20 September 2019

Kerajaan Rancang Beli Pesawat Bombardier, Helikopter Medevac

20 September 2019


Malaysia akan menambah pesawat CL415 Viking Air (dahulu Bombardier) dan helikopter untuk keperluan medevac (photo : Victor Alexander)

KUCHING -- Kerajaan bercadang membeli sebuah pesawat Bombardier dan helikopter Medevac bagi kegunaan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin.

Beliau berkata kedua-dua aset udara ini yang masih belum dimiliki pasukan penyelamat berkenaan amat diperlukan terutama dalam proses evakuasi mangsa di kawasan pedalaman dan memadam kebakaran hutan.

Katanya kementerian juga akan mempertimbangkan pemerolehan peralatan-peralatan menangani kebakaran yang terkini sekiranya perlu bagi kegunaan jabatan berkenaan.

“Saya akan ke Itali dalam masa terdekat bagi melihat keberkesanan jentera atau peralatan yang digunakan di negara itu dalam kerja pemadaman api.

“Itali model negara terbaik dalam menangani isu kebakaran, jadi kita akan ke sana untuk melihat demostrasi model yang digunakan,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Alat Pemadaman Api di Ibu Pejabat JBPM Sarawak di sini, hari ini.

Sejumlah 1,000 alat pemadam api telah diserahkan kepada JBPM Sarawak untuk diagihkan kepada rumah-rumah panjang di pedalaman sebagai alat bantuan awal dalam mengawal kebakaran.

Sementara itu, Pengarah JBPM Sarawak Khirudin Drahman berkata terdapat hanya 32 balai bomba di Sarawak ketika ini sedangkan dari segi geografinya negeri ini lebih luas dari Semenanjung.

“Jika berlaku kebakaran, pihak bomba sukar untuk sampai awal ke lokasi terutamanya di pedalaman. Justeru dengan adanya peralatan pemadam api, ia dapat membantu memadamkan kebakaran awal sekali gus mengelakkan kerugian harta benda,” katanya.

(Bernama)

190 komentar:

  1. Plan plan... always plan....😁

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalaupun nak deal pasti Wang komisi kick back haruslah besar pula.. ajang rasuah..😁

      Hapus
    2. 1001 wang kopi
      1001 rasuah
      1001 komisien
      1001 plan
      1001 brosur
      1001 cancel
      1001 sticker
      1001 beruk

      wkwkwkwkwk

      Hapus
    3. alesan biar bisa plesir ke itali, buat beli pizza.
      pulang" cuma dapet brosur sama foto selfi

      Hapus
    4. Kpn LG jalan jalan gratis dibiayai negara,Malon senang dikibulin pejabat negara...😁

      Hapus
    5. Akal akalan malonyetjing doang, DP 35% doang sisanya dibagi bagi biat uang kopi dan orang tengah. Setelah itu





























      BATAL

      Hapus
    6. Melayu semenanjung sundelan memang suka sekali tipu menipu bangsa sendiri
      ..😁

      Hapus
    7. Rancang aka PLAN aka AKAN πŸ˜„πŸ˜„

      Hapus
    8. Nak beli cuma SATUI... siji...one...

      Berisik amat.

      Dasar monyet miskin

      Hapus
  2. Balasan
    1. Tulisan Malassialnya yang membuat pesawat itu ugly design.

      Bawa sial jeer

      Hapus
    2. menjilat ludah sendiri πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Negare Darul Kelakar

      Hapus
    3. Deftech bakalan dapat order lagi cetak sticker

      Hapus
    4. Made in plastic πŸ˜„πŸ˜„

      Hapus
  3. Rancang Beli doang..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sdh bisa dipastikan.. ky gt.😁

      Hapus
    2. Siapa yg jadi orang tengah nie? Untung besarπŸ˜€

      Hapus
    3. Lumayan nih si paul bego, gembul waria, harta haram, si kapir dapat uang kopi

