22 Januari 2010

Penggantian Condor APC Tertunda

22 Januari 2010

Condor APC 4x4 untuk misi PBB pasukan Malaysia (photo : Military Today)

Ganti Kereta Perisai Baru Operasi di Lebanon Ditangguh

SUBANG - Penggantian kereta perisai Condor bagi menyokong misi pengaman Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Lebanon tidak dapat dilaksanakan buat masa ini kerana kekangan bajet.

Panglima ATM, Tan Sri Azizan Ariffin berkata, hasrat melengkapkan pasukan pengaman negara dengan kereta perisai moden terpaksa ditangguhkan sehingga keadaan ekonomi mengizinkan untuk berbuat demikian.

"Kita memang telah mengkaji beberapa jenis kereta perisai moden untuk operasi di Lebanon, tetapi, buat masa ini, pasukan pengaman negara akan terus mengoperasikan Condor,'' katanya selepas menyempurnakan majlis penghantaran kumpulan pertama Malcon East 5 di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang, di sini hari ini.

Sebelum ini, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi ketika mengadakan lawatan ke Lebanon menyatakan komitmen kerajaan untuk membeli kereta perisai baru bagi menggantikan Condor serta Sibmas.

Katanya, pembelian kereta perisai baru itu akan dimasukkan dalam bajet kecemasan, sama seperti apabila kerajaan membeli 111 buah kereta perisai jenis K-200 KIFV dari Korea Selatan untuk tentera yang berkhidmat di Bosnia Herzegovina sebelum ini.

Mengulas hal yang berkaitan, Azizan memberitahu, buat masa ini tiada sebarang bajet atau pelan kecemasan diwujudkan walaupun beliau mengakui Condor kurang sesuai untuk berdepan dengan muka bumi dan persekitaran konflik di Lebanon.

Mengenai pasukan Malcon East 5, beliau berkata, ia satu penghormatan besar kepada profesionalisme ATM dan negara secara keseluruhannya.

"Penghantaran pasukan baru 100 anggota yang diketuai oleh Leftenan Kolonel Subari Tomo ini membuktikan bahawa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) percaya kepada keupayaan dan profesionalisme yang ditunjukkan oleh tentera kita," katanya lagi.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar