21 Januari 2017

Majlis Serah Terima Kapal JCG Erimo PL 02 (KM Pekan) Kepada Maritim Malaysia Berjalan Lancar

21 Desember 2017


JCG Erimo PL 02 (photo : Livedoor)

PULAU INNOSHIMA - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia hari ini melakar lagi sejarah baharu apabila dengan secara rasminya menerima Kapal JCG Erimo PL 02 dari Japan Coast Guard (JCG).

Majlis serah terima kapal  berlangsung lebih kurang jam 12 tengahari tadi (waktu Malaysia) di Limbungan Pulau Innoshima, Jepun.

Pegawai Memerintah JCG Erimo PL 02 Captain Yamamoto secara rasminya telah menyerahkan kapal tersebut kepada Kepten Maritim Robert Teh Geok Chuan selaku Pegawai Memerintah KM Pekan.

Majlis penyerahan tersebut turut disaksikan oleh Laksamana Pertama Maritim Mohd Aliyas bin Hamdan, Pengarah Cawangan C3I Maritim Malaysia bersama barisan Pegawai Maritim Malaysia serta anak kapal JCG Erimo PL 02.

(APMM)

52 komentar:

  1. Meh not a fan of second hand ship especially the ship is almost 30 years old. But a least its free so ok i guess is ok.

    BalasHapus
  2. katanye kerajaan kaye......dapat second hand hibah tak malu ke?????umor 30 tahun nie kapal

    BalasHapus
    Balasan
    1. Macam mana dengan second hand kapal kargo C-130 dari negara Aussie? Tak malu ke?????

      Hapus
    2. wkwkwk..indo commenter lucu deh..mau condemn negara lain..negaranya juga penerima hibah..ngak tau malu.

      Hapus
    3. Mcm mn pula dgn hibah pesawat F-16?

      Hapus
    4. Indo ngeluarin duit buat upgrate dan jumlahnya gak sedikit 750 millione dollar, kapal patroli kayak gini sih pt pal dah bisa bikin.

      Hapus
    5. Suwandaru & alki : ngapain sih ngomong enggak penting ?
      Malu-maluin
      Request ban for insult another country

      Hapus
    6. Lu bisa baca gak?? Dari mana gue insult... Gue cuman tanggepin omongan doang...

      Hapus
    7. Di negara asia tidak ada negara kaya tapi terima hibah barang rongsokan ....malaysia duluu saman mahatir dan barat bellom bangkrut boleh siapa syaaa ...sekarang sama sajaa lah ...malah malaysia tampa dukungan barat sulit .

      Hapus
  3. Indon lagi banyak dapat barang free... negara besar tapi mengemis jugak.. mana maruah indon dalam hal camni... malaysia baru terima kapal ronda tanpa senjata pun dah goyang ke... kalau lcs masuk laut nanti makin meroyan la diorg ni...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Negara lu Katanya kaya?? Kok ambil bekas, kapal patroli lg yg teknologina gak terlalu maju kalau figther ya boleh lah toh banyak negara yg jg dapat hibah sekelas israel aja diberi hibah f-15..hahaha

      Hapus
  4. Indon lagi banyak dapat barang free... negara besar tapi mengemis jugak.. mana maruah indon dalam hal camni... malaysia baru terima kapal ronda tanpa senjata pun dah goyang ke... kalau lcs masuk laut nanti makin meroyan la diorg ni...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    2. Kalau ini contoh menghina gak?? Gue gak pake kata kasar loh... Ini orang otaknya ditaruh di dengkul emang logikanya

      Hapus
    3. Kalau takut dihina..jangan menghina org lain... malaysia dpat kapal free pun korang bising.. malaysia beli kapal baru pun korang bising.. korang nak apa sebenarnya...

      Hapus
    4. Kalau takut dihina..jangan menghina org lain... malaysia dpat kapal free pun korang bising.. malaysia beli kapal baru pun korang bising.. korang nak apa sebenarnya...

      Hapus
  5. congratulations to malaysia.
    I hope for a better regional trade security

    BalasHapus
  6. kapal nie akan kena beri jenama KD SONGLAP 1 MDB

    BalasHapus
    Balasan
    1. songlap?jangan risau, walau berusia 30thn kapal ni takkan terbakar seperti KRI Klewang.

      Hapus
  7. Dulu masih inget gua waktu di bully sampe setengah mampus di blog MOM karena kita nerima barang hibah padahal kita gak nerima gratis ada yang harus di keluarkan dana buat upgrade itupun tidak sedikit jumlahnya, tetapi harus perlu di inget dunia ini berputar, sekarang malaysia yang nerima dengan tangan terbuka barang rongsokan dari luar, karena anggaran pertahanan yang terus turun, di era rezim sarkowi tni dari 3 matra tidak boleh lagi menerima barang hibah lagi demi safety prajurit,duit ada untuk pembelian alutsista baru barang gress

    BalasHapus
  8. Hahaha...negara kaya nerima hibah...mulai bangkrut malon

    BalasHapus
    Balasan
    1. Habis itu selama ini indonesia dpt banyak pesawat hibah dari negara lain so kita boleh kata Indonesia negara yang bangkrup? Macam itu?

