25 Januari 2019

Greece Shows Interest in Buying RAN FFGs

25 Januari 2019


HMAS Newcastle (photo : RIMPAC)

Athens has sent an expression of interest to Defence to buy the RAN’s two remaining Adelaide-class FFG frigates, HMA Ships Melbourne and Newcastle, ADM can confirm.
Greek Minister for Defence Evangelos Apostolakis referenced the move during a press conference attended by local media in late December.

Minister Apostolakis said the Adelaide-class, a modified version of the US Oliver Hazard Perry class, is one of three options under consideration as an interim capability for the Hellenic Navy. Other possibilities include American LCS frigates or the French La Fayette class.

“Defence has received expressions of interest from the Hellenic Navy, as well as other countries in relation to the Adelaide class frigates,” a Defence spokesperson said to ADM.

Greece is currently looking to expand its naval presence in the eastern Mediterranean as tensions with Turkey grow over regional natural gas exploration. Cyprus has granted drilling rights to a number of foreign companies, with ExxonMobil expected to shortly begin drilling in Cyprus’ Exclusive Economic Zone – a move Turkey has warned against.

Ankara has previously used warships to prevent Italian company ENI from drilling at a site not far from Exxon’s license.

A report by Ptsisi Magazine indicates that Greece also intends to use the ships to leverage its position as a ‘bridge of cooperation’ between the US and Egypt.



The attractiveness of the Adelaide-class largely rests on upgrades received under the Sea 1390 program, which added medium range surface-to-air Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSMs), SM-2 Block IIIA long-range air defence missiles and associated sensor and combat system enhancements. The ships are the first Australian vessels powered by gas turbines and can move from cold in less than 30 minutes.

Sources indicate that Greece may seek an end-to-end user certificate from the US to acquire the SM2s and ESSM missiles with the Australian ships. ADM understands, however, that RAN is unlikely to include weapons with a potential sale.

The most recent FFGs to be decommissioned are ex-HMA Ships Sydney and Darwin, with the former taken apart and the latter sunk as a dive wreck off Tasmania. Ex-HMAS Darwin was the first Australian ship to deploy to the Persian Gulf.

Three new Hobart-class guided missile destroyers are replacing the Adelaide-class. Two have been commissioned into RAN service with the third due this year.

ADM understands that the Minister’s remarks have preceded a possible visit to Australia by Greek representatives.

“Defence treats all expressions of interest on disposals as ‘in-confidence’ unless otherwise agreed with the relevant country, and does not comment on the details of subsequent discussions or negotiations,” the Defence spokesperson said.

“Any decision regarding the purchase of Adelaide class frigates from Australia is a matter for the relevant foreign government.

“Once withdrawn from service, Defence has no plans to retain the Adelaide class frigates.”

Poland officially expressed interest in buying the last Adelaide-class vessels in 2017 but negotiations have reportedly since fallen through.

(ADM)

108 komentar:

  1. kesian malaysia tak de wang....kalah ngan grecee...jom songlap

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon jg tertarik la tu...

      Masalahnya cm tak de wang lah...

      Jom songlap babe...

      Hapus
  2. Bukankah kabare greece sedang menimang-nimang frigat belharaa 🀷

    Duike langka mbokan πŸ™†πŸ™†πŸ™†

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jare kan urunan duit..😐

      Hapus
    2. Bar mecah celengan jareπŸ€‘πŸ€‘

      Hapus
    3. Bareng disodori nota $650~700 juta full combat load/biji, lagi nglilir seko impene 😱😱😱

      Hapus
    4. Yen sing ngisooooor πŸ‘‡ kae jeh angler le turu πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    5. Lagi petan, golek tumoπŸ™‰

      Hapus
  3. Yunani ini habis collaps kan..
    Baik pulihkan ekonomi dulu daripada gengsi ngejar alutsista militer turki yg udh mandiri.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ada 1 lg yg kolaps....anuuu...malingsial


      πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    2. Malon udh nggk masuk hitungan gw lagi,..Yunani lumayan masih bisa rawat alutsista yg ada di tengah krisis. Ni malon banyak yg di scrap alutistanya, baik darat, laut, maupun udara.

      Hapus
  4. https://sg.news.yahoo.com/indonesia-floods-landslides-death-toll-climbs-59-033821774.html

    Lagi BALA dan Musibah untuk negara Poor Indon!

    BalasHapus
    Balasan
    1. jangan macam tu kawan, seeloknya kita turut berduka dengan mangsa bencana..walaupun Negara kita tidak terlibat bencana2 buruk tapi kita kena sentiasa beringat..

      turut berduka korban bencana banjir di Sulawesi..ane doakan moga selamat semua di sana..kasian sodara2 disana..moga bantuan pemerintah segera sampe..

      Hapus
  5. https://www.nst.com.my/node/453592/amp


    REUTERS SAID THAT INDONS THE MOST POLLUTER CITIZENS IN TH WORLD.



    Is Indons really lack of education on how to properly dispose their garbage?

    Why dont they have good manners??


    Poor Indons PITY ON YOU

    BalasHapus
    Balasan
    1. Woiii yg poor itu korang la ....lalala

      Tak shoping pon tak bisa byr gaji pon...

