19 Agustus 2017

Latihan Air Assault – Keris Strike Mantap

19 Agustus 2017


Eksesais Keris Strike 2017 (all photos : BTDM)

JOHOR: Kumpulan pelaku Eksesais Keris Strike mempamerkan mutu kecemerlangan yang unggul semasa melaksanakan latihan air assault yang turut disaksikan oleh Panglima 10 Bgd Para, Brig Jen Datuk Tengku Muhammad Fauzi Tengku di sekitar Sembrong pada 3 Ogos 2017.

Latihan ini melibatkan gabungan komposit yang terdiri daripada Batalion Ke-17 Rejimen Askar Melayu Diraja Para (17 RAMD Para), Batalion Ke-18 Rejimen Askar Melayu Diraja Para (18 RAMD Para), Batalion Kelapan Rejimen Renjer Diraja Para (8 RRD Para), Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD) serta Grup Gerak Khas (GGK) bertujuan untuk menguji keupayaan pasukan yang terlibat dalam melaksanakan peranan masing-masing sebagaimana peperangan sebenar.



Objektif eksesais adalah untuk meningkatkan tahap interoperability diantara trup yang mengambil bahagian dengan menambah pengetahuan taktikal dan prosedur operasi staf diantara kedua-dua negara melalui percambahan pengetahuan selain dapat melatih prosedur postad di antara pemerintah dan staf dalam eksesais gabungan.



Sepanjang latihan dilaksanakan sebanyak tujuh pesawat UH-60 Blackhawk milik USARPAC, empat pesawat Agusta dan sebuah pesawat S61A-4 Nuri telah terlibat secara langsung memainkan peranan sebagai pengangkutan, bantuan tembakan perlindungan dan Medical First Responder (MFR).

Latihan tersebut diakhiri dengan upacara penyampaian sijil dan cendera hati serta ucapan Panglima 10 Bgd Para serta ucapan timbal daripada 2-25th Aviation Regiment Battalion Commander, LTC Elizabeth A.Marin.



Turut hadir Pegawai Memerintah Rejimen 881 PUTD,  Lt Kol Mohamad Nazri Ahmad dan Pegawai Kanan Tentera Darat.

Gambar: Kapt Aminin Hafizhin Minhad, Kapt Ahmad Farhan Hassan dan SSjn Vijay Gaundar Arikrishnan

(BTDM)

104 komentar:

  1. We must help Timor Leste join ASEAN.

    BalasHapus
  2. im going to prepare my pop corn.. with caramel.. its going to be a long.. long.. long.. long.. comments.. as long as it about malaysia..

    BalasHapus
    Balasan
    1. ko nak ikut songlap tak????rugi kalau tak dapat duit kopi

      Hapus
  3. http://m.liputan6.com/news/read/3058775/warga-malaysia-tertangkap-selundupkan-sabu-dalam-anus-di-kualanamu

    BalasHapus
    Balasan
    1. ngasih link tidak ada hubungannya dengan artikel diatas. Heran, masih aja ada orang suka jelek2in bangsa atau negara lain. Kita harus belajar dewasa untuk diri sendiri dan untuk sesama. dan satu lagi belajar memiliki rasa malu juga penting.

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    3. Ibenk cebok dulu baru ngomong yah

      Hapus
    4. Mbah@ ente itu yang cebok sekolah dulu..jaka sembuk naik becak

      Hapus
    5. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
  4. hati hati nanti enjin+ amunition hilang kena jual......lumayan

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wkwkwk...enjin nanti buat beli nasi lemak Wkwkwk

      Hapus
    2. om..kapan mau kumpul dana utk tni??kri bnyk tidur di dock kerna terlalu usang dan gak ada BBM..
      sukhoi ada yg gak layak terbang kerana gak diupgrade..kri bnyk yg gak ada misil kerana expired..clurit dan sampari class pun hanya mengandalkan dummy missile launcher aja utk takutkan musuh..digertak nanti kaburrrr...wakakaka

