01 Agustus 2021

Defence Explores Options for Space Electronic Warfare

01 Agustus 2021

A ground-based Space Electronic Warfare (photo : AUSA)

The Morrison Government has established Defence Project 9358 to explore options for the acquisition of a ground-based Space Electronic Warfare capability.

The 2020 Defence Strategic Update highlighted that assured access to the space domain is critical to warfighting effectiveness. A Space Electronic Warfare capability, as part of the Australian Defence Force’s approach to space control, seeks to detect and deter attempts to interfere with, or attack, our use of the space domain.

The 2020 Force Structure Plan called for the development of options to enhance ADF space control through capabilities to counter emerging space threats to Australia’s free use of the space domain.

Space Electronic Warfare is a capability that does not create debris or damage the space environment. Defence supports efforts to promote international norms, transparency and cooperation in upholding responsible behaviour in space.

Defence will explore options for a Space Electronic Warfare capability and provide recommendations for a decision by the Government. This capability would help assure Australia’s continued access to space-based communications, intelligence, surveillance and reconnaissance.

68 komentar:

  1. Balasan
    1. Cocok mbah... ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
    2. Jane nggih sungkan panjenengan lho, kok sajake ngelangkahi xaxaxaxaxaxaxaxaxa

      Hapus
    3. Santai wae mbah... Koyo sopo wae๐Ÿคญ๐Ÿคญ

      Hapus
    4. Sante mawon Mbah.......wong tagihane mburi ๐Ÿค—

      Hapus
  2. Balasan
    1. nyoiih kita ADA LAPAN om, buat urusan antariksa,
      klo KL, urus heli kecik aja gak becus..apalagi antariksa haha!๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ

      Hapus
    2. Tapi mereka uda kirim astronot keluar angkasa ..
      Nah kita cuma kirim bacot di mensos doang.. jagonya

      Hapus
    3. astronot FLONGA FLONGO, jalan2 tiada hasill...kesian haha!๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

      Hapus
  3. Mancing dulu ahhhhh....

    Sementara itu, Malaysia juga melaporkan penambahan kasus penularan Covid-19 tertinggi yakni sebanyak 17.786 kasus dalam sehari per kemarin, Sabtu.

    Lebih dari 100 orang berkumpul di pusat Kuala Lumpur menyatakan ketidakpuasan dengan penanganan pandemi oleh pemerintah dan menyerukan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk mundur.

    Para pengunjuk rasa membawa bendera hitam dan mengangkat plakat bertuliskan "Kerajaan Gagal" - sebuah tagar yang populer di media sosial selama berbulan-bulan.

    Xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa yyyuuuhhhuuu malon nih๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

    BalasHapus
  4. Pemerhati OSINT (Open Source Intelligence) yang memantau pelayaran HMS Queen Elizabeth dan kapal-kapal Carrier Strike Group 2021 (CSG21) di Laut China Selatan telah mengesan beberapa kapal perang asing kini berada berhampiran dengan Scarborough Shoal, yang didakwa oleh Beijing sebagai miliknya.

    Ini adalah tindakan berani pihak barat nak membantah China atas klaim kepemilikannya di sana .. China pun tampaknya X berani beraksi atas aksi kapal-kapal prang UK, German, France dan US itu ..

    Aksi ini juga memberikan kepastian atas perlindungan keselamatan negara Malaysia oleh FPDA dan sekutu-sekutunya bukanlah tindakan "omong kosong" ,,,

    Taks you FPDA .. Thank you All

    https://defencesecurityasia.com/hms-queen-elizabeth.../

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tenanan kui won ....ko yen ditinggal mulih bolowadyo FPDA. Awakmu gor iso nangis kekejer ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. Ya lon kamu harus berbakti mulai besok buatkAn kopi dan cuci sempak FPDA

      Hapus
    3. brunei negara non-blok murni,
      gak punya perjanjian pakta pertahanan.
      gak sebut elder brader

      salut dgn negara kecil yg dipimpin oleh sultan yg bijaksana, berani dan berwibawa.

      kapal CCG-rrc pun sungkan gaesz.
      gak perna denger kan ada kapal CCG berkampung di wilayah teritori brunei? haha!๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ

      cuman BPA py KL doank yg dipatokin CCG sejak 2013 gaesz haha!๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ


      HMS defender mampir hanya ke brunei,
      sama brunei pun csg-21 britis nemuin sponsor gaesz haha!๐Ÿฅณ๐Ÿฅณ๐Ÿฅณ

      klo yg tak sponsor cuman di dadag dadaain gaesz haha!๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      omong kosong anggota faifdifens pawa ys satuw ituw gaesz, sana sini clamitan cari salmet sendiri haha!๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  5. ๐Ÿฆ๐Ÿš 》》 coba tebak apa apa maksud gambar tersebut ?

    BalasHapus
  6. SEJARAH SAMBUTAN HARI PAHLAWAN MALAYSIA 31 JULAI

    Sambutan Hari Pahlawan diadakan bagi peringati jasa perajurit yang gugur pertahan keamanan dan kemerdekaan tanah air dalam Perang Dunia Pertama, Perang Dunia Kedua dan Zaman Darurat.


    Kerajaan Malaysia telah mengiystiharkan tarikh 31 Julai sebagai Hari Pahlawan sempena tamatnya darurat pada tarikh sebut pada tahun 1960.

    Namun, acara sambutaan Hari Pahlawan pertama kali diadakan pada 4 Ogos 1968. Upacara julung kali itu telah diadakan di Tugu Negara, Kuala Lumpur mencatat sejarah acara sambutan yang kemudiannya diadakan setiap tahun.


    Turut hadir di upacara tersebut Tan Sri Sardon Jubir, Menteri Pengangkutan, diplomat-diplomat asing, orang-orang kenamaan dan pegawai-pegawai angkatan tentera dan polis.


    Upacara sambutan telah dimulakan dengan bertafakur bagi mengenang pahlawan-pahlawan yang telah gugur, diikuti dengan bacaan doa dan meletakkan kalungan bunga serta menaikkan bendera.


    Satu perbarisan khas telah diadakan oleh sepasukan pegawai-pegawai pasukan tentera. Upacara sambutan, yang sama juga telah diadakan di negeri-negeri lain termasuk Johor, Perlis, Pulau Pinang, Melaka, Sabah dan Sarawak.


    Di Johor, upacara meletakkan kalungan bunga telah diadakan di Tugu Peringatan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Osman Saat dan dihadiri oleh 300 orang terdiri dari pasukan tentera dan polis.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Xaxaxaxaxaxaxaxa emang malonte sdh merdeka????? Merdeka dari siapa?????? Pahlawannya kok mat puteh????? Xaxaxaxaxaxaxaxa nih put๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

      Hapus
  7. SEJARAH SAMBUTAN HARI PAHLAWAN MALAYSIA 31 JULAI

    Sambutan Hari Pahlawan diadakan bagi peringati jasa perajurit yang gugur pertahan keamanan dan kemerdekaan tanah air dalam Perang Dunia Pertama, Perang Dunia Kedua dan Zaman Darurat.

    Di samping sambutan di Tugu Negara, kerajaan telah melancarkan kutipan derma Rayuan Hari Pahlawan sebagai membantu para perajurit di seluruh tanah air.


    Biarpun tarikh 31 Julai diiystiharkan Hari Pahlawan, namun acara sambutan tidak semestinya hanya pada tarikh tersebut. Ia bergantung kepada keadaan atau keperluan.


    Pelbagai acara diadakan sempena Hari Pahlawan ini bagi mengenang jasa semua pasukan keselamatan tidak kira tentera atau polis sebelum dan selepas Malaysia merdeka. Malaysia mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.

    Sebelum tahun 2010, acara sambutan Hari Pahlawan diadakan di Tugu Negara. Bagaimanapun, mulai tahun 2010 ini, kerajaan telah memutuskan lokasi sambutan dilakukan di dataran yang sesuai. Sebagai permulaan, Dataran Merdeka dipilih sebagai lokasi sambutan.

    Pemindahan lokasi itu adalah sebagai mematuhi garis panduan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sebelum ini yang menyatakan sambutan itu tidak boleh diadakan di kawasan yang mempunyai patung menyerupai manusia.

