandiri katanya. Kpala bana. Indonesia buat kapal sendiri kos jd murah. Kita buat jd lg mahal.

      Xazziq Othman
      Mohd Hazery Paimin ya betul tu bang harap pasni apa2 kapal buat jela kat negara pengeluar cepat siap ,hati pun tak sakit.bagi peluang kat company tempatan terus hauk harga kos terus mencanak naik gila babi sebiji frigat dah mcm nak beli sebiji destroye… negara2 lain semua ketawakan negara kita bb masalΓ h rasuah tak blh ditangani

      Hapus
    2. Mohd Hazery Paimin
      Xazziq Othman bg saya harga lcs naik bukan sbb isu rasuah tp kelemahan polisi kerajaan. Lambt sgt nak muktamadkan pembelian sistem dan persenjataan yg bkal dgunakan. Drag sampai bertahun. Last2 pru kalah trus jd isu politik. Tangguh lg. Basterd plak gagal urus pusingan modal. Last2 semua melingkup.

      Xazziq Othman
      Mohd Hazery Paimin tubsalah stu juga isu bang enthla bang kita pun nak tgk juga pemodenan tentera laut negara kita tp bila timbul isu begini swmua mata memandang serong seolah2 benda gini tak bkeh diselesaikan dgn baik.harap2 semuanya beejalan lancar d dn semu 6biji tu dpt disiapkan la sepenuhnya…

      Muhammad Firdaus Ab Alim
      Mohd Hazery Paimin betul lg stu xde pemantauan and kerajaan byr tanpa pantau progress..sepatutnya dibayar ikut progress..bukan bns mintak payment trus bayar

      Muhammad Firdaus Ab Alim
      Tp dr segi tone tu lcs ni diteruskan lebih kepada nk jge vendor berbanding keperluan mendesak tldm..silap2 boleh cecah 10/12 billion utk 2 buah atau 5/6 billion sebjik just utk sebuah light frigate without ciws and just 57mm gun n 16 sam

      Muhammad Firdaus Ab Alim
      Mohd Hazery Paimin betul lg stu xde pemantauan and kerajaan byr tanpa pantau progress..sepatutnya dibayar ikut progress..bukan bns mintak payment trus bayar

      Muhammad Firdaus Ab Alim
      Max harga utk frigate ringan mcm lcs ni dgn spek dia 2 billion je sebuah/500 million usd. Klau lebih dr tu ade byk lg kpl yg hrga lebih murah dgn spek lebih kurang mcm martadinata,bhumibol adulajej

      Muharriz Wan
      Sebiji RM4b rasanya, 2050 baru siap.

      Fauzi Gs
      'Menjaga kebajikan'. Lain macam bunyinya..

      Aloy Aloyman Aloymann
      Parujas Ais selagi kita xhapuskan korupsi mcm ni jgn harapla nk maju . Malah kita semakin ketinggalan dari jiran. Ikut ranking kita dibawah indonesia,thailand, vietnam, singapura. No 5 dri segi teknology . Era 80 dulu kita no 1. 90an kita no 2 slepas singapura dan sekarang 2022 kita no 5. Nmpak x betapa kebelakangnya kita gara2 pemimpin yg korup

      Khairul Abram
      Lain kali beli dh siap jelah xyah nak berangan bina sendiri. Apa guna beli LCS kos mcm beli USS Zumwalt

      Hapus
    3. Wan Remie
      Hati Gonggok takut juga,, bila siap,, semua doh down grade,, duit habis,, tp yg dpt,,, tak berapa nak bertaring,, dpt kapal pun slow,, bila nak kerja sama latihan,kapal lain speed,, kapal kita berasap2 Kena tinggal,, maaf klau silap

      Juzz Joe Onyoi
      Next time projek kapal order dgn China jer..cepat sikit siap cam kapal LMS..buat dlm negara halimunan jadi nya

      Acik Rayy
      ada yang boleh jawap .kenapa asean susah nak ada destroyer, ke ada larangan pakai? rasanya gabung dua2 tambah sikit lagi boleh dapatkan destroyer kan?

      Muhammad Firdaus Ab Alim
      Acik Rayy xde larangan pun..dlm 5 thun akn dtg akan ade kapal pemusnah di asean mybe mula dr indonesia dgn fremm


      Azhar Hashim
      LTAT dh bersuara setelah sekian lama senyap dlm isu kelewatan LCS... Dividen yg penting...
      https://www.bharian.com.my/.../pemulihan-projek-lcs-elak...

      Mrr Wan
      Mereka berkata, siasatan khas yang diketuai Ketua Audit Negara ketika itu, Ambrin Buang mendapati hanya RM5.94 billion telah digunakan dan tidak diketahui ke mana perginya sekurang-kurangnya RM1 bilion.
      https://www.freemalaysiatoday.com/.../dedah-kos-tambahan.../

      Aloy Aloyman Aloymann
      Kes yg memalukan negara. Dah la malu dgn kes 1mdb, xhabih2 memalukan.

      SK Lim
      dah jadi budaya

      Sharifah Sofea
      Kita punya lagi hebat.. halimunan terus.. smpai skrg org xtau wujud ke tdk 🀣🀣

      MT MYassin
      Di sana rancak,
      Di situ rancak,
      Semua rancak...
      Kat sini jer krikkkkkk krikkkkkk krikkkkkk....πŸ˜†

      Nazirul Naim
      MT MYassin bagi pak menteri X BERDOSA 🀣🀣🀣

      Halimza BP
      Malaysia dok sibuk dgn prn gila kuasa.. Xpham la politik Malaysia ni.. Menteri bnyak sibuk benda lain.. Bab pertahanan x penting.. Lebih rela berunding ha ha ha

      Aizman Muhamad
      Msia masih kajian kajian dn kajian lg...pastu kajian atas kajian lg...soal aset2 pertahanan kurang diberi perhatian khusus serta serius...dgn bajet yg ciput dn kekangan aset yg kurang atm terpaksa hadap demi mjaga kedaulatan ngara...

      Razli Ramli
      Menteri monyet malaysia dah order 300 biji X-Wing, 200 Y-Wing + 50 biji B-Wing. Tunggu sampai je, relax la.


      GELAK WKWKWK....

      Hapus
  15. https://youtu.be/EW2TjdxYc1A

    Armada laut hitam Rusia tenggelamkan korvet Vinnitsa dan merusak kapal Yuri Olifirenko

    Russia's black sea fleet sinks the corvette Vinnitsa and damages the Ukrainian ship Yuri Olifirenko

    Continue the demilitarizing of Ukranine πŸ‡²πŸ‡¨πŸ‡·πŸ‡Ί URAAA

    BalasHapus
  16. https://youtu.be/eYj0FNDEJPc

    Pasukan Ukraina tewas bertebaran di parit setelah diserang drone Rusia

    Ukrainian troops die scattered in trenches after being attacked by Russian drones. URAA πŸ‡·πŸ‡ΊπŸ‡²πŸ‡¨

    BalasHapus
  17. 9 bulan di perairan malon courst guart cina tanpa pengusiran karna ktakutan itu pasti dan dunia sdh tau bukan hoak mcm cina mo bikin pangkl an di Indo yg scra logika gak mungkin..

    BalasHapus