26 Januari 2019

Dua Kapal LMS Bakal Tiba Menjelang Hujung Tahun

26 Januari 2019


Littoral Mission Ship TLDM (image : TLDM)

Dua kapal LMS bakal mantapkan pertahanan maritim negara

KOTA KINABALU – Panglima Tentera Laut (PTL) Laksamana Datuk Mohd Reza Mohd Sany berkata Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) akan memberi keutamaan dalam masalah penginapan anggota, penambahan aset dan penggantian kapal usang untuk memastikan pertahanan laut negara terus berada di tahap yang baik.

Beliau berkata penggantian kapal-kapal lama akan dilaksanakan secara berperingkat mengikut keupayaan pihak kerajaan dan pihaknya akan mencari kaedah baharu bagi memastikan perbelanjaan yang lebih signifikan.

“Dalam usaha ini Armada Timur juga akan menerima beberapa aset baharu termasuk dua kapal misi pesisir (LMS) yang dijangka tiba menjelang hujung tahun ini.

“Kapal yang dilengkapi dengan sistem persenjataan angkatan laut moden itu mampu berdepan pelbagai cabaran semasa dan seterus meningkatkan semangat perwira di barisan hadapan TLDM,” katanya kepada pemberita selepas melawat Pangkalan TDLM, Sepanggar, sempena lawatan ulungnya ke Sabah, hari ini.

Turut hadir Panglima Armada Timur Laksamana Madya Datuk Abdul Rahman Ayob dan Panglima Angkatan Kapal Selam Laksamana Muda Datuk Zulhelmy Ithnain serta Panglima Wilayah Laut 2, Laksamana Muda Datuk Sabri Zali.

Mohd Reza berkata TLDM sentiasa mengutamakan keperluan warganya kerana modal insan adalah faktor terpenting dalam mencorakkan masa depan agensi berkenaan selaku barisan pertahanan di perairan negara.

“Begitu juga berhubung kemudahan rumah yang menjadi keperluan khusus anggota TLDM. Apabila belayar, mereka tidak lagi perlu risau keluarga yang ditinggalkan dan sudah tentu dapat bekerja dalam keadaan motivasi yang sangat tinggi,” katanya.

Mengulas mengenai lawatan ulungnya ke Sabah, beliau turut melawat lima stesen luar pantai sekitar perairan Sabah untuk melihat kesiapsaigaan anggota yang bertugas di stesen berkenaan.

“Saya lihat keadaan di sana amat positif, anggota sentiasa bersiap sedia. Walaupun bertugas di kawasan yang mempunyai jarak ratusan batu di tengah laut perairan negara, namun semua anggota yang bertugas bermotivasi tinggi dan membanggakan,” katanya.

Beliau juga mengingatkan agar semua warga TLDM sentiasa mementingkan kesaksamaan, perpaduan, integriti dan disiplin yang tinggi semasa menjalankan tugas.

(AirTimes)

254 komentar:

  1. Congrat.. Tldm membangun kejayaan

    BalasHapus
    Balasan
    1. Membangun kejayaan dalam masa budget cut & over price..?

      Ya laah..ya laah..
      Banyak doa bro, sembari bayar cicilan kapalnya...

      ๐Ÿ˜Œ

      Hapus
    2. Gua bayangin pas kapal lgi ronda di LCS...ketemu nelayan cina pasti pd bilang...
      " helo guys kapalnya kan blm lunas...jd nangkapnya klo dh lunas aj ya lon...klo ngeyel tak tarik lo kapalnya...."

      Hahahahahaha

      LoL

      Pooor malondog
      ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…




      ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ

      Hapus
    3. Fansboy militer sudah saya informasikan berulang kali, target TNI adalah mengejar ketertinggalan dengan militer china, india, korsel dan jepang, kekuatan laut kita harus sejajar dengan 4 negara tersebut,. Malay tidak masuk dalam competitor kita

      Hapus
  2. Kapal SOAK...

    Ugly...pooor
    anjungan kegedean...serasa kebesaran kepala kyk hydrosefalus...

    ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

    BalasHapus
  3. Balasan
    1. Ini kapal bisa nyilem g y???


      Pooor malondog
      ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

      Hapus
  4. pekok...bikin sendiri yg kayak gitu aja gk bisa...

    BalasHapus
  5. Berita baik utk TLDM.seperti yg aku cakap fleet TLDM membangun dgn maju dgn order/pembinaan/penerimaan kapal2 perang yg moden dan baru dan tidak ompong mulai tahun ini.

    Di 2019 TLDM akan terima 2 frigate LCS dan 2 OPV LMS dan baki 4 frigate LCS dan 2 OPV LMS sedang dibina.Banyak lg akan diorder utk memenuhi program 15 to 5.Malah 4 korvet Laksamana akan dikekalkan khidmatnya dan diupgrade ke keupayaan sebenar (guide missile corvette)

    BalasHapus
    Balasan
    1. Aku dengar dari forum beruk malon uang takde..cukup beli micropon utk mat sabu baling kapal ke china...mantaff

      Hapus
    2. Berbeda dengan malaydogsial miskin ๐Ÿ˜ Project
      MRCA Cancel
      LCA Cancel
      MPA cancel
      Little bird tak jelas
      Lebih miris lagi kata Mat Sabu: Only 4 Out of 28 Fighter Jets At RMAF Can Fly Due to Poor Maintenance ๐Ÿ˜
      https://www.worldofbuzz.com/mat-sabu-only-4-out-of-28-fighter-jets-at-rmaf-can-fly-due-to-poor-maintenance/

      Malaysial menggunakan pesa­wat-pesawat yang ketinggalan zaman. ๐Ÿ˜‚
      http://m.utusan.com.my/berita/nasional/negara-kurang-dana-1.758913


      Berita terbaru malaysia:wow ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

      2 Frigate Maharaja Lelah berkarat di limbungan. ๐Ÿ˜
      http://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2018/10/1st-700x525.jpg

      LMS kapal ompong under spect hutang 25 tahung ke china

      4 Korvet Laksamana ompong missile xpired.

      Jadinya daftar kapal perang malaydogsial ompong

      2 Scorpene tak bisa selam bengap di di dermaga

      6 Maharaja Lelah. Tanpa senjata dan sensor berkarat di limbungan
      2 Lekiu. Kapal usang missile xpired

      Korvet lapuk (6)

      Laksamana-class corvette prior to removal of its missile systems due to obsolescence. ๐Ÿ˜‚

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?fbclid=IwAR03nnWItFR-sQ4VHM0Ni5sAyn5bEgyARAQaQVwikFUxlO9axtrxlzwz9zw&m=1

      2 Kasturi. Missile xpired
      4 Laksamana. Missile xpired
      6 Kedah sejak lahir ompong tiada missile
      4 LMS ompong under speck boleh hutang

      Malaydogsial TLDM sungguh miris

      Kih kih kih

      Hapus
  6. Jadinya daftar kapal perang malaysia:semua lengkap dgn misil dan tidak ompong okayyyyy ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

    Submarine (2) [boleh luncur misil okayyy]

    2 Scorpene

    Frigate (8) [lengkap dgn misil okayy]

    6 Maharaja Lela.
    2 Lekiu.

    Korvet (6) [lengkap dgn misil okayy]

    2 Kasturi.
    4 Laksamana.

    OPV (10) [boleh diupgrade korvet dgn pantas okayy]

    6 Kedah
    4 LMS

    dan kapal2 lain.

    Sementara indon nk besarakan 6 Van Speijk tua dan 14 Parchim tua yg bnyk rosak dan tak boleh belayar dan berkarat di dock.wow total 20 kapal besar tu namun masih tiada pengganti lg diorder/dibina.๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

    Semakin ketinggalan navy indon ๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kenapa tulisan anda beda yaa dengan admin dan forumer Malaysiandefence yg kontras dengan yg anda bilang mas ? Disitu banyak disebut delay sampai tahunan dan boro2 misil bahkan setelah diluncurkan dikembalikan lagi ke daratan selama 2 thn.

      Jadi yg bener mereka atau anda ? Mereka punya akses lho ke petinggi2 militernya sampai sering ikutan acara pameran diberbagai negara.

      Anda ?

      Hapus
    2. Ada.
      Akses ke suaka marga satwa.

      ๐Ÿ˜‚

      Hapus
    3. Hahahaha makanya kadang miris mas... sebagai sesama manusia kadang kasihan melihat kenyataan berbeda jauh dengan khayalan.. tapi kalau yg ini sudah pintar mengkhayal, gak mau liat dan baca2 kondisi sebenarnya yg selalu dikemukakan forumernya dan sibuk pamer kebohongan.. kan lucu banget... ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
    4. Beruk unknown nih kebanyakan dadah sehingga sering mengkhayal hal2 yg tiada dan sering cakap hoax wkwkwk

      Hapus



    5. Berita terbaru malaysia:wow ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

      2 Frigate Maharaja Lelah berkarat di limbungan. ๐Ÿ˜
      http://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2018/10/1st-700x525.jpg

      LMS kapal ompong under spect hutang 25 tahung ke china

      4 Korvet Laksamana ompong missile xpired.

      Jadinya daftar kapal perang malaydogsial ompong

      2 Scorpene tak bisa selam bengap di di dermaga

      6 Maharaja Lelah. Tanpa senjata dan sensor berkarat di limbungan
      2 Lekiu. Kapal usang missile xpired

      Korvet lapuk (6)

      Laksamana-class corvette prior to removal of its missile systems due to obsolescence. ๐Ÿ˜‚

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?fbclid=IwAR03nnWItFR-sQ4VHM0Ni5sAyn5bEgyARAQaQVwikFUxlO9axtrxlzwz9zw&m=1

      2 Kasturi. Missile xpired
      4 Laksamana. Missile xpired
      6 Kedah sejak lahir ompong tiada missile
      4 LMS ompong under speck boleh hutang

      Malaydogsial TLDM sungguh miris

      Kih kih kih

      Hapus
  7. Kapal model itu seharusnya galangan kapal beruk malon udh bisa buat, karena banyak proyek ToT rasuah n songlap akhirnya ilmu tak dapat..yg dapat saku politisi UMNO makin tebal,.proyek corupt & mark up alutsista malon banyak dilakukan saat rezim UMNO berkuasa

    BalasHapus
  8. Sementara itu TNI-AL makin jauhhh ketinggalan.6 Van Speijk mau pensiun beserta juga 14 kapal usang Parchim juga mau pensiun.TNI-AL bakal kehilangan 10 kapal perang besar dlm.masa singkat tanpa ada pengganti kerana tiada kapal di order dan dibina lg.Nak bina kapal perang ambil masa 3-4 tahun tau bukan mau bina banana boat comel mcm KCR60 bermasalah yg ompong tu.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Banyak2 baca lon supaya ko tuh tak Cem katak di bawah tempurung,jgn kongkek sahaje kerja ko tuh wkwkwk

      Hapus
    2. Wow haibat

      2 Frigate Maharaja Lelah berkarat di limbungan. ๐Ÿ˜
      http://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2018/10/1st-700x525.jpg

      LMS kapal ompong under spect hutang 25 tahung ke china

      4 Korvet Laksamana ompong missile xpired.

      Jadinya daftar kapal perang malaydogsial ompong

      2 Scorpene tak bisa selam bengap di di dermaga

      6 Maharaja Lelah. Tanpa senjata dan sensor berkarat di limbungan
      2 Lekiu. Kapal usang missile xpired

      Korvet lapuk (6)

      Laksamana-class corvette prior to removal of its missile systems due to obsolescence. ๐Ÿ˜‚

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?fbclid=IwAR03nnWItFR-sQ4VHM0Ni5sAyn5bEgyARAQaQVwikFUxlO9axtrxlzwz9zw&m=1

      2 Kasturi. Missile xpired
      4 Laksamana. Missile xpired
      6 Kedah sejak lahir ompong tiada missile
      4 LMS ompong under speck boleh hutang