    Dengan perpindahan tempat sambutan turut melibatkan perubahan acara yang diadakan. Acara sambutan mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Jakim dan disahkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.

    Keputusan Majlis Fatwa Malaysia menjelaskan mengenai acara sambutan Hari Pahlawan iaitu amalan seperti tiupan "Last Post", bertafakur dengan menundukkan kepala, meletakkan kalungan bunga, bacaan sajak, nyanyian dan tiupan "Rouse" yang dilakukan di hadapan tugu dalam upacara menyambut Hari Pahlawan adalah bercanggah dengan Islam dan boleh membawa kepada syirik.

    Selain itu bacaan sajak yang boleh menimbulkan semangat kepahlawanan adalah diharuskan dengan syarat tidak dilakukan di hadapan tugu atau di tempat atau dalam suasana yang dilarang oleh syarak.

    Sebelum kerajaan mengambil keputusan menukar acara sambutan dan lokasi, acara sempena Hari Pahlawan diadakan di hadapan Tugu Negara berhampiran Panggung Aniversari, Tasik Perdana, Kuala Lumpur.

    Ia melibatkan acara letak kalungan bunga oleh pemimpin negara iaitu Yang Dipertuan Agong dan Perdana Menteri serta ketua pasukan keselamatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan ketiga-tiga cabangnya serta Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan bertafakur selama seminit di Tugu Negara.

    Acara tradisi ketenteraan lain yang diadakan ialah tiupan “Last Post” dan “Rouse” serta deklamasi sajak juga dilakukan di hadapan tugu.

    Manakala acara-acara keagamaan seperti majlis bacaan doa selamat, yasin, tahlil dan sebagainya juga diadakan di Masjid Negara.

    Setiap warganegara wajar mengingati tarikh 31 Julai setiap tahun sebagai satu cara mengenang budi dan bagi mengingati kembali perit jerih erti perjuangan para pahlawan negara yang telah banyak berkorban demi kemakmuran negara.

    Mungkin, Hari Pahlawan di Malaysia tidak sehebat di negara lain, tetapi jangalah pula ia dilupakan langsung.

    Ingatlah, kenikmatan yang dikecapi kini adalah hasil keringat dan darah para pahlawan yang mempertaruhkan nyawa demi kedaulatan negara.

    AL Fatihah untok semua Wira Negara dan Pahlawan Malaysia yang telah wafat mendahului kita semua ... AMIN

    BalasHapus
    Balasan
    1. Aneh bin ajaib salah satu keledai malon mengatakan hari pahlawan? Memangnya sejak kapan malone berjuang untuk merdeka?๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ
      Semua orang tahu malon memperoleh kemerdekaannya dengan gratis dari mama ely tanpa adanya pertumpahan darah setetes pun. Jadi jika unknown keledai mengatakan ada hari pahlawan di malon sungguh terlalu idiotnya ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ

      Hapus
  8. Malaysian Arms Forces Head Quarter(MAFHQ) Strategic Plan

    MAFHQ = Markas Besar TNI

    https://www.mafhq.mil.my/index.php/en/about-us/direction-statement/mafhq-strategic-plan

    Tampak beza strategic plan kami dengan Indon kerana kami menggunakan standard NATO .. Hehehehehe

    WE ARE BETTER THAN OTHERS

    BalasHapus
    Balasan
    1. Unknown si otak keledai yang selalu halu ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ
      Ngakunya standar nato tetapi alutsistanya kuno semua macam kakek kakek dan nenek ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ.
      Askarnya pun lembik lembik cam tahu baru di ajak latihan fisik sama TNI langsung pingsan๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ.
      Cem itu yang standar nato ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ
      Otak tuh di pakai jangan di taruh di dubor sehingga korang tak bisa berpikir cem gempur waria๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ

      Hapus
  9. Om PAL
    Di link yg pernah om bagikan dulu tentang sih HIZIR aka HMAV kok ku liat ntu mobil berada di tanjakan, tapi kok ada orang lagi jongkok didepan? Ada apan itu
    Xixixixi

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mogok om, g kuat nanjak xaxaxaxaxaxaxaxaxxa pakai mesin tong2 dari cina xaxaxaxaxaxaxaxa

      Hapus
    2. mules, ninggalin jejak dolo haha!๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ

      Hapus
  10. Strategic Plan TLDM 2021 - 2025

    http://www.navy.mil.my/index.php/en/about-us/statement-of-direction/stategic-plan

    WE ARE BETTER THAN OTHERS

    BalasHapus
    Balasan
    1. OTHERS BETTER THAN YOU ARE..

      wanna know why..

