15 Januari 2018

RMAF Upgrades Are On Track

15 Januari 2018


A Hawk Mk 208, C-130H Hercules and S-61 Nuri helicopter on display at Subang to represent the aircraft to be upgraded. (photo : Malaysian Defence)

SHAH ALAM: RMAF upgrades are on track. Upgrade programs for three RMAF aircraft – the Bae Systems Hawk Mk 208 light jet, Hercules C-130H transporter and Nuri helicopters are on track and are expected to commence as scheduled, Defence Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein said.

He said the upgrade programs will be conducted in stages to ensure the aircraft could fulfilled its operational requirements to ensure RMAF was ready and capable in protecting the country’s airspace.

“The full details of the programs will be announced when the project commences,” he said yesterday following a visit to the Subang airbase here for a briefing on the upgrade programs . He says the upgrade programs was to ensure that the aircraft remained viable for operations pending their replacement in the future.

Asked when the contract of the upgrade programs will be signed, Hishammuddin declined to give a specific date apart from assuring that the work will commenced.

He earlier said the RMAF MPA project was going on well and the service was expected to receive the aircraft “soon”. Asked how soon, he said there was no need to specify such details apart from the fact that the aircraft will boost the capability of the RMAF to patrol the maritime areas of the country.

See full article Malaysian Defence

121 komentar:

  1. Kesian nuri di paksa terus terbang walaupun dah tua

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tak apa dipaksa terbang walau pun dah tua di germen and iran pun dipaksa terbang walau pun dah tua

      Hapus
    2. Nuri di upgrade, bkn downgrade mcm KCR-60, kan?

      Hapus
    3. Kalo gak salah thn 2016 kemarin German sudah mengadakan kontes penggantian heli ini dan kandidatnya Chinook dan Seaking CH53. Masih belum dapat kabar akhirnya mana yg terpilih.

      Iran ? Iran sudah lama ingin membeli heli dan pesawat tempur tetapi semenjak kena embargo PBB praktis tidak ada negara yg berani menjual ke Iran.

      Iran terpaksa gunakan heli lama bahkan F14 Tomcat yg sudah dimuseumkan amerika pun tetap menjadi pilihan utama.

      Hapus
    4. Mahathir@ apa tuh yg di kata superstar,jgn bengap ko Wkwkwk

      Shafiq@ Wkwkwk....mau di upgrade cem manapun tetap sahaje nuri lemah bro Wkwkwk

      Superstar@ german dengar2 beli chinook bro,iran jg dah sign beli Su30 dan heli Mil rusia

      Hapus
    5. takde isu pun... banyak je heli Sikorsky ni masih terbang... lagi 11 buah heli EC725 membantu memnampung jumlah tu....

      kat mana yang lemah ok je dia angkut anggota infantri dan siap angkat benda yang berat seperti meriam 105mm... kiranya ia masih relivan...

      Hapus
    6. Badan kerangka besi heli Nuri ini cukup bagus kuat dan solid. harus diupgrade dgn mengantikan gearbox, glass cockpit, enjin dan rotor blade baru klu masih mahu tetap digunakan.

      Hapus
    7. Nash@ mau di pasang gear box,glass cockpit,Enjin dan rotor blade yg baharupun percuma kerana airframe nuri dah tua,dah aus,tak kuat lagi,awak tak paham keh pasal metalurgi

      Hapus
    8. Sama juga mcm amx13 dan van speijk yg dipaksa beroperasi walaupun sudah tua..hull nya juga sudah tua dan dipaksa beraksi..hehehe..maklumlah serumpun kan..sama2 menggunakan alutsista tua

      Hapus
    9. betul Nhadri kerana itu ada program menaik taraf heli ni ke versi yang lebih baik seperti program Sikorsky S-61T

      "In February 2010, Sikorsky announced an indefinite delivery/ indefinite quantity agreement with the US Department of State to purchase up to 110 modernized S-61N/T Sea King helicopters, for itself or for other government departments. USDoS is expected to be the largest customer, buying them for “passenger and cargo transport missions in support of its worldwide operations.”

      https://www.defenseindustrydaily.com/new-s-61t-helos-for-the-us-state-department-06198/

      Hapus
    10. To mat rempit.
      Yg cakap pasal ini bukan aku kawan. Tentera darat Malaysia yg operasikan heli ini bagitahu. Ko Mana tahu apax2. Yg ko tahu asik nak hentam dan cari kesalahan saja. Besi zaman dahulu sama yg sekarang berbeza kualitinya. Tapi Tak apa, yg penting enjin, gearbox heli itu harus diganti. Kerana ini lah faktor utama heli kecelakaan.

      Hapus
    11. Metalurgi?ya kami faham mat rempit..cuma adakah van speijk dan amx 13 tidak mengalami metalurgi?hmmm..

