19 Januari 2018

Design Review of 2 Frigates to Undergo Technical Inspection: DND

19 Januari 2018


In front the ship will be armed with a 76mm Oto Melara Super Rapid main gun, 8 cell vertical launching system (FFBNW) (image : HHI)

MANILA -- The so-called "Critical Design Review" (CDR) of the two frigates, on order from South Korean shipbuilder Hyundai Heavy Industries, has been completed and will now be undergoing examination by the Philippine Navy's Technical Inspection and Acceptance Committee (TIAC) this week.


The twin Simbad-RC launchers, the X and S-band navigation radar antennas, the STIR 1.2 EO Mk.2 fire control radar, and the NS-106 3D surveillance radar are clearly shown on this part of the ship. (image : HHI)

This was disclosed by Defense public affairs office chief Arsenio Andolong in an interview Monday.

"The CDR has been completed and by this week, it will be undergoing inspection by the Navy's TIAC," he added.


A deck enclosure to cover the launchers, RHIBs, and two triple-torpedo-tubes launchers. Two twin Simbad-RC launchers for Mistral short range SAM. Also,the 30mm Seahawk secondary gun would be more suitably installed here than on top of the hangar. (image : HHI)

Andolong said it was the Navy and Hyundai who created the CDR.

Once approved, the CDR will serve as the "Bible" of the shipbuilder in constructing the ship and putting the systems desired by the customer or end-user.


A 30mm Seahawk secondary gun at top the hangar (image : HHI)

The two frigates, along with their weapon systems and munition, have a contract of PHP18 billion.

Once delivered and commissioned in 2020, the frigates will be the first Filipino warships capable of neutralizing surface, subsurface and air threats with missile and other modern armaments.

(PNA)

78 komentar:

  1. Desainnya boleh juga nih.

    Mistral Simbad walaupun ditaruh di depan tapi bukan di depan menara, melainkan di samping kiri dan kanan.

    Selain itu juga pakai VLS walau hanya 8 cell saja.

    Jadi pertahanan udara berlapis diterapkan.

    Senjata juga cukup lengkap, radar pun sudah AESA.

    baguslah sebagai light fregat.

    BalasHapus
  2. Kata malon meriam 76mm super rapid tak menggerunkan,katanya lebih menggerunkan 57mm kerana ia bisa halau burung emprit

    BalasHapus
    Balasan
    1. yang penting ada ciws . misil takde takpe .. keh keh keh..troller dah bengang la tuuuuu :)

      Hapus
    2. Ada link tak missile tak de,kl meko tak de missile aq ada link...Jgn cakap banyak,salam budget kecik di bagi 5 ye Wkwkwk

      Hapus
    3. Contoh lan philine lon.. meriam aja 76 mm.. meriam Fregat 57 mm malon hanya ubur ubur yang takut.. kih kih kih

      Hapus
    4. errr... maaf bro Kapal LCS milik Amerika sendiri menggunakan meriam 57mm sebagai meriam utama... tak nak pertikai kenapa Amerika pilih 57mm bukan 76mm...??? hehehehe

      Hapus
    5. Wajar Amerika lcs pakai 57 mm karena mereka punya armada utama Destroyer dan Cruiser yang dilengkapi meriam 127 mm.. nah ini malon kapal combatan utama hanya di lengkapi meriam 57mm cam kapal patrol boat wakikikik

      Hapus
    6. bukan itu isunya mereka ada banyak duit boleh je mereka pilih meriam yang lebih padu dari meriam 57mm.... jadi kenapa mereka pilih meriam ini untuk antara kapal termoden mereka ni...??? anda kata tadi hanya untuk menakutkan obor obor maknanya pihak pertahanan laut amerika tidak mengkaji kemampuan meriam 57mm terlebih dahulu hingga lastnya mereka mahukan meriam itu sebagai meriam utama LCS mereka... mustahil sekadar untu menakutkan obor obor....