      ๐Ÿฅ๐Ÿš and ✈️๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ณ .. ๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. Jangan kebanyakan minum obat cacing nanti otak keledai korang tambah tolong ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ
      Dasar unknown keledai

      Hapus
    3. E12 is incompatible with your LCS. That thing's a money pit.

      Hapus
  11. MALAYSIAN ARM FORCES STAFF COLLEGGE (MAFSC)

    Salah satu Staff College yang terbaik di dunia.. Di sini kami mendidik dan melatiah bukan saja perwira dari ATM (MAlaysia) .. tetapi juga banyak perwira dari TNI mengikuti pelatihan dan pendidikan di sini ...

    Lulusan dari Staff College ini yang kemudian menjadi komanda-komandan yang handal baik di ATM maupun TNI

    Tahniah to MAFSC

    VISION AND MISSION MAFSC

    VISION
    The vision of the College is to be the nation’s centre of excellence for Strategic and Defence Studies in an effort to develop quality leaders with excellence skills in operational planning management in a joint environment.

    MISSION
    The aim of the MCSC is to prepare selected officers to assume Command and Staff appointments in a single service and joint operations in integrated and complex environment.

    OBJECTIVES
    The course is designed to produce military officers who will thrive for excellence and to improve their knowledge. The course has four main objectives as follows:

    To comprehensively analyse defence and strategy, and understand its implications on Malaysian domestic, regional and international affairs.
    To rationalize factors and concepts in Military Development and Defence Organisation Management to gain a comprehensive understanding of the role of the military in a whole of government environment.
    To educate CP to assume command and carry out the duties of a Commander or Staff Officer in a Joint, Single and Integrated Environment at the Operational level.
    To train CP to solve problems rationally and work effectively in an uncertain and ever-changing complex environment.

    https://www.mafsc.my/vision-and-mission/

    WE ARE BETTER THAN OTHERS

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yeeeesssss memang better n mempunyai visi n misi yg jauh kehadapan serta standard nato (versi no action talk only) xaxaxaxaxaxaxaxaxa lha lcs saja 10 tahun g jadi2, lebih baik dari hongkong xaxaxaxaxaxaxaxa nih put๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

      Hapus
  12. Berukuran yang kelamaan di Lockdown kayaฤท gini nich ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ

    BalasHapus
  13. Silakan dikaji ... Tampaknya jauh lebih "advanced" daripada punya Indon ... Hehehehe

    Summary of National Defence Policy (Malaysia)https://www.files.ethz.ch › isn › Malaysia

    It involves not only combat forces but also the logistical support network of military-industrial cooperation in line with national development priorities. ..

    https://www.files.ethz.ch/isn/157119/Malaysia%20-%20summary%20of%20defence%20policy.pdf

    WE ARE BETTER THAN OTHERS

    BalasHapus
    Balasan
    1. atas kebawah hanya visi misi biasa cem brosur..

      Tak de yg singgung Buong kecik & Tejas acha acha kah ? ๐Ÿ˜†

      Hapus
  14. Dan .. Terakhir kami tutup info sangat penting mengenai pertahanan dan military Malaysia dengan paparan " White Paper DEfence Malaysia" yang menjabarkan dengan jelas dan singkat apa yang nak kita capai ..


    https://www.mod.gov.my/en/information/defence-white-paper

    THANK YOU FOR YOUR ATTENTION .. SEE YOU LATER

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kertas putih bungkus nasi lemak
      Ke cik?

      Hapus
    2. Kertas putih nak sumbat jubor kau ya lon?๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    3. White toilet paper xaxaaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

      Hapus
  15. "..WE ARE BETTER THAN OTHERS.."

    (sembang bual seram'nya)

    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. jago KABURRrrr kaya si LeMeS di BPA haha!๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  16. Rombongan kapal British justru ke Brunei yang bukan FDPA.

    Lhaaa...yang udah ngesot jauh-jauh buat jagain Buckingham malah gak disamperin.

    Wakakakakakakkk...

    Wajar, British datengin sultan kaya raya, bukan sultan doyan kawin tapi kere..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  17. Betol-betol amat disayangkan bahwa majority Indon di forum ini sama sekali X punya pengetahuan dan keahlian tentang dunia military.. Ini jelas terlihat daro comment-comment mereka yang X pernah membahasa "substansi" yang kami tulis ...

    Jika terus menerus seperti ini .. pastilah akan banyak orang yang cergas dan cerdas meninggalkan forum ini .. dan yang tinggal hanyak orang-orang idiot yang X mempunyai minda sama sekali ...

    Parah betol Indon di forum ini ... Bodoh Sombong ..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ni orang idiotnya..

      Wkwkwkwkkwkkwkkwkwkwkwkwkwkkkwkkkkwkkkwkkwkkkkwkwkkwkkkwkw

      Hapus
    2. Kerika idiot teriak idiot.. ๐Ÿ‘†

      “WE ARE BETTER THAN OTHERS..”

      Ughh.. ASEAN ketar ketir euy.. ๐Ÿ˜ฑ

      Hapus
    3. Malon goblok tolol salam heli Kecik tak datang2๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    4. Xaxaxaxaxaxaxaxaxaxa mabuk kecubung nih beruk xaxaxaxaxaxaxaxaxa halunya luar biasa xaaxaxaxaxaxa nih put๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

      Hapus
    5. Mangkanya jangan bahas masalah sosial, politik dll yang tidak berkaitan dengan dunia kemiliteran ๐Ÿ˜‚

      Hapus
    6. Troll sama aja kyk gempur
      Sama2 tolol

      Hapus
    7. Betul pak cik, di ds rata2 pengamat abal2 + idiot pula jadi sini lebih di utamakan hina menghujat, maki sumpah serapah..

      Hapus
  18. Maaf Gak ada yg perlu kami pelajari dr negara anda๐Ÿ™karena kami belajar dr sejarah kami sendiri .

    BalasHapus
  19. Serammmm...๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

    Selipar Putus Kebanyakkan Negara asian telah memodenisasikan keupayaan ketenteraan mereka terutama tentera laut termasuk Malaysia. Dengan ada kapal halimunan yang tak mampu di lihat dengan mata kasar terpaksa Guna microscope, sedikit sebanyak telah mengetar ketirkan Negara china.

    Mohd Azamuri Selipar Putus maaf tuan, microscope tidak mampu mengesan mahupun melihat kapal halimunan kita tu, kena guna menara teropong astronomy utk tgk bintang2 di galaksi jagat raya bru blh nampak jelas.

    Mohamad Zizul 512 juta rm sahaja dah boleh dapat 9 unit bot serang laju peluru berpandu anti permukaan..sudah cukup gandakan kekuatan tentera laut Filipina..tp pasal ape susah sgt dgn Malaysia bila nak beli aset tentera. Adakah kerana kita guna org tengah..atau ade yg tak kena dgn sistem dan cara kita menilai dan membeli aset tentera . Dan cara ini perlu diubah utk mengelak gejala rasuah dan penyelewangan.?..demi kebaikan pembangunan ATM secara mutlak

    Ammirull Dahlan Mohamad Zizul mesti melalui kroni kalau nak

    UN Real kerajaan byr berbilion, bank bagi pinjaman berbilion, satu kapal pun tarak

    Hafizul Epy Malaysia kena guna teknologi bot dari
    Rohingya...tahan lasak dan xdpt dikesan oleh radar...

    Alsharif Kabir sekurang2nya barang israel lebih berkualiti berbanding barang dr china... ni kalau kena dgn malaysia niii nak beli aset yg perfect(lain lg yg minta komisen, minta angpowww) tp nak murah akhirnya china jd pilihan(sbb china terima konsep loan barang bkn loan duit maksud ambil brng dulu nnt blh byr ansur2 kemudian...taktik licik china conquer ekonomi negara lain tanpa disedari oleh rakyat negara terbabit)...

    Jayjee Tunjan Kalau malaysia x mampu beli yg canggih2 mcm ni beli ja lah kapal laut mcm rohingnya guna utk dtg ke malaysia tu. terbukti tahan tukul biarpun overload hampir nk tenggelam tp jarang2 kes kerosakan ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    Mohd Azhari Amzah Pemimpin2 Malaysia berfikiran diluar otak, sebab tu lembab je.

    BalasHapus
  20. We are better than others...sloga malon yg paling ngeriii....merasa paling jago di kawasan...tapi bener juga mereka better than others...satu satunya negara yg blm.merdeka negara yg msh bangga jd babu mama eli...sampe sampe Tun M sendiri bilang orang malon pemalas....bener2 better than others di kawasan...contoh paling nyata ya itu kayak si gempur waria banci kaleng otak keledai yg mukanya kayak pantat ๐Ÿ–๐Ÿ–๐Ÿ– yg lagi marah2 sebab G string kesukaaanya diambil bangla buat istrinya yg kabur belum.bayar....percuma looon byk bahas soal militer dgn kalian...lha malon disini jg nggak pada punya otak soal militer bsnya cuma IRI dan DENGKI....
    Looon....maloon...
    ๐Ÿฆง๐Ÿฆง๐Ÿฆง๐Ÿ–๐Ÿ–๐Ÿ–๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿด๐Ÿณ๐Ÿด๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ–๐Ÿ–๐Ÿ–๐Ÿฆง๐Ÿฆง๐Ÿฆง

    BalasHapus
  21. MAHZAB DAULAT TUANKU


    Srikandi Malaya Official
    16 Juni 2020 ·

    Takpe sekarang Halal , sebab Perjudian patuh syariah ๐Ÿ˜‚

    Srikandi Malaya Official
    13 Januari pukul 00.36 ·

    Kerajaan Melayu islam Tulen membenarkan kedai nombor ekor kembali beraksi ๐Ÿ˜˜


    Lee De Alhamdulillah syukur de judi lg

    Pishar Zain MEWAlaun akan mencuba nasib

    Muhamad Yahya siapa mau bayar gaji menteri alam sekitar , menteri duta khas timur tengah etc jika tiada judi??

    Adnan Omar Toto takpe essential..parliment je tak boleh

    KV Shashi Syukur ada kerajaan prihatin dgn judi berlesen

    Zach Yahaya haram dh jadi halal dibwh lebai sesat

    Ahmad Syukri berjudi membantu ekonomi ke?

    Vijay Suppiah Jauhi Judi....Dekati Rasuah...orang memberi kita menerima

    Hairull Nizam Kuchai Org islam kalau dah tahu benda tu haram buat apa nk Main judi atau mabuk dan Main lubang bontot .. Kerajaan bg lesen dekat perjudian untuk cukai negara supaya dpt menambah baik kan ekonomi negara .. Bukan kerajaan bg lesen untuk org islam berjudi .. Sume tu terserah pada hak masing2 pilih jalan Mane yg betul dan Mane yg x betul .. Bukan tuding jari dan menyalak mcm korang ni

    Noor Akmal Hairull Nizam Kuchai ow... So krjaan skrg xdk kuasa lagi la nk haramkan arak .nk ttup psat judi.. Then dh jd krjaan xkn xdk kuasa? Kmdian kalau dh dri dlu sultan benarkan, knpa wktu krjaan sblm2 ni suatu pihak parti tu mati2 sruh haramkan arak,ttup psat judi..tp time dapat kuasa,knp xbuat๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

    Hairull Nizam Kuchai Hakkim LS tu la psl benda ni x kan boleh tutup .. Mmg lah haram untuk org islam tapi untuk kerajaan benda ni boleh cover ekonomi negara cukai hasil 2 benda ni .. Yg masalah plak org Islam ni dah tau haram tp nk jugak mencuba

    Hj Ghazali Mohd Top Jamili Napiah Tok guru dia kata x jd masaalah sekiranya dia bayar cukai dn dpt bantu org susah.. Modal kecil untung besar..

    Zahir Mohd Bila lobai tadbir judi dh jdi SAH dh..

    Mohd Samah Judi sekarang dah patuh undang2.

