02 Desember 2021

Completed Refurbishment in Singapore, HMNZS Canterbury Sailing Home

02 Desember 2021

HMNZS Canterbury (photo : RNZN)

Welcome home, HMNZS Canterbury. After four months away and 80,000 hours of refurbishment undertaken in Singapore, HMNZS Canterbury proudly sailed into Waitematā Harbour yesterday after a two-week transit, ready and willing to take on any operation - once the crew get some rest of course!

Canterbury is regularly deployed to the Pacific where she provides sealift support for military exercises and operations including humanitarian aid and disaster relief. She is also a regular visitor to the sub-Antarctic islands where she assists government agencies to conduct resupply missions and important scientific and research work.

HMNZS Canterbury is a multi-role vessel (MRV) and her primary mission is to deploy personnel, vehicles and cargo using conventional port infrastructure or directly ship-to-shore using Landing Craft, boats or helicopter airlift.

Conceived as part of Project Protector, the ship was built in the Netherlands by Merewede Shipyards and fitted out by Tenix Shipbuilding (now BAE Systems Australia) in Williamstown.

Canterbury was delivered to the Ministry of Defence and commissioned into our Royal New Zealand Navy on 12 June 2007. Canterbury is the second ship of this name to serve in the Royal New Zealand Navy.

66 komentar:

  1. Diamankan dari beruk malon

    BalasHapus
  2. Ijeh anyar wes ndang direfurbish yo.......ketokmen mergo Nate kandas koyo hubungane Mbah Gono Karo Aini Azahra πŸ’”

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sakjane ora kandas.......mung Mbak Aini ne sing Ra gelem 🀣🀣🀣

      Hapus
    2. Lha lho om smiling ki malah buka skandal mbah gono, menko d SP mbah gono lho xaxaaxaxaxaxaxaxaxa

      Hapus
    3. (Ra gelem ucul maksude..)

      Bareng ucul njur kandas..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    4. "Yen sesawangane wae konene masiyo Ra gelem ucul .........longko kedadeyane πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚"

      https://youtu.be/3R9YmHXNVv8

      Hapus
  3. GEMPORK MANA NIH ISRAEL NYA ASEAN..

    CURI BUDAYA DAN CURI BERUK BETINA

    BalasHapus
  4. KALO YANG INI MASIH VERSI KESIAN, BANYAK KHAYAL

    Southeast Uncensored
    January 1 ·

    6 CALON KAPAL MRSS TLDMπŸ‡²πŸ‡Ύ

    Sejak kehilangan KD sri inderapura pada 2009 dalam satu kebakaran, TLDM amat memerlukan penggantian baru berikutan kapal jenis sokongan pelbagai guna ini amat terhad dalam armada TLDM.

    Dalam pada itu, TLDM telah melancarkan program penggantian iaitu MRSS Programme, sebahagian dari program 15 to 5 TLDM.

    Berikut adalah calon-calon kapal yang sedang ditawarkan untuk TLDM beserta spesifikasi.

    Fakta : Mistral class helicopter carrier pernah ditawarkan kepada malaysia dengan jumlah kos sebanyak RM 3 billion sahaja



    KAHKAHKAH.....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dulu rm 3 bn = $ 1 bn, skr 700 juta haha!⚜️♻️⚜️

      Skr uda zalan2 ke mesiirrr.. KL nyesel tuch haha!❎♻️❎

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    3. Benar ompal,

      Hayal Mistral class
      Hayal Mistral class
      Hayal Mistral class

      Hayal damen enforcer 10000 lpd
      Hayal damen enforcer 10000 lpd
      Hayal damen enforcer 10000 lpd


      Bangun lon, hari sudah menjelang sore...

      bwahahahahaaaa...

