28 Oktober 2019

PBOU (Pusat Bantuan Operasi Udara) Lahad Datu Takes Shape

28 Oktober 2019


Pusat Bantuan Operasi Udara at Lahad Datu Airport (photo : MFH)

The new Air Operation Support Centre (Pusat Bantuan Operasi Udara – PBOU) at Lahad Datu Airport will be another important air station for the defence of east coast of Sabah.

It is the second of such air station after PBOU at Tawau Airport. Just like PBOU Tawau, this new forward operation base entrusted to the Royal Malaysian Air Force (RMAF) will hosted a helicopter detachment as well as a flight of PASKAU commandos.

They will be put under constant alert to support forward deployed military units in the vicinity including the 13th ESSCOM Brigade (at Cenderawasih Camp) and Royal Malaysian Police (RMP) UNGGERIN commando (attached to Lahad Datu Marine Base) as well as Malaysian Coast Guard STAR  commando (attached to FELDA Sahabat 16 jetty).

The commencement of operation will mean that the RMAF’s No 5 Skn ‘Rimau’ will be very busy as it is now operating 5 of its Eurocopter EC-725AP Super Cougar Combat Search and Rescue (CSAR) helicopters dispersed throughout Labuan AFB main base, the PBOU Tawau and PBOU Lahad Datu.


Lahad Datu Sabah (image : Google Maps)

A long time Sabah resident since the time the squadron operated Aerospatialle SA. 316B Allouette Mk III helicopter during Konfrontasi, it shoulders great responsibility supporting the PASKAL commandos deployed to the Spratlys as well as troops in ESSCOM especially after No 7 Skn ‘Badak’ Sikorsky S-61A-4 Nuri, also maintaining a detachment in Labuan, were all grounded following recent mishap in Gubir, Perak.

This highlight the need for the RMAF to add more EC-725 in the future. As interim measure, perhaps the Air Force would consider to lease Eurocopter EC-225 Super Puma Mk II for troop transport and logistic support roles.

PBOU Lahad Datu is able to accommodate three medium sized helicopter in its hangar plus three more at the apron.

Initial plan saw the Malaysian Army Aviation Force (Pasukan Udara Tentera Darat – PUTD) to operate two of its new MD Helicopters MD-530G Defender Light Scout/Attack Helicopter (LSAH)  out of PBOU Lahad Datu. Unfortunately, due to discrepancies in the deal, the plan to procure 6 of these US made helicopters were recently cancelled.

Having said that, PBOU Lahad Datu still suitable to accommodate attack helicopters in the future should the program being restart again.

(MFH)

340 komentar:

  1. Balasan
    1. Dienggo mepeh gabah om PS,

      Hapus
    2. Wakakakakkak..iyo jeeh.

      Lan jagung...๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    3. Station nih bila dibelasah misil yakhont Indonesia bisa hancur lebur ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    4. Kandang kosong tak de mainannya
      ๐Ÿ˜

      Hapus
    5. panggon pemean gabah ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  2. Karena heli cancel tak datang, buat latihan futsal aja...๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    Wakakakakakakakak...๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. MD-530 nya tak datang2 kerana dah di rasuah ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  3. Bangkraps + tolol = malon monkey
    ๐Ÿ‘‰ ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’

    BalasHapus
    Balasan
    1. PMnya pun keturunan Bangla ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Oh iyakah ๐Ÿ˜ฎ
      Pantas rada2 oon ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
  4. "Initial plan saw the Malaysian Army Aviation Force (Pasukan Udara Tentera Darat – PUTD) to operate two of its new MD Helicopters MD-530G Defender Light Scout/Attack Helicopter (LSAH) out of PBOU Lahad Datu. Unfortunately, due to discrepancies in the deal, the plan to procure 6 of these US made helicopters were recently cancelled.."


    Plan..plan..plan..akan..akan..akan..CANCEL.

    Bye bye cute little bird.