      Malaydogsial TLDM sungguh miris

      Kih kih kih

      Hapus
  9. Apa khabar Panther ompong tanpa keuoayaan AKS? Tanya aja.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Banyak2 baca lon,ko tuh tak terima kenyataan Malon tiada heli ASW,heli super lynx cuma boleh tangkap ikan ompong sahaje tanpa ada alatan ASW wkwkwk

      Hapus
    2. Heli Malaydogsial ompong total tak punya kemampuan ASW ๐Ÿ˜‚

      Kita belum mempunyai helikopter anti kapal selam dan berharap kerajaan dapat menyediakan bajet pembelian enam kapal anti kapal selam pada Rancangan Malaysia Ke-12 nanti,” katanya selepas majlis Pengiktirafan Kejayaan 10,000 Jam Penerbangan Helikopter Super Lynx Mk 100 di sini hari ini."

      http://defense-studies.blogspot.com/2018/10/tldm-perlu-helikopter-canggih-jaga.html

      Kih kih kih

      Hapus
  10. Apa khabar KFX downgrade Indon?
    Pbelian dikurangi hanya kpd 16 buah?!!
    Atau bakalan cancel program KFX tu?
    Hahahahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Indonesia nantinya boleh berjaya bina jet pejuang,sementara malon cuma bisa besar mulot hanya boleh beli dan beli tanpa tiada kepakaran bina jet pejuang...wake up lon,jgn kongkek rosmah sahaje kerja ko tuh wkwkwk

      Hapus
    2. Halo malaydogsial miskin apa kabar ๐Ÿ˜

      MRCA Cancel
      LCA Cancel
      MPA cancel
      Little bird tak jelas
      Lebih miris lagi kata Mat Sabu: Only 4 Out of 28 Fighter Jets At RMAF Can Fly Due to Poor Maintenance ๐Ÿ˜
      https://www.worldofbuzz.com/mat-sabu-only-4-out-of-28-fighter-jets-at-rmaf-can-fly-due-to-poor-maintenance/

      Malaysial menggunakan pesa­wat-pesawat yang ketinggalan zaman. ๐Ÿ˜‚
      http://m.utusan.com.my/berita/nasional/negara-kurang-dana-1.758913

      Poor malaydogsial ๐Ÿ˜

      Kih kih kih

      Hapus
  11. Ini kapal buatan China ?

    Bukannya Malaysia lagi ada kasus perbatasan dengan China ya ? Dan ambil kreditan kapal ke China ?

    Gak bahaya tuh buat strategi perang dengan calon "musuh" ?? Gak ngerti lah cara berpikirnya negaranya.. but eniwei congrats ya.. gw pikir alergi sama buatan China kayak waktu case rudal China TNI umes dulu abis2an dibully.. eh sekarang malah beli sekalian kapal2nya ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    Congrats TLDM.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ini proyek zaman najib botak..dimana saat itu dia lg merapat ke china, butuh invest utk negaranya yg mulai collaps..

      Yg gw heran ni kapal nggk ada istimewanya baik dari desain n senjata..Galangan kapal mereka seharusnya bisa buat yg beginian

      Hapus
    2. Kalau baca di web mereka banyak yg marah mas.. karena naval bousted dicakapkan bisa membuat sekelas stealth frigate seperti maharaja.. mesir yg telat 2 thn dealnya malah udah 2 biji yg melaut dan operasional.

      Pembelian kapal tampang dan spec standar dari China ini kalau kata salah satu forumer mereka bagaikan "Bisa membuat BMW yg sophisticated tapi beli diluar mobil model proton" mereka pada condemn si najib tuh hehehehe

      Hapus
    3. Congrats Malon digondolin cina wkwkwk

      Hapus
  12. Unknown say : "plastic ship with tong tong engine"

    BalasHapus
  13. diHUJUNG pohon cemara๐ŸŒฒ๐ŸŒฒ๐ŸŒฒ
    burung kutilang berbunyi๐Ÿฆ‰๐Ÿฆ‰๐Ÿฆ‰
    trililiii...lili..lili.liliii๐ŸŽผ๐ŸŽผ๐ŸŽผ...kalo ada burung kutilang bunyi begini guwe beliii haha!๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
    Balasan
    1. ada yg dikibulin lagi, ternyata oh ternyata

      berita 24 Juli 2017, uuhuyy kok beda ama kata menhan tetangga kesayangan, katanya 4 bijik lho dan ituw 2018 haha!๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ

      terbongkar lagi kasus haha!๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ
      "UEC has Signed Contracts for the Repair of Engines Su-30MKM of the RMAF "

      http://defense-studies.blogspot.com/2017/07/uec-has-signed-contracts-for-repair-of.html

      4 pisank, eh bijik riil kah?haha!๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

      "Mat Sabu: Only four out of RMAF's 28 Russian fighter jets can fly"

      https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/07/31/mat-sabu-only-four-out-of-rmaf-28-russian-fighter-jets-can-fly/

      Hapus
    2. sementara kita latihan terus, rudal baru2 haha!⚡⚡⚡

      arhanud tni ad:
      mao propad,
      starstreak,
      rbs
      sampe mistral atlas...punya donk haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€

      apalagi merad NASAMS uhuuyy siap hajar pesawat2 bandel apalagi yg tinggal 4 bijik ituw haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
      apalagi piring terbaang sikaatt haha!๐Ÿ›ธ๐Ÿ›ธ๐Ÿ›ธ

      http://defense-studies.blogspot.com/2018/09/melihat-prajurit-arhanud-latihan.html

      Hapus
  14. Betulah indon ni tau cakap besar je dan projek akan je.

    Contoh:

    Katanya mau beli 400an Kaplan buatan Turkey tp kemudian kuantiti dikurangi ke 100 biji dan terakhir dikirangi kpd 44 kuantiti.

    Kata mau beli 50 Badak tp kemudian kuantiti dikurangi kpd 14 biji je.

    Kata mau beli 80 KFX tp kemudian dikurangi kpd 48 biji dan akhir pekabaran dikurangi kpd 16 biji!!malah mungkin program.akan cancel.hahahaha

    Kata mau beli 11 Panther AKS dgn full kebolehan buru kapal selam tp hanya 1 drpd 10 Panther full dgn kemampuan AKS manakala lg 10 ompong.hahahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Makan tuh berita lon,tak semua inventori weapon indonesia di publish lon...sama Cem berita indonesia cuma bertahan 3 bulan jika ada perang,itu yg ko percaya lon wkwkwk...matilah ko bila ko nak percaya wkwkwk...the point is indonesia telah banyak berjaya bina weapon buatan tempatan dibandingkan malon yg tiada kepakaran bina weapon,indonesia mau bina weapon sikit atau banyak,it depends on indonesia,bila ada perang indonesia tak susah payah dan bingung lg bila kena embargo atau kena sekatan ekonomi kerana indonesia ada kepakaran bina weapon,that's the point lon wkwkwk

      Hapus
    2. Halo malaydogsia apa kabar Project ๐Ÿ˜

      MRCA Cancel
      LCA Cancel
      MPA cancel
      Little bird tak jelas
      Lebih miris lagi kata Mat Sabu: Only 4 Out of 28 Fighter Jets At RMAF Can Fly Due to Poor Maintenance ๐Ÿ˜
      https://www.worldofbuzz.com/mat-sabu-only-4-out-of-28-fighter-jets-at-rmaf-can-fly-due-to-poor-maintenance/

      Malaysial menggunakan pesa­wat-pesawat yang ketinggalan zaman. ๐Ÿ˜‚
      http://m.utusan.com.my/berita/nasional/negara-kurang-dana-1.758913

      Poor malaydogsial ๐Ÿ˜

      Kih kih kih

      Hapus
    3. Wkwkwk...beruk yg satu ini mentah2 telan berita yg ini semua,tak semua inventori weapon indonesia di publish lon wkwkwk...yg penting indonesia ada banyak kepakaran bina weapon itu yg penting wkwkwk

      Hapus
  15. 10 Panther ompong.

    https://www.indomiliter.com/besok-10-helikopter-as565-mbe-panther-lengkapi-kekuatan-udara-tni-al/

    BalasHapus
    Balasan
    1. ternyata super lynx malaydogsial ompong tak punya peralatan ASW ๐Ÿ˜‚


      "I have been told that apart from buying new build ASW helicopters, RMN Super Lynx could be upgraded with ASW equipment instead."
      http://www.malaysiandefence.com/you-win-some-you-lose-some/

      Malaydogsial fix ompong ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Bandingkan dengan indonesia ๐Ÿ™†๐Ÿ™†๐Ÿ™†
      1."ihs.com
      Article 1 Page 3 of 13
      © Copyright IHS and its affiliated
      and subsidiary companies, all rights reserved. All
      trademarks belong to IHS and its affiliated and subsidiary companies, all rights reserved.

      It was announced in November 2014 that 11 AS565 MBe Panther helicopters are to be supplied to the
      Indonesian Navy by PT Dirgantara Indonesia (PTDI) in partnership with Airbus Helicopters. In March 2015
      Rotorcraft Services Group announced it had teamed with
      PTDI to develop and integrate an ASW suite for
      these aircraft including HELRAS and a lightweight torpedo launch system (allowing for either the Mk 46 or
      A244/S weapon)" asiiilkkk haha!๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

      2.https://www.janes.com/images/assets/541/51541/Active_dipping_sonar_technology.pdf

      Malaydogsial Real ompong ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
    2. Baca artikel dgn seksama lon,jgn dungu ko tuh wkwkwk

      Hapus
  16. biasa cara kAbhur xlaluw bilangnya diHujung Tahun, ntar juga lewat lagi cem litel bird ama yg kapal yg nangkring haha!๐Ÿšจ๐Ÿšจ๐Ÿšจ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hahahaha selalu bilang contohlah negaranya kalau beli selalu banyak.. gak ngaca liat jumlah F18 dan PT91nya ada berapa biji ?

      Pertama koar2 beli heli serang Afsel.
      Setelah 10 thn gak ada kabar cakaplah heli Tiger karena gak kuat bila harus beli Apache.
      Dan.. deal di Little Bird.

      Jadi siapa yg hoax dan ompong budgetnya ?? ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
    2. uda dilatih bersilat lidah, wajar hasilnya NATO haha!๐Ÿ™๐Ÿ™๐Ÿ™

      Hapus
    3. padahal td pas buka artikel ini, guwe cuman pengen nanya doank om super, ini kapal pake sistem persenjataan mana?
      kan bole donk tanya...soalnya guwe mao pamer
      2 rudal andalan sono uda kita testing duluan haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€

      Hapus
    4. eiit ada lagi tentera delay, tak punya rudal terbang haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
      semua expired tuch, maluw omphong haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€

      kami donk baru2 smua rudalnya, koleksi terbanyak se KAWASAN haha!๐Ÿงœ‍♂️๐Ÿงœ‍♂️๐Ÿงœ‍♂️
      owh dibawah ini blom termasuk exo mm40 blok 3 yg blom dicuba, pengen rasaiin ntar nonton donk hura2 rudal kami haha!๐Ÿ’‹๐Ÿ’‹๐Ÿ’‹

      kapal2 FPB & KCR kami aja lengkap rudal haha!๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

      rudal c-802 kri layang 2010 haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
      http://3.bp.blogspot.com/-QZIqeY6R0sA/VTowcR6QDLI/AAAAAAAAGqA/INeyvWwH2-k/s1600/KRI%2BLayang%2B805%2B(01).jpg

      http://2.bp.blogspot.com/_En-sxfOkXP8/SiFLVElypKI/AAAAAAAABmo/8v0bj8HTRhc/s400/C-802+Ujicoba.jpg

      Uji Rudal C-705 dan Torpedo SUT TNI AL 2017
      rudal c-705 uhuuyy haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
      KCR 40: kri clurit & kri kujang
      https://www.youtube.com/watch?v=EFtE758xCZs

      torpedo SUT
      https://www.youtube.com/watch?v=kigWUCyd3mQ

      Latihan besar TNI AL Uji Roket RBU dan Rudal
      VS: Yakhont ๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
      korvet kelas diponegoro: exocet blok II,
      VS: C-802
      dan SUT nenggala haha!๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช
      duh berkali2 nenggala nyetrumin torpedo apalagi cakra haha!⚡⚡⚡

      https://www.youtube.com/watch?v=m9RO4kIzX7k

      Hapus
  17. Semakin baik berita TLDM.Banyak kapal baru akan diterima malah ada yg sedang dibina.Lengkap bersenjata dan tidak ompong tau.Laksamana class akan dikekalkan khidmatnya dan akan dijadikan kod role asal guide missile korvet.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wuaaaaaaoooww...!
      Haiiibaattt nyaaaaaa....!

