15 Maret 2017

Fourth A400M Arrived in Subang

15 Maret 2017


RMAF Atlas M5-04 (photo : Santi Bianquez)

Fourth A400M Safely Home

SHAH ALAM: The fourth and final Airbus A400M Atlas air lifter touched down at Subang this morning, culminating a contract signed 16 years ago. Atlas M54-04 arrived following a two-day ferry flight from Seville, Spain, where the A400M Final Assembly Line is located.

Although Airbus has said that the 04 will be in the latest tactical configuration, it was hard to distinguish her from the other three already in service with 22 Squadron.

Perhaps a closer inspection after her official unveiling at LIMA 17, next week, will give us the heads up on her differences with the other three Atlases. As of now, RMAF is not saying anything about 04 let alone her capabilities.

22 Squadron received its first A400M in March 2015, the second late in the same year and the third last June. 01 is now in Seville, Spain undergoing upgrading on the Airbus expense. The aircraft will be fitted with the latest tactical configuration.

As for LIMA, at least two A400M will take part, 04 likely on static display while 02 or 03 will be involved in flying display. There is no word whether they will be part of the daily air show or will only take part in the opening ceremony show. Based on previous LIMA’s it is likely the A400M will only take part in the opening ceremony show.

(Malaysian Defence)

25 komentar:

  1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  2. Nice addition for TUDM airlift capability. Tahniah.

    BalasHapus
  3. indo kapan lagi pesan A400m?xixixi..

    BalasHapus
  4. berapa malaysia dapat komisyen nie????songlap???

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia songlap duit Indon to buy A400M

      Hapus
    2. Bro Saiful! Klu TNI-AU beli 4 unit, nk byr 8 TRILLION Rupiah senang amat sbb Indo sgt kaya, apatah nk byr 8 MILYAR (BILLION) Rupiah. TUDM nk byr 8 BILLION Ringgit pn susah sebab kita tak kaya macam Indo.... (RM 8 Billion = +/- Rp 24 Trillion. Kita baru BILLION, depa dh TRILION. Hebat!). Oh Ya! "Songlap"lah berapa banyak pun, asalkan utk ATM & TUDM khasnya supaya tiada yg tergelinggir mahupun terhempas...

      Hapus
    3. Indon memang kaya! sebab itu depa beli 2 dozen 2nd Hand F-16's!
      ...Malaysia nak beli 2nd hand jet pun tak mampu, sanggup tunggu sampai tahun 2020 untuk beli pesawat baru Rafale atau Eurofighter Thypoon!

      Hapus
  5. songlap ngak apa2 omm daru..asalkan pesawatnya menggunakan instrument tercanggih...gimana spec yang dipesan indo?..wksk

    BalasHapus
  6. Balasan
    1. Yup..malaysia songlap duit Indon untuk beli LCS!

      Hapus
  7. '' RMAF sememangnyer tak de wang nak beli jet pejuang baru,budget adapun hakikatnya untuk maintanance alatan militer yang sudah sedia ada sahaja''.....kwak kwak kwak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia sibuk kumpul duit songlap dari Indon untuk beli Rafale!

      Hapus
    2. omm daru..gue kangen banget ama loe..

      Hapus
  8. raja salman kasihlah tu najib wang donation...harab hibah lebih jet pejuang arab konon....harap f15 or typhon konon....kesian kwang kwang kwang

    BalasHapus
    Balasan
    1. soon Malaysia akan songlap Saudi Thypoon for free!

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
  9. Sian kat indon seekor ni yg menyalak tak habis habis... anjing salak bukit... bukit tak runtuh pun..ha ha ha..

    BalasHapus
  10. Sian kat indon seekor ni yg menyalak tak habis habis... anjing salak bukit... bukit tak runtuh pun..ha ha ha..

    BalasHapus
  11. selamat a400m nomor ampat. moga2 bisa jadi berkah buat smua. oceh

    BalasHapus
    Balasan
    1. alamak guwe pikir subang jabar, ternyata subang kampungnya om ipul haha!

      py kita kapan yak mendarat di subang jabar bneran, hadeuuhh manstab.
      slamet dech buat smua warga asteng

      Hapus
  12. tengok sikit la a400 tu ade enjin tak???kih kih

    BalasHapus
    Balasan
    1. ..ada...kita songlap dari indon tanpa bayaran!

      Hapus
  13. Jangan risau kita songlap sampai habis.. keh keh keh.. indon tak pandai nak songlap...sebab tu asyik dpt barang free je.. kih kih kih

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    2. huss ngakak wae ini maling deindeng, hus huss pulanglah ke alam muh sono! dari pade pala luh guwe godem haha!

      Hapus