    Hairull Nizam Kuchai Noor Akmal casino genting tu sape yg izinkan bro kalau bukan sultan

    Putera Melayu Zaman 22 bulan kerajaan PH dah tutup ke ???

    Hakkim LS Putera Bugis Itulah...zaman 22 bulan tu lagi teruk..judi haram, judi online, rumah urut lagi la bsepah2. Siap takde tindakan undang-undang terhadap dieorg. Skng ckp mcm dorg baik. Tak sedar gaji2 dorg semua dtg dari duit judi nie laa.

    Johnny Yohanes Cepat pergi kedai skim cepat kaya... Hari ini dh mula buka

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cukai casino judi for perut rakyat Malon ๐Ÿ˜๐Ÿ‘

      Hapus
  22. Pemimain malaysia berpikir di luar otak ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ sama donk seperti gempur waria cs ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ

    BalasHapus
  23. jadwal latihan 2021,

    korps marinir dan usmc amrik 2021

    Reconex 21-II

    KL mana ada latian ama bule haha!๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

    https://jakartagreater.com/369047/marinir-indonesia-dan-amerika-latihan-bersama-di-situbondo/

    BalasHapus
  24. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  25. Rencana kebutuhan alutsista atas air AL:

    1. 6 unit SIGMA 11515 extended AAW : (Sea master 400 + APAR)
    2. 12 unit SIGMA 11515 ASW : (NS-200 + SG 1X)
    3. 15 unit eakader komposit : (8 SIGMA 10514 : smart S + SG 1X, 4 SIGMA 9813 : smart S, 3 MRLF : smart S)


    4. 2~4 eks M class atau MEKO-aussy (radar diupgrade ke smart S)

    Bersama DAMEN......AL kuat ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช

    BalasHapus
    Balasan
    1. Astaga Sales Hore.....yg ga jelas dagangannya ๐Ÿ˜ฑ

      Hapus
    2. uda gak doyan yg pendek2 haha!๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ

      Hapus
    3. Beda SIGMA 11515 ASW dengan SIGMA 10514 & 9813 apa? Selain panjang dan lebar tentunya.

      Hapus
    4. Beda komisinya om xaxaxaxaxaxaxaxaxa

      Hapus
  26. We are Better....Better apanya...Malon katanya memperingati hari pahlawan...Lah pahlawannya Mat Puteh dan Gurkha..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜†๐Ÿคฃ๐Ÿฆง๐Ÿ™ˆ

    BalasHapus
  27. Apakah Anda mencari pinjaman untuk memulai bisnis atau proyek yang Anda inginkan? Di KARINA ROLAND LOAN COMPANY, kami menawarkan semua jenis bantuan keuangan kepada semua individu yang membutuhkan pinjaman seperti "pinjaman pribadi, pinjaman investasi, pinjaman rumah dan pinjaman perusahaan di seluruh dunia, tingkat bunga kami adalah 2% per tahun. Kami juga memberikan nasihat keuangan dan bantuan kepada klien dan pelamar kami. Jika Anda memiliki proyek yang bagus atau ingin memulai bisnis dan membutuhkan pinjaman untuk membiayainya segera, kami dapat membicarakannya, menandatangani kontrak, dan kemudian mendanai proyek atau bisnis Anda untuk Anda bersama dengan Bank Dunia dan Bank Industri.

    Hubungi KARINA ROLAND LOAN COMPANY hari ini untuk mata uang apa pun yang Anda inginkan.

    Kategori Bisnis
    pinjaman pribadi.
    pinjaman investasi.
    Pinjaman Hutang.
    Pinjaman Rumah.
    Pinjaman hipotek
    Laon otomatis.
    Pinjaman mahasiswa.
    Pinjaman gaji.
    pinjaman Islam.
    Pinjaman pertanian.
    pinjaman gereja.

    PERUSAHAAN PINJAMAN KARINA ELENA ROLAND
    Email: karinarolandloancompany@gmail com                                      Hanya WhatsApp  +1 (585) 708-3478. atau +1 323 230-9820
    Nama Facebook: Elena karina Roland
    Twitter: karina roland
    instagram : karina roland

    BalasHapus