      Hwakakaakakakakak..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      #bebal

      Hapus
    2. Iyelah aq percaya laksamana akan dikekalkan khidmatnya tunggu thn 2055,salam CAP CAI 2055 Pakcik,salam budget ciput di bagi 5,salam 4 ekor je yg boleh terbang,salam 5 hawk sahaje yg boleh terbang,salam scorpene apung,salam kedah class ompong,salam merajalela ompong tiada sensor dan missile dan masuk limbungan lg kerana rosak,salam nuri terhempas selalu

      Hapus
  18. Jadinya daftar kapal perang malaysia:semua lengkap dgn misil dan tidak ompong okayyyyy ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

    Submarine (2) [boleh luncur misil okayyy]

    2 Scorpene

    Frigate (8) [lengkap dgn misil okayy]

    6 Maharaja Lela.
    2 Lekiu.

    Korvet (6) [lengkap dgn misil okayy]

    2 Kasturi.
    4 Laksamana.

    OPV (10) [boleh diupgrade korvet dgn pantas okayy]

    6 Kedah
    4 LMS

    dan kapal2 lain.

    Sementara indon nk besarakan 6 Van Speijk tua dan 14 Parchim tua yg bnyk rosak dan tak boleh belayar dan berkarat di dock.wow total 20 kapal besar tu namun masih tiada pengganti lg diorder/dibina.๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

    Semakin ketinggalan navy indon ๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dan tercirit dikejar polisi laut Sing.

      ๐Ÿ˜ฅ

      Hapus
    2. Ssstt... dia bilang tentaranya the brave lho mas.. kamu jangan gitu ah..

      Membombardir perompak sulu bersenjata sampan dengan F18 dan muka2 pucat dipepet kapal patroli Singapura itu istilah the Brave yg dibilang unknown

      Hapus
    3. Beruk yg satu ini kebanyakan dadah dan mengkhayal wkwkwk...mat sabu telah dedahkan berita pertahanan Malon paling rendah di ASEAN,datang beruk yg satu ini hantar berita ATM maju dan banyak weapon yg akan datang wkwkwk...kebanyakan konsumsi dadah ya lon sehingga suka mengkhayal wkwkwk

      Hapus
    4. Miris Armada noop malaydogsial mau Saingi TNI AL ๐Ÿ˜

      2 Frigate Maharaja Lelah berkarat di limbungan. ๐Ÿ˜
      http://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2018/10/1st-700x525.jpg

      LMS kapal ompong under spect hutang 25 tahung ke china

      4 Korvet Laksamana ompong missile xpired.

      Jadinya daftar kapal perang malaydogsial ompong

      2 Scorpene tak bisa selam bengap di di dermaga

      6 Maharaja Lelah. Tanpa senjata dan sensor berkarat di limbungan
      2 Lekiu. Kapal usang missile xpired

      Korvet lapuk (6)

      Laksamana-class corvette prior to removal of its missile systems due to obsolescence. ๐Ÿ˜‚

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?fbclid=IwAR03nnWItFR-sQ4VHM0Ni5sAyn5bEgyARAQaQVwikFUxlO9axtrxlzwz9zw&m=1

      2 Kasturi. Missile xpired
      4 Laksamana. Missile xpired
      6 Kedah sejak lahir ompong tiada missile
      4 LMS ompong under speck boleh hutang

      Malaydogsial TLDM sungguh miris๐Ÿ˜‚

      Kih kih kih

      Hapus
  19. mao lari dari kenyataan om tentera delay haha!๐Ÿš‘๐Ÿš‘๐Ÿš‘

    ah masa...ada yg dikibulin belasan tahun, ternyata super lynx ompong tak punya peralatan ASW, jadi selama ini di bo'ongin teruss omai maii haha!๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    "I have been told that apart from buying new build ASW helicopters, RMN Super Lynx could be upgraded with ASW equipment instead."
    http://www.malaysiandefence.com/you-win-some-you-lose-some/

    BalasHapus
    Balasan
    1. nich dikibulin lagi, ternyata oh ternyata

      berita 24 Juli 2017, uuhuyy kok beda ama kata menhan tetangga kesayangan, katanya 4 bijik lho dan ituw 2018 haha!๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ

      terbongkar lagi kasus haha!๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

      "UEC has Signed Contracts for the Repair of Engines Su-30MKM of the RMAF "

      http://defense-studies.blogspot.com/2017/07/uec-has-signed-contracts-for-repair-of.html

      uda kontrak serpis kok cuman dpt 4 pisank, eh bijik riil kah?haha!๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

      "Mat Sabu: Only four out of RMAF's 28 Russian fighter jets can fly"

      https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/07/31/mat-sabu-only-four-out-of-rmaf-28-russian-fighter-jets-can-fly/

      Hapus
  20. ow emang bner kok, satu dunia jugak tau kami shopping soping 11 bijik heli panther dari erbas(EADS)dlm keadaan kosong haha!๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

    dan satu dunia pon tau kalo kami sendiri pasang sistem ASW heli panther. soalnya kami pinteran & lebih maju haha!๐Ÿค“๐Ÿค“๐Ÿค“
    silakan cek SIPRI bkn SUPRI, barang ASW/AKS sudah dibeli tinggal pasang haha!๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช
    cekidot:
    1."ihs.com
    Article 1 Page 3 of 13
    © Copyright IHS and its affiliated
    and subsidiary companies, all rights reserved. All
    trademarks belong to IHS and its affiliated and subsidiary companies, all rights reserved.

    It was announced in November 2014 that 11 AS565 MBe Panther helicopters are to be supplied to the
    Indonesian Navy by PT Dirgantara Indonesia (PTDI) in partnership with Airbus Helicopters. In March 2015
    Rotorcraft Services Group announced it had teamed with
    PTDI to develop and integrate an ASW suite for
    these aircraft including HELRAS and a lightweight torpedo launch system (allowing for either the Mk 46 or
    A244/S weapon)" asiiilkkk haha!๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

    https://www.janes.com/images/assets/541/51541/Active_dipping_sonar_technology.pdf

    2."RSG, PT Dirgantara Indonesia Team Up to Deliver Advanced Anti-Submarine Warfare (ASW) Platform for the Indonesian Armed Forces" ow tentuw sip haha!๐Ÿค ๐Ÿค ๐Ÿค 
    http://rotorcraftservices.com/rsg-pt-dirgantara-indonesia-team-up-to-deliver-advanced-anti-submarine-warfare-asw-platform-for-the-indonesian-armed-forces/

    3."AS565 MBe Panther TNI AL Akan Dibekali Teknologi HELRAS DS-100 dan Peluncur Torpedo" haha!๐Ÿคฉ๐Ÿคฉ๐Ÿคฉ
    https://www.indomiliter.com/as565-mbe-panther-tni-al-akan-dibekali-teknologi-helras-ds-100-dan-peluncur-torpedo/

    4."Menhan Borong Torpedo A244/S Mod3 Untuk Senjata Helikopter Panther dan Korvet SIGMA TNI AL"...borong teruuss....woow haha!๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ
    http://militermeter.com/menhan-borong-torpedo-a244s-mod3-untuk-senjata-helikopter-panther-dan-korvet-sigma-tni-al/

    BalasHapus
    Balasan
    1. Di tempat dia sudah dibrainwash mas kalau beli alat militer tinggal beli jadi gak usah mikir tat tet tot.. coba liat beli heli kecil little bird aja terima jadi..males mikir dan kerjain.. beda sama disini.. pembeli saat beli dituntut untuk ikut jadi pinter.. harus dirangkai dibuat sendiri helinya dan dipasang sendiri alat ASWnya.. mungkin memang mindsetnya beda yaa orang2 disana dgn dimarih ๐Ÿ˜

      Hapus
    2. nyoiihh dan ternyata dikibulin belasan taon beli heli ASW/AKS kagak ada tali pancingnya om super. namanya doank ASW taunya omphong haha!๐ŸŽฃ๐ŸŽฃ๐ŸŽฃ

      Hapus
    3. Gila emang rejim Najib rasuah dan brainwashnya.. di rezim yg skrg baru dibuka kalau helinya gak ada ASW, direzim sebelumnya ditutup2i.. dn kaum bebal ini gak mau baca2 berita terbaru rezim mereka.. lebih suka terbuai rezim yg lama.. senang dikibuli ? ๐Ÿ˜

      Hapus
    4. nyoih apalagi kontrak2 pertahanan jaman baheula mao dibuka smua om super termasyuk skorpin haha!๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

      Hapus
    5. Baca di freemalaysia, malaysiakini dan malaysiainsight infonya bapake Altatunya lagi mampir kesitu mas nuntut dibuka lagi kasus nya... ada analys yg bilang aneh kalau tidak saja dibunuh tapi ini diledakka dengan C4 dan suspectnya altantunya hamil mas jadi harus dihabisi tanpa bekas.

      Udah gitu yg dituduh cuma 2 tentara (tanpa ada motif dari otak besarnya) dengan alasan membunuh yg tidak bisa dijelaskan.. criminal tapi pakai bom ?.. padahal mereka gak kenal sama cewek ini.

      Benar2 dagelan..

      Hapus
    6. ow ya tentu, sbnernya males ngikutin, tp dulu gegara om daru terpaksa guwe nonton di yutub seru campur sedih haha!๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ.

      wahh..bokap alm hanya pingin keadilan. sedangkan alm mlapor ke plokis mala berakhir bumm๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ
      trs pelaku bombernya mlarikan diri ke negeri faifdifens pawa ostrali mala kena tahan haha!⚖⚖⚖
      hrsnya ke VANUATUW, aman doi haha!๐Ÿ‘ป๐Ÿ‘ป๐Ÿ‘ป

      konspirasi tingkat tinggi ini, tapi tim bersih2nya amatiran, jrg ntn pilem holiwud keknya haha!๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†
      kebanyakan boliwud haha!๐Ÿ”ฌ๐Ÿ”ฌ๐Ÿ”ฌ

      Hapus
  21. helras udah
    torpedo borong terusss

    makanya heli ke lebanon kirim heli dauphin.
    panther lg dimodif ASW haha!๐Ÿง๐Ÿง๐Ÿง
    dan tahun ini masyuk yg uda dimodifikasi haha!๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

    keren khan haha!๐Ÿค—๐Ÿค—๐Ÿค—

    BalasHapus
  22. yg mengharukan adalah ini jenderal kleian lho yg bersabda haha!๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

    "“Kita belum mempunyai helikopter anti kapal selam dan berharap kerajaan dapat menyediakan bajet pembelian enam kapal anti kapal selam pada Rancangan Malaysia Ke-12 nanti,” katanya selepas majlis Pengiktirafan Kejayaan 10,000 Jam Penerbangan Helikopter Super Lynx Mk 100 di sini hari ini."

    http://defense-studies.blogspot.com/2018/10/tldm-perlu-helikopter-canggih-jaga.html

    takde ASW/AKS slama ini, gimana tuch om unknown607 haha!๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