      Hapus
    4. Dulu...saat sombong2nya

      Sembang mistral class

      Turun lagi dokdo...
      ngimpinya ketinggian

      Turun lagi mini dokdo...
      Ngimpinya masih kejauhan

      Turun lagi damen enforcer..
      Masih ketinggian juga

      Turun lagi makassar class
      ........

      Pd saat bangun...
      Dapatnya Bungamas 5 sipil kontener

      Walah2 mmg malon pandai bercanda

      Hapus
  5. Malon masih mimpi dan halu buat memiliki kapal MRSS sendiri, ekonomi pun dah menguncup, hutang pun tak ada yang percaya, hanya bisa minta barang hibah gratis dengan gratis ongkirnya, mereka maunya duduk manis dapat alatan militer di hantar langsung di hadapan pekarangan rumah, masalahnya adakah negara yang mau memberikan secara percuma2? Kah... kah... kah...

    BalasHapus
  6. Tak akan hilang melayu dari bumi. Salam serumpun. Kite nih kakak beradik tak lah tinggikan hati....

    Korang pahamlah....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hanya BERUK ISRAEL YANG MAHU BERKAWAN DENGAN MALON..

      MALON COCOK BERKAWAN DENGAN VANUATU DAN TIMOR LESTE

      WKWKWKWKWKK

      Hapus
    2. Bagaimana bisa merasa serumpun??? ketika kami berdarah2 untuk kedaulatan dan kemerdekaan... sedangkan korang tidak... Malon tidak akan pernah bisa memahami apa itu perjuangan kemerdekaan, bahkan bambu runcing senjata yang menjadi simbol perjuangan kami juga di bully...

      Hapus
    3. salam serumpun dari kami rakyat nkri

      Hapus
  7. REFRESHING DULU GAESS...

    Umar Abdullah
    Malaysia mempunyai 7 unit F18 hornet dan 17 SU 30 MKM

    Muhammad Haziq Hafizan
    Umar Abdullah sedikit pembetulan , 8 unit F/A-18D Hornet

    Ezmil Zulkifli
    Umar Abdullah 18 su30, bukan 17

    Mohamad Azim Azmi
    Ezmil Zulkifli 17 bang, 1 dah out of service

    Ezmil Zulkifli
    Mohamad Azim Azmi out of service? Bila masa?

    Asrulaa Asrul
    Mohamad Azim Azmi 02..

    Mohamad Azim Azmi
    dah lama bang, airframe crack

    Lipan Bara
    Mohamad Azim Azmi , 02 ke grounded?

    Unta Padang Pasiq
    Mohamad Azim Azmi yg menari2 kat singapore erk?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wkwkwkwkw...yang terbaik bro

      Bikin Malu MALON

      Hapus
    2. Malon ini tidak pernah belajar, sejarah kepemilikan pesawat tempur mereka seperti orang miskin kepakaran...
      Terlalu angkuh dengan tidak mau memiliki aset yang sama dengan yang dimiliki jiran, bagus tetapi suatu waktu itu adalah bumerang... mau tampil lebih perkasa dari jiran tetapi tanpa plan yang berjangka panjang pada akirnya menjadi masalah dikemudian hari...
      LCS juga salah satu bukti kebodohan akibat kepercayaan diri yang terlalu tinggi, sehingga rasionalitas menjadi tidak di perhitungkan...
      Ketika secara umum orang lain memulai dengan membuat prototype mereka memulai dengan mass production, so when it failed finaly totaly lost they got

      Hapus
    3. @Paidi soal LCS bukan krn malay terlalu tinggi kepercayaan dirinya, tapi semangat tinggi rasuah berjamaah + isi kepalanya jarang otaknya... Alias tulang πŸ’€ saja yg tebal

      Hapus
    4. emang indonesia ngak ada korupsi ya giblok

      Hapus
  8. POLEMIK AWAL HELI KECIK VERSI CIVIL SENGSARA


    Malaysia Military Power
    October 29, 2019 ·

    Akhirnya Mengaku

    Selama ini teka silang kata Menhan kita akhirnya terjawab

    MD530G dah dibayar dan disahkan oleh Menhan sendiri.

