17 Maret 2017

Malaysian Defense: Budget Hinders Military Asset Procurement

17 Maret 2017


RMAF Hawk 208, F/A-18D Hornet, MiG-29N, and Su-30MKM (photo : RA AZ)

MELBOURNE, Australia — Malaysia’s military continues to struggle to implement plans to recapitalize its assets, as the government’s budget is battered by slow economic growth mainly due to falling oil revenues. 

As a result, major procurement programs for the Malaysian Armed Forces have mostly been put on hold even as existing platforms rapidly approach obsolescence. For the Royal Malaysian Air Force, this means that badly needed fighters, trainers, helicopters and maritime patrol aircraft will unlikely be acquired in the short to medium term.

Situated alongside the vital maritime trade routes and the hotly disputed islands of the South China Sea of which it partly claims, Malaysia faces a unique geographical challenge, as its territory is split by the South China Sea into two separate landmasses 365 miles apart at its narrowest point.

This has had the effect of spreading the RMAF thinner, with the service recently moving a squadron of BAE Hawk 108/208 light attack aircraft to eastern Malaysia in response to continuing unrest and lawlessness in neighboring southern Philippines. This has spilled over into Malaysia on a number of occasions in the form of kidnappings and even an armed insurrection in 2013 that necessitated a military operation, including airstrikes by RMAF aircraft, to it put down.

RMAF F-5 Tiger II (photo : TK)

Malaysia’s $3.6 billion 2017 defense budget represented a 13 percent drop from 2016’s budget. And it represents 1.2 percent of gross domestic product, taking defense spending in real terms down to 2002 levels.

The budget includes $104 million to the RMAF for procurement, but as Malaysian defense analyst Dzirhan Mahadzir told Defense News, this will be used to pay for ongoing programs rather than new acquisitions. 

This will include the first delivery of an eventual total of six MD 530G armed scout helicopters by MD Helicopters planned for the end of 2017. Malaysia’s defense minister, Hishammuddin Hussein, has confirmed the program will go ahead, with the helicopters assigned to Malaysia’s Eastern Sabah Security Command and based at the eastern state of Sabah on the island of Borneo.

The ongoing upgrades to various RMAF platforms will also continue, with contracts for upgrades to the Hawks, Lockheed Martin C-130H Hercules airlifters and Sikorsky S-61 Nuri helicopters expected to be signed this year. Malaysian aerospace company Airod is expected to perform the upgrade in conjunction with a foreign partner.

The details and requirements of the Hawk upgrade have yet to be released, but both the C-130Hs and S-61s will require cockpit and avionics upgrades. Airlift is one area where Malaysia is well-equipped, with deliveries of four Airbus A400M strategic airlifters completed with the delivery of the last aircraft. These will join 15 C-130Hs and seven Airtech CN-235 transports already in the RMAF inventory.

RMAF MB339 (photo : Chenjun)

However, the RMAF’s major procurement programs still remain unfunded and look to be the case for a while yet. Malaysia is seeking a multirole combat aircraft, or MRCA, to replace the survivors of 18 MiG-29N/NUB Fulcrums acquired in the mid-1990s, with the Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Boeing F/A-18E/F Super Hornet and Saab JAS-39 Gripen having all been touted for the MRCA program, with the first two believed to be the preferred choice.

Malaysia’s budgetary constraints have, however, contributed to a stalling of the MRCA competition, although Saab is still marketing the Gripen in Malaysia, believing it is offering the best solution to a budget-conscious customer. In the meantime, a handful of MiG-29s continue in service, although Defense News understands their flying hours are carefully conserved in an effort to preserve airframe life.

The RMAF currently flies 18 Sukhoi Su-30MKM Flankers alongside eight older F/A-18D Hornets as its primary combat aircraft. And although these remain capable aircraft, Malaysia needs more front-line fighters to be able to properly defend its airspace along with other platforms outlined at the beginning of this piece. 

However, the medium-term outlook for increased Malaysian defense spending is poor at best, and the longer its aging assets soldier on without replacement, the harder the country will need to work to get back “on the curve” when the times comes.

(DefenseNews)

49 komentar:

  1. Heheheh...ini kisahnya tentang apa yak?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ini kisah tentang negara jaguh yang memotong anggaran pertahanannya sebanyak 13 persen dibanding tahun lalu .Anggaran yang ada hanya di gunakan untuk program yang sudah jalan,dan sedikit upgrade sekedar untuk bisa memperpanjang umur alutsista yang sudah tua dan takkan ada pembelian baru ,sebab ekonomi Malaysia lagi deman karena kurangnya pendapatan dari sektor minyak bumi padahal minyak bumi adalah penopang utama ekonomi Malaysia,pertumbuhan ekonomi juga melambat karena ringgit terjun bebas .Kira -kira begitu dan " caan "ngelesnya nggak ketulungan ....in other words "Lagi bankrut ".

