08 Maret 2017

Malaysia Completes Sea Trials of First UAV-Capable Patrol Vessel

08 Maret 2017


The Malaysian Maritime Enforcement Authority will soon induct its first UAV-capable patrol vessel. Platform will significantly improve the service's maritime patrol and surveillance capabilities (photos : Malaysian Defence)

The Malaysian Maritime Enforcement Authority (MMEA) has completed sea trials of its first-of-class New Generation Patrol Craft (NGPC), the service announced via an official social media channel on 3 March.

The vessel, which is the first of six 44 m coastal patrol vessels ordered from Malaysian shipbuilder Destini Shipbuilding & Engineering under a MYR380 million (USD85 million) inked in 2015, is also expected to be commissioned "soon", an MMEA official Jane's spoke to on 6 March said, although no specifics were provided.



"The boat will be participating at LIMA 2017," she added, referring to the Langkawi International Maritime Exhibition, which will be taking place from 21 March to 25 March, indicating that the platform may be inducted before the event.

The NGPC has been based on a design by Germany-based Fassmer Shipbuilding Company, and will be the first vessels operated by the service to feature an organic unmanned aerial vehicle (UAV) capability. Each platform features a Thales Fulmar UAV launcher just behind the position of its primary weapon, which is namely the Aselsan 30 mm remote controlled naval gun. The UAV, which will be equipped with one high-resolution camera with automatic target tracking capabilities, can be recovered via a net-based retrieval system that will be deployed on the deck behind its bridge.

According to specifications provided by Destini Shipbuilding, the 297-tonne NGPC features an overall length of 44.25 m, an overall beam of 7.7 m, and a design draught of 1.95 m. The platform is powered by two 1,920 kW MTU engines, and can attain a top speed of 24 kt, and a standard range of 2,000 n miles at 12 kt. The ship can accommodate a crew of 41.

(Jane's)

85 komentar:

  1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  2. uav????pasti up grade harga...songlap punyer

    BalasHapus
    Balasan
    1. ahaha.... post malaysia sja pasti ada kamu yg mengomen songlap itu songlap ini... freeport apa khabar...ahaahahah.. kok emas papua amerika yg punya.. mesti pemerintah kamu ada songlapnya..aahahhahss

      Hapus
    2. kerana kbanyakan nonton sinetron katenye om caan,

      pusink pala berbi dah guwe haha!

      Hapus
  3. ingat yea sawandru... plan asal kpl apmm mmg ingin sebuah kapal yg boleh melancarkan uav .. dan ini hasilnya tiada lagi songlap2 di project2 berkaitan pertahanan.. dan kemungkinan kamu mendapat info yg tidak benar.. seperti blog pembangkang(pembangang)malaysia

    BalasHapus
  4. mantap jg pake uav ame meriam laut aselsan.
    eh ini yg wkt itu gosipnya pake disain damen yak, kluarnya beza

    kalo panjangan bisa lbh imbang disain kapalnya.

    BalasHapus
    Balasan
    1. nanti slametan suwandaru diundang yak, mo nyumbang lagu dipanggung, judul songnya song..bleb haha!

      Hapus
    2. semua informasi yg bisa dipercaya bisa anda baca di blog defencemalaysia mas.. disana ada artikel berkaitan kpl apmm ini.. yea mungkin diubah sedikit dari bentuk asal utk memenuhi keperluan cost guard malaysia... seperti gowind

      Hapus
    3. yea perlu pakai meriam kecil2 aja.. nnti kpl peronda apmm dibilang kpl perang..ahahaha

      Hapus
    4. 30mm sangat saktilah, bisa buat hantam pesawat/heli juge khan. lambung kapal pun bolong bila kena proyektilnya.

      bisa tinggal ganti cat body om proimp haha!

      eniway om proimp kurang melayu ah ngemenknya, curiga on nich haha!

