16 Januari 2018

T50TH Grounds in Malaysia for Two Weeks

16 Januari 2018


T-50TH (all photos : Kaohsiung International Airport)

RTAF wants engines replaced on new S.Korean jets 

The Royal Thai Air Force is demanding South Korea replace the weather-damaged engines of two new KAI T-50 advanced jet trainer/light attack planes before it takes delivery. 

Air force chief ACM Johm Rungswang said on Monday the air force expects the supplier, Korea Aerospace Industries (KAI), to replace the engines. 

He expected KAI to deliver the two planes in about two weeks. Delivery was earlier scheduled for last Thursday at Wing 4 in Nakhon Sawan province, but postponed because of the aircraft had weather-damaged engines. They were parked at Kuantan airport in Malaysia pending maintenance. 

ACM Johm said the damage was limited and the planes could still fly. However, they must be in perfect condition when delivered, he said. (see full article Bangkok Post)

Air Force puts off today’s ceremony to receive two Korean trainer jets

The Royal Thai Air Force (RTAF) has announced the postponement of the ceremony to receive the first two of a fleet of 12 T-50TH Golden Eagle fighter training aircraft it bought from Korea Aerospace Industries (KAI) indefinitely after it was notified by the Korean manufacturer that the trainer jets need more checks.

The ceremony was earlier scheduled to be held at the Takhli airbase in Nakhon Sawan province on Friday (Jan 12) to receive the two aircraft and the two RTAF pilots who have finished training with the aircraft.



According to the RTAF’s statement, the KAI has notified that while the two aircraft were on the flight to Thailand on Jan 8, the pilots unavoidably flied into extreme turbulent weather forcing them to make landing at Kuantan airport in Malaysia.

From the eye inspection, the pilots and technicians noticed some unusual happening that they needed thorough inspection in details for utmost safety.

KAI then said it has to delay the delivery of the aircraft for inspection to ensure full safety before delivery to the RTAF.

According to Korea’s Yonhap News Agency, KAI received two separate orders from Thailand to build four T-50TH trainer jets worth US$110 million on Sept 17, 2015 and eight T-50TH jets valued at $260 million in 2016.

The RTAF placed order for 12 T-50TH aircraft for training and supporting air striking mission, with the delivery of the first two aircraft in January, and two between April-May this year. (ThaiPBS)

60 komentar:

  1. Mampir di tetangga rupanya.
    Semoga trouble segera solved.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pesawat Engine rosak hantar dekat malaysia kenapa mereka tak hantar dekat indonesia, kan indonesia ada tot t50 ix ix ix, mereka Sementara terpaksa lakukan Menungu maintenance dari korean. Nampak sangat mereka tak percaya mro indonesia ini.

      Tak lama Lagi t50 akan tukar engine dikuatan ix ix ix Itu akan lakukan kai korean ix ix ix

      http://www.malaysiandefence.com/bring-it-on-home/

      Hapus
    2. Walau masalah cuaca menyebabkan engine rosak mereka Boleh bawa pesawat t50 balik Ke thailand guna pesawat cango

      Hapus
    3. Mahathir@ si tukang troll bermula Wkwkwk

      Hapus
    4. harap makloum om pit dari kemaren maren kan doi emang jaka sembung bawa golok kan haha!🀣🀣🀣

      abis kena efek daya deteren prog kasel kita yg 12 bijik haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
      bikin om mahat batuw merinding disko, getar2 cem vibrator haha!🀣🀣🀣

      pdhl ada britanya disini,
      flying through Taiwan, the Philippines, and Malaysia, on Monday.
      https://defense-studies.blogspot.com/2018/01/kai-delivers-two-t-50th-to-thailand.html

      Hapus
    5. Rosak sebab masalah cuaca menang tak ada kualiti ix ix ix Di indonesia aje jatuh menang tak kualiti, pesawat baru pulak itu

      https://www.flightglobal.com/news/articles/indonesian-t-50-crashes-during-aerial-display-420246/

