14 November 2021

TNI AU Dukung Revitalisasi Bandara Halim Perdanakusuma

14 November 2021

Sejumlah pesawat Hercules terparkir di Lanud Halim Perdanakusuma, Jakarta (photo : Liputan6)

JAKARTA, KOMPAS.com - TNI Angkatan Udara mendukung rencana revitalisasi sejumlah fasilitas penerbangan di Bandara Halim Perdanakusuma, Jakarta Timur, terutama yang terkait keselamatan dan keamanan penerbangan. 

Kepala Dinas Penerangan Angkatan Udara (Kadispenau) Marsma Indan Gilang Buldansyah mengatakan, revitalisasi yang direncanakan Kementerian Perhubungan tersebut telah dibahas secara intensif dan koordinasi bersama antar instansi atau lembaga terkait. 

"Revitalisasi ini telah dibahas bersama oleh stakeholder terkait, baik Kemenhub, Kemenhan, TNI AU, Setneg dan Angkasa Pura II, maupun pemangku kepentingan yang lainnya," ujar Indan, dalam keterangan tertulis, Rabu (10/11/2021). 

Indan juga mengungkapkan, revitalisasi berbagai fasilitas bandara yang saat ini sedang dibahas, di antaranya runway, selter, apron, terminal bandara, dan sejumlah fasiltas penerbangan lainnya. 

"Baik dalam mendukung penerbangan sipil maupun penerbangan militer," katanya.

Diberitakan, Bandara Halim Perdanakusuma akan ditutup secara bertahap untuk penerbangan pesawat komersial berjadwal. 

Hal ini dilakukan untuk mengembalikan fungsi bandara itu seperti dulu, yakni hanya untuk kepentingan militer TNI AU dan penerbangan carter. 

Rencana penutupan Bandara Halim untuk penerbangan komersial ini termuat dalam risalah rapat yang dihadiri perwakilan dari para pemegang kepentingan di Bandara Halim. 

Dikutip dari Kompas TV, Jumat (5/11/2021), rapat tersebut dipimpin oleh Executive General Manager PT Angkasa Pura II (AP II) Marsma TNI Nandang Sukarna. 

Sedangkan yang hadir ada dari pihak Bandara Soekarno-Hatta, perwakilan maskapai Travira Air, Batik Air, Citilink, dan Premi Air Group.

Dalam risalah rapat disebutkan, rencana penutupan Bandara Halim mulai dilakukan November ini. 

Proses penutupan akan berlangsung hingga 9 bulan mendatang dengan konsep prepare for the worst atau persiapan kemungkinan terburuk. 

Penerbangan komersial reguler akan dialihkan seluruhnya ke Bandara Soekarno-Hatta. Pendataan peralatan dan sumber daya manusia (SDM) juga akan dilakukan sebagai antisipasi jika Bandara Halim ditutup total.

40 komentar:

  1. Di amankan dari negara MISKIN MALON

    BalasHapus
  2. Military History : at 2008 Congress Man Bruce Lemkin offers several military product to Indonesia Defence Minister Juwono Sudarsono. At least 3 military product offered by Lemkin
    1. F35 JSF if Indonesia purchase an F16 new models (F16 Block 52)
    2. C130J Hercules
    3. AT 6

    BalasHapus
  3. Seharusnya Skuadron Interceptor 301 diaktifkan lagi buat jaga Jakarta dari arah selatan dan barat. Mungkin bisa ditempatin di Lampung.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yup betul,menunggu pespur yg datang dari madiun dan pontianak untuk menjaga langit Jakarta akan sangat lama datangnya ketika ibukota negara di serang asing,ingat lho pulau Christmas milik ausy sangat dekat x ke Jakarta

      Hapus
  4. Memang seharusnya fasilitas militer itu ngak boleh dipakai untuk sipil karna ini menyangkut kerahasiaan militer suatu negara

    BalasHapus
  5. Gank sewa PEMBUAL pada kemana ini ya,kok sepi

    BalasHapus
  6. OOT, KIHKIHKIH.....GRADE A


    Apakah Pengakhiran Projek Kapal LCS Kita?

    Masih belum cecah air…

    (DEFENCE SECURITY ASIA) – Nampaknya episod sedih projek pembinaan enam buah kapal Littoral Combat Ship (LCS) belum menunjukkan penghujungnya, walaupun selepas sembilan tahun kontrak pembinaan kapal-kapal TLDM itu ditandatangani.