      Hapus
    4. Rancang aka AKAN πŸ˜„πŸ˜„

      Hapus
  4. And then must be canceled...like always...😁

    BalasHapus
  5. Alamak tambunnya...saya doakan semoga tidak AKAN ter CANCEL lagi,dirawat yang baik ya jangan senasib dengan MKM,hornet...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wkwkwk...nasihat saya supaya engine jgn di songlap πŸ˜„πŸ˜„

      Hapus
  6. Katanya negara kaya,beli ngeteng satu satu pula...Miss Queen lar..😁

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kaya(k) beruk bro πŸ˜„πŸ˜„

      Hapus
    2. πŸ‘†hahahahahaπŸ’πŸ’πŸ’

      Hapus
  7. Balasan
    1. cuma kata2 itu doang bisanya.

      aku juga bisa berkateeeee...

      FREE SABAH & SERAWAK

      Hapus
    2. Komentar putus asa...😁

      Hapus
    3. FREE SABAH-SARAWAK, JOHOR BARU AND KELANTAN

      Hapus
    4. Kembalikan Najib jadi PM 😁😁

      Hapus
  8. Balasan
    1. We will send you..... FREE No Addition Charge

      Hapus
    2. Stop act idiot here.. 😁

      Hapus
    3. Nangislah tuh 😁😁

      Hapus
    4. tak perlu kirim pasukan buat memusnah jubor malon, cukup bakar lahan gambut saja sudah mati mereka πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      efisien , , ,
      (becanda cuy)

      Hapus
    5. Hahah kaum cengeng sedang merengek

      Hapus
  9. Merdeka dulu dr Inggris... ngajarin yg ga bisa dilakukan sendiri,kpn Malon merdeka..😁

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tunggu 999 tahun lagi bro jaka. Buruan malonyetjing merdeka dari British keburu











      KIAMAT

      Hapus
    2. Ga pernah merdeka. 999 tahun tetap di bawah kuasa British. Itu hakekatnya nyata

      Hapus
    3. Keburu diinvasi China..😁

      Hapus
    4. Serang pakai jerebu sudah megap megap, apalagi kalo pakai senjata kimia jenis anthraxπŸ˜€

      Hapus
    5. Tunggu 999 tahun lg baru merdeka bro 😁😁

      Hapus
  10. Pesawatnya tambun pilot malon tambun juga ga pernah exercise

    BalasHapus
    Balasan
    1. Perut membusung je, seperti pelakon komediπŸ˜€

      Hapus
    2. Ky perut pejabat dan jendral Malon tu...😁

      Hapus
    3. Perut ATM buncit kebanyakan rasuah πŸ˜„πŸ˜„

      Hapus
    4. Tambunlah...
      Orang tiap malam kena tusbol sesama ATM.
      Jadi buncit cam hamil 7 bulan

      Hapus
  11. Balasan
    1. aku nak beli size XL,
      nak guna malam mingguan neng kemukus

      Hapus
    2. Hahahaha kolor gemilang mumpung trend 2019 bro PS

      Hapus
    3. Semoga bro essen terpuaskan setelah memakai kolor gemilang

      Hapus
    4. Cawat jalur gemilang dah boleh di beli di Tanah Abang bro,harganya 2 seringgit 😁😁

      Hapus
    5. Wkwkwkwkwk
      🀣🀣🀣🀣🀣

      Hapus
  12. saya curiga juru terbangnya adalah orang puteh.
    secara beruk2 malon itu low IQ !

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yup betul bro,pilotnya mat saleh 😁😁

      Hapus
    2. Seperti kasus pilot F-18 tudm bukannya nembak Sulu Army malah tembak kumpulan pohon pisang saja

      Hapus
  13. Pesawat tak datang Wang muka pon melayang....😁

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nanti akan kita saksikan bersama,😁

      Hapus
    2. DPnya dijadikan wang kopi2 lah tuh bro 😁😁

      Hapus
    3. Sinetron jilid 2...Malon senang jatuh ke lubang yg sama..😁

      Hapus
  14. HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA HAHAHAHA MALAYDOG MALAYDOG BANGSA PEROGOL BANGSA BODOH MELAYU BANGSA PENCURI,,, MAHATIR SAJA NAK JUAL ASET ASET NEGARA UNTUK BAYAR UTANG,, SYARIKAT PENERBANGAN MAS PON NAK JUAL,, PROTON SUDAH DI JUAL KE CHINA,,,,

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gedung petronas nak disita PT.PGN karena tidak bisa bayar hutang

      Hapus
    2. Wkwkwk...terbaik bro Petta πŸ‘πŸ‘

      Hapus
  15. Malon kerajaan tahi kuching

    Dahlaah... kuching merdeka saja drpd gabung sama kerajaan beruk!

