04 November 2022

PAL Gandeng Kongsberg dan Lundin Kembangkan Kapal Serbu Ringan (KSR) Dilengkapi Rudal

04 November 2022

Kapal Serbu Ringan (KSR) dengan displacement 33 ton dilengkapi dengan rudal NSM (photos : Defense Studies)

Penandatanganan MOU PAL Bersama Kongsberg dan Lundin Kembangkan Kapal Perang Baru Berteknologi Tinggi

Jakarta (03/11) Setelah sukses dengan pengembangan produk Fast Patrol Boat (FPB) hingga Kapal Cepat Rudal (KCR), kini PT PAL Indonesia sebagai lead integrator menggandeng galangan kapal nasional dalam mengembangkan produk kapal perang terbaru dengan jenis Kapal Serbu Ringan (KSR).

Bapak Kaharuddin Djenod CEO PT PAL Indonesia pada hari kedua Indodefence 2022, melakukan penandatanganan MoU dengan mitra strategis asal Norwegia yakni Kongsberg, yang diwakili oleh Frank Tveiten sebagai Vice President Naval Systems. Dalam memenuhi kebutuhan pasar dalam negeri, PAL juga mengajak galangan kapal nasional PT Lundin Invest, yang diwakili oleh John Lundin selaku CEO. Penandatanganan MOU tersebut diselenggarakan di atas KRI WSH-991 di Pondok Dayung yang merupakan rangkaian naval ship display dalam Indodefence 2022.

Kapal Serbu Ringan (KSR) dengan displacement 33 ton dilengkapi dengan rudal NSM (photos : JAAS)

Kolaborasi antara ketiga perusahaan ini dalam rangka kerjasama dalam bidang pemasaran dan kerjasama bisnis utamanya pada bidang desain, integrasi sistem, sensor, serta persenjataan Kapal Serbu Ringan (KSR). Melalui kerjasama ini diharapkan dapat mendukung PT PAL Indonesia dan industri pertahanan dalam negeri untuk mewujudkan kemandirian pertahanan matra laut Indonesia.

(PAL)

63 komentar:

  1. Malon kok gak ada berita belanjanya min ????

    BalasHapus
  2. Pork...... Masih idup ? Gak stress kan pork ?

    BalasHapus
  3. http://garudamiliter.blogspot.com/2022/11/indonesian-army-orders-new-class-of.html?m=1

    BalasHapus
  4. Mantap. Semoga lancar dan sukses KSR nya ....

    BalasHapus
  5. KCR KILLER......ala-ala "Pasukin Gardu Repolusi* nya Iran ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    BalasHapus
    Balasan
    1. Siiip ngono iku.


      Daripada gede gak ada RUDAL

      Hapus
  6. Ini pihak industrial sudah ngeluarin konsep-konsep pertempuran laut..... sementara para punggawa militer kita udah berpikir kesana belum ya ๐Ÿค”

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yang pnting gak takut Cecah air mas her heh

      Hapus
    2. Ini mahu ikutan negara IRAN,yg pake speed bot hentam frigate U.S..ape cukup berani klu berhadapan dgn australi..?ape cukup mantap speed bot nye..?

      Hapus
    3. Tidak ada yg namanya takut utk mempertahankan kedaulatan..!!

      Hapus
    4. URUS HUTANG BAYAR HUTANG DAN UPETI 999 TAHUN @sandstrom7 CUMA BACOTTTT

      Hapus
  7. KSR dgn rudal NSM kongsbreg,bisa hajar armada lms ompong heheh

    BalasHapus
  8. Kemauan menhan target pengadaan alutsista dri dlm negeri sekitar 50% tahun mendatang.

    BalasHapus
  9. Harap cik rusli Tak loncat dari menara petronas DF nanti bisa sepi....



    Wkwkwkkwkwkkwkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
  10. Kapal cepat tldm...cukup meriam 30mm made in Wuhan...korvet dan frigate singapore pon takut...wkwkwk

    BalasHapus
  11. https://www.janes.com/defence-news/news-detail/indo-defence-2022-pt-tesco-launches-water-jet-propelled-variant-of-kcr-60m-attack-craft

    BalasHapus
  12. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02ztNymu9EUDUWBXc475f7dy1R7M5yWXAahioGjAEeCLVuV7fcCwQHWVkdACRUEcr4l&id=100064564007037&eav=AfZtN6BAO_5vg5-s5xCVUmu-VkjZg9IuAQAdn2vnY4W0epCVMieGHwiNRQhs1xc-hzM&m_entstream_source=timeline&paipv=0

    BalasHapus
  13. Awassss ada yangg panassss
    Bentar lagi beruk malay kejang²
    Ngalihin topik yang di atas

    BalasHapus
  14. Malay cuman bisa mengahayal jeee
    Tak bisa bikin kapal yang malay bisa bikin kondom terkemuka
    Buat kapal pala raja lela pun takde 1 yang selesai wkwkwkwkwkwkk kasiaannnn malay cuman menghayal

    BalasHapus
  15. Malon melempem,msih pusing pusing ria sama kapal KD mahamalu di air,sedangkan PT PaL sudah bersiap beranjak ke level Asia,dan Eropa

    BalasHapus
  16. Cik rusli hari Ini g bnyak komen..Lagi sariawan



    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  17. Antasena dan KRI Golok apa kabarnya ini

    BalasHapus
  18. Mantab... Maju terus... sejengkal pun jangan pernah mundur.... ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

    BalasHapus
  19. Tanda tanda bakal GHOIB seperti UAV DONALD DUCK MANGKRAK... WKWKKWKWKWKW

    BalasHapus
    Balasan
    1. Recaps!

      Pengadaan besar Sementara 2020-2024
      (MEF Tahap 3), yaitu:

      - 42 Rafale ๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ท
      - 12 Mirage 2000-5
      - 36 F-15ID (Eagle II) ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ฒ
      - 5 C130-J Hercules ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ฒ
      - 2 + 4 A400M ๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ท
      - 6 T50I ๐Ÿ‡ฐ๐Ÿ‡ท
      - 2 Scorpene ๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ท
      - 6 FREMM-ITA frigate ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡น
      - 2 Maestrale frigate ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡น
      - 2 Arrowhead 140 frigate ๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡ง
      - 2 60m FAC ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ
      - 60m FAC + USV ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ
      - 2 PC 60m Patrol vessel ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ
      - 2 OPV 90m ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ
      - 2 60m MCM vessel ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ‡ช
      - 1 125m Replenishment oiler ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ
      - 1 123m Hospital assistance ship ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ
      - Military satellite ๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ท
      - 15 Bushmaster MRAP (hibah) ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡บ
      - 13 Thales GM400 GCI Radar ๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ท
      - 2 65m FAC ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ท
      - Yoruk 4x4 ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ท
      - KHAN (Tactical Ballistic Missile) ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ท
      - Hisar O & Siper (Med-LR SAM) ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ท
      - patriot II (APC) ๐Ÿ‡จ๐Ÿ‡ฟ
      - Tatra truck ๐Ÿ‡จ๐Ÿ‡ฟ

      *Data bisa berubah tergantung kesepakatan final

      Tepi sikit kan jamban ya purr....

      Hapus
    2. Ralat hisar o sama U bukan siper,

      Hapus
    3. coba klo...arrowhead cutting steel, fremm kontrak efektif ny jalan....mogami kontrak juga.....beghhhh gempur waria lgsung bunuh diri ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    4. Langsung tutup akun,7hari 7 mlm๐Ÿ˜„

      Hapus
    5. Hiburlah dirimu pur..dgn kmajuan Indonesia indo defend 22 ini..

