25 Desember 2015

Navigation Radars and More

25 Desember 2015


 Lekiu class frigate (photo : TLDM)

SHAH ALAM: DML Technologies Sdn Bhd has been awarded the contracts for the supply, testing and commissioning of solid state navigation radars for the the 23rd Frigate Squadron and the MPCSS ships, according to the e-tender website of the Defence Ministry.

The other items sought for the 23rd Squadron in tenders published in June this year, however have yet to be announced officially. Among the other items being sought were the Electronic Optical Tracking System (EOTS) and a degaussing system.

The ships of the 23rd Squadron are the KD Lekiu and KD Jebat. The MPCSS ships are of course the KD Mahawangsa and KD Inderasakti.

Both the KD Lekiu and KD Mahawangsa were at the Boustead Naval Dockyard for their refit when Malaysian Defence visited the Lumut base in late November. However, it is not known whether the new navigation radars and other items sought in the June tenders, could be fitted on both ships during this refit period.

The navigation radars selected MalaysianDefence told that it was from Terma, a Danish company. The model selected is likely the Terma Scanter 6000 series, although it was not mentioned in the award document.

According to Terma, “the Scanter X-band Navigation, Surface Search and Short Range Air Surveillance Radar Systems are complete radar sensor systems with proven small target detection capability to assist authorities in efficiently monitoring illegal activities such as drug trafficking, smuggling, illegal immigrants, piracy, illicit fishing, terrorism, etc. It is perfectly suited for high-definition sea surface surveillance and short-range air surveillance for helicopter control and ship navigation.”


Signalis STYRIS an integrated above and underwater surveillance system. (image : Signalis)

Meanwhile. Puncak Teknologi (M) Sdn Bhd has been awarded the contract to supply and commissioned the Underwater Surveillance System (USS) for the RMN Kota Kinabalu naval base at Teluk Sepanggar.

According to the document released in the E-tender site, the contract for the tender was awarded to Puncak Teknologi on November 2. MalaysianDefence was told that Puncak Teknologi is working with Signalis – an Airbus DS and Atlas Elektronik company – for the programme with an integrated above and underwater surveillance sensors called STYRIS.

Both companies are working together for the Sabah Sea Surveillance System operated by the Malaysian Maritime Enforcement Agency (MMEA).

Signalis is also the provider for the command and control system for the new Spexer radars for ESSCOM.

(Malaysian Defence)

51 komentar:

  1. Haha...kasi apa pon yg canggih klu engak bs d kendalikan pon sia sia aja..smua barangan nya bs d gunakan utk jangka waktu tertentu dan tidak ada penyelenggaraan yg komprehensif....akhir nya beli lgi alatan yg baru...lihat aja dari pesawat pejuang yg mereka miliki smua dikit itu ini akhir nya d bersarakan....klu kapal sikit jenis itu ini engak konkrit apa mau nya...negeri yg kacau bilau pemikiran ahli tentera tertingi nya

    BalasHapus
  2. Komentar ini telah dihapus oleh administrator blog.

    BalasHapus
  3. Semua alatan perang nya amboradul...negara miskin seperti pilipinas vietnam udah kehadapan klu d lihat dari segi kelengkapan nya...mereka susun dengan rapi apa perlu mereka...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dari segi apa persenjataan filipina jauh mengatasi kami? Pesawat tempur? Frigate? Kapal selam? MBT?

      Hapus
    2. Dari segi apa persenjataan filipina jauh mengatasi kami? Pesawat tempur? Frigate? Kapal selam? MBT?

      Hapus
    3. Pilipinas walau cuma mengunakan S211...fa-50 tetap bs mengatasi malaysia...sbb mereka punya adviser militer dari luar yg mementingkan keperluan alat perang negara tersebut lihat aja 10 thn kedepan nanti negara kamu kelihatan kecil..president pilipinas pon menegaskan penting nya memiliki peralatan perang walaupun engak secanggih negara asian yg lain...pilipinas berniat memiliki quantiti yg bnyk dan smua d network kepada satu pusat mempelajari dari singapura....vietnam skrg udah punya 5 biji kapal selam walau segak secanggih scorpene tpi jumlah yg bnyk mengerunkan musuh bs d lihat engak?walau peralatan perang nya era 70 an tpi bs d rawat dgn sempurna dan d upgrade dlm negri..negara kmu pintar beli...pakai...buang itu beda nya

      Hapus
    4. Apakah kamu mahu menjustifakasikan perolehan kapal peronda berusia 50 tahun oleh angkatan laut filipina sebagai bijak bro? Jika diberi pilihan apakah pihak agkatan laut filipina mahupun TNI AL sendiri tidak mahu memiliki aset baru dalam armadanya? Apakah kamu berharap yg pihak TNI AL akan terus menggunakan kapal kelas Ahmad Yani untuk tempoh 10 ke 20 tahun lagi? Pernah dengar istilah metal fatigue bro?