      Tul tak pak cik...moroon

      πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

      Hapus
    2. Poor Indon suka BERAK tepi kali!

      Hapus
    3. lah enak ituw ompol, mutual simbiosis ama mahluk dibawah haha!😁😁😁

      cobaiin xkali2 ntar guwe kasi pisank🍌🍌🍌

      drpd ini ktnya grade a haha!🍌🍌🍌
      https://www.asiaone.com/News/AsiaOne+News/Malaysia/Story/A1Story20121024-379388.html

      Hapus
    4. si bagio yang tadangin pake plastik kresek buat dimakan lagi sekeluarga... ewhhh....πŸ–•πŸ‡²πŸ‡Ύ

      Hapus
    5. Malaydogsial asik berak di depan kedai 😁

      http://m.utusan.com.my/berita/wilayah/negeri-sembilan/tabiat-pelik-remaja-buang-air-besar-depan-kedai-dobi-1.534392


      Maloydogsial berak merata rata di jepun 😁
      https://m.youtube.com/watch?v=zGMJ5KctWwU&t=15s

      Malaydogsial Tertangkap Kamera asik Mencret Di Dalam Lift

      http://www.asalasah.com/2015/08/foto-wanita-malaysia-tertangkap-kamera.html?m=1

      Menjijikan Kantin malon universitas malaydogsial di penuhi tikus 😁

      https://m.detik.com/food/info-kuliner/d-4294472/jijik-kantin-di-universitas-malaysia-ini-kotor-dan-dipenuhi-tikus

      Dirty low IQ malaydogsial 😁

      Kih kih kih

      Hapus
    6. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
  6. The remaining fleet of this type of ships will be donated to Poor Indons.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hehehehe...

      Kami bs bikin kapal dewe brooo...

      Tak macam korang beli ke cina kridit pulak...malu la tu....

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
  7. ...seperti inilah KERJA SAMA yang diinginkan oleh Russia

    https://jakartagreater.com/perusahaan-rusia-sebut-brahmos-contoh-ideal-kerjasama-militer/

    ...jadi kalau Indonesia ingin kerja sama dengan Russia dibidang Alutsista MILITER, jangan tanggung2...terutama dibidang Jet Tempur, Kapal Selam, SAM...dll

    tapi tetap RESPECT pada Alutsista dari US Amerika yoo


















    ...Xixixixixixi :D

    BalasHapus
    Balasan
    1. Biarpun pura-pura toleran....tetep ndak dibelikan brooo, rekam jejaknya ndak jelas (TOT dengan rusiyah 🐻)

      Hapus
    2. Lha isinya para Mafiah rosobosok exprottπŸ’”

      Hapus
    3. Mosok mas...😲😲😲😲😲😲


      Wang kopi kah

      Hapus
    4. Lha yen arep blonjo karo rusia ki rak transaksine kudu karo rasoboronorepot....kamongko rasoborono ki dudu pabrikan πŸ™†πŸ™†πŸ™†, gor semacam rekening bayangan ben iso mungut wang kopi πŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’Έ

      Hapus
    5. biariinn wueeπŸ€ͺπŸ€ͺπŸ€ͺ, yg penting SU-35 masyuukk, tank amfibi masyuukk...apalagi yaach?hmnn es tong tong bole gak haha!πŸ™„πŸ™„πŸ™„

      Hapus
  8. Copas dari page hoax MDR 😁😁

    Malaysia Defence Review
    Indonesia semakin terdesak untuk mendapatkan jet pejuang baharu apabila tempahan Su-35 mereka tidak memulakan produksi kilang pengeluaran sejak bermula tahun 2019.
    Ia memberi gambaran Indonesia masih belum menyelesaikan pembayaran USD 1.14 Billion untuk 11 buah Su-35 yang ditandatangani pada Februari 2018.
    Menambah keparahan, Indonesia menghadapi masalah untuk menyelesaikan pembayaran Program Pembangunan Jet Pejuang KFX/IFX.
    Korea Selatan mendedahkan Indonesia berhutang dengannya untuk program ini berjumlah USD 124.5 juta pada Oktober 2017 .
    Penganalisis berpendapat kos program ini mencecah USD 8 Billion dengan Kerajaan Korea Selatan memegang 60%, Korea Aerospace Industries (KAI) 20% manakala Indonesia melalui PT Dirgantara Indonesia (Persero) (PTDI) atau Indonesian Aerospace dengan 20%.
    Perkhabaran baharu menyatakan Indonesia mengurang jumlah yang diperolehi pada asalnya 50 buah kemudian 48 buah kepada 16 buah dengan pembayaran balik program dilanjutkan sehingga 2031.
    KFX/IFX dilaporkan akan diperkenalkan pada skala penuh pada 2021, penerbangan sulung pada 2022 dan diproduksikan pada 2025 dengan sasaran 120 buah aktif pada 2032.
    Kini Indonesia dilaporkan mengerah pesawat jet latihan lanjutan KAI T-50 Golden Eagle menjaga ruang udara mereka dan melalukan naiktaraf drastik memasukan sistem persenjataan tatkala negara jiran mereka Australia dijangka menerbangkan skuadron F-35 Lightning II.
    Manakala F-5E/F Indonesia telah dibersarakan, Indonesia juga mengerahkan Hawk 209 walaupun sebelum ini hadapi kesukaran mendapatkan alat ganti akibat diembargo.
    Su-27/Su-30 mereka dilihat akan was-was tahap keaktifan dan kemampuan untuk terbang selepas mereka telah menghantar 4 buah Su-27/Su-30 (varian awal) ke Belarus untuk kerja permuliharaan. Manakala bakinya, Indonesia memanggil Jurutera Russia untuk tujuan pemeriksaan.
    Indonesia mungkin bernasib baik menerima 24 buah F-16C/D Block 52ID (sebenarnya Block 25), namun pod sasaran serta misil BVR tidak tiba malah tidak dilengkapi kit bom pintar Paveway.
    Manakala F-16A/B Block 15 milik mereka terpaksa menangguhkan untuk menaiktaraf ketahap Block 52 atas faktor kewangan.
    Walaupun Indonesia mahu mendapat pesawat pejuang lain iaitu F-16V Block 70 dan JAS-39 Gripen C/D sebagai ganti. Ia tidak dapat direalisasikan berikutan masalah kewangan kerajaan Indonesia.
    Dengan tiada penyenaraian jet pejuang, dilihat Indonesia mengfokuskan untuk operasi kemanusian dan menyelamat. Ini dapat dilihat kegagalan mereka dibeberapa operasi dan mendapat kritikan.
    Indonesia amat memerlukan 150 buah jet pejuang dilihat tidak tercapai hanya kini mungkin 70 buah atau kurang dengan kemampuan terbang mungkin kurang 50%.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    2. Hahahahahaha...