      Hapus
  20. Rudal Khan versi eksport puny jarak tembak 70km - 280km gimana klo mercon besar taruh di Natuna.
    Pasti ketar ketir merinding sebelah

    Wikwiwkwiwk

    BalasHapus
  21. PAL itu beda sama Bousted lon buat kapal lcs sampai skrng GHOIB Halimunan sesuai spek nya

    Kihkihkihkih

    BalasHapus
  22. Gempur semakin koyak dan kerasukan wkwkwkwkwkwk wkwkwk

    BalasHapus
  23. Tahun ini paling bersejarah bagi kita untuk membuat kerajaan sebelah panas hati dan dengki, kalau hati dah panas sila masuk peti sejuk kah... kah.... kah..... ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  24. KSR=NSR
    mahalan mana gaesz kapal ama sistem rudal ya haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€

    BalasHapus
    Balasan
    1. naaa cucoooo...drpd sbla kapalnya kemahalan, rudalnya zonk haha!๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

      Hapus
  25. Kapal perang terbaru malon guys! serem! ☹️๐Ÿ‘‡

    https://2.bp.blogspot.com/-DCuzr208zJs/V-qaeTU7eLI/AAAAAAAAAT0/kHwEU8muvVcISKelEESscX4Fo6l9UF9JgCLcB/s1600/download.jpg

    BalasHapus
  26. Yg ini tunggu bulan depan๐Ÿคญ

    https://www.airspace-review.com/2022/11/04/pra-pembelian-f-15ex-boeing-dan-ptdi-tandatangani-perjanjian-kerja-sama-strategis/

    BalasHapus
  27. GEMPUR TOLOL LAGI KUMPULIN BROSUR INDODEFENCE

    BalasHapus
  28. BUZZER RUSLI lebih baik ngak usah ada di DS demi Kesehatan Jiwa elo, atau segera pesan kamar di Rumah Sakit Gila.....saran kami kumpulkan sebanyak banyaknya Brosur dan Foto dari INDO DEFENCE 2022 ๐Ÿ™‚

    BalasHapus
  29. SEDANGKAN DI KERAJAAN DARUL BUAL:

    Malaysia Military Power
    August 3 ·

    Dulu kita ada berapa banyak FAC-M.
    Handalan class ada 4 buah. Dibina berdasarkan rekabentuk Spica-M dan mula masuk tauliah TLDM tahun 1979.

    Perdana class ada 4 buah. Dibina berdasarkan rekabentuk La Combattante II dan mula masuk tauliah TLDM tahun 1972.

    Kedua kelas kapal ni dulu setiap satu kapal boleh bawa 2 ke 4 butir peluru berpandu Exocet sekali jalan. 8 buah kapal kali 4 butir peluru berpandu dah berapa.
    Tapi lama kelamaan, usia dan keusangan datang. Satu demi satu kapal lucutkan pelancar yang ada bila menjelang millenium baru.

    Sepatutnya dalam tahun 2000 kapal2 NGPV yang ganti kapal2 FAC-M ni tapi projek NGPV yang asal rancang 27 kapal jadi 6 je. 6 tu pun sakit nak siapkan sebab ada org bawak lari duit. Tangguh lagi nak ganti, pakai dan kerah dulu sementara tunggu LCS dan kemudian LMS.

    Tahun 2018 dah bunyi LCS ada masalah. 2020 pun dok atas batu lagi. Kerja tergendala.
    Tahun 2018 LMS yang rancang 18 pun jadi 4 buah je.

    Jadi kena kerah lagilah kapal tahun 1970 yang ada.

    1972 dgn 1979 ko kiralah berapa tahun sekarang 2022 kapal masih ada lagi.

    Sekarang dah takde dah FAC-M. Semua dah jadi FAC-G.
    Tempat letak missile pun dah ganti dengan davit untuk turunkan bot. Exocet tu pun dah tamat riwayat.

    Gambar tak tipu. Korang tengok sendiri. Ni dari gogol je ni. Tak rahsia pun.

    Sekarang pikir, anak kapal Tentera Laut Diraja Malaysia bekerja dengan kapal yang lagi tua dari umur kebanyakan pegawai dan anggota TLDM yang ada sekarang. Kena redah laut, kena belayar jugak tengkujuh tak tengkujuh, kena keluar jugak hadap kapal asing yang jauh lagi besar, lagi canggih dari yang kita ada.

    Lepas tu menteri sembang negara maritim bagai, jialat la lu ulang.

    Negara maritim tapi ghetto navy.

    Guane kan?

    Sekain
    MMP

    PARAH...
    Negara maritim tapi ghetto navy...
    Negara maritim tapi ghetto navy...
    Negara maritim tapi ghetto navy...

    XIXIXIXI....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia Military Power
      July 22 ·

      NEGARA MARITIM DENGAN GHETTO NAVY

      Bila angkatan laut kuat, perairan terpelihara dan kemakmuran akan datang dengan sendirinya.

      Ini adalah teras sebuah angkatan laut yang efisien dalam menangkis peperangan dan memakmurkan perdagangan.

      Ini benda yang kita semua kena faham. Bukan setakat laung jerit "kita negara maritim" tapi tak paham starang apabenda yang dijerit laung.

      "Kita negara maritim," jerit tok menteri.

      Tapi TLDM, APMM tercungap2 tak cukup kapal nak jaga perairan.

      Dah tak cukup kapal satu hal, kapal yang ada dah uzur. Tempah kapal baru sampai kesudah tak siap2. Sangkut atas batu, tak turun air, isi dalam kosong, tersadai dekat limbungan.

      Maritim pebendenye.

      Negara maritim ni, dia ada infrastruktur dan sumber maritim - mcm kita ada pelabuhan kecil dan besar, limbungan dan galangan kapal, ada industri sokongan maritim, industri minyak dan gas serta semua pelantar2 minyak dalam zon ekonomi eksklusif kita, dan segala isi perut dalam bumi, dalam air dan atas permukaan air termasuk sumber perikanan.

      Semua tu hasil negara dan ia mesti dilindungi dari dicuri atau dirampas oleh pihak asing.

      Laluan perkapalan, keselamatan kapal dagang asing yang melaluinya dan singgah di pelabuhan kita, jaringan dagang dan perkapalan kita yang hubungkan nadi ekonomi barat dan timur negara kita, keselamatan nelayan2 kita, perdagangan antara negara kita dan negara luar, import eksport komoditi yg keluar masuk pelabuhan kita dari perairan yang bersempadan dengan Zon Ekonomi Eksklusif kita semua ni perlu terus dilindungi, kekal terbuka untuk perdagangan dan tidak disekat oleh mana2 kuasa asing.

      Nak lindung dengan apa?

      Dengan Tentera Laut dan Pengawal Pantai lah! Itulah gunanya TLDM dan APMM. Penjaga perairan dan zon ekonomi eksklusif kita dan semua kepentingan maritim kita sebagai negara maritim. Inilah benda yg disebut dalam Bahasa inggeris dalam perenggan mula2 diatas.

      Hapus
    2. Tapi nak lindung macam mana kalau bila Panglima dan pegawai kanan berkali sebut tentang kekangan aset, keuzuran kapal untuk laksana tugas lindung sumber dan hasil yang nilainya billion Ringgit, yang jadi mata pencarian ratus ribu orang rakyat Malaysia tapi tak diambil kesah oleh tok menteri dan kementerian.

      Nelayan nak tangkap ikan dalam perairan sendiri takut, diganggu gugat nelayan asing, diasak agensi pengawal pantai asing. Nelayan tempatan dihalau dari negara sendiri, dari laut dia sendiri.

      Pelantar minyak, kapal2 sokongan pelantar diganggu, diekori oleh agensi asing. Sampai kacau dan ganggu gugat operasi carigali.

      Kalau ditanya kat Dewan Rakyat – dok ulang-ulang diplomasi dan nota bantahan. Diplomasi, kerjasama pertahanan dan bantahan.

      Benda ni kami hadap berpuluh tahun, tukar lah pattern macam mana pun – kami boleh baca, kami boleh lihat dan hadam. Kerap ulang statement dan main post post benda berulang sekadar penyedap jiwa, tak payah sebab realitinya indah khabar dari rupa.

      Macam mana komuniti maritim dan rakyat kebanyakan nak rasa selamat. Bila mana mereka harapkan pasukan keselamatan muncul, tapi tak kunjung tiba sebab kekurangan kapal, kekangan kapal rosak sebab kapal dah umur 100 tahun, mintak kapal baru sampai sudah tak siap.

      Negara Maritim apebende nye.