    Rakyat Malaysia perlu menunggu lebih lama lagi untuk melihat kapal-kapal LCS itu siap. Lompong-lompong dalam kawalan perairan negara yang sepatutnya diisi oleh kapal-kapal LCS itu akan terus kosong untuk dieksploitasi oleh musuh-musuh negara, sebagaimana yang kini berlaku di Beting Patinggi Ali) (Luconia Shoals).

    Bayangkan… kontrak ditandatangani pada 2011 tetapi sehingga hari ini rakyat Malaysia masih belum nampak kelibat sebijik kapal LCS pun mencecah permukaan air walaupun berbilion ringgit sudah dibelanjakan.

    Mungkin ada pihak yang “tersilap” dalam membaca kontrak pembinaan kapal LCS itu dan menyangka mereka sedang membina kapal pengangkut pesawat (aircraft carrier) berkuasa nuklear. Mungkin itulah “sebab” utama disebalik tempoh yang terlalu lama untuk pihak kontraktor utama menyiapkan kapal LCS yang pertama dan lima buah yang lain.

    Drama LCS ini sedikit sebanyak juga memberikan gambaran sebenar terhadap kemampuan industri pertahanan kita, kemampuan industri pembinaan kapal, pengurusan projek, sikap terhadap pertahanan negara dan lain-lain lagi.

    Menyedihkan, apatah lagi ia berlaku selepas satu lagi drama yang hampir sama membabitkan pembinaan kapal-kapal New Generation Patrol Vessel (NGPV) untuk TLDM.

    Apakah kita sudah lali dengan perkara-perkara begini dan menerimanya sebagai suatu kebiasaan untuk rakyat Malaysia. Kalau iya, kita boleh lupakan impian untuk menjadi negara maju.

    Episod NGPV dan kini LCS (kedua-duanya melibatkan implikasi kewangan berbilion-bilion ringgit wang awam) telah menjadikan Malaysia sebagai bahan lawak negara-negara luar. (orang Zimbabwe pun gelak kat kita)

    Terbaru Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam Dewan Rakyat berkata, Kementerian Pertahanan sedang menimbang beberapa opsyen untuk menyelamatkan projek pembinaan kapal-kapal LCS oleh Boustead Heavy Industries Corporation (BHIC) bernilai RM9 billion.

    Opsyennya adalah membiarkan BHIC menyelesaikan kontrak itu atau menamatkan kontrak dan melantik syarikat penyelamat.

    Opsyen yang lain adalah melantik Naval Group France untuk menyiapkan pembinaan dua buah kapal tetapi opsyen itu kata Menteri Pertahanan telah pun ditolak oleh Jemaah menteri.

    Jika kerajaan memilih supaya BHIC menyiapkan projek ini, ia perlu melepaskan RM3 bilion lagi untuk projek ini, kata Ismail.

    Mengikut kontrak, kapal LCS pertama sepatutnya diserahkan kepada TLDM pada 2017 tetapi dilengahkan kepada 2019 dan kini sudah hendak memasuki 2021, masih tiada bayang kapal pertama.

    Setakat ini masih belum ada maklumat tentang opsyen mana yang dipilih oleh kerajaan untuk menyelamatkan projek pembinaan kapal-kapal LCS ini.

    Masa depan projek bernilai RM9 bilion ini masih terumbang-ambing lagi dan rakyat Malaysia pun tidak tahu sama ada mereka akan melihat kapal LCS TLDM berada di perairan mengawasi sempadan negara.

    Mungkin juga kapal LCS yang direkabentuk dengan kemampuan halimunan akan kekal “halimunan” daripada pandangan rakyat Malaysia untuk selama-lamanya.

    Satu lagi persoalan adalah, apa akan jadi kepada persenjataan, sistem sensor dan elektronik yang kontraknya telah ditandatangani sebelum ini.

    Pasti sistem-sistem yang sepatutnya antara paling moden di pasaran sudah pasti lapuk sebelum ia dapat dipasang di kapal-kapal LCS. Peluru berpandu anti-kapal, NSM buatan firma Norway, Kongsberg pun sudah lemau.

    Maklumlah, sudah hampir 10 tahun kontrak LCS ini berjalan dan nampak gaya penantian untuk kapal pertama LCS negara akan terus berlarutan.