    Wakakakakakakak..๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bukan plan tapi dah WET DREAM aka CANCEL ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. jd gak enyak, ditikung thailen keknya haha!๐Ÿ™„๐Ÿ™„๐Ÿ™„

      Hapus
    3. Cancel berpisah tiada itulah julukan malon om

      Hapus
  5. In the 60s, Malon was only rubbish and now it is back to rubbish because human behavior of rubbish like Malon will never change from the behavior of rubbish, stupid people will certainly accept colonized 999 years as long as they can eat rice fat despite still paying tax with british

    BalasHapus
    Balasan
    1. Damn right bro,malon is still rubbish has no brain ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  6. Sudah lahh indon'korang tak boleh menang pun kalau perang dgn malaysia... Sebab nya korang sendiri pun tahu.. Cuma korang tak boleh terima hakikat... Masa konfrontasi dgn kami 60' korang lagi kuat militer nya dari kami... Tapi kamu berjaya ke? So that time kita baru merdeka.. Sekarang korang fikir lagi senang ke nak belasah kitaorang... Kesian lah aku dgn babi babi kat sini.. Ayat semua macam babi... Main sondol jerr.. Yg benerr aku kasian amahh kamu don'

    BalasHapus
    Balasan
    1. MALAYDOG BANGSA BODOH SUKA MENCURI, SUKA ROGOL ANAK SENDIRI HAHAHAHA HAHAHAHA MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG MALAYDOG

      Hapus
    2. KALAU KAT SULAWESI MACAM TEMPAT JEMURAN KELAPA UNTUK BUAT KOPRA,,, DI RUMAH RUMAH DI SULAWESI TENGAH BANYAK ORANG PUNYA MCM NI,, APALAGI KILANG PADI SAMA BETUL JEMUR PADI

      Hapus
    3. Iyekee indonesia tk leh menang lawan malon keroyokan kok sesumbar cuihhhh muntah dgn ko ni peli power

      Hapus
    4. Sekarang je pun APMM & ATM malon kena belasah KKP Indonesia di pulau jarak milik malon sendiri ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    5. Di kadalin kkp aja udah ngosngosan kok wani karo tni remuk lon remuk kowe

      Hapus
    6. Kahkahkah lon lon lu aja perang keroyokan tentara lu aja kaga di pake sama mamy ely sebab apa ? Sebab tentara kau semua lembek macam tofu merdeka saja tak sanggup cem mana nak lawan indonesia sendiri bisa binasa malon kahkahkah

      Hapus
    7. Siapa yg bilang malonyetjing menang perang waktu konfrontasi. Ngga ingat apa di kalabakan dimana tuan british sama anjing-anjing malon digorok sama KKO

      Hapus
    8. Indo perang dengan SAS, gurkhas sedangkan askar malon cuma tukang cuci & masak je..alias babu british๐Ÿ˜

      Hapus
    9. Bukan tak boleh menang tapi perang konvensional takkan jadipun zaman sekarang, terdapat banyak faktor yang boleh menjahanamkan negara yang bukan kuasa dunia melancarkan perang kat negara lain, hubungan politik ngan negara islam lain akan tergugat, usa mulala nak tunjuk kuasa world police diaorang, ekonomi merudum, matawang menurun last2 rakyat merana, lebih2 lagi dengan pandangan serong masyarakat dunia terhadap negara tersebut

      Hapus
  7. SAYA BACA DI MALASIAL DEFENECE REVIEW KATANYA PEMBANGUNAN INI TERMASUK CEPAT SIAP DALAM 3 TAHUN KONSTRUKSI.... BUAT JEMURAN KOPRA DAN CENGKEK AJA KOK LAMA, DI SULAWESI TENGAH HAMPIR SETIAP RUMAH BAIK DEPAN MAU PUN BELAKANG RUMAH PUNYA JEMURAN KELAPA UNTUK DI BUAT KOPRA, ATAU UNTUK JEMUR CENGKEH ATAU BIJI COKLAT,,,,,, PERSIS BETUL TEMPAT JEMURAN KOPRA DI SULAWESI,,

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betul bro,station ini cocok untuk gudang cengkeh dan kopra ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  8. Hanya plan pun mereka pilih littpe bird.

    Lihat plan-nya Bangladesh => Apache bro, baru mantap.