      Dasar Pertahanan Negara ada, Kertas Putih Pertahanan ada.... pastu cakap ada pelan strategik 15-to-5 lah, CAP55 lah – ada kah semua ni bakal terkubur macam kisah MRCA sebelum ni? Pelan kemain cantik, execution barai.

      La ni geopolitik dah berubah, situasi dah berubah. Bersedialah untuk hadapi pelbagai kemungkinan.

      Dengan aset yang semakin berusia dan purata aset angkatan laut kita sekitar 45 tahun, tak melampau kalau den kata Malaysia will have a ghetto navy seperti mana Filipina satu masa dulu.

      Dulu kita dah cakap pasal ghetto navy ni kalau TLDM dan pemerintah masih berbasa basi pasal pemodenan angkatan laut. Nampak gayanya dengan pemerintahan demi pemerintahan kerajaan yg bertukar tukar sekarang ni impian kearah ghetto navy itu lebih jelas.

      Ya budaya selengaraan yang diamalkan memang baik takdak sapa nafi tapi cost of maintaining a near obsolete assets in relation to funding constraint macam mana? Rencana pemodenan yang digariskan sebelum ni nampak lebih kos efektif tapi nampak gaya pemerintah lebih favor to keep old assets atas alasan penjimatan.

      Duit lagi penting dari nyawa anggota pasukan keselamatan kita la kot.

      sekain
      MMP

      parah....

      Hapus
  30. LEMAH DAN UZUR...

    Malaysia Military Power
    July 28 ·

    Panglima TLDM, Panglima Armada Barat ulang kali sebut tentang kekangan aset dan jumlah aset uzur yang semakin bertambah.
    Dalam media surat khabar, dalam forum terbuka, dalam ucapan2 dan mesej ini disebarluaskan lagi oleh media2 sosial.

    Tapi ahli politik tak ambil kisah. Pertahanan ni tak membalikkan undi pada mereka dalam PRU. Berbelanja untuk pertahanan ni rugi. Tak balik modal. Baik buat sekolah, rumah PPR, klinik kesihatan, baik betulkan jalanraya yang lobang2. Ini boleh jadi modal kempen pilihanraya.

    We never take things seriously until shit hit the fan.

    Nanti bila beting Luconia dah ditambak China, Sabah ditakluk Sulu secara proksi, kita hilang lagi pulau2 stratrgik dekat Selat Melaka, tak guna dah nak menyesal. Masa tu nak buat jawatankuasa kepala pundek pun tak guna dah.

    Konflik Ukraine banyak ajar kita apa akan jadi, bila kita tak siap siaga, tak lengkap serba serbi. Marawi pun banyak ajar benda sama.

    Tapi cambiasa, ahlul politaik mana pernah belajar benda2 ni. Jadi apa2 depa lari dulu. Macam Presiden Sri Lanka tu.

    Sekain.

    MMP

    WKWKWK....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia Military Power
      July 22 ·

      LIMA 2023 nak buat besar-besaran tapi dok usung kapal tua bawak gi sana baik tak payah la. Dok suruh la angkatan laut tu tayang kapal dah 40 tahun, kapal dah 30 tahun, kapal dah 27 tahun tunjuk asal ada.

      Takat kayu ukur KPI kementerian sekadar nak tunjuk siapa lagi gampang anjur program baik tutup je kementerian tu gi jual sinalau bakas kat Tuaran Bypass sana tu haaa.

      Ke nak tunggu semua kapal jadi besi sekerap mcm gambar ni, dah jadi sekerap pun diperah2 dipulaih2 sampai lumat jugak khidmat.

      Nak biar angkatan laut jadi Ghetto Navy.

      Bukan apalah banyak kali dah TLDM tu dok sebut kekangan aset, tahap kesiagaan aset, keusangan aset. 3 4 kali tukar kerajaan dok camtu gak lah. Dok ulang lagi ulang lagi. Yang berkhidmat, yang kena turun ke laut jalankan tugas, kena hadaplah dgn aset usang, dgn aset tak lengkap, dgn aset nyawa2 ikan, yg sakit pinggang lain, yang sakit lutut lain, yang patah tulang belikat lain.