    — DEFENCE SECURITY ASIA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kritiknya cukup pedas!
      Tapi masih ada yg kurang,....
      kroni dan jerung yg mengkorup uang negara belum ada yg ditangkap!

      Tahniah, 6 bilyon halimun ....!
      πŸ€—

      Hapus
    2. Anjay,
      12 bilion buat 6 buah kapal,
      Amazing yaa,
      Itupun belum tentu bisa selesai semua.

      Hapus
  7. Jewawut 9 September 2021 03.38
    MENANG DI JANTUNG MEONG MALAYA

    Malaysia Military Power
    November 23, 2018 •

    Asean Armies Rifle Meet AARM ke 28 telah melabuh tirai

    Kejohanan Menembak Tentera Darat Asean ke 28 yang berlangsung di Kem Terendak telah selesai dijayakan

    Seperti biasa. Tim Mendonia sekali lagi menjuarai kejohanan dengan rekod 12 Kali.

    Tim Tentera Darat menjuarai kategori pistol.

    Kejayaan tim mendonia ini disokong oleh pelbagai cabang di dalam industri pertahanan indonesia sendiri. Penglibatan langsung dan sokongan teknikal dari PT Pindad yang secara konsisten membinakan raifal dan peluru yang terbaik kepada anggota TNI kali ini dilihat salah satu faktor kemenangan mereka pada AARM ke 28 ini.

    Apa pun tahniah kepada TDM kerana berjaya dalam mengurus kejohanan pada kali ini.

    Tahniah juga kepada Tim TDM yang terlibat sama pada kejohanan pada kali ini

    Jangan laa tanya SME tu buat apa.. tunggakan gaji pekerja kilang SME apa cerita?

    MMP


    Far Reid Min SS2 depa power min...low recoill..pakai niat je dh sampai sasaran

    Hadi Taftazani Far Reid hebat ilmu mendoniaaa tu
    Zamara Para Kita bkn tk sedar..dh lama kita tau kemampuan dan kebolehan TNI..ego atau kita pn sedar siapa ATM dan ape yg kita bleh buat dn knp kita tk bleh buat..jgn trus leka dgn keamanan yg blum tahu akn kekal..jd lh kewujudan anda dlm uniform seorang yg mahir dan sptutnya anda jd..

    Abd Rahman Makin bangga mendoniaaaa kali ni
    Emi Mei Hebat indonesia wei....

    Hizam Radhi Kena p menuntut kat depa lahh...klu nk ilmu pandang dekat..

    Yuzairy Yusoff Teknik ni dinamakan beruang tiarap berasa dri indonesia..snjata buatan jawa barat indonesia pakaian pula buatan jakarta.. Done claim

    Mohd Khairul Bin Zakaria jgn gi tu admin sme ade banyak klu sme kami yg smea ni terasa oooo...laen kali tulis terus smeo senang banyak da gantong gaji diaorng..

    Sobri Tajuddin Ostrich Black..Sudah 12x TNI memenangi AARM ni..so kajian perlu dibuat secara menyeluruh..tdk salah jika kita membeli beberapa rifle dari PT PINDAD utk melihat sejauhmana keberkesanan dan ketepatan senjata ini..selain itu boleh juga mengkaji teknik tembakan oleh Perajurit TNI...kdg2 kita kena rendahkan ego dan belajar dari pasukan sahabat..yg baik tu kita ambil utk meningkatkan lagi keupayaan pasukan kita..jgn kita dibuai dgn kejayaan lalu..
    Cekenit Cekenit Tn Sobri Tajuddin betul.
    Sy selute pd hal ehwal pertahanan diorg ni khasnya Psediaan/ Kelengkapan dan Peralatan DIUTAMAKAN

    Faizal S Persenjataan kita pun apa
    kurangnya...cuma latihan dan calon tu sahaja kena tingkatkan lagi

    Khairul Akmal try masuk group neutral sebelah sebagai contoh alusista indonesia. walaupun senjata yg digunakan adalah buatan pt pindad tp senjata yg digunakan diubahsuai dengan menggunakan heavy barrer malah firing pin aja diorder khas dari jerman.malah anggota yg dihantar terdiri dari pasukan khas kopasus dan kostrad malah orang yg sama setiap tahun dan pertandingan.kebanyakkan negara lain hantar anggota yg berlainan setiap pertandingan dan hanya menggunakan pertandingan sebagai salah 1 tujuan untuk menambah pengetahuan aja. itu apa yg dikatan oleh ahli group tersebut yg neutral. malah aarm dikatakan x ada yg standard persenjataan yg ditetapkan malah ss2v4 yg direka khusus untuk maksman rifle pun boleh lawan dengan senjata standard

    Malaysia Military Power takde kaitan dengan senjata .. Beza antara TNI dan ATM ialah ATM tak offer rumah banglo sebiji pada siapa yang menang emas.