      Hapus
    5. Adviser dari luar?? Adakah kamu menganggap ianya satu kelebihan? Adakah TNI mahu menerima penasihat daripada Amerika mahupun Russia??

      Hapus
    6. Shed ini lah kelemahan kaum bumiputra d sana..baca betul betul memahami bahasa melayu jgn melenting engak engak loh

      Hapus
    7. Sebenar nya ada baik nya mempunyai adviser militer dari luar...seperti singapor luhat militer nya lebih ampuh dari negara besar d asia..brunei mengikuti jejak langkah singapor mangka nya pembeluan aset nya terancang dan teratur gitu juga pilipinas...thailand..tpi bukan negara kmu

      Hapus
    8. Ia nya bukan kelebihan tetapi we can have the know how....things being done and akan dtg in orher country...luas skope pemikiran dan pandangan yg d perolehi...negara kmu d lihat dari dulu smpsi skrg pemikiran doktrine engak berubah takut mau rubah

      Hapus
    9. Brunei mendapatkan penasihat ketenteraan dari mana bro? From indonesia maybe??? Singapura juga tidak lagi menggunakan military adviser dari luar (kecuali dari Taiwan, sewaktu awal penubuhan RSAF).. Mereka hanya mengkaji doktrin pertahanan israel tetapi tidak mempunyai penasihat pertahanan yg berada secara fizikal d bumi Singapura. Mereka juga merupakan sekutu kuat Amerika tetapi tdak mempunyai military advisor drpd negara tersebut. Filipina? Ini bukan lagi tahun 80an bro dimana Amerika mempunya pengkalan disana. Dengan pengunduran Amerika dari pengkalan subic dan clark tidak wujud lg penglibatan Amerika di negara tersebut. Hanya apabila pengaruh mereka di scs mula dicabar oleh cina bru mereka memberikan tumpuan semula kpd negara bekas jajahan mereka semula iaitu filipina. Kebanyakan aset utama negara itu juga merupakan aset lebihan Amerika yg diperolehi melalui kaedah DEA dan FMS.Setahu aku juga Filipina masih belum mempunyai sistem NCW khusus bg angkatan bersenjatanya..

      Hapus
    10. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    11. Bezakan dulu antara atase pertahanan dgn penasihat pertahanan @ military advisor bro.

      Hapus
    12. Malaysia tidak memerlukan military advisor bg membentuk doktrin pertahanannya. ATM telah menghantar pegawai dan aggotanya bg mengikuti kursus, latihan dan symposium pertahanan di luar negara. Kami juga terlibat dalam latihan bsama negara luar seperti Malindo Darsasa, Malus amphex, eks Haringaroo dan sebagainya. Tujuan latihan ini adalah bg mendedahkan aggota kami dgn cara kerja, doktrin dan kemampuan aset persenjataan negara luar.

      Hapus
    13. Doktrin pertahanan Malaysia tidak pernah berubah? I beg to differ. Doktrin pertahanan Malaysia telah mula berubah daripada counter insurgensy pada era tahun 80an - 90an kepada "conventional warefare" @ perang konventional pd tahun 2000 dan ke atas. Perkara ini dibuktikan dgn pembelian aset utama seperti kapal selam, mbt, mlrs, mrca, ngpv, sgpv dan program ncw. Apakah kegunaan aset2 ini td bro? Adakah untuk melawan gerila komunis d hutan? Tumpuan Malaysia kini lebih tertumpu kepada ancaman "non state actor" semenjak kejadian pencerobohan pengganas sulu pada tahun 2013. Cuba rujuk tujuan penubuhan Esscom bro.

