28 Desember 2015

K200A1 Malaysian Infantry Fighting Vehicle (MIFV) Reliable Fighting Machine

28 Desember 2015


K220A1 of the Malaysian Army (photo : Cari, Panggilan Pertiwi, image : MMP, Army Guide)

Late in 1993, Malaysia placed an order and took delivery of 42 KIFVs for use with its units operating as part of United Nations forces in the former Yugoslavia. These were delivered in 1993.

This order comprised the following versions: 32 KIFVs; 4 mortar carriers; 2 recovery vehicles; 2 command post vehicles; 2 ambulance vehicles. These were delivered in 1994.

In mid-1994, Malaysia placed a further order for 22 vehicles in the following versions: 18 KIFVs; 2 recovery vehicles; 1 command post vehicle; 1 ambulance. These were delivered in 1995.



In mid-1995, Malaysia placed a further order for 47 KIFV and variants, all of which have now been delivered.

Malaysian KIFV upgrade

Early in 2000, the now Doosan proposed to the Royal Malaysian Army that its current K200 KIFV could be upgraded to the enhanced K200A1 standard in Malaysian Army facilities in a very short period of time.

This offer was accepted and the task carried out by Number 91 Workshop of the Malaysian Army which dismantled the vehicle, carried out modifications to the hull and fitted the new power pack.



As the new power pack is slightly larger, the bulkhead has to be taken out and positioned 75 mm to the rear and there are also a number of small electrical changes. The final drives have also been changed to take into account the increased engine output available.

Work started on 28 February and the vehicle ran for the first time on 30 March and then made its first public appearance at the DSA 2000 exhibition held in Kuala Lumpur in March 2000.



The installation of this new power pack not only improves the power-to-weight ratio of the vehicle from 21.7 hp/t to 26.5 hp/t but also improves acceleration. Maximum road speed is now increased to 70 km/h. Braking is also improved.

It was then demonstrated to the Malaysian Army at its armour school at Port Dickson. Following trials with the first prototype, another five conversions have been made in Malaysia. These are expected to be followed by another 51 to bring the total up to 57 units.

(MMP)

20 komentar:

  1. Aku tak nampak persamaan pembelian mifv sama adnan...kenapa beli dari 2 negara engak maksud...lepas itu pembelian pars buatan turki..beda lgi beli av4 dari thailand...ini negeri amburadol...kayak tukang pulung aja

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mas ..malaysia ngak beli pars yaa.. tapi gempita .. itu buatan malaysia lorh dengan bantuan turki ..boleh baca di wiki.. utk fakta yg lebih jelas..
      Av4 pula .. malaysia perlukan kelas MRAP ngerti ngak ertinya itu apa (Mine-Resistant Ambush Protected)
      Mifv pula tidak sama dengan adnan mas..bisa cek di google.. salah satunya adala teknologi adnan lebih kedepan sedikit dari mifv korea... dan adnan juga dari turki ini adalah utk mengeratkan hubungan diplomatik kedua buah negara

      Hapus
    2. Pembelian dari turki kerana enjine nya bagus, lebih senyap. ATM sama TNI AD. Disini peranan condor dan sibmas sudah digantikan dgn AV8/AV4. Mari kita bandingan siapa lagi amburadul

      Malaysia
      MBT PT91 +Scorpion 90mm.

      MIFV + Adnan + Alvis. Stomer + AV8 + AV4 + Vamtac + Bandvagn 206.

      Indonesia
      MBT Leopard + Scorpion + AMX13.

      Anoa 6x6 + Anoa 4x4 + BTR80 + BTR40 + Komodo + Sherpa 2 +.badak 6x6 + tarantula 6x6 + Alvis stomer + Marder 1A3 + M113A1.

      Hapus
    3. Ok nash aku terima kemasukan kmu ini logik....kta kan manusia cuma tertanya kenapa dari korea terus jauh ke turki gitu loh

      Hapus
    4. Indon lgi mengemaskini peralatan darat nya lambat laun alatan lama d lupus d gantikan dgn barangan buatan dlm negri...skrg udah ada yg amfibi...dgn turet 90mm dari belgium klu engak salah gitu selanjut nya proses nya lama kan negeri besar

      Hapus
    5. Kmu lupa kmu masih punya ferret...saxon...komando 100 komando150 jgn d sembunyikan dong mas jgn bias klu berforum jujur jd enak d baca kalangan bloger loh

      Hapus
    6. Aduh.. ko tidak sedar apa yg kamu katakan diatas juga digunakan oleh tni ad smpi saat ini. Saladin, Saracen, Ferret, APR -1, V-150 komando, Panhard VBL, AMX13 VCI.

      Hapus
    7. Hahaha lupa aku

      Hapus
  2. Emang engak bs d kembangkan pars 8x8 ke 4x4 agar ordedeal nya gampang...pasti gudang simpanan alat ganti nya kayak tmpat sampah.....haha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Av4 kami sdh ada.. dan ngak economic lah kalu gempita dikembangkan ke 4x4... tapi kami ada av6 lorh.. gempita yg beroda 6x6.. dan mungkin malaysia akan buat utk kegunaan tentera di luar negara... hahaha.. kesian lo pada anoa yang ditukar namanya ke rimau ngak laku di malaysia..ahahha

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    3. Itu gempita kan hadil nya dari pars acip...tpi d ubah suai doang bukan buatan defteck loh...ubah dan rakitan aja no major construction n design in house

      Hapus
    4. Iya lah.. nama juga usahasama.. saya tidak pernah ckp malaysia design 100% kenderaan ini..tapi dengan batuan turki.. sebab basis gempita adalah pars... tapi pembuatanya adalah di malaysia kerana desindnya adalah milik malaysia dan kami boleh mengubahsui gempita kami kerana teknologi turki ini sdh kami kuasai dari tot
      dari turki...sebab itu belanja kami agak besar sedikit kerana kami tidak beli sebiji dari turki..itu yg kalian harus faham .. kalu anda ada meliat video di youtube mengenai gempita di ada pegawai deftech memberi tahu yang turki memang desain gempita tapi they desaind for us (MALAYSIA) jadi kami boleh sesuka hati mengapa-apain gempita ini..harap maklum..ehehe

      Hapus
  3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  4. Acip malaysia engak beli walau d tukar nama nya ke belang pon engak apa apa this is dunia bisnis n this is discusdion forum no need to be scastic...u j7st tulis pandangan kmu sudah cukup aku meluahkan pertanyaan plain diskusi bukan provocatif ada paham

    BalasHapus
    Balasan
    1. Apa masalah kmu? Itu thailand juga ngak ada masalah, kmu pula yg bisingx2. KENAPA?. Apa bapa kamu punya perusahaan? Jgn cari hal klu tidak ada hal kwn. Lebih baik diam.

      Hapus
    2. Hoi nash aku ungkapkan cara baik kok biadab blog kmu bapa smua d kasi masuk...ini forom kenapa sensitif jgn blog klu sensitif bapa kmu yg didik

      Hapus
    3. Ini forum bs blog apa yg termaktuk dlm forum...org malaysia sensitif klu ngomong soal malaysia jgn msuk lah....ini forum duduk luar baca aja ini negeri bebas tidak berarti biadab sama sendiri belajar santun dulu baru msuk negeri org u understand...

      Hapus
    4. Pple like u always poison the blog anywhere u go....u ar plain provocative...pengkianat dunia...dajal ada paham melayu

      Hapus
  5. Aku bukan seorang penyokong program av8..

    BalasHapus