22 Maret 2017

Airbus Positions C295 for Malaysian MPA Requirement

22 Maret 2017


Airbus DS is positioning the C295 for a possible MPA contest in Malaysia. The platform is being promoted as a flexible aircraft that can be quickly configured between military transport and maritime patrol roles (photo : Jane's)

Airbus Defence and Space (DS) has positioned the C295 in maritime patrol aircraft (MPA) configuration for the Royal Malaysian Air Force's (RMAF's) maritime surveillance requirements, a company official told Jane's at the Langkawi International Maritime (LIMA) exhibition in Malaysia.

The variant is based on the C295 twin turboprop light tactical transport aircraft that is in use with operators such as the Bangladesh Army Aviation.

Although a formal procurement process has not been initiated, Jane's understands that the Malaysian government is considering the acquisition of between four and eight MPA platforms to either progressively replace, or complement the RMAF's existing fleet of Beechcraft B200Ts.


C-295W MPA (photo : AIN)

According to specifications provided by Airbus DS, the C295 can attain a range of up to 2,000 n miles with a 6-tonne payload and features an endurance of up to 11 hours. The platform can also be equipped with electro-optical and infrared sensors for anti-submarine warfare (ASW) missions. To prosecute submarines, the platform can also be armed with torpedoes deployed via hard points beneath its wings.

"The aircraft is also flexible and can also be quickly re-configured for either military transport or maritime patrol roles", said Jose Luis Rey, a marketing manager at Airbus DS, in an interview with Jane's at LIMA 2017.

The RMAF was known to operate a fleet of four Beechcraft B200T airframes in MPA configuration, according to data from Jane's. However in December 2016, one of the aircraft crashed near the Butterworth airbase in Penang, killing a crew member onboard and injuring three others.

(Jane's)

48 komentar:

  1. Balasan
    1. lalalalalalalala apa la korang?????nak tanya jer tak boleh ke????tu katanya mrca masih tak de wang...cume nak up grade mig 29 jer sementara

      Hapus
    2. Ala setakat wang tu no hal la..nanti kita pakat pau dgn indon indon yg kerja kat malaysia...

      Hapus
    3. Ala setakat wang tu no hal la..nanti kita pakat pau dgn indon indon yg kerja kat malaysia...

      Hapus
    4. ahahaha... kalian yg maha kaya kok selalu beli barang rongsokan.. f16 mcm mna..ahahbaba... kok rosak lagi.ahahaha.. plan nak beli su35 mcm mna??..ahahahaa... beli baru 8-9 biji kok lmbt..ahahaaaaaaga

      Hapus
  2. ngak usah dilayani bocah ingusan...

    BalasHapus
  3. jangan di layan la suwandaru tu..buang masa je..kalau layan makin la dia suka menghina orang..

    BalasHapus
  4. Balasan
    1. Beda arti,gampang di malay artinya anak haram di Indonesia artinya mudah ... ha..haaa.

      Hapus
  5. Mamad raudhah

    Rilek la bro. Gampang dlm bhs indonesia bmaksud mudah.. Tunggu sahaja berita dari Lima 2017. Tp dgn situasi ekonomi dan politik sekarang aku x rasa ada perolehan besar akan dbuat.

    BalasHapus
    Balasan
    1. betol tu....dengar citer nak budget cut...harap mimpi jer

      Hapus
    2. Jangan stress bro...yg penting akan ada mpa terbaru nanti...

      Hapus
    3. Jangan stress bro...yg penting akan ada mpa terbaru nanti...

      Hapus
    4. Udah jangan saling ngumpat klo mau beradu argumentasi silakan secara sehat dan bisa di pertanggungjawabkan, tunjukan klo kalian itu orang yg berpendidikan tinggi , saya tidak akan membela orang indonesia maupun malaysia , yg saya salahkan adalah orang tak punya etika ketika beragument dengan memperolokan salah satu pihak, orang indo dan malay itu tidak ada yg salah yg salah itu politik ke dua negara

      Hapus
    5. syabas sobat doni sugara.. liat kalian ini baru sebetulnya.

      Hapus
    6. finally someone wise enough to separate defense and politic. thanks bro doni sugara.

      Hapus
  6. Mamad raudhah

    Rilek la bro. Gampang dlm bhs indonesia bmaksud mudah.. Tunggu sahaja berita dari Lima 2017. Tp dgn situasi ekonomi dan politik sekarang aku x rasa ada perolehan besar akan dbuat.

