19 November 2022

Latihan Malam Hari YonArmed 5/105 Tarik

19 November 2022

Latihan malam hari YonArmed 5/Pancagiri Tarik (photos : Kodam Siliwangi)

Dalam rangka meningkatkan kemampuan pertempuran prajurit, YonArmed 5/105 Tarik melaksanakan latihan malam hari pada bulan Maret 2022.


Hal ini dilakukan sesuai perintah dan arahan Pangdam III/Siliwangi untuk mempertajam naluri tempur bagi seluruh prajurit.

Materi latihan teknik dan taktik menembak eksersisi drill kering Meriam M2A2 kaliber 105mm.

Meriam M2A2 kaliber 105mm YonArmed 5/Pancagiri (photo : YonArmed 5)

Batalyon Artileri Medan 5/Pancagiri atau Yon Armed 5/105 Tarik adalah merupakan satuan bantuan tempur (satbanpur) organik dibawah Komando Kodam III/Siliwangi. Saat ini Yon Armed-5 bermarkas di Cipanas, Kabupaten Cianjur, Jawa Barat.

23 komentar:

  1. Exercise trus..maklum punya pabrik Alutsista sendiri..tak macam sebelah Jiran SemenAnjink 0 besar, Bual besar supaya mendonia

    BalasHapus
  2. 19 NOV..UMNO MENANGKAH? BIAR KEKAL SAMPAI KIAMAT BANGSA MALON DLM KEMISKINAN..AGONG YG BODOH PON TAK DPT BERBUAT APA²..HIDUP NAJIB & THE GANK ORG TENGAH JALUR GEMILANG WKWKWKKKKKKKKKKKK🀣🀣🀣

    BalasHapus
  3. "..Sistem pemilihan umum di Malaysia mengadopsi model parlementer Inggris setelah merdeka pada tahun 1957.."

    =====
    Lagi sangat betul laah tuu

    Kacung patuh & meniru ke tuannya.


    Walakakakakakakakakakakak

    BalasHapus
  4. Howie lawas....go elek-elekan, go nyeneng-nyenengke si gempi 😁

    BalasHapus
  5. Barusan denger kabar kurang sedep dari Yunani......☹️

    Kasel papanikolis U-214 diberitakan mengalami kegagalan fungsi sistim ballast/deballasting shg moncong kaselnya sempat menukik ke kedalaman laut.....tapi segera diselamatkan oleh sistem emergency ballast blow πŸ‘‡

    https://youtu.be/dGOqdtbp8PM

    Mengingatkan kita betapa vitalnya alat-alat atau sistim penyelamat dalam keadaan darurat di kapal selam 🀷🏻

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bukannya pihak TNI -AL sudah ngajuin kapal rescue

      https://youtu.be/bm-mPVQda_M

      Hapus
    2. Beda bos.....

      Tiap kapal selam dirancang bisa menyelamatkan dirinya secara cepat dalam kondisi darurat...maka tiap kapal selam memiliki sistim emergency ballast blow.....dan cara kerjanya seperti ini πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

      https://youtu.be/yAAcdppW5Bw

      Jadi setiap kasel mengalami kegagalan mesin oleh sebab apapun....para awak (biasanya kepala masinis/kepala teknisi) akan mengaktifkan alat emergency ballast blow ini ☝️, sehingga alat ini memicu pengosongan air di tangki ballast dan kapal selam akan mengapung ke permukaan secara otomatis.

      Alat ini ditenagai dg batere cadangan shg meskipun sistim kelistrikan kapal mati....dia tetap bisa dioperasikan.

