14 September 2016

First SIGMA 10514 PKR frigate for Indonesian Navy Completes Sea Trials

14 September 2016


KRI RE Martadinata 331 (photos : Damen, defence.pk)

The first of two SIGMA 10514 PKR naval frigates for the Indonesian Navy has successfully completed its sea trials as of 7 September. This is a major milestone on a project for which the first steel was cut in January 2014.

The assessment phase began with seven days of basin trials to ensure that the propulsion and safety systems were fully operational before the vessel made the challenging passage from the PT PAL shipyard in Surabaya to the open waters of the Java Sea. There then followed two weeks of sea trials that included tests of a weapons system and the combat radar and commissioning of the sonar. Noise measurements and cavitation observations were also carried out.




The trials were successful, with almost all the systems passing their assessments first time around. Some elements, such as the accommodation, require minor modifications and these will be undertaken prior to three days of final tests at the end of September.

Flexibility through innovation

The 105-metre, 2,365 tonne PKR frigates are designed to undertake a wide range of missions in and around the waters of Indonesia. Their primary mission is anti-air, anti-surface and anti-submarine warfare. However, they are also equipped for maritime security, search and rescue, and humanitarian support tasks.



The two vessels have been/are being been built using a collaborative modular process operating simultaneously at Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) in the Netherlands and PT PAL shipyard in Indonesia. Each is made up of six modules, and for the first vessel four of these were built at PT PAL. The other two were built and fully tested at DSNS in the Netherlands before being shipped for final assembly at PT PAL.

The success of the programme rested on the two yards working together with the end client operating almost as a single unit. The strong relationship also allowed the massive technology-transfer programme to proceed smoothly, both in Indonesia and in the Netherlands.



The first Sigma 10514 is on schedule for delivery at the end of January 2017 following the completion of three months of crew training. Meanwhile, work is currently proceeding in both the Netherlands and Indonesia on the second vessel in the contract.

(Damen)

32 komentar:

  1. Ini kapal perang utama AL bgus engak bermacam mcm jenis kayak malaysia...bs punya 20 jenis kapal perang utama sekura nya smua awak nya pintar mengendali teknologi canggih...mahir bahasa ingris kerna smua kapal perang dan alatan nya d beli dari negeri barat....cuma cuma punya 20 jenis kapal perang tpi tidak bs mengelola nya kerna kurang pintar memahami bahasa ingris

    BalasHapus
    Balasan
    1. I don't understand what the point of your comment is

      Hapus
    2. Case only u read the comment above n ask me...but the rest read without understanding merely just write comment to show their unhappyness...that shows not only they dont undetstand their own bahasa but to understand english language that is floral is way way back...basic english is one thing but there are more to be known in order to master their technology n know how

      Hapus
    3. Actually im comparing indonesia with malaysia..both are buying wrstern military products but then in order to know how the systems works n etc etc we have to know english language in depth not just basic english....have u ever come across in the military brochure of a product words that need to be explain by a dictionary....?instead understanding it fully its contents?that is exactly the point im driving here...we can buy any thins western money can but but do we actually understand fully or just understood what the european just have to deliver in oral....?

      Hapus
  2. Kan lebih bgus menguasai bahasa ingris dengan fasih baru bs kta mendalami selok belok kapal perang negeri barat dengan mendalam....teknologi nya..alat alat yg dcpasang d dlm kapal perang tersebut...smua butuh pemahaman bahasa ingris

    BalasHapus
    Balasan
    1. bisa bahasa inggris tapi otak dungu dan ideot buat apa bang mamang, bisa bahasa inggris dengan fasih bukanlah jaminan orang jadi pintar, dan asal anda tahu, semua kru di PKR adalah orang orang pilihan, jadi anda tidak usah menggurui dan seolah olah anda ini orang pintar, dan berhentilah akting jadi orang pintar.

      Hapus
    2. Bettul ...soal bahasa emang orang malaysia lahir di america atau inggris fasih speak english ?? Orang malaysia tidak fasih bahasa english biasa ajaa logat cekok bahasa masih melayu toh...Orang malaysia aslinya bodoh dan pemalas kalau gak di lindungi inggris dan america malaysia jadi negara apa ??