    Khusza Gstr Sobri Tajuddin betul..dalam ilmu ketenteraan dan persenjataan tidak salah kita belajar dari sesiapa sahaja..setiap org ada kelemahan dan kekuatan masing

    Sobri Tajuddin Ostrick Black Penghasilan senjata terbaik, peluru terbaik digabungkan dgn penembak terbaik...BOOM hasilnya juga TERBAIK..12xnaik stage bkn sesuatu yg mampu dilakukan oleh semua negara..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cekenit Cekenit Tn Sobri Tajuddin betul...Bg calon2 y baru slain dberi pdedahan smestinya kena pbanyakn/tingkatkn latihan..Baru leh napak keberhasilanya..��

      Mohd Khairil Naim Romeo pic senjata ni kena kutuk dgan indon

      Bung Adi Khairul Akmal ini saya setuju dan amat senang sekali. Negara sahabat bersungguh2 dlm perkara ini.

      Alexander Zulkarnain Beza malaysia dan indonesia. Indonesia mmg ada team khas yang memang berlatih 24-7 utk pergi bertanding kejohanan menembak. Mereka juga dibekalkan dgn senjata yang dibina dan ditala khas untuk pertandingan. Seperti contoh senapang SS2 untuk pertandingan dibina dgn "heavy barrel" khas untuk ketepatan yang lebih. Tak ada kena mengena dgn offer bunglow.

      Malaysia Military Power rasa den tim Malaysia pun pakai repal heavy barrel

      Khairul Akmal Malaysia Military Power team malaysia klau x salah menggunakan m4 dengan match barrel dan muzzle brake. indonesia menggunakan ss2v4 dgn heavy barrer . yg sadisnya kemboja menggunakan m4 pinjam dari atm dan laos guna ss2v1 yg totally senjata riffle biasa. yg peliknya kenapa ada negara yg dibenarkan mengguna senjata dgn barrel khas dan ada senjata biasa.

      Casper Don Aku pernah tnya hal kat sorg ex army pangkat pegwai waran..dia ckp peluru dorg tu power..klu tembak gi tepat..senjata dorg pn padu..


      Khairul Akmal malah dari apa yg saya baca disana klau x silap kemboja @ laos untuk aarm edisi terdahulu hanya datang membawa riffle sks buatan china untuk bertanding

      Muhammad Aliff Khafifi Alifkhaf Apa lagi join venture lah ngan pindad,kadang2 ego tu kena turun sikit barulah dapat menimba ilmu,bukan sekali dah banyak kali jadi apa nak diragukan lagi,kita gi jauh2 tapi kita lupa yang sebelah dah lama ada...

      Faizal S mmmm..mmg patut depa mendonia

      Mohd Zaid Al Hafiz Bajet training menembak pun tak kencang camner nak lawan dgn tim luar. Itu peri pentingnya bajet pertahanan yg bagus bukannya makin lama makin sikit. Banyak bajet latihan, maka meningkat lar kualiti penembak
      Nordin M Dahlan Setakat pertandingn menang apa nk dirisaukn..lbh penting menang dimedan prtempuran yg mana suasana dan kecekapn prtempuran lbh penting dari sekadar bertnding menembak..

      Mohd Azuan Umar Klau kalah di medan pertandingan pun belum tentu menang di medan pertempuran

      Ramadan Abdullah Apa pom Mendonia Syabas tapi tapii bkn membongkak tapii Kami tak kan kalah biar seribu kali kami tetap berusaha.. Agi idup Agi ngelaban..