      Naaaah jika sistim ini gagal berfungsi barulah menurunkan kapal penyelamat kapal selam

      Hapus
    3. Tau sendiri link YouTube dari mas@smilikitit....
      Semua jebakan Batman

      Wkwkwkwkwk

      Hapus
  6. Kabar dari pihak DRU ternyata kapal perang OPV buatannya keduanya panjang 90 M dan dipersenjatai bukan dengan rudal ATMACA SSM tapi EXOCET MM40 BLOK 3 ( 1 Kapal bawa 8 unit ) πŸ™‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pilihan yg tepat πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      Mari kita simak video perbedaan profil terbang kedua rudal ini.....shg kita tau kenapa user pilih exo-40 blok 3 πŸ‘‡

      https://youtu.be/3F7XS38ffKo

      Atmaja meniru profil terbang harpoon yg begitu dilesatkan, dia akan terbang ketinggian 3000 m dan ketika sudah berjarak sekitar 20 km dari target baru dia menukik ke permukaan laut dan terbang sea skiming menuju sasaran

      Sedang Exo hanya akan melesat ke ketinggian 100 m dan ketika sudah sekat sasaran baru berganti pola sea skiming

      Dari sini terlihat kalo rudal yg diawali dg terbang tinggi akan memberi kesempatan bagi kapal sasarn mendeteksi pada jarak yg masih jauh dan dia bisa memepesiapkan diri utk menyambut kedatangan rudal yg mengancam

      Hapus
  7. Kalau tidak diganti, upgrade aja M2A2 pakai sistim elektronik

    BalasHapus
  8. Hahaha nasib junjungan wariagempur sang Elder brother 😁...

    Malaysia Military Power
    2 November at 18:32
    ·
    Masih layak lagi kah Hishammuddin Hussein terajui MINDEF?
    Sejak Parlimen dibubarkan, nampak makin kerap Hishamuddin Hussein buat program turun padang jumpa anggota tentera samada di Kem-kem mahupun di acara rasmi Kerajaan. Sudah nampak macam terdesak nak merayu undi pada anggota Tentera walaupun track record sebagai Menhan sangat buruk dan tak membawa apa-apa sumbangan.

    Macam-macam jugak janji dan pengharapan ditabur seminggu dua ini. Tapi hakikatnya janji kosong masih kekal jadi tukun, anggota di bawah masih rasa terabai kerana terpaksa guna aset usang yang dah tak relevan di zaman 5G yang canggih ini. Pahit sungguh hakikat yang terpaksa ditelan sebagai anggota Tentera. Tak percaya? Tanya anggota yang berkhidmat di Lubnan kenapa aset IAG Guardian kena buka tender baru model lain walaupun baru dibeli? Tanya TUDM pula pasal permohonan mereka untuk beli F18 dari Kuwait apa jadi? Yang terakhir sekali tak payah tanya sapa-sapa kerana satu dunia sedia maklum permasalahan aset LCS untuk kegunaan TLDM. Ini semua zaman siapa jadi Menhan?

    Masa sidang Dewan Negara dan Dewan Rakyat lepas sewaktu menjawab usul khas berkaitan isu Littoral Combatant Ship (LCS), dia janji kapal siap dalam masa dua tahun. Lepas tu dia janji lagi sebagai stop-gap measure, dia akan pastikan TLDM terima 4 buah Littoral Mission Ship (LMS).
    Tup-tup dalam Bajet Manifesto BN/ UMNO 2023 yang dibentangkan Tengku Zafrul pada 7 Oktober 2022, TIDAK ADA SATU SEN pun yang diperuntukkan dalam bajet tersebut untuk LMS. Surat khabar NST tarikh 1 November 2022 jelas tunjuk kekecewaan TLDM.

    Tan Sri Reza PTL ni bukan sekali dah bercakap pasal aset TLDM yang semakin usang, tapi dah banyak kali dia bercakap. Rasanya dia pun malu jadi PTL yang Navy kita guna kapal buruk sampai ada yang dah cecah usia 50 tahun. Bak kata beliau, siapapun jadi Kerajaan, aset TLDM kena pasti siap dan dapat guna untuk JAGA KEDAULATAN NEGARA. Sementara Menhan sibuk tunjuk diri zuhud makan KFC, anggota TLDM makan atas kapal buruk. Lepas tu nak tanya kat sini, KFC mana dalam dunia ni yang served air evian? Nak berlakon pun agak-agak lah!