      Hapus
    3. Tanpa bantuan Inggeris ..indonesia bisa apa?
      Coba bilang alutsista dari Inggeris yg dipake Indonesia..banyak kali.
      Ngak usah compare ama Malaysia..urusin dulu negara sendiri..warga ramai,negara besar tp alutsista masih dibawah singapor n malay. Tohh kalo mahu keliatan jago lihat banding ama India..chino..taiwan ato korsel. Baru benar bandingannya.
      Ini dikit dikit malay aja yg kalian bandingkan.
      Sadar deh..
      Bangun dari mimpi.

      Hapus
    4. Kata2 : "Tanpa bantuan Inggris..Indonesia bisa apa?" apa memang betul bro? Kok kyk bahasa pecundang.
      Setahu sy bnyk yg Sdh dibuat tanpa bantuan Inggris bro!
      Misal : kerjasama PT DI dan Casa Spanyol (CN235). Bahkan PT DI sdh bisa bikin N250 & N219.
      Trus ada RHan 122B, Satelit Lapan, Anoa, PKR sigma, KCR 40 & 60. LPD, kapal selam naganda class, torpedo, dan msh banyak lg.
      jd sepertinya salah besar klo tanpa inggris kita gak bs apa2.
      Sorry bro. cm intermezo...

      Hapus
    5. gwe kasih senyum aja deh buat aloy man..
      are you malaysian?
      negara sekitar kami banyak yg menilai, masyarakat kami masih bodoh,
      tapi sptny komen mas fajar dw sdh cukup menjelaskan semua..

      sekali lagi, gwe kasih senyum deh buat aloy man..

      Hapus
    6. Banding ama Malaysia ternyata Indonesia yg lebih banyak guna alutsusta Inggeris..
      Tp kalo komen slalu menuduh Malaysia dibantu Inggeris.
      Kpl nahkoda ragam 3 buah,pesawat hawk, dan lain lain kerjasama yg kalian sebutkan kalo diusut siapa share holdernya dibelakang nama tersebut pasti akan tersebut BAE. Itu Company alutsista yg terbesar dunia milik Inggeris.

      Hapus
    7. Aloy man dan mamang mael3 ini orang indonesia , bukan orang malaysia. Bahasanya aja masih indonesia banget. Mau aja jd korban provokasi mereka hehehehe

      Hapus
  3. Kita beli frigat yg Belanda aja gak mau pake... ckckck...

    BalasHapus
  4. Ini masih light fregate broo...
    Indonesia masih punya ambisius untuk bisa produksi heavy fregate bahkan Indonesia bertekat untuk melanjutkan ke kapal Destroyer dan juga Kapal Induk.
    Kita baru memulai dalam sebuah langkah untuk bisa berlari disegala produksi persenjataan strategis.
    Ini baru langkah awal broo... masih ada langkah langkah lanjutan sampai kita bisa mandiri dikaki sendiri.
    Dukung dong broo... apresiasi kerja keras mereka.

    Salam persatuan.

    #salutbuatpal

    BalasHapus
  5. Nice. Indonesian Navy has the most advance and stealthy ship in Asean. This is far better than Singaporean Forminable class ship.

    BalasHapus
    Balasan
    1. It doesn't have a good radar fire system compared to formidable class ship

      Hapus
    2. Bro please don't start an argument with him about pkr against formidable or any other frigates in Asean. You'll never win. I know because I've done it and he will still say the pkr is better.

      Hapus
    3. Don't argue with him.He doesn't know that French warships are better than Netherlands warships

      Hapus
    4. Formidable class is almost a decade old ship. And so does it radar and electronic system. While the Sigma is equip with latest stuff. Dutch can design ship better than French. All French ship is boxy design while the Dutch is very sleek and stealthy.