      Hapus
    6. Yg ada kualiti tuh nuri upgrade kata mahathir Wkwkwk

      Hapus
    7. Belajar geografi dulu mahataik..Wkwkwkwk dimana letak malon dan Indonesia,.. malon ada Wang tak beli pesawat baru kih kih kih

      Hapus
    8. Malon iri hati tak mampu beli jet pejuang. Akhirnya jet pejuang kerajaan jiran thailand di sabotase. Ckckckck... kejamnya malon

      Hapus
    9. Baru tahu pula ni yang T50 indonesia terhempas... masih baru lagi tu kan....biar betul

      Hapus
    10. Apa yang nak di anehkan sebuah kemalangan tak memandang pesawat itu baru atau tidak Tengok pesawat hawk 108 TUDM kau tahun 1996 yang masih baru itu.. setahun bahkan 2 bijik yang terhempas..

      Hapus
    11. Baru tahu su30 mkm tak de sparepart,jet canggih tp tak boleh terbang kerana tak de sparepart

      Hapus
    12. Beza fa50 dipandu ia orang profesional Kemalangan, 1Hawk Baru pakai Dah terhempas ix ix menbabit baru pelatih yang baru belajar yg tahun 1996.

      Pesawat FA50 Yg memandu ialah profesional pesawat t50 boleh jatuh di indonesia dan di malaysia t50 rosak sebab cuaca ix ix ix Tak rasa pelik ke?...

      Terpaksa engine diganti ix ix ix tak pelik ke
      Lagi pun ia bukan iktiraf sebagai pesawat latihan oleh orang indonesia ia pakai untuk light attack ok, orang profesional gunakan light attack itu kerja kerja bom di darat Jenis fa 50 light attack

      Tak ada kualiti punya pesawat ok Tak akan rosak sebab cuaca ia bererti gak ada kualiti, kamu faham apa kualiti pesawat

      Hapus
    13. T-50 itu pesawat latih lanjut pakcik,setelah berlatih pake grob lalu latih lanjut pake T-50,makanya sering2 membaca lon supaya tak hoax sahaje kerja ko

      Hapus
    14. T50 milik indonesia yang terhempas mungkin ada masalah seperti yang terjadi pada pesawat pesanan Thailand iaitu enjin...

      Hapus
    15. Lagi lagi mahataik ngarang bebas.. T50 indonesia di kata buat light attack wkwkwkwk.. Mahataik budak sekolah azas nak cakap military rosak lah semua.. wakikikik

      Hapus
    16. Malon Destroyer sila jawab kenapa T50 dua pesawat boleh rosak Di malaysia nampak ia hadapi masalah engine jadi ia tak ada kualiti ok Engine gunakan merupakan terbaik digunakan pesawat hornet Tapi mungkin Kurang sesuai digunakan pada t50 ..

      Kalau kai selalu ganti engine baru, lama2 bankrap kai dan orang pakai pesawat Sebab selalu nak keluar Wang ganti engine ok ,

      ia melakukan kajian cuaca balik ketahanan pesawat betul keadaan ini, pasti ramai tak mahu menbelinya

      Hapus
    17. setau guwe smua pesawat tempur di duniya mao baru,lama dan terawat sampai yg diem parkir doank bisa kena musibah haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      soal kualiti, biar pesawat mahal, moderen, pun tak sanggup menghadapi cuaca burok om mahat batuw. yu orang uda cek blom? ini baru loh😎😎😎
      link ini:F-35 jets slightly delayed from Israel arrival due to inclement weather
      http://www.jpost.com/Breaking-News/F-35-jets-slightly-delayed-from-Israel-arrival-due-to-inclement-weather-475129

      pesawat kami yg mau datang pon masih terhambat 2 bijik di hawaii. padahal ituw f16, sudah 4000 bijik dibuat di duniya. walo bekas masa takde kualiti haha!

