27 Maret 2017

RHIB Paskal Bakal Diganti – Panglima

27 Maret 2017


The “M10” Roughneck by Ophardt (photos: Ullman Dynamics)

LANGKAWI 24 Mac – Aset Rigid Hull Inflatable Boat (RHIB) milik Pasukan Khas Laut (Paskal) akan menjalani proses penggantian sebagai salah satu transformasi peningkatan keupayaan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin berkata, proses penggantian tersebut akan dijalankan secara berpe­ringkat dan mengambil masa dalam tempoh tertentu.

Walau bagaimanapun, kata­nya, TLDM kini masih menjalankan proses penilaian secara teliti bagi memastikan pasukan itu menerima aset terbaik sekali gus dapat melaksanakan misi dengan berjaya.

“Selain daripada proses transformasi kapal, kita juga akan mempertingkatkan keupayaan Paskal secara berperingkat untuk menghadapi apa jua ancaman masa kini.



“Kita tidak boleh menggunakan aset lama yang menjejaskan keupayaan dan saya akan sentiasa menentukan Paskal sentiasa diberi keutamaan,” katanya.

Bercakap dalam sidang akhbar khas sempena Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2017 (LIMA’17) di sini hari ini, katanya, beliau tahu dan yakin dengan kemahiran Paskal apabila diperlukan.

Beliau mengulas mengenai ujian penilaian bot Roughneck M-10 keluaran Ophardt Maritim yang dijalankan oleh Paskal semalam.

Dalam pada itu, Ahmad Kamarulzaman berkata, aplikasi Keselamatan, Kesedaran dan Komuniti Maritim (K3M) mampu menjadi platform komunikasi terbaik antara masyarakat serta TLDM.

“Dengan adanya aplikasi itu, golongan nelayan terutamanya dapat membantu kami dan agensi lain membanteras ancaman di perairan serta insiden kemalangan,” ujarnya.

(Utusan)

38 komentar:

  1. Beli rakit sahaja kalo malon takde wang

    BalasHapus
  2. Songlap ajer dari Indon! buat apa bazir wang!!

    BalasHapus
  3. Bila malon tak de wang malon minta hibah boat kecik lagi ke canada,boatnya comel bisa angkut pisang

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bukan yindon ke banyak dapat barang hibah dari negara luar ni.. pengemis tul la.. keh keh keh..

      Hapus
    2. Cem black hawk brunei tuh keh,Cem kapal ronda from ausy itu keh,Cem kapal ronda maritim dari jepun tuh keh,Cem boat kecik burok hibah dari canada tuh keh...kah kah kah...hibah burok cume2 tak de wang 1 ringgitpun yg keluar kah kah kah

      Hapus
  4. Syukur Alhamdulillah. Bangga menjadi rakyat Malaysia.

    BalasHapus
  5. Ada juga org ambil tahu pasal aset negara malaysia.. inj menunjukkan mereka juga gentar dgn pembangunan aset malaysia... :)

    BalasHapus
  6. Ada juga org ambil tahu pasal aset negara malaysia.. inj menunjukkan mereka juga gentar dgn pembangunan aset malaysia... :)

    BalasHapus
    Balasan
    1. kami tidak gentar dengan Malay contoh sekalipun lagi lemah malay tak berhasil merebut ambalat ,di tanjung datu atm kicked by TNI ,terkaing-kaing .... baru diancam tembak oleh kapal perang TNI.
      Apalagi sekarang keadaan berbalik TNI jauh lebih kuat dari ATM , terimakasih pada ATM yang sudah melakukan WAKE UP CALL sehingga Indonesia mulai membangun militer .Telah terbukti saudara serumpun berkhianat disaat kami lemah .Sokongan malay pada gerakan acheh merdeka juga kami jadikan pelajaran .

      Hapus
    2. Kuat ke indon??.. kapalnya aja tembak rudal engak keluar... tank nya msk lumpur....setakat masuk dlm sawah padi...semua tank bisa buat... hehe...

      Hapus
    3. Macam rudal malon sea skua tuh ye melesap ke dalam laut,leopard boleh lewat lumpur kerana leopard punya kebolehan lewat bkn cem pendekar nak lewat lumpurpun takut lembik,mesti lewat jalan keras kah kah kah...bila leopard lewat sempadan berlumpur maka habislah malon tuh kah kah kah

      Hapus
    4. La dah nama latihan perang takan nak guna misil betul... ambil contoh yindon la.. latihan tembak misil sekali tak keluar. Keh keh keh.. nasib baik tak meletup kat kapal tu.. cer tgk kot2 enjin misil ada ke tidak.. jgn 2 kena curi..tank kami tak pernah lewat dalam melaksanakan tugasnya.. tak macam tank yindon.. belum apa2 dah sangkut kat lumpur...

      Hapus
    5. La dah nama latihan perang takan nak guna misil betul... ambil contoh yindon la.. latihan tembak misil sekali tak keluar. Keh keh keh.. nasib baik tak meletup kat kapal tu.. cer tgk kot2 enjin misil ada ke tidak.. jgn 2 kena curi..tank kami tak pernah lewat dalam melaksanakan tugasnya.. tak macam tank yindon.. belum apa2 dah sangkut kat lumpur...