      Hapus
    5. @bang proim...
      Kapal peronda kan basicnya dari kapal perang juga kan baang...
      Kalo di Indonesia ya bang.., sudah diplaningkan kalo terjadi perang kapal kapal peronda juga harus bisa diubah dengan cepat menjadi kapal perang.
      Bahkan kapal nelayan dan kapal pelayaran pun harus bisa dirubah jadi kapal perang.

      Ini sumbernya bang :

      http://www.dikti.go.id/menristekdikti-teknologi-kapal-pelat-datar-siap-penuhi-target-produksi-3-500-kapal-nelayan/

      Nah disinilah kemampuan desain harus dikuasai. Seharusnya malesia juga harus mampu membuat desain sendiri kapal perondanya.
      Seperti Indonesia semua kapal peronda dibina didalam negeri sendiri.

      Btw Tahniah buat malaysia.

      Hapus
    6. saya melayu borneo bro palu gada bukan org semenanjung..ehehe..jadi bahasa melayunya kurang sedikit disebabkan slangnya..ehehehe.lagipun tak salahkan di blog kalian saya ckp bahasa kalian.. saya selalu sinetron kok..ahahaha

      Hapus
    7. bro lutfi mmg kapal ini tidak didesain sendiri oleh anak tempatan kami tetapi blueprint nya kami beli sebab klu nak mula dari awal perlu masa yg lama utk dibuat dan memakan modal yg byk.. so jalan shortcutnya beli desaind yg sedia ada di pasaran tapi buatnya di malaysia.. eheheh.. insyaallah s klu sdh ada kepakaran nnti boleh desaind sendiri dari model asasnya

      Hapus
    8. bro lutfi mmg kapal ini tidak didesain sendiri oleh anak tempatan kami tetapi blueprint nya kami beli sebab klu nak mula dari awal perlu masa yg lama utk dibuat dan memakan modal yg byk.. so jalan shortcutnya beli desaind yg sedia ada di pasaran tapi buatnya di malaysia.. eheheh.. insyaallah s klu sdh ada kepakaran nnti boleh desaind sendiri dari model asasnya

      Hapus
    9. hadeuh om proimp ternyate korban sinetron euy, sama kyk di singapo jugelah.

      selamat berseluncur di blog ini pak cik haha!

      Hapus
  5. ini kapal NGPC..design dari Damen tu utk program OPV pula akan lebih besar berat dan panjang..3 buah kapal OPV akan dibuat oleh galangan tempatan

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yang ini desain Fassmer-jerman om...

      Hapus
  6. Alhamdullilah.. berjaya juga malaysia miliki kapal terbaru utk apmm ni.. selalu kapal kapal apmm adalah kapal kapal lama dari beberapa agensi kerajaa n seperti polis. Kastam dan Tldm...

    BalasHapus
    Balasan
    1. check dulu baling2 kapal nie ade tak???enjin ade tak???nanti songlap punyer

      Hapus
    2. Jangan risau sprm tangkap kaki rasuah setiap bulan dah skrg ni.. lepas semua musuh dalam lipatan ini dihapuskan.. aset2 kententeraan malaysia akan berada dalam keadaan terbaik... tapi ok la dari kri klewang tu.. belum apa apa dah terbakar...

      Hapus
    3. Jangan risau sprm tangkap kaki rasuah setiap bulan dah skrg ni.. lepas semua musuh dalam lipatan ini dihapuskan.. aset2 kententeraan malaysia akan berada dalam keadaan terbaik... tapi ok la dari kri klewang tu.. belum apa apa dah terbakar...

      Hapus
  7. Alhamdullilah.. berjaya juga malaysia miliki kapal terbaru utk apmm ni.. selalu kapal kapal apmm adalah kapal kapal lama dari beberapa agensi kerajaa n seperti polis. Kastam dan Tldm...

    BalasHapus
  8. Alhamdullilah.. berjaya juga malaysia miliki kapal terbaru utk apmm ni.. selalu kapal kapal apmm adalah kapal kapal lama dari beberapa agensi kerajaa n seperti polis. Kastam dan Tldm...

    BalasHapus
  9. Uav apa yg dipakai? Fix wing atau rotor?

    BalasHapus
  10. Malaysia butuh lebih banyak kapal semacam ini .Agar laut Malaysia aman bagi pelaut Indonesia juga . Sudah cukup banyak pelaut Indonesia yang di culik Abbu sayyaf di perairan Malaysia.

    BalasHapus
    Balasan
    1. iyaa brooo.. sbb aset yg ada tidak cukup utk cover seluruh lautan malaysia.. tapi jgn risau 6 ngpc seperti ini dan 3 opv akan dibina tak lama lagi..

      Hapus
    2. Unknow juga orng indo

      Hapus
    3. opss maaf bro caan..ehehe

      Hapus
    4. yoi om caan, doi beken bgt di blog jiran.
      kalo unknown beda lg tuch, bos kartu glinding itu mah haha!

      Hapus
  11. Pesan leluhur buang yg keruh ambil yg jernih.

    BalasHapus
  12. Tahniah MMEA bisa pake boat terbaru buat jayakan nelayan cina curi ikan di beting ali...wkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. aihh bro..smpi bila kita ingin saling menghina... bukan dpt apa2 najib sama jokowi aja klu jumpa berselfie bagai bergambar chill lah.. back to topic

      Hapus
  13. Yela...tembus 30 komen, ini pada ngobrolin apa sih?

    BalasHapus
    Balasan
    1. lagi ada yg konser nich om,
      nge hits di negeri jiran judul songnya..LAP dinyanyikan oleh om daru haha!

      tuch fansnya pada dtg tiket abis alias sold out haha!


      Hapus
  14. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  15. cuba tengok sikit....baling2 kapal nie hilang tak????

    BalasHapus
    Balasan
    1. om daru, bagi tiketnya dong, keabisan tiket nich, 2 yach satu buat om anti embargo haha!

      Hapus
  16. semoga kapal ini bisa digerakkan ke selat melaka buat menangkap lanun..utk rekod lanun di selat melaka semuanya warga indonesia..spt kes terbaru tahun lalu kapal tangki singapore di bajak lanun asal indonesia..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Halah,nak tangkap nelayan cina sahaje ATM tak de kuase,nak tangkap lanun sulu ATM tak de kuase,ATM hanya kuase songlap sahaje...engine di songlap buat beli nasi lemak...Wkwkwk

      Hapus
  17. iya TNI punya segala kuasa termasuk kabur naik teksi di lebanon..wkwkwkk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iya lah pula ATM pingsan saat baris 31 august di lubnan,ATM kurang gizi ya Wkwkwk...ATM jg curi ransum askar spain di lubnan,dari tanah air ATM tak dikasi ransum yg cukup keh...Wkwkwk

      Hapus
    2. Iya lah saya tahu ATM haibat sangat,bila ada gaduh antara hizbullah lubnan dgn askar israel maka ATM tak akan lari,ATM akan berdiri ditengah peperangan antara hizbullah dgn askar israel...ATM kan jaguh punya ilmu halimun Wkwkwk

      Hapus
  18. iyalah TNI hebat sama OPM aja ramai yg mati dibunuh..sama GAM aja ratusan mari ditembak..sama kelompok sipil santoso aja butuh 5 tahun mau ditangkap..perbarisan di dlm dewan aja kopasus udah pingsan..di perbatasan kalimantan ngemis makanan di pos ATM..padamkan api pun ngemis bantuan tetangga..wkwkwkk..kasian wajar 3 juta indon menjadi babu di malaysia negara gila perang beli alutsista ttp peluang kerja tidak di sediakan hingga berenang ke sini demi menjadi babu...kasian