    Kapal berusia 40 tahun tu sudah macam babu kena arah pergi sana-sini. Lepas RIMPAC (Hawaii) kena hantar pegi KAKADU (Australia) dalam masa sebulan. Sudahlah kapal tu takde anti-oleng, kesian anak-anak kapal yang berkhidmat dalam aset tu.

    Tapi tabik pada semua anggota yang masih jalankan tanggung jawab sebaik mungkin tanpa banyak cerewet. Isu di sini sampai bila kita nak kekal macam ni? Sudah-sudahlah termakan janji manis Hishamuddin Hussein ni. Lembut gigi pada lidah. MESYUARAT POS-KABINET DI MINDEF PUN DIA TAK BUAT. Macam mana dia tadbir Kementerian Kanan yang tanggung jawab besar kalau basic pengurusan pun gagal?

    Padanlah dari 2013 – 2018, masalah LCS berlaku. Semua pendekatan kepimpinan berterabur dan hanya bersifat top-down approach. Ni nak tanya anggota ATM, masih nak lagi ke Hishamuddin jadi MENHAN? Tepuk dada tanya selera.
    The devil plays a smoking trumpet. You see, their morals, their code - it's a bad joke. They're only as good as the world allows them to be. When the chips are down, these civilised people, they'll eat each other.
    Terima kasih kepada Azzmel for mention typos

    Mohd Mukhlis Mohd Sharif·
    PN dan BN dua-dua ada saham dalam kes LCS. Tapi benda ini pun kita tahu lepas kota raja tubuh JKSTUPKK LCS. Korang kutuk dia pandai masak kari la etc, tapi dia kerja dia buat. Kalau tak ada JKSTUPKK LCS, rasanya kita tahu tak apa jadi dengan LCS? Jadi dah tahu siapa yang sebenarnya bersih dan stabil?

    Nor Haziq
    Aku baca PAC tu sebagai org awam, tepuk dahi..haha
    Macam x de otak la pendek cite org2 yg jadi punca projek tu terbengkalai..bak kata member yg keje navy, kapal kita asal bole jalan bole terapung pon jadi la

    Mohd Shafieq
    Bila berucap atas pentas bukan main lagi berapi siap pegang keris. Tapi bila on the job. Aduhai..

    Subandi Bin Sangadi
    Aku dh pencen 17thn Menteri nya Pimai2 org tu jugak ke... Bagi la KJ atau Rafizi ke..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ubi Ubi
      Aset pertahanan negara kita dah semakin jauh ketinggalan dari negara negara jiran Asean kita. Baru² ini yang Pemancing kena sound dengan National Police Singapore tengok kapal dia macamana berbanding Polis Marin kita. Kapal TLDM kita pun dah berpuluh tahun masih digunakan... Kapal Frigate, Korvet, Kapal Pembinasa, Penyerang sepatutnya kena ada. Malulah dengan jiran kita Indonesia. Dari segi helikopter pula Indonesia, Singapore dah ada Apache, Myanmar ada Tiger... Kena ada semua tu. Jangan cakap Malaysia tak perlu sebab kita dibawah FPDA... Dibuatnya musuh serang bertubi² mampus dah rakyat masa tu. Atleast pertahanan awal kena ada sementara menantikan bantuan... Dengus Tok Ketua Kg Kalimanjaro Papua kepada Pak Konek sambil memijak handle beskal jipang.

      Fα»₯dEα»΅e Vll
      Teruk Mohamad Sabu dulu pergi tubuh jawatankuasa diketuai Audit Negara bongkar skandal LCS, macam mana la pemimpin kita nak cari makan.. mereka hidup susah, sedih.. ayuh bangkit tolak PH PN, pertahankan periuk nasi pemimpin2 kita!