    BalasHapus
  23. om tentera delay dikibulin haha!๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

    ternyata super lynx ompong tak punya peralatan ASW, jadi selama ini di bo'ongin haha!๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ


    "I have been told that apart from buying new build ASW helicopters, RMN Super Lynx could be upgraded with ASW equipment instead."
    http://www.malaysiandefence.com/you-win-some-you-lose-some/

    BalasHapus
  24. kepengen heli ASW yach, cek kantong dolo ahh 2019 nich haha!๐Ÿค‘๐Ÿค‘๐Ÿค‘

    "LIMA 2017: Malaysian ASW helicopters depend on budget"

    https://www.shephardmedia.com/news/defence-helicopter/lima-2017-malaysian-asw-helicopters-depend-budget

    BalasHapus
  25. haiizz dtg lg panther ASW/AKS, aseli loh, pake pake pancingan haha!๐ŸŽฃ๐ŸŽฃ๐ŸŽฃ

    hadeu jd gak enak dikawasan kita balapan shopping soping 3 matra tempur haha!๐Ÿค‘๐Ÿค‘๐Ÿค‘

    upps..gak enak ama tetangga yg jalan ditempat haha!๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ

    Jom salam shopping soping tim elit 3 MATRA tempur se ASEAN: Vietnam, Myanmar, Singapur, Indonesia, Thailand dan Filipina, Xlalu shoping bersama okeh oceh ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ

    BalasHapus
    Balasan
    1. kesian om tentera delay cs..

      dan takde pesawat MPA...haha!๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      tak punya heli ASW sejati haha!๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      hadeuu klo liat ginian ada yg pengsan

      https://3.bp.blogspot.com/-BHpBdMhMEOE/Wdg6OO3iZqI/AAAAAAAA2Bc/fAKikjLAvMcjbHK7qtzxmvPkTYgzNpXWACLcBGAs/s1600/panther-helikopter-tni-al-e1507185320726.jpg

      aseli bergigi haha!⚔⚔⚔
      https://i.ytimg.com/vi/lbLFmqUOXpc/maxresdefault.jpg

      Hapus
    2. eiit ada lagi tentera delay, tak punya rudal terbang haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
      semua expired tuch, maluw omphong haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€

      kami donk baru2 smua rudalnya, koleksi terbanyak se KAWASAN haha!๐Ÿงœ‍♂️๐Ÿงœ‍♂️๐Ÿงœ‍♂️
      owh dibawah ini blom termasuk exo mm40 blok 3 yg blom dicuba, pengen rasaiin ntar nonton donk hura2 rudal kami haha!๐Ÿ’‹๐Ÿ’‹๐Ÿ’‹

      kapal2 FPB & KCR kami aja lengkap rudal haha!๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

      rudal c-802 kri layang 2010 haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
      http://3.bp.blogspot.com/-QZIqeY6R0sA/VTowcR6QDLI/AAAAAAAAGqA/INeyvWwH2-k/s1600/KRI%2BLayang%2B805%2B(01).jpg

      http://2.bp.blogspot.com/_En-sxfOkXP8/SiFLVElypKI/AAAAAAAABmo/8v0bj8HTRhc/s400/C-802+Ujicoba.jpg

      Uji Rudal C-705 dan Torpedo SUT TNI AL 2017
      rudal c-705 uhuuyy haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
      KCR 40: kri clurit & kri kujang
      https://www.youtube.com/watch?v=EFtE758xCZs

      torpedo SUT
      https://www.youtube.com/watch?v=kigWUCyd3mQ

      Latihan besar TNI AL Uji Roket RBU dan Rudal
      VS: Yakhont ๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
      korvet kelas diponegoro: exocet blok II,
      VS: C-802
      dan SUT nenggala haha!๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช

      https://www.youtube.com/watch?v=m9RO4kIzX7k

      Hapus
  26. Wow ada yang doyan barang china jg rupanya๐Ÿ˜
    To MMP&MDR
    -su35 akan & berbelit-belit
    MRCA TUDM apa kbr ? ๐Ÿ˜
    -Martadinata class ompong
    Maharejalela apa kbr ? ๐Ÿ˜ melautpun blm
    Bhkn terpaksa masuk dok lgi
    Cms, vlMica, Nsm pon blm jelas ๐Ÿ˜
    -Parchim class ompong
    Meko 100 tldm apa kbr ? ๐Ÿ˜
    -su27/ 30 basic & ompong( pdhlfullcombt)
    Su30 mkm TUDM hnya 4 je yg terbang๐Ÿ˜
    -f16 ocu & blok25+ Tni au all leh terbang
    -amramm dan aim9x dlm pesanan๐Ÿ˜
    -mig29 grounded
    -f18 dah tua kpn upgrade ?๐Ÿ˜
    -MRSS apa kbr ?๐Ÿ˜
    -MPA apa kbr ? ๐Ÿ˜

    #TNI
    -LPD ada tiap thn nambh
    -MPA ada tiap thn nambh
    -LST ada tiap thn nambh
    -tangker ada dlm pengerjaan
    -patrol ship KCR varian ada tiap thn nmbh
    -Kapal untuk bakamla ada tiap thn nambh
    @ Smua produksi dalm negri

    #kapal kecik LMS TLDM hrs buat di china
    Korang tak de malukan asik menghina aset TNI
    Tpi aset ATM sendiri lebih teruk dan lapuk ๐Ÿ˜
    Hrskah bercermin dahulu๐Ÿ˜ atau perlu pinjam cermin ๐Ÿ˜

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cermin nya yg takut lihat beruk om. Sudah beruk jelek lagi.. Makanya mrk biasanya teriak2 doang

      Hapus
  27. selain ituw om pbm,

    " The first of class LCS – PCU Maharaja Lela – is likely to be delivered to the RMN in 2019 without its major sub-system’s, its principal weapons. This was confirmed by Boustead Heavy Industries Corporation Bhd (BHIC) LCS programme Director Azhar Jumaat in an interview at DSA 2018."

    lah MOU ama LOI doank, takde kontrak rudal kok, artinya PHP lg ini haha!๐ŸŒฌ๐ŸŒฌ๐ŸŒฌ

    "MBDA was only awarded the LOI for the MICA. No word yet on which torpedoes have been chosen for the six ship class.
    "Although the launchers and other equipment had been signed by BNS (NSM in 2015), the government had not signed the contract for the missiles (NSM only) until DSA 2018."

    berhubung DSA uda lewat, faktanya
    NSM takde?
    mica takde?
    torpedo takde?

    http://www.malaysiandefence.com/broken-record/

    BalasHapus
  28. telah dikonfirmasi:

    "Run to the hills. Its now official, the RMN’s first of class LCS, the Maharaja Lela will not be able to make it to LIMA 19 next year as the ship is missing one vital piece of equipment. Infact Boustead Naval Shipyard (BNS) cannot confirm the delivery date for the ship as it is dependent on the delivery of the equipment and also the trials.

    And no the equipment is not the NSM missiles or the MBDA VL MICA SAM"

    NSM takde?
    mica takde?
    torpedo takde?

    butulkan om tentera delay, ini apa namanya kalo gak Omphong haha!๐Ÿ„๐Ÿ„๐Ÿ„

    http://www.malaysiandefence.com/run-to-the-hills/

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gak bakal mau dibaca mas berita2 kebenaran kayak gini meski dari web negaranya. Beda sama forumer Indonesia ada gak ada semua dibahas. Open minded.

      Hapus
    2. yaa maklumlah kurang pisank๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ kale haha!๐Ÿป๐Ÿป๐Ÿป

      Hapus
  29. takde kepastian kapan melaut tuw, 2020 tanpa meriam, rudal, torpedo = wah bakalan balon lagi balon lagi haha!๐Ÿ„๐Ÿ„๐Ÿ„

    BalasHapus
  30. Selamat Jalan Fulcrum, Finally?

    hiks..hikkss.. haha!๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    http://www.malaysiandefence.com/selamat-jalan/

    BalasHapus
  31. "Expired Simulator Contract"

    hiks..hikkss.. haha!๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    http://www.malaysiandefence.com/expired-simulators/

    BalasHapus
  32. Scorpions To Be Retired tanpa pengganti

    hiks..hikkss.. haha!๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    http://www.malaysiandefence.com/scorpions-to-be-retired/

    BalasHapus
  33. Laksamana-class corvette prior to removal of its missile systems due to obsolescence.

    hiks..hikkss.. haha!๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?fbclid=IwAR03nnWItFR-sQ4VHM0Ni5sAyn5bEgyARAQaQVwikFUxlO9axtrxlzwz9zw&m=1

    BalasHapus
  34. gempita takde komander sight???owh rebutan kah??haha!๐ŸŽฎ๐ŸŽฎ๐ŸŽฎ

    no shopping soping jugak, tuw baca om tentera delay..kagak nambah maenanmuh haha!๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ
    "I admit that so far there is no plan by the government to buy another batch of Gempita to meet the Army’s future "

    hiks..hikkss.. haha!๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    http://www.malaysiandefence.com/have-gun-will-travel/

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kasian ya, menipu diri sendiri, pura-pura buta..

      #bebal

      Hapus
    2. kata om tentera delay slama bertahun2 katanya kalo beli banyak dan lengkap, ternyata:

      "NO plan by the government to buy another batch of Gempita to meet the Army’s future "

      cilaka jalan ditempat om ps haha!⛄⛄⛄

      Hapus
  35. berita ini khusus buat tentera delay dkk...klo teman2 yg baek tp masalah haha!๐Ÿค๐Ÿค๐Ÿค

    "Kita BELUM mempunyai helikopter ANTI KAPAL SELAM dan berharap kerajaan dapat menyediakan bajet pembelian enam kapal anti kapal selam pada Rancangan Malaysia Ke-12 nanti,” katanya selepas majlis Pengiktirafan Kejayaan 10,000 Jam Penerbangan Helikopter Super Lynx Mk 100 di sini hari ini."

    http://portal.sinarharian.com.my/index.php/2018/10/page/222/


    "the RMN's Laksamana-class corvette prior to removal of its missile systems due to obsolescence."
    https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?fbclid=IwAR03nnWItFR-sQ4VHM0Ni5sAyn5bEgyARAQaQVwikFUxlO9axtrxlzwz9zw&m=1

    BalasHapus
  36. Ini fakta ttg TNI-AL yg miris.

    Fakta=
    Kenyataan=
    Dari sumber dipercayai=
    Indo Military Website=Janes=Asian Defense=ect.

    Dibenarkan copy/share utk pengetahuan umum.
    #####

    1)Kapal selam Chakra dan Chang Bego
    -old design,old technology,dan masih tak boleh nembak missile.

    2)PKR Sigma.
    Ompong,tiada missile,tiada torpedo kerana dibeli dgn paket senjata terpisah.

    Persenjataan terkini:
    1 x oto melara 76mm
    2 x vektor 20mm

    3)Bung Tomo
    Ompong,miring,tiada misil kerana dibeli asal tanpa misil dari Brunei.

    Persenjataan terkini:
    1 x oto melara 76mm
    2 x msi 30mm
    2 x torpedo launcher

    4)Fatahillah
    Ompong,sudah tiada misil kerana expired.Malahan didowngrade kpd radar 2D dlm program SLEP.

    Persenjataan terkini:
    1 x Bofors 120 mm gun
    1 x Bofors 40 mm
    2 x Rheinmetall Rh 202 gun
    1 x Bofors 375 mm twin barrel ASW rocket launcher
    2 x triple B515 launchers (only 2 ship)

    5)Parchim
    Ompong,ASW suit dicopot sejak awal pembelian dr Jerman.selalu rosak,tua,berkarat dan banyak tidak boleh digunakan.hanya duduk di dock.

    Persenjataan terkini:
    1 x twin 57 mm gun AK-725
    1 x twin 30 mm gun AK-230 or
    1 x Type 730 CIWS[14] (only 1 ship)
    2 x 20 mm gun Vektor G12
    2 x RBU-6000 ASW rocket launcher

    6)KCR60
    Ompong,design bermasalah,dibuang semua misil utk pasang ciws.order baru KCR60 juga ompong tanpa misil.FFBNW.