      Hapus
    14. Thx for the detail info...but singspura tskde militer advisor....i think ur wrong...u find out throughly...so is the rest that u think dont have...it comes in many form my fren not necessary a mexsican wearing military uniform drilling the boys like in the 1967 when saf first form....ur facts salah tu

      Hapus
  4. The upgrading of the radar system for the Lekiu class is timely, together with the air defence missile system. Together with the LCS class frigates, they will form a formidable armada

    BalasHapus
    Balasan
    1. Translate bro. Ada yg x paham kadang2..

      Hapus
    2. Ripin engak ada arti nya kapal kmu yg jumlah nya setitik mempunyai radar canggih tpi tidak bs berhubung antara air force..navy..land force nya kapal kmu ada lah stand alone...do n die sendirian

      Hapus
  5. Setahu aku biar mempunyai alat perang yg engak super canggih...tpi masih bs d reparasi dlm negri...bs network antara air force..navy..land force bs minta bantuan dari seluruh wilaya arm forces itu lah tentera canggih...singapura ada lah satu satu nya...menyusul thailand...pilipinas

    BalasHapus
  6. Setahu aku yg membuat malaysia terkebelakang ada lah kerna sering memperingati sejarah gemilang nya menentang komunisma....tpi itu dulu skrg isis pon lebih canggih dari sesetengah angkatan tentera...lihat aja d timur tengah isis blum bs d kalahkan dgn tentera bersekutu saudi....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia telah memperolehi sistem NCW daripada pihak Sapura pada tahun 2013 lg. The Philipine u said? What about Indonesia? Stay true to the facts bro.

      Hapus
    2. Wah cangih betul ya sistem NCW kmu hinga mh370 pon minta bantuan dari luar....beda loh sama indon yg bs menangi sendiri...gimana yg menerangkan kejadian mh370 dari mentri pertahan...top brass militer..beda sama indon yg memberi keterangan cuma bapak kepala basarnas dari awal hinga akhir lih bs kmu nilai shed?

      Hapus
    3. Im not talking bout bangsa or racial here but the effectiveness of how things is being done n handle...u get to see?

      Hapus
    4. Read my text bro they are on the verge not that they already have in 10 years time baca...apa aku harus tulis dlm bahasa tagalok

      Hapus
    5. Sand forumer
      "Indon"? What? Apa kamu org filipina bro? Welcome bro tp jaga sikit hati rakan2 forumer indonesia yg lain.

      Hapus
    6. Sand forumer
      Tolong jelaskan kaitan sistem ncw Malaysia dgn kerjasama multinasional dlm menjejaki mh370. Btw indonesia juga turut menerima bantuan kami dlm kes kehilangan pesawat air asia indonesia. Tiada yg aneh mengenai perkara itu. Isu tiada tindakan penjejakan pesawat mh370 oleh pihak TUDM telah dterangkan secara terperinci ddalam beberapa blog seperti Malaysia Military Power, Malaysian Defense dan sebagainya. Go look it up bro. Kemudian kita lanjutkan perbincangannya.

      Hapus
    7. Btw bro sand. Dato
      Seri Hishamudin Hussein merupakan menteri pertahanan semasa tragedi mh370. Beliau juga memangku jawatan menteri pengangkutan pada waktu tersebut. Taklimat bersama juga telah diberikan oleh pihak Dca Malaysia dan juga pihak TUDM sendiri. Ini merupakan prosedur biasa.

      Hapus
  7. To make the armada as a network centric will require major revamping in terms of datalink and BMS, not to mention fourth generation C4i system. Perhaps more importantly is the mission, which rarely been discussed here

    BalasHapus
  8. To make the armada as a network centric will require major revamping in terms of datalink and BMS, not to mention fourth generation C4i system. Perhaps more importantly is the mission, which rarely been discussed here

    BalasHapus
    Balasan
    1. That is wat i said earlier u can have the canggih sensors but u ar fighting a lone battle

      Hapus
    2. Malaysia telah mengaplikasikan sistem bms dan nco / ncw keluaran firma sapura dan system consultancy services (scs) Malaysia. How about u bro?

      Hapus
    3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    4. What do u mean by we are fighting alone? Adakah tidak terdapat kerjasama ataupun sistem penyaluran maklumat secara fizikal mahupun digital di dalam ATM? Than whats the point of our NCW / NCO and BMS program. Not to mention the TIDS system being use by TUDM and the setting up of JFHQ(M). Anda faham atau tidak mengenai fungsi sistem yg dsebutkan ini td bro? Agak kurang tepat bila kamu mengatakan yg Malaysia ketinggalan dalam bidang ini.

