28 Maret 2017

Surplus Kuwaiti Hornet for RMAF ?

28 Maret 2017


Kuwait Air Force F/A-18 Hornet (photo : almsral)

Kuwaiti Hornets

SHAH ALAM: Kuwaiti Hornets? There is a possibility that the excess fighter aircraft offered by Saudi Arabia are actually surplus Kuwaiti F/A-18 C/D Hornets. Former Combat AirForces editor Alan Warnes, who came for LIMA 17, tweeted today that “the RMAF has been offered surplus F/A-18C/D by Kuwait”.

Warnes did not state where he got the information on the Kuwaiti Hornets. This is interesting as in answers to my questions for LIMA 17, specifically on the Kuwaiti Hornets, the reply from RMAF chief Jen Affendi Buang was:
"RMAF already identified shortlisted new aircraft for its MRCA program. Currently, there is no plan in acquiring used aircraft to be used in country."



It was, for this reason, Malaysian Defence did not pursue the issue further during LIMA 17. Only to be sucker punched like this. So what gives? We are not sure but it will be a very interesting a couple of weeks doesn’t it?

And as for the surplus helicopters offered by the Saudis, it is likely to be Blackhawks based on conversations with several industry sources. But it is still early days, it was told.

(Malaysian Defence)

70 komentar:

  1. Copy paste dari blog Malaysian Defense. So how bro joni antipolisi?

    BalasHapus
    Balasan
    1. So what if we took news source from many military blog. The problem is you comment with your malon big mouth bull shit in indonesia military blog. Tak malu kah? Go speak bull shit in your own malon blog. Kenapa? Tak de wang? Kih kih kih

      Hapus
    2. As i said before. Cuba berkunjung ke blog2 pertahanan Malaysia. Luaskan pandangan anda. Ada forumer pertahanan Indonesia disitu. Tiada siapa yg akan halang selagi isu yg dbincang berfakta dan releven. Kamu post berita berkaitan negara lain kemudian tidak membenarkan komen dari forumer negara tersebut? Now thats "bull shit". Perkara ini pernah dbgkitkan oleh saudara luqman tetapi postnyd kerap dhapus admin.

      Hapus
    3. Percuma kau cakap banyak shed. Sekejap nanti di delete admin. Kami sesama bangsa indonesia bersatu kalo waktunya berhadapan dengan malon. Keh keh keh

      Hapus
    4. Berhadapan dari segi apa? Fakta ataupun pengetahuan @ knowledge. Setakat dgn ejekkan anak kecil pun boleh bro joni. Btw how old are u bro?

      Hapus
  2. tak ada wang, nak dapat gretongan dari saudi... :-)))

    BalasHapus
  3. Hanya inilah yang cocok untuk Malaysia ,tak usahlah bermimpi F/A-18E/F Super Hornet ....bagai Pungguk merindukan bulan ....
    Alam nyata memang tak seindah dalam khayalan ...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betol betol betol... menyesuaikan isi kantong dan bisa beli nyicil..😁

      Hapus
  4. Betul tu... jangan ingat zaman senang, F/A18 C/D from Kuwait was well maintain. Lupakan Rafale, Eurofighter, Super Hornet..Beggars can’t be choosers

    BalasHapus
    Balasan
    1. sepakat...selain well maintain, jam terbangnya juga masih dikit.

      Brazil hepi beli A-4 skyhawk, bekas pake kuwait dan sampai sekarang dioperasikan

      Hapus
    2. i still would prefer sh or gripen but not the super expensive typhoon and rafale. however, if we decide to take the Kuwaitis hornet offer, i think the mrca program should just be scrap and start again at 2025-2030 as we can just buy new 5th gen fighter to replace the mkm and hornet.

      Hapus
    3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    4. Jual mig29 dkt India beli f18 dr kuwait...byk dah save tu
      2030 boleh ganti f18 dgn pakfa

      Hapus
  5. kesian malaysia...nak harap donation and surplus ,tak de wang nak beli rafale or typhoon

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hei Dein, Indonesia itu tidak ngemis,tapi US sendiri yg mau hibahkan itu F16, dengan syarat Indonesia harus up grade itu F16, biaya upgrade itu jadi keuntungan buat US, mengemis dan negosiasi itu tak sama Dein, bagi US secara politik Indonesia itu lebih penting dan strategis daripada Malaysia, nah itu kau Dein jangan iri dan dengki, Indonesia tak sombong macam Malaysia

      Hapus
    2. Biar hibah tapi di upgrade pake wang US$ 750 million lon,bkn macam black hawk,kapal ronda dan boat kecik yg malon terima hibah cuma2 tanpa di upgrade...

      Hapus
    3. Salah satu sebab mengapa kami menolak program hibah blackhawk brunei adalah kos. Kos yg dperlukan bg menggantikan peralatan dan avionik yg telah dkeluarkan oleh pihak RBAF hampir menyamai kos pembelian pesawat baru. Wheres the logic in that.

      Kapal ronda yg dterima dripada jepun adalah utk kegunaan pihak MMEA dan bukannya TLDM. Pada pandangan anda apakah naik taraf yg perlu dlakukan terhadap kapal tersebut bg menjalankan tugasan constabulary? Its the coast guard bro.

      Pihak TNI AL juga pernah menerima hibah kapal kelas Waspada drpd Brunei pd tahun 2011. So the problem is??

      750 mil usd for 24 25 year old F 16. We bought 18 brandnew sukhoi 30mkm for 900 mil usd.. its ur money jd aku xkan ulas tentang isu itu.

      Hapus
    4. Shed@ waspada class tuh pun sudah dinaikkan tarafkan indonesia....no matter with u bro,but sometimes ur friend like dein,saiful etc always talk indonesia always take hibah tanpa bercermin malay jg sering terima barang hibah,so no matter with senjata hibah...ur friend like dein,saiful are too much talker without have knowledge about military,banyak cakap tanpa tahu tentang persoalan military,beza dgn dirimu bro

      Hapus
    5. Apakah tgkat upaya yg dlakukan terhadap kelas waspada dlm perkhdmatan TNI AL bro. Do share. Rasanya kapal itu seusia dgn kapal fac kelas perdana kami. Even with constant upgrade, age and metal fatigue is an issue.. hence the 15 to 5 plan.

      Jgn mudah terikut ikut rentak troller bro. Ramai yg menyamar sebenarnya. Heck, nick aku pun ada yg guna semasa d kaskus dulu. Aku berpegang kpd kata2 sahabat aku dsana dulu yg berkata "anda sopan kami pun segan". Lupa namanya. Bro combro ke apa ya. Lama sgt..

      Hapus
    6. Shed@ kapal ini dinaiktarafkan dalam engine,upgrade radar dan painting kapal supaya tak kena karat,boat ini cuma untuk boat patrol sahaje bro,not to use for combat

      Hapus
  6. walau bagaimanapun Indonesia tak boleh sombong, sebagai bangsa yg besar kita harus selalu belajar dan mawas diri, pelajaran dari Malaysia yg angkuh dan sombong pada waktu itu, kesombongan telah melemahkan mereka.

    BalasHapus
  7. yg pastinya pelajaran, kesihatan, bantuan utk rakyat tetap jln...sehinggakan ratusan ribu warga indon dtg b'kerja kemari...sehingga saat ini gak ada warga malaysia yg bermati-matian utk dtg ke indonisia bagi mencari sesuap nasi...sekadar untuk b'cuti memang ramai...itu lah tandanya malaysia sangat susah dan tdk punya wang...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cina penduduknya ada dimana mana bahkan di Indonesia ada yang jadi kuli atau tenaga kasar, tapi kami tak menghina atau merendahkan mereka.
      TkI datang ke malesia untuk kerja bukan untuk menjual dadah. 😝

      Hapus
    2. Dein@
      Wajarlah banyak orang Indonesia datang ke malesia!, dan aku rasa tak hanya ke malesia. Banyak juga ke singapor thailand philipin brunei dan tersebar keseluruh penjuru dunia.
      Aku rasa orang cina dan india lebih banyak ada dimalesia.
      Dan itu adalah strategi yang dijalankan cina untuk kuasai dunia. Dikuasai ekonominya dan peradabn budayanya. Dan ini terbukti cina mendunia karena pendudunya ada dimana mana. Jangan sempit pikirannya bro...😁

      Hapus
    3. Luthfi@ orang2 seperti mereka kl dijelaskan mereka bakalan gk terima bro cos otak dan mindset mereka o'on dan soak semua bung...mereka begitu bangganya bila berjuta2 tenaga kerja asing bekerja di negara mereka mulai dari lapangan kerja level rendah sampe level tinggi,bahkan mereka dgn bangganya berkata bhw mereka telah beri makan berjuta2 orang asing dinegaranya,apa gk bego tuh bro...bila lapangan kerja negara kita dari level rendah sampe level tinggi sudah dikuasai berjuta2 tenaga kerja asing berarti SDM negara itu tak berkualitas dan tak mumpuni,ini mah mereka bangga lapangan pekerjaan mereka di kuasai asing

      Hapus
    4. Otak malon mana kuat nangkep logika kayak yg mas songlap sampaikan. Ditindas rejim korup najib aja mereka nyatai kok. Wkwkwkwk

      Hapus
    5. Ya kamulah jago dan paling pinter dlm dunia. Karena itu ranking PISA kamu lebih banyak nomornya dari kami.

      Kamu yg paling super karean itu ranking universiti kamu yg paling mendunia berbanding kami.

      Hapus
    6. Bro abdullah

      Penat nak ckp pasal bro joni @ suwanduru..

      Hapus
  8. Just cheap rumors! Kuwaiti Hornets are older than Malaysia Hornets and exposed too much on Arabian extreme weather. Also transfer of any US made military equipment require US approval, which is unnecessary hustle.

    Malaysia should add another SuMKM squadron and wait by/after 2020 to buy European jet fighter!

    BalasHapus
    Balasan
    1. dengar citer nak buy europhean fighter jet after 2100 kih kih

      Hapus
    2. @Saiful Azmi Husen ,susah sekali kamu mengerti Kerajaan malaysia lagi tak ada wang ,mau bankrut ,kamu masih menginginkan MKM tambahan ?????????

      Hapus
    3. @saiful
      pada saat ini apa yang sdh dibeli malesia? Hampir semua negara sea pada beli mainan alat perang malesia tak ada kabar, yang ada kabar hibah dari negara lain.
      Dan yang kami dengar malesia menunda pembelian alat perangnya karena tak ada wang.

      Harga minyak merosot tajam sangat berpengaruh pada ekonomi malesia!. Dan dampaknya pada pengadaan alat perangnya yang anggarannya kecik sangat. Bahkan biaya perawatan sahaja kecik takda wang. Kesiaann... 😞

      Hapus
    4. What extreme weather?? Unlike Malaysia their climate is not as humid. Cuaca dan suhu d sana lebih kurang sama dgn cuaca regenariton depot d arizona. Pasir? FOD? Bro, their attrition losses is way lower than ours. Kenapa agaknya?

      Tiada sebab utk pihak kongress menghalang pemindahan aset kpd kita. Mereka turut melulus beberapa EDA (yg ditolak) kpd negara kita. Lgpun inilah masa yg sesuai utk kita menerima "bantuan" seperti diatas. US sedang berusaha utk melemahkan pengaruh cina d rantau asia tenggara.

      European jet fighter? Apa? The super expensive euro flyers(typhoon /rafale). Ok ill pass. Ill pick the superbug or the grippen over those overprised jets.

      Hapus
    5. Malaysia can get another squadron of spanking brand new Su30MKM at the cost of upgrading former Kuwaiti Hornets! thus, Only dumb ATM generals will agree with Kuwait Hornet options!

      I am glad you're not the one making decision on ATM procurement's, otherwise Malaysia will end up buying variety of weapons at similar class, but with nightmare maintenance as happened with Thailand and Indonesia! look really stupid with Singapore LOL!

      Hapus
    6. Nope. Malaysia tidak berminat utk menambah bilangan pesawat buatan russia tersebut dsebabkan pelbagai faktor (kita akan bincgkan secara terperinci kemudian). Btw the current fly away price for the flankers is about 70mil usd. Berapa pula kos tgkat upaya pesawat hornet TUDM tempoh hari bro??

      What nightmare? Kebanyakan alat ganti bg pesawat F/A 18 versi C & D adalah sama. TUDM juga telah mempunyai peralatan, simulator dan kakitangan yg terlatih dlm penyelenggaran pesawat tersebut.

      Sekiranya diterima, pesawat Mig 29 akan dtamatkan pkhdmatan jd tidak wujud isu "maintanance nightmare" seperti yg dperkatakan.



      Hapus
    7. Sekiranya Malaysia berminat dari dulu lg kita telah menerima tawaran Russia bg menukar kesemua pesawat Mig 29 dgn 6 unit pesawat Sukhoi 30Mkm.

