31 Januari 2018

Royal Thai Army Conducted Tests of VT-4 MBT

31 Januari 2018


A Thai army's newly purchased Chinese-manufactured VT4 main battle tank deploys during a simulated warfare exercise at the Royal Thai Army Cavalry Center in Saraburi Province, Thailand, on Friday. (photo: IC, Army PR Center)

Thailand praises capabilities of new tanks imported from China

The Royal Thai Army conducted tests of the China-built VT4 main battle tank, also known as the MBT3000, on Friday at the Royal Thai Army Cavalry Centre at Adisorn military camp in Saraburi. Reporters were there to witness the tests take place. 

The capabilities of the VT4, built by China for export, were on full display during the press open day, and won high praise from the Thai army. 

The commander at the Royal Thai Army Cavalry Centre told the press that the tank VT4 integrates the advantages of world-class advanced main battle tanks with a high level of informatization, maneuverability and firepower. 


The Royal Thai Army displayed the tank in early January after China delivered it in October, 2017 and held the press open day at the end of January. Some media commented that the test had grabbed the world's attention.

Thailand has purchased 28 VT4 tanks and its cabinet has approved the repurchase of 10 additional tanks from China, with the number of orders likely to continue growing. The tanks are produced by China North Industries Corporation (NORINCO).

Of the 28 VT4 tanks, 26 were commissioned by the 3rd Cavalry Division in Khon Kaen Province, while the other two were delivered respectively to the Royal Thai Army Cavalry Centre at Adisorn Military camp in Saraburi and the Army Armory Hall.
  

Ready for battle

During the press open day, the VT4 showed its strong maneuverability by making a 30% gradient climb, navigating through water and coming up from a ditch. The army told reporters that the capability of the 1200-horsepower engine could not be fully tested as it is new. 

The tank also carried out shooting tests of both ground and aerial targets. With a 125mm smoothbore gun, the VT4 was able to shoot armor-piercing fin-stabilized discarding-sabot (APFSDS), high explosive anti-tank cartridges and artillery missiles. The longest range of the artillery missiles was 5 kilometers. 

The VT4 is equipped with a stabilized fire control including cooled thermal imager sights for commander and gunner. It is also fitted with roof-mounted panoramic sights and a digitalized gun control system, capable of detecting, following and shooting targets in the day or night. 

The Royal Thai Army told reporters that "the VT4, equipped with stable main armaments and a strong power system and control system, is much easier to handle and comparable with US-made tanks."


The battalion commander of the 6th Royal Thai Army Cavalry also praised the advanced capability of the tank and said soldiers have become familiar with it, adding that the more they use it the more they like it. 

Equipped with a China-made 1200-horsepower diesel-fuelled engine and a hydromechanical drive system, the VT4 can run at a maximum speed of 70 km/h and a maximum cross-country speed of 50 km/h. 

When Thailand imported the 28 VT4 tanks from China in 2017, media compared it with the T-84 Oplot-M from Ukraine, but the outstanding capabilities of the VT4 prompted Thailand to purchase the Chinese-made tank. Once they are all commissioned, Thailand will possess one of the strongest armored forces in Southeast Asia. 

Staff from NORINCO told the Global Times that China displayed a new GL5 Active Protection System (APS) designed for main battle tanks during a show in August 2017, and customers can have the system fitted on the VT4 if they require. 


After-sales service

According to media reports, Thailand plans to eventually purchase a total of 49 tanks in three batches. The Thai cabinet approved the purchase of 10 VT4 tanks for the second batch in April 2017, replacing the old US-made M-41s. The Thai army has been using the M-41 since World War Two. 

Thai Army chief General Chalermchai Sitthisart said China and Thailand will build a repair and maintenance center together to ensure the production and maintenance of its accessories. Many commentators believe this is an important reason why Thailand purchased China-made tanks, and that the center will serve the whole of Southeast Asia. 

Although weapons from the West are more modern, they tend to be more expensive. Taking price into consideration, Sitthisart said the China-made tanks are cheap and good for investment, establishing long-term relations with China and developing the Thai weapons industry.


The Thai government's purchase of the China-made tanks has been given extensive coverage by the Thai press, including Matichon, Tnews and Bangkok Post, and it has received support as well as opposition from the public. 

Some netizens voiced their suspicions on Bangkok Post, saying the tanks could be used by the army for a military coup. But supporters said the "China-made tanks are only a third of the price of American or German made tanks. China will share maintenance and production technology but the West won't." 