      Hapus
    2. Ya sudah lama kedengaran suara yg ingin Malaysia bangkrut tapi Alhamdulillah masih baik-baik saja.

      Jangan nanti org yg mengharap yg sendiri bangkrut.

      Hapus
    3. Tunggu saja LIMA di langkawi tanggal 21 hingga 25 mac ini.. klu ada pembelian aset baru pasti diumumkan.

      Hapus
  2. ini kisahnya gimana sebuah negara pintar menggunakan uang yang ada untuk memaksimalkan keuntungan pembelian alusista..membeli dengan hemat,bukan cara mengila..wkwkwk..mementingkan hidup rakyat dengan mengadakan fasiliti seperti pendidikan,kesihatan,keselamatan yang bertaraf dunia...tidak semata2 hanya memperkuat militer tetapi kualitas hidup rakyatnya setaraf korut...hahahahhaha..

    BalasHapus
    Balasan
    1. nie tentang tak de wang la....harap donation raja ereb nak kasih hibah kah kah kah kesianyer....typhon or f15 konon...kih kih

      Hapus
    2. Yang dikawatirkan setelah raja arab kasih hibah pesawat itu mesin dijual buat beli nasi lemak dan kangkung..😁

      Hapus
  3. Alhamdulillah dan terima kasih diatas keprihatinan tetangga. Hidup kami di Malaysia baik-baik saja.

    Aset baru yg dibeli berdasarkan kemampuan dan kepentingan strategik Malaysia. Aset yg ada insya Allah mencukupi utk menghadapi musuh.

    Kami amat bersyukur kpd Allah yg memberi nikmat yg begitu banyak kpd Malaysia. Tidak kaya tapi masih mampu membantu kpd yg memerlukan.

    BalasHapus
  4. bukan ngak ada. budget nya lari ke lain. pembangunan menyeluruh untuk capai negara maju tahun 2020. itu yg dikejar targetnya maka nya pertahanan di hold. datuk najib itu sama kaya bapanya. menteri pembangunan. lihat saja skrng projek mega bermunculan. MRT2, Pan borneo, petronas rapid pengerang, tun razak exchange, dll hingga ratusan billion.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Projek kilang buat kasut ,handbag ,necklace,ring ada tak .... agar firstlady nggak perlu jauh shopping ke Europe pakai privat jet kerajaan???

      Hapus
    2. Itu ko tanya dia sendiri, klu urusan politik atau apax2 aku ngak mau tau. biar pun projek diatas sebahagian nya aku x setuju. tapi klu untuk kebaikan rakyat. ok x ada masalah.

      Hapus
    3. Project MRT itu biasa sahaje,yg luar biasa tuh project najib n rosmah keruk uang negara buat foye2,sayapun pernah tengok rosmah pusing2 kat eropa foye2,kesana pun rosmah pake jet pribadi yg dibeli pake wang rasuah ratusan billion dollar

      Hapus
    4. indonesia nak siapkan 15km MRT pun semput. dah beroperasi ke MRT Jakarta?

      Hapus
    5. MRT Indonesia lebih panjang dari panjang dari malay,dari jakarta sampe surabaya pakcik,sekarang projectnya lg berjalan

      Hapus
  5. Berharap Malaysia baik baik saja, karena Indonesia Malaysia negara jiran serumpun, apabila satu jatuh pasti berpengaruh pada lainnya, Long Live Indonesia Malaysia.. Amin

    BalasHapus
  6. Malaysia fokus kepada kebajikan dan pembangunan negara sekarang ni... itu lebih penting dari membeli aset ketenteraan.. senjata yg ada cukup untuk berhadapan musuh musuh yang ada ... tapi kalau indonesia ingin bertanding jumlah aset.. ini la masanya sebab negara kami hanya memakai aset 2 lama... insyaallah bila ekonomi dah baik nanti.. segala perancangan akan dipenuhi.. projek lms dan lcs masih on track.. itu pun dah cukup setakat ni...

