26 Maret 2017

MRSS Indonesia Jadi Pilihan TLDM

26 Maret 2017


Tjahjono Yudo menunjukkan replika kapal laut MRSS keluaran Indonesia. (photo : Utusan)

LANGKAWI - Bukan lagi rahsia betapa Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) sangat berkehendakkan kapal sokongan pelbagai peranan (MRSS) sebagai salah satu daripada elemen transformasi 15 to 5 yang dianggap sebagai langkah efisien dalam me­ngukuhkan ketumbukan pasukan menjaga perairan negara.

Setelah beberapa negara termasuk Amerika Syarikat (AS) dan China dikhabarkan cuba melobi Malaysia untuk membeli kapal mereka sebelum ini, kebelakang­an ini, terdengar khabar mengatakan MRSS dihasilkan syarikat negara jiran, PT PAL Indonesia (Persero) yang menjadi pilihan.

Pengarah Urusan Perancangan Strategik Korporat Persero, Ir. Tjahjono Yudo ketika ditemui mengakui pihaknya sudah pun menjalinkan kerjasama bersama Boustead Naval Shipyard bagi meneliti spesifikasi kapal yang sesuai ditawarkan kepada TLDM.


Kapal MRSS pengajuan dari China (photo : Navy Recognition)

“Setakat ini saya belum boleh memberi maklumat penuh me­ngenai spesifikasi kapal yang ditawarkan. Namun secara umumnya MRSS yang kami tawarkan adalah kapal versi terkini yang diba­ngunkan daripada kapal pendarat (LPD), sama seperti kapal perang Republik Indonesia (KRI) Banjamasin dan KRI Banda Aceh.

“Tentera Laut Filipina membuat dua tempahan kapal ini daripada kami dengan satu daripadanya sudah diserahkan pada Mei 2016 dan satu lagi bakal diselesaikan tahun ini. Saya percaya selaku negara berjiran yang mempunyai keadaan hampir sama, Malaysia juga sesuai memiliki kapal ini,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Sementara itu, sumber dalaman TLDM memaklumkan, pasukan itu sememangnya berhasrat mendapatkan kapal tersebut namun belum ada sebarang keputusan dibuat mengenainya.

“Sejak KD Inderapura terbakar pada 2009, tugas-tugas logistik kebanyakannya diambil alih dua lagi kapal dalam kelas Multi Purpose Command Support Ship (MPCSS) iaitu KD Mahawangsa dan KD Sri Indera Sakti.


Kapal MRSS pengajuan dari Belanda (photo : Navy Recognition)

“Kedua-dua kapal itu tidak sebesar KD Inderapura dan bebanan tugas berlebihan juga menyebabkan kos penyelenggaraan serta baik pulih meningkat. Jadi, langkah untuk mendapatkan MRSS adalah pilihan terbaik,” katanya.

Selain itu, katanya, kapal tersebut sekiranya dimiliki mampu memberi imej lebih mesra kepada negara ini dalam menjalankan misi-misi kemanusiaan.

“Adakalanya dalam menjalankan misi kemanusiaan, kita terpaksa menggunakan kapal-kapal perang. Jadi kalau kita menggunakan kapal pengangkut seperti ini, keadaannya akan menjadi lebih ‘molek’ dan mesra,” katanya.

(Utusan)

40 komentar:

  1. Laris manis tanjung kimpoel

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dagangan laris uang ngumpul ,itu sih teory tapi kalau di tawarkan pada negara yang jelas tidak punya dana ,bukannya untung tapi buntung ,mau bayar pakai apa ? Tsnda tangan dulu kalau gagal bayar Petronas jadi punya kita ....wk..wk...

      Hapus
    2. ialah betul kata kamu.. kalau malaysia pastu tiada wang...yang ada wang ialah indonisia...wang nya datang dlm bentuk pinjaman dari luar.. he he he... berhutang jugak ingat banyak wang...

      Hapus
  2. wow canggihnyer...harap kerajaan kite ngan atm ada wang nak beli kapal nie

    BalasHapus
  3. Kah kah kah....om scan jilat ludah sendiri,forumer malay kata ini kapal ferry dan harganya lebih murah dari kapal Damen,malay tak akan beli tapi ternyata....kah kah kah...munafik sangat kah kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. kisahnya... PT PAL yang bilang malaysia mahu beli... malaysia gak ada bilang mahu beli.. hehehe... kamu soal kamu jawap.. nampak kurang bijak kan... kalau bijak.. kamu doal saya yabg jawap... tak gitu...

      Hapus
    2. Read artikel dengan seksama pakcik,setelah syarikat USA,Damen dan Cina mencuba merayu,PT PAL menjadi pilihan kah kah kah...TLDM mahukan PT PAL untuk membine MRSS mereka dengan panjang 165 m,specnya lebih panjang dari yg pinoy punya,TLDM juga mahukan spec MRSS ini boleh load 1 battalion askar,load berpuluh2 kereta kebal,load 2 boat pendarat besar,load 5 helicopter,3 di helipad dan 2 heli di simpan di hanggar kapal dan juge boleh di install missile SSM dan SAM

      Hapus
  4. Klo jadi beli alhamdulillah,, saling kerjasama dlm teknologi perkapalan dan bidang lainnya akan lbh menguntungkan drpd bergaduh sahaja,,, betul3x

    BalasHapus
    Balasan
    1. Aamiin
      Semoga kerjasama Indonesia-Malaysia semakin erat kedepannya

      Hapus
    2. Semoga negara jiran dekat nih bertambah mesra dan kerjasama saling menguntungkan dan saling percaya dalam menciptakan perdamaian, kesejahteraan dan keadilan didunia.
      Serta permasalahan perbatasan kedua negara segara diselesaikan dengan cara yang bermartabat dan saling menghormati kedaulatan kedua jiran negara terdekat.😍

      Damai itu Indah. ❤

      Hapus
    3. Itu yg sebnrnya yg kita mahu... malaysia beli aset indonesia.. indonesia untung la sebab hasilnya masuk ke negara indonesia.