      Woz Salam
      dekat PRU - sembang naik taraf
      menang PRU - lulus bajet naik taraf
      lepas PRU - hilang
      itu la kisah jalan tar area kampung

      RedzOne Peace Aree-Daa
      Hahaha....dh tegur terang2 pon wat derk je.lemah btol.smpai bila nk guna aset lama.lama2 out jgak.

      RedzOne Peace Aree-Daa
      Nor Nashran mslhnya dh bertahun.dh jd mcm NGPV plak.TLDM perlukn kapal baru utk jg perairan.kapal lama still bleh guna tp xleh lama.perlu kerap msuk dock.

      Zharif Ahmad
      Aset menteri dan kaum keturunanya perlu di upgrade dlu.

      Mohd Hanif Azhar
      Aku meluat tengok muka dia ni tak tau kenapa..dua kali jadi menteri pertahanan pun masih bingai lagi..maaflah aku jujur ni..tak boleh ke kalau panglima2 tentera yang jadi menteri pertahanan..atleast ada jugak background ketenteraan..

      Pendekar Mastur
      Mohd Hanif Azhar ada background tentera tak menjamin buat kerja dgn betul. Contoh kes LCS, vendor yg terlibat ada milik banyak dari bekas tentera. Dia tgok hati manusia. Politik ni tak tgok background.

      Hapus
  9. KARENA TOLOL TAKDE OTAK πŸ˜€

    Malaysia Military Power
    7 October

    17 billion je. Itu je laa kita kan x bawak pulangan apa2 kepada ekonomi.

    Contoh kapitalis bodoh yang wujud seperti mana zaman British era WW2 dl.
    Bagus laa MOF

    MMP


    Mohd Zahrin Zakaria
    Takpe tunggu negara lain derma aset TERPAKAI kat Malaysia...ramai orang suke derma kat Malaysia ni

    Haziq Othman
    Min nak tanya bajet kecik mcm hanat ni bleh beli apa je... Kata dah keluar tender nak beli UAV, LMS, MPA dan LCA tu cukup ke. Takut bukan apa2 tetiba dibatalkan dan dibawa ke rmk 13 pula, dioranh ni bukan bleh caya pun

    BalasHapus
  10. BESAR HIDUNG BOLEHLAH SETELAH BERFANTASI SPH CAESAR DAN YAVUZ...πŸ˜„

    Malaysia Military Power

    Hai...

    Nama saya Eva.
    Saya asal dari Slovakia.
    Saya suka makan kacang besi saiz 155mm.
    Sekali saya ludah, boleh pegi sejauh 41km.

    Selamat berkenalan semua.

    MMP See less


    Hasif Rosdi
    janji padan dgn doktrin, bukan perut kroni

    Ron Guiza
    ni kalau nak beli kajian 20 thn kot

    Noh Dean
    Hai Nama Saya Menteri Negara Pasir Berdenggung
    Sekali sembang semua worang percaya
    Sekali saiya kaji bertahun2
    Tapi saiya Tara mahu bili

    Kerol Rosale
    Hai eva , awk lbh menarik dari ceaser..😜

    Mayu Saki
    Caeser amacam? Kat Ukraine dah battle proven.

    Afiq Qahhar Borhan Nordin
    Beli aset lain dari yg biasa ni aku fikir satu benda je. Jerung.

    Adrian Ilie
    Beli Caesar aje la. Dah terbukti dan ada back up dari France.

    Arafat Rajd
    Adrian Ilie pernah di uji di malaysia..x sesuai

    Adrian Ilie
    Arafat Rajd tak sesuai macam mana tu Tuan ? Di Indonesia ok je. Meriam diatas lori, bukannya complicated sangat pun.

    Abd Haiqal
    Adrian Ilie Indonesia tu leopard 2 pon dia bedal pakai buat mbt. Tengok muka bumi pon dah tahu tak sesuai kat sana

    Adrian Ilie
    Abd Haiqal sekarang kita bincang truck mounted howitzer bukan MBT. Tapi kalau ada bajet, tak salah diaorang nak guna Leopard.