    Persenjataan terkini:
    Meriam sahaja.

    7)KCR40
    Ompong,kecil comel,tiada misil dan hanya pasang box kayu sbg efek deterjen.

    Persenjataan terkini:
    Meriam sahaja.

    #######Bonus#########

    Diponegoro class.

    -satu2 nya kelas kapal TNI-AL yg ada misil

    -Tp malangnya hanya menggunakan radar jenis fast attack craft MW 08 yg jarak maximum hanya 32km.

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/MW08

    -Makanya hanya mampu mengesan dan menembakkan misil exocet maximum ke jarak 32km.

    -1 drpd 4 Diponegoro class sudah rosak sonar kerana tabrakan dgn objek dasar laut.

    MIRIS

    BalasHapus
    Balasan
    1. http://surabaya.tribunnews.com/2018/08/28/kri-re-martadinata-331-jadi-perhatian-dunia-saat-latihan-perang-di-hawaii-begini-kecanggihannya?page=2

      Hapus
    2. Armada noop malaydogsial mau saingi TNI AL ๐Ÿ˜

      2 Frigate Maharaja Lelah berkarat di limbungan. ๐Ÿ˜
      http://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2018/10/1st-700x525.jpg

      LMS kapal ompong under spect hutang 25 tahung ke china

      4 Korvet Laksamana ompong missile xpired.

      Jadinya daftar kapal perang malaydogsial ompong

      2 Scorpene tak bisa selam bengap di di dermaga

      6 Maharaja Lelah. Tanpa senjata dan sensor berkarat di limbungan
      2 Lekiu. Kapal usang missile xpired

      Korvet lapuk (6)

      Laksamana-class corvette prior to removal of its missile systems due to obsolescence. ๐Ÿ˜‚

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?fbclid=IwAR03nnWItFR-sQ4VHM0Ni5sAyn5bEgyARAQaQVwikFUxlO9axtrxlzwz9zw&m=1

      2 Kasturi. Missile xpired
      4 Laksamana. Missile xpired
      6 Kedah sejak lahir ompong tiada missile
      4 LMS ompong under speck boleh hutang

      Malaydogsial TLDM sungguh miris๐Ÿ˜

      Kih kih kih

      Hapus
  37. Fleet TLDM bakalan jauh meninggalkan fleet TNI-AL yg bnyk kapal tua dan usang dan banyak kapal nak pensiun.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bla bla bla...fleet merajalela di limbangan...lms utangan...tak punya helly akas...scorpne tak bisa menyelam

      Hapus
    2. What? Fleet TLDM mau meninggalkan fleet TNI AL ๐Ÿ˜

      Bacalah ini dulu..

      Insiden “kehilangan” kapal ronda pihak penguatkuasa Maritim Malaysia di Sedili tempoh hari semasa cuba menahan nelayan Vietnam yg mencerobohi perairan Malaysia menimbulkan banyak tanda tanya.

      Bagaimana bila berhadapan dengan hanya nelayan Vietnam mereka boleh “hilang” ?

      Tidak mungkin mereka begitu lemah. Berita dari sumber “dalaman” yang bolih dipercayai menyatakan kebanyakan kapal serta boat ronda Malaysia begitu usang berusia lebih dari 40 tahun sehinggakan senang rosak.

      Sudahlah kapal usang selalu bermasalah, radio alat komunikasi pun senang rosak hingga tidak bolih memanggil bantuan dalam situasi kecemasan. Itu lah sebabnya mereka dilaporkan hilang.

      Bagaimana pula jika mereka berhadapan dengan Navy tentera negara asing yang bersenjata dan beralatan canggih ?

      Inilah realiti yg sudah lama di hadapi pihak keselamatan Maritim Malaysia. Berita yg sudah lama kita ketahui adalah peruntukan minyak untuk rondaan pun tidak cukup



      Berita penuhhttps://malaysiadateline.com/kelemahan-penguatkuasa-maritim-di-lautan-negara/

      Kapal lapuk beli minyak pun tak mampu beruk malaydogsial nak sembang besar ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Kih kih kih

      Hapus
  38. LMS saja dr segi design,stealth,role,suvival,endurance dll jauh lebih baik dr Parchim ompong tua yg usang.hahahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bla bla bla...fleet merajalela di limbangan...lms utangan...tak punya helly akas...scorpne tak bisa menyelam

      Hapus
    2. What Armada noop malaydogsial mau saingi TNI AL ๐Ÿ˜

      Baca dulu laa

      2 Frigate Maharaja Lelah berkarat di limbungan. ๐Ÿ˜
      http://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2018/10/1st-700x525.jpg

      LMS kapal ompong under spect hutang 25 tahung ke china

      4 Korvet Laksamana ompong missile xpired.

      Jadinya daftar kapal perang malaydogsial ompong

      2 Scorpene tak bisa selam bengap di di dermaga

      6 Maharaja Lelah. Tanpa senjata dan sensor berkarat di limbungan
      2 Lekiu. Kapal usang missile xpired

      Korvet lapuk (6)

      Laksamana-class corvette prior to removal of its missile systems due to obsolescence. ๐Ÿ˜‚

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?fbclid=IwAR03nnWItFR-sQ4VHM0Ni5sAyn5bEgyARAQaQVwikFUxlO9axtrxlzwz9zw&m=1

      2 Kasturi. Missile xpired
      4 Laksamana. Missile xpired
      6 Kedah sejak lahir ompong tiada missile
      4 LMS ompong under speck boleh hutang

      Malaydogsial TLDM sungguh miris๐Ÿ˜

      Kih kih kih

      Hapus
  39. Sila buat perbandingan TLDM dgn TNI-AL di masa depan.

    Buat tolak tambah kapal yg diorder,dibina,diupgrade dan mau pensiun ternyata TNI-AL jauhhhh ketinggalan.hahahhaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bla bla bla...fleet merajalela di limbangan...lms utangan...tak punya helly akas...scorpne tak bisa menyelam

      Hapus
    2. Onani otak saja kao lon...takde pembelian apapun kao sampek 2055..lms pun utang ke china..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    3. Bacalah ini dulu laa

      Insiden “kehilangan” kapal ronda pihak penguatkuasa Maritim Malaysia di Sedili tempoh hari semasa cuba menahan nelayan Vietnam yg mencerobohi perairan Malaysia menimbulkan banyak tanda tanya.

      Bagaimana bila berhadapan dengan hanya nelayan Vietnam mereka boleh “hilang” ?

      Tidak mungkin mereka begitu lemah. Berita dari sumber “dalaman” yang bolih dipercayai menyatakan kebanyakan kapal serta boat ronda Malaysia begitu usang berusia lebih dari 40 tahun sehinggakan senang rosak.

      Sudahlah kapal usang selalu bermasalah, radio alat komunikasi pun senang rosak hingga tidak bolih memanggil bantuan dalam situasi kecemasan. Itu lah sebabnya mereka dilaporkan hilang.

      Bagaimana pula jika mereka berhadapan dengan Navy tentera negara asing yang bersenjata dan beralatan canggih ?

      Inilah realiti yg sudah lama di hadapi pihak keselamatan Maritim Malaysia. Berita yg sudah lama kita ketahui adalah peruntukan minyak untuk rondaan pun tidak cukup

      https://malaysiadateline.com/kelemahan-penguatkuasa-maritim-di-lautan-negara/

      Kapal lapuk beli minyak pun tak mampu beruk malaydogsial nak sembang besar ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Kih kih kih

      Hapus
  40. eiit ada lagi tentera delay, tak punya rudal terbang haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€

    kapal2 FPB & KCR kami aja lengkap rudal haha!๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

    rudal c-802 kri layang 2010 haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
    http://3.bp.blogspot.com/-QZIqeY6R0sA/VTowcR6QDLI/AAAAAAAAGqA/INeyvWwH2-k/s1600/KRI%2BLayang%2B805%2B(01).jpg

    http://2.bp.blogspot.com/_En-sxfOkXP8/SiFLVElypKI/AAAAAAAABmo/8v0bj8HTRhc/s400/C-802+Ujicoba.jpg

    Uji Rudal C-705 dan Torpedo SUT TNI AL 2017
    rudal c-705 uhuuyy haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
    KCR 40: kri clurit & kri kujang
    https://www.youtube.com/watch?v=EFtE758xCZs

    torpedo SUT
    https://www.youtube.com/watch?v=kigWUCyd3mQ

    Latihan besar TNI AL Uji Roket RBU dan Rudal VS: Yakhont,
    korvet kelas diponegoro: exocet blok II,
    VS: C-802
    dan SUT nenggala haha!๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช
    https://www.youtube.com/watch?v=m9RO4kIzX7k

    BalasHapus
  41. Makin miris.

    Hilang jatah satelit sbb tk bayar sewa.

    Kapal TNI-AL yg ompong dan tua bakal tidak terkoneksi aka BUTA

    Hahahahaha

    Miris

    https://m.detik.com/inet/telecommunication/d-4062120/lalai-bayar-sewa-satelit-indonesia-didenda-rp-278-miliar

    BalasHapus
    Balasan
    1. Miris malaydogsial makin bangkrupt jual satelitnya ke indonesia ๐Ÿ˜

      Telkom Akuisisi Perusahaan Satelit Malaydogsial

      Liputan6.com, Jakarta - PT Telekomunikasi Indonesia Tbk (Telkom) melalui anak usahanya, PT Telekomunikasi Indonesia Internasional (Telin) resmi mengakuisisi TS Global Network Sdn Bhd (TSGN), perusahaan penyedia layanan komunikasi satelit Malaysia. Telin mencaplok mayoritas kepemilikan saham milik TSGN.

      Kesepakatan perjanjian jual beli saham bersyarat dilakukan oleh Direktur Utama Telin Faizal R Djoemadi, CEO TSGN Kent Ho, dan para pemegang saham TSGN, serta disaksikan oleh Direktur Wholesale & International Service Telkom Abdus Somad Arief dan Chairman TSGN Datuk Hod Parman, di Cyberjaya, Malaysia, Jumat (24/11/2017).

      https://m.liputan6.com/tekno/read/3174265/telkom-akuisisi-perusahaan-satelit-malaysia

      Poor malaydogsial ๐Ÿ˜

      Kih kih kih

      Hapus
    2. Bla bla bla...fleet merajalela di limbangan...lms utangan...tak punya helly akas...scorpne tak bisa menyelam

      Hapus
  42. Kasihan

    https://m.detik.com/inet/telecommunication/d-4062120/lalai-bayar-sewa-satelit-indonesia-didenda-rp-278-miliar

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kasihan

      Telkom Akuisisi Perusahaan Satelit Malaydogsial

      Liputan6.com, Jakarta - PT Telekomunikasi Indonesia Tbk (Telkom) melalui anak usahanya, PT Telekomunikasi Indonesia Internasional (Telin) resmi mengakuisisi TS Global Network Sdn Bhd (TSGN), perusahaan penyedia layanan komunikasi satelit Malaysia. Telin mencaplok mayoritas kepemilikan saham milik TSGN.

      Kesepakatan perjanjian jual beli saham bersyarat dilakukan oleh Direktur Utama Telin Faizal R Djoemadi, CEO TSGN Kent Ho, dan para pemegang saham TSGN, serta disaksikan oleh Direktur Wholesale & International Service Telkom Abdus Somad Arief dan Chairman TSGN Datuk Hod Parman, di Cyberjaya, Malaysia, Jumat (24/11/2017).

      https://m.liputan6.com/tekno/read/3174265/telkom-akuisisi-perusahaan-satelit-malaysia

      Poor malaydogsial ๐Ÿ˜

      Kih kih kih

      Hapus
  43. Jika semua kapal ompong tiada rudal,radar dan satelit gimana mau perang?