      Rudy Rud .tahniah mendonia... ayuh bangsaku

      Aulad Bundle Min.. bagi keputusan penuh boleh? kejohanan menembak ni x mewakili TNI atau ATM keseluruhannya... boleh jadi adalah 100 org marksman...,Kejohanan menembak berbeza sama sekali dalam suasana perang... so ATM x payah la terasa hati sgt dgn keedudukan sekarang

      Hadi Taftazani Aulad Bundle shoot to kill haha

      Hafiey Hashim Practice make perfect...sejarah adalah pengajaran utk hari hadapan...

      Mohd Yusof Ariffin 12 x menang..memang power la..klu nak bg alasan indo guna senjata buatan khas atau anggota khas mana boleh..bukan peraturan pertandingan pun..apsal malaysia tak buat macam tu..masuk bertanding mmg la nak menang..

      Mazzed Omar Setiap senjata dan peluru..di cerekkk...bilang org kpg kuuu.. ��

      Muhammad Shahrizan Haji Shahrudin Tak dinafikan indonesia & thailand hebat2, mungkin dari segi faktor equipment diorang kot. Malaysia hebat2 juga tapi tu la..ermmmm.. (team statistic 100m)

      Hasanal Basri Pertandingan antara 3 perkhidmatan ATM pun tak pernah juara.

      Muhammad Shahrizan Haji Shahrudin Mohammad Sarbini Deorth Ni darat je, lagipun kerja diorang menembak je sepanjang tahun, takde istilah tangkap muat

      Kamarul Mahdi Equipment penting.

      Hapus
    2. Mohd Nizam Hasanal Basri bro tmbak sport ke tmbak combat??jng sembg lebat??

      Hambli Flanker Syabas kepada semua yg terlibat....Tim anda antara yg Terrrrrbaikkk!!

      Ishak Ahad Baru bisa mendonia

      Micheal Hamberg
      1. Indonesia (7 trophy, 28 emas, 10 perak dan 8 perunggu)
      2. Thailand (2 trophy, 6 emas, 21 perak dan 7 perunggu)
      3. Filipina (2 emas, 2 perak dan 11 perunggu)
      4. Malaysia (1 perak dan 7 perunggu)
      5. Brunei (1 perak)
      6. Myanmar (1 perak)
      7. Vietnam (1 perunggu)
      8. Singapura (1 perunggu)
      9. Laos (1 perunggu)
      10. Kamboja (-)

      Hadi Taftazani Faktor defence industry and weapons manufacture jgak... Δ°ndo mungkin lemah dri segi pembangunan ekonomi awam tp bab industri pertahanan mmg ketinggalam jgak kita ni dri segi personel weapon ... Well dpt menhan cmni kita hanya mampu husnuzon je la hahaha dn mngharapkan yg terbaik

      Hasanal Basri Tak jugak canggih cam mana pun senjata yg d pakai dan Peluru KLU dah teknik menembak x betul susuh jugak utk mendapat tembakan yg tepat. Bukan faktor senjata dgn peluru je kena ambik tahu. Angin, cuaca, jarak, cara kita petik picu, penafasan kena jaga, dan byk lagi lah. Tapi bakat tu kena ada jugak. Bz..

      Bung Adi Hadi Taftazani negara sahabat mmg memandang tinggi sektor pertahanan/ketenteraan. Lihat saja peranan mereka dlm kuasa politik.

      Ayah Jal Mungkin yg turun bertanding gred B atau C.....Sniper gerd A simpan mana boleh tunjuk ...

      Khusza Gstr Syabas indonesia..dah berulang kali johan..insyaAllah malaysia blh belajar dgn indonesia

      Muaz Azman Tim shooter kita selalu hantar anggota infantri biasa je atau campur dengan anggota pasukan khas?

      Tord Haikal Campur2

      Muaz Azman Teringat anggota PASKAL cerita masa diorang kena ganti Tim shooter GGK last minute untuk competition. Nampak la ada friendly rivalry antara GGK dengan PASKAL

      azri Sham Husain kita hebat, tp org lain lg hebat ,kita kuat tp org lain jauh lebih kuat.

      Md Yusri Abam2 sme x jual peluru ke pasaran gelap dh dikira bagus hehehe

      Roslan Mat Nor Dalam hal ni ... saya rasa budaya menembak itu sendiri ... yang mana menembak adalah menjadi budaya dalam senahagian masyarakat mereka ... dalam kontek budaya dari zaman kanak2 sudah keliaran sekitar desa dengan air rifle small and medium calibre ... planking dan small games ... kemudiannya ini mewujudkan cottage industri air rifle dan air gun ... diulang cottage .. dan di peringkat Nasional PINDAD ... jadi kesinambungan boleh dilihat di mana2 ... okay, sekarang bandingkan Malaysia dalam kontek tersebut

      Shah Kozambo Hahaha... Mendonia2... Siap la lps ni juara dialam semesta terus...

      Fahmi Amin Zolkepli X hairan mendonia mampu tewaskan askar2 US, china dan rusia dgn hanya hantar seorg kopassus yg hanya bersenjatakan jari tgh

      Lionel Kim Peluru SME tak letup daa

      Muhd Firdaus SME tu dah nk bankrap dah betui ke admin? Bekalan cukup x smpai di bawah

      Zaheri Mohsin Kena akuila..tim dari indonesia mmg power...xsalah kalau nak belajar dari diaorg..

      Mohd Freddy Zaheri Mohsin sbb tu paskal dulu pergi berguru dgn kopaska

      Zuhairi Fitri Ggk 10 org ibadat 1 org kopassus katanya��

      Sandiman Mbah lanang menang lagi min. Waduh waduh kok bisa min

      Dinjaka AlFateh Mendoonia mmg power ke ape ni min

      Ajib Castello Mendonia hahaha x boleh blah la

      Hafizul Black Sme tdo,


      πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

      Hapus
  8. Malon sembang grade A sebutir medali emaspun tak dapat . wkwkwkwkwk πŸ˜‚πŸ˜˜πŸ˜˜πŸ˜˜

    BalasHapus
  9. KABAR BAIK PELABURAN MALAYSIA DI INDONESIA

    USD 3.1 billion ini hanya terbatas pelaburan sektor swasta Malaysia di Indon .. di luar ini masih ada sdikitnya USD4.5 billion di 3 industri strategik yaitu PINDAD, PT DI dan PT PAL .. Di luar ini juga ada rencana dari pihak swasta dan kerajaan Malaysia nak melabur lebih banyak di Indonesia .. terutama untuk sektor infrastruktur, perkebunan sawit, property, energi, manufacturing, education, healthcare dan lain-lainnya..

    Win - Win untuk Malaysia - Indonesia dan juga kemjuan dan kejayaan Bangsa Melayu Nusantara ...
    -----------
    Jakarta - Kunjungan Perdana Menteri Malaysia Dato' Sri Ismail Sabri bin Yaakob ke Indonesia diiringi dengan perjanjian investasi dunia usaha antar kedua negara. Dalam perjanjian tersebut Malaysia berkomitmen untuk menambah investasi di Indonesia hingga Rp 44 triliun.
    Ismail Sabri mengatakan setelah pertemuan antar pimpinan negara itu akan dilakukan penandatanganan 5 nota kesepahaman atau MoU di sektor usaha. Dalam perjanjian itu akan ada komitmen investasi senilai US$ 3,1 miliar atau setara Rp 44 triliun (kurs Rp 14.200).

    "Saya pun memaklumkan kepada Bapak Presiden bahwa petang ini kita akan ada pertemuan antara satuan atau business chamber Malaysia dan Indonesia dan petang ini akan ada beberapa MoU. 5 MoU kalau tidak silap dengan jumlah pelaburan (investasi) dari Malaysia ke Indonesia US$ 3,1 miliar," ucapnya dilansir dari akun Youtube Sekretariat Presiden, Rabu (10/11/2021).

    Dia melanjutkan, investasi Malaysia di Indonesia sudah cukup besar. Dia juga meminta Jokowi agar memperbolehkan investor Malaysia ikut serta dalam proyek Ibu Kota Negara baru di Kalimantan Timur.

    Baca artikel detikfinance, "Mau Investasi Rp 44 T, PM Malaysia Minta Ikut di Proyek Ibu Kota Baru" selengkapnya https://finance.detik.com/properti/d-5805472/mau-investasi-rp-44-t-pm-malaysia-minta-ikut-di-proyek-ibu-kota-baru.