      Hapus
    6. Cem sea skua yg melesap ke dalam laut nak tangkap ikan itu keh kah kah kah...itu kan katamu sangkut kat lumpur,jika pendekar tak boleh lewat lumpur,pendekar ATM tuh pake bra sahaje kah kah kah.
      ..macem mana malon boleh rebut ambalat,nak halau nelayan cina sahaje pun ATM tak de kuase,nak jaga rumah sendiripun ATM tak de kuase....aq gelak nak tawa baca komen awak tuh kah kah kah...komen keyboard warrior kah kah kah

      Hapus
    7. Itu misil latihan la... memang pakai buang...kenapa tank kami nak masuk lumpur kalau negara kami ada jalan bertar...malaysia dah dapat ambalt dan sipadan la... takpe kami takde kuasa halau nelayan china tapi tak gentar halau navy dan nelayan yindon harga mati tu... keh keh keh.. sila sentap...

      Hapus
    8. Kah kah kah...tak logic cakap kau ruk,aq tak ada cakap sea skua hbs pake buang,low qualitylah kau nih,aq cakapkan kenapa sea skua bisa lesap masuk laut,kenapa tak hantam mangsanya kah kah kah...kalo jaguh di jalan bertar itu bukan kereta kebal namanya,itu namanya lori kah kah kah...kapan pula kau ambik ambalat,aq tak tengok bendera
      malon di sana,bual sahaje kau kah kah kah...stupid comment cem komen budak2 kecik kah kah kah...nak halau nelayan cina bersenjata jaring dan tongkangpun tak de kuase,konon pula nak sentap TNI kah kah kah...ini ibarat kata nelayan cina itu wanita dan ATM tuh laki2 kokoh dan kuat,tapi apa daya laki2 kokoh dan kuat nih takutlah sama wanita....kah kah kah...aq gelak nak tawa sangat kah kah kah

      Hapus
    9. Sudahlah saya tak ambik pusing nak debat dgn kau,besok2 kau ntah cakap apa lagi,saya cakap A kau jawab B,di indonesia kau nih dikata asbun aka tak nyambung,komen2 kau tak logic cem komen budak kecik

      Hapus
    10. Nak halau nelayan cina dari rumah sendiripun tak de kuase...malon chicken ass hole Wkwkwk

      Hapus
  7. hati hati...enjin boat nie dapat hilang.....songlap kih kih

    BalasHapus
    Balasan
    1. Di songlap buat beli nasi lemak kah kah kah

      Hapus
  8. Ok. Whos winning? Malaysia ke Indonesia??

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
  9. Apa pasal gaduh ne. Indonesia dan malaysia masing2 ingin maju. Jgn saling mencaci . Jom sama2 kita bernyanyi dendang dan makan nasi lemak pergghh

    BalasHapus
    Balasan
    1. Indonesia Malaysia bersaudara, hanya orang berhati dengki saja yg suka menebar kebencian.

      Hapus
    2. Indonesia Malaysia bersaudara, hanya orang berhati dengki saja yg suka menebar kebencian.

      Hapus
    3. Tanda tanda bersaudara saling bantu dalam kesusahan .Indonesia lagi susah kena embargo ,kena krismon ,malay malah kirim kapal perang mau merebut tanah saudaranya .Apa itu tanda bersaudara?
      Mau mendirikan negara Malay yang dipertuan agung datang ke pagaruyung pinjam emas buat jaminan mata uang ringgit ,diberikan karena bersaudara. SUHARTO kirim guru /dosen ke Malaysia agar orang melayu pintar. Balasannya adalah kirim kapal perang .Apa itu saudara ??????????

      Hapus
    4. Banyak betul baca koran fiksyen sepatutnya banyak baca quran biar tenang dan bersih hati.

      Hapus
    5. Abdullah# itu bukan fiksyen,it's real,banyak2 baca sejarah ye

      Hapus
    6. Are u talking about the ambalat bro?

      Hapus
    7. Ada benarnya tentang isu yg dbgkitkan. Pd tahun 1920an ke 1950an terdapat ramai guru yg berasal daripada Indonesia d negara kita. It was the late Sukarno. Not suharto. Kemasukan guru2 ini td membawa bersama ideologi politik yg turut mempengaruhi penubuhan parti politik seperti KKM, Api dan byk lg.

      Isu emas pagar ruyung. Tiada bukti lg setakat ini tentang isu tersebut. Perkara ini mula timbul apabila matawang ringgit mula2 dperkenalkan. Nilainya bergantung simpanan emas @ gold reserve milik negara. Apatah lagi Yang Dipertuan Agung kita yg pertama berasal drpd negeri 9. Negeri majoriti etnik minangkabau. Hakikatnya negeri pantai timur memang terkenal dgn perusahaan emas jd isu perlukah kita meminjam emas drpd pagar ruyung masih dperdebatkan sehingga kini.

      Hapus
  10. Shed@ not ambalat bro...menurut yg saya baca dari keturunan kerajaan pagaruyung isu pinjaman emas itu bener adanya kerana surat perjanjian pinjaman emaspun ada...maybe raja dipertoan agung awak yg pertama tuh masih punya hubungan saudara dgn raja pagaruyung

    BalasHapus
    Balasan
    1. Another thorn in the side of Malaysian - Indonesian relation. Aku tidak berani utk mengulas isu ini sebenarnya. Tp sekiranya berbasis dan terdapat bukti Indonesia boleh mengemukakan tuntutan d mahkamah antarabangsa. Masalahnya tuntutan itu tidak dilakukan dan terus menjadi pertikaian sehingga kini.

      Hapus
    2. Shed @ kerajaan indonesia tak tuntut emas tuh,yg tuntut anak cucu raja pagaruyung tuh

      Hapus
    3. Then the Indonesian goverment should act on their behalf.. lets settle this issue once and 4 all. Kemudian kita boleh berpindah ke isu lain seperti tuntukan kawasan dan sbg.

      Hapus