      Hapus
    12. Tentara & nash@ kerana mau diganti van speijk tak di upgrade dan van speijk akan dipensiunkan segera apabila quantity PKR sudah ada 4 biji...AMX13 hanya sementara sahaje kerana menunggu produk tank medium pindad di bina...
      Pasal metalurgi jet pejuang dan helicopter lebih riskan dan lebih berbahaya kerana apabila jatuh ia akan banyak menewaskan banyak mangsa beza dgn kapal dan tank atau kereta perisai resikonya menewaskan mangsa lebih kecil berbanding pesawat atau heli yg jatuh

      Hapus
    13. Malon malon Ngomong sahaja kalo kerajaan kau tuh takde wang untuk beli baru gantiin nuri.
      Nuri ditempat aku masuk dalam sangkar.
      kehkehkeh.... πŸ‘…

      Hapus
    14. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    15. To mat rempit
      Jadi kalau gitu apa gunanya kamu beli dan terima hibah 130 herculas dari Australia. Terus maintenance dan refurbish ke Malaysia airod.

      Hapus
    16. jadi kamu pula berduit la sangat... kah...kah...kah.... kamu ni kadang2 lucu juga

      Hapus
    17. Tak perlu kami katakan kalo kami berduit, tapi kami mampu belanja mainan baru. Dan kami juga ada yang bina sendiri mainan baru.
      kehkehkeh... 😁

      Hapus
    18. ohhhh... mainan baru... hmmmmm... kejap aku mula...

      pembinaan Gowind Frigate/LCS dah nak masuk yang keempat dah... LMS mula tahun ni pembinaan di China, pembinaan kapal OPV coast Guard malaysia dah bermula, NGPC coast guard tinggal 2 dalam pembinaan 4 unit dah siap, tahun ni penerimaan MD530G heli, begitu juga meriam 105mm dan A109mm dan beberapa aset lain termasuk yang terbaru ni pesawat MPA..

      oh ya yang kapal TLDM dan Maritim Malaysia tu semua dibina dalam Malaysia..hehehehehe peace bro kah..kah...kahh...

      Hapus
    19. Walah cuma itu sahaja mana yg lain..?
      Gempita??? Trus apa lagi tank??
      Dibina dimalaysia??? Dijahit dimalaysia sih oke semua paling cuma jahit fan pasang skrup..
      Gitu ko katakan bina.. Wow apa kata dunia..???
      Kehkehkeh...

      Hapus
    20. cukup la Gempita, Acv-300 Adnan pasang kat Malaysia oleh deftech... jadi nak kata apa lagi... kapal tu pun bina kat malaysia jadi takan bina kat plenet Marikh pula.... hehehehehe...

      Hapus
    21. tak dapat nak terima letewwwww.....

      Hapus
    22. Yah kalo cuma jahit n pasang skrup ko katakan dibina oleh malaysia aka tempatan... siapa yang tak terima.kan ane bilang mana mainan buatan ko sendiri dari proses design sampe proto dan produksi cuba ko sebutkan.

      Hapus
    23. Nash@ c130 tua sahaje yg di refurbish yaitu c130 B not c130 H from australia

      Hapus
    24. ehhhh... panjang pula ceritanya nak bagi info lengkap ke pembinaan gempita dan ACV300 Adnan...??? bro anda bukan budak2 semua maklumat mau disuap cari sendiri di internet bro banyak maklumat....

      kenapa anda memang tak dapat terima tetangga anda sudah membina Gempita dan Adnan sendiri dengan kerjasama Turki...???

      Hapus
    25. Gempur@ gowind,adnan n gempita ko tuh binaan negara lain...malaysia cuma beli license adnan dan gempita

      Hapus
    26. Lah wong cuma lisensi ajah kok dibanggain.
      Tapi setelah dapat lisensi apakah bisa malon kembangin sendiri itu mainan dengan design yg berbeda dan lebih canggih.??
      Cuba sebutkan mana itu??

      Hapus
    27. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    28. tak kisah la ia berlesen ke tak maknaya ToT ia dag berjalan dalam Malaysia ia hanya bukan pasang sahaja ia berkaitan pemindahan teknologi.... boleh faham bro..

      Hapus
    29. To mat rempit
      Jadi kalau gitu apa masalah upgrade heli nuri dan lainx2 sedangkan Indonesia buat benda sama juga upgrade herculas, f16 hawk dan lainx2

      Hapus
    30. buang karan je ko berdiskusi dengan Mat rempit tu PT-91 pun boleh dia kata bukan MBT... hehehehetu belum sebut yang lain lagi...