    BalasHapus
    Balasan
    1. @Dein ,kamu jelas sekali Typical malaysian.Kalau kuat mau bertanding dan mengalahkan .Menghamba pada yang kuat dan menekan pada yang lemah .
      Indonesia tidak punya mental seperti itu. Kami aman saja berbatasan dengan PNG,Pinoy bahkan masalah perbatasan bisa diselesaikan dengan baik tanpa membuang masa yang panjang .Sekalipun mereka lemah secara militer. Tapi masalah perbatasan Malaysia tidak satupun yang selesai dengan jiran ? Artinya Indonesia lebih bersahabat dan menghargai negara yang lemah sekalipun . Yang lemah bukan untuk di injak seperti Malaysia mengirim kapal perang ke ambalat saat Indonesia lagi lemah ekonomi dan kena embargo .

      Hapus
    2. Sudah2. Tak perlu berperangai budak kecik. Balas membalas. Kamu boleh senarai setiap perkara dari ambalat sampai ke nasi goreng dah sebagainya dan kami boleh melakukan perkara sama dari tindak balas media anda yang provokasi hingga ke isu isu lain. Sampai bila kan?

      Berperangai matang. Semoga Indonesia terus maju dan Malaysia juga

      Hapus
    3. Sudah2. Tak perlu berperangai budak kecik. Balas membalas. Kamu boleh senarai setiap perkara dari ambalat sampai ke nasi goreng dah sebagainya dan kami boleh melakukan perkara sama dari tindak balas media anda yang provokasi hingga ke isu isu lain. Sampai bila kan?

      Berperangai matang. Semoga Indonesia terus maju dan Malaysia juga

      Hapus
    4. Unknow... kamu sendiri kata malaysia lebih kuat dari indonesia.. padahal kami anggap kamu lebih kuat dari kami...kami mempertahankan kedaulatan kami pun dianggap mencabar kedaulatan indonesia... kalau kami tak jaga kamu kata kami tak peduli pasal kedaulatan kami... kamu kata malaysia membuli indonesia masa kamu kena sekatan ekonomi.. ok.. camna lak indonesia mengganyang malaysia semasa kami mula2 merdeka dalam keadaan kami serba kekurangan.. sehinggaka terpaksa meminta bantuan tentera komanwel.. tu pun teruk dikatakan kami menyusu dgn mereka...

      Hapus
    5. Unknow... kamu sendiri kata malaysia lebih kuat dari indonesia.. padahal kami anggap kamu lebih kuat dari kami...kami mempertahankan kedaulatan kami pun dianggap mencabar kedaulatan indonesia... kalau kami tak jaga kamu kata kami tak peduli pasal kedaulatan kami... kamu kata malaysia membuli indonesia masa kamu kena sekatan ekonomi.. ok.. camna lak indonesia mengganyang malaysia semasa kami mula2 merdeka dalam keadaan kami serba kekurangan.. sehinggaka terpaksa meminta bantuan tentera komanwel.. tu pun teruk dikatakan kami menyusu dgn mereka...

      Hapus
    6. @Dein ,yang saya maksud bukan Malaysia lebih kuat dari Indonesia . Tapi sifat orang Malaysia sebagaimana yang tergambar dari tulisanmu sendiri" tapi kalau indonesia ingin bertanding jumlah aset.. ini la masanya sebab negara kami hanya memakai aset 2 lama..." Cara berfikir kamu (malaysian) yang mengambarkan sifat Kalau kuat mengajak bertanding .Sebagai buktinya, kalian kirim kapal perang ke Ambalat di saat kami lagi lemah .Padahal sudah berpuluh tahun kami mengambil minyak dari sana tanpa ada komplain dari Mahathir .
      Sukarno bukan memerangi malaysian tapi mengusir inggris dari malaya yang dianggapnya imperialis cara baru . Kalau bicara sebab sukarno tidak setuju dengan ide Inggris dan Tunku Abdul Ramhan sila cari sendiri sumbernya . Buktinya kerajaan Malaysia masih bayar sewa pada kesultanan sulu sampai hari ini . Philipine sampai detik ini tidak mengakui kedaulatan Malaysia atas Sabah .http://news.okezone.com/read/2013/03/27/411/782052/kemlu-filipina-sabah-bukan-wilayah-malaysia

      https://safarians.net/2016/04/05/ternyata-borneo-kalimantan-telah-dibeli-soekarno/
      http://malaysiacrisis.blogspot.co.id/2012/11/pajakan-sabah.html

      Kalau kamu baca seluruh link diatas ,kamu akan tahu kenapa sukarno tidak setuju dengan inggris yang mendukung Tunku Abdul Rahman .