      Hapus
    3. Lekiu class ompong kerana tak de missile Wkwkwk...sukhoi malon tak boleh terbang kerana tak de sparepart Wkwkwk...scorpene lembik tak boleh selam kerana project hasil rasuah Wkwkwk...nuri banyak terhempas kerana tak de wang buat nak ganti nuri Wkwkwk

      Hapus
    4. Pilot malon eject kursi lontar saat pesawat sedang parkir di hanggar. Bodohnya malon kok melewati batas cakrawala

      Hapus
    5. Paladin dari US tuh pun tak jelas Wkwkwk

      Hapus
    6. Joni@ jgn begitulah kawan,eject kat hanggar tandanya jaguh dunia akhirat,kita akui sahajelah bila pilot TUDM tuh jaguh eject kat hanggar,kau tengok kawan pilot top gun USApun tak boleh lakukan eject hanggar,yg boleh melakukan satu2nya di dunia yaitu pilot TUDM Wkwkwk

      Hapus
    7. Haibat sangat lah tu.. pilot TNI-AU tak lah dapat meniru Atraksi Eject Kat hanggar pilot TUDM.. tak payalah Pilot TUDM sangat menggerunkan Dunia.. kih kih kih

      Hapus
  5. malaysie ngan enjin hilang berpisah tiada

    BalasHapus
    Balasan
    1. Termasuk part radar kena songlap jg keh Wkwkwk

      Hapus
    2. Tahniah nuri malon boleh tewaskan black hawk us marine Wkwkwk

      Hapus
    3. nuri...nuri lar....tapi ada senjata laser and plasma.....jangan memain

      Hapus
    4. Heli nuri sudah dinaik tarafkan....... cat kamuflasenya wkwkwk land

      Hapus
    5. Joni@ jgn cem tuh lah kawan,nuri tuh telah sangat berjasa bagi malon kerana nuri telah tewaskan black hawk US Marine Wkwkwk

      Hapus
  6. Indonesia kabur dari medan perang berpisah tiada,
    aset ompong berpisah tiada,
    radar pespur gak dibeli sepaket berpisah tiada,
    tni banci berpisah tiada (lari dari medan tempur di PBB dan merayu gak ditembak di wilayah udara sendiri bawean)
    wakakakakakaak...kaburrrrrrr

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iyalah askar yg jaguh Cem askar bersarung malon yang akan halau missile israel jika ditembakkan ke kubu hizbullah Wkwkwk...askar malon tak akan kabur kerana askar malon paling jaguh dunia akhirat Wkwkwk

      Hapus
    2. Aslar Malon pondan tak mana ada telor hadapi nelayan cina.. Nak bangun mercusuar di Tanjung datuk pun kabur karena ketahuan TNI.. Askar pondan maling paling jaguh tapi tak ada telor kah kah kah..

      Hapus
  7. apasal wajah askar macam kesian ya amat...macat tak kena bagi komisyen la tu......jom songlap

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komisyen only for najib n rosmah,not to askar bersarung Wkwkwk

      Hapus
  8. teringat ada baca article di blog analisis militer dan alutsista,ternyata article bertulis kesilapan tni au memilih f 16 hibah.. ini kerana walau diupgrade tp teknologinya masih gak mampu menandingi pespur2 lain di asteng..hihihi..ini kerna f 16 hibah terlalu usang dan terlalu bnyk digunakan dlm perang oleh amerika justeru membuatkan airframenya rosak teruk (metal fatigue)hasilnya tni al mengalami masalah dlm pengoperasian f 16 hibah (kemalangan seperti terbakar dan tergelincir,terpaksa grounded ketika pengiriman ke indon dll)..wakakaka
    sukhoi plak hanya basic ariant dan telah lama dibeli tp gak diupgrade hingga kini (su27 dan su30 basic)..f16 lok 15 ocu juga usangd dan gak diupgrade lg..gak boleh bvr dan dogfight dgn baik..t 50 golden eagle hanya terbang buta dan for training only kerna gak ada radar combat beserta irst...hmmmm..tucano aja yg maha dahsyat sehingga bisa membuatkan f22raptor kabur..wakakaka