      Hapus
    31. wahh ada om sapiq, piq met taon baruw yach salam buat wartawan dari janes tukang gosip singapur, bilangin a400 buat indonesia gak nyampe2 haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      nich buat kcr 60 baca brita yg bner dr sumber yg bner haha! pt pal gt lokh haha!πŸ€™πŸ€™πŸ€™ yu olang silakan telpung kesana piq ahayy

      titel videonya ajah: PROSES PENGAPUNGAN KAPAL CEPAT RUDAL/KRI sampari 628.

      CIWS kombo RUDALπŸš€πŸš€πŸš€
      https://www.youtube.com/watch?v=ruZ29n6SMvw

      posisi tube lauchernya gak brubah kuoo haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      https://defence.pk/pdf/attachments/2058574_20171227100905-jpg.447347/

      yippppiiiπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… mantap cuy
      hanya rhib yg dimajukan lebih ketengah πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      http://www.indomiliter.com/wp-content/uploads/2014/12/21-header-bumn-kcr-60-tombak-2.jpg

      dan videonya kan langsung diambil dari instagramnya resminya pt pal haha!🀝🀝🀝

      https://www.instagram.com/p/BdJwdtsHif2/?taken-by=ptpal_indonesia

      Hapus
    32. Tidak perlu layan bro. Klu berita dari Malaysia keluar lah orangx2 hairan Dan pelik. Sifat mereka tidak puas hati. Padahal tidak kena mengena pun negara mereka. Pelik Kan.

      Hapus
    33. itu apgred haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      makin banyak kapal CIWS kita: parchim class, KCR 60, KCR 40, kelas REM 331..yihaaa haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      KCR 40 CIWS kombo RUDAL jugaπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
      mantapp lokal punya πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      1.https://3.bp.blogspot.com/-7iMCBGaG8ds/V8CiQ_4-iiI/AAAAAAAAHuM/3GS-ouiDEzwbY_veUcFYngL1oowTsZZ0wCLcB/s1600/KRI%2Bkapal%2Brudal%2Btercepat.jpg

      2.https://jeparaupdatemilitery.files.wordpress.com/2015/08/4a37b-13851247231.jpg?w=705

      3.twin CIWS tembaaakkk!tratatatataaπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      https://www.youtube.com/watch?v=Tpraa_okw0g

      ntar kalo uda full team pawai puluhan parchim,kcr 60,40 tembakin CIWS AK630 ak 730 begghh!trrattata tata tataa ...siyap sumpel tlinga luh piq haha!☠☠☠

      Hapus
    34. Nash@ masalahnya nuri ko sering terhempas,Kesian anak istri tentara ko tuh yg telah jd mangsa
      Setakat nih indonesia tak akan guna hercules c130 B,indonesia akan beli c130 J seri terbaru,begitu jg hawk jg akan digantikan dgn jet FA-50 binaan KAI Korea

      Hapus
    35. maaf bro sekadar bertanya anda pasti itu tempat tenggekan pelancar misil atau kren untuk menurunkan bot Rhib...???

      Hapus
    36. ia kamu pun tahu istilah AKAN ye Mat Rempit...hahahaha

      Hapus
    37. Alah kesian nye mat rempit. Kurang kasih syg ke. Kesian

      Hapus
    38. Gempur# bkn tak terima,memang malaysia beli license adnan dan gempita,mendengar berita nih ko tak terima padahal itu nyata malaysia cuma beli license,screw dan painting sahaje adnan dan gempita

      Hapus
    39. Screw dan cat ye.... hehehehe kejap Mat Rempit saya bagi kamu satu gambar pemasangan Gempita di kilang Deftech... jangan kata abang tak payung plak...

      Hapus
    40. Salah satu gambar...

      http://i66.tinypic.com/10ncfv6.jpg

      Hapus
    41. To mat rempit
      Herculas dan heli kamu juga banyak yg terhempas Dan korban jiwa lagi banyak. X perlu nak kata orang. Sama saja. Upgrade itu lebih baik daripada tidak buat apax2. Semua negara melakukan yg sama. Jadi apa masalah disini. Pelik juga kamu ni masalah upgrade pun di complaint.

      Hapus
    42. Gempur@ AKAN versi indonesia jd nyata,beza AKAN versi indonesia...pemasangan sama sahaje dgn screw aka merakit Wkwkwk

      Hapus
    43. Nash@ oleh kerana tuh hercules tua tak di guna lg pakcik...kan dah aq kata Bilapun di upgrade tetap sahaje lemah kerana airframe life time nuri ko tuh dah tua,dah aus,expired steel,ko paham tak

      Hapus
    44. ni lagi gambar gempita dikilang Deftech bukan hanya screw dan cat ye.... kih...kih

      https://3.bp.blogspot.com/-jOkOxBC9Tzw/VtGgrZAMmyI/AAAAAAAAqhY/-yPpLfYFEuY/s1600/12115797_714833538648154_8162495696724192917_n-822x512.jpg

