21 Desember 2015

Malaysia Considering Option of Purchasing JF-17 Thunder from Pakistan

21 Desember 2015

JF-17 Thunder (photo : thepeopleofpakistan)

ISLAMABAD: Malaysia is considering option of purchasing JF-17 Thunder from Pakistan and deal in this regard will be finalized after completing formalities.

This was stated by Malaysian High Commissioner to Pakistan Dr Hasrul Sani bin Mujtabar in an interview.

The high commissioner said Pakistan and Malaysia enjoy excellent relations in defence as well as economic and trade sectors.

He said the current trade volume between the two countries was two billion dollars, which could be enhanced further.

The Malaysian High Commissioner said Pakistan should also focus on enhancing its trade relations with ASEAN countries as there is a great scope of exporting Pakistani goods especially rice.

(AAJ)

13 komentar:

  1. mantap dah artikelnya
    http://acemaxs31.com

    BalasHapus
  2. Hoax...malaysia tidak mungkin membeli jet pakistan ...ada byk faktor yg diambil kira antaranya kualiti , sparepart dan enjinnya juga 1 TUDM mahu 2 enjin..ihihu

    BalasHapus
  3. Ini kan lgi diskusi...aku pikir bs jugak kerna malaysia ingin memperbnyakkan pesawat tempur nya...ini sebagai interim mesures aja...klu dengan 1 billion dolar us bs dpt 36 pesawat jf17 kenapa tidak...istilah nya barangan china-pakistan in sebagai peralatan pakai buang aja...sementara menungu kematangan pesawat tempur barat yg baru naik dan blum matang...10 thn pakai langsung d buang no issue kok

    BalasHapus
  4. Memang betul barangan cina ronsokan tpi indonesia ada jugak membeli misil cina betul bung?engak mustahil badan pesawat cina avionik persenjataan barat...malaysia udah kepepet waktu dan dana klu menjelang 2020 blum lgi ada pesawat penganti baru berarti negara itu engak punya pesawat pejuang yg cangih dlm jumlah yg bnyk...paling tingal 8 biji hornet...

    BalasHapus
  5. Memang betul barangan cina ronsokan tpi indonesia ada jugak membeli misil cina betul bung?engak mustahil badan pesawat cina avionik persenjataan barat...malaysia udah kepepet waktu dan dana klu menjelang 2020 blum lgi ada pesawat penganti baru berarti negara itu engak punya pesawat pejuang yg cangih dlm jumlah yg bnyk...paling tingal 8 biji hornet...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sukhoi su30 mkm itu milik siapa?

      Hapus
  6. Aduss...jangan beli pesawat ni...engine pun sama macam yg dipakai oleh pesawat Mig-29 Malaysia yg sebahagian besarnya TERSADAI di kuantan!

    Minta government Malaysia guna otak sikit...kalau bodoh pun jangan tunjuk sangat kebodohan tu!

    Kalau tiada wang pun, boleh beli pesawat F/A 18 C/D terpakai dari US...atau sewa pesawat JAS39 Gripen!!

    BalasHapus
  7. Ngak lah itu sudah di bantah di malaysian defense. Media pakistan cuma cari sensasi aja. China juga mengundang wakil malaysia melihat pesawat J10 mereka.

    BalasHapus
  8. Ini hoax indon ... jgn mudah pecaya media yg selalu kamu baca.. klu pihak TUDM belum mengeluarkan kenyataan jgn pecaya blog2 militer kamu..kerana itu kebanyakannya hoax

    BalasHapus
  9. Ini hoax indon ... jgn mudah pecaya media yg selalu kamu baca.. klu pihak TUDM belum mengeluarkan kenyataan jgn pecaya blog2 militer kamu..kerana itu kebanyakannya hoax

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ianya bukan hoax media indonesia. Ianya bermula dgn media pakistan. Biasala bro mainan media. Sama seperti kes pembelian kapal kelas mistral oleh phak TLDM yg dgembar gemburkan oleh media perancis. Hakikatnya kita tiada peruntukan bg peruntukan program mrca buat masa ini.

      Hapus
  10. Pakistan termasuk negara sukses alih technologies di bidang pertahanan jangan lah anggap enteng jet tempur jf 17 thunder g 4 + mmulti roll di atas f16 block 52 . paling utama belli alutsista ancaman embargo dan dukungan suku cadang harus di utamakan kalau tidak mirip Indonesia tahun 98 di embargo besar negara sajaaa senjata lunpuh total ....dan igat Pakistan sudah jadi negara mandiri di bidang alutsista bisa bikin ratusan jet tempur dan tank mbt moderent .....bagaimana negara Asia tenggara ??? bisanya belli dan jadi kaki tangan barat di kibulin doang dan itu fakta yata buat ke pentingan barat

    BalasHapus