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cie,Cie malon iri kerana malon tak de otak dan budget nak buat senjata Wkwkwk....ngapain indonesia beli kalo indonesia dah bina jet pejuang,submarine,tank,missile,frigate...kalo malon jangankan beli,nak buat uniform askarpun tak reti Wkwkwk...konon pula nak bina senjata Wkwkwk...otak malonkan Cem toilet tak boleh bina apa2 Wkwkwk

      Hapus
    2. @tentera kabur , iy mungkin benar apa yang kamu katakan kekuatan alutsista tni masih kurang dari kata ideal, saya pernah sampaikan di blog ini tunggu aja sampai tahun 2024 nanti , yang pasti meskipun alutsista tni banyak yang usang tapi dengan adanya pengadaan mef memberikan efek ke pemerintahan kamu dan tentara kamu lebih jinak sekarang , tidak seperti dulu lebih buas mirip kucing lapar, lihat sekarang pemerintahan kamu lebih arip menyelesaikan masalah perbatasan dengan pemrintah kami, ambalat aman, tidak suka geser2 patok, takut suka caplok wilayah orang , itu tanda bukti sekarang berarti pihak kerajaan kamu melek matay melihat perkembangan militer indonesia dan perkembangan ekonomi y , salam dari jiran allohuakbar merdeka !!!!

      Hapus
    3. Wew kata mat malon ni Tni Al mengoperasikan F-16.. kih kih kih..

      Hapus
    4. Malon dah ada Wang untuk ganti Mig dan F-18 usang tak..? Kasihan di paksa terbang sampai 50 tahun lagi wakikikikik

      Hapus
    5. Kdg2 sy gak sampai hati mau menghina kerna masih ada org yg bagus dan realistik seperti doni sugara dlm berforum tp sy cuma mau sadarkan sesetengah indo bahawa mereka gak selalu di atas..oh ya malon destroyer..harap hakikat ini gak jatuhkan semangat kamu..F 18 tudm sukses diupgrade dgn jhmcs,dan pelbagai perangkat lain sehingga diakui boeing sendiri pespur itu setaraf F 18 superhornet block 1..(sila google F 18 hornet tree family)hehehe..hawk tudm diupgrade juga..sukhoi mkm masih baru malah tahap readiness sukhoi mkm 98% (ada beritanya di defence studies semasa LIMA 2017)..hehehe..jgn marah
      utk @mat rempit:'dah' bina pespur,frigate,submarine dan tank??!!are you kiding me?apa yg indo boleh bina dlm negeri hanya pesawat angkut (cn235),lpd (makassar) dan apc (anoa) frigate hanya merakit dr blok yg diimport dr belanda,tank turkey bina dan indo rakit saja,submarine hanya merakit,heli hanya merakit..berbeza dng malaysia yg bina 100% frigate dan korvet (LCS gowind dan kedah class) dlm negeri..av 8 gempita dibina bersama dari scratch dgn turkey..hehehe

      Hapus
    6. Apa yang nak di marahkan program upgrade JHCMS indonesia juga sudah ada di F-16 berikut sniper pod.. SU 35 Pun dah mengungguli mkm ko.. SU 27/30 indonesia readines pun tinggi tapi kerana terjadi persaingan antar fansboy Product Rusia dan barat di forum militer maka di hembusan kan lah isu yang tak benar.. kih kih kih karena SU itu paling sering patrol pada kenyataan nya..
      Lagi lagi malon claim paling jaguh kih kih kih

      Hapus
    7. Tentara malon bodoh@ sejak kapan su30mkm malon boleh terbang Wkwkwk...sparepart pun tak de Wkwkwk....kl LCS dan AV8 buatan 100 % malon Wkwkwk...aq nak gelak tawa baca komen kau bodoh,buat tayar sahaje blom reti apalagi nak bina frigate Wkwkwk

      Hapus
  9. jika ingin tau lebih bnyk permasalah dan cerita sebenar tni sila lawat di blog2 serta forum yg lebih realistik dan tidak chauvinist seperti di analisis militer,alutsista,kaskus militer dll...wakakakaka..kaburrrrr