      Hapus
    45. yg diubah tempat bot/rhib doank om gempur, besi launcher rudalnya masi ada kok. yaqen om✌✌✌

      digambar kedua sebelum rhib dipindah, jelas posisi tube launcher tidak sama dengan posisi rhib yang baru.

      itu video jelas titel judulnya jelas mnulis KCR,

      instagramnya pon resmi milik pt pal.

      nonton aja, asal siap kuota haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      kcr 60 itu kan proyek jangka panjang. target 18 bijik.
      seharusnya meriam utamanya malah bofors 57mm.
      mungkin nanti batch kedua "akan" dipasang. soalnya masih dibuat di pt pal jugak, tahun ini selesai


      om gempur, berita dari wartawan janes.com bernama RR itu tidak selamanya benar. beberapa beritanya salah. dari a400m,btr 4m, rudal exocet blokII, berat nagapasa 1300ton dan lain lain. wartawan jg manusia bukan? haha!πŸ––πŸ––πŸ––



      Hapus
    46. apa yang beza istilah AKAN tu bro... hahahaha... sama je tak payah la nak UP diri sendiri kihhhh...kihhhh

      Hapus
    47. ada gambar besar yang lebih jelas...??? susah juga nak kata adakah itu memang besi tempat pelancar atau kren untuk RHIB pasal rakaman tak jelas...

      Hapus
    48. To mat rempit
      Jadi apa masalah nya klu diupgrade. Itu hak Malaysia nak upgrade ka atau beli baru. Kamu ini siapa yg lebih tahu pasal heli nuri ni. Adakah kamu pengeluar dan pembuat heli itu. Sedangkan heli ini Masih boleh digunakan Dan diupgrade until lebih baik. Sudah lah mat rempit iya tidak menyusahkan kamu juga. Jgn risau.

      Hapus
    49. oiya itu link instagramnya di klik sampai bag ke terakhir(6)

      adminnya pon menulis ditingkatkan kemampuannya alias apgred kok haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘:

      "KCR Batch 1 yang diproduksi di tahun 2014 ini ditingkatkan kemampuan dan kapasitasnya untuk menjaga dan mengamankan Wilayah Perbatasan terluar NKRI"

      jadi untuk sementara di copot dulu tube launchernya om gempur,kan lagi di bengkel, kalo hilang bagaimana? haha!😱😱😱

      Hapus
    50. Nash@ jgn marahlah pakcik,itu hak negaramu,tp aq dah kasi kesimpulan bila upgrade nuri terlalu banyak resikonya

      Hapus
    51. Mat rempit,
      So settle Kan disitu. X Ada kena mengena dgn kamu Dan tidak juga menyusahkan kamu. Baru pun belum tentu selamat. Mcm t50i, super tucano. Jadi klu ko ulangx2 balik benda sama. Ada satu penyakit apa itu. Penyakit tidak puas hati. Ini hanya dijumpai bila Ada berita tentang Malaysia.

      Hapus
    52. bro nak cerita risiko heli baru pun ada terhempas bro...hehehehe

      Hapus
    53. Wiw.. wow.. wew.. malon tak de Wang buat ganti besi buruk Nuri.. lagi baik jual sahaja kat kedai besi buruk untuk tambahan beli sparepart sukhoi wakikikik

      Hapus
    54. yang ke 6 tu video dalam instagram.. kalau yang rakaman tu sama mcm link youtube tu takpe kita tunggu gambar penuh sekali pelancar misil....

      Hapus
    55. sama donk om, cuman mao jelasin aje video tuw yg rilis pt pal sendiri haha!😊😊😊

      tnang aja om, ituw besi launchernya kok, cmn tubenya lg dicopot, syang euy ntar susah di lasnya eh welding haha!

      https://awsimages.detik.net.id//api/wm/2017/04/13/76b0e8c7-92a4-40fa-8a2c-14217a68230d_169.jpg?wid=60&w=650&v=1

      ituw krennya kliatan kiri/kanan tp blom ubah posisi haha!
      http://jakartagreater.com/wp-content/uploads/2015/12/kcr-60-tni.jpg

      Hapus
    56. wah pabrik deftech pake las/welding manual juga, boleh nich buat diunjukin ke om mahat batuw haha!🀣🀣🀣

      katanya dia pabrik moderen gak boleh pake las/welding manual om gempur haha!πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

      Hapus
    57. Nash@ iya betul baru ada jg resikonya,tapi yg tua lebih banyak lg resikonya

      Hapus
  2. betol ke nuri nie heli jaman ww 1?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nuri ni heli jaman star wars part VI return of the jedi. Kalo tak percaye kau tanya sahaja darth shed anuar dia tuh supreme lord sith dari seluruh kerajaan dark side. Wkwkwk land

      Hapus
  3. He earlier said the RMAF MPA project was going on well and the service was expected to receive the aircraft “soon”. Asked how soon, he said there was no need to specify such details apart from the fact that the aircraft will boost the capability of the RMAF to patrol the maritime areas of the country.....

    yes.....