      Hapus
    8. Hakikatnya perolehan pesawat terpakai daripada Kuwait pun adalah tipis buat masa ini.. apatah lg mrca.

      Hapus
  9. Sawandaru,songlap,unknown. Nie la pengotor yg suka menghina. Dgn alasan dlu kami hina anda. Cuba fikir dtng blog orng hina tentera kami. Skrng nie blog korng hina plak tentera kami. Baca blok komen2 dari awal siapa yg menghina dlu.ki tngk balik komen2 blog defence mlaysia. Ki bole beza.siap mul menghina dlu itu lah yg suka memulakn dlu sbnrnyan campak kemna perangai tetap sama.cermin balik diri. Baca balik kome korng.itullh cermin diri korng sbnr. Blog nie dlu ok. Bole bincang n kongsi secara ilmiah. Tp start masuk 3 orng nie. Dh ckup bodoh aku baca. Dgn fakta cedok utk kepuasan dir sendiri. Nk komen mcm nie. Sembang tempat lin ini blog Worldwide.utk admin klu tak mmpu nk tpis. Ubah defence studies kepada indonesia defence.tak ada benda yg ko bole studies klu ko biarkn orng2 mcm nie tros komen

    BalasHapus
    Balasan
    1. Keep calm bro 😊
      Bung admin mohon dijaga lapaknya..biar nyaman seperti yg dulu,masukan saja dr pecinta militer Indonesia.. 🤗
      Salam persahabatan 🇮🇩🇲🇾

      Hapus
    2. Amirul@ sejak blog ini ditubuhkan thn 2009,saya sudah ada kat blog ini,tapi saya selalu jadi silent reader sahaje,sebelum orang2 forumer malay datang kat blog ini semua aman2 sahaje...maybe not u,maybe not Shed,maybe not luqman,but the others from malay always hinakan indonesia,awak jgn buta hati dan mata,sebelum Suwandaru pun masuk kat blog ini sudah banyak forumer malay yg suka hinakan indonesia cem yindon,indon babu,indog,indon miskin,jadi jangan salahkan bila saya dan teman2 yg lain jg hinakan teman2 awak tuh...saya dgn forumer malay yg sopan tak pernah gaduh,malah saya bertukar ilmu dgn teman2 malay yg lain like Shed anuar

      Hapus
    3. sorry about the etiquette of my fellow malaysian. but i disagree with the way you handle. you should not join suwandaru with his stupid songlap post which always start the stupid bickering between malays and indo though sometimes the malay started it. i know you're knowledgeable about defense stuff base on the exchange between you and shed anuar. please don't destroy it by joining the idiots that badmouth about other people country. let's keep on exchanging idea and knowledge about defense. cheers mate.

      Hapus
    4. Awas bro luqman takot d delete admin

      Hapus
    5. Luqman@okey,i got ur opinion ,i am so sorry for that,tapi bile ada forumer malay yg suka hinakan indonesia lagi maka saya akan bully jg mereka

      Hapus
    6. @songlap jaya, well that's your right to defend yoir country image. i have no right to stop you. let's hope for the better bro.

      Hapus
  10. I think it is true. Nothing you can study here because 90% comments posted here are all about hatred, being childish. Admin did not play his major role to make this blog great. Some comments which showing hatred or anger should be banned. Admin to busy with something else i guess.

    BalasHapus
  11. I think it is true. Nothing you can study here because 90% comments posted here are all about hatred, being childish. Admin did not play his major role to make this blog great. Some comments which showing hatred or anger should be banned. Admin to busy with something else i guess.

    BalasHapus
  12. Masalah besar Indo ni ialah dengki. Dia org bukan reti dosa pahala. Ingat dosa tu kat luar je. Dalam internet Allah tak marah.

    Kalau kita buat kajian, kita akan dapati tiada blog Malaysia yg buat cerita memburukkan Indonesia. Tinggal perkara dosa krn ianya membuatkan kita akan dijauhkan dari Allah.

    Selalunya komentar dari Malaysia hanya bila komen yg busuk dari Indo je baru ada respon dari Malaysia.