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bila nak cerita bual dan hoax sila masuk blog malon Wkwkwk

      Hapus
    2. Tak ada itu yang tak Chauvanis Hanya politik forum saja beberapa dari mereka Chiken shit Munafik.. Forum2 malon lebih Chauvanis tingkat tinggi malahan.. Chauvanis kepada malon itu di perbolehkan karena roda memang berputar.. kih kih kih

      Hapus
    3. Tak ada yang realistik bagi malon kecuali tentara nya paling jaguh dunia akhirat.. untung sekarang lagi tak ada Wang buat beli Alutsista.. banyak yang mengeluh tapi sifat sombong dan sok kaya padahal miskin bangkrut dan jaguh nya tak pernah hilang.. kah kah kah

      Hapus
    4. Hahaha benar tuh Forum militer malon apa lagi FB nya mana bisa forumer dari Indonesia masuk karena di blokir.. tapi gue selalu ada cara buat stalking Tapi Isi nya Chauvanis semua menghina Indonesia mulu.. terutama Tni termasuk admin nya.. padahal Forum militer kita selalu Nerima mereka selama ngga rusuh.. Hahahaha

      Hapus
    5. Nama juga malon bro ga ada rahasia buat gua di Forum2 mereka permasalahan terbesar malon itu Lagi tak da Wang Malu harus nya dengan Indonesia yang Punya progres besar di bidang Alutsista.. forumer tolol malon di sini hanya menghibur diri nyata nya mereka tertinggal dan makin tertinggal kah kah kah

      Hapus
    6. Hahaha ternyata lu tau juga..

      Hapus
    7. Hooh Malon malon gembel sampah tendangan ja dimari kah kah kah

      Hapus
    8. Hahahah..marah yah..sy tau kamu sedar akan hakikat itu tp malu utk mengaku..tenang aja je..heheheh

      Hapus
    9. Malah saya iba dengan malon yg tak da Wang Kasian malon menghibur diri kerana tak da Wang.. kih kih kih

      Hapus
    10. Tentara malon bodoh@ bila tak de ilmu dan cuma hoax bkn di forum sini tempatmu lon Wkwkwk

      Hapus
    11. Tentara kabur@Kaskus militer ,chauvanis?
      Saya di kaskus sudah dari 2008 gak pernah tuh apalagi momod selama ini selalu tegas sama yang namanya troller..
      Ada tuh formil malaysia namanya HPC2 yang selalu ada dan aman2 saja..sampai skrg
      Meskipun ada juga blog indonesia yang ngacok macam JKGR

      Beda ama formil malaysia isi troller termasuk adminnya kalau ada postingan mereka yang di bantah gak terima maki2 dan gak pernah gak nyambung sama topix dan ujung2 di blokir gara2 gak sependapat,..

      Hapus
  10. teknik meniarap kat ladang singkong nie namanyer technik ''menghenjut bumi''.....technik jahanamkan kebun orang sambil songlap singkong

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ada jg teknik robohkan pokok pisang dan eject kat hanggar pakcik Wkwkwk

      Hapus
  11. lepas nie fokus kat project mrca.....''merepek cari angpao''

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jgnlah kau meracau MRCA tuh kawan,sudah berpuluh2 tahun beruk malon sejak 2009 dah bising sangat dalam MRCA tapi sekarang tak de wujud Wkwkwk...nafsu heli tigerpun tapi budget cuma boleh beli heli little bird Wkwkwk...kasian malon dah bangkrup kawan Wkwkwk

      Hapus
    2. Di mef II, Nassam terpilih untuk medium range bagi tni au yaitu untuk paskhas dan kohanudnas , bamse untuk arhanud tni ad, tot dari nassam perakitan dan produksi propelan di dalam negeri serta casing , untuk to t bamse ikut dalam konsorsium , nassam dan bamse menyingkirkan pesaing utamanya yaitu pantsir dan Buk m, dan untuk long range y di mef III , iy betul apa yang pernah di sampaikan oleh salah satu komentator di blog ini maaf lupa namay , sepertiy patriot dan thaad terpilih menjadi pertahanan udara jarak jatuh untuk tni au, karena kecenderungan tni au mulai pesimis ketika dari pihak rusia mempresentasikan s300 ya ,,,

      Hapus
  12. lama ku tidak kemari. bila tetangga yang tarafnya MENDUNIA® akhirat bicara.. amerika pun lari dan fikir 1000 kali untuk bicara... apa yang tidak bisa...semua nya bisa asalkan tarafnya MENDUNIA®..seperti kata bapa presiden negara somalia.. kalau MENDUNAI® bicara. hajah punbisa boleh terbang seperti garuda...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Indonesia tuh tak banyak cakap pakcik,step by step mendunia dgn tahap demi tahap indonesia mulakan eksport senjata,bkn cem forum malaysia yg cuma boleh iri,banyak cakap dan seperti katak di bawah tempurung sahaje selalu,bila kau selalu ikuti berita perkembangan militer dan industri militer indonesia,tentu kau akan dapat menilai kalo dari segi militer dan industri militer,malaysia tuh amat jauh tertinggal dari indonesia

      Hapus
    2. tak apa itu tdk menjadi masalah utk jauh t'tinggal yg penting cukup makan...ekonomi bagus...ramai dtg cari tumpang cari rejeki.. kami tak sombong malah gumbira negok cewek ramai2 pulang kerja petang2 dari perusahan... cantik bangat cewek... kami tetap tidak bisa untuk mengarasi malahan tak bisa untuk sampai tahap MENDUNIA® seperti tetangga... teruskan

      Hapus
    3. Tak sombong? Sekitar 90% malon itu sama sahaja.. di otak korang sebenar nya malon lah yang paling jaguh walau ekonomi lu tiarap tetap malon yg paling jaguh.. yang lain ngontrak kih kih kih

      Hapus
    4. Ekonomi malaysia jauh di bawah indonesia,kau tuh cem katak di bawah tempurung,kerana kau lihat banyak TKI kau kira ekonomi indonesia di bawah malaysia...di indonesia ratusan ribu rakyat cina jadi babu atau labour tapi indonesia tak pernah merendahkan bangsa cina,cuma malaysia sok jaguh tapi miskin yg suka merendahkan bangsa lain kerana tipikal bangsa malaysia bodoh2,terbelakang,dan seperti katak di bawah tempurung

      Hapus
    5. Cam itu lah bro kih kih kih..

      Hapus
    6. Maaf deh indon..negara kamu mengalami masalah hutang kan skrg..maklumat yg sy baca hutang indon kian meningkat..gdp makin kurang..hehehe..jgn marah

      Hapus
    7. Belajar ekonomi di mana ko.. Rasio hutang Indonesia masih mencecah 28% dari GDP itu masih dalam taraf aman Tengok negara ko yang sudah mencecah 53% dari GDP tak payah lah malon ni akan miskin tegar.. kih kih kih

      Hapus
    8. Malon tu sebenar nya tolol bin bahlul kih kih kih Tak ada penurunan coba ko Tengok 932.26 bilion Dollar In 2016 & 861.26 bilion Dollar In 2015 pasti nya malon dungu yang tak faham matematik bahwa GDP Indonesia mengalami penurunan kih kih kih..

      Hapus
    9. Sy minta maaf..kamu igt kamu bisa menutup masalah ekonomi negara kamu..hutang indonesia di awal tahun 2017 meroket hingga RP 4.3 triliun dan pak joko kata jgn risau wang masih bnyk..wakakaka..baca dong..jgn tak baca

      Hapus
    10. Itu baru hutang luar negeri..hutang dalamannya..kihkihkih

      Hapus
    11. Jika masih dalam tahap aman di hanya 28% GDP apa yang nak di risaukan.. saya malahan risau dan kasihan tongok Malon ni yang hutang menggunung mencapai 53% gdp.. saya minta maaf pula itu sama sahaja malon dengan negara bangkrap kau kih kih

      Hapus
    12. Tentara malon bodoh,bila cakap bual dan bodoh jgn cakap kat forum ini,urus sana utang malon sudah lampu merah melebihi 53% Wkwkwk...bila adapun pendapatan negara malon tetap aja utang lebih besar dari pendapatan Wkwkwk...ish,ish,ish malon dah bangkrup Wkwkwk