    BalasHapus
    Balasan
    1. MPA saat ini lebih penting dari LIFT series. Make sense bila harus didahulukan.

      Bila tahun ini harus akuisisi MPA yg mahal sekaligus upgrade Hawk rasanya berat bila tetap fokus di pengadaan LIFT baru.

      Saya agak lupa Hawk yg jatuh dulu type 1 atau 2 seat ya ? Seinget saya type 2 seat tapi bila yg diupgrade adalah type 1 seat (type tempur) rasanya agak skeptis bila niat akuisisi FA50 akan hadir 2 sampai 3 thn kedepan.

      Sepertinya TUDM sudah menemukan opsi untuk lebih membuat advance pesawat LIFTnya skrg (Hawk) ketimbang membeli baru. Bisa jadi tahun depan malah ada opsi penambahan Hawk dari inventory negara lain.

      Opsi Hawk, F18, Flankers sudah cukup asalkan jumlahnya banyak ketimbang nambah model baru FA50 atau F16 malah bikin gak efektif ditengah budget tight yg skrg dihadapi.

      Hapus
    2. C295 atau cn295 pilihan yg okay..mudah,murah dan bebas embargo..

      Hapus
    3. buat masa ni yang keutamaan seperti pesawat MPA selepas apa yang terjadi di Marawi kerana Malaysia dan filipina cukup dekat ini ditambah lagi dengan apa yang berlaku di Laut Cina Selatan...

      untuk pesawat LIFT pada saya bukan masa terdekat ni pemilihan dibuat cuma ura ura tu sudah ada... naik taraf Hawk sedia ada dilihat lebih relivan dan ia masih memenuhi keperluan TUDM kecualilah jika TUDM memang kekurangan pesawat Latihan lanjutan ni ditahap kronik...

      Untuk LIFT baharu ni saya tak pasti namun untuk dikata prolehan dalam masa terdekat tidak mungkin...

      Hapus
    4. Itu kerana wang takde. Titik
      Ngomong mbulet kayak benang kusut.

      Hapus
    5. titik....??? kah...kah...kah...

      Hapus
    6. Kehkehkeh... takde wang budget kecik dibagi 5 disonglap lagi... Amsiong titik. keh keh keh...

      Hapus
    7. budget kecik bahagi 5 tapi 20 jenis aset akan dapat bro... kihhh...kihhh..kihhh nak saya kepilkan beritanya...???

      Hapus
    8. What "akan"... Oh.. "AKAN"
      kwhkehkeh...

      Hapus
    9. yup akan....kenapa tak dapat nak terima ke..kihhh...kihhhh...

      Hapus
    10. Hahahaha. Akan itu puaanjan dan luuaammaa..
      Kayak mrca ko tuh... kerana takde wang.

      Hapus
    11. Gempur@ AKAN versi malaysia tuh tak pasti,bs sepuluh tahun lg,bisa 20 tahun lg,dah penat nak tunggu kepastian AKAN cem MRCA

      Hapus
    12. ya apa cerita kapal PKR anda kejap 4 jadi 2 lepas tu cerita kapal yang terbakar tu kata nak ganti mana dia oh ya sinetron Su35 tu bila nak selesai....????... berduit la sangat... nak mengata org pun bro pandang kiri kanan....jangan main sembur saja nanti disembur balik marah... mula la kata beruk, monyet, malon segala hehehehe

      Hapus
    13. mcm la kat tempat ko tu takde "AKAN".... hehehehe

      Hapus
    14. RMAF MPA "soon" will be forgatten just like the MRCA 4ever AKAN

      Hapus
    15. perasaan kamu saja tu... kihhh....kihhhh...kihhhh

      Hapus
    16. Nope. Budget already approved. Further evaluation will made and decision will be submitted after that. Too bad for you lol

      Hapus
    17. Gempur,#AKAN versi indonesia jd nyata,AKAN beli apache jd nyata,AKAN beli leopard jd nyata,AKAN boleh eksport senjata jadi nyata,AKAN bina submarine sendiri jd nyata,dulu forumer malaysia sering bully bila indonesia AKAN beli weapon,now n fact sekarang siapa yg cakap banyak

      Hapus
    18. perasaan ko je tu dibuli... kah..kah..kah... ohhhh mcm tu rasanya tak semua AKAN tu jadi kenyataan kan...hehehehehe mcm la Malaysia ni akannya tak jadi kenyataan ko asyik2 MRCA jadi contoh ko takde benda lain nak sebut.... Malaysia Nak A400M jadi kenyataan, Malaysia nak kapal selam scorpene jadi kenyataan, malaysia nak PT-91M jadi kenyataan malaysia nak Gempita jadi kenyataan.... Malaysia nak Frigate Halimunan dah masuk pembinaan yang ke-4... kekekeke ada2 saja kamu ni mcm budak budak