      Hapus
    2. bukan bangkrap la,cume tak de wang pon.....ada sikit tapi kena songlap sampai best

      Hapus
    3. Mulai deh kayak jamanbya di topix. Ada indon ada malon, ada indinezial ada malonsial. ada indog ada malondog, ada juga malonjing malonyet. dab ada juga malonte dan malingsial.

      Emang gak bisa menulis nama negara dengan benar sebagai bentuk rasa hormat dan menghormati sebagai negara yang bertetangga.

      Please deh brooo...

      Hapus
  9. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  10. BOLEHLA KAPAL NIE KENA BERI JENAMA KD KANGKUNG

    BalasHapus
  11. Dulu Indonesia ada beli 39 kapal 2nd hand milik Jerman Timur...tapi beberapa buah kapal tenggelam sebelum sampai Indon!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lu mabok ya malon data dari mana itu kapal tengelam, kalau kualutasnya jelek dan harus di upgrate banyak sih iya.

      Hapus
    2. Oh ye ke... sian.. tu la...beli barang sekend hand sangat.. media indonesia tutup benda ni takut pemuda pemudi dia naik angin..heheheh

      Hapus
    3. Oh ye ke... sian.. tu la...beli barang sekend hand sangat.. media indonesia tutup benda ni takut pemuda pemudi dia naik angin..heheheh

      Hapus
  12. aduhai tak payah la nak bergaduh. malaysia ngan indonesia dah banyak terima barang free tapi kena bayar kalau nak upgrade macam f16 indonesia dan m109 malaysia nanti. asalkan benda tu berguna, kenapa kita perlu peduli sama ada ia barang free atau tak. sekarang memang ekonomi malaysia dan indonesia tidak stabil jadi apa salahnya terima barang free. apabila ekonomi sudah stabil semula bolehla beli senjata mahal dan canggih.

    BalasHapus
    Balasan
    1. entah lah, pergi tanya japanese coast guard sama ada enjin ada lagi ke tak? harap mereka dapat bantu menjawab pertanyaan awak yang yang menarik ni.

      Hapus
    2. Wkwkwkwk...abang luqman ini paling pintar becandanya.

      Salam ya bang,

      Hapus
    3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
  13. Semua negara pinginnya beli baru. Terkadang keadaan tidak memungkinkan....
    Bersyukur, NKRI sekarang tidak mau barang bekas. Sudah di up grade pun, masih banyak masalah. Hibah Hercules dan F-16, jadi yang terakhir.
    Mudah-mudahan Malay belajar dari pengalaman ini.

    BalasHapus
  14. jangan sampai enjin kapal nie kena curik sampai argentina....hati2 korang ye

    BalasHapus
    Balasan
    1. jangan risau,takkan terbakar dengan seperti Klewang.

      Hapus
  15. awal mula kapal nie kat jepun ade enjin....lepas tu,masuk kat pelabuhan malaysie tiba tiba enjin nie hilang.....pelik pelik

    BalasHapus
    Balasan
    1. jangan risau,takkan terbakar dengan seperti Klewang.

      Hapus
    2. Masa pengembangan wjar makanya tujuan diadakan tes tp kalau di curi itu bener bener epik blundrnya... Wkwkwk

      Hapus
    3. Owh...test dgn api..br tau...ptt la byk pesawat tni terhempas...utk ujian rupanya....

      Hapus
  16. Klu engin nya hilang mungkin d curi oleh lanun indon ya....hahaha

    BalasHapus
  17. jangan sampai enjin kapal nie terjumpa kat argentina sudah leeeee

    BalasHapus
    Balasan
    1. jangan risau,takkan terbakar dengan seperti Klewang.

      Hapus
    2. Gunanya test kan buat ngerti kelemahan makanya bisa di ganti produk yg lebih baik buat pengembangan, tp kalau sampai di curi itu bener bener epik blundrnya.. Wkwkwk

      Hapus
    3. Ye la, br siap pun..tb2 terbakar utk uji tahan api ke?ptt byk pesawat tni terhempas...utk uji ketahanan juga ye...

      Hapus
  18. adakah kapal nie kena beri jenama kd atalantuya????

    BalasHapus
    Balasan
    1. http://www.arabtoday.net/37/indonesias-f-16-jet-fighter-burned-before-take-off
      http://www.f-16.net/f-16-news-article4939.html
      https://sputniknews.com/asia/201504171021005860/

      Hapus
  19. Aku baca dari atas sampai sini ketaea sendiri... hehehehe...

    Lha wong sama sama kerenya kok ya saling olok olokan...

    Kalian ini maunya apa... egonya digedein.

    BalasHapus
  20. indonesia negara pertama di Asean yg menerima hibah 3 buah kapal coast guard dari jepun pd 2006..kemudiannya vietnam filipina dan malaysia..hehehee
    http://www.mofa.go.jp/policy/oda/white/2006/ODA2006/html/honpen/hp202040400.htm

    BalasHapus
  21. stop the provocation and keep calm

    BalasHapus