23 Maret 2017

Russia Ready to Modernize Malaysian Combat Aircraft MiG-29N to MiG-29SM Level

23 Maret 2017


RMAF MiG-29N (photo : world avia

LANGKAWI (Sputnik) —  Russia is ready to provide full repair and modernize Malaysia's MiG-29N fighter jets to MiG-29SM, a representative of Russia's United Aircraft Corporation (UAC) told Malaysian Prime Minister Najib Razak, during his visit to the international aerospace and maritime exhibition LIMA-2017.

Currently, the country has 18 MiG-29N fighter jets, which were supplied in 1994.

"We are ready to provide full repair for these fighter jets and modernize them to MiG-29SM. We have brought a MiG-29SM simulator to this exhibition," the representative said.

MiG-29SM is a multi-role combat aircraft carrying high-precision weapons capable of destroying air and surface targets. The series is considered to be one of the best jet fighters of the fourth generation.

The prime minister noted that Malaysia also used Su-30MKM fighter jets and carefully listened to the UAC's offers concerning Russian combat aircraft MiG-35 and MiG-29K (carrier-based).

The Langkawi International Maritime & Aerospace Exhibition (LIMA) is an annual event taking place in Malaysia's resort Langkawi. This year the exhibition will last from March 21 to 25, with Russia presenting fighter jets, submarines and amphibious aircraft. LIMA is the largest exhibition in the Asia Pacific region, which accounts for 45 percent of Russian military equipment sales.

(Sputnik)

37 komentar:

  1. kah kah kah...up grade????pasti tak de wang nak beli mrca la tuuuuu

    BalasHapus
    Balasan
    1. Peralatan perang Rusia dirancang hanya untuk sekali pakai (disposable used) .Kalau umurnya telah tercapai sebaiknya ganti baru saja.
      Kalau dipaksakan untuk refurbish akan sangat mahal.Rusia belum menggunakan sistem module dalam maintenance peralatan perang .
      Saya fikir lebih baik TUDM menambah f18, beli dari Kuwait yang akan menjual F18 kemana mana negara yang punya wang tentunya .Sangat relevan dengan motto 15 to 5, yang dicanangkan ATM.Dengan sedikit upgrade sudah dapat kwalitas yang bagus . Tapi ada wang tak?

      Hapus
    2. yerppp ada wang beli, x da wang x beli....
      wait and see...
      suwandaru suwandaru
      boleh join "maharaja lawak mega" di astro warna malaysia tapi kena ingat juri akan bagi ha sedikit kalau lawak nya ulang2....
      pastikan punch line gempak ok....

      Hapus
    3. dari kebanyakkan artikel sejak ade suwandaru. suka sangat mengutuk. dh jelas dh kalian yg suka start mengutuk. lepas tu nanti bile malaysia cakap balik ckp kite start dlu. ni la permainan indon. klu x percaya tngk balik setiap artikel2 dalam defence studies nie. sape yg selalu mulakan dulu. bukti dh terang2 dh.

      Hapus
    4. BODOH... itu kan cadangan dr pihak RUSSIA...tak ada kena mengena dgn malaysia... ibarat ceritas PT PAL INDONISIA nak jual kapal kpd malaysia... itu ckp PT PAL...bukan ckp malaysia... yg pasti MALAYSIA akan leluarkan Mig29 dr perkhidmatan... yg ni br betul cakap dari malaysia....

      Hapus
  2. Mig-29 is proven KAPUT in many wars! Just lease 2 squadron (24-36) JAS39 Gripen C/D for 10 years, allowing RMAF to buy time before decided to buy Eurofighter or Rafale

    BalasHapus
    Balasan
    1. ko nie baru hisap sabu ke???...pasti sabu kuality terbaik yg ko hisap nie

      Hapus
    2. @Saiful Azmi Husin, Ya MIG 29 memang kwalitasnya rendah ,endurance juga pendek .
      Mau lease/sewa gripen juga perlu wang ...grrrrr?

      Hapus
    3. ada...kami songlap from 2 million 'Alien' Indon currently working illegally in Malaysia!

      Hapus
    4. @Saiful Azmi Husin ,justru uang kalian diambil mereka dan dikirim ke Indonesia . Bodohnya ....

      Hapus
    5. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
  3. Unknow @ percuma aja abang kasi penjelasan sama mereka,otak mereka soak,abang pasti dimaki2 dan dikatakan ngiri,otak mereka rada2 o'on kalo dikasi penjelasan secara logic,otaknya negatif thinking terus...saya aja dah ngalamin tuh bang dimaki2 sama mereka,pernah tuh sayakan saranin malay beli kapal LMS buatan Damen Belanda atau german aja dari pada beli LMS buatan cina soalnya malay dgn cina ada masalah di LCS,gimana malay nanti mau menghadapi cina di LCS bile malay pake kapal buatan cina yg tentunya cina dah tahulah spec dan kelemahan kapal yg dijualnya ke malay,saya kasi pendapat itu malah saya dimaki indon2,malah bawa nama soeharto segala...jadi percuma dijelaskan tuh bang kalo otak mereka soak gk mau terima saran dan masukan orang secara logic

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yaaahhh.. don't expect too much for them.