      Hapus
    7. Sesuai Role nya LCS US Navy sebagai Kapal perang pesisir adalah kelas kapal permukaan yang relatif kecil yang ditujukan untuk operasi di zona pantai bukan sebagai kapal Combatan utama.. Apakah malon punya Destroyer dan Cruiser..? Jelas Fregat malon meriam nya hanya sekelas kapal patrol wakikikik

      Hapus
    8. la ada pula alasan kamu tadi kata meriam 57mm tak kuat hanya menakutkan obor obor sekarang kamu ada alasan kenapa US Navy memilih lebih memilih 57mm sebagai meriam utama kapal ini... begitu juga Malaysia pembinaan Gowind/LCS TLDM mengikut doktrinnya sendiri kerana itu ia digelar LCS... ada faham bro.... atau kamu tidak tahu gowind Malaysia itu turut digelar LCS.... hhhmmmm masih tidak jelas bro...???

      Hapus
    9. Gelar LCS tapi masuk nya Fregat.. ya jelas Fregat lu hanya sekelas patrol boat buat nakutin ubur ubur wakikikikik

      Hapus
    10. lucu juga kamu ni ya mohon buat sedikit bacaan apa itu Littoral combat ship... apa kata kamu tadi buat takut obor obor...??? kahhh...kahhh...kahhhh... ada ada saja kamu ni...

      Hapus
    11. Fregat malon kok meriam nya hanya 57mm buat nakutin ubur-ubur ya..? Wakikikikik

      Hapus
    12. Bro LCS Amerika ni pun dikategori sebagai Frigate... kamu ni pun... kejap saya bagi maklumatnya....

      Hapus
    13. SECNAV unveils new name for LCS: the 'fast frigate'

      The much derided littoral combat ship program is here to stay, Navy Secretary Ray Mabus announced Thursday, and it's getting an upgrade: a name change.

      Going forward, new Freedom- and Independence-class ships will be christened under the frigate designation that's more suited to the ship's missions, Mabus said in a speech at the annual Surface Navy Association symposium outside Washington, D.C.

      "We are going to change the hull designation of the LCS class ships to FF," Mabus said, as frigates have been designated. "It will still be the same ship, the same program of record, just with an appropriate and traditional name."


      https://www.navytimes.com/news/your-navy/2015/01/15/secnav-unveils-new-name-for-lcs-the-fast-frigate/

      Hapus
    14. Despite initial plans to only accept two of the Freedom and Independence variants, the U.S. Navy has since announced plans to order up to ten additional ships of each class, for a total twelve ships per class. As of 2016, four ships are active and an additional six are under construction. Starting in 2019, ships of this class will be designated as fast frigates (FF) which will include increased firepower and heavier armor...

      https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom-class_littoral_combat_ship#cite_note-19

      Hapus
    15. Lon lon udah gua bilang tadi US Navy punya armada Utama Destroyer dan Cruiser yang bermeriam 127mm LCS mereka tak masalah pun bila bermeriam 57mm..
      Nah ini Fregate andalan malon hanya 57mm ada ada aja buat tembak ubur ubur lon wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    16. walaupun Frigat dan mereka ada banyak pilihan mereka tetap pilih Bofors 57mm sebagai meriam utama kerana beberapa sebab... daya tembakan yang tinggi dengan 3 mode tembakan untuk pertahanan permukaan dan udara, selain itu kos penyelenggaraan yang efektif dan beberapa sebab lain kenapa meriam ini dilihat cukup sesuai untuk doktrin LCS... bro....bro... ada ada saja kamu ni....

      Hapus
    17. lucu juga kamu ni... bukan isu mereka ada destroyer ke cruiser ke isunya kamu kata tadi meriam 57mm tidak kuat dan hanya untuk menakutkan obor obor sekarang ubah pula guna alasan pasal mereka ada itu ini... kalau kamu kata 57mm tak bagus mustahil pihak US pilih meriam tersebut... pasti mereka lebih memilih 76mm... oh ya LCS US tu kira Frigate juga ye ok je dia pilih 57mm... dah malu la tewwwwwww....kihhh...kihhhh...

      Hapus
    18. Lets see
      Indonesian Fregate Ahmad Yani & Martadinata class main Gun 76 mm
      Naresuan class Frigate Thailand main Gun 127 mm
      Formidable-class frigates Singapore main Gun 76 mm
      Gepard-class frigates Vietnam 76mm main Gun
      Gregorio del Pilar class 76 mm main Gun..
      Maharaja Lela Class & lekiu class main Gun 57mm..untuk Tembak ubur-ubur πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    19. Gempur wira.