    Miris

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahahahhahaa... beruk malons turunan bangla satu ini buta kali yak..?? tengok tuh askar pondan bersarongmu kemarin lari tercirit2 lawan askar singapura, lawan nelayan china dan vietnam telor langsung hilang...kahkahkah.. itu menandakan kalau aset militer kalian benar2 teruk.. betul cakap mat sabu kemarin kalau militer malon terlemah di ASEAN karena aset banyak yg ompong dan bengap tak boleh jalan.. kahkahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU YAHUDI INGGRIS..

      Hapus
    2. Bandingkan treatment Indonesia dan negara anda.. 100 fisherman dikawal 2 kapal maritim China dan anda hanya bisa condemn ? Itu yg anda sebut The Brave character ? Ini kejadian sebelum deal pembelian LMS.. bagaimana skrg setelah deal dan negara anda mengambil kredit pinjaman untuk pembelian LMS ini.. anda tidak takut tersandera secara politik dan daya deterent thd China ?

      Hapus
    3. https://www.straitstimes.com/asia/se-asia/chinese-fishing-boats-did-enter-malaysian-waters

      Hapus
    4. Satelit dijual ke indonesia bagaimana malaydogsial mau saingi indonesia ๐Ÿ˜

      Telkom Akuisisi Perusahaan Satelit Malaydogsial

      Liputan6.com, Jakarta - PT Telekomunikasi Indonesia Tbk (Telkom) melalui anak usahanya, PT Telekomunikasi Indonesia Internasional (Telin) resmi mengakuisisi TS Global Network Sdn Bhd (TSGN), perusahaan penyedia layanan komunikasi satelit Malaysia. Telin mencaplok mayoritas kepemilikan saham milik TSGN.

      Kesepakatan perjanjian jual beli saham bersyarat dilakukan oleh Direktur Utama Telin Faizal R Djoemadi, CEO TSGN Kent Ho, dan para pemegang saham TSGN, serta disaksikan oleh Direktur Wholesale & International Service Telkom Abdus Somad Arief dan Chairman TSGN Datuk Hod Parman, di Cyberjaya, Malaysia, Jumat (24/11/2017).

      https://m.liputan6.com/tekno/read/3174265/telkom-akuisisi-perusahaan-satelit-malaysia

      Poor malaydogsial ๐Ÿ˜

      Kih kih kih

      Hapus
  44. tunjukin donk
    brp kali,
    berapa banyak,
    berapa tahun sekali nyobain rudalmuh ato jangan2 uda pada OMPHONG cem helicak haha!๐Ÿš๐Ÿš๐Ÿš

    BalasHapus
  45. 6 VS tua nk pensiun begitu juga 14 Parchim tua.

    =20 kapal.

    Namun masih tiada order/pembinaan kapal baru.

    TNI AL bakal hilang bnyk kapal.

    Makin jauh tertinggal nih

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahhahahahaa.. kasihan sekali beruk malons turunan bangla satu ini.. saking stres dan panas hati fakta yg sesungguhnya pun diingkari.. padahal banyak aset yg ompong dan bengap didock.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Ini salah satunya.. kahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU BUCKINGHAM..

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?m=1

      Hapus
    2. Bla bla bla...fleet merajalela di limbangan...lms utangan...tak punya helly akas...scorpne tak bisa menyelam

      Hapus
  46. Submarine (2) [boleh luncur misil okayyy]

    2 Scorpene

    Frigate (8) [lengkap dgn misil okayy]

    6 Maharaja Lela.
    2 Lekiu.

    Korvet (6) [lengkap dgn misil okayy]

    2 Kasturi.
    4 Laksamana.

    OPV (10) [boleh diupgrade korvet dgn pantas okayy]

    6 Kedah
    4 LMS

    dan kapal2 lain.

    Sementara indon nk besarakan 6 Van Speijk tua dan 14 Parchim tua yg bnyk rosak dan tak boleh belayar dan berkarat di dock.wow total 20 kapal besar tu namun masih tiada pengganti lg diorder/dibina.๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahhahahahaa.. kasihan sekali beruk malons turunan bangla satu ini.. saking stres dan panas hati fakta yg sesungguhnya pun diingkari.. padahal banyak aset yg ompong dan bengap didock.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Ini salah satunya.. kahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU BUCKINGHAM..

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?m=1

      Hapus
  47. Panther ompong

    https://www.indomiliter.com/besok-10-helikopter-as565-mbe-panther-lengkapi-kekuatan-udara-tni-al/

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahhahahahaa.. kasihan sekali beruk malons turunan bangla satu ini.. saking stres dan panas hati fakta yg sesungguhnya pun diingkari.. padahal banyak aset yg ompong dan bengap didock.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Ini salah satunya.. kahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU BUCKINGHAM..

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?m=1

      Hapus
    2. ternyata super lynx malaydogsial ompong tak punya peralatan ASW ๐Ÿ˜‚


      "I have been told that apart from buying new build ASW helicopters, RMN Super Lynx could be upgraded with ASW equipment instead."
      http://www.malaysiandefence.com/you-win-some-you-lose-some/

      Malaydogsial fix ompong ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
  48. tahniah atas succes malaysia...keberhasilan kerajaan dalam braiwash rakyat mat rempit menjadikan generasi halusinasi,habuk pon tarak....blog,page defense malaysie pon sekarang depresi,dan down mental tengok reality.bahkan hajatan lima pon mereka dah tak percaya.....kerena pasti pon habuk pon tarak....spirit songlap is the best sekarang membuat defense malaysia lawak antar bangsa

    BalasHapus
  49. Semua heli ompong juga.

    Ada sumber dan link okayy.

    Fakta.

    Hanya 4 drpd 8 apache ada radar.yg lain ompong.malah tiada misil.hahahaha

    https://www.indomiliter.com/seluruh-ah-64e-apache-tni-ad-telah-diterima-hanya-empat-helikopter-dipasangi-radar-anapg-78/


    Hanya 2 drpd 12 fennec ada flir dan mjssion computer.yg lain ompong.kakakakaka.

    https://www.indomiliter.com/tampilan-mirip-inilah-perbedaan-antara-helikopter-as550-dan-as555-puspenerbad-tni-ad/comment-page-1/

    Dan sekarang hanya 1 drpd 11 panther lemgkap dgn asw warfare.yg lain ompong.hanya jd heli angkut
    Hahahahaha

    https://www.indomiliter.com/besok-10-helikopter-as565-mbe-panther-lengkapi-kekuatan-udara-tni-al/

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahahahhahaa.. kasihan sekali beruk malons satu ini.. otak sudah stres sampai tidak bisa memahami kalimat dan mengingkari fakta yg ada.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Pasti sakit sekali ye.. melihat jiran2 selalu shooopiing.. shoooipiiing.. dibanding negaramu yg miskin kedana.. mengharap raffale dan tipon yg datang TEJAS, mengharap apache cem Indonesia yg datang Little bird, m3ngharap Gowind tpi masih bengap di dock sampai karatan karena SDM LOW IQ.. kahkahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU YAHUDI INGGRIS.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜๐Ÿ˜
      Pantes kok kemaren lawan singapura lari tercirit2 tuh askar pondan bersarong, lawan nelayan china dan vietnam telor dua langsung hilang.. kahkahkahkah..

      SALAM BERUK MALONS STRES... bwahahahahahaha..

      Hapus
  50. Hanya 4 drpd 8 apache ada radar.yg lain ompong.malah tiada misil.hahahaha

    https://www.indomiliter.com/seluruh-ah-64e-apache-tni-ad-telah-diterima-hanya-empat-helikopter-dipasangi-radar-anapg-78/


    Hanya 2 drpd 12 fennec ada flir dan mjssion computer.yg lain ompong.kakakakaka.

    https://www.indomiliter.com/tampilan-mirip-inilah-perbedaan-antara-helikopter-as550-dan-as555-puspenerbad-tni-ad/comment-page-1/

    Dan sekarang hanya 1 drpd 11 panther lemgkap dgn asw warfare.yg lain ompong.hanya jd heli angkut
    Hahahahaha

    https://www.indomiliter.com/besok-10-helikopter-as565-mbe-panther-lengkapi-kekuatan-udara-tni-al/

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahahahhahaa.. kasihan sekali beruk malons satu ini.. otak sudah stres sampai tidak bisa memahami kalimat dan mengingkari fakta yg ada.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Pasti sakit sekali ye.. melihat jiran2 selalu shooopiing.. shoooipiiing.. dibanding negaramu yg miskin kedana.. mengharap raffale dan tipon yg datang TEJAS, mengharap apache cem Indonesia yg datang Little bird, m3ngharap Gowind tpi masih bengap di dock sampai karatan karena SDM LOW IQ.. kahkahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU YAHUDI INGGRIS.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜๐Ÿ˜
      Pantes kok kemaren lawan singapura lari tercirit2 tuh askar pondan bersarong, lawan nelayan china dan vietnam telor dua langsung hilang.. kahkahkahkah..

      SALAM BERUK MALONS STRES... bwahahahahahaha..

      Hapus
  51. eiit ada lagi tentera delay, tak punya rudal terbang haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
    semua expired tuch, maluw omphong haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€

    kami donk baru2 smua rudalnya, koleksi terbanyak se KAWASAN haha!๐Ÿงœ‍♂️๐Ÿงœ‍♂️๐Ÿงœ‍♂️
    owh dibawah ini blom termasuk exo mm40 blok 3 yg blom dicuba, pengen rasaiin ntar nonton donk hura2 rudal kami haha!๐Ÿ’‹๐Ÿ’‹๐Ÿ’‹

    kapal2 FPB & KCR kami aja lengkap rudal haha!๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

    rudal c-802 kri layang 2010 haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
    http://3.bp.blogspot.com/-QZIqeY6R0sA/VTowcR6QDLI/AAAAAAAAGqA/INeyvWwH2-k/s1600/KRI%2BLayang%2B805%2B(01).jpg

    http://2.bp.blogspot.com/_En-sxfOkXP8/SiFLVElypKI/AAAAAAAABmo/8v0bj8HTRhc/s400/C-802+Ujicoba.jpg

    Uji Rudal C-705 dan Torpedo SUT TNI AL 2017
    rudal c-705 uhuuyy haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
    KCR 40: kri clurit & kri kujang
    https://www.youtube.com/watch?v=EFtE758xCZs

    torpedo SUT
    https://www.youtube.com/watch?v=kigWUCyd3mQ

    Latihan besar TNI AL Uji Roket RBU dan Rudal
    VS: Yakhont ๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
    korvet kelas diponegoro: exocet blok II,
    VS: C-802
    dan SUT nenggala haha!๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช
    https://www.youtube.com/watch?v=m9RO4kIzX7k

    BalasHapus
  52. Tank ompong,
    Jet ompong,
    Kapal ompong,
    Satelit takde,
    Aset bnyk tua dan usang,
    TNI personel pengecut.kabur.tewas dgn opm.ops sinar kudus memalukan.dll

    Makin miris.

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahahahhahaa.. kasihan sekali beruk malons satu ini.. otak sudah stres sampai tidak bisa memahami kalimat dan mengingkari fakta yg ada.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Pasti sakit sekali ye.. melihat jiran2 selalu shooopiing.. shoooipiiing.. dibanding negaramu yg miskin kedana.. mengharap raffale dan tipon yg datang TEJAS, mengharap apache cem Indonesia yg datang Little bird, m3ngharap Gowind tpi masih bengap di dock sampai karatan karena SDM LOW IQ.. kahkahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU YAHUDI INGGRIS.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜๐Ÿ˜
      Pantes kok kemaren lawan singapura lari tercirit2 tuh askar pondan bersarong, lawan nelayan china dan vietnam telor dua langsung hilang.. kahkahkahkah..

      SALAM BERUK MALONS STRES... bwahahahahahaha..