    MD530G telah siap sebanyak 98% oleh Pembuat MD Helicopter.

    Dah Siap dan tunggu nak hantar

    Tiba-tiba

    Boleh cakap

    Tentera tidak mahu pakai dan nak bagi kepada kementerian lain atau bawa ke Mahkamah

    Apa ini apa ni

    Sekarang ini faham ke idok

    Aset Putar kita ini dah laa sedikit

    MMP juga dikhabarkan projek MD ini adalah projek Wahyu.

    Hawat kalau wahyu tidak boleh guna laaa?

    Hawat yang program MIG29N tu dulu bukan projek wahyu ke dulu?

    Elok ja kita pakai sampai 20 tahun sampai jadi mothball kat PU Kuantan sekarang.

    Kenapa Projek MD530G tu kalau kononnya Wahyu tidak boleh digunakan oleh PUTD?

    Untuk rekod, pembelian MD530G dulu datang dari hasil lawatan Presiden Obama ke Malaysia dahulu.

    MMP memang tak setuju bab projek-projek wahyu ini tetapi memandangkan kekangan aset pastu jenis kerajaan yang ada dulu dan sekarang jenis kedekut nak belanja kat ATM.

    MMP rasa teruskan je laah Perolehan tersebut

    MMP merasakan helikopter MD530G perlu ada di ESSCOM untuk pengunaan penguatkuasaan dan rondaan serta penyusupan pasukan khas untuk sebarang operasi khas di Esscom.

    SPRM dah masuk campur kan dan buat siasatan

    Ambil Tindakan pastu buat pendakwaaan

    Kami Sokong

    Hukum Jerung-jerung ini

    Tapi

    Jangan jadi Sombong sangat

    Aset yang ada pun sekarang dah habis perah

    Yang nak datang sekarang

    Berlagak x nak pakai

    Yang Projek Wahyu tu untuk kerajaan Sekarang jangan lagi dok buat dah.

    Lawan

    MMP


    Abdul Haris If you read Marhalim Abas report it is due to the user suddenly change mind...40 minutes on the air might not be sufficient

    Malaysia Military Power tu sbb MMP cakap PUTD tidak setuju sejak 2014 lagi..dan kerana ituj kami nyatakan perolehan ini bersifat wahyu semata-mata..dan sebab itu juga kami tekankan benda dah bayar..kena pakai sebab duit dh bayar..perolehan MD530G ini sama dengan MIG29N\

    Mohd Zulkifli Azman Only 40minutes on the air? Patut la putd xnk. Tp barang dah siap,terima jela kan

    Muhammad Hanif Gill Abdullah Abdul Haris 40 minutes..? ��

    Osman Jailani nak ronda ape 40minit.. dah la bayar mahal berkali ganda.

    Muhammad Franz Firdauz Kalau dpt balik duit 100 juta tu propose putd beli h145m ni...xnk jugak beli lagi aw109 ckupkan 12 dn lps tu armkan mereka haha

    Kan Tai Chee Heli kepala bulat ni mmng jd ayam dgn airwolf aje doh

    Muhammad Faiz Noordin Jgn risau min, industri pertahanan antarebiasa dh paham Malaysia skrg tgh bertarung nyawa membayar hutang rm1 tiriliyun bak kata atuk the legend

    Sirpesal Faisal Ambil je la. Pesawat tu agile dan sesuai dgn negara kita. Baik ada daripada tiada helikopter tempur. Kalau bajet sejemput buat la cara sejemput. Filipina rileks je beli cobra second janji blh guna

    Abu Navaradeeforty Jangan kata bahan mentah, drawing untuk fabricate engine pun tak ada, metallurgy recipe untuk buat engine pun tak ada hahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Taib M Taib Siapa bilang tak de?
      Dah ada keta terbang dan r&d sendiri..satu langkah pertama lpas ni nak buat heli tentera dan jet pejuang..hi hi tepuk2

      Kapten Power Dari dulu hingga sekarang ATM dapat yg dicadangkan oleh org politik..