    BalasHapus
    Balasan
    1. ^ orng indonesia, kelihatan bahasanya

      Hapus
  19. iyalah TNI hebat sama OPM aja ramai yg mati dibunuh..sama GAM aja ratusan mari ditembak..sama kelompok sipil santoso aja butuh 5 tahun mau ditangkap..perbarisan di dlm dewan aja kopasus udah pingsan..di perbatasan kalimantan ngemis makanan di pos ATM..padamkan api pun ngemis bantuan tetangga..wkwkwkk..kasian wajar 3 juta indon menjadi babu di malaysia negara gila perang beli alutsista ttp peluang kerja tidak di sediakan hingga berenang ke sini demi menjadi babu...kasian

    BalasHapus
    Balasan
    1. ^ orng indonesia, kelihatan bahasanya

      Hapus
  20. perbualan ATM dan TNI di lebanon
    ATM- om kamu punya kelengkapan apa aja dtg ke sini
    TNI-sy harus bawa wang setiap masa di sini om..ini arahan dari pak gatot..
    ATM-waduh kan ke sini mau jd pendamai kenapa harus bawa wang semasa operasi
    TNI-supaya sy bisa bayar tambang utk kabur naik teksi om spt rakan sy dulu..
    ATM-owh iya lupa pula indobatt kan terkenal sbln ini kerana pertama kali di dunia tentara kabur sama teksi..wkwkwkk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Maksudnya malon cuma bs eksport dadah Wkwkwk

      Hapus
    2. Banyak2 baca berita lon jgn sering baca UMNGOK yg penuh bual tuh,kalo indobatt tak berquality dan ada masalah pakcik manalah indobatt dapat medal dari UN,kl ATM coba hantar kesini ada dapat medal penghargaan dari UN,kl askar pencuri ransum manalah dapat penghargaan dari UN Wkwkwk

      Makanya banyak2 baca berita pakcik biar tak jadi katak dibawah tempurung Wkwkwk...kau tengok freeport company USA sahaje sekarang takut lihat pemerintah indonesia,kl freeport tak patuhi undang2 indonesia sila angkat kaki,kami tak takut USA kerna kami benar,beza dgn malon tak de kuase tak berani hadapi nelayan cina pake senjata tongkang di beting ali Wkwkwk...malon konon katanya punya scorpene modern dan Su30MKM jaguh dunia akhirat tapi nak hadapi nelayan cina lembik tak de kuase Wkwkwk...nak hadapi musuhpun di rumah sendiri ATM tak de kuase Wkwkwk..malon menghamba dan takut sama cina kerana 30 juta rakyat malon di kasi makan oleh cina,patutlah malon tak de maruah sebagai bangsa Wkwkwk

      Hapus
    3. Dia orng indonesia.

      Hapus
  21. Bual sahaje kau,kau bual dan banyak cakap macam najib,samalah kau Cem media malon tuh banyak songlap Wkwkwk...mana ada beratus2 TNI ditewaskan OPM,GAM...yg ada tuh berpuluh2 ribu askar ATM tak de kuase nak tangkap nelayan cina pake tongkang tiade senjata di beting ali Wkwkwk...di sabah ATM tuh lembik tak de kuase nak hadapi pengganas sulu,polis malonpun di culik abu sayaf di sipadan ATM pun tak de kuase,ATM takut hahaha...begitu jg di selat malaka ATM tak de kuase nak tangkap lanun pake parang mesti panggil TNI buat tangkap lanun tuh hahaha...dibeting ali tak de kuase,di sabah tak de kuase,di selat malaka tak de kuase,apanye ATM nih,lembik,manyak macam rosmah Wkwkwk,ATM cuma boleh kuase songlap engine sahaje keh Wkwkwk...terjun payungpun ATM nyangkut dipohon mesti panggil lomba nak tolong,memalukan wkwkwk...dipontianak PASKAU pingsan saat latihan bersama TNI,lemah Wkwkwk...yg ada tuh 1,5 juta rakyat indonesia bekerja di malon pakcik bkn 3 juta,media malon tuh penuh bual n songlap Wkwkwk...dari 30 juta rakyat beruk malon tak de satu pun boleh bine drone mesti panggil engineer indonesia yg bekerja sbg dosen di university malon,knp engineer malon tak boleh kerana engineer malon bodoh2 semua Wkwkwk...nak musnahkan 300 pengganas sulu ATM kerahkan puluhan ribu askar,puluhan jet pejuang,puluhan kereta kebal,tapi u look in the field tak de satupun pengganas sulu tewas kerana bom jet pejuang malon,yg ditewaskan ribuan pohon sawit dan pisang di sabah Wkwkwk...quality manusia malon itu setaraf ethiopia makanya banyak orang indonesia bekerja di malon Wkwkwk...kalo indonesia sudah banyak eksport senjata ke malon kalo malon cuma bisa eksport darah ke indonesia,memalukan wkwkwk...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Banyak tgk sinetron mamat ni... sebab tu otak tak bersambung...