      Kita horang kaya kok beritanya kyk malon miskinbtak bisa shoping gitu...πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


      Dasar umno busok...😈😈😈😈

      Hapus
    3. Acctualy at malaysia page there was always Indons military badly insulted and humiliated due to toothless (empty) and old weapons that cant be uses and only for parade, plus Indons army also coward.

      Kikikiki.

      Hapus
    4. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    5. yg penting su-35 masyuk
      yg penting rudal amraam masyuk
      yg penting rudal 9x masyuk
      yg penting NASAMS masyuk
      yg penting APACHE masyuk
      yg penting LPD masyuk
      yg penting mistral atlas masyuk
      yg penting uda bayar cicilan IFX haha!πŸ€‘πŸ€‘πŸ€‘

      Hapus
    6. Negeri TER HOAX sedunia Malonsial = MAHAHOAX

      Hapus
    7. MDR dan MMP FB forum buat malaydogsial beronani otak maklum udah ga ada yang di banggain lagi dari malaydogsial

      Kih kih kih

      Hapus
    8. Kalo yang dari indonesia harus pake aplikasi VPN untuk masuk forum itu (cari di google play)karena para malaydogsial selalu ketakutan debgan forumer indonesia.

      Hapus
    9. Para maloner ne...tak punya penis kah...

      Macam banci je cakap sembang ... faktanya tak bs shoping...

      No shoping is BANGKRAP πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›

      Hapus
  9. "Ojo-ojo le tepung pak sultan malaysia neng kene......πŸ€”πŸ€”πŸ€”"

    πŸ‘‰πŸ‘‰πŸ‘‰ https://youtu.be/9Ae-x7zh6Wo

    BalasHapus
  10. Analisa dari negara maju dan militernya berkembang pesat

    BalasHapus
  11. Lebih baik Fregat lainnya bekas RAN disumbangkan kat Malay sahaje, karena kesian enjin kapalnya songlap semua, tak nak berenang.

    BalasHapus
  12. Just read that Indons panther helicopter have no radar and sonar.

    How pathetic is that.

    BalasHapus
    Balasan
    1. ah masa...ada yg dikibulin belasan tahun, ternyata super lynx ompong tak punya peralatan ASW, jadi selama ini di bo'ongin teruss omai maii haha!🀣🀣🀣

      "I have been told that apart from buying new build ASW helicopters, RMN Super Lynx could be upgraded with ASW equipment instead."
      http://www.malaysiandefence.com/you-win-some-you-lose-some/

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    3. This is news about malaydogsial toothless helicopter.😁

      Kita belum mempunyai helikopter anti kapal selam dan berharap kerajaan dapat menyediakan bajet pembelian enam kapal anti kapal selam pada Rancangan Malaysia Ke-12 nanti,” katanya selepas majlis Pengiktirafan Kejayaan 10,000 Jam Penerbangan Helikopter Super Lynx Mk 100 di sini hari ini."

      http://defense-studies.blogspot.com/2018/10/tldm-perlu-helikopter-canggih-jaga.html

      Malaydogsial
      No ASW helicopter
      No attack heli

      Poor malaydogsial 😁

      Kih kih kih

      Hapus
  13. Indons tong tong plastic ships also toothless without missile.

    Poor to idiot Indon.

    BalasHapus
    Balasan
    1. "Sultan mu sobone neng pataya to....πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚"

      πŸ‘‰πŸ‘‰πŸ‘‰ https://youtu.be/9Ae-x7zh6Wo

      Hapus
    2. Adoooiiii Kasiman DECH malon

      Hapus
    3. Lol 9,000 tons of Navy plastic ships burned by stupid malaydogsial 😁

      https://m.youtube.com/watch?v=w6CAASvtVd8&t=21s

      Hapus
  14. Balasan
    1. You know that poor Indons panther helicopter have no radar and sonar?