    Itu yang terbaik.

    FREE SABAH & SERAWAK

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betul,Sabah Sarawak are belong to Brunei,Philippines & Indonesia 😁😁

      Hapus
    2. Ibu kota akan pindah ke Kalimantan,jom Sabah Sarawak bisa bergabung...😁

      Hapus
  16. Balasan
    1. Malon kerajaan tahi kuching

      Dahlaah... kuching merdeka saja drpd gabung sama kerajaan beruk!

      Itu yang terbaik.

      FREE SABAH & SERAWAK

      Hapus
    2. Go go SSKM πŸ‘πŸ‘

      Hapus
  17. Malon tidak pernah merdeka,malon adalah negara boneka bentukan british same like israel,merebut hak tanah orang...sabah sarawak,johor bahru,sipadan,ligitan...karena british lah malon bisa berdiri seenaknya mencaplok tanah orang...bahkan perawan orang manohara pinot diculik dan dipaksa menikah oleh pangeran beruk...benar2 king of claim

    Mana buktinya malon merdeka...berjuangkah mereka???di tanah malon tidak ada namanya taman makam pahlawan yang ada taman makam babu inggris khusus menghormati para babu babu yang telah berjasa kepada british

    BalasHapus
  18. INDONS ARE IDIOTS THAT CANT CONTAIN FIRE HAZE.

    BalasHapus
  19. Balasan
    1. Malon kerajaan tahi kuching

      Dahlaah... kuching merdeka saja drpd gabung sama kerajaan beruk!

      Itu yang terbaik.

      FREE SABAH & SERAWAK

      Hapus
    2. Melayu semenanjung kpn merdeka dr Inggris..😁

      Hapus
    3. Go go SSKM πŸ‘πŸ‘

      Hapus
  20. ASEAN MOVE TO END FIRE HAZE. INDONS ARE IDIOTS AND LOW IQ THAT HAS NO LACK OF KNOWLEDGE TO END FIRE HAZE!
    WKWKWKWWKWKWKWK

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jgn pakai emosi...😁

      Hapus
    2. Wah hebat ono beruk bisa ngomong inggris...

      Hapus
    3. Nangislah tuh 😁😁

      Hapus
    4. Tamadun beruk malingsia LUMPUH KENA JEREBU...BUAKAKAKAKAK..BIAR MAMPUSSS..!

      Hapus
    5. Hahaha silakan mewek nyet,
      Kaum cengeng

      Hapus
  21. Balasan
    1. Malon kerajaan tahi kuching

      Dahlaah... kuching merdeka saja drpd gabung sama kerajaan beruk!

      Itu yang terbaik.

      FREE SABAH & SERAWAK

      Hapus
    2. Free Najib from jail 😁😁

      Hapus
  22. Bila warga Malaysia baca komen 2 disini diharapkan dapat mengendalikan emosi....tetap tenang,tarik nafas yg dalam..kami hanya membantu menyadarkan kalian dr mimpi indah yg berkepanjangan

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mimpi basah maksud mas jaka?πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ˜πŸ˜πŸ˜

      Hapus
    2. 😁😁
      Sesama jenis...😁

      Hapus
    3. Betul bro,supaya Malon bangun dari tidurnya yg penuh mimpi2 bual 😁😁

      Hapus
  23. The one and only in the world KING OF CLAIM

    MALAYSIA

    MALING SESUNGGUHNYA DI ASIA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Culture dari Indonesia pun di claim punya Malondog. Bali jg. Emang di KL ada pulau bali?..Weeek.....πŸ‘Ό