      Hapus
  13. Balasan
    1. Long life najib n rosmah...saya berharap tun najib boleh kekalkan jawatan Prime Minister seumur hidup

      Hapus
    2. gila apa... nak jadi PM seumur hidup... orang bijak dan bagus akan b'henti bila sampai masanya.. jadi jadilah orangbyang bijak... jangan jadi orang kurang bijak seperti saranan MAT REMPIT... itu cadangan orang yang todak bijak malah akan di benci orang...

      Hapus
    3. Yang saya sampaikan itu bukan hoax bro @izan nanti ttd kemungkinan kalo tidak ada aral melintang tahun depan 2018 sekaligus pengumuman resmi pembelian medium range misil nasams dan bamse blok barat, dari blok timur rusia su 35 , 2 kilo tanpa vls, tambahan bmp3f batch II , bt 3f, 32 unit mlrs RM 70 vampire untuk marinir dari ceko cuma itu yang saya baru tahu infoy ,

      Hapus
    4. Doni@ Bamse apa?
      Kasih link...

      Hapus
  14. naper lar mat rempit tak boleh jadi raja????kata negara demokrasi???

    BalasHapus
  15. Waduh2..rilek ka indon sekalian..chill..udah kebakaran jenggot yah bila tau tni kamu bnyk masalah hakikatnya..kihkihkih..bnyk kg sybaca masalahnya tp nnt la ay ceritain..baca aja di laman2 militer kamu

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tak ada yang kebakaran jenggot harapan Alutsista terus bersinar kami nak tunggu Su 35, pesawat kfx, Nasam, submarine, Real Fregat medium tank, dan banyak lain.. malon ada Wang tak buat ganti mig dan f-18 usang.. beli heli cilik sahaja pending kih kih kih

      Hapus
    2. Su 35 tanoa paket senjata?kibkihkih,kfx yg baru operasi tahun 2027m?kihkihkuh..saat itu kfx dah ketinggalan zaman,submarine yg type 209?itu submarine zaman kuno..ketinggalan teknologi..disaat tetangga asteg bisa mekancarkan misil dr submarine indon masih mengandalkan toroedo aja..real frigate?frigate pkr aja kosong dan hanya merakit dari belanda..dan medium tank sy akui mng sanggar to harus diigat..kami ada gempita yv khas utk anti armor..maaf deh..lawak F 18 kamu dah basi kerna semua tau F 18 tudm baru diupgrade setaraf F 18 super hornet block 1..baca di F 18 family tree..heheh..jgn marah

      Hapus
    3. Su-35 full paket senjata la Indonesia punya wang.. kih kih kih paket senjata Su sebelum nya pun melimpah dan itu Compatible bisa di gunakan untuk SU 35.. malon ada Wang tak buat beli pesawat baru?
      Submarine Indonesia hanya bentuk nya sahaja yang 209 tapi peralatan nya canggih sangat lah malon mampu beli tak? Belum lagi nak bina ngan Turki project kapal selam..
      Tu lah tolol nya ko gempita tu stang berapa armornya?.. apa boleh tahan tembakan dengan meriam 105 kah kah kah
      Malon.. malon.. mana ada Indonesia F-18 dah lah ko ni sememang tolol lah tak Reti Military kih kih kih

      Hapus
    4. Kah kah kah tampak sekali tentara malon bodoh sangat iri,malon ngences lihat indonesia boleh bina senjata buatan tempatan dan beli senjata sementara malon cuma banyak mimpi dan bual Wkwkwk

      Hapus
  16. setelah saya perhatikan ini si tentara kabur banyak bicara tanpa lihat info yang sudah di beritakan., otaknya berputar didalem tempurung. secara logika tni sebagai peacekeeping di lebanon itu bukan untuk berperang bukan buat gaduh., semua ada SOP dari atasan. kalo memang tni gak berprestasi di pbb, kenapa tni banyak mendapatkan penghargaan medal. dan selalu jadi andalan , di percaya oleh pbb. logika dan fakta.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Maklumlah aja bro kebanyakan forum malon itu cuma bisa iri dan otaknya cem toilet penuh najis tanpa ada knowledge Wkwkwk

      Hapus
    2. Mbah setuju de . IRI TANDA TAK MAMPU (malon)

      Hapus
  17. Tentera kabur.....tahniah saudara. Ganyang itu Indons nggak sedar diri.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tentera kabur tu tak Reti pasal Military Tehnology saya jadi kasihan malah dia yang jadi terganyang kih kih kih

      Hapus
    2. Tentara kabur tuh orangnya sama dgn maya lacur nih,orangnya satu nick namenya banyak Wkwkwk

      Hapus
  18. Ayo NURI kamu boleh tewaskan BLACK HAWK US MARINE....NURI kamu sangat menggerunkan Wkwkwk

    BalasHapus
  19. wahhh,jadi siapa yg menang?indo atau malay?teruskn berhentem smpai kiamat ya..

    BalasHapus
    Balasan
    1. of kos lar menang malaysie kerena ade senjata laser,plasma,dipimpin shahpaskal...gerun woei

      Hapus
  20. kasian liat malon yg tak da knowledge, komen nya meracau tak da fakta..

    BalasHapus
  21. nak tanya sikit....naper malaysie tak ade surat proklamasi kemerdekaan?????..nape tak ada taman makam pahlawan????siapa pahlawan kemerdekaan malaysie???....boleh tak...mat henjut...mat skodeng...mat rempit jadi raja???

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pahlawan nasional malaysia tuh TUN Najib kerana Tun Najib yg telah membawa malaysia menjadi maju seperti yg sekarang ini Wkwkwk

      Hapus
    2. Tak payalah Pahlawan malayse tu tok bomoh buah kelapa yang mengerunkan dunia..

      Hapus
  22. malaysie terjeles indo shoping alatan militery...so now diorang mencarut meroyan..bendera indo kat sukan diorang sengaja pasang terbalik...kesian malaysie....ter jeles sampai macam tu

    BalasHapus
    Balasan
    1. Buku panduan sea games bendera indonesia pun di buat terbalik..penghinaan..memanglah malingsia.. Sangat iri hati.. f**k malay.

      Hapus
    2. Rezim yang paling keras berteriak "SAYA INDONESIA SAYA PANCASILA" sedang diuji nyalinya oleh kerajaan Malaysia

      Hapus
  23. Silahkan di kunjungi ya kawan-kawan 100% Memuaskan
    > Hoki anda ada di sini <
    Agen Togel
    Agen Bola
    Agen Kasino
    Togel SGP
    Togel Hongkong
    Togel Sydney

    hubungi kami di :
    Line : ALLSBOBET
    Bbm : D60E1BF8
    Wa : +855974832357

    BalasHapus
  24. Let us support Timor Leste and Papua New Guinea on their effort to join ASEAN

    BalasHapus
  25. malon = nafsu besar tenaga tak de, beyond stupidity range

    BalasHapus
  26. betol ke???malaysie exercise untuk hilangkan sunyi suka melancap and main bontot???

    BalasHapus
  27. Yang coment disini bnyk yg stress tahap gaban

    BalasHapus
    Balasan
    1. Berarti situ juga sama stress y malah ikutan comment di sini, kalo gak suka jangan ikut comment

      Hapus
  28. setiap tentera ada kisah lucu seperti pasukan kompassus sewaktu perang konfrontasi mendarat di johor pakai payung terjun tersalah waktu .. jam 7 pagi di johor sudah terang. kasihan ditembak satu satu diudara oleh pasukan Inggeris..ada yang lolos tapi kebuluran lalu diberi makan oleh orang kampung. tantera itu terkejut kenapa orang disitu beragama Islam, solat dan ada pandai cakap jawa-rupanya mereka dibilang oleh ketuanya di jakarta bahwa orang malaysia tu jahat, tiada agama dan macam haiwan, itulah akibat bodoh sombong - cerita bapak aku.

    BalasHapus