      How idiot is that?

      Kikikikiki

      Hapus
    2. "Sultan mu sobone neng pataya to...., lo pade ☝️ yg rakyat jelata paling banter kebagian banci kaleng πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚"

      πŸ‘‰πŸ‘‰πŸ‘‰ https://youtu.be/9Ae-x7zh6Wo

      Hapus
    3. wwuuuss brisiikk bingit si kunyuk haha!🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌

      Hapus
    4. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    5. Malaydogsial asik berak di depan kedai 😁

      http://m.utusan.com.my/berita/wilayah/negeri-sembilan/tabiat-pelik-remaja-buang-air-besar-depan-kedai-dobi-1.534392


      Maloydogsial berak merata rata di jepun 😁
      https://m.youtube.com/watch?v=zGMJ5KctWwU&t=15s

      Malaydogsial Tertangkap Kamera asik Mencret Di Dalam Lift

      http://www.asalasah.com/2015/08/foto-wanita-malaysia-tertangkap-kamera.html?m=1

      Menjijikan Kantin malon universitas malaydogsial di penuhi tikus 😁

      https://m.detik.com/food/info-kuliner/d-4294472/jijik-kantin-di-universitas-malaysia-ini-kotor-dan-dipenuhi-tikus

      Malaydogsial the real TAIK 😁

      Kih kih kih

      Hapus
    6. Sultan malon TAIK...
      HOMOOOO...

      Hapus
    7. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
  15. Look at the comment engagement at this thread where a lot of news about Indons toothless helicopter.

    Wkwkwkwkwkwwk.

    defense-studies.blogspot.com/2019/01/lockheed-brings-most-advanced-f-16.html?m=1

    BalasHapus
    Balasan
    1. ow emang bner kok, satu dunia jugak tau kami shopping soping 11 bijik heli panther dari erbas(EADS)dlm keadaan kosong haha!😜😜😜

      dan satu dunia pon tau kalo kami sendiri pasang sistem ASW heli panther. soalnya kami pinteran & lebih maju haha!πŸ€“πŸ€“πŸ€“
      silakan cek SIPRI bkn SUPRI, barang ASW/AKS sudah dibeli tinggal pasang haha!πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ
      cekidot:
      1."ihs.com
      Article 1 Page 3 of 13
      © Copyright IHS and its affiliated
      and subsidiary companies, all rights reserved. All
      trademarks belong to IHS and its affiliated and subsidiary companies, all rights reserved.

      It was announced in November 2014 that 11 AS565 MBe Panther helicopters are to be supplied to the
      Indonesian Navy by PT Dirgantara Indonesia (PTDI) in partnership with Airbus Helicopters. In March 2015
      Rotorcraft Services Group announced it had teamed with
      PTDI to develop and integrate an ASW suite for
      these aircraft including HELRAS and a lightweight torpedo launch system (allowing for either the Mk 46 or
      A244/S weapon)" asiiilkkk haha!πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

      https://www.janes.com/images/assets/541/51541/Active_dipping_sonar_technology.pdf

      2."RSG, PT Dirgantara Indonesia Team Up to Deliver Advanced Anti-Submarine Warfare (ASW) Platform for the Indonesian Armed Forces" ow tentuw sip haha!🀠🀠🀠
      http://rotorcraftservices.com/rsg-pt-dirgantara-indonesia-team-up-to-deliver-advanced-anti-submarine-warfare-asw-platform-for-the-indonesian-armed-forces/

      3."AS565 MBe Panther TNI AL Akan Dibekali Teknologi HELRAS DS-100 dan Peluncur Torpedo" haha!🀩🀩🀩
      https://www.indomiliter.com/as565-mbe-panther-tni-al-akan-dibekali-teknologi-helras-ds-100-dan-peluncur-torpedo/

      4."Menhan Borong Torpedo A244/S Mod3 Untuk Senjata Helikopter Panther dan Korvet SIGMA TNI AL"...borong teruuss....woow haha!😱😱😱
      http://militermeter.com/menhan-borong-torpedo-a244s-mod3-untuk-senjata-helikopter-panther-dan-korvet-sigma-tni-al/

      Hapus
    2. helras udah
      torpedo borong terusss

      makanya heli ke lebanon kirim heli dauphin.
      panther lg dimodif ASW haha!🧐🧐🧐
      dan tahun ini masyuk yg uda dimodifikasi haha!πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

      keren khan haha!πŸ€—πŸ€—πŸ€—

      Hapus
    3. yg mengharukan adalah ini jenderal kleian lho yg bersabda haha!😎😎😎

      "“Kita belum mempunyai helikopter anti kapal selam dan berharap kerajaan dapat menyediakan bajet pembelian enam kapal anti kapal selam pada Rancangan Malaysia Ke-12 nanti,” katanya selepas majlis Pengiktirafan Kejayaan 10,000 Jam Penerbangan Helikopter Super Lynx Mk 100 di sini hari ini."

