25 Mei 2010

Tentera Darat Puas Hati Kemampuan FN-6

25 Mei 2010FN-6 surface to air manpads (image : CPMIEC)

KUALA LUMPUR – Tentera Darat (TD) berpuas hati dengan prestasi dan kemampuan peluru berpandu jarak dekat (VSHORAD) jenis lancaran bahu (Manpads) terbaru, FN-6 dalam menangani ancaman pesawat tempur musuh.

Bagaimanapun, Panglimanya, Jeneral Datuk Zulkifeli Mohd. Zin enggan mengulas sama ada pasukan itu akan menambah jumlah peluru berpandu buatan China itu atau tidak kerana tegas beliau, sebarang pendedahan mengenainya boleh membawa implikasi kepada pertahanan negara.

“Sudah tentu kita sangat berpuas hati dengan prestasi serta kemampuan FN-6 dalam menangani ancaman aras rendah, tetapi kami tidak boleh mendedahkan sama ada bakal berlaku penambahan aset ini atau tidak kerana ia rahsia sulit keselamatan negara,’’ katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai prestasi kumpulan pertama FN-6 yang baru sahaja memasuki inventori TD selepas menyampaikan perintah ulung pertamanya selaku Panglima TD yang baru di Kem Perdana Sungai Besi di sini hari ini.

FN-6 yang kini berada di bawah kendalian Gerup Artileri Pertahanan Udara (GAPU) merupakan peluru berpandu generasi ketiga yang mempunyai kemampuan menyerang pesawat dan helikopter musuh pada jarak enam kilometer serta ketinggian mencecah 3.5 kilometer.

Kemasukan FN-6 itu menjadikan GAPU kini memiliki empat variasi sistem VSHORAD berbeza iaitu Igla (Rusia), Anza MKII (Pakistan) dan Starburst (United Kingdom) selain sistem peluru berpandu tercanggih jenis jarak dekat iaitu JERNAS yang kalis penyerakan (diumpan).

Bagaimanapun, jumlah kumpulan pertama peluru berpandu itu yang diterima TD terlalu kecil menyebabkan ramai pihak khususnya pemerhati dan penganalisis ketenteraan mendesak supaya jumlah berkenaan ditambah kepada bilangan yang bersesuaian.

Dalam pada itu, Zulkifeli memberitahu, segala pemodenan yang dirancang bagi TD khususnya dalam usaha untuk mempertingkatkan kuasa tempur akan dilaksanakan dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10).

Namun tambahnya, walaupun segala pembelian aset baru itu dirancang bagi menggandakan lagi kekuatan tempur TD, ia tetap bergantung kepada kedudukan kewangan kerajaan kerana pemodenan sesebuah angkatan tentera bakal menelan belanja yang bukan sedikit.

“Kita akan meneruskan semua pemodenan yang dirancang sesuai dengan pelan pembangunan strategik TD iaitu ‘Army 2 10 plus 10’ dan langkah ini perlu selari dengan kemampuan modal insan.

“Namun, ingin saya tegaskan bahawa dengan aset yang ada sekarang sebenarnya TD cukup berkemampuan untuk mempertahankan keselamatan negara ini,’’ katanya tanpa memperincikan apakah bentuk perolehan baru itu.


(Utusan)


See Also :


China Offers Malaysia Missile Technology Transfer
22 Juli 2004


Malaysia has agreed in principle to buy medium-range surface-to-air missiles from China and in return China will transfer its technology in very short-range air defence system to Malaysia.

Deputy Prime Minister Najib Tun Razak said the procurement would be made under the 9th Malaysia Plan (2006-2009) as part of the continuing Armed Forces Modernisation Programme.

Addressing a news conference yesterday after witnessing the signing of the Memorandum of Understanding on the matter, he said that details of the procurement and offset programme would be finalised later should Malaysia give its full commitment.

China National Precision Machinery Import and Export Corporation (CPMIEC) is offering the FN-6 very short-range air defence system to Malaysia should the country purchase its KS-1A, the medium-range surface-to-air missiles.

The shoulder-launched FN-6 missile has an engagement range of 6km and altitude of 4km while the vehicle-launched KS-1A has an engagement range of 50km and altitude of 27km.

The industrial offset programme of the FN-6 offered to Malaysia is inclusive of special test facilities, universal equipment, special tools, manufacturing process documents, training and technical support, and capable of an annual output of 100 FN-6 missiles.


(DDINews)

Tidak ada komentar:

Posting Komentar