      Hapus
  4. Balasan
    1. dari kebanyakkan artikel sejak ade suwandaru. suka sangat mengutuk. dh jelas dh kalian yg suka start mengutuk. lepas tu nanti bile malaysia cakap balik ckp kite start dlu. ni la permainan indon. klu x percaya tngk balik setiap artikel2 dalam defence studies nie. sape yg selalu mulakan dulu. bukti dh terang2 dh.

      Hapus
  5. Alhamdulillah. Kamu memang yg paling pinter dlm dunia.

    Ni patutnya indonesia ambil sebagai advisor militer berpangkat bintang lima nih. Rugi kalau bakatnya disia-siakan.

    BalasHapus
  6. Ni namanya tarik rambut dalam tepung.. rambut tak putus tepung tidak berselerak...pengalaman berhadapan dgn komunis banyak mengajar kita berkenann hubungan antarabangsa...

    BalasHapus
    Balasan
    1. @Dein ,Di awal Malaysia merdeka ,pembangkang selalu digelari komunis . ko tau tak ,komunis tak ke mesjid ,tak sholat .Apa islam di Malay ada sholat ? Nah pasti bukan komunis . Issue komunis sengaja di hembuskan kerajaan agar rakyat tak berpihak pada pembangkang ,dan mendukung kerajaan . Paham?

      Hapus
    2. Bro unknown my father was in the Malaysian army 4 21 years. Retiring with the rank of staff sergeant.Sepanjang pkhdmatan dia dah byk siri operasi menentang komunis yg dsertai. Ramai rakan2 dia yg gugur d dpan mata. Byk kem komunis yg dia dan pasukannya telah jumpai. Pasukannya juga pernah dserang ketika sdang bersolat. Dont u dare talk about Malaysian komunisme.

      Hapus
    3. Bro unknown my father was in the Malaysian army 4 21 years. Retiring with the rank of staff sergeant.Sepanjang pkhdmatan dia dah byk siri operasi menentang komunis yg dsertai. Ramai rakan2 dia yg gugur d dpan mata. Byk kem komunis yg dia dan pasukannya telah jumpai. Pasukannya juga pernah dserang ketika sdang bersolat. Dont u dare talk about Malaysian komunisme.

      Hapus
  7. To sane malaysians and indonesians. Can't we all just agree to ignore suwandaru and treat him like a person with mental disability? The best way to deal with trolls is to ignore them.

    BalasHapus
  8. tergelitik dalam hati nie...pengalaman perang ngan komunis???perang besar ke???or cuma tarik tarik rambut jer???kih kih

    BalasHapus
  9. suwandaru may not indonesian, fake malay or indonesian lang. can be done easily, is anyone ever spot him comment in indonesian slang phrase? He also moock other Indonesian. Try ask him where he live, bet he live on dharmawangsa for sometime, if he an indonesian

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lha yang gunian aja dibahas ? ....
      Demokrasi artinya Free speaking , jangan tiru malaysia demokrasinya terpimpin macam jaman sukarno/.suharto .

      Hapus
  10. ngemeng ape lo demokrasi demokrasi, ngemeng tu ma langit, ni forum! demokrasi tu bukan bebas tak terbatas, kalau bebas tak terbatas namanya anarki, sejak kapan ejek2an jdi demokrasi lo tau UU ITE kagak? tu baru namanya demokrasi!

    BalasHapus
    Balasan
    1. silakan tulis uu ite ? Saya mau tahu hubungannya dengan suwandaru .

      Hapus
  11. ape hubungannya swandaru ma demokrasi, lo pake double id anonim juga ketahuan suwandaru

    BalasHapus
    Balasan
    1. Makanya tong ,kalo nggak suka abaikan saja . Omongan lu ketinggian pake UU ITE segala . Lebih bagus himbauan rekan dari Malay yang bilang JUST IGNORE HIM jika tidak suka .

      Hapus
  12. and then you just ignore me also tong

    BalasHapus
  13. Retire those mig29s the platform is not economically useful. Focus on buying more for your future aircraft whatever the rafael or eurofighter

    BalasHapus
  14. It must be sad for him to change the N into SM. Probably the least of his problems though.

    I wonder if anyone will understand what I'm referring to?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tolong jelaskan apa bedanya ?

      Hapus
  15. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  16. Coment out of topix. Apa pasal gaduh ne. Melayu nusantara harus lah berasatu. Mental mencaci tuh harus lah ilang. Dont be like singapor mereka udah dijajah oleh china. Kita masih bergaduh saja

    BalasHapus
  17. entah lah.....setiap cakap pasword ''songlap'' dan ''duit kopi'' banyak yang terkejut berok dan terlompat2 macam sakit bontot.....sakit mental kot???

    BalasHapus
    Balasan
    1. yang sakit mentalnya kau yang tak habis-habis dengan post songlap bodoh kau tu. pergilah ke blog lain kalau nak mengutuk je kerja. mak bapak kau pun mesti dah pasrah dengan penyakit mental kau ni.

      Hapus
    2. Sabar bro luqman sabar. Lg kau marah lg dia suka bro..

      Hapus