      http://defense-studies.blogspot.com/2018/10/tldm-perlu-helikopter-canggih-jaga.html

      takde ASW/AKS slama ini, gimana tuch om unknown607 haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      Hapus
    4. ternyata super lynx ompong tak punya peralatan ASW, jadi selama ini di bo'ongin haha!🀣🀣🀣


      "I have been told that apart from buying new build ASW helicopters, RMN Super Lynx could be upgraded with ASW equipment instead."
      http://www.malaysiandefence.com/you-win-some-you-lose-some/

      Hapus
    5. kepengen heli ASW yach, cek kantong dolo ahh 2019 nich haha!πŸ€‘πŸ€‘πŸ€‘

      "LIMA 2017: Malaysian ASW helicopters depend on budget"

      https://www.shephardmedia.com/news/defence-helicopter/lima-2017-malaysian-asw-helicopters-depend-budget

      Hapus
    6. Hahahaha kasimaaan ye, yg penting pongah selalu DECHπŸ˜™

      Hapus
    7. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    8. This is news about malaydogsial toothless helicopter.😁

      Kita belum mempunyai helikopter anti kapal selam dan berharap kerajaan dapat menyediakan bajet pembelian enam kapal anti kapal selam pada Rancangan Malaysia Ke-12 nanti,” katanya selepas majlis Pengiktirafan Kejayaan 10,000 Jam Penerbangan Helikopter Super Lynx Mk 100 di sini hari ini."

      http://defense-studies.blogspot.com/2018/10/tldm-perlu-helikopter-canggih-jaga.html

      Malaydogsial
      No ASW helicopter
      No attack heli

      Poor malaydogsial 😁

      Kih kih kih

      Hapus
  16. andai kita bole shopping soping kapal seken, dari 3 kelas yg di incer yunani, kelas LCS & kelas La Fayette, mnarik bingit yak. tp LCS sekenan ape baru nich? fredom/independen kan masi baru prasaan, masa dijokul sekenan haha!🀠🀠🀠
    tp kalo la fayete bole jg lah kembaran ame py negerinyaa om ben nich, apalagi klo hull dibawah seratus jt, begh ngiler jg khan haha!😊😊😊

    BalasHapus
  17. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  18. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  19. Malon state negeri gagal. rakyat malays terjangkit stres akut... iri dgn jiran jiran yg kaya trus shoping premium weapon... sedangkan malays terus terpuruk di limbungan... dgn singapore tak akur. dgn thailan tak akur. dgn philipina tak akur... bahkan dgn sesama rakyat pon tak akur...kesian kali liat korang ni...😁😁😁

    BalasHapus
  20. New article from malaysia fb page.

    A lot of Indons weapons was badly old and empty without radar and missile.

    Come and join us comment there.

    Its so funny and humiliate you Indons.

    This must be after the news about toothless panther that have no radar and sonar.

    Wkwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. bwahahhahahaha... beruk malon turunan bangla jealous ... panas ati ke tidak busa menerima kenayataan..?? karena tongkang merajalela masih bengap dilimbungan sampai berkarat karena SDM malons LOW IQ.. kahkahkahkah.. UGLY MALONS..

      http://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2018/10/1stLC-700x525.jpg

      Eeeiiittss.. Kapal ompong dan bengap karena miskin gara2 rasuah ganas.. kahkahkah.. UGLY MALONS.. BABU BUCKINGHAM.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?m=1

      Hapus
    2. This is New artikel Malaydogsial in FB.. make malaydogsial forumer always craying 😁

      Cut defence budged
      MRCA Cancel
      LCA Cancel
      MPA cancel
      Little bird tak jelas
      Lebih miris lagi kata Mat Sabu: Only 4 Out of 28 Fighter Jets At RMAF Can Fly Due to Poor Maintenance 😁
      https://www.worldofbuzz.com/mat-sabu-only-4-out-of-28-fighter-jets-at-rmaf-can-fly-due-to-poor-maintenance/

      Malaysial menggunakan pesa­wat-pesawat yang ketinggalan zaman. πŸ˜‚
      http://m.utusan.com.my/berita/nasional/negara-kurang-dana-1.758913


      Berita terbaru malaysia:wow πŸ˜‰πŸ˜‰

      2 Frigate Maharaja Lelah berkarat di limbungan. 😁
      http://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2018/10/1st-700x525.jpg

      LMS kapal ompong under spect hutang 25 tahung ke china

      4 Korvet Laksamana ompong missile xpired.

      Jadinya daftar kapal perang malaydogsial ompong

      2 Scorpene tak bisa selam bengap di di dermaga

      6 Maharaja Lelah. Tanpa senjata dan sensor berkarat di limbungan
      2 Lekiu. Kapal usang missile xpired

      Korvet lapuk (6)

      Laksamana-class corvette prior to removal of its missile systems due to obsolescence. πŸ˜‚

      https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/malaysia-revises-naval-fleet-retirement.html?fbclid=IwAR03nnWItFR-sQ4VHM0Ni5sAyn5bEgyARAQaQVwikFUxlO9axtrxlzwz9zw&m=1

      2 Kasturi. Missile xpired
      4 Laksamana. Missile xpired
      6 Kedah sejak lahir ompong tiada missile
      4 LMS ompong under speck boleh hutang

      Malaydogsial TLDM sungguh miris


      Kih kih kih



      Hapus
    3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
  21. Melayu vs China vs Bangla ? Melayu kan warga negara istimewa, etnis selain itu class 2 dalam pandangan kera jaan Malay

    BalasHapus
    Balasan
    1. Di Indonesia Orang Jawa class 1, lain2 bangsa class 3... itu pasal Sultan2 di Sumtera Timur dan Kalimantan dibunuh oleh orang Jawa pada tahun 1946...