      Hapus
    5. Ini jagon militer aku kurang understand bs d terangkan shed mungkin menerangi dikit pengetahuan ku...thx

      Hapus
  9. Ripin any battle ship mision is to fight naval battle n win wars...that is to it..be it covette...opv..frigate n wat not.sea patrol during peace time do i miss anything and all these work needs certain armaments n sets of diffrers sensors but can they comm with the air force...land forces for support?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Seperti dinyatakan Malaysia telah mengoperasi sistem NCW dari tahun 2013 lagi. Sistem ini merangkumi ketiga - tiga cabang perkhidmatan ATM iaitu TDM, TUDM dan TLDM. Rujuk tujuan penubuhan dan peranan Markas Angkatan Bersama @ Joint Forces Headquarters (JFHQ) Malaysia.

      Hapus
  10. To make the armada as a network centric will require major revamping in terms of datalink and BMS, not to mention fourth generation C4i system. Perhaps more importantly is the mission, which rarely been discussed here

    BalasHapus
  11. Sand walker@ sya malu melihat komentar anda yg sok pintar, mainset anda yg anti malaysia harus'a d buang jauh-jauh.
    Anda bilang vietnam negara miskin perlu anda tau ngga apa batasan nya menjdi negara kuat karena negara trsebut miskin, coba anda pikir apakah aset militer kita(indonesia) lbh baik dri vietnam?... Tidak, kenyataan nya mreka lebih baik dri kita.
    Knpa anda begitu mendewakan pilipina, toh knyataan nya filipina tdk ada apa" ny d bandingkan dgn malaysia.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Engah baca betul betul aku engak bias atau racist engak ada perkataan lucah ini diskusi dan penelitian dari sudut mata ku dan penelian ku apa yg ku baca dan lihat....klu aku racist udah tenteu d delete loh....aku jugak engak bias..lihat pilipinas manbangun wslau beli alat engak cangih lihat 10 thn kedepan bedakan...this is future oversight

      Hapus
    2. Egha...soal vietnam kmu baca betul betul apa inti pati yg aku mau bicarakan bukan menuduh vietnam miskin like wat u wrote u misunderstood the text engah....mendewakan pilipinas no...tapi kagum cara efficiency effectiveness dia membeli dan mencari peralatan perang walau tidak canggih...quantiti ada kekuatan nya sendiri loh berbanding dengan peralatan hanya setitik

      Hapus
  12. Shed & zaidi@ sudah lah bro jgn di tanggapi org macan dia, mohon di maklum dia formil member baru.
    Saya salut dgn projeck masa depan Angkatan Laut malaysia membeli 6unit stealth frigate, meliki kapal selam(scorpene) kmampuan AIP pertama di Asean, sudah memiliki 12 unit helikopter Anti kapal selam(ASW) dan skrg meng upgrade radar (y).
    Dulu ada berita kalau rudal pertahanan kapal(SAM) Seawolf pada frigate Jebat class akan d ganti dgn medium SAM?.,.
    Good for malaysia.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ini forum bukan utk mengangkat negara jiran loh bukan jugak utk menjatuhkan...tpi diskusi dan pertanyaan loh...shed menjawab logik aku terima loh ini kemasukan bagi aku...tpi soal singapora jawapan nya blym cocok buat aku loh

      Hapus
    2. Terkadang diskusi terlihat kayak provokasi pada sesetengah pihak...tpi kan diskusi doang extracting info dari yg tahu loh mengerti....cari polisi tarik info dari penjenaya ada cara nya....cara tentera tarik info dari POW beda ini diskusi sehat loh jgn d salah taksir aku mahu lihat aja pandangan org malaysia

      Hapus
  13. Bro egha
    Trima kasih bro. Sebenarnya kapal selam scorpene kami tidak dlengkapi dgn sistem aip. Pada tahun 2002 ianya diumumkan akan dlengkapi aip tetapi tidak dipasang berikutan harga sistem aip yg terlalu mahal pada ketika itu. Around 50 to 70 mil euro a piece 4 the mesma. Selain daripada itu endurance selaman dgn menggunakan kuasa bateri scorpene sahaja diantara yg terbaik bg kapal selam konvensional (masa selaman dan bukannya tempoh hari beroperasi) telah menjustifakasikan perolehan tersebut. Singapore was actualy the first country to have aip system 4 its subs.