      Hapus
    2. Banyak tgk sinetron mamat ni... sebab tu otak tak bersambung...

      Hapus
    3. Kasiannya malon nih banyak dosanya...Wkwkwk

      Hapus
  22. ingat indon ingatlah babu..ingat babu ingatlah tandas..di situlah tempat utk anda melihat indon di malaysia..iya cuma pencuci tandas...tak perlu tulis pjg2 cukup perkataan BABU aja...wkwkwkwkk..om telolet tandas om...wkwkkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. yang penting mereka kerja halal daripada maling! maling apa..silakan om daru n bos songlap lanjutken haha!

      Hapus
  23. ingat indon ingatlah babu..ingat babu ingatlah tandas..di situlah tempat utk anda melihat indon di malaysia..iya cuma pencuci tandas...tak perlu tulis pjg2 cukup perkataan BABU aja...wkwkwkwkk..om telolet tandas om...wkwkkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. ahh proxy war nich..paling ga jau2 nich
      haha!

      Hapus
  24. ingat indon ingatlah babu..ingat babu ingatlah tandas..di situlah tempat utk anda melihat indon di malaysia..iya cuma pencuci tandas...tak perlu tulis pjg2 cukup perkataan BABU aja...wkwkwkwkk..om telolet tandas om...wkwkkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. apa luh kate dah. baru punya hape yach bingung ngabisin quota haha!

      Hapus
  25. makan aja di beri sok berlagu..kasian negara besar ttp rakyatnya mengemis di negara org..indon akan menjadi babu di malaysia hingga kiamat...camkan itu don..wkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. kecilnya pernah dibully babu kyknya nich haha! CLBK nich yee

      Hapus
  26. nkri harga murah..garudadaku di kontolku..merah putih di pantatku..sini tni gue tantang loe..iwan bopeng aja berani potong tni ....tni kontol pantat..tni anjing bajingan..tni gak punya nyali sama polri aja mati dibekuk..tni anjing dipotong aja..hidup iwan bopeng...hidup pki..sokong opm merdeka dari inDOGsial

    BalasHapus
    Balasan
    1. probaganda(antiembalgo stail) murahan.
      uda abis kuota senyap..haha!

      bner2 dah proksi war modal kuota sehari haha!

      Hapus
  27. Beruk malon itu babu british,jaga istana british,negara miskin penampung senjata rongsokan...rakyat indonesia di malon tdk semuanya babu,ada yg bekerja sbg nurse,doctor,engineer,dosen....sementara beruk malon datang ke indonesia hanya sebagai penjual dadah dan teroris,beruk malon tak berquality Wkwkwk...harimau malasnya dikongkek najib Wkwkwk...ATM beruk cuma bisa kongkek,rogol dan rasuah sahaje,nak tangkap nelayan cina pake tongkangpun ATM lari terbirit2 ke dubor rosmah Wkwkwk....lawan nelayan cina pun ATMpun tak de kuase,ATM anjing disuruh pake bra sahaje Wkwkwk...hidup sarawakin merdeka dari beruk semenanjung beruk,sokong SSKM Wkwkwk....4 kata untuk negara beruk malon yaitu negara MISKIN penampung senjata rongsokan Wkwkwk,nak beli jet pejuang 1 skuadronpun butuh masa 20 tahun Wkwkwk,negara paling RASUAH di dunia enginepun bs di songlap Wkwkwk...negara CLEPTO,curi budaya orang,curi tanah sultan sulu,curi hasil karya orang Wkwkwk...negara BODOH,konon katanya lebih pandai dari indonesia tapi nyatanya nak bine uniform askarpun tak boleh mesti beli dari indonesia Wkwkwk....MALONKEY IS TRULLY BAD COUNTRY,NEGARA GAGAL TOTAL,NEGARA PENUH TAIK Wkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Eject dihanggar kok belum disebutin om...
      Satu satunya kejadian didunia tuh... 😁