    Cuba perhatikan.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Saya terpaksa menyokong kenyataan bro abdullah dari segi ini.. tp bukan bab dengki tula. Theres seems to be this ultimate hatred towards Malaysia. Bermula dari isu ciplak, panggilan "indon" (sama seperti singkatan nama jepang) hinggalah ke isu2 remeh seperti pulau jemur. Isu ini pernah dperdebatkan oleh forumer Malaysia dan juga Indonesia d kaskus sekitar tahun 2008 - 2009 (termasuk saya).

      Hapus
  13. Engak apa pak ini asam garam kehidupan..biarin lah mau dengki kek..jahil kek mangka nya negeri nya sering d tempa bencana ini santunan dari yg maha esa...itu pon klu sedar..klu masih lupa diri akan d gulung negeri nya loh itu janji yg esa kmu ada baca QUran engak...bohong aku bohong lah Quran

    BalasHapus
  14. Balasan
    1. Kta tunggu dan lihat negara nya akan kucar kacir lih

      Hapus
  15. Ya sama-sama songlap. Yg bedanya Malaysia diranking yg ke 55 dan Indonesia di rankin 90 dr 176 negara.

    Indonesia masih jago.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lebih bahaya Pemimpin tertinggi korups dari pada rakyat biasa . Seorang pemimpin ibarat kapal dia adalah nahkodanya . Maju/mundur suatu negara dia yang tentukan .Buktinya ekomomi Malay meredup ditangan Najib karena korups .CTRM adalah company strategis milik kerajaan dan lagi untung tapi diam diam di Jual pada krony umno oleh mentri keuangan . Malaysia terpaksa beli A400 agar CTRM dapat order .Negara rugi dan Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary dapat uang banyak .
      Seluruh sektor kehidupan Malaysia mulai air minum,gula,McD,Elektrik,motor sebut saja brand nya ,kereta ,landasan pesawat ,atau apapun yang anda butuhkan adalah kepunyaan Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary.Malaysia sudah dijual pada konglomerat .Tinggal tunggu masa saja konglomerat ini bankrut dan di beli pengusaha kaya Indonesia maka mutlak Malaysia milik Indonesia.
      Tahniah Tan Sri, You earn this all, on your own!!
      Malaysia is not Malaysians anymore, its YOURS!! Entirely yours!
      Kenyataan ini menyakitkan bagimu Malays ,tapi paling tidak saya sudah kasih warning pada kalian apa yang bakal terjadi .Mengkritik bukan tanda benci tapi tanda ada perhatian . Terserah anda mau marah ke ,benci ke ,saya tak peduli .

      Hapus
    2. Kalau pengusaha Indonesia yang beli masih aman karena bagaimanapun kita sama melayu ,tapi kalau pengusaha singapure beli ,cilaka bagi Indonesia juga .

      Hapus
    3. SAYA SEKELUARGA INGIN MENGUCAPKAN BANYAK TERIMAH KASIH KEPADA AKI NAWE BERKAT BANTUANNNYA SEMUA HUTANG HUTANG SAYA SUDAH PADA LUNAS SEMUA BAHKAN SEKARAN SAYA SUDAH BISA BUKA TOKO SENDIRI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN AKI YG TELAH MEMBERIKAN ANKA JITUNYA KEPADA SAYA DAN ALHAMDULILLAH ITU BENER2 TERBUKTI TEMBUS..BAGI ANDA YG INGIN SEPERTI SAYA DAN YANG SANGAT MEMERLUKAN ANGKA RITUAL 2D 3D 4D YANG DIJAMIN 100% TEMBUS SILAHKAN HUBUNGI AKI NAWE DI 085-218-379-259

      Hapus
    4. @ibu tuti ,fack off!!!!

      Hapus
    5. Bro unknown 11.31

      Anda terlalu byk membaca blog politik Malaysia. U got to read between the lines. Jgn percaya 100 peratus. Ive met Tan Sri Shed Albukhary once. Nice guy.Elektrik adalah d bwah seliaan TNB. Sebuah syarikat glc. Byk lg kesilapan dlm fakta yg kamu kemukakan but lets leave it there.

      Hapus
    6. TNB beli elektrik dari siapa? = IPP.
      IPP terbesar di Malaysia ialah Malakoff.
      Malakoff milik siapa? = Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary.
      hanya untuk direnungkan .

      Hapus
    7. Berapa jumlah peratusan tenaga elekterik yg dbekalkan oleh pihak IPP bro? Bagaimana pula dgn syarikat genting power plant milik family lim goh tong? Kenapa hanya syed mohktar sahaja yg dsebut? Enough on that. Bukan Malaysia sahaja yg mengamalkan konsep IPP. Its not new or "shocking". Itu sebabnya aku ckp.. x payahla baca sgt blog politik ni. Dah mcm prophet of doom je jalan ceritanya.