      Tenang bro. For some of our Indonesian "friends" bigger is always better. They wouldnt listen to any of ur point. Paling kuat kamu akan dgelar asbun, kepala batu, menhan, smartass dgn sbgnya bila mereka tidak mampu menjawab persoalan yg dkemukakan. Sdangkan troller idola mereka pun x pandai nak eja Lockheed Martin. Dont take it serious. These guys have some sort of mental block. To much hatred.

      Hapus
    20. Ye lah shed gua senang menghadapi troller malon kepala batu.. wkwkwkwkwk

      Hapus
    21. @ MD..kalau di negeri seberang pake meriam gun 57 mm di sebut fregat...kalau di kita disebut FPB...wkkwkkkk

      Hapus
    22. Ya begitulah om tupez wkwkwkwkwk

      Hapus
    23. Tupez

      Our Kasturi class corvette once use the 100mm french made guns. No biggy. PKR. Perusak Kawal Rudal. Perusak = destroyer. 76 mm gun = destroyer?? Anda memang hebat.

      KSAL anda turut mendakwa kami mempunyai kapal destroyer. Petinggi TNI AU mendakwa kami mempunyai UAV Heron buatan Israel. Petinggi TNI AD mendakwa terdapat jajaran PT91MBT d smpadan kalimantan. Ini bukannya psy ops seperti yg ddakwa oleh Mat Rempit. This is utter stupidity. Stop using Malaysia as ur bogeyman.

      Hapus
    24. Shed kasturi dulu awal launching memang kelas Frigate setelah kedatangan Lekiu class di turunkan kastanya jadi Corvet yang bersenjata 57mm.. PKR=Destroyer OMG shed macammana Ko ni wkwkwkwk
      Bukan negara saja ko di sebut shed punya Destroyer tapi Thailand dan Vietnam pun di sebut.. tentang pernyataan malon punya UAV dari petinggi gua blm dengar tapi masalah PT91 pernah kaya nya itu mungkin hanya mempercepat untuk mendatang kan Leopard 2 wkwkwkwk

      Hapus
    25. kapal perang mesti ada CIWS baru kuat kapal perang mesti meriam 76mm keatas baru kuat.... kah...kah.... lawak beb...

      Hapus
    26. Lon Tengok Jiran ko Frigate rata2 tu 76 mm dan lebih bahkan kawasan di asean & Asia.. frigate 57mm itu baru lawak nak tembak ubur ubur kah wkwkwkwkwk

      Hapus
    27. kiranya pembinaan kapal perang ni kena ikut jiran bukan ikut doktrin pertahanan laut negara sendiri la ye.....??? kalu jiran guna meriam 76mm makanya kita kena ikut juga 76mm atau lagi bagus dan bangga lagi besar kalibernya.... baru tahu bro.... saya sangka pertahanan sesebuah negara ni ikut acuannya sendiri rupanya kena ikut cara negara jiran.... kihhh...kihhhh....

      Hapus
    28. Kalau doktrin ko hanya untuk tembak ubur ubur ya terpulang.. wakikikikik

      Hapus
    29. US negara kuasa besar pun boleh pilih meriam 57mm untuk LCS/Frigate mereka rasanya mereka lebih arif pasal fungsi meriam ni bro... ye tak maknanya jika mereka pilih ini bermaksud meriam ini memenuhi kehendak doktrin LCS mereka atau US kena ikut jiran jika jiran hguna 76mm dia kena ikut juga...??? kihhh...kihhh... kamu ni semakin lucu.... doktrin sendiri bro bukan ikut jiran lawan siapa paling kuat siapa paling besar...adoiiiii

      Hapus
    30. Us Navy Mereka Punya Destroyer dan Cruiser Yang bermeriam 127 mm tak masalah lah mereka tempat kan LCS sesuai Role nya.. Malon ada Destroyer dan Cruiser tak? Wakikikik

      Hapus
    31. tak kisah la untuk tembak obor obor ka untuk tembak ikan ka sudah pun namanya doktrin pertahanan negara sendiri yang ko pi ikut doktrin negara jiran dah kenapa... masing2 ada doktrin sendiri la... tu pun nak ajar ka adoiiiii....

      Hapus
    32. Ya terpulang ko gempur.. kih kih kih

      Hapus
    33. bro seperti yang saya kata anda kata meriam 57mm tak kuat kerana itu saya tanya jika tak bagus kenapa US pilih untuk letak dikapal LCS mereka..faham tak soalan saya tu atau tak faham.... hehehehehe... jika mereka pilih meriam tu pastinya pasal ia bagus kalau tak bagus mereka akan pilih 76mm...

      kuasa besar pilih 57mm kalau kamu kata tak bagus apa bodoh mereka pilih 57mm dah tentu la mereka pilih 76mm... tu pun tak boleh nak fikir....

      OH ya saya tak nampak plak LCS Amerika ni guna 57mm ia jadi down gred jadi kapal peronda ia tetap digelar Frigate....kihhh...kihhh...

      Hapus
    34. panjang sangat kita berbicara tentang hal yang sama jika anda kekal dengan pendapat/pandangan anda saya hormati...

      cerita benda yang sama berulang2 tak memberi apa manfaat...

      Hapus
    35. Oh jelas Us Navy tak akan mendowngrade mereka punya kapal andalan yang lebih haibat macam Carrier, Destroyer dan Cruiser.. LCS mereka tetap pada Role nya sebagai Kapal perang pesisir yang relatif kecil yang ditujukan untuk operasi di zona pantai.. sebagai orang kaya kapal peronda juga high class.. kalau Malon ingin di luar mainstrem dengan Frigate meriam 57mm untuk tembak ubur ubur ya terpulang laa kih kih kih

      Hapus
    36. Terserah lu mau doktrin apa aja lah terpulang..

      Hapus
    37. kesian anda.... bila ditanya kenapa US pilih meriam 57mm timbul pasal mereka ada destroyer mereka ada cruiser... persoalannya jika meriam yang anda kata tak bagus itu tak berkemampuan mereka takan pilih pasti mereka akan pilih kaliber meriam yang lebih besar yang anda kata bagus isu mereka ada itu ini tak timbul..yang timbul sekarang anda kata 57mm tak bagus untuk kapal frigate mesti guna 76mm keatas...

      ada faham jika LCS/Frigate US pun guna 57mm maksudnya meriam ini memenuhi kehendak doktrin sebuah LCS... dan begitu juga LCS Malaysia atau malaysia kena jadikan negara jiran kayu pengukur untuk memilih meriam...??? hehehehe

      saya ulang lagi jika US sendiri pun boleh memilih 57mm untuk kapal frigat LCS mereka ini bermaksud......??? bagus la...kannnnnnnn hehehehehe...lawak...lawak kamu ni... ni saya dah ulang berapa kali dah benda yang sama...

      Hapus
    38. stop..saya tak nak ulang dah... berbalik saya kata tadi saya hormati pandangan/pendapat anda... anggap bicara tadi hanya diskusi santai yang memberi manfaat antara kita...TQ nak diskusi lagi buka tajuk lain...hehehehe

      Hapus
    39. Bro gempurwira, dgrx2 gowind LCS guna torpedo mu90. Betul ka?

      Hapus
    40. Ye lah kalau mau tembak ubur2 terpulang lah.. kih kih kih

      Hapus
    41. Gempur# azas dan hakikat LCS USA tuh hanya untuk patroli pesisir pantai sahaje sehingga ia guna 57 mm jadi buat apa guna meriam 127mm,bila untuk perang/combat USA ada bermacam frigate,destroyer n cruiser like Airleighbuke n zumwalt yg guna meriam 127 mm dan missile canggih like tomahawk,beza dgn azas dan hakikat LCS malaysia selain sebagai patroli pesisir pantai,LCS malaysia jg berfungsi sbg main combat craft kerana cuma gowind satu2nya kapal combat malaysia yg paling canggih saat ini,the other craft selain gowind malay belum punya

      Hapus
    42. Shed@ lagi2 ko berlakon asbun n lebih kuasa dari menhan indonesia,aq katakan ko asbun ko langsung bengap dan bawa2 aq lg padahal aq tak de cakapkan hal tuh

      Tak de yg masalahkan malaysia ada heron ato letak pt91 di sempadan ko tuh,indonesia beli leopard bkn kerana ada ancaman dari pt91 malaysia,indonesia beli leopard kerana menggangap amx13 dan scorpion indonesia dah ketinggalan zaman dan tak uptodate lg,ko liat mana ada leopard diletak di kalimantan,semua leopard di letak di pulau jawa,yg di letak di kalimantan tuh tank amx13 dan scorpion

      PKR = Perusak kawal rudal tuh only just name,datang ko pula dah menggangap indonesia ada destroyer hahaha...panglima tentara laut cakap malaysia,vietnam dan singapore ada destroyer cuma sebagai psy politic sahaje dan panglima laut tahu kl vietnam,singapore n malaysia blm ada destroyer...beliau cakap seperti itu supaya kerajaan kiranya dapat membelikan kapal besar dgn bobot 6000 ton kerana indonesia ada pengalaman saat search n rescue pesawat air asia yg jatuh di laut yg dalam dekat provinsi bangka belitung sangat kesulitan kerana kapal yg dihantar kecil sehingga tak mampu menahan gelombang laut yg tinggi dan ganas,ada pun frigate2 dan Korvet yg punya sonar yg dihantar bobotnya sekitar 1000-2500 ton sehingga tak mampu menahan gelombang2 ganas saat mencari puing2 air asia di dalam laut,indonesia minat beli kapal dgn berat di atas 6000 ton bkn kerana ada ancaman dari malaysia,singapore ataupun dari australia melainkan kerana sangat diperlukan di saat ada kemalangan kapal ini ada kemampuan untuk search and rescue

      Hapus
    43. Mal@n

      Since when did we call the Kasturi a frigate?? Are u confusing us with the colombian again? Given ur IQ im not suprised. BTW we dont call our Oto melara equip NGPV frigate as well. The Gregorio del Pillar were known as "cutters" while in the USGC service.

      The term "PKR" was given by the Indonesian MOD not me. Why didnt they call it the FKR then? Frigate Kawal Rudal. Its nothing more then a light frigate. Originaly is was call the LF105 program. With lurssen werft being the main contractor.

      Yes. Ur KASAL did say Singapore and vietnam had destroyers. While India (whats India got to do with SEA anyway) had 40 destroyers. Was his statement right?? Just answer yes or no. And u made him ur Kasal.. that says a lot.

      Gempur
      Kita memang tidak akan mampu utk berdiskusi secara intelektual dgn golongan ini. Ignorance is a bliss but stupidity is not.

      Hapus
    44. Mat rempit

      Hahaha, bijak juga ko mat rempit akhirnya. Malaysia buat gowind LCS itu untuk apa? Pergi Serang dan Masuk wilayah negara lain. Tidak. Iya hanya untuk lindungi wilayah ZEE saja. Malaysia itu bukan negara agrresif Kaya Amerika. Amerika itu bukan bersifat bertahan tapi menyerang Masuk wilayah negara lain. Tapi mereka juga membuat kapal LCS ada sebabnya iaitu untuk menjaga aset aset mereka di laut negara lain yg dekat dgn littoral. Itu sbb pangkalan kapal LCS mereka Ada di Singapore. Selain untuk menunjukkan kehadiran mereka di laut china selatan juga untuk lindungi syarikatx2 oil and gas dan kepentingan mereka d sana

      Hapus
    45. Mat Rempit

      So just just call it FKR then. Selesai masalah.

      Did ur officials made those statements? Yes or no? And for what? To justify ur military spending spree. Just focus on ur MEF bro and stop using us as ur bogeyman. Psy ops my a$$.

      BTW the Lekius were sent to the Indian ocean during the search for the MH370. It was regularly subjected to sea state 6 & above during that operation. X ada masalah pun. U dont need a destroyer for that. Just admit it. U have this grandiose syndrom. Bigger is always better for u.

      Hapus
    46. Nak Jadi poros maritim dunia. Mesti ada aset x aset yg lebih besar Dan canggih, tu sebenarnya. Klu x malu lah. mcm mana nak imbangi kekuatan seperti India Dan Australia yg punya banyak kapal kelas destroyer dan heavy frigate yg canggih. Dgn Singapore, Thailand dan vietnam pun belum lepas lagi. Itu kenyataan sekarang ini. Kedepan x tahu lagi. Itu lain cerita. Sbb masingx 2 negara punya perancangan sendiri.

      Hapus
    47. Nhadri

      Kenapa Indonesia perlu mengimbangi kekuatan angkatan laut India???

      Hapus
    48. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    49. Shed

      Supaya GAGAH Kita itu. Bukan aku ckp. Kasal tni al yg ckp

      Hapus
    50. Nash@ saya tahu doktrin ATM cuma untuk jaga diri bkn untuk invasi,tp setakat ini hanya gowind aircraft yg paling canggih di antara kapal2 perang malaysia,bila ada ancaman like ancaman dari cina tentunya malaysia mengandalkan gowind di garis depan,am i right ?...Iye betul USA nak tunjuk kuasa dia di LCS,tapi bila USA patroli di laut cina selatan USA selalu hantar destroyer Airleighbuke bkn LCS kerana USA sedar untuk menghadapi kapal cina di laut cina selatan mesti hantar kapal destroyer canggih sekelas Airleighbuke bkn LCS sekelas freedom class

      Hapus
    51. Hehehe, klu di asteng ini sama saja kapal dia hanya sekelas frigate. Nama saja bah tu LCS tapi Masuk dlm kelas frigate. Dan tujuan nya untuk menjaga ZEE sepanjang littoral Malaysia.

      Sebelum gowind Malaysia ada 2 frigate kelas lekiu. Sama size nya itu dgn frigate PKR sigma milik tni al skrng. Cuma teknologi lebih moden pkr sigma kerana yg baru, sedangkan lekiu kelas kapal lama tahun 1999.

      Hapus
    52. Jgn sama kan dgn Amerika, mereka itu claim sebagainya polis dunia. Dimanax2 saja mereka berada laut, darat dan udara. China itu negara besar, malu lah dia kalau x buat kapalx2 perang besar. Selain untuk imbangi kekuatan Amerika, India, pakistan, jepun dan lainx2 juga untuk kepentingan menlindungi keselamatan jalur ekonomi mereka.

      Hapus
    53. Shed@ here u are selalu meracau dan asbun,PKR = Perusak kawal rudal di beri ada aturan dan specnya,bkn sembarang beri nama spesifikasi,not frigate kawal rudal(FKR),PKR di beri bkn sembarang di beri nama,ada standart NATO,ada standart Amerika,supaya ko lebih paham akan arti frigate,light frigate,corvette,destroyer,cruiser,sila baca komen ayam jago pada link : www.indomiliter.com/TNI AL likuidasi satuan kapal patroli (satrol) dari komando armada ke unsur lantamal/17-01-2018

      Hapus
    54. Shed@ ada link tak lekiu boleh berlayar di sea state 6

      Memang dalam MEF Indonesia butuh kapal besar,Indonesia butuh kapal besar bkn untuk invasi,luas laut indonesia lebih besar dari laut indonesia bahkan luas laut indonesia sampe berjuta2 km,kerana luas laut yg besar tuh indonesia butuh kapal yg besar yg punya endurance yg lama dan dpt bertahan dari ombak yg ganas untuk patroli di laut yg luas,indonesia butuh kapal besar untuk boleh search n rescue pada kemalangan di laut di saat ganas,indonesia butuh kapal besar bkn kerana ancaman india,malay ato ancaman singapore,tp the main reason adalah kerana di atas td,kl dah aq jelaskan pun ko tak paham2 aq tak tau lagi nak buat apa

      Forumer malaysia jg punya sindrom big is the best,gowind berat 3000 ton dan scorpene besar pun dah dapat menewaskan semua kapal2 negara2 di asia tenggara nih
      ,gowind n scorpene kata forumer malaysia adalah jaguh dunia akhirat

      Hapus
    55. @ Mak rempit.. shed telah melupakan kapal Destroyer eskord di perang dunia ke 2 jika kata2 shed jadi acuan bisa berubah itu Destroyer escord jadi Destroyer sejati wakikikik..

      Hapus
    56. MD# buat penat dan wasting time sahaje bila layan shed nih,asek2 cakap dia sahaje yg dia rasa benar,bila kita hantar link dan cakap kita pasti salahlah menurut dia...

      Hapus
    57. Benar Mak rempit bahkan KD kasturi mempunyai nomor lambung Sebuah Frigate Malaysia pun tak dihiraukanya.. sekarang aja meriam yang tadi nya 100mm di ganti jadi 57mm, tapi dia malah ad hominem gua ampun dah..wakikikik

      Hapus
    58. Nash@ aq tak de kata gowind bukanlah frigate,aq kata bila nak patrol di laut cina selatan USA selalu hantar destroyer Airleighbuke bkn kapal LCS kerana USA sedar bila menghadapi frigate type 054 cina di LCS mestilah hantar kapal yg setaraf type O54 Cina yaitu destroyer Airleighbuke