      Hapus
    19. Gempur@ MRCA ko nak ganti nuri,ganti mig29,nak beli heli tiger,semuanya AKAN sahaje Wkwkwk

      Hapus
    20. bro nuri dah ada support 12 buah EC725 jangan kata tak tahu pula, berkaitan MiG 29N ia masih dalam simpanan TUDM bukan tak boleh guna jika keadaan memerlukan ia masih boleh terbang cuma ia perlu diganti... buat masa ni MKM dan Hornet masih mampu mengawal ruang udara Malaysia... berkaitan heli TIGER rasanya itu baru keinginan mahukan heli tempur takde plak saya dengar malaysia memang betul2 nak.... boleh faham tu istilah AKAN.... kihhh...kihhhh

      Hapus
    21. Bro gempur mengenai PKR, jgn khawatir krn pihak kemenhan sdh mendorong kontrak pengadaan 2 bh PKR, mudah2an segera cpt terealisasi, hal ini byk sekali program yg sdg berjalan diindonesia, utk saat selain pengadaan alutsista pemerintah jga fokus pengadaan infrastruktur, spt pendirian 3 bh pangklan perang dipulau terluar, serta pemerintah jga mendorong pembentukan Armada tempur baru dipapua,dan tak kalah penting peningkatan tipe landasan dimana kedepan diharapkan landasan pesawat bisa didarati pesawat tempur diharapkn apabila semua trrealisasi indonesia bisa menjaga kedaulatanny dr ancaman pihak luar,mengenai pengadaan SU35 pihak kemenhan mengeluarkankan informasi bln pebruari, oh y kabarnya selain kendaraan 8x8 gempita pihak malaysia jga mengiginkan kendaraan 6x6 dr Turki, padahal jauh seblumnya malaysia sdh mempunyai licensi kendaraan 6x6 sibmas, yg jdi pertanyaan saya knapa malaysia tdk mendesain sendiri kendaraan 6x6ny kan sdh ad pengalaman sblumnya, oh ya Tahnia jg klau malaysia ada 20 aset yg AKAN masuk, Indonesia jga utk renc kedepan akan 111 aset yg akan masuk

      Hapus
    22. Malon ada Wang tak untuk gan mig 29 dan burung Nuri usang wekekekek..

      Hapus
    23. tak kisah la kamu ada 111 aset nak masuk tu kamu punya hal negara la kenapa malaysia nak ikut pula ye tak...???

      berkaitan sibmas sejak bila Malaysia ada lesen SIBMAS ni...??? itu malaysia hanya beli....

      seperti negara anda juga firma anda sudah ada kemampuan membina kenderaan perisai kenapa nak buat kerjasama dengan turki untuk membina kenderaan perisai 105mm.. jika anda boleh menjawab soalan saya itu bermakna anda sudah menjawab soalan anda sendiri...

      Hapus
    24. Akan masuk 20 aset miskin amat...
      Indonesia 111 aset yg siap masuk...

      20 sikik kecik takde wang keh. Wkwkwkwk
      Ko bandingkan dengan Indonesia 111 aset..
      Itu anggaran baru 0.8 dari GDP sedangkan malon 1.5GDP.
      Itu artinya keuangan kerajaan ko miskin bin takde wang.
      Saran ku bubarin aja itu kerajaan yg doyan songlap dan tipu tipu warga malon jer...
      kehkehkeh....

      Hapus
    25. Project akan Indonesia

      https://lancercell.com/2018/01/12/pt-pal-targetkan-garap-empat-kcr-dan-dua-kapal-perang-perusak-kawal-rudal-pada-2018/

      4 kcr60 dan 2 PKR Light Fregate. Target tahun 2018.

      Hapus
    26. Gempur@ medium tank hasil kerjasama indonesia dgn turki itu beza platformnya dgn kereta perisai 8x8 or 6x6 pakcik

      Hapus
    27. Sodara gempur, ketika indonesia membeli panser Tarantula dr korsel,Indonesia langsung mengaplikasikanny ke panser badak yg mempunyai canon 105mm,ketika indonesia membeli LPD dr korsel lahirlah ssv yg diekspor ke filipina,ketika Indonesia membeli raifal dr luar negeri maka lahirlah ss dg berbagai varian, disini lah Indonesia berusaha mandiri,setahu saya dimalaysia jg byk licensi dr pembelian berbagai senjata dr luar knapa malaysia tdk mau mengeluarkn senjata hasil dr design sendiri

      Hapus
    28. @didi.. mereka itu gk bakal ngerti om... itulah yg ane maksud kemandirian dengan mengembangkan sendiri melaluu design sendiri dan bina sendiri.
      Udah miskin bidoh lagi tuh si malon...