      Hapus
    2. Yang ada babi mas bukan bali

      Hapus
  24. INDONS ARE BRAINLESS PEOPLE TO END FIRE HAZE AND VIOLENCE IN PAPUA.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pakai id gempurwaria Lo Cong....😁

      Hapus
    2. Lungguh sek,ngopi sek kene...kowe ora kenek dikandani tak sumpeli sempak kolor gemilang nang lambemu

      Hapus
    3. Aq nak Najib jadi PM lg πŸ˜„πŸ˜„

      Hapus
  25. Balasan
    1. Lu makanya diam aj...😁

      Hapus
    2. Makannya bubarin aja itu ATM

      Hapus
    3. Si beruk bingung hahaha.garuk2 dia.πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’

      Hapus
    4. Emang dah pasti beli ?? AKAN je pun 😁😁

      Hapus
    5. mulai salting dia πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
  26. Fokus aj jualan minyak goreng..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ga perlu urusi freedom..😁

      Hapus
    2. Emang minyak gorengnya laku mas???

      Hapus
    3. Fokus aja jual aset kerajaan guna bayar hutang πŸ˜„πŸ˜„

      Hapus
    4. Konde nya Rosmah dilelang je...

      Hapus
    5. hotel punya kem Han jg sdg terjual ke temasek singa.

      Hapus
  27. Ini sepertinya hanya "akan" lg..

    BalasHapus
  28. TAK SEBENARNYA INDON ITU MAU APA SAMA MALAYSIA...MALAYSIA BELI SALAH TAK BELI SALAH..LATIHAN SALAH TAK LATIHAN SALAH..HAHAHA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mau negara kau bubar hahahaha

      Hapus
    2. Mau ganyang negara kau dari peta dunia

      Hapus
    3. Maunya malon tuh tamadun 😁😁

      Hapus
    4. Dari awal terbentuk aja sdh salah. Malonyetjing negara salah dari awalnya

      Hapus
    5. karena serba salah mending bubarkan saja negri malaydogsial, trus bikin pasar malem biar gak di bully

      Hapus
    6. Jangan banyak tanya dulu lon utamakan hisap jerebu banyak2 biar pandaiπŸ˜‹πŸ˜ŒπŸ˜‹

      Hapus
  29. wakakakak
    ngomongnya SU-57
    jadinya beli ginian wakakakak
    itu juga kalo jadi.

    susah malontol...cokil aje lu dipojokan wakakakak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon nih ibarat nafsu besar tenaga kurang bro,angan2 nak miliki Su-57 tapi apa daya cuma bisa beli JF-17 SULFUR & pesawat Bomba bro πŸ˜„πŸ˜„

      Hapus
    2. jangan salah bro, tu pesawat setingkat lebih canggih dari f22 raptor lho 🀣🀣 lihat desain nya aja sudah stealth di radar hanya akan nampak seperti seekor nyamuk

      Hapus
  30. ini bagus.. pembangunan mesti seimbang antara pertahanan dan keselamatan.. tgk sekeliling jiran2 yang miskin dan bodoh.. akibatnya jiran2 serantau yang terkena akibat kebodohan mereka.. bahkan pak presidin, wak jokowi juga mengakui kalian lalai dalam menjalankan tanggungjawab.. kesian petani yang miskin dan bodoh, ada pemimpin juga bodoh..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kesimpulannya pemimpin dan rakyatnya sama2 bodoh 😁😁

      Hapus
    2. Hai nasib buruk kau tulis kata presiden jadi presidin,kau sudah belajar tulis belum di tadika...,contohlah PM najib dia prime minister terpintar yangbpernah ada di ASEAN,bahkan karena kepintarannya bisa membuat heboh malassia kerana skandal rasuahnya...acung jempol buat wan najib

      Hapus
    3. Tenang aja lahan sawit punya malonyetjing bakalan disita, buat beli peralatan pemadaman kebakaran hutan dan lahan

      Hapus
  31. Memang panas hati la bila negara sendiri terbakar tapi bombardier pun tak ada..nak padam kebakaran pun tak mampu..