38 komentar:

  1. Congrats Thailand

    Refer from other sources, The deal thought to be valued at about USD 150 million for 28 vehicles, so approx $ 5.4 Mil per unit
    And also they already signed new contract for another batch of VT4 10 units with total amount of $ 58 Mil.

    VT4 (export version) was developed from VT1 tank (joint venture China - Pakistan) and using their basic tank from Type 90 China Tank.

    From my objection sight : Hull inspired by Russian Tank but Turret definitely have a Western side taste
    China has succeeded to combine both aspects into this piece of war machine.

    Well despite the great capabilities there still some skepticism from some military analysts worldwide regarding their reliability, even from their own side, like this one of the post from Thai :

    "As “customer” (my government bought this tank with my tax money) I think I have some right to voice my opinion on this matter.

    To be frank I would say I don’t really like it at all, especially the export variant with downgrade armour + electronics. A lot of people I know also show this sentiment.

    My issues with MBT-3000 is mainly about

    Speed - for a tank this light, 25–40 km/h off road speed is dreadfully unacceptable

    Firepower - 125 mm. is not bad but consider ammunition commonality with our existing stockpile and allies nations (SEA), 125 mm. is not exactly the best choice. This is also the issue I voiced with the army previous choice (T-84)

    Downgrade protection + sensor + electronic - Self explanatory, even the cheaper Ukraine T-84 came with full armour package.

    Supply and Maintenance - As export-oriented platform with PLA themselves doesn’t seem to favour all too much, I seriously doubt the the ability (and willingness) of the Norinco to supply the necessary parts in long term.

    The tank are also rather typical without any noteworthy capability of a new generation battle tank, you can forget all about T-14, at this rate K2 or Arjun II or even T-90/84 still looks better on paper"


    Well, option has been selected, Time Will Tell... :-)

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tank china memang hebat tayar sudah tercabut mampu berjalan lagi Mampu teruskan perang..

      https://youtu.be/BzdJFLDGaNg

      Hapus
    2. oiya hebat tentu, makanya kapan? negrinya om mahat belanja2 tank, kowangan sudah sihat blom, ada duwit tak haha!πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›

      Hapus
  2. U see,tank nih boleh main kat lumpur bkn main kat kebun sawit

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mat rempit,eu bakal boikot minyak sawit kita,kalau mau barter dgn alutsista bakalan susah..jadi tempat tank main2 je lah kebun sawit nnt :(

      Hapus
    2. tak masalah bio fuel bisa dipake sendiri aman haha!kalo luh kan bisa over supplai haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      latihan perang asep warna warni om pit cem balon euy haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      Hapus
  3. RCWSnya boleh tuh di order, keren, pasang di Leo.. hwihihi..

    BalasHapus
  4. RCWSnya boleh tuh di order, keren, pasang di Leo.. hwihihi..

    BalasHapus
  5. kalau dibanding interior leopard masih lebih futuristik leopard

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kelemahan kuasa tembak Leopard 2km aje pakai peluru apfsds ok Itu kalau kamu terpaksa beli rudal lahat negara Haram isreal Jarak tembak 4-5km,..
      Dibangkan dengan tank russia dan china Kuasa tembakan 4-5km. Kerena itu thai beli tank china Sesuai dengan hutan dan lumpur Tank itu penah diuji tibet dan sempadan china india Harga murah dibandingkan tank nato dan rusia

      Hapus
    2. Itu mode artileri kayane mas yg 5 Km kalo baca tulisan ini "The longest range of the artillery missiles was 5 kilometers"

      Kalau gak salah Leopard juga punya kemampuan Artillery seperti Harimau Tank cuma gak tahu berapa rangenya berbanding direct shot.