      Hapus
    2. Berbeda dengan malaydogsial miskin ๐Ÿ˜ Project
      MRCA Cancel
      LCA Cancel
      MPA cancel
      Little bird tak jelas
      Tank sampah kw 3 poland
      Satelit di jual ke indonesia
      Tentara laut macam armada abad 18 penuh kapal tanpa missile ๐Ÿ˜

      Lebih miris lagi kata Mat Sabu: Only 4 Out of 28 Fighter Jets At RMAF Can Fly Due to Poor Maintenance ๐Ÿ˜
      https://www.worldofbuzz.com/mat-sabu-only-4-out-of-28-fighter-jets-at-rmaf-can-fly-due-to-poor-maintenance/

      Malaysial menggunakan pesa­wat-pesawat yang ketinggalan zaman. ๐Ÿ˜‚
      http://m.utusan.com.my/berita/nasional/negara-kurang-dana-1.758913

      Poor malaydogsial

      Kih kih kih

      Hapus
  53. Lalalalalalala

    Hanya 4 drpd 8 apache ada radar.yg lain ompong.malah tiada misil.hahahaha

    https://www.indomiliter.com/seluruh-ah-64e-apache-tni-ad-telah-diterima-hanya-empat-helikopter-dipasangi-radar-anapg-78/


    Hanya 2 drpd 12 fennec ada flir dan mjssion computer.yg lain ompong.kakakakaka.

    https://www.indomiliter.com/tampilan-mirip-inilah-perbedaan-antara-helikopter-as550-dan-as555-puspenerbad-tni-ad/comment-page-1/

    Dan sekarang hanya 1 drpd 11 panther lemgkap dgn asw warfare.yg lain ompong.hanya jd heli angkut
    Hahahahaha

    https://www.indomiliter.com/besok-10-helikopter-as565-mbe-panther-lengkapi-kekuatan-udara-tni-al/

    BalasHapus
    Balasan
    1. Indonesian Attack heli always complite with missile and sofiscated radar ๐Ÿ™†๐Ÿ™†

      https://www.dsca.mil/major-arms-sales/indonesia-ah-64d-apache-block-iii-longbow-attack-helicopters

      Poor malaydogsial ๐Ÿ˜ bisa beli tak? 6 bijik heli kecik murahan pun tak datang2 kalah dengan philipina yang punya puluhan little bird ๐Ÿ˜



      Kih kih kih

      Hapus
    2. Bla bla bla...fleet merajalela di limbangan...lms utangan...tak punya helly akas...scorpne tak bisa menyelam

      Hapus
    3. Banyak cakap kao lon...uang gakda ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  54. rudal2 kami pon baru baruwww dan pada ngaceng semua haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
    ituw linknya banyak haha!๐Ÿค–๐Ÿค–๐Ÿค–

    dan meluncur terus...mana rudalmuh om tentera delay, uda pada letoy yak haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
    kapan terakhir rudalmuh anti kapalmuh terbang, ada 10 taon kah???? haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€

    BalasHapus
  55. Satelit ooooo satelit

    Mana kamu

    Tanya indon

    BalasHapus
    Balasan
    1. Telkom Akuisisi Perusahaan Satelit Malaydogsial

      Liputan6.com, Jakarta - PT Telekomunikasi Indonesia Tbk (Telkom) melalui anak usahanya, PT Telekomunikasi Indonesia Internasional (Telin) resmi mengakuisisi TS Global Network Sdn Bhd (TSGN), perusahaan penyedia layanan komunikasi satelit Malaysia. Telin mencaplok mayoritas kepemilikan saham milik TSGN.

      Kesepakatan perjanjian jual beli saham bersyarat dilakukan oleh Direktur Utama Telin Faizal R Djoemadi, CEO TSGN Kent Ho, dan para pemegang saham TSGN, serta disaksikan oleh Direktur Wholesale & International Service Telkom Abdus Somad Arief dan Chairman TSGN Datuk Hod Parman, di Cyberjaya, Malaysia, Jumat (24/11/2017).

      https://m.liputan6.com/tekno/read/3174265/telkom-akuisisi-perusahaan-satelit-malaysia

      Poor malaydogsial ๐Ÿ˜

      Kih kih kih

      Hapus
    2. Utang o utang...lms utang ke china...takde kepakaran...malon bloon

      Hapus
  56. Rudal oooo rudal

    Mana kamu

    Tanya indon

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahahahhahaa.. kasihan sekali beruk malons satu ini.. otak sudah stres sampai tidak bisa memahami kalimat dan mengingkari fakta yg ada.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Pasti sakit sekali ye.. melihat jiran2 selalu shooopiing.. shoooipiiing.. dibanding negaramu yg miskin kedana.. mengharap raffale dan tipon yg datang TEJAS, mengharap apache cem Indonesia yg datang Little bird, m3ngharap Gowind tpi masih bengap di dock sampai karatan karena SDM LOW IQ.. kahkahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU YAHUDI INGGRIS.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      SALAM BERUK MALONS STRES... bwahahahahahaha..

      Hapus
    2. Utang o utang...lms utang ke china...takde kepakaran...malon bloon

      Hapus
  57. Radar oooo radar

    Mana kamu

    Tanya indon

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahahahhahaa.. kasihan sekali beruk malons satu ini.. otak sudah stres sampai tidak bisa memahami kalimat dan mengingkari fakta yg ada.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Pasti sakit sekali ye.. melihat jiran2 selalu shooopiing.. shoooipiiing.. dibanding negaramu yg miskin kedana.. mengharap raffale dan tipon yg datang TEJAS, mengharap apache cem Indonesia yg datang Little bird, m3ngharap Gowind tpi masih bengap di dock sampai karatan karena SDM LOW IQ.. kahkahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU YAHUDI INGGRIS.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      SALAM BERUK MALONS STRES... bwahahahahahaha..

      Hapus
    2. Utang o utang...lms utang ke china...takde kepakaran...malon bloon

      Hapus
  58. Tank ompong,
    Jet ompong,
    Kapal ompong,
    Satelit takde,
    Aset bnyk tua dan usang,
    TNI personel pengecut.kabur.tewas dgn opm.ops sinar kudus memalukan.dll

    Makin miris.

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahhahahahaa.. kasihan sekali beruk malons turunan bangla satu ini.. saking stres dan panas hati fakta yg sesungguhnya pun diingkari.. padahal banyak aset yg ompong dan bengap didock.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Ini salah satunya.. kahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU BUCKINGHAM..

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?m=1

      Hapus
    2. Utang o utang...lms utang ke china...takde kepakaran...malon bloon

      Hapus
  59. arhanud tni ad:
    mao propad,
    starstreak,
    rbs
    sampe mistral atlas...punya donk haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€

    apalagi merad NASAMS uhuuyy siap hajar pesawat2 bandel apalagi yg tinggal 4 bijik ituw haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
    apalagi piring terbaang sikaatt haha!๐Ÿ›ธ๐Ÿ›ธ๐Ÿ›ธ

    http://defense-studies.blogspot.com/2018/09/melihat-prajurit-arhanud-latihan.html

    BalasHapus
  60. Alhamdulillah TLDM makin kuat dan jauh meninggalkan TNI -AL

    Bye bye.

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahhahahahaa.. kasihan sekali beruk malons turunan bangla satu ini.. saking stres dan panas hati fakta yg sesungguhnya pun diingkari.. padahal banyak aset yg ompong dan bengap didock.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Ini salah satunya.. kahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU BUCKINGHAM..

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?m=1

      Hapus
    2. apache singapura terbang pon tldm larik tercirit birit....sembang kencang ha ha

      Hapus
    3. Beruk Malon yg ini suka mengkhayal kebanyakan konsumsi dadah wkwkwk

      Hapus
  61. Next bad news.

    KFX.

    Kita tunggu aja.

    16 biji saja or bakal cancel.


    Hahahahahaaj

    BalasHapus
    Balasan
    1. BREAKING NEWS

      MAT SABU DEDAHKAN BERITA PERTAHANAN MALON PALING RENDAH DI ASEAN wkwkwk

      Hapus
    2. Utang o utang...lms utang ke china...takde kepakaran...malon bloon

      Hapus
  62. Makin teruk militer indon dihina di page malaysia.

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahhahahahaa.. kasihan sekali beruk malons turunan bangla satu ini.. saking stres dan panas hati fakta yg sesungguhnya pun diingkari.. padahal banyak aset yg ompong dan bengap didock.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Ini salah satunya.. kahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU BUCKINGHAM..

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?m=1

      Hapus
    2. Makin teruk ATM di dunia akhirat setelah mat sabu dedahkan ATM paling lemah di ASEAN wkwkwk

      Hapus
  63. Akhir sekali.

    Salam ompong

    Salam kfx.......................

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahhahahahaa.. kasihan sekali beruk malons turunan bangla satu ini.. saking stres dan panas hati fakta yg sesungguhnya pun diingkari.. padahal banyak aset yg ompong dan bengap didock.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Ini salah satunya.. kahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU BUCKINGHAM..

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?m=1

      Hapus
    2. Perdana Menteri, Tun Dr. Ma­hathir Mohamad me­nga­kui bahawa kerajaan meng­alami masalah kekurangan dana kerana ia dibebani dengan hutang negara melebihi RM1 tri­lion yang ditinggalkan oleh ke­rajaan terdahulu.

      Katanya, sebahagian besar da­ripada wang kerajaan akan digunakan untuk membayar hutang.

      Inilah keutamaan kita kini, ia­itu untuk menyelesaikan ma­salah hutang ini,” katanya dengan menambah kegagalan berbuat demikian boleh membawa kepada risiko negara menjadi bankrap.
      Kita masih boleh bertahan wa­laupun menggunakan pesa­wat-pesawat yang ketinggalan zaman.

      http://m.utusan.com.my/berita/nasional/negara-kurang-dana-1.758913

      Kasihan disaat jirannya asik shoping malaydogsial guna pesawat usang yang kurang sparepart ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Poor malaydogsial

      Kih kih kih

      Hapus
    3. Beruk Malon iri hati wkwkwk

      Hapus
  64. seperti cakap mahatir....melayu itu pemalas,tak mau fikir cuma ingin kerja ringan dapat duit....jadi tak hairan otak melayu tu bebal tahap gaban.....logic jer kenapa defense malaysia lawak antara bangsa...budget kecik ciput bagi 5....tapi rakyat tak pernah move on tengok reality sebenar...masih kukuh mainset malaysia big..malaysia boleh...budget maintainance scorpion jer tak de....masih mimpi ini itu

    BalasHapus
  65. berita 24 Juli 2017, uuhuyy kok beda ama kata menhan tetangga kesayangan, katanya 4 bijik lho dan ituw 2018 haha!๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ

    "UEC has Signed Contracts for the Repair of Engines Su-30MKM of the RMAF "

    http://defense-studies.blogspot.com/2017/07/uec-has-signed-contracts-for-repair-of.html

    4 pisank, eh bijik riil kah?haha!๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

    "Mat Sabu: Only four out of RMAF's 28 Russian fighter jets can fly"

    https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/07/31/mat-sabu-only-four-out-of-rmaf-28-russian-fighter-jets-can-fly/

    BalasHapus
  66. jadi wajar pulak singapura lawakkan malaysia....kena kejar boat singapura pon dah terkentut....apache singapura terbang pon terberak kat celana....itu still tak move on...sembang kencang..dalam dunia psychology itu namanya denial.....kalau merasa lemah lawan musuh..kita pulak harus cakap besar untuk menutupi

    BalasHapus
  67. Gwe bles 1 contoh bagaimana bebal nya otak mreka (malon)

    #1 drpd 4 Diponegoro class sudah rosak sonar kerana tabrakan dgn objek dasar laut.


    https://www.google.com/amp/s/www.indomiliter.com/kri-frans-kaisiepo-368-tuntaskan-perbaikan-sonar-kini-kingklip-hull-mounted-sonar-kian-powerfull/amp/

    BalasHapus
  68. Panther Ompong Indon boleh buat ini tak?