      Hapus
    2. Saya pasti anda semua sudah maklum akan pembantaian terhadap raja-raja Melayu dan golongan bangsawan Melayu terpelajar di Sumatera dan Kalimantan oleh pihak yang mendakwa kononnya sebagai golongan Nasionalis Indonesia sekitar 1946 dan 1960-an. Tak silap saya sudah ada banyak blogger yang menulis mengenainya. Saya ingin menulis sekali lagi mengenai peristiwa ini sebagai peringatan kepada kita bangsa Melayu. Di bawah adalah ringkasan kepada peristiwa-peristiwa sadis yang berlaku di kerajaan-kerajaan Melayu Islam dan Simalugun serta Karo yang telah diserang oleh manusia-manusia kejam ini. Peristiwa ini berlaku hampir serentak di Sumatera iaitu pada 3 Mac 1946 dan kemudiannya pada 1960-an di sebuah kerajaan Melayu di Kalimantan.


      ·TANAH KARO-
      di Kota Berastagi, para pemuda nasionalis menangkap dan mengasingkan para raja Urung dan Sibayak yang diundang ke sebuah majlis. Sebanyak tujuh belas orang Raja ditangkap dan diasingkan ke Aceh, nasib mereka tidak diketahui. Bangsawan serta Datok Tumenggung di Penggal Kepalanya.Raja Raya disembelih di jembatan besar, Raja Silimakuta dilindungi TKR, tapi ahli keluarganya semua di bunuh, ada yang di bakar hidup-hidup dan ada yang di Penggal kepalanya .


      ·SIMALUNGUN-
      Barisan Harimau Liar pada malam 3 Mac menangkap raja Kerajaan Pane beserta keluarganya, lalu merampas harta benda mereka. Raja dan keluarganya dibawa ke suatu tempat pesta, kemudian mereka dibunuh dengan kejam.
      Pukul enam pagi, istana diserang sekelompok orang dari Nasional Pelopor Indonesia (Napindo), Pemuda Sosialis Indonesia (Pesindo), Ku Tui Sin Tai (Barisan Harimau Liar), Barisan Merah/Partai Komunis Indonesia, Hizbullah, dan buruh-buruh Jawa. Seluruh keluarga dan kerabat kesultanan Melayu Islam serta orang-orang yang bekerja untuk istana ditangkap. Harta benda mereka dirampas. Sultan Sjaiboen Abdoel Djalil Rachmatsjah, Sultan Asahan sempat melarikan diri dari belakang istana.


      ·KESULTANAN KUALUH-
      Ketika penghuni Istana sedang tidur, istana diserbu segerombolan orang bersenjata tajam.Malam itu, istana diselongkar habis. Tengku Al Hadji Moehammad Sjah, Sultan Kualuh dibawa ke kuburan Cina, tak jauh dari istana. Tengku Besar juga dijemput dari rumah istrinya dan dibawa ke tempat yang sama.Mereka disiksa dengan kejam, lalu ditinggalkan.Tengku Hasnan, Tengku Long, serta seluruh keluarganya dipenggal kepalanya. Seramai 73 orang bangsawan dan kerabat diraja Melayu yang terkorban pada malam itu.


      ·KESULTANAN MELAYU DELI-
      www.youtube.com/watch?v=pnn9MuPJGYM
      Ferry Afi dari Deli, Selayang Pandang

      Hapus
    3. Cerita? 😴😴ngantuk aq

      Hapus
    4. Owalah pantesan hidup mereka selalu melihat indonesia sebagai perbandingan. Pelajaran sejarah di sekolah udah dipropaganda supaya takut dengan kita toh. I see i see... πŸ˜•πŸ˜•πŸ˜•

      Hapus
    5. Sejarah tak jelas sama sejarah kemerdekaan malon yang juga tak jelas akhirnya masa depan negara tak jelas songlap malonsial

      Hapus
    6. Wahai Malaysial, inilah senarai kesalahan yang perlu dibetulkan kalau mahu berjaya - Tun Mahathir

      KUALA LUMPUR: : Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam ucapan sempena ulangtahun kedua Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) menggariskan kesalahan yang perlu diakui dan diperbetulkan oleh orang Melayu.

      Dr Mahathir berpendapat, setiap orang Melayu perlu berani mengaku kesalahan untuk melangkah ke hadapan dan memperbetul kesilapan supaya mendapat nikmat oleh Allah SWT.