    Ahahahahahah...๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bangladesh berjaya ayam2kan Malon gred A konon ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  9. Selamat berhayal malon tolol,,,salam capSendal_2055 ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  10. Petta bicara macam orang bodoh kena sawan anjing gila.. Kahkahkah dah kalah cakap.. Asyik sangat dgn malaydog bodoh kau tuu.. Aku kasian sama kamu petta

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cakaplah dgn aq lon bila ko berani ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Hai pelirpower itu daeng petta raden asli bergelar daeng, asli sulawesi selatan bukan ngaku2 reden siberuk keturunan sulawesi seelatan KW4 macam korang gila

      Hapus
    3. Mengalihkan pembicaraan dan lari itu sifat dari malonyetjing

      Hapus
  11. Sampai masa nanti kamu akan gerun amahh kami.. Ini bukan wet dream.. Tunggu ajahhh don'2 sakalian.. Kamu bukan nya seperti kamu,suka bangett bangga diri..Doctrine kamu doctrine yg bodoh!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sejak bila malon digerunkan, sampe kiamatpun cuma mimpi digerunkan ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Hahaha babu 999 tahun pandai cakap je nyali ciut,budget kecil nak lawan Indonesia hahaha...nak lawan sulu army saja kocar kacir apalagi lawan kopassus...kalah minta tolong keroyokan sama mommy eli dan para babu fpdanya

      Hapus
    3. Bukankah malonyetjing yg sombong dan membanggakan diri sendiri waktu jaya, dengan congkaknya kalian menyatakan perang dgn Indonesia di kisruh ambalat. Ketika missile Yakhont TNI-AL menyalak nyali kalian berubah menjadi nyingnying

      Hapus
  12. Dalam pertahanan jangan melampau mahu menunjuk nunjuk, apa yg kamu fikir orang lain ngakk ada... Itu bisa makan diri kamu sendiri...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nangislah tuh ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Bangkraps ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜

      Hapus
    3. Mewek hahaha,menyusulah pada mommy eli,babu

      Hapus
    4. Yah mewek si malonyetjing, tanpa perlu bantuan pemikiran dari otak IDIOT MORON MALONYETJING Indonesia tetap akan membeli asset pertahanan sendiri. Karena kita punya team pemikir sendiri

      Hapus
  13. Yahh udahh terbukti di lahad datu.. Cerita nya kamu ngakk perlu tahu.. Kerna otak seperti kamu2 disini ngakk bisa digest...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Terbukti di lahad datu kornet malon berjaya robohkan ribuan pokok sawit ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Bangkraps ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    3. Bangkraps ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    4. Hahaha di lahad datu sulu army dengan mudah akan menghancurkannya...

      Hapus
    5. Terbukti di lahad datu, atm digorok oleh Sulu Army tanpa ada perlawanan

      Hapus
  14. INI CUMAN SALAH SATU BANGUNANNYA ADA LAGI BANGUNANNYA MASA MAU TUNJUK SEMUA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yaudah sana bangun yang lebih banyak biar kami ada alasan untuk membangun lebih besar lagi ๐Ÿคฃ๐Ÿคญ

      Hapus
    2. Dalam hati pingin coba kok juat bener pa gak malon ni apa cuma omdo ya

      Hapus
    3. Bangunannya ada tapi heli attack MD530nya tak de aka wet dream ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    4. Bisa buat jemur gaplek & kopra mat...

      Daripada kru & pilotnya nganggur, tak ada heli..๐Ÿ˜‚

      Hapus
    5. Buat tourism board saja hitung hitung menyambut visit referendum year 2020 sabah and sarawak exit from malassial

      Hapus
    6. Buat jemur seluar jalur gemilang para kru, dan pilot

      Hapus
  15. perhaps the Air Force would consider to lease Eurocopter EC-225 Super Puma Mk II for troop transport and logistic support roles.
    -----------------

    lho kok nyewa, gred a gt lokh..heli hadiah brunei aja dilepeh, masa mao nyewa? haha!๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ

    BalasHapus
    Balasan
    1. gred a nyewa, apa kata duniya gaes haha!๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

      Hapus
    2. Please, cek engine saat barang selesai sewa..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    3. Gk ada Wang tuk beli barang brand new ompal ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  16. Papa Yufi27 Oktober 2019 15.34

    >>>AkS fairy Gannet AS4 dobel baling baling berlawanan arah sangat nostalgia bagi saya,selaku keluarga besar PENERBAL AL ,ayah saya almarhum adalah navigator sekaligus juru tembak senjata torpedo....<<<

    "Sembah bekti kulo pikulun...nyadong deduko ingkang kathah ๐Ÿ™๐Ÿป๐Ÿ™๐Ÿป๐Ÿ™๐Ÿป.