      Hapus
    3. Mahathir@ mahat,mahat kurang jauh mainmu ndok,jgn cem katak dibawah tempurung kerja ko,banyak baca n jgn selalu troll ye

      Hapus
    4. Mat rempit kamu katak bawah tempurun gak tahu kekuatan tank leopard Dan tank china vt4,

      Kalau bikin peluru bukan jenis uranium hanya capai Sabot 2km ,aje Kalau jenis sabot uranium 3km ia peluru ada kesan uranium agak berbahaya digunakan mungkin boleh kena cancer, ramai tentera amerika kena cancer lepas gunakan peluru uranium 3km itu ok

      https://www.orbitalatk.com/defense-systems/armament-systems/120mm/

      https://youtu.be/aBIEDH8x8ro

      Hapus
    5. Peluru agak berbahaya digunakan boleh menyebabkan cancer Sabot 3km uranium

      http://www.declarepeace.org.uk/captain/murder_inc/site/duarticle.html

      Hapus
    6. lalu apa urusannya ama luh om mahat batuw haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      trus kita harus bilang WooWW getokh haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      yang fenting kami punya, luh yg luh gak punya, titik haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      2km ituw uda jauh. dihutan tropis emang bisa nembak lurus 5km, tanpa kena pohon dan tebing?coba fikirin buat pr yach haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      untuk jarak jauh militer pake yg namanya howitzer ato mortar. makanya kami punya banyak SPH tank begitchu koh haha!kamu punya tak?😚😚😚
      kalo blom sana cuci & gosok2 dolo haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    7. howitzer beroda Bisa jalan ke jalan sempit dan berlumpur ix ix ix lain tank perlukan tank diatas bukit jika berlumpur tank perlukan untuk naik kebukit
      Tank boleh guna fire suppot ok, kalau dah letak atas bukit perlukan tembakan jarak jaul ok

      Hapus
  6. Masih bagusan pnya thailand bisa jalan d segala medan n lbih tangguh... Coba pnya malingsial tank nya pendekar tp laju d kebon sawit sama phon pisang buat nembak pisang trus d makan monkey

    BalasHapus
    Balasan
    1. Namun bedanya tank malaysia dan thailand dibeli lengkap dgn alat pembidik..malam pun boleh menembak..hehe

      Hapus
    2. Semoga tank leo tni ad kini sudah lengkap dgn sistem pembidik yg sebelum ini tidak dibeli sekali seperti katanya panglima tni ad.kalau sy salah mohon betulkan

      Hapus
    3. Siap mas ini saya betulkan.
      Tapi pertanyaannya jangan ditanyain lagi dunk mas, bosen juga puluhan kali nagsih link gak dibaca.. :-)

      Night Vision kan ?

      "Di atas glacis juga dilengkapi dengan SAS (Situational Awareness System) yang terdiri dari kamera yang memiliki kemampuan night vision sehingga driver mampu melihat lebih jelas di kegelapan"

      Read More http://www.hobbymiliter.com/5742/melirik-kesaktian-tank-leopard-2ri-tni-ad/

      Hapus
    4. Nih mas yang keren :

      "Leopard 2RI bisa beroperasi dengan diam-diam ketika mengintai target, dengan cara mematikan mesin utama lalu menggunakan APU yang memiliki suara lebih tenang. Dengan begitu heat signature Leopard 2RI akan turun drastis dan lawan tak mampu mendeteksi suara dari Leo 2RI. Pengembangan Leopard 2SG yang ditingkatkan ke standar Evolution oleh Krauss Maffei Wagmann tidak mempunyai fasilitas APU"

      Hapus
    5. Tentara@ tentara nih tdk beza dgn mahatair lah,troll selalu,bila nak nak comment sila search dulu facility yg ada pada leopard indonesia pakcik,jgn bengap n troll sahaje kerja ko tuh Wkwkwk

      Hapus
    6. Korang komen lg cm bengap. Sama ada di kebun sawit ke dalam hutan ke. Itu biar jeneral tdm yang uruskan. Korang cm la hebat sangat. Tank yang masuk dlm lumpur tu dah repair belom? Hikhik

      Hapus
    7. Tak Leopard RI masalah pun masuk lumpur.. Tak seperti Tank T-72 kw3 ko yang hanya main di ladang sawit
      Repair Leopard itu hanya 1 jam malon dungu..karena enjin nya plug & play.. wakikikikik

      Hapus
    8. Unknown@ pakcik,bila ada wang sila baca hakikat exercise leopard kat lumpur di natuna,ko tengok di youtube leopard boleh berjalan dan berjalan di tanah lumpur dan tdk ambles...masalah repair dalam exercise tuh adalah salah satu item dari exercise kerana bila masalah trouble engine terjadi dalam war,TNI tak lg repot dan sukar dalam repairing kerana sudah terbiasa dalam exercise trouble engine

      Hapus
    9. Malon kalo latihan pake tank macam odong odong... ndut ndutan doang...
      keh keh keh...