      Hapus
  7. iya iya omm daru..f15 @ thypoon lagi bagus dr f16 hibah amarika..belum perang udah jatuh donk..konon ngak mau embargo..wkwkwwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Macam jet kau sahaje yg tak pernah jatuh,kau tengok nuri kau sudah berapa terhempas,mig29 kau,hawk jg terhempas,bahkan pilot A4 skyhawk kau terhempas tak nampak mangsa pilotnya ditemukan,cn235 kau,beachcraft kau pun terhempas cium landasan...teruk sangat kah kah kah

      Hapus
  8. Teruk sangatlah nasib malay nih,bile militer dikokohkan maka rakyat akan mati kelaparan,jadi terpaksalah budget militer dipotong buat sokong rakyat supaya tak kelaparan...kalo soal pembangunan project MRT,kilang,infrastruktur dan sebagainya di indonesiapun ada,bahkan pembangunan di indonesia lagi giat2nya tak mesti di darat,dilautpun dibangun tol laut,budget militernya pun naik menjadi US$ 11,5 Billion di thn 2017,disamping itu project IFX disokong kerajaan dgn dana US$ 2 billion,submarine changbogo US$ 1,1 billion,medium tank US$ 500 million,frigate SIGMA dgn budget UU$ 220 Million untuk satu kapal dan nantinya akan di bine 20 frigate SIGMA,alhamdulillah nantinya indonesia akan semakin kokoh dan mandiri,tak akan beli dan beli lagi,akan tetapi akan menjadi negara mandiri yg akan bine senjata buatan tempatan tanpa takut diembargo lagi dan kena krisis ekonomi

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hidup dgn AKAN je la...

      Hapus
    2. Bukan AKAN je la lon,sudah jadi nyata,tak seperti malay mimpi basah terus kah kah kah

      Hapus
  9. apala ko nie...rakyat tu cuma dapat minyak naik..tax naik.....orang atasan je songlap kih kih......cuba tengok sikit jet pejuang tu....ada enjin tak????kalau enjin tak de cuba tanya bomoh kelapa tu.....kangkung.....kangkung kih kih

    BalasHapus
    Balasan
    1. dah tengok, setakat ni semua mampu terbang dan tidak terhempas, sebab 'man behind the gun' pesawat tempur Malaysia memang terlatih.

      Hapus
    2. Tapi lagi banyak pesawat indon la yg jatuh....

      Hapus
    3. kemalangan pesawat TUDM : www.toharudinrasid.blogspot.com...Dari mula malon pertama beli pesawat sampe thn 2010 sudah berpuluh2 malon terhempas cem Mig29,hawk 208,A4Skyhawk,nuri,puma,F5,aermach,beechcraft...lebih teruk dari kemalangan pesawat indonesia kah kah kah

      Hapus
    4. pesawat Indonesia, tiap2 tahun terhempas...tahin lepas sj dah berapa buah..lupa le 2..

      Hapus
    5. Shafiq@ jgn Cem katak dibawah tempurung sahaje awak tuh,bercermin dulu sana,kalo orang indonesia awak tuh dikata nyampah n asbun...sila lihat : www.toharudinrasid.blogspot.com...dari awal TUDM ditubuhkan sampe thn 2010 sudah berpuluh2 pesawat TUDM terhempas,ada juga mangsa pilot tak diketemukan jasadnya...itu baru data TUDM ditubuhkan sampe 2010 belum lagi pesawat TUDM yg terhempas dari tahun 2010 sampe 2016,teruk sangat

      Hapus
  10. cakap harian akhbar malaysia..'' raja bomoh nak lawan nuklir korea utara dengan mercun buluh runcing ghoib''......kah kah kah

    BalasHapus
  11. Kata namanya negara hebat, military yang paling jagohan dengan budget yang lumayan, negara penduduk islam terbesar tapi sedara seIslam rohiya di ganyang pun masih membisu.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kami banyak bantu Rohingya baik pemerintah maupun organisasi non pemerintah,baik berupa wang maupun benda keperluan sehari-hari . Tapi kami tak teriak-teriak seperti Najib agar seluruh dunia tahu .
      Indonesia tak ikut campur ihwal dalaman negri orang dengan militer sekalipun mampu .Kita harus menghargai sebuah negara yang berdaulat .Berdialog lebih bagus daripada marah-marah seperti Datuk Najib .
      https://www.youtube.com/watch?v=qsi9jmgGf-Q

      Hapus
    2. tujuan Najib Razak, agar satu dunia tahu penderitaan Rohingya, dan matlamat beliau tercapai.menghargai negara berdaulat satu perkara, menghormati hak asasi manusia satu perkara yg berbeza. oh ya..lupa, Indonesia pernah di kritik dunia kerana tidak menghormati hak asasi manusia.