      Azrol Matroy 40minit je masa penerbangan kata bgus? hahhaha hg buat lawak ka

      Ma Soffi bkn bnyk pun 6 buah saja,,dah bayar,,heli pun dah siap,,ambil la,,klu tak guna untuk operasi ,bagi kat apmm atau bomba untuk misi pemantauan atar sar

      Muhammad Franz Firdauz Kalau dah siap hantar jela terima byr ansur2..mmg md530g ada kelemahan tp sbgai permulaan oklah

      Nur Dafinah Menyedihkan. Kita punya gembang macam kita mampu buat aset tentera sendiri. Skdr pasang produk org tak yah nak bangga sangat la...

      Amreal Norman 16 buah MiG-29 jadi tukun tapi 8 buah FA-18 masih beroperasi. Biol la kalau tak nak amik MD530G ni. Susah nk percaya bila kata PUTD tak mau. Ni bukan aura lagi dah tapi auta.

      Ahmadbaqti Radzuan Sy cadang kn ATM ambik heli skorsky C 53 super stallion.....baru lh pertahanan mantap...betul

      Ahmad Dave Aumm cak!! Punye la lama nk deliver baby sampai baby pon dh ade adik,kacukan yahudi plak tu �� Malaysia Military


      KRIK KRIK...

      Hapus
  9. SEBAB BAJET KEDEKUT, HALU DULU JUGA BOLEH....


    Malaysia Defence Review
    10 hrs ·

    Kegagalan Kerajaan Malaysia memenuhi keperluan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) melibatkan perolehan aset-aset baharu menyebabkan ATM masih aktif mengunakan aset-aset berusia untuk perkhidmatan ketiga-tiga cabang perkhidmatan ketenteraan Malaysia.

    Ini dapat dilihat Tentera Darat Malaysia (TD) masih aktif mengunakan persenjataan anti-armor M-40 recoiless gun, Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) masih lagi mengunakan kapal peronda KD Sri Johor dan KD Sri Perlis dan Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) dengan helikopter Sikorsky S-61A-4 Nuri.

    Rata-rata aset-aset berkenaan telah menjangkui usia 50 tahun dengan kebanyakannya mula berkhidmat sejak tahun 1960an.

    Beberapa aset-aset baharu sepatutnya diperolehi ATM bermula 2010. Langkah penjimatan, pemotong bajet serta penilaian semula dilakukan kerajaan sejak 10 tahun lalu. Namun ia adalah retorik sahaja untuk menutup kelemahan pengurusan kerajaan dan menguruskan dana dan perbelanjaan kerajaan.

    TD sepatutnya menerima Sistem Armor Artileri Bergerak M109A5 Self Propeller Howitzer (SPH) pada tahun hadapan. Namun pada Februari 2020, Panglima Tentera Darat (PTD) mengumumkan pembatalan perolehan M109A5 atas sebab kos mengoperasikan dan penyelenggaran yang agak tinggi.

    M109A5 SPH berkenaan ditawarkan oleh Amerika Syarikat menerusi Excess Defense Articles (EDA) dengan 30 buah yang merupakan bekas milik Pengawal Kebangsaan Amerika Syarikat (USNG).

    Dilaporkan M109A5 berkenaan akan dinaiktaraf ketahap M109A6/A7 Paladin dikenali M109A5+. Bagaimanapun, kos naiktaraf serta alat gantinya agak mahal dilihat diluar kemampuan kerajaan untuk membiayai dalam tempoh yang panjang.

    TLDM setelah menerima 2 buah kapal frigat Kelas Lekiu merancang untuk menambah bilangan kapal kombatan bagi meningkatkan keupayaan armada TLDM.