      Hapus
    10. hadeu om tentra kibul ada lagi, gak trima gitu embiti terkuat & terganteng, paling MODEREN saat ini ada bumi indonesia haha!πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

      smua leopard 2 di duniya & akherat itu uda dilengkapi PERI-R 17.

      PERI-R 17 A2 is a stabilised panoramic periscope sight designed for day/night observation and target identification; it provides an all round view with a traverse of 360°

      https://en.wikipedia.org/wiki/Leopard_2

      bedanya ama leopard 2a4 ama leopard RI, leo ri punya driver night vision camera, 2 biji depan/belakang.
      nach pada prinsipnya smua leopard 2 ini uda siyap buat nyerbu kampung halaman luh malem2 haha!😎😎😎

      utk jelasnnya nonton nich:
      MBT leopard 2 RI terpasang PER1 17
      https://www.vidio.com/watch/756263-baby-margaretha-intip-dari-dekat-mbt-leopard-2ri-tni-ad?channel_id=11302171

      ps:sambil nonton jgn bawa sabun yach, dewasa donk tentra delay haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
      oiya jgn lufa isi pulsa,tu suport yu punya inet akses haha! tung tung tungπŸ”¨πŸ”¨πŸ”¨

      dan satu lagi ciri khas embiti MODEREN, harus ada AC & embiti kami pake AC, enyak dingggiiinn werrr haha!☃☃☃

      Hapus
    11. Hehehehe.. sombong bingits kesannya Leopard lebih jelek ketimbang tank beliau dan tank china ini

      Padahal kalau beliau rajin baca saat menhan nya ditanyain kenapa beli nya tank Polandia (dan dinegaranya pun banyak yg kontra saat itu dengan menyebutkan salah menjatuhkan pilihan) jawaban menhannya bikin miris kalau baca di website defense negara meraka, ini salah satu kutipan tulisan tsb...

      --------------------------------
      Datuk Seri Najib Tun Razak yang menjadi Menteri Pertahanan ketika itu, logiknya, mengapa Malaysia memilih PT91. Penulis tidak mahu mengupas mengenai keuntungan lain seperti ekonomi dan lain-lain perkara. Jawapan beliau agak mudah, “Tidak mampu beli Mercedez, cukup sekadar Proton”.

      :-(

      Hapus
    12. tank rumbai2 ituw..wewww kalo ituw mah proton rasa "harga" mersi haha!πŸ˜™πŸ˜™πŸ˜™

      pilihan thai ituw solusi ok dijaman now utk tank baruw yg lengkap senjata & perlindungan tank mutakhir. soal kualiti, lihat aja nanti sambil nikmatin waktu berjalan haha!😌😌😌

      dan pilihan kita utk tank retrofit juga oke bingit tuk siasati dapet mersi harga avanza(bkn kijang, soalnye mehong jugak haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†) biar tank bekas yg penting pake AC om super adem ayem haha!⛄⛄⛄

      Hapus
    13. Maaf la kteorg tak amik tau pun ape progress/update/problem tank korang. Nak masuk lumpur ke nak repair sejam ke ikut suke hati korang lah. Kteorg training masuk ladang sawit ke ikut suke hati kami lah. Nak kate tank kami murah ka ikut korang lah. Yang penting tak mintak duit korang pun.

      Owh yang komen tank korang cm power sgt ni ape kate gi bisik kt jeneral korang suruh join tank biathlon this year ke. Mane la tau buleh dapat johan. Bangga la jugak ade jaguh asean menang. Ahaks

      Hapus
  7. kalo uda naek vt4 guwe yaqeen, prajurit thai ogah balik naik tank2 lawas AD thai haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    ruang tempur
    http://defence-blog.com/wp-content/uploads/2017/08/VT4-%E0%B8%97%E0%B8%9A-Gunner-Station-4-1024x576.jpg

    ruang kemudi
    https://thaimilitaryandasianregion.files.wordpress.com/2016/01/screenshotatuploadcc_1516983503673.png

    ΰΈ£ΰΈ°ΰΈ’ΰΈ°ΰΈ›ΰΈ£ΰΈ°ΰΈŠิΰΈ” VT-4 กัΰΈšΰΉ‚ΰΈ„ΰΈ•ΰΈ£ΰΈ£ΰΈ–ΰΈ–ัΰΈ‡ΰΉƒΰΈ«ΰΈ‘่ΰΉ„ΰΈ—ΰΈ’/VT-4 THAI MAIN BATTLE TANK
    https://www.youtube.com/watch?v=fvKw6FENbY4&feature=youtu.be