      Hapus
  16. Hahaha...Sekadar ilusi Indon kerana hasad yg melampau. Bacalah dari sumber yg lebih reliable bukan syok sendiri.

    Walaupun itu perkara yg kamu mahu dengar hakikatnya Malaysia tetap maju ke hadapan.

    Kami tak pernah peduli kalau Indonesia maju dan tiada kaitan dgn kami kelemahan yg ada di Indonesia.

    Kami sentiasa sedar cabaran dihadapan dan harus sentiasa menambahbaik jika ingin terus maju.

    Beza Malaysia dgn Indonesia ialah kami diajar melihat perkara yg salah itu yg salah. Sedang rata-rata Indonesia mengaitkan kesalahan dgn negara.

    Contohnya Nordin Mat Top yg digelar teroris maka kami tidak membantunya kerana dia berbuat salah.

    Manakala Indonesia tetap membela kesalahan kerana dia org Indonesia contohnya Aishah yg membunuh King Jong Nam.


    BalasHapus
    Balasan
    1. sebenarnya saya malas begaduh soalan politik tapi kamu terlalu bangga dengan ranking korupsi .
      " Beza Malaysia dgn Indonesia ialah kami diajar melihat perkara yg salah itu yg salah. Sedang rata-rata Indonesia mengaitkan kesalahan dgn negara.".
      sudah jelas di banyak kes Najib terlibat korupt dan pembunuhan ,zalim ,faktanya Najib masih berkuasa .Saya malas melanjutkan .cukup sampai disini.

      Hapus
    2. Al banji @ awak ni keyboard warriorlah,di mana2 di seluruh dunia banyak negara yg membela warganya walaupun warganya itu salah seperti warga australia yg dihukum mati di indonesia kerana pasal dadah...kerajaan indonesia wajib bela aisah walaupun dia salah,oleh sebab itu kerajaan indonesia sediakan lawyer terbaik malaysia buat bela aisah,itu proses hukum pakcik,tdk ada yg salah dgn itu,bilapun aisyah dihukum mati mahkamah malaysia tak de masalah pakcik,yg penting kerajaan indonesia sudah ada niat dan usaha untuk melindungi warganya...yg salah itu bila kami tak terima proses hukum malaysia dan intervensi hukum malaysia...tak ada yg salah dgn itu pakcik

      Hapus
    3. Theres two side to that story. Sama seperti suharto. Some people adore him yet others dont. Politik dimana pun sama. Apa yg dperlukan adalah pemimpin yg tegas dan mampu membuat keputusan yg betul dgn pantas walaupun kadangkala tidak diterima rakyat. Just look at the Lahad Datu standoff in 2013. It took nearly a month 4 our leaders to say that enough is enough. Once the MAF was mobilise they make quick work of the Sulu Intruders. But sadly not before the death of 8 policeman.

      Hapus
    4. Songlap jaya

      Yup thats true. Malaysia juga ada membantu dari segi perundangan bg rakyatnya yg terlibat dgn jenayah d luar negara (drug trafficking, sexual assault and ect). Ianya bukan perkara baru.

      Hapus
  17. Ya kamu boleh kata apa saja. Buktinya ada?

    Saya bukan suka dgn Najib tapi adalah salah jika menjatuhkan hukum tanpa ada bukti yg kukuh. Dunia ini ada tuan. Kalau dia salah satu masa nanti Allah akan beri keputusanNya. Tiada siapa yg boleh lari dariNya.

    Dia memberi kerajaan kpd sesiapa yg dikehendaki dan menjatuhkan sesiapa yg dukehendaki.

    Org yg lebih bersalah ialah yg memburukkan org lain dgn memfitnah atau mengumpat.

    BalasHapus
  18. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  19. Ok guys. Stop it. Rase dh nak reda isu songlap nie. Xperlu tambah isu lain mcm Ranking Korup ke balas komen ke, politic, jual beli saham. just focus on the smart disccusion About military. Everyone have a right to defence thier county image. Let ban all stupid hatred comments . And make this blog better as Jane's blog for example. Without care from which country this admin is. Good article, we share our opinions

    BalasHapus