    Download Apps Detikcom Sekarang https://apps.detik.com/detik/

    BalasHapus
    Balasan
    1. Titit kau diantuk tawon biar bs ngaceng

      Hapus
    2. Malon ngarep dikasih proyek???
      Wkwkwk invest di smeenanjung sudah sama sekali tidak menguntungkan kah?
      Kasihlah 1 2 proyek biar beruk bisa makan pisang.
      Btw yg ngantri invest dimari listnya udah panjang,
      Malon ngantri dibelakang qatar sama uea yaa,
      Soalnya sultan bawa duit jumbo dan dateng duluan🀭.

      Hapus
  10. Mohd Freddy Zaheri Mohsin sbb tu paskal dulu pergi berguru dgn kopaska..HELL YEEEEEE..ADA YG MAU VIDEO PASKAL LG DITEMPELENGIN & DISABETIN PAKE SELANG SAKTI SM KOPASKA 2FLEET DIDERMAGA UJUNG SURABAYA WKWKWKKKKKKKKK🀣🀣🀣

    BalasHapus
  11. Copasnya KLers :

    "..telah menjadikan Malaysia sebagai bahan lawak negara-negara luar. (orang Zimbabwe pun gelak kat kita).."

    =======
    Wakakakakakakakakk...Zimbabwe guys...

    LoL

    BalasHapus
  12. Wah sangat sangat setuju lebih cepat lah, cukup di soeta aja dijadikan penerbangan sipil, halim jangan di apa apain, cukup untuk kepentingan militer aja terkhususkan untuk AU,

    BalasHapus
  13. KABAR BAIK BAGI IDENTITY BANGSA MELAYU NUSANTARA

    Hasil kunjungan PM Yang Mulia Ismail Sabri ke Indonesia telah menghasilkan kesepakatan bersama yang mengeratkan hubungan baik Malaysia dengan Indon + membangun kebersamaan identitas kedua negara sebagai bagian dari identity Bangsa Melayu NUsantara yang lebih kukuh di masa hadapan ...

    Ini adalah beberapa senarai point penting yang disepakati brsama:

    1. Indon mengakui secara legal seluruh Blok Ambalat scara legal adalah wilayah legal Malaysia per 1 Oct. 2021

    2. TKI Indon akan mendapat kemudahan masuk bekerja di Malaysia serta juga akan mendapatkan perlindungan/perlakuan hukum similar to tnaga kerja Malaysia

    3. Indon dan Malaysia menyepakati bahwa seluruh produk budaya atau tamadun milik Indon (baik yang tangible maupun intangible) seperti seni warisan, adat budaya, tapak-tapak bersejarah etc adalah milik BERSAMA .. Sehingga di kemudian hari X akan ada lagi kegaduhan atau compalin dari Indon yang terkait dengan issue-issue tersebut seperti Batik, Wayang, Makanan, Lagu-lagu, seni tari ec ... Ingat .. Milik Indon juga adalah Milik Malasyia juga ...

    4. Pihak Kerajaan Indon juga setuju untuk menyatukan modenisasi Bahasa Melayu sebagai bahasa persatuan Bangsa Melayu Nusantara dan ASEAN .. Untuk itu pihak Indon juga seuju untuk merubah dan mengembalikan nama Bahasa Indonesia menjadi Bahasa Melayu demi ntuk menaikkan maruah bahasa melayu di dunia ...

    5. Kedua negara juga telah mencapai kesepakatan untuk mengurangi identity nasional negara masing-masing untuk selanjutnya mengunakan identity Bangsa Melayu sebagai identity rasmi ke dua-dua negara ..

    Semoga semuanya berjalan lancar demi keagongan bangsa melayu nusantara .. AMIN

    ------------

    Jokowi-PM Malaysia Bahas TKI hingga Warisan Budaya Bersama

    Jakarta - Presiden Joko Widodo (Jokowi) bertemu pertama kalinya dengan Perdana Menteri (PM) Malaysia Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob di Istana Bogor, Jawa Barat. Keduanya membahas berbagai isu, salah satunya perihal tenaga kerja Indonesia (TKI) di Malaysia.
    "Yang pertama mengenai pentingnya kerja sama perlindungan warga negara Indonesia yang berada di Malaysia. Saya mendorong kiranya MoU perlindungan tenaga kerja domestik Indonesia dapat segera diselesaikan. Kemudian juga mengenai izin community learning center di semenanjung juga bisa diberikan izinnya sesuai prinsip hak pendidikan bagi semuanya," kata Jokowi dalam konferensi pers bersama Ismail Sabri, Rabu (10/11/2021).