    Iki ono sesepuhe poro sesepuh kok blas do ora nggraito....yen dipantarke ngono kiro-kiro sak adine adoh mbah Gono ning luweh senior yen ditandingke karo mas Superstar utowo mas d'boys ๐Ÿ•ต️"

    BalasHapus
    Balasan
    1. ๐Ÿ™

      (Sungkem ane karena seangkatan cicitnya)

      ๐Ÿ˜‡

      Hapus
    2. Hahaha ono ono wae kang mas hari ojo ngono tah bro masio tuwek tapi jeroanne sek enom terus upgrade macem F16 ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
    3. Dadi isin aku hahaha ono2 wae om PS

      Hapus
    4. dengan demikian maka saya pribadi menyokong Mbah@Papa Yufi jadi ketua Paguyuban CLUB EIGHTIES Defense Studies.. ๐Ÿ™๐Ÿ™๐Ÿ˜™๐Ÿ˜™ dan mengusulkan kpd YTH Mbah gono utk memberi platimum card kemukus selama 1 bulan full utk beliau๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    5. Senangnyaaaaa....๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Qiqiqiqiqiq..

      Hapus
  17. Tu lahh kalau level otak penuh taik.. Benda kecik mcm ni di jadi kan issue.. Dia tak pernah fikir issue yg lebih penting, yg strategic.. Yg apa malaysia ada tapi tidak ketahuan oleh mereka... Masa perang Bosnia, ada ke diorang tolong bosnian muslim kat sana? Sapa yg supply weaponary pada pejuang islam kat bosnia? Indonesia! Jangan harap lah... Diaorang bukan pandai sangat Covert mission macam kita buat.. Dia tahu nak bangga2 dgn tank leopard buruk dia jerr.. Aku kasian amahh kamu don'otak level biawak komodo..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jangan ko cakap Askar malon kasih selamat Askar US di bosnia ya lon,malu kita nanti ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Again..nostalgia.

      Mogadisu, bosnia,...what next?

      ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Yaah, gimana lagi, secara masadepan belanjaan suram..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    3. Mencuri apalagi di bosnia sana lon??

      Hapus
    4. Waduh isu lampau di bosnia
      Presiden indo saat konflik berkunjung ke bosnia
      Indo tak banyak cakap pasukan PBB garuda indo misi di sana.
      Rohingya malon kemana..? cuma cuap2 je...
      Palestine wujud nyatanya apa..?malon tak de...
      Tak usah lah ko cakap pasal bantuan dll.
      Indo sudah selalu terdepan
      Kalau malon selalu terbelakang ๐Ÿ˜

      Hapus
    5. Lon lon malon ...
      Indo tuh beri bantuan ikhlas..
      Malu kalau kami sembang bantuan2 apa yg telah indo berikan.
      Kalau malon terbalik beri bantuan sikit pun RIA..cakap sembang seluruh dunia ๐Ÿ˜

      Hapus
    6. Indonesia ngirim senjata ke mujahidin Afghanistan satu pesawat Boeing 707, Transit dulu di diego garcia ngga ketahuan

      Hapus
  18. especially after No 7 Skn ‘Badak’ Sikorsky S-61A-4 Nuri, also maintaining a detachment in Labuan, were all grounded following recent mishap in Gubir, Perak.
    ------------------

    su burung smua grondid? andai burung kecil ada, gak ferluw nyewa2 sgala khan haha!๐Ÿคจ๐Ÿคจ๐Ÿคจ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Diisi bangla aja bung buat puasin bini malon yang gersang gak pernah tersentuh laki malon maklum hoby dzubor sih

      Hapus
    2. Please trace, ambil dari rentalan mana oom..๐Ÿ˜

      Hapus
    3. Cakap je mau digronded ompal,tapi faktanya nuri masih dipaksa berkhidmat sampe tahun 2100 ompal ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    4. Nuri " The Flying Coffin "

      Hapus
  19. boleh la guna untuk kesan lanun dari INDON yang selalu menculik nelayan Malaysia.....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cuba nak karang2 cerita lg ini beruk guna untuk menghibur diri ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. la betul lanun dari INDON nak saya UP berita lanun dari INDON...???