      Hapus
    3. Najib tak perlu lah marah2,bile dunia tak buka mata untuk rohingya do something real di myanmar,jgn banyak cakap,setakak ini NGO indonesia"MERCY" bersama pemerintah indonesia sedang kumpulkan wang buat nak bangun hospital di rakhine myanmar,hospital ini nanti akan berguna untuk rohingya,sebelum hospital terbangun indonesia yg pertama kirim bantuan makanan,pakaian,obat2an untuk rohingya,indonesia tak perlu banyak cakap dan marah2 bile dunia tak membuka mata bagi rohingya,kami do something real in the field in myanmar

      Hapus
  12. Iya Indonesialah negara nomor satu dlm dunia. Pastinya lebih mulia dari Malaysia karena dan jagoan dlm segala segi.
    1. Indeks rasuahnya
    2. Pendapatan gdp nya
    3. Persen kemiskinannya


    BalasHapus
    Balasan
    1. Bercermin pakcik,ingat rasuah malay tuh jd trending topic dunia,FBIpun turun tangan nak usut case rasuah di malay...kalo indonesia miskin manelah boleh bine project2 military yg makan budget puluhan billion dollar US,sementara kata hisammudin menhan malay,malay mesti tunggu masa 20 tahun lagi bile nak buat skuadron jet pejuang baru,ini kerana budget kerajaan lg susah,jd sapa yg lebih miskin pakcik,think smart donk

      Hapus
    2. trending saja, tapi kedudukan korupsi Indonesia lagi tinggi dalam ranking rasuah dunia, berbanding Malaysia.

      Hapus
    3. Kenapa kamu nak resah dgn rasuah dinegara kami...patutnya kamu resah dinegara kamu sendiri... goblok punya org.. asyik nak jaga tepi kain orang je... bontot dia terkeluar buat derg je...

      Hapus
    4. @Dein ,
      http://2.bp.blogspot.com/_GHVoE2jMHg0/TTUfkoQy78I/AAAAAAAAAC8/hkkFb2FDbmM/s400/06-1724202041.jpg

      Hapus
    5. Di negara kami sudah ada jenderal dan pejabat rasuah budget militer dihukum penjara pakcik,di negaramu pasti tak de lah jenderal atau pejabat yg dipenjara kerana rasuah...kami tak resah dgn rasuah dinegaramu,tapi kau kate negara kami rasuah jaguh tapi hendaklah bercermin bile cakap negara lain pelakon rasuah ganas,jgn cem semut di depan mata orang lain tampak olehmu tetapi gajah didepan matamu tak tampak olehmu

      Hapus
    6. Dah tau sakit hati ..jangan dihina jiran tetangga.. kita berforum dgn cara yg baik... di malaysia pun penerima rasuah ditangkap hampir setiap hari... jeneral kami belum ada tuduhan terima rasuah lagi setakat ni sbb yg beli senjata syarikat tengah bukan melalui kelulusan jeneral... so diorg memang tidak terlibat...

      Hapus
  13. Adminnya mana nich yang rese mending dikick aja min...

    BalasHapus
  14. Adminnya mana nih? Giliran comment chain saya ngebuktiin kebodohan orang didelete cepet. Giliran adu mulut yang ga ada arahnya di tiap post antara orang malaysia dan beberapa provokator di sini didiemin.

    Delete yang adil dong.

    BalasHapus
  15. Saya juga memohon admin utk tidak membangkitkan berita dari malaysia kerana akan membangkitkan perasaan benci antara kita... saya perhatikan apabila ada berita dari malaysia.. segelintir forummer dari indonesia menghina kami secukupnya... bila dah mula dgn penghinaan kami pun turut membalas hinaan tersebut.. tapi jika berita itu dari negara indonesia.. tiada pula kami hendak menghina atau meremehkan indonesia.. kami datang untuk membaca apa yg indonesia dah buat utk kami jadikan asas bagi majukan sistem pertahanan kami agar tidak ketinggalan...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sama saja kami juga ingin tahu apa yang berlaku di Malaysia. Malaysia dan Indonesia punya hubungan istimewa . Apa yang berlaku di Malaysia juga menarik minat kami .
      Dunia internet ya beginilah ,jangan dimasukkan dalam hati semua . Sesama kami juga sering begaduh ,berbalas hujah dan sebagainya . take it easy ...mengkritik bukan berarti tidak menghormati ,tapi tanda ada perhatian .Salam Damai .

      Hapus