    Pada awalnya, TLDM menerima tawaran untuk mendapatkan 2 buah frigat Kelas Jebat Batch 2 iaitu masih mengekalkan rekaan sedia ada kapal frigat Kelas Lekiu namun dipanjangkan dan dipertingkatkan persenjataan.

    Ia melibatkan pengunaan radar dan sonar generasi baharu serta Vertical Launcher System (VLS) Mark 48 yang membolehkan kapal melancarkan misil anti-udara Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM).

    Selain itu, United Kingdom turut menawarkan kapal tempur Type 26 Global Combat Ship (GCS) kepada Malaysia. Namun agak sukar untuk Malaysia mendapatkan serta mengoperasikan kapal tempur sebegitu yang sepatutnya dikelaskan sebagai kapal Pembinasa (Destroyer) dan bukannya kapal frigat.

    Mengikut spesifikasi asas ia akan dilengkapi 32 unit cell pelancar VLS Mark 41 yang mampu melancarkan misil anti-udara ESSM, Standard, misil anti-kapal selam VL-ASROC serta misil kruiser Tomahawk. Selain itu, terdapat 24 cell unit VLS untuk misil anti-udara Sea Ceptor.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Type 26 GCS turut dilengkapi meriam 127mm BAE Mark 45, 2 unit meriam automatik DS30M dan 2 unit Close-In Weapon System (CIWS) Phalanx. Selain itu, Type 26 CGS dilengkapi 8 unit pelancar misil anti-kapal Harpoon atau Naval Strike Missile serta 2 unit berkembar 3 untuk pelancar torpedo MU Impact atau Mark 54 MAKO.

      Type 26 GCS juga mempunyai dek pendaratan yang luas untuk membolehkan helikopter Chinnok mendarat diatasnya selain mempunyai hangar yang mampu memuatkan 2 buah helikopter AW159 Wildcat atau MH-60R Seahawk.

      Namun kerajaan memilih Littoral Combat Ship, kapal frigat Kelas Maharaja Lela yang diasaskan daripada kapal korvet Kelas Gowind dari Perancis yang dilihat sesuai dengan bajet kerajaan. Akan tetapi, 6 buah yang ditempah gagal disiap mengikut waktu ketika ini dan masih bergelut untuk menyiapkan kapal pertama walaupun telah mencapai 80% untuk disiapkan dan diserahkan kepada TLDM.

      Selepas menerima jet pejuang jenis Pesawat Tempur Pelbagai Guna (MRCA) Sukhoi Su-30MKM, TUDM memerlukan Pesawat Sistem Amaran Awal & Kawalan (AEW&C) untuk meningkatkan keupayaan pengoperasian aset-aset udara.

      Pada 2013, Northrop Grumman telah menawarkan E-2D Advance Hawkeye kepada Malaysia dengan kelulusan kerajaan Amerika Syarikat. Pada masa berkenaan, E-2D Advance Hawkeye masih lagi proses percubaan oleh Tentera Laut Amerika Syarikat (USN) dan dijangka dioperasikan menjelang 2015.

      Namun, Malaysia tidak membuat perolehan dan menjadikan Jepun penguna varian eksport pertama dan tunggal E-2D Advance Hawkeye ketika ini yang mula menerima pesawat berkenaan tahun lalu.

      Dilaporkan radar AN/APY-9 digunakan E-2D Advance Hawkeye mampu mengesan pesawat "Stealth" atau jet pejuang generasi ke-5. Selain itu, pesawat berkenaan mampu "memandu" misil Beyond Visual Range (BVR) AMRAAM selepas jauh dilepaskan dari jet pejuang untuk ke sasaran.

      Ia mampu beroperasi selama 8 jam dan jarak sejauh 2000km dengan mengunakan 2 unit enjin turboprop Rolce-Royce T-56-A-427A dengan kelajuan maksimum 650kmj. Ia membolehkan melakukan misi cari dan menyelamat (SAR), rondaan serta pengawasan membantu Kawalan Trafik Udara.