      Hapus
    3. Sayapun nak UP gembong dadah ASEAN terbesar dari malon ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    4. Ga papa lah kalo pinginnya seperti itu kalo nelayan malon tertangkap,kita tenggelamkan habis manusia dan perahunya...sikat habis

      Hapus
    5. Seluruh dunia sudah tahu kalau malon itu negara penculik dan perogol

      Hapus
    6. Kalau nelayannya malon maling ikan ya di tangkap..
      Kalau sudah di tangkap ya Di "TENGGELAMKAN"
      ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  20. ala MBT INDON tu semua tahu dari stok terpakai... biasalah benda buruk tambah sikit armor nipis cat balik dah nampak macam baru walaupun hakikatnya bahagian dalamnya usang...

    Tapi biasalah INDON terus kata kami terkuat di asia tenggara..wkwkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Menghibur dirilah dgn karang2 cerita bual dgn hantar cakap dalaman leopard Indonesia usang ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Gemour waria salam bajet kecik yer15,6 biliiooon

      Hapus
    3. bukti MBT USANG.. rosak semasa latihan dan armor terkupas berlanggar dengan truk...wkwkwkwkwkwkw

      Hapus
    4. Iri hatilah tuh sehingga hantar hoax ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    5. Hahaha mana gempita yang menabrak kereta geely protong tongdrivernya lagi ON mabuk jerebu dan dadah

      Hapus
    6. Bajet kecik bajet mini bajet terbatas bajet cuma 15,6 nk buat ape tu

      Hapus
    7. PT-91 tank dari T-72 monkey class, mending M-84AS dari Serbia T-72 sekelas dengan T-90

      Hapus
    8. Rusak latihan tu wajar memang sengaja si LEO di test hingga batas kemampuan max..di ajak main ke dalam lumpur

      Kalau malon pendekar lembek latihannya cuma di kebun sawit je..tak berani di ajak main lumpur
      ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
    9. Sekaligus latihan bagaimana melatih kesiapan team engineer.
      Berapa lama waktu yg di butuhkan untuk merecovery si LEO.

      Kalau malon tak de latihan cam nie...sedangkan pendekar lembek takut main lumpur.
      11 12 dengan kapal maharogol takut main air ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
  21. pangkalan baru helikopter ni untuk pantau lanun yang selalu menceroboh masuk di perairan sabah dan lanun tu biasanya dari INDON... Bahaya

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pantau guna nuri keh ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Pantau pakai teropong tetep ompong ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    3. kasihan tak dapat terima hakikat la tu... aktiviti lanun INDON semakin sukar...wkwkwkwkwkwkw

      Hapus
    4. Bkn gk terima hakikat lon,tapi aq gelak malon tuh pantau pake apa,yg nyata2 aja lon,jgn wet dream ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    5. Bodoh,,,gimana sukarnya wong bikin radar sendiri mampu kok, lha malon mau pakai apa pantau???? Bikin radar tk mampu, mau beli malon sekarang BANGKRAPS ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ
      pantau pakai teropong ja lebih murah ๐Ÿ˜๐Ÿ˜œ

      Hapus
    6. Bikin melancap bersama sahaja yer lon

      Hapus
    7. Tenang aja, helikopter malon terbang sebentar nanti juga jatuh ngga pakai ditembak

      Hapus
    8. Pantau lawak je...
      Nelayan china masuk biarkan je
      Pasal apa sebab di belakang ada costguard cina...coward idiot malon

      Singapore pun masuk ruang udara...
      Cuma pantau je lah ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
  22. Pangkalan baru cem ini cocok untuk gudang getah,sawit,kopra dan cengkeh ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

    BalasHapus
  23. UGLY DESIGN ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

    BalasHapus
  24. MADE IN BY PLASTIC ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

    BalasHapus
  25. Agensi Penguatkuasa Maritim (Maritim) Malaysia berjaya menumpaskan kegiatan rompakan dan berjaya menahan 10 perompak warganegara Indonesia dalam kejadian rompakan lanun melibatkan kapal dagang dari Thailand di perairan Terengganu, lapor wartawan Kuala Terengganu, W Saidatul Najemudin.

    linknya
    https://www.youtube.com/watch?v=Sypouf-pGvg

    BalasHapus
    Balasan
    1. Itu mah berita biasa,tak menggerunkan,kalo berita APMM & ATM diayam2kan KKP INDONESIA di pulau jarak yg masih wilayah malon itu baru menggerunkan ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Asyik melanun je INDON ni....wkwkwkwkwkw

      ada lagi berita INDON melanun dalam perairan Malaysia nak lagi saya UP...???