      Hapus
    29. 20 aset memadai utk negara dan tanah sekecil Malaysia. 111 memadai utk negara n tanah sebesar Indon. Buat apa Malaysia nak byk2. Kita tambah aset ada supaya menjadi cukup. Kita ganti utk aset yg usang dan lama dengan yang lebih baru and lebih berkemampuan. Bajet Malaysia ikut acuan Malaysia lah. Yg seberang klu rase nk hebat lagi beli lah lagi. Kami ukur baju di badan sendiri je.

      Tp nak bgtau ni 20 bukan sebarang 20. 20 yg menyengat tau. Lol

      Hapus
    30. What menyengat???
      Pake pantat???
      Sama nelayan china sahaja ko takut, takde wang yg pasti bangkrup kerana disonglap.
      Kuehkehkehkeh...

      Hapus
    31. 20 biji oun baru ko dapat sampe 5 tahun bahkan sepuloh tahun. Takde wang budget kecik tersonglap pantaslah cem tuh.
      Kesian malon... kehkehkeh..

      Hapus
    32. Alah apesal emo smpi mencarut ni. Kemon jgn malu kan diri sendiri okay. Jgn malu kan name baik luthfi tu. Name nabi tu. Perangai elok skit la okay. Huhu

      Owh btw kami tak takot dengan nelayan china pun. Jgn percaya sumber blog anda saje ye. Owh ya bercerita mengenai nelayan, lain kali bgtau persatuan nelayan anda, gunekan gps dengan betul tau. Sbb kiteorg malas la nk buat press conference sbb nk tukar nelayan2 korang yg masuk Malaysia secara haram. 70 pulak tu. Kemon laaa. 70 ramai tu.

      Daaaaannnn satu lagi, jgn main tarik2 nelayan kami masuk tempat korang tau. Itu musibat name nye. Lol

      Hapus
    33. Tak usahlah ko ceramah cem ustadz ini blog militer... Akui sajalah kalo budget kecik hutang gede dan songlap disetiap pengadaan...
      kehkehkehkeh....

      Hapus
    34. Dan tak usah la ko mencarut ni blog militer utk org bagi pendapat. Iye budget kecik tp ko pulak yang panas kenape? Hikhikhik

      Jikalau rasuah ke songlap ke. Ade mintak indon tolong settlekan ka? Tak kan. So ko pulak yang panas kenape. Hikhik

      Hapus
    35. Lha budget berkorelasi dengan kemajuan militer, daya beli alat pertahanan dan maintenencenya gimana sih lu.
      Perkembangan ekonomi negara ko berdampak pada kemajuan militer ko. Masa gak mikir.
      kehkehkeh....

      Hapus
    36. Alah ckp mengalahkan menteri ngan jeneral TNI. Ke aku tgh debate ngan dak bawah umor ni? Padan la tak kan menang? Hakhakhak

      Hapus
    37. buang masa bro gempurwira berbicara dengan bocah cilik di atas..
      aku lagi seneng berbicara dengan om superstar

      Jadi macm bro anak peneroka..dah jadi silent reader je..

      Hapus
  4. Pesawat ini masih baik dan elok digunakan kerana segala upgrade utk ketiga pesawat ni boleh dilakukan dlm negeri oleh syarikat tempatan Airod..jd jimatkan kos dan masa

    BalasHapus
    Balasan
    1. Apanye yg diupgrade...
      Rodanya atau baling balingnya... Cem mana tuh..?

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    3. wuiihh ada tentra delay loh haha!

      halahh pesawat guwe aje luh ngomel2 sok peduli dst haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      kan VS lebih muda dari burung nurimuh tentra, dalemannya uda baruw jg haha!πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›

      namanya pesawat & heli, mao baru ato apgred kek, namanya jatuh yaach jatuh. coba kau tengok masa laluw nurimuh, brp biji yg jatuh pas mudanya dulu haha!pesawat nasibnya beda😚😚😚
      jangan nurimuh selama ini cuman disimpan2 sahaje dikandangin doank, bagus warnanya haha!

      kalo tank ama kapal perang mogok, paling setop ama ngambang, aman haha!πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡.

      eh coba critaiin nasibnya pesawat2. dlm 1 bulan ada ginian.
      gimana kelanjutannya & kenapa bisa begituw?ini kan dirawat di airod bukan?wah gawat donk kalo gt😱😱😱
      herki c130
      http://www.thesundaily.my/news/2017/11/18/rmaf-hercules-c130-aircraft-makes-belly-landing-labuan
      f18
      http://www.thesundaily.my/news/2017/11/28/rmaf-fighter-jet-makes-emergency-landing-kuching-airport

      untung smua jiwa selamat, dan itu lebih penting dari aset, mnurut guweπŸ‘πŸ‘πŸ‘

      tp kalo om tentra delay mah, lbh penting aset kayaknya, dia suka yg banyak soalnya, apalgi pespur, bisa nangis bombay haha!😭😭😭

      Hapus
    4. saya nak balas komen ni cuma saya tak faham apa dia cuba jelaskan ni... dalam ramai2 geng dari indonesia ni yang dia sorang ni aku tak berapa nak faham bahasa dia....