      Hapus
    2. Luthfi@ Wkwkwk...kalo soal eject kat hanggar malon pokoknya bestlah bang...Wkwkwk

      Hapus
    3. Lagi malu bila kapal baru dilancarkan dah terbakar sampai jadi abu.. kesian.... oh kri klewang hi hi hi..

      Hapus
    4. Lagi malu bila kapal baru dilancarkan dah terbakar sampai jadi abu.. kesian.... oh kri klewang hi hi hi..

      Hapus
    5. Lagi malu dikata scorpene katanya paling modern di kawasan tapi ternyata tak boleh menyelam....Wkwkwk

      Hapus
    6. Tak menyelam konon tapi berapa banyak kapal indon nak kena jaga perairan sempadan sabah tu.... kalau kapal selam ni takleh menyelam kenapa takut sangat sampai kena kerah semua aset utama ke sana...takut la tuuuuu..kih kih kih

      Hapus
    7. Boat nelayan cina sahaje tak takut sama scorpene lembik malon apalagi TNI....kah kah kah...Boat nelayan cina pake senjata jaring akan tangkap scorpene malon yg ngapung terus Cem taik kah kah kah

      Hapus
  28. malon itu BABU british dan arab,demi jaminan keamanan dari british ATM rela jaga istana british dan bersihkan tandas queen elizabeth Wkwkwk....malon itu negara PENJILAT,demi wang hibah dari raja arab,sesama muslim di yemenpun diperangin...dasar negara laknat,malon akan dilaknat Allah kerana bunuh banyak orang2 muslim di yemen demi wang hibah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tapi lagi teruk jadi mangsa nafsu belanda... ramai anak indonesia kacuk dgn belanda... benih org asing... tanpa belanda jangan ingat indon tu cantik la... kih kih...kata orang dia lago teruk... org timur leste lagi bagus la.. takde la hadap dgn belanda cam indon tu

      Hapus
    2. eeiit dein, melanggar dot kom nich yee
      sini setor jidat biar lempeng otak mesummu godem dolo haha!

      Hapus
    3. Belanda boleh kasi TOT frigate SIGMA,kalo british apa kasi TOT keh,kalo malon terus menghamba ke british sampe kiamat kah kah kah....kerana ATM low quality queen elizabeth suruh ATM jaga istana dan tandas queen elizabeth kah kah kah...katanya dah merdeka tapi disuruh2 macem budak belian kah kah kah

      Hapus
  29. Dulu blog ni bersih tapi skrg mulai dikotori penyakit JG. Yg menghasut manusia bermusuhan itu dari golongan setan.

    BalasHapus
  30. Iya memang kalian semua setan ..

    BalasHapus
  31. songlap yg terserlah.....naper kim young un takut nak kirim rudal balistik kat kualalumpur????kerena takut enjin rudal hilang kena songlap

    BalasHapus
    Balasan
    1. Suwandaru@ Wkwkwk..bestlah pokoknya bang

      Hapus
  32. suwandru suwandru dan songlap jaya adik beradik ya..

    BalasHapus
  33. udah sembahyang engak kamu berdua ini..

    BalasHapus