      Hapus
    3. Ahh itu mah biasa,yg luar biasa ada APMM & TLDM yg konon katanya ada weapon bisa diayam2kan KKP INDONESIA yg cuma badan sipil ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    4. Pantau pakai teropong ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    5. Yang ada APMM nyali nyingnying

      Hapus
  26. Pangkalan nih sekali kena mortar Askar sulupun langsung rata dgn tanah ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cocok sebagai tempat pemakaman malon korban sulu army dan heli nuri yang celaka

      Hapus
    2. Wkwkwk...betul sangat bro ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  27. Keturunan Lanun rupanya indon ni... Lagi lah aku kasian amahhh kamu don'pemerintah tak dapat sedia peluang kerja... Lantas jadi lanun... Pernah tak ada kes Lanun malaysia di tangkap? Tak kan don'so korang pikur lah sendiri yerrr...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    2. Terus besepah orang malon jual dadah di Indonesia berarti kerajaan ko tak sedia peluang kerja keh di malon ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    3. Masih mending turunan lanun yang disegani daripada turunan babu 999 tahun tak de kebanggaaan sama sekali

      Hapus
    4. Ada peluang kerja 999 tahun jadi babu

      Hapus
    5. Pileploer koplak mabok dadah yer

      Hapus
    6. Lebih baik turunan perompak daripada turunan bernyali nyingnying yg cuma bisa menghamba bangsa lain

      Hapus
  28. Pangkalan malon nih paling lawak di dunia,ada bangunan tapi tak de heli attack untuk rondaan,dah tuh pangkalan ini rawan tak de perlindungan,sekali je pun mortar Askar sulu meletup,pangkalan ini rata dgn tanah ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

    BalasHapus
  29. Mat rempit.. Cerr lah try mortar kan... Cakap senang lah bro.. Macam biasa lah set set indon ni cakap je lebihh.. Tapi kosong macam tin milo yg dia buat biawak KOMODO tuuu...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ko baca lah di MDR & MMP ko tuh pukimak malon cibay besepah rakyat ko hinakan pangkalan ko nih,ko bacalah tuh pukimak ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Hahaha tak apalah gempita beraksi asalkan bisa berjaya menabrak geely protong tong lagi

      Hapus
    3. Malon malu akui kalau pangkalan kau tu kelakar sedunia

      Hapus
  30. Raden! Kau tahu ke kami ni boleh atau tak boleh buat radar... Tak kan kitaorang nak kecoh bagai inform korang! Alahai doctrine zaman apa yg korang guna nii... Doctrine Baculll...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tahulah,malonkan cuma ada kepakaran tampal stiker ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Kelihatan raden siberuk malon pelirpower ini bodohnya minta ampun

      Hapus
    3. Peli power kalau malon boleh pasti dah sombong mendonia lah tipikal malon jan ckp besar sahaja aku dah tahu la

      Hapus
    4. Malonyetjing mana bisa buat, kepakaran mereka hanya tampal sticker saja

      Hapus
  31. Paa yufi, apasal komen kau kena hapus... Kau mencarut banyak sangat ke pagi2 ni... Takyah carut banyak2 aku pun kadang2 mencarut gakk.. Tapu tak lah hari2

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ko tuh tak mencarut keh ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Hahaha yang dipertoan agong raden siberuk pelirpower yang gila keturunan sulawesi selatan KW4,suka suka sayalah nak komen macam mana asal bisa berjaya membuat maloner sakit hati hahaha puas rasanya...

      Hapus
    3. Om pit bukan mencarut dia om pit,tapi mengkerut,muka masam karena terkena down syndrom akibat jealous berlebihan

      Hapus
    4. Papa yufi@ muka pelirpower mengkerut kerana cicilan Camry dah 4 bulan gk terbayar,camrynya mau ditarik pihak leasing bro ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  32. Ini gambar bukti Leopard INDON rosak semasa latihan... Wkwkwkwkwkwkw belum perang sudah rosak...

    https://militermeter.com/wp-content/uploads/2016/11/MBT-Leopard-TNI-Rusak.jpg

    BalasHapus
    Balasan
    1. Terus apa masalahnya dgn ko lon,engine trouble tuh dgn cekatan dalam masa 1 jam je pun teknisi Askar kami berjaya fix kan engine yg rosak tuh,ini adalah salah skenario dalam exercise dan bilapun engine trouble nih terjadi dalam perang sesungguhnya askar kami dah terlatih maintenance dan fix weapon yg rosak,terus kenapa ko menyalak cem anjing lon ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Terus enjin kornet kau yang meletop dan enjin yang disonglap macam mana???