    ΰΈ£ΰΈ–ΰΈ–ัΰΈ‡ VT4 ΰΉƒΰΈ«ΰΈ‘่ของกองทัΰΈžΰΈšΰΈΰΉ„ΰΈ—ΰΈ’ ทำการทดΰΈͺอบการฒิΰΈ‡
    https://www.youtube.com/watch?v=uzN8Rluq41A&feature=youtu.be

    dengan harga antara $4-5juta, termasuk murah untuk saat ini buat embiti full lengkap. yg py perlindungan aktif(gl5)

    gl5πŸ‘πŸ‘πŸ‘
    https://www.youtube.com/watch?v=x_yNyd6T7xw

    pakistan rupanya kesemsem vt4, skrg lagi mlipir kesana. akankah pakarmy jd pengguna vt 4 slanjutanya? kita liat aja oke oceh haha!πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

    https://www.armyrecognition.com/january_2018_global_defense_security_army_news_industry/chinese_vt4_mbt_tank_has_arrived_in_pakistan_for_trial_tests.html

    BalasHapus
    Balasan
    1. lagi naik daun, norinco sakses lg ngejual tank ringan vt-5.

      http://www.military-today.com/tanks/vt5.htm

      CONFIRMED: Bangladesh Army Buying VT5 Tanks πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=8__Hx8mItBk

      kalo liat perlengkapan AD negara ini mmg banyakan buatan rrc maka tak heran, pesaing tank medium harimo item kita adalah loyal kastamer norinco haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      keren banget bisa naek pesawat, wah kita kudu beli pesawat angkut rrc ajah bisa 66 ton, mirip c 17, angkut 2 medium tank cukuplah haha!😊😊😊

      CHINESE MILITARY : NEW CHINESE TANK VT-5
      https://www.youtube.com/watch?v=Aw6Q7yzKSMs

      Hapus
    2. moga2 harimo item lancar jaya yach temans.

      prototaip harimao item keduax, tampil bareng abangnye hey mantafffff haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      https://scontent-sin6-2.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/fr/cp0/e15/q65/27163994_10211421099111945_4359874089015392703_o.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9&_nc_eui2=v1%3AAeFhjmOFfFJPgOp8fg5JWrXL_c7Pa6KsrcnxMcfV5gJrHSL9aOn9Ph2iW_n2EGakKUZR9PjAJOysv7YW-HXG6T3rwF9pvlBlDe5NablX6XosBw&oh=76eb996eb437bd790bac9b98c0136976&oe=5AEE90E1

      Hapus
    3. jgn lufa, harimo item dilengkapi fasilitas tipi & AC haha!adem werrr⛄⛄⛄

      Hapus
  8. kelemahan tank malaysie ni kerena guna enjin proton,,,,makin lawak tank malaysia ada yg kena kayuh macam basikal kerena enjin hilang songlap

    BalasHapus
  9. cukup tank amx retrofit buat lawan tank mcm ini hoho

    BalasHapus
  10. @ tentera kabur31 Januari 2018 10.32

    Semoga tank leo tni ad kini sudah lengkap dgn sistem pembidik yg sebelum ini tidak dibeli sekali seperti katanya panglima tni ad.kalau sy salah mohon betulkan

    ^^ You are wrong. What the TNI Chief meant was the Boresight to calibrate the gun like this below:

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/DA-SD-06-06814.jpg/1280px-DA-SD-06-06814.jpg

    You should noticed also that the PT-91M Pendekar aren't equipped with any Commander 360 degree Panoramic Sight. Apparently the AV8 Gempita recent photos with the Denel LCT-30and the Ingwe ATGM turret variant aren't equipped also with any Commander Panoramic Sight. Even the Thais T-84 Oplot and the VY-4 are equipped with a Commander Panoramic Sight.

    Denel LCT-30 turret during DSA with a Commander Panoramic Sight on top of the turret:

    http://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2010/04/DSA-2010-031.jpg?x80338

    AV8 Gempita with a standard LCT-30 turret & Ingwe variant without any Commander Panoramic Sight:

    http://defenceindustry.co.za/wp-content/uploads/2017/07/deftechlct30.jpg

    http://defenceindustry.co.za/wp-content/uploads/2017/07/deftechlct30.jpg



    BalasHapus