      Berikut kesalahan orang Melayu yang disenaraikan oleh Pengerusi BERSATU yang juga penulis Dilema Melayu itu:

      PERLU RAJIN

      1. Orang Melayu tidak bekerja sekuat orang lain
      2. Orang Melayu tidak ambil berat tanggungjawab
      3. Orang Melayu kurang meneliti sebelum buat keputusan dan bertindak
      4. Orang Melayu kurang kuasai ilmu dan maklumat yang diperlukan untuk buat keputusan
      5. Orang Melayu lebih suka serah kerja kepada orang lain
      6. Orang Melayu cepat menuntut hak. Mahu gaji tinggi tetapi kerap bawa M.C. apabila tidak hadir bekerja

      "Tanpa izin saya berani mendakwa kita malas. Kita lebih suka serah kerja kepada orang lain. Hari ini kita dapati ramai orang asing datang bekerja di negara kita. Kenapa? Kerana kita tidak sanggup bekerja. Pergilah ke tempat kerja dan kita tidak akan bertemu dengan pekerja kita.Ya, memang kerja itu berat. Mungkin kotor dan berbahaya. Kita cuma cari kerja yang ringan, dikilang berhawa dingin. Tetapi disitu pun daya keluaran atau produktiviti kita rendah” - Tun Dr Mahathir Mohamad


      BERAMANAH

      7. Orang Melayu mudah memungkiri janji
      8. Orang Melayu tidak segan untuk mengambil barangan atau duit yang bukan milik kita
      9. Orang Melayu berat membayar balik hutang

      "Walau apapun alasan yang diberi, hakikatnya kita tidak bayar hutang. Bagi kita ini perkara
      kecil. Tetapi bagi bangsa kita, ia memburukkan kepercayaan kepada kita. Orang tidak suka
      bagi pinjaman kepada kita. Bank tidak sanggup memberi hutang kepada orang Melayu
      kerana percaya mereka tidak akan bayar. Maka bermasalahlah peniaga Melayu, sukar untuk
      meminjam modal. Maka marahlah kita kepada bank. Janganlah aniaya kita kerana orang lain
      yang lokek. Tetapi kita sudah terkenal sebagai bangsa yang lokek. Maka terpalitlah juga kita
      kerana bangsa kita tidak dipercayai” - Tun Dr Mahathir Mohamad


      BERPERASAAN MALU

      10. Orang Melayu tidak ada rasa malu kalau tidak bayar hutang
      11. Orang Melayu tidak ada rasa malu dan tidak peduli sekiranya dianggap tidak beramanah
      12. Orang Melayu tidak ada rasa malu sekiranya gagal menjayakan tugas
      13. Orang Melayu tidak peduli kualiti sesuatu produk dihasilkan 

      "Budaya, nilai hidup, sifat yang baik dikatakan baik kerana ia baik bagi kita. Kita akan berjaya
      jika kita miliki dan amal nilai-nilai yang baik. Terdapat banyak nilai hidup yang baik. Tetapi
      saya sebut disini hanya tiga sahaja. Iaitu rajin, beramanah dan berperasaan malu. Dengan
      tiga ini sahaja pun kita boleh berjaya, kita boleh bersaing dengan orang lain dan menang
      dalam persaingan kita. Cubalah.” - Tun Dr Mahathir Mohamad

      http://www.astroawani.com/berita-malaysia/wahai-melayu-inilah-senarai-kesalahan-yang-perlu-dibetulkan-kalau-mahu-berjaya-tun-mahathir-185106

      Malaysial pemalas dan bodoh pun masih sembang besar.. kritik mahatir

      Hapus
    7. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    8. Orang Jawa di Malaysia mereka mengelar ia Melayu... dapat menjadi bumiputra

      Hapus
  22. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gimana tdk akur sama tetangga, noh diatas beruk satu udah sebutin satu cerita, melayu harus takut dengan kita. Sistem pelajaran kolonial masih dipake aja. Wkwkwk

      Hapus
    2. Siapa takut sama Jawa Indonesia.... ganyang Malaysia, Penghapusan etnik yang kononnya dikatakan sebagai Revolusi sosial di Indonesia ini menghasilkan begitu banyak pembunuhan, pembantaian, dan kekacauan. Dokumen Belanda memperkirakan bahawa revolusi ini menelan korban sebanyak 1200 orang di Asahan sahaja. Belum lagi di daerah lainnya. Kaum bangsawan Melayu di beberapa daerah termasuk perempuan dan kanak-kanak ditangkap dan dibawa ke Concentration camp di Simalungun dan Tanah Karo. Kaum non-pribumi pun tidak terkecuali, Cina dan India banyak menjadi korban. Kaum bangsawan dinista dan dicacimaki sebagai orang ***** dan pemalas serta berada dalam kemiskinan dan tidak mendapat bantuan Negara dan di negerinya sendiri.

      Dua generasi orang Melayu hampir kehilangan identiti mereka. Mereka takut mengaku Melayu, takut memakai baju teluk belanga dan sengaja menambah gelar keturunan Batak di depan namanya supaya boleh masuk sekolah atau diterima di pejabat kerajaan. Mereka menghilangkan gelaran Tengku, Wan, OK dan Datuk kerana takut dicaci sebagai feudal, bahkan kaum Melayu yang bukan bangsawan tetapi bekerja dengan para Sultan dan Tengku pun turut ditindas. Banyak dari mereka berhijrah ke Semenanjung, terutama di Kedah da Perak kerana masih erat hubungan kekerabatan. Sebahagian lagi pergi ke Belanda.