    Apalah nasib kau indon jadi fail state..Malaysia dah gubal undang2 untuk bawa pesalah kebakaran ke muka pengadilan..walaupun kebakaran di indon sekalipun..hahaha aduhai malunya...nampak sangat indon negara gagal...hahaha

    Dulu dunia cuma kenal indon sebab 2 hal...

    1.lanun/pirate selat melaka
    2.pekerja haram

    Skrg bertambah lagi 1..Jerebu...hahahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Butuh barteran nih..sawit, mana sawit..ane perlu MRCA,LCA,Attack Heli..πŸ˜‘


      Hwakakakakaka...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    2. Betul keh Indonesia failed state πŸ˜„πŸ˜„... Indonesia bayar hutang tak mesti jual aset kerajaan cem Malon lho,jadi siapa yg failed state lon ...think smart lon 😁😁

      Hapus
    3. Sekarang dunia mengenal malonjingnyet adalah :

      1. Tukang culik
      2. Tukang rogol merogol
      3. Tenaga Kerja Illegal
      4. Negara miskin
      5. Negara lawak
      6. Sponsor TERORIS
      7. Produsen Dadah
      8. Maling ikan dan phon
      9. Negara nyali nyingnying
      0. Babu British 999 Tahun

      Hapus
    4. Tenang aja lahan sawit malonyetjing di Indonesia bakal dirampas buat beli US-2 Shinmaywa atau Be-200

      Hapus
    5. SALAM JEREBU..tamadun beruk malingsia LUMPUH....KL,PUTRA JAYA LUMPUH..HISAP JEREBU YG BANYAK LON..HAHAHAHA

      Hapus
  32. Apa yang terkenal dari malon

    1.negara terasuah di ASEAN
    2.negara pencipta pengedar barang dadah,narcotics,drugs,terbesar no 2 di dunia.
    3.Negara sodom gomorah terlaknat se ASEAN para ahli dubor dan pergaulan sesama jenis terpusat disini.
    4
    .negara maling dan tukang claim no 1 se dunia apapun merk,apapun benda,seni,budaya,musik,pulau,tanah,istri orang,perawan orang yang menarik selalu diklaim oleh malassia

    BalasHapus
  33. Pesawat ini bisa dipakai buat ngangkut pisangnya beruk beruk malon lumayan lah kapasitas sekali angkut bisa pisang ton tonan beratnya

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pisangnya guna dibuat kerupuk lekor bro 😁😁

      Hapus
  34. AKAN KAJI DI KAJI LAGI KAJIANNYA JUGA BARU DI KAJI AKJIRNYA BATAL BIN CANCEL. SANGAT MENGGELIKAN LIHAT KOMEDI PEMBELIAN SENJATA KET NEGARA GRADE AπŸ˜›

    BalasHapus
  35. Hmmm, patutnya indon pun join jugak beli ni banyak2, jokowi sendiri cakap dah buat yang terbaik tapi tak boleh kawal jugak kebakaran, bila nak sampai indon punya bombadier, dengar khabar dah order, berapa banyak, jangan cakap rakyat malaysia/singapore je sengsara sebab ipu kat indon pun tinggi jugak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Emang malon sudah pasti beli??semoga tidak AKAN dan CANCEL lagi,dan kalaupun sudah datang ini pesawat tolong mesinnya jangan disonglap lagi

      Hapus
    2. Hadeehhh makanya pikiran kau tu jangan iri melulu, cari berita d blog ini masalah pesawat amphibi yg d beli Indonesia dan akan segera datang, n d peruntukan juga menangani kebakaran hutan ( yg d lakukan oleh perusahaan dr Malaysia n Singapura) xaxaxaxaxaxaxaxaxa nih lon 🍌🍌🍌🍌🍌

      Hapus
    3. Mbahpret ade menteri kat indon mula2 cakap kebakaran kat sabah sarawak punca jerebu(tapi titik panas kat indon) lepastu tukar syarikat malaysia kat indon yang menyebabkan kebakaran kat sana(memang tak logik la), tak usah menunding jari, tak selesai masalah camtu, kat indon pun jerebu kan, tak penat ke tiap2 tahun camni

      Hapus
    4. @Berukbego13
      Sila hisap dalam2 jerebu kebakaran hutan.