    Tentulah tidak.

    Warning.Graphic Content.Tonton jika berani.heheheheh


    https://youtu.be/kRQXbSC0IJo

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahahahhahaa.. kasihan sekali beruk malons satu ini.. otak sudah stres sampai tidak bisa memahami kalimat dan mengingkari fakta yg ada.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Pasti sakit sekali ye.. melihat jiran2 selalu shooopiing.. shoooipiiing.. dibanding negaramu yg miskin kedana.. mengharap raffale dan tipon yg datang TEJAS, mengharap apache cem Indonesia yg datang Little bird, m3ngharap Gowind tpi masih bengap di dock sampai karatan karena SDM LOW IQ.. kahkahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU YAHUDI INGGRIS.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      SALAM BERUK MALONS STRES... bwahahahahahaha..

      Hapus
    2. ternyata super lynx malaydogsial ompong tak punya peralatan ASW ๐Ÿ˜‚


      "I have been told that apart from buying new build ASW helicopters, RMN Super Lynx could be upgraded with ASW equipment instead."
      http://www.malaysiandefence.com/you-win-some-you-lose-some/

      Malaydogsial fix ompong ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
  69. Panther Ompong Indon boleh buat ini tak?

    Tentulah tidak.

    Warning.Graphic Content.Tonton jika berani.heheheheh


    https://youtu.be/kRQXbSC0IJo

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahahahhahaa.. kasihan sekali beruk malons satu ini.. otak sudah stres sampai tidak bisa memahami kalimat dan mengingkari fakta yg ada.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Pasti sakit sekali ye.. melihat jiran2 selalu shooopiing.. shoooipiiing.. dibanding negaramu yg miskin kedana.. mengharap raffale dan tipon yg datang TEJAS, mengharap apache cem Indonesia yg datang Little bird, m3ngharap Gowind tpi masih bengap di dock sampai karatan karena SDM LOW IQ.. kahkahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU YAHUDI INGGRIS.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      SALAM BERUK MALONS STRES... bwahahahahahaha..

      Hapus
    2. ternyata super lynx malaydogsial ompong tak punya peralatan ASW ๐Ÿ˜‚


      "I have been told that apart from buying new build ASW helicopters, RMN Super Lynx could be upgraded with ASW equipment instead."
      http://www.malaysiandefence.com/you-win-some-you-lose-some/

      Malaydogsial fix ompong ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
  70. Panther Ompong Indon boleh buat ini tak?

    Tentulah tidak.

    Warning.Graphic Content.Tonton jika berani.heheheheh


    https://youtu.be/kRQXbSC0IJo

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahahahhahaa.. kasihan sekali beruk malons satu ini.. otak sudah stres sampai tidak bisa memahami kalimat dan mengingkari fakta yg ada.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Pasti sakit sekali ye.. melihat jiran2 selalu shooopiing.. shoooipiiing.. dibanding negaramu yg miskin kedana.. mengharap raffale dan tipon yg datang TEJAS, mengharap apache cem Indonesia yg datang Little bird, m3ngharap Gowind tpi masih bengap di dock sampai karatan karena SDM LOW IQ.. kahkahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU YAHUDI INGGRIS.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      SALAM BERUK MALONS STRES... bwahahahahahaha..

      Hapus
    2. ternyata super lynx malaydogsial ompong tak punya peralatan ASW ๐Ÿ˜‚


      "I have been told that apart from buying new build ASW helicopters, RMN Super Lynx could be upgraded with ASW equipment instead."
      http://www.malaysiandefence.com/you-win-some-you-lose-some/

      Malaydogsial fix ompong ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
    3. Ada yg panas lihat indonesia ada heli ASW wkwkwk

      Hapus
  71. Panther Ompong Indon boleh buat ini tak?

    Tentulah tidak.

    Warning.Graphic Content.Tonton jika berani.heheheheh


    https://youtu.be/kRQXbSC0IJo

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahahahhahaa.. kasihan sekali beruk malons satu ini.. otak sudah stres sampai tidak bisa memahami kalimat dan mengingkari fakta yg ada.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Pasti sakit sekali ye.. melihat jiran2 selalu shooopiing.. shoooipiiing.. dibanding negaramu yg miskin kedana.. mengharap raffale dan tipon yg datang TEJAS, mengharap apache cem Indonesia yg datang Little bird, m3ngharap Gowind tpi masih bengap di dock sampai karatan karena SDM LOW IQ.. kahkahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU YAHUDI INGGRIS.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      SALAM BERUK MALONS STRES... bwahahahahahaha..

      Hapus
    2. Kasihan ternyata malaydogsial belum punya heli ASW ๐Ÿ˜

      Kita belum mempunyai helikopter anti kapal selam dan berharap kerajaan dapat menyediakan bajet pembelian enam kapal anti kapal selam pada Rancangan Malaysia Ke-12 nanti,” katanya selepas majlis Pengiktirafan Kejayaan 10,000 Jam Penerbangan Helikopter Super Lynx Mk 100 di sini hari ini."

      http://defense-studies.blogspot.com/2018/10/tldm-perlu-helikopter-canggih-jaga.html

      Poor malaydogsial ๐Ÿ˜

      Kih kih kih

      Hapus
    3. Wkwkwk...ada yg iri hati indonesia ada heli ASW sementara heli lynx malon ompong tiada alatan ASW wkwkwk

      Hapus

  72. https://youtu.be/kRQXbSC0IJo

    BalasHapus
    Balasan
    1. Stupid malaydogsial burn own navy ship ๐Ÿ˜

      https://m.youtube.com/watch?v=w6CAASvtVd8

      Hapus
    2. Wkwkwk...terbaik pembasmi beruk Malon wkwkwk

      Hapus
  73. Salam ompong.


    Kakakakakakakakaak

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahahahhahaa.. kasihan sekali beruk malons satu ini.. otak sudah stres sampai tidak bisa memahami kalimat dan mengingkari fakta yg ada.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Pasti sakit sekali ye.. melihat jiran2 selalu shooopiing.. shoooipiiing.. dibanding negaramu yg miskin kedana.. mengharap raffale dan tipon yg datang TEJAS, mengharap apache cem Indonesia yg datang Little bird, m3ngharap Gowind tpi masih bengap di dock sampai karatan karena SDM LOW IQ.. kahkahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU YAHUDI INGGRIS.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      SALAM BERUK MALONS STRES... bwahahahahahaha..

      Hapus
    2. ternyata super lynx malaydogsial ompong tak punya peralatan ASW ๐Ÿ˜‚


      "I have been told that apart from buying new build ASW helicopters, RMN Super Lynx could be upgraded with ASW equipment instead."
      http://www.malaysiandefence.com/you-win-some-you-lose-some/

      Malaydogsial fix ompong ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
    3. Tak terima kenyataan aset ATM banyak ompong dan lapok ya lon wkwkwk...super lynx ompong tiada alatan ASW,Kedah class ompong tiada missile,merajalela ompong tiada sensor dan missile,Su30 MKM tak boleh terbang kerana tiada sparepart wkwkwk

      Hapus
  74. Bwahahahhahahaaa.. ada satu beruk malon turunan bangla stres.. kasihan sekali tuh gagal menerima keadaan kalau militer malon terlemah di ASEAN karena banyak kapal lapok dan ompong, pesawat bnyak yg digrounded dan bengap di hanggar.. kahkahkahkah..

    Sedangkan nak beli weapon baru tak ade wang habis di songlap Najib dan Rosmah.. xixixi.. jadi harus ngemis LOAN 30 tahun kepada china untuk membeli kapal ompong dan lapok.. kahkahkah..

    Bahagia sekaliiiii ada satu beruk malons stres.. bwahahahaahaa... UGLY MALONS.. BABU BUCKINGHAM.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wkwkwk...Betul bro,beruk yg satu tak bisa menerima kenyataan negaranya terpuruk bro

      Hapus
  75. jadi memang mudah tipu malaysia...kerena mereka lemah terus buat hoax..curik balak kayu cakap di culik...cakap pernah bunuh kopassus dengan bukti pisau katanya....padahal waktu itu yg ada rpkad...,,cakap punya simpanan emas,dan senjata laser plasma tersimpan kat gunung ledang...cakap shahpaskal.....sejak lahir malaysia memang diajarkan denial dan menipu...sejarah mereka pon semua penuh tipu dan palsu..cakap merdeka tapi suruh tunjuk surat proklamasi mana?kah kah kah

    BalasHapus
  76. macam mana tak gila gaban?jiran semua bershoping f35,su35,kapal......malaysie still bermimpi tejas dan f17....dan yakin itupun duit tak de....tengok budget defense tu.....minus....beli dari mana tejas?wajakakaka

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betul om,banyak beruk Malon tidak terima kenyataan ATMnya kini terpurok wkwkwk

      Hapus
  77. eiit ada lagi tentera delay, tak punya rudal terbang haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
    Omphong nich yeee haha!๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

    kapal2 FPB & KCR kami aja lengkap rudal haha!๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

    rudal c-802 kri layang 2010 haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
    http://3.bp.blogspot.com/-QZIqeY6R0sA/VTowcR6QDLI/AAAAAAAAGqA/INeyvWwH2-k/s1600/KRI%2BLayang%2B805%2B(01).jpg

    http://2.bp.blogspot.com/_En-sxfOkXP8/SiFLVElypKI/AAAAAAAABmo/8v0bj8HTRhc/s400/C-802+Ujicoba.jpg

    Uji Rudal C-705 dan Torpedo SUT TNI AL 2017
    rudal c-705 uhuuyy haha!๐Ÿš€๐Ÿš€๐Ÿš€
    KCR 40: kri clurit & kri kujang

    video kompilasi rudal2 kami horeee
    https://www.youtube.com/watch?v=EFtE758xCZs

    torpedo SUT
    https://www.youtube.com/watch?v=kigWUCyd3mQ

    Latihan besar TNI AL Uji Roket RBU dan Rudal VS: Yakhont,
    korvet kelas diponegoro: exocet blok II,
    VS: C-802
    dan SUT nenggala haha!๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช
    https://www.youtube.com/watch?v=m9RO4kIzX7k

    BalasHapus
  78. Kapal Lms boleh menyelam kah??

    BalasHapus
  79. malaysia dalam masalah besar tak terbantahkan....kd maharajalela.....hull mulai karat....mast diturunkan itu sah ada kekangan budget teruk......maharaja lela sudah sangat lama dibuat sampai sekarang tak masuk air....betapa lawaknya malaysia....patut maaysia pindah planet namex jer...buat malu

    BalasHapus
  80. Malaysia mana ada power ttp aja mereka lemah di kawasan

    BalasHapus
  81. Lms utangan aja...gakda duit buat brli yang lain ya lon..kalah sama laos lon...terburuk dikawasan

    BalasHapus
  82. Hahaha...wkwkwk..
    Kah kah kah...beruk UNKNOWN koar2 ATM paling haibat di rantau,LMS akan datang,6 biji merajalela class akan datang,penambahan 2 scorpene,Kedah class dan laksamana tak kan ompong,tapi datang cakap MAT SABU menteri pertahanan malon hantar cakap bila PERTAHANAN MALON PALING RENDAH DI DI ASEAN dan Mahathir jg hantar cakap bila MALON SEKARANG INI LAGI CRISIS EKONOMI SEHINGGA ATM TERPUROK...SO,siapa pula yg nak percaya pada cakap BERUK UNKNOWN yg besar mulot dan suka mengkhayal nih wkwkwk

    BalasHapus
  83. LMS Kapal plastik LMS ompong ๐Ÿ˜‚ under speck kecepatan saja kalah dengan KCR.. boleh hutang soft loan selama 25 tahun dari china.

    Malaydogsial sembang besar nak saingi TNI AL ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    BalasHapus