      Kalau kita baca di Wikipedia atau buku-buku sejarah sekolah Indonesia, pasti akan tertulis yang revolusi ini terjadi kerana para sultan Melayu serta raja-raja Simalugun dan Karo banyak menindas rakyat miskin dan tidak mempedulikan rakyat mereka yang dalam kesusahan atau mereka bersubahat dengan penjajah. Ternyata hal ini adalah propaganda dari pihak pemerintah Pro-Jawa-komunis. Dalam penulisannya berjudul “Revolusi Sosial Berdarah di Simalungun Tahun 1946”, Paderi Juandaha Raya Purba Dasuha menuliskan kisah sebenar yang berlaku. Dia membantah sebutan ‘Raja-raja menindas rakyat’ yang selama ini disebut-sebut sebagai pembenar pembantaian kejam tersebut. Hal ini kerana yang bangkit menyerang raja-raja simalugun, melayu dan pane misalnya adalah para pedatang tapanuli dan jawa yang telah diberikan tanah dan sawah oleh pemerintah melayu dan raja-raja panei.

      Menurut Tengku Haniah salah seorang kerabat Kesultanan Asahan yang sudah berumur lebih 85 tahun, jika benar mereka mahu menghapuskan kerajaan monarki atau Kesultanan, mengapa Kesultanan Jogjakarta Jawa dibiarkan! “Apapunlah alasan mereka, pembunuhan dan perompakan itu tetap satu kejahatan” ujar Haniah. Seorang puteri bangsawan yang pada usia mudanya hidup senang, demi bertahan hidup, setelah kehilangan seluruh harta bendanya, Haniah bekerja menggulung rokok malah membuat bunga dari plastik untuk mencari sesuap nasi.
      Jawa

      Hapus
    3. Tak perlu berbelit klo kamu takut 😊😊😊


      Ok fix alasannya jelas diparagraf terakhir. "seorang pangeran yang protes dan kesal, dulu muda hidup senang, sedang tua harus susah bekerja. Ujar haniah. (dasar pemalas πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚)

      Jogja dan solo mengakui kemerdekaan indonesia, bahkan aceh menyumbangkan emas kerajaan untuk indonesia, melayu (saat itu) malah mengadu dan pro belanda. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
  23. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  24. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  25. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  26. Malon miskin hanya pandai cipta hoax dan sticker, raja raja malon hanyalah budak british kafir, mereka membunuh rakyat yang coba menentang british


    Idiot country malon

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kami masih ada Sultan sebagi ketua negara kami, kamu bunuh Raja2 Melayu di Sumatera dan Kalimantan, harta dirompak. Tapi Raja Jawa Jogjakarta kamu kekalkan,

      Hapus
    2. Mental jongos dari dulu sampai sekarang ga berubah memang, dulu jadi slave belanda, sekarang slave inggris 😰😰😰

      Hapus
  27. Most of the malons here are too ashamed to speak their bad word language, so they chose to use english to demostrate their stupidity instead.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Poor grammar Arga... I’II give free class to teach in better English

      Hapus
    2. Because malaydogsial low IQ 😁

      Hapus
  28. No shoping is BANGKRAPS...

    malon macam banci cm bs cakap sembang...cowards


    πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

    BalasHapus
  29. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  30. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  31. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  32. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  33. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  34. AYOK GABUNG DAN SERU SERUAN DENGAN AGEN KAMI YANG SIAP MELAYANI ANDA SENANTIASA SELAMA NYA ~
    minimal depositnya hanya 50 ribu loh & kita juga mempunyai game poker dengan minimal deposit 10 ribu saja ayo buruan
    Kalian juga bisa melakukan deposit menggunakan Ovo

    silakan masuk langsung ke website kami dan baca syarat ketentuan bonusnya
    untuk informasi lebih lanjut silakan hubungi CS kami di sini :

    Contact Kami :
    BBM : D8B84EE1 / AGENS128
    Line id : agens1288
    WhatsApp : 085222555128

    BalasHapus
  35. J P S P O K E R Menyediakan Permainan Poker Judi Online Seperti Berikut : (Poker, Capsa, DominoQQ, Ceme, Super Teen, Ceme Keliling, Omaha)

    - Bonus New Member Rp. 10.000
    - Minimal Deposit / Withdraw Rp. 15,000.-
    - Bonus Refferal 10%
    - Bonus Rollingan Mingguan 0.3% - 0,5%
    - Proses Deposit / Withdraw 3Menit

    Baca Juga Di Tonton Video jav dan Video Semi kami :
    http://jpsmovie,me (pakai titik yah )

    - Pelayanan Dari Customer Service Yang Cantik Tentunya Sopan Dan Ramah, Online 24/7 Jam
    - Dijamin Tidak Ada Robot Di Dalamnya 1000% Player VS Player
    Kalau Ada Yang Bisa Berikan Lebih Kenapa Harus Cari Yang Lain!!

    Contact Us
    - Livechat : J P S POKER
    - BBM : 559588CB
    - LINE : jpspoker
    - Whatsapp : +82370836863
    - YM : JPSPOKER

    Support Bank J P S Poker :
    - BCA
    - Mandiri
    - BNI
    - BRI
    Posted by : J P S POKER . ART

    BalasHapus