    BalasHapus
  7. Haha diatas pada alay lebai. Harusnya ud bisa dibuat pt DI ya.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ya,sebelumnya santer kabar produksi C295 akan di alihkan ke Indonesia seluruhnya . Tapi ada masalah ketidak siapan DI . A gar bisa terus kompetiti DI harus merevitaliusasi alat produksi sesuai dengan kemajuan zaman dan sekaligus memperbaiki management .

      Hapus
    2. @unknown

      Balik lg ke order dari dalam negri sbg triger utk mendapatkan lisensi. AU sampai saat ini mengoperasikan 9 unit C-295 (rencana order 1 ska/16 unit, tapi 7 sisanya malah mau pesen spartan:"pejabat yang lama")...india belum lama ini teken kontrak sekitar 50-an unit N-295, jadi kemana lisensi akan diberikan sudah terbaca

      Hapus
    3. @smilinghari,kue yang udah dimulut diambil lagi dikasihkan pada India .
      Kita ambil aja hikmahnya ,DI bisa lebih konsentrasi bikin N219,N245 dst ...
      Setelah N219 dapat Type sertifikat dari dirjen perhubungan udara ,butuh kira-kira setahun lagi untuk dapat seritifikat yang sama dari EASA. Itu juga harus dikejar minimal 3 pesawat diproduksi biar cepat terkumpul jam terbang dan test lainnya .Dengan 3 pesawat bisa dilakukan bermacam test diwaktu bersamaan .Kalau hanya satu yang digunakan untuk test maka butuh waktu lama . Masih panjang jalan yang harus dijalani ....

      Hapus
  8. kalau tak dapat beli pesawat.....beli la dulu baling2 first...and then beli tayar sebijik dan cun dan berbaloi

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kesian kat Suwandaru. Dia kurang kasih-sayang dan inginkan perhatian.

      Hapus
    2. @suwandaru ,Malay nggak ngerti baling2 ,doi ngertinya kipas pesawat.

      Hapus
    3. ahahaha.. beli brek pesawat dulu.ahahaha nnti tak tergelincur di landasan.. ahahaha malu dong negara kaya kok segitu..ahahahha.. radarnya juga dibeli.. nnti pesawat usa dan china ngak nyasar ke negara namek..ahaggag

      Hapus
    4. Proimpact@ Cem pesawat malon yg tak pernah terhempas,bercermin pakcik...kah kah kah

      Hapus
  9. PTDI lagi kusut mas wardana...

    BalasHapus
  10. ehh..ingatkan malaysia nak beli mpa made in indo..wkwkwkwk..

    BalasHapus
  11. Insyaallah tercapai juga2 cita 2 kita nak pakai mpa...

    BalasHapus
  12. Insyaallah tercapai juga2 cita 2 kita nak pakai mpa...

    BalasHapus
  13. naikkan minyak jadik 10 ringgit/liter baru la dapat beli mpa nie...or naikkan je la tax rakyat....lepas tu suruh rakyat makan kangkung la...baru setel kah kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kamu ni patut bercuti d rumah sakit aja. Krpada rakan dr msia, harap tuan tuan tidak lanjutkan amarah kepada rakan indo lain. Mereka ok cuma segelintir yg menghina msia, anda tak perlu terbabit sama bro. Berforumlah dengan berhemah.pls.

      Hapus
    2. iyaa .. kangkung kan makanan mahal di indon.. indon mana bisa .mkn kangkung

      Hapus
    3. maaf bro sekalian, suwandaru bukan orang indonesia, dia dari jiran kecil utara batam dan selatan malay, dan kalo bukan, paling dia admin blog, ya biar rame lah blog nya ini, just my opininon.. wkwkwk

      Hapus
  14. Layan kan aje bro. Ckp elok2 tak gune. Layan kan aje. Iye duit songlap. Duit komisyen. Makan kangkung, beli tayar, takde wang. Negara mereka tgh maju n kaya raya. Layankan aje

    BalasHapus
    Balasan
    1. jom sokong naikkan minyak banyak banyak...naikkan rokok tu......tax kereta kke...letrik ke....lepas tu jom songlap kuat kuat kih kih....baru la beli gambar pesawat nie kah kah

      Hapus
    2. ahahahaha... kamu lucu sawandru... ahahagahah.. gila lucu mcm org gila

      Hapus
  15. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  16. SAAB Swordfish is better! But a mix between CN-295 MPA and SAAN Swordfish would be nice!!

    BalasHapus
  17. kalau belipon rega naik 500 peratus ...lepas tu shoping sakan....naik jet privat kat italy ke...australia ke....belanja ring....handbag...diamon...best siot

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cukup wang nak gantikan altantuya tuh kah kah kah

      Hapus