      Hapus
    59. MD@ woles aja kita bro,wong waras ngalah sama wong gendeng hehe...biarlah link dan cakap kita salah selalu di mata Shed biar dia senang,betul tak bro

      Hapus
    60. Shed punya prasangka Malaysia menjadi bogeyman indonesia.. itu lawak benar nyatanya hanya rakyat Indonesia yang tak menyukai kesombongan Malaysia.. tapi kedua pemerintahan antara RI dan malon tetap mesra wkwkwkwkwk

      Hapus
    61. Mat rempit iya gua tau sekarang sifat asli shed.. wakikikikik

      Hapus
    62. Mat rempit,

      Amerika itu kuasa besar, ekonomi besar. Kekuatan angkatan laut terbesar. Naval Base banyak di luar negara, ya wajar lah klu kapal nya meronda di manax2 lautan termasuk laut china selatan. Wlupun kapal yg hadir itu cuma sekadar LCS china ngak bakalan berani juga mau serang. Begitu juga amerika paling contactx2 aja di lautan.

      Hapus
    63. Nash,@ tak de jaminan china tak berani serang kapal USA,lihat sahaje Turkey kekuatan militernya jauh di bawah rusia berani tembak jatuh jet pejuang rusia

      Hapus
    64. Shed@ ralat : luas laut indonesia lebih besar dari luas laut malaysia

      Hapus
    65. Iya memang x Ada jaminan. Tapi kedua negara akan ambil sifat berhati hati. Masingx2 mengelak dari terjadi perang. Masa terus lempar missile. Di turki beza kerana negara itu terlibat dlm konflik zone perang. Turki juga sudah beri amaran ke Russia yg pesawat nya sering Kali Masuk wilayah turki. Dan itu sudah bersifat ancaman. Di laut china selatan itu masih dlm status baikx2 saja wlupun kadangx2 memanas. Tapi Masingx2 negara ambil langkah berhati hati dan menyelesaikan secara diplomatik.

      Hapus
    66. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    67. Sama juga dgn halnya sering Kali pesawat Tempur dan pengebom Russia Masuk ke wilayah udara eropah. Paling cuma di pintas dan di suruh keluar dari kawasan itu. Kerana itu bukan zone perang, Status damai. Untuk memulakan serangan atau perang itu bukan mudah. Pasti minta izin dulu dgn president atau ketua negara

      Hapus
    68. Nash# semua negara mesti hati2 pada china bila mengena pasal claim laut china selatan,untuk mulakan perang tak mesti minta izin bila sudah melanggar wilayah suatu negara example india mulakan perang dgn pakistan di kashmir,eritrea dgn ethiopia,cina pun sangat agresif terhadap vietnam bahkan kapal2 nelayan cina berani tenggelamkan kapal coast guard vietnam padahal LCS tak semuanya milik china

      Hapus
    69. India pakistan di kashir itu kan sempadan yg bergolak. Dari dulu Dan skrng tetap clash. Apalagi di sana Ada militanx2 yg kasi panas. Bukan kapal nelayan china tenggelamkan kapal coast guard Vietnam. Tapi coast guard china tenggelamkan kapal nelayan vietnam. Dan yg sering clash itu china coast guard dan Vietnam coast guard dgn Masingx2 sembur air dan tabrakan. Kedua negara ini juga masih berdendam atas perang yg dulu.

      Hapus
    70. Ini topik kan pasal kapal perang Philippine, tapi kenapa lain yg dibincangkan. Back to topik. Dah lari dari tajuk ini.

      Hapus
    71. LCS amerika yg pakai meriam 57 mm itu produk gagal..mereka gak akan produksi tipe itu lagi..US lagi merancang new LCS..yg jelas meriAmnya bukan 57mm

      Hapus
    72. @ shed PKR just Light fregat not destroyer...n we have fatahillah class corvette but like fregat tasty...why..?coz have 120 mm naval gun...heeheee sory lah bro shed..why panglima say destroyer..coz we need destroyer..wkkkwkkk

      Hapus
  3. Sudah sebanding dg Light Frigate yg ada di kawasan ini..baik PKR 10514, Gepard, atau Lekiu..

    Good for Philipines..

    BalasHapus
  4. I felt so bad in this frigate project of Philippine navy. There are many critical systems were changed without the consent of the Navy. Too much corruption in philippine military

    BalasHapus