      coba om mahat batuw liat brp pesawat rmaf/tudm yg rosak tahun 2017, bahkan ada yg jatuh lagi dan ituw yg ke 9, tp guwe gak mao bicara soal pilotnya, tak baik/etis.
      namun kutanya kau apakah pesawatnya tidak ada kualiti? ato perawatannya buruk? om mahat bisa jawab keh😚😚😚

      herki c130
      http://www.thesundaily.my/news/2017/11/18/rmaf-hercules-c130-aircraft-makes-belly-landing-labuan
      f18
      http://www.thesundaily.my/news/2017/11/28/rmaf-fighter-jet-makes-emergency-landing-kuching-airport

      Hapus
    18. tidak diberitakan knp pesawat kami jatuh. instrumen di pesawat itu kan bukan enjin doank haha!πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€
      jadi tidak elok menuduh macem2 bukann?

      ituw dia om gempur mao baru/lama sama musibah telah terjadi, jatuh ya jatuuh..kalo kata menhan kami ituw berbahaya, kalo kapal laut ato tank mogok hanya berhenti sahaje aman dia, tp kalo pesawat?πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

      silakan cek pesawat2 ato heli2 milik kleian yg kena musibah, dan nilai sendiri πŸ™„πŸ™„πŸ™„

      Hapus
    19. Palu@ pesawat malon manalah pernah jatuh om soalnya pilot malon dan pesawatnya jaguh dunia akhirat Wkwkwk

      Hapus
    20. Mahataik mau cakap masalah enjin wkwkwk cakap geografi aja lu nol besar.. Enjin T-50 thai rusak lu suruh terbang lagi ke indonesia dasar bongok tahap gaban wakikikik

      Hapus
  2. hadeu cuaca buruk main trobos aja sich...f16 kami donk uda berminggu2 mager di hawaii, pilot2 kena flu haha!flu pantai haha!🀧🀧🀧

    hrsnya kirim pake antonov, barang mulus ampe ditempat haha!😊😊😊

    tp kok bisa nyasar ke kuantan? emg jalur terbangnya lewat situw?

    BalasHapus
    Balasan
    1. @ Palu gada..KAI sengaja om mendarat di malay...sapa tau aja dy berminat...biar di lihat2 dulu sapa tau jatuh hati..wkkwkk

      Hapus
    2. Dulu pas deliver punya AU juga mampir ke Pinoy, trus mereka beli juga.

      xixixixi...

      Hapus
    3. promo kok lewat situw yak? hrsnya lewat vietnam, yg pasti2 minat om2 haha!😊😊😊


      Hapus
    4. Bikin ngiler doang πŸ˜…

      Hapus
    5. mau lewat viet,pinoy apa Malaysia sama aja bro..laluan pespur itu smua...bukan laluan roket om hahaha....trung tung tung...

      Hapus
    6. iyah aja dech om anak. kyk naek bis omprengan, setop2 gt yak di terminal haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


      Hapus
    7. Itu bukan nyasar pakde.. itu pamer ke negara miskin yg songgong kehkehkeh...

      Hapus
    8. Untung engine nya hanya rosak. Biasanya kalo jet pejuang parkir di hanggar malon air force sering songlap engine.

      Hapus
  3. Well afterall the T50 is not an all weather capable fighter.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yup... same as F35 😊

      http://m.jpost.com/Breaking-News/F-35-jets-slightly-delayed-from-Israel-arrival-due-to-inclement-weather-475129

      Hapus
    2. haiya Mr ong...long time no see...lu mana pigi?? lama ar tala nampak ini nickname...

      Hapus
    3. Yes the f35 is abit flawed. Needs to mature

      Hapus
  4. Wew.. Tahniah Thailand kah kah kah

    BalasHapus
  5. kalau pesawat nie lewat malaysia....sure enjin hilang

    BalasHapus
    Balasan
    1. Engine T-50 Thailand mesti jaga baik2,bila tak engine bisa hilang Wkwkwk

      Hapus
    2. Oalah maling toh mereka tuh... Makingsia!
      Kehkehkeh...

      Hapus
    3. Tp f50 thailand lengkap bro..radar pun ada..indonesia patut beli paket seperti ini..sekali dgn radar..baru bisa jd light attack.