      Hapus
    5. Kapal perancis lebih bagus lah dari belanda. Sembarangan ja ko. Baik dari design maupun alatx2 senjata nya.. formidable class lebih canggih dan stealth dark PKR ini. Cms dan Radar saja kalah. Belum lagi yg lain.. klu gowind frigate tldm siap nanti, ini kapal PKR akan jatuh ke bawah lagi.

      Hapus
    6. Let's give a little fact for world star. Yes the pkr is a good frigate. However you can't say that beautiful design mean it's more stealthier than the formidable or sgpv. Unless you can give us a source that said by damen that the sigma is stealthier than la fayette and gowind than whatever you said is just baseless. Second fact is that the herakles is in fact better than the smart-s mk2. You can search it in Google. Furthermore, the pkr is equip with the Exocet block 2. The formidable is equip with harpoon block 2 and the sgpv is the nsm. Both the nsm and harpoon have better range than Exocet b2 which is one of the most important aspect for a anti ship missile. Please don't bring up thing like battle proven since the only Exocet that are battle proven is the block 1 and mm38. The formidable is better than the pkr in aaw and asuw but fall behind in saw. The sgpv on the other is better than the pkr in asuw and saw but tied in aaw. But we have to admit that pkr point defence is better than both the sgpv and formidable as it has a ciws. I'm not being biased or anything but this is the truth and we have to accept it. I've done my research and this is what I have concluded. But feel free to argue as this blog is made for the purpose of us military enthusiast to argue and point out our opinion. Cheers.

      Hapus
    7. Sorry I meant to write asw not saw. Stupid auto correct.

      Hapus
  6. Belanda bukan tidak mau pakai desain Sigma, karena Damen memang membuat metode Sigma itu untuk export. AL Belanda itu pakai kelas fregat berat, sedangkan Sigma ini adalah korvet dan diekspan jadi fregat ringan, kadi Sigma sampai saat ini tidak masuk dalam strategi AL Belanda.

    Kalo komentar itu yang baik lah, tidak usah mencibir, apalagi kalau kurang pengetahuannya. Bikin malu bin nyampah, bro!

    BalasHapus
  7. KRI REM ini sebenarnya tonggak sejarah buat kita karena menjadi batu loncatan untuk merancang dan membangun kapal kombatan di dalam negri. Saat ini pembuatannya belum 100℅ dalam negri tapi kita sudah membuktikan kalau ada kemauan pasti ada jalan. Dulu banyak yg mencibir, pasti ga bsa, eh sekarang bisa. Apakah sudah setangguh Formidable Class Singapura? Sepertinya belum, kenapa? Senjata beladiri aja belum lengkap, masih terlihat kosong. Meriam utama sudah ada, tapi apakah system senjata lain sudah diinstal? Belum. Bahkan saya masih ragu dengan kemampuan C4IR kita (TNI sexRa keseluruhan) Formidable Class masih jauh unggul dibandingkan dengan PKR, tapi kita sudah melangkah jauh. Berdoa dan berusaha untuk bangun negri supaya bisa mengejar ketertinggalan tersebut. Bayar pajak, jangan KKN. Roda pasti berputar, dulu kita dibawah, sekarang kita sedang menapak ke atas.

    BalasHapus
  8. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  9. To be honest, most of the comments do make my head spinning.. please, if you guys want to make a hard statement, make it with some evidence or link of things to compare, doing some research are not that hard you know.

    BalasHapus
  10. Kapal perang pkr sigma classs 105 meter bukan sembarang kapal perang sukses di produksi di pt pal ship bulding patut kita acungi jempol . Aturannya pak president wiwi bertindak cepat pkr 105 meter di perbanyak konsisten setidak tidak nya berlanjut sampai 20 kapal perang .

    BalasHapus
  11. Ini jg namanya light Fregat tentu tdk secanggih Heavy fregat..
    Mantap PT PAL sdh mampu membangun 4 modul dari 6 modul keseluruhan Kapal
    Ini artinya bangsa Insonesia semakin ok
    Kalo cuma bisa beli???
    Apalagi kalo diinstal rudal Kalibr (rusia) tentu semakin garang..

    BalasHapus