      Hapus
    3. Makanya kalau beli tank sama tank penolongnya, biar bisa latihan di tempat becek. Jangan kayak pendekar letoy cuma latihan di tempat kering dan statis saja

      Hapus
  33. project rasuah rm9 jt luas mirip lapangan futsal๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bukan om itu pasti nantinya digunakan untuk lahan makam malon korban pembantaian sulu army dan korban kecelakaan heli nuri lapok

      Hapus
  34. Papa gomo(yufi) kau tahu ke berapa byk askar sulu yg mampus kena head shot dgn team sniper kita... Kau nak tanam sape pulak? Cakap macam orang tak ke sekolah... Facts bro.. Facts.. Kalau dok rumah tengok berita RCTI tak jadi bro!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Aq tahu banyak pokok sawit yg tewas kena bom kornet ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Aku lihat di TV3 malonsial banyak askar polis beruk malon lari terpecirit di lahad datu terbunuh oleh sulu army

      Hapus
  35. Kesian jadi target serangan ucav rainbow

    BalasHapus
  36. Ini pula gambar bukti Leopard INDON Ambles dalam lumpur..wkwkwkwkwkwk

    https://asset-a.grid.id/crop/0x0:0x0/700x465/photo/intisarifoto/original/38341_tank-leopard-ambles.jpg

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tak terima kuasalah tuh ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  37. buat pa bina markas helipad namun takde isinya,oh year litle bird cancel ke ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  38. Ambles bro....wkwkwkwkwkwkwkwkw

    ini gambarnya
    https://lancercell.files.wordpress.com/2016/11/leopard-2-ri-di-natuna-kaskus-militer.jpg?w=474

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ambles tapi boleh berjalan tak cem pendekar bonyok ditumbuk Wira ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. baru kena body truk dah terkupas belum kena RPG atau ATGM memang hancur...wkwkwkwkwkw

      Hapus
    3. Baca linknya lon,yg rosak tuh cuma tutup tayarnya yg lepas,karang2 ceritalah tuh ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  39. ada tank pun usang.... mudah rosak, armor tipis dan mudah ambles...wkwkwkwkwkwkw

    INDON HEBAT...wkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Karang2 ceritalah tuh,kalo tak modern dan canggih leopard tuh Singapore pun tak beli leopard second lon ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  40. mending jadikan kandang ayam je ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  41. kasihan INDON...kerana itu Leopard tidak dihantar ke Papua kerana kelemahan yang ada pada Leopard INDON yang usang... wkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kenapa pula ko yg menyalak cem anjing lon,ATM ko yg robohkan sawit di lahad datu kamipun tak menyalak cem anjing lon ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  42. Macam aku cakap.. Jangan dok cerita... Try lah hantar dron korang tu, by the way korang dah beli ke package anti-drone??? Kalau belum.. Tak yah hantar drone tu... Bazir masa/duit korang jerrr... Dah beli belum anti-drone package? Cakap kaki shopping alutsista bagai... Dah beli???

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bsnyak2 baca lon,ko nak type apa anti drone tuh,semua Indonesia dah punya ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  43. Nie project lumayan songlap campuran simen dan pasir,saat ekonomi merudum tak de jual sawit,songlap simen pon oke lar

    BalasHapus
    Balasan
    1. Songlap simen untuk beli nasi lemak ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  44. Pangkalan Lahat Datu...isi heli saja tidak ada..hahahaha ompong..