    Isu kedua yang dibahas adalah perihal batas kedua negara. Jokowi berharap persoalan batas negara ini segera bisa diselesaikan.

    "Kita ingin menyelesaikan negosiasi batas negara, baik batas darat dan batas laut, agar dapat segera diselesaikan dan kita harap karena ini sudah agak lama progresnya. Kita berharap dalam waktu yang sesingkat-singkatnya masalah ini bisa segera diselesaikan," ungkapnya.

    oJkowi juga menyambut baik kenaikan angka perdagangan hingga 49 persen dengan Malaysia dibandingkan periode tahun lalu. Selain itu, untuk mendukung pemulihan ekonomi, keduanya sepakat untuk membuat travel corridor arrangement (TCA).

    "Tadi kita juga sudah sepakat untuk dibuat travel corridor arrangement yang secara bertahap nanti akan kita bukanya satu persatu," kata Jokowi.

    Isu lainnya yang dibahas dalam pertemuan dengan Ismail Sabri adalah perihal isu kawasan, terutama perihal isu Myanmar dan Laut China Selatan.

    "Kita juga bertukar pikiran mengenai beberapa isu kawasan baik yang berkaitan dengan Myanmar, kemudian Laut China Selatan dan yang lain-lainnya," ujar Jokowi.

    Baca artikel detiknews, "Jokowi-PM Malaysia Bahas TKI hingga Warisan Budaya Bersama" selengkapnya https://news.detik.com/berita/d-5805253/jokowi-pm-malaysia-bahas-tki-hingga-warisan-budaya-bersama.

    Download Apps Detikcom Sekarang https://apps.detik.com/detik/

    BalasHapus
    Balasan
    1. A Good and Smar Idea from Jokowi and Ismail Sabari ... Ke hadapan .. Untuk mengurangi kebingungan dan memperluas penggunaan Bahasa Melayu ke seluruh dunia ... X akan ada lagi yang namanya Bahasa Indonesia atau Bahasa Malaysia ... Hanya SATU NAMA ---> BAHASA MELAYU sebagai bahasa kebangsaan kedua negara ...

      TAHNIAH atas keputusan strategik dan bersejarah ini ....

      Hapus
    2. Woow ... Nantinya kita akan serupa dengan negara-negara arab di timur engah dan afrika utara ... walaupun mereka berwujud banyak negara (seperti Maroko, Algeria, Egypt, Saudi, Syria, Iraq, Yaman, UEA, Kuwait, Qatar, Jordan, dan Lubnan) .. tetapi mereka ttaplah SATU BANGSA ---> BANGSA ARAB ... SATU BAHASA ---> BAHASA ARAB ..

      DEmikian juga seharusnya kita Malysia dan Indonesia ....

      SATU BANGSA ----> BANGSA MELAYU
      SATU BAHASA --> BAHASA MELAYU
      SATU TANAH AIR ---> ALAM MELAYU NUSANTARA

      Hapus
    3. Anggota parlemen di Melaka pun tidak bisa bahasa Melayu...orang Melayu semenanjung setiap hari berbahasa PENJAJAH..wkwkwkwk

      Semakin jelas bahwa suku Melayu di semenanjung berasal dari Pulau Sumatra lah....akibat di Jajah Sriwijaya dan Majapahit selama 500 tahun....wkwkwkwkwk

      Hapus
    4. Xaxaxaxaxaxaxaxaxa... kasihan... sdh malonte bangsa yg tak bermarwah,ekonomi terpuruk eeehhh tak punya identitas dan jati diri xaxaxaxaxaxaxxaxa shg utk menyedapkan diri (d kasih bumbu kali ya xaxaxxaxa) mereka sembang dan claim sana sini xaxaxaxaxaxaxaxaxaxxaaxa nih putπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›

      Hapus
    5. @unknown malon, mimpi basahpun LAWAK BWAA..HAHAHA...HA

      Hapus
    6. Sepanggar mau digranat kopaska kau berani klaim blok ambalat.

      Hapus
  14. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  15. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  16. Hai para Malooon DS....kalian sudah pakai DADAH sebelum koment ? πŸ™‚

    BalasHapus
  17. Malon mimpipun LAWAK BWAA..HAHAHA...HA

    BalasHapus