    TLDM juga masih belum mempunyai helikopter khusus bg tujuan asw. Helikopter superlynx walaupun mempunyai rekod perkhidmatan yg baik dlm TLDM adalah terlalu kecil utk digunakan bg tujuan tersebut. Walaupun berkemampuan utk tugas asw ianya tidak dilengkapi dgn sistem sonar yg kritikal bg operasi asw. Utk peranan ini kami lebih berminat terhadap sistem lain seperti mh60 yg dioperasikan oleh RSN. Tp saygnya kami ngak ada uangnya mas. Nilai ringgit jatuh dan theres no political will on the side of our leaders. We admit to that. Ps, the AS555N lebih banyak digunakan sebagai aset latihan, peninjauan dan bantuan tembakan latihan.

    Kapal kelas Jebat sedang memasuki fasa slep. Setakat ini hanya naik taraf sistem kawalan sahaja yg telah diumumkan. Logic dictates that it should be equip with the mica sam, sama seperti kapal sgpv tetapi setakat ini ianya belum diumumkan. Mungkin sahaja tiada uang juga bro.. to much money spend elsewhere on political program such as the Br1m..

    Tp bukan semuanya berita buruk bro. Program sgpv berjalan lancar dan mengikut jadual yg telah ditetapkan. Tp nampaknya pihak TNI AL akan terlebih dahulu menerima kapal PKR 105nya. Good 4 u bro. Dengan keluasan perairan indonesia, TNI AL sepatutnya mempunyai aset yg jauh lebih banyak dan baik daripada sekarang. I hope everything goes well 4 u bro.

    BalasHapus
  14. Kapal selam scorpene tanpa menggunakan sistem Aip mnurut sya sdh bagus bro di kelas diesel elektrik, terlebih ks scorpene dilengkapi rudal exocet sm39.
    Bukan takde uang tp Mungkin uang nya di gunakan untuk membeli 6 frigate gowind dan pesawat Airbus A400m dgn cost yg sgt tinggi.
    Helicopter AS555N (ASW) milik TLDM fungsi nya utk Surface Surveillance, size nya yg kecil tentu sangat cocok mendarat di Opv kedah class serta memudahkan utk melaksanakan patroli karna helikopter Asw sangat brperan serta menjadi alat indra tambahan sperti mata dan hidung di garis depan utk mengendus kapal musuh dri jarak jauh semacam datalink telematery.
    Bnr kah pakcik Superlynx tdk di lengkapi sonar utk ASW?.., Bukan nya sonar itu memiliki 2 fungsi utk OTHT melacak kapal permukaan dan bawah air.
    Beberapa waktu lalu TLDM sukses mluncurkan rudal AShM/ASuW(Anti surface warfare jenis SeaScua pada helikopter Superlynx sebagai exercis dan mencoba OTHT mengunci sasaran pda targer terbatas. :D

    BalasHapus
  15. Tentu bro dlm pengadaan pembelian kapal PKR indonesia lebih dahulu dri pembelian gowind malaysia, dari serah terima pun sepertinya TNI-AL lebih dulu menerima kapal pkr.
    Tp dari segi jumlah pengadaan TLDM lebih bnyak iaitu 6 unit gowind bro.
    Tentu bro jika melihat luas laut indonesia sdh seharusnya ada penambahan kapal skelas frigate, tp utk saat ini TNI-AL fokus utk pmbuatan PKR mengingat PT.PAL di perbolehkan utk melisensi 20 unit Pkr.
    Entah sya pun msh bingung karna fokus membuat pkr iyaitu utk mengganti peran VS class yg sdh tua. Ada kmungkinan smua VS class/ahmad yani class akan di ganti smua oleh pkr dan utk mengganti smua frigate ahmad yani class setidak nya butuh 4 unit lg pkr, yg pasti akan menunggu waktu cukup lama smpai pengadaan kapal tersebut.
    Mungkin saja TLDM lebih dulu menerima smua LCS Gowind class. Hehe
    .
    pakcik kedah class rumor nya akan dilengkapi rudal NSM(naval streak missile) dan RIM SAM/ dipasangkan Ciws apakah itu bnr pakcik?

    BalasHapus
  16. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  17. SanD walker@ oke oke ga mslah, maaf sya tdk melihat smua komentar agan maklum seaching pake hp hehe.
    Di lanjut gan diskusi nya.
    Tak knal knal maka tak syang :D.

    BalasHapus