      Nikmatilah !!!

      Hapus
    5. Baru dengan jerebu asap saja sudah lemas lo beruk.

      Apalagi kalau jerebunya kami kasih zat kimia dan biologi.
      Bisa mampus semua beruk semenanjung, tanpa harus keluar satu peluru pon dr senjata kami.

      Hapus
    6. Woi pandai, satu malaysia sekali ngan indon pun kena tempias sekali la, tak tengok berita ke, ipu kat indon pun tinggi gak, tak kesian ke tengok jokowi kena jawab kat orang awam dan antarabangsa

      Hapus
    7. Jangan banyak cakap bego!
      Hisap jerebu asap tu dalam2. Biar satu malassial mati lemas semua.

      Nikmatilah

      Hapus
    8. Ngapain joint beli, sita lahan sawit malonyetjing buat beli peralatan pemadam kebakaran lahan dan hutan sendiri

      Hapus
    9. Makanya sblm kau komen baca berita dulu lon, noh kemarin sdh 5 perusahaan yg sdh d tindak n d bekukan kesemuanya dr Malay n Singapura xaxaxaxaxaxaxaxaxa kami g akan sekedar menunjuk Krn memang sdh terbukti apa n bgmn, ini msh ada lagi perusahaan yg siap2 d tindak bahkan bukan itu saja Kapolda n pemimpin daerah pun siap2 akan mendapat hukuman dr presiden, tp klo d malon mah diam2 saja malah bs santai xaxaxaxaxaxaxaxaxa nih lon 🍌🍌🍌🍌🍌

      Hapus
    10. Jadi samanla juta2, kalau betulla syarikat dari malaysia yang bertanggungjawab biar depa terima hukuman, semoga tahun depan tidak berulang lagi, tapi trend menuduh syarikat dari malaysia dah lama dah sejak dari 2012 lagi, tapi kenapa sampai sekarang masih ade jerebu, pihak berwajib kat indon tak buat kerja ke? Handal sangat ke syarikat tu sampai tiap2 tahun boleh terlepas dari hukuman tapi sekadar masuk berita sahaja

      Hapus
    11. Lagipun 4 dari 30 perusahaan, yang lagi 26 tu milik siapa, mula2 taknak mengaku lepastu cakap syarikat malaysia punca, menteri2 indon mabuk ketum ke ape sebelum buat statement, lagisatu indon kan suka claim, jerebu ni taknak claim ke

      Hapus
    12. Lon klo yg lain g melakukan kenapa harus d tindak, lahan yg terbakar adalah lahan dr perusahaan Malay n Singapura yg mengelola paham tak kau, lahan gambut kalau sdh terbakar akan susah memadamkannya, kenapa??? Karena gambut itu bukan tanah tapi tumbuhan yg sangat tebal n posisinya dari tanah bisa mencapai 1-2m ketebalannya, xaxaxaxaxaxaxaxaxa sedangkan lahan yg terbakar kadang posisinya jauh dr sumber air,paham tak xaxaxaxaxaxaxaxaxa enak ya lon isap jerebu dr kaumu?? Xaxaxaxaxaxaxaxaxa nih lon 🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌

      Hapus
    13. Bebal betul la ko nikan terima jelah, takkanla satu indonesia syarikat malaysia yang bakar, syarikat tu pun hasil usaha sama antara syarikat malaysia dan syarikat indonesia, kira 50/50 la kalau salah pun, ni cerita tanah gambut jarak dari air bagai, apekebendenye ni, daripada ko kaji benda tu baik kaji cara nak selesaikan jerebu, kalau pandai buat cara pandai, ni menunjukkan kebodohan tu adela