      Hapus
    5. om gempur gak perlu jawab, duduk manis aja.
      biarken si om tentra delay sahaje yg jawab, oke oceh haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      Hapus
    6. Pesawat rosak itu akan dinaik tarafkan kilang tempatan menjadi setaraf millenium falcon kepunyaan hans solo dan chewibaca

      Hapus
    7. Indonesia juga punya project 'Akan'dan itu ada target waktunya:

      https://lancercell.com/2018/01/12/pt-pal-targetkan-garap-empat-kcr-dan-dua-kapal-perang-perusak-kawal-rudal-pada-2018/

      Siapa katakan PKR tak dilanjutkan??

      Kehkehkehkeh.... 😁😁😁

      Hapus
    8. Bro gempur, mamat tu syok sendiri. Biarkan lah. Cm kampong habes. Duduk dlm gua agak nya. Kikiki

      Owh they dont look accident from positive angle. When bad things about to happen, only miracle is our hope. So the miracle part was the pilot manage to keep calm and find the solution within split second. As a normal people i would say they are professional to handle situation like this. The hardware is pricey to replace but the human life is even priceless.

      But looking who made funny comment about this, i would say you are just plain dumb person lol. I believe you are just a garbage who only know how to troll other people and look yourself really silly.

      Dont downgrade your pride by commenting like that ya. Malu tau org tgk. Herherher

      Hapus
    9. Malon bangkrup budget kecik dibagi 5 kena songlap.. kesian.. kuekehkehkeh...

      Hapus
    10. Kita bajet kecik die pulak yg sebok. Adoii tak buleh tgk org senang pulak. Tolong la matang wei. Sedih pulak tgk.

      Hapus
  5. Balasan
    1. kemiskinannya uda berkurang 1, sejak luh pindah haha!🀣🀣🀣

      eh gimana nasib pasport luh scantut? masi ditahan majikan, berapa tahun lg luh jd wna kelas 2 disana, kabar kabri yak haha!πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›

      Hapus
    2. Yg miskin itu yg utangnya diatas 50 peratus dari gdp lon..
      Miskin asal sombong ya lon kehkehkeh...

      Hapus
  6. harap enjin jet malaysie sentiasa ada

    BalasHapus
  7. Walau RI dibilang miskin oleh orang dari negara antah berantah namun SAAT INI sedang bina 130 unit kapal patroli (PC 40, PC 36, PC 28 dan KMC 18) pakai anggaran tahun 2016.

    Walau RI dibilang miskin oleh orang dari negara antah berantah namun TAHUN LALU RI sudah beli 2 baterries of NASAMS 2.

    walau RI dibilang miskin oleh orang dari negara antah berantah namun SAAT INI sedang bina 1 unit KCR 60, 1 unit LPD, 4 unit LST dan 19 unit LCU.

    walau RI dibilang miskin oleh orang dari negara antah berantah namun TAHUN INI sedang berupaya untuk bina 4 unit KCR 60 senilai usd 75 million per unit dengan sistem sensor dan weapon dari Europe.

    walau RI dibilang miskin oleh orang dari negara antah berantah namun TAHUN INI sedang berupaya untuk bina 2 unit guided missile destroyer (PKR) dengan total nilai usd 700 million untuk 2 unit.

    walau RI dibilang miskin oleh orang dari negara antah berantah namun TAHUN INI sedang berupaya untuk bina 3 unit kapal selam dengan total nilai sebesar usd 1,2 billion.

    walau RI dibilang miskin oleh orang dari negara antah berantah namun TAHUN INI sedang berupaya membina dan mengadakan 100 unit tactical vehicle + 1 battery medium range air defense missile + 2 unit opv + 3 batallions of artilleries 105 mm + 6 unit grob + 6 unit KT1-B + 12 units GCI radars + 3 squadrons or 50 units of medium fighters.

    So who has headache now ?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dammit I think I need an aspirin r8 now...!! LOL

      Hapus
    2. Wow,menggerunkan...yg miskin tuh negara yg punya utang 60% berbanding GDP ya om woof

      Hapus
    3. Betul om pit, utang banyak budget kecik dapat mainan cume 20 biji itupon berpuluhpuluh tahon... kesian malon...

      Hapus
    4. Luthfi@ hbs tuh kena songlap bro

      Hapus