    Sasaran empuk utk UCAV MALE CH-4B TNI-AU....very-very soft target...HA..HA..HA

    BalasHapus
    Balasan
    1. ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€ini pangkalan UAV NYAMUK bro ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  45. buat pa bina lapangan helipad litle birdnya pun cancel!!!

    project rm9 juta cuma seluas lapangan futsal,songlapsia semakin mendonia๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bagus Wang rm9 juta digunakan untuk kasi makan rakyat miskin malon ๐Ÿ‘๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  46. Mungkin nie cara nak hibur diri,disaat semua jiran shopping alatan militery canggih,tapi apa daya sawit kena blok india,...jadi lar bina lapangan futsal dan basket pon oke jer

    BalasHapus
  47. Tu lahhh kalau citer jangan sembang je lebih.. Tapi kalau nak try hantar drone... Apa ke nama nya tadi.. Lenbohhh.. Rainbow... Iyahh persula kan dong... Aku langsung ngakk gentar... Ada hellfire ke fit pada drone tuuu... Kalau ada... Pun aku ngakk gentar.. Yahhh keep it coming bro... I'm waitingg....to slam you bro! Come on baby!!! Come to me baby.... Iyahhh.. Kasi belasah kaw kaw...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ko belasah pake apa lon,pake taming sari bunga api tuh keh ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  48. Balasan
    1. Tahniah pangkalan nih the best jadi gudang sawit ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  49. Citer berapi api... Actually pengecut!! Jangan jadi bangsa yg bacul dan bangsat yahhhh...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kami tak pengecut cem malon nak halau nelayan cinapun ATM kecut cuma shadowing je ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. Jangan macam tu,baik ko minum 2 sudu sawit yg lagi murah tak laku jual tu

      Hapus
  50. Saye akui malaysie tengah miskin kedana muflis bangkrap,so tak de hiburan lagi mencarut,...now buat songlap adalah langkah best elakkan kita depresi

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betul,songlap dgn malon berpisah tiada ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  51. mending jadikan kandang ayam la tu,bisa bantu meringankan hutang negara wkwkwkwkwk

    BalasHapus
  52. Pelirpower merempat kat blog ini kerana cicilan kredit CAMRYnya sudah 4 bulan gk terbayar,mau disita pihak leasing,kesiannya ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

    BalasHapus
  53. Gempurwira... Mat indon ni beli leapord tu nak nunjuk power jerr.... Last last lekat dalam sawah padi... Lawak lah leapord indon.. Nampak sangat beli alutsista ngakk buat kajian... Kalau dah berat 50ton ke atas apa lagi lahh sangkut dalam sawah lah.. Ada hati nak attact kita pakai leapord konon, pakai marinir ke bagai... Leopard tu jadi target practice je pada abang2 kor armor kita gempurwira... Like i said before.. Mari lah kat sini... Leopard tu.. Aku sendiri kasi jahanam dengan lori...

    BalasHapus
    Balasan
    1. beli leopard usang stok terpakai dapat percuma kenderaan perisai stok terpakai juga...INDON tak tahu yang negara bekas pakai tu nak bersihkan stok sampah mereka dalam gudang...wkwkwkwkwkw

      Hapus
    2. Sememangnyer sedih kalau sawit tak laku,baik korang minum sawit 4 sudu,lagi murah now

      Hapus
  54. apa pula reka cerita tu gambar saya sertakan sebagai bukti..reka apanya yang tentera INDON lari kepenatan naik TAKSI tu pun bukti rakaman ada... geng Malaysia bukan reka cerita ye bukan mcm INDON tu betul memang suka reka cerita...wkwkwkwkwkkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cup cup apasal meraung membawang macam pondan?baik ko minum sawit dulu yg tak laku

      Hapus
    2. pondan tu ko bro..wkwkwkwkwkwkwkw

      kepanasan letewwww...wkwkwkwkwkkw

      Hapus
  55. Sedih tapi apa daya bousted pon tak mampu bagikan deviden, 2 tahun nie capaian deviden saham dalam tahap 0 peratus,so artinya sebenarnye bousted nie dah bangkrap tapi kerajaan sengaja tutupi

    BalasHapus
  56. Dengar citer lapangan simen nie nak buat jemur padi,kerena atm tak de aset militery sekarang so gunalah dulu jemur padi dan jagung

    BalasHapus
  57. lama lama kasian aku ama budak malon nie,semua pemimpin rasuah ganas,rakyatnya pun idiot wkwkwkw

    BalasHapus
  58. ada MBT mudah rosak...ada kapal hanya 8 hari dilaut tu pun guna plat besi kualiti murah... buktinya kena hujan pun karam...wkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus