17 Oktober 2015

AV6 Diuji Nilai oleh Tentera Darat Malaysia

17 Oktober 2015


AV6 adalah kendaraan 6x6 yang dirancang dan diproduksi oleh FNSS Turki, menurut rencana kendaraan ini akan diproduksi di Malaysia oleh Deftech dan akan dipakai oleh Tentera Darat Malaysia untuk menggantikan kendaraan lapis baja Condor 4x4 (all photos : FNSS)

Selepas diperkenalkan masa DSA 2014, AV6 mula menarik perhatian ramai akan perolehannya dalam Tentera Darat. AV6 ini sudah diujinilai di setiap ceruk muka bumi di Tanah Melayu ini. Ada yang telah melihat AV6 di jalan raya. 

Admin melihat perolehan AV6 sangat berguna pada ATM sebab ia akan mengantikan Condor seperti mana AV8 yang kita anggap mengantikan Sibmas.Variant AV6 yang diperkenalkan pun hampir sama dengan variant AV8 yang sedia ada.

Admin berharap perolehan ini menjadi kenyataan agar kita dapat mengantikan Condor yang selama ini berkhidmat dengan ATM di perbatasan.

(Malaysia Military Power)

3 komentar:

  1. memang bagus jika ada penambahan selain Av8 yg ada sekarang. .

    BalasHapus
  2. Sudah sampai masanya Malaysia menambah aset2 darat yg lebih moden. Keperluan aset2 darat ini amat dialu-alukan pada masa ini KDN aset2 sedia ada sudah menjangkau lebih 20 tahun. Malaysia memerlukan pemodenan seiring dgn kemajuan dan kecanggihan persenjataan masa kini.

    BalasHapus
  3. Indonesia siap menhadapkan Anoa, dg fersi pendukung pasukan dan Anoa pendobrak bari kade musuh di perbatasan kalimantan. Salam damai......

    BalasHapus