    BalasHapus
    Balasan
    1. Ady Taro
      Jadi ke yg nh....ke masih mengkaji san terus kaji smpi dapat phd

      Muhammad Hafiez Kamal
      Tunggu kajian tempatan dahulu. Baru lulus.

      Muhammad Firdaus Ab Alim
      Mane stu ni oi ituhari cakap yavuz haha

      Don Mohd Soleh
      Boleh tembak jiran sebelah ni...yg acah² Kaya Tu .

      Muhammad Firdaus Ab Alim
      Don Mohd Soleh sebelah mana sebelah bwah ke sebelah tepi..sebelah bawah xheran rasanya..dah ade himars..sebelah tepi lagilah xkesah sebab dh ade sph ni dkt 60..mlrs pun byk..

      Reza Shah
      Kah kah kah Yavuv Turkiye kena sabotaj geng industri & sumber dalam Kerajaan. Tu la nak direct nego sgt, dah la kompeni bau2 kroni RM2 lagi.
      Lobi biar betul tender terbuka supaya yg terbaik boleh diujinilai, tah pape lak Yavuz yg prototaip tu Turkiye pun tak guna lagi dah nak sumbat kat Malaysia.

      Azhar Mamat
      Ceaser 155 mm kirim salam kat Eva

      Arafat Rajd
      Azhar Mamat Eva ckp,kebapa kau teruk sangat masa uji nilai kat malaysia dulu

      Mohd Faisal Bosh
      Klu ade ni..singapore kompen goyang

      Hapus
  11. FANTASI LAGI:

    KASTA PARIAH KUAT BUAL KUAT UJI, TERNYATA TIADA MAMPU BELI

    Malaysia Military Review
    3 jam

    Pihak TDM telah Uji Caesar 155mm Di lapang sasar asahan dan mereka telah menembak tiga peluru Dengan jarak 2km dan 17km dalam seminit

    Malaysia Military Review
    Kalau nak beli sila pergi tanya MOF untuk luluskan bajet

    Muhammad Nasrullah
    Min, SPH ney ATM nak yg beroda ke yg berantai?...

    Muhammad Nasrullah
    Utk Caesar ney sekali dgn pakej bullet Excalibur tak yg jarak 70km tu?..

    Malaysia Military Review
    Muhammad Nasrullah 55km sahaja

    Malaysia Military Review
    Muhammad Nasrullah beroda sebab dia lagi senang dan cepat

    Mohamad Azim Azmi
    Bila punya ni?

    Jebat Iman
    Ishmael Raheem heli mana tak sampai tu?

    Ishmael Raheem
    Jebat Iman order 2016...sepatutnya deliver 2018- 2019...πŸ˜‚ Dah kantoi terus nk cover balik... πŸ˜‚

    Waris Waris
    Ceaser 155 mm buatan perancis telah di buat uji nilai di gemas tahun 1997 memang mantap n cepat ...

    Hamednp
    Waris Waris dan Alhamdulillah Indonesia dah pakai

    Muhammad Franz Firdauz
    Atau nk commonility dgn towed arti tdm beli denel t5 52 sph..meriam 155mm g5 diletak ats truck

    Pae Jan
    Muhammad Franz Firdauz depa kata berat.. tak bleh naik flight..

    Wan Khalis A Rahman
    Wawww... Dah lebih 10 tahun promosi kpd Msia.. akhirnya ada tanda2 perkhabaran gembira.. kalau ada ini baru boleh cover peperangan infantry mekanise.,,

    Shah Rul Muhammad
    Wan Khalis A Rahman apa dia sepuluh tahun ???? Hang buat kepalatoa tau dari 1996 lagi kot.. jangan buat kepalatoa hang cover sana sini SPH Artileri tak akan bergerak bersama dengan Armor hang ingat keluar universiti buat kepala hang tau..tak tau diam jangan tunjuk kita bodo

    Muhamad Erywan
    setelah di kaji dan berfikir..indonesia pun dah pakai... hahaha


    Krik krik krikkkπŸ˜€

    BalasHapus