      Nyawa anggota dan pegawai pasukan dipertaruhkan. Tugas kena galas jugak. Usunglah kapal tua, kapal usang, kapal substandard tu gi laksana tugas, gi meronda, tak tau apa bala nak datang masa kapal keluar kelaut.

      Tanyalah anak2 kapal.

      Takat nak bombang2 LIMA paling besar2an tapi kapal masih yg sama sejak 1991 baik takyah la. Rentikan jele.

      Sekain.

      Hapus
  31. SEBAB BAJET CIPUT, A 400 PUN DIGUNA PATROLI MARITIM...

    Malaysia Military Power
    July 16 ·

    Nampak best, kan? Banyak aset jaga sempadan negara.

    Buka besar-besar, buka teropong, nampak pakai A400M. Orang guna strategic lifter, kita buat lenjan jadi maritime patrol. Bukan lagi ikut tugasan hakiki. Dahlah 4 biji je tu.

    Ni dah kes parah dah ni.

    Kalau betul keluarga Malaysia, para juruterbang TUDM tu pun keluarga kita, anak orang, suami orang, bapa orang. Takkan nak bagi aset yang tak sesuai.

    PARAH..., KAHKAHKAH...

    BalasHapus
  32. https://www.aljazeera.com/news/2022/11/4/how-kyiv-copes-with-blackouts

    BalasHapus
  33. Pada pandangan aku,indo mencari solusi yg tercepat dan termurah utk tangani negara australi..klu mahu bgun frigate dan korvet kapan siap nye..wang nye udah d gunakan buat shoping rafale,F15..byar KFX 21..ya udah bgun yg murah dan d pasang NSM aja..tpi radar pengesan dan petanda misil nye dari mana ya..kapal kecil optik dan rafar nye d pasang d mana

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon dongok.....gak ngerti konsep pertempuran networked ๐Ÿ’

      Speedboat kecil buat apa dipasang radar surveillan....???

      Cukup bawa radar navigasi, eots utk pengawasan sekitar dan antene satelit utk menerima info baringan sasaran yg dipasok oleh aset lainnya....bisa dari kasel, MPA, radar pantai atau yg lainnnya

      Kalian belum nyampe otaknya kunyuk ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•

      Hapus
    2. KHORs macan..ape cuman kmu yg ngerti network...emang engak bs d lacak dan d jam sinyal telemetrik nye...kmu..konyol...australi udah setapak d hadapan kmu..MPA kmu ds d serang dgn F35nye..istilah nye speed bot nye engak bs stand alone deh..harus nunggu sinyal dari MPA,land radar dan sebagai nye..bolos loh klu mahu buat swarming effect ke kapal besar...haha

      Hapus
    3. Ini kan forum..bs bincangcdan hina sesuka nye...admin jugak diam kok kmu yg bacot...

      Hapus
    4. KETOLOLAN SESUNGGUHNYA 17 KREDITUR = 6 LCS MANGKRAK.......RASUAH SESUNGGUHNYA 48 SKYHAWK HILANG.....

      Hapus
  34. Konon malon katanya negara maritim....tapi buat kapal pun tidak mampu...Ghetto Navy.

    BalasHapus
  35. NSM , TIDAK TERLALU KECIL BOATNYA UNTUK DI PASANGI NSM ?

    SEBAIKNYA BUAT JUGA KAPAL LANJUTAN JENIS TRIMARAN SEPERTI KRI GOLOK UNTUK TAMBAHAN JENIS FAST SHIP NYA .

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ia ini logik nye aku bs nerima tpi tdk dari yg lain yg lgi nongkrong d parkiran nunggu motor atau mobil yg mahu parkir...alias ngganguran...

      Hapus
  36. Ini kalau ditingkatkan jangkauannya antara 50 km sd 80 km, wes ngeri2 sedap produksi massal minimal 3000 unit, taruh di batam buat meratakan malon

    BalasHapus
  37. Buat buser maling2 ikan di laut,,, biar nggak menjarah kekayaan Indonesia... ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘✌

    BalasHapus