      Hapus
    4. Malon tak mampu beli. Cukup sabotase engine jet pejuang negara jiran sahaja

      Hapus
  6. Gak apa enjin rosak..bisa diganti kerna yg pastinya enjin ada dan dibeli dari awal kontrak..tp kalau radar t-50 yg mmg gak dipasang dan dibeli dr awal kontrak itu lain cerita..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ini barulah bro,bkn cem nuri dah tuapun kena upgrade ...xixixi

      Hapus
    2. Hehehehe...

      Infonya sudah dipasang radar ya ? ada yg punya info ?

      Indonesia selalu bilang pesawat mereka adalah seri T50 tanpa radar..
      bahkan petinggi nya pun banyak yang berkomentar (ke wartawan supaya diberitakan) bahwa T50 mereka downspec, agak silly rahasia kekurangan negara tapi ditunjukkan kalau tidak ada maksut tertentu (untuk meredam gejolak kawasan ?)

      Bila lebih jeli maka akan terlihat sesungguhnya yang dibeli Indonesia bukan T50 tapi FA50 yg dibuat ala T50. Gak percaya ? coba lihat ekornya antara pesawat T50 dan FA50 kemudian bandingkan dengan ekor T50 Indonesia pasti akan ketemu titik titik rahasianya.... :-)

      Hapus
    3. saya suka cara negara anda menjaga rahsia alutsista..tidak tlalu tbuka soal ptahanan...

      coba klu malaysian ditanya soal rahasia..pasti mereka gak tau apa2 soal rahsia..kerna smuanya sudah Di ungkap ke umum...

      Hapus
    4. saya suka cara negara anda menjaga rahsia alutsista..tidak tlalu tbuka soal ptahanan...

      coba klu malaysian ditanya soal rahasia..pasti mereka gak tau apa2 soal rahsia..kerna smuanya sudah Di ungkap ke umum...

      Hapus
    5. Nah itu dia hehehehe

      Beda doktrin pertahananan negara beda siasat dan kamuflasenya :-)

      Hapus
    6. TA50 tail

      http://www.airliners.net/photo/South-Korea-Air-Force/Korea-Aerospace-TA-50-Golden-Eagle/2206298

      Fa50 tail

      https://www.jetphotos.com/registration/14-018

      TNI so called "standard training non lethal" TA50 tail 😊

      http://www.artileri.org/2013/09/dua-pesawat-tempur-t-50i-perkuat-tni-au.html?m=1

      Get the point bro ? ☺

      Hapus
    7. ehemmm...ehemmmm ada2 saja kamu ni Peneroka.... rahsia apa tu yang diumumkan semua nak juga tahu....

      Hapus
    8. hahaha...rahsia siti nurhaliza bro.bila dia nyanyi lagu "biarlah rahsia"....dia sendiri ungkap ke publik yg dia ada rahsia..padahal aku tak tau pun slama ni dia ada rahsia....hahaha...

      Hapus
    9. Weew..

      Siti Nurhaliza, hihi..hihi..

      Aah, sudahlah... :D

      Hapus
  7. rahasia malaysie yg mengherankan...ada plasma dan laser

    BalasHapus
  8. lochit marthin....datang ke indonesia...dia berikan tawaran anggaran cuma dapat 1 skuadron new viper atau 3 skadron bekas refurbis setara viper.....kabuuuuuur

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gw pilih refurbis 3 ska full Viper daripada cuma 1 ska ? Kalo jadi beli SU35 kan dapet barang gress tuh.

      3 Ska 50 Viper plus 11 Su35 kayaknya sudah memadai sebagai gap filled sebelum armada IFX berbondong2 datang thn 2028 nanti. 10 years in service cukup lah brow..

      Go..Go.. Viper Go !!! πŸ˜€

      Hapus
    2. Aturan sekarang 'no bekas'bro trutama pespur.

      Hapus
    3. Lotchit marthin? Apa itu? Kali pertama dengar.

      Hapus
    4. ini om garu-garu...taunya hanya komenan sampah aja..

      Hapus