      Hapus
  5. Tak ada masalahnya dgn tawaran ptpl. If u asked me whe should have bought the indonesian mrss rather than the chinese made lms.

    BalasHapus
    Balasan
    1. kuality standart steel hul cina ngan pt pal diference.....more strong steel pt pal....kapal akan dapat guna lebih lama dan kuat.....kapal cina murah kerena standart steel hull downgrade....quality jauh beda ngan cina punyer

      Hapus
    2. Boleh anda jelaskan jenis steel yg dgunakan oleh limbungan perkapalan cina?? My comment was based on value 4 money dan keperluan segera TLDM. Kualiti binaan dan produk terkini cina adalah sgt tinggi sebenarnya.

      Hapus
    3. Malaysia beli 4 buah utk percubaan. 2 buah dibuat dichina dan dua buah lagi akan dibuat dimalaysia.. kalau kualiti tak memberangsangkan.. malaysia akan membeli lms ni dari negara lain. Target malaysia adalah 18 buah... rasanya china tak akan ambil mudah dgn order yg banyak ni..

      Hapus
    4. Percubaan yg bernilai 1.17 bil. Benign mission module. Jd apa fungsi MMEA? Ini bukan isu songlap. Ianya isu pertindihan fungsi dan keperluan segera TLDM.

      Hapus
    5. Shed anuar. Kalau nak bincang secara ilmiah pasal aset kita sila masuk fb pertahanan malaysia.. kat sana semua org waras berbicara.. sini ramai yg gila.. maklumla kuasa besar... nkri harga mati tu.. keh keh keh..

      Hapus
    6. Shed anuar. Kalau nak bincang secara ilmiah pasal aset kita sila masuk fb pertahanan malaysia.. kat sana semua org waras berbicara.. sini ramai yg gila.. maklumla kuasa besar... nkri harga mati tu.. keh keh keh..

      Hapus
  6. Kalau boleh songlap dari Indon apa salahnya!!!!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dah x perlu nak ikot rentak bro suwanduru. Kita bukannya budak2 nak main ejek2 nama bpk.

      Hapus
    2. Di Indonesia ada KPK bro. Galak lagi..., cam mana di malesia!

      Hapus
    3. Di indon pelakon songlap tuh di tangkap,kalo di malon pelakon songlap tuh di sayang2 cem najib n rosmah....kah kah kah

      Hapus
    4. I thought u hated the word "indon"?? Epic flamming troller.

      Hapus
    5. Itu Indon Songlap Jaya kena songlap masa jadi buruh ladang kelapa sawit di Malaysia! tu sebab dia 'tension' sama Malaysia!

      Hapus
    6. Saiful nih teman najib jg keh...kah kah kah

      Hapus
    7. ...saya baik dengan Rosmah! senang dapat project!

      Hapus
  7. Sudahlah ...jangan berdebat...kalo mau beli beli saja...kalo gak mau beli ya gpp..getu saja kok repot

    BalasHapus
  8. Even China design look better than Indon! Better buy China (if they give Buy 2 Free 1!) or Dutch design!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nope. The landing deck is too large.

      Hapus
    2. Jangan banyak bual sahaje,money is talked not ur mouth,malon ada wang tak...kah kah kah

      Hapus
    3. Sudah makan ubat apa belum bro?Theres money. Lihat sahaja jumlah kontrak yg ditandatangani semasa Lima 2017. Btw im not a fan of the chinese made lms. Politics is politics. I dont know if u understand that though.

      Hapus
    4. kah kah kah...babimaling telan ludah sendiri

      Hapus
    5. Rada anehh banyak anti malaysia padahal ada jutaan orang indonesia di malaysia . Malaysia secara militer bukan ancaman yata buat indonesia . Ancaman sudah di depan mata buat orang indonesia kuhusus jawa ...australia dan laut china selatan . Pelan dan pasti hanya tinggal tunggu waktu perang besar di kawasan itu bakal meletus di kemudian hari .

      Hapus
    6. Kesian kat dadang sunara.. nama pun cam pondan... bila masa malaysia nak beli aset indon ni... yg bersungguh kata malaysia nak beli tu org2 indon sendiri.. disebab negara kami tiada wang.. kami beli aset damen la.. buatan belanda ye... hehehehehe...

      Hapus
    7. Kesian kat dadang sunara.. nama pun cam pondan... bila masa malaysia nak beli aset indon ni... yg bersungguh kata malaysia nak beli tu org2 indon sendiri.. disebab negara kami tiada wang.. kami beli aset damen la.. buatan belanda ye... hehehehehe...

      Hapus
  9. Malaysia takde duit.. jadi tak layak nak beli aset indon... rasanya dgn kewangan terbatas ni kita beli produk damen je la... tak gitu..hehheheh

    BalasHapus
  10. Malaysia takde duit.. jadi tak layak nak beli aset indon... rasanya dgn kewangan terbatas ni kita beli produk damen je la... tak gitu..hehheheh

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon ada wang keh...kah kah kah

      Hapus
    2. Produk yindon kan mahal.. kami beli dari damen je la..buatan belanda paman yindon jugak tu.... boleh la yindon guna buluh runcing nanti bila berselisih... jgn segan2 ye.. :)

      Hapus
  11. Aku rasa ada beberapa forumer dlm thread ni merupakan forumer yg sama. Cuma tukar nick name sahaja..

    BalasHapus