      Hapus
    14. Elit tolol, sdh d kasih tahu lahan gambut itu beda dgn lahan yg biasanya, pembukaannya akan membutuhkan biaya yg besar karena membersihkannya tidak cukup waktu seminggu atau bahkan sebulan meskipun menggunakan alat berat, tahu lahan gambut tak????? Google sana, xaxaxaxaxaxaxaxaxa nih yg bebal kaulah lon, sdh d kasih tahu yg mengelola lahan yg terbakar itu perusahaan dr Malaysia n Singapura, kalaupun ada orang Indonesia d perusahaan itu paling sebatas pekerja atau juga sebagai penanam saham, paham tak, penguasa n pengambil keputusan tetap orang Malaysia n Singapura, paham tak kau tolol xaxaxaxaxaxaxaxaxa gmn rasanya jerebu dr kaumu????? Xaxaxaxaxaxaxaxaxa nih lon 🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌

      Hapus
    15. Okey ade 30 yang bertanggungjawab, 4 malaysia 1 singapore lagi 25 sapa punya, dah terang tangtang indon pun terlibat, tapi time press conference kat indon sebut 4 je dari malaysia, sekarang ni kedua dua rakyat merana, cari penyelesaian bukan cari alasan, indon kan negara mendunia patutnya rakyat pandai2 belaka boleh cari jalan, ni tak, setakat penuh kan ruangan comment je, dah 30 tahun dah sejak berlakunya jerebu dari indonesia, takkanla ambil masa lama sangat nak selesai, tak pernah saman ke, tak ambik tindakan ke sepanjang 30 tahun tu, pekerja yang bakar tu pun tak lain tak bukan orang indon, cakap nkri harga mati, report la sebelum bakar kat pihak berkuasa kata syarikat malaysia ni suruh bakar hutan/sawit, tapi bila jerebu semua pakat tunding jari kat malaysia

      Hapus
    16. Lha itu sdh d hukum, elu baca apa g sih lon, yg lainya kan masih dalam penyelidikan, yg sdh fix ketahuan sengaja membakar lahan kan 5perusahaan itu, yg memerintahkan membakar siapa kalau bukan dari atasan atau yg punya perusahaan, kalau pekerja harus menurut atau d pecat apalagi kalau pekerja itu awam dg hal lingkungan hidup paham tak??? Makanya elu klo komen jangan asal mangap, kita g akan tebang pilih, banyak sdh perusahaan lokal yg jg d cabut ijin usahanya ketika melakukan pembakaran hutan, seperti komen ane d atas bukan hanya perusahaan saja yg kena hukum, pejabat daerah terkait pun siap2 kena hukuman dari pemerintah pusat xaxaxaxaxaxaxaxaxa kalau penegakan hukum d Malay gmn lon??????? Xaxaxaxaxaxaxaxaxa hanya dg 2 orang saja yg korupsi bikin bangkrut negara Malay ehhh malah bs lenggang kangkung g kena hukum bahkan mau sekarang pemimpin oposisi xaxaxaxaxaxaxaxaxa benar2 negara darul kelakar xaxaxaxaxaxaxaxaxa nih lon 🍌🍌🍌🍌🍌

      Hapus
    17. Jangan panjang2 bahas kebakaran hutan. Intinya lahan sawit punya malon kita rampas buat beli peralatan pemadam kebakaran hutan

      Hapus
  36. Saya tahu sistem apa yg sesuai dgn bajet kerajaan maid of london..iaitu sistem drone nyamok dan misil microphone.. 😏

    BalasHapus
  37. saya kaget malaysia membeli jet bomber

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mybe buat memandikan beruk beruk malon yg tak pernah mandi

      Hapus
    2. Yang paling idiot pesawat itu dibilang "JET" bomber

      Matamu ada dikontol

      WKWKWKWKWKWK
      TOTAL IDIOT

      Hapus
    3. Om Essen klo kata para malon g panjang g enak xaxaxaxaxaxaxaxaxa nih lon 🍌🍌🍌🍌🍌🍌

      Hapus
  38. Negara lain punya masalah kami jugam yg kene spend duit nak padam kebakaran. Aduiiii. Ape la fail nye Indonesia ni. Beli tank la fighter jet la itu ini, skali kebakaran pun takle handle. Lembap

    BalasHapus
  39. Terimakasih informasinya, kunjungi juga http://bit.ly/2lDaw4E

    BalasHapus
  40. bang numpang tanya ya...malaysian defen ce kemana ya...

    BalasHapus