      Kegagalan ATM mendapatkan aset-aset baharu seperti yang dinyatakan dilihat telah menyukarkan pengoperasian secara amnya. Ketiga-tiga cabang perkhidmatan ATM terpaksa memastikan segala aset-aset sedia terus relevan walaupun sepatutnya diganti atau mendapatkan teknologi baharu.

      ATM dijangka terus bergelut untuk membuat perolehan dan aset baharu berdasarkan Rancangan Malaysia Ke-12 & 13 (RMK12 & 13) berikutan penularan virus Covid19 ketika ini.

      Malaysia Defence Review MDR


      Murad Aziz Sangat2 setuju dgn statement admin. Inilah hakikat sebenar kepayahan atm kita utk menjaga kedaulatan negara.
      Abu Muiz Sedih. Kecewa.

      Fizz Zackriez Klo la krajaan ambik type 26 global tu...mau tercedok jiran2 sebelah.

      Madie Fida Setuju tu.. deatroyer 2biji pn ok..

      Sh Zulkifle Jgn kata nak Beli, yg NK Di hibahkan pun tgk mcm tu je terlepas..

      Malaysia Defence Review Sh Zulkifle hibah mmg bg free, nk refit pki semula bukan murah mcm M109A5 kos ratus juta dollar

      Sh Zulkifle Malaysia Defence Review itu la pasal refit pun tak mampu kalau nk beli baru lagi la susah

      Din Dun Malaysia Defence Review better beli yang ceaser france punya tu je.

      Malaysia Defence Review Din Dun Caeser tu dari tahun 1990an, lama2 rasa xberbaloi

      Frederick Tawi Garu kepala je lh tengok kemajuan pertahanan negara kite ni��

      Obi Wan Makan Ubi sedih aku baca

      Ghazali Halim Dulu megah....sekarang tercorot di bawah

      Eddie Zaidi Time ekonomi bagus taknak beli time ekonomi down baru lah nak shopping bagi faham betul doktrin malaysia ini.

      Mohd Azani Jusoh Masa tu kerajaan sedang sibuk membangunkan 1MDB

      Jaz Abd Malik Sad but true

      Fa Mi FahiMi Percayalah...klu ada kapal yg harga rm50....maka yg tu la akan jd pilihan kerajaan..itupun 2 buah..ffbnw..

      Hapus
    2. Kovacs Kuznetsov Patutnya tawaran destroyer patut amik since x banyak pengeluar Akan beri tawaran tersebut.kalau nak dapat destroyer between Kita buat sendiri or joint venture.dah cukup baik tawaran destroyer for LCS
      If RMN amik boleh masuk under LCS with 4 GSC and 8 GOWIND Akan 23th and 24th frigate squadron.

      Malaysia Defence Review Kovacs Kuznetsov sepatutnya 27 NGPV diteruskan dgn 2 buah Type 26/ 2nd Batch Jebat Class

      Tejah Nathan Malaysia Defence Review kalau ngpv ganti dgn lcs 27 buah dgn 12 heavy frigate pergh

      Kovacs Kuznetsov Malaysia Defence Review kalau 27 gunboat pun buat apa.if rasa beban sangat guna jelah NPGV and FAC. 16 MEKO 100 like kedah with 8 fully equipped and 8 gun boat plus 8 MEKO 200 based on sachen class. Many commonality you easy to train sailor and spare part.bentuk 4 skuadron with 3 di LCS and Satu di selat melaka.
      For FAC amik Skjold-class corvette to patrol selat melaka and sea state 3 area along coastal line. Mungkin 8 buah bentuk 2 skuadron, 1 di selat melaka dan 1 dekat ESSCOM

      Aliff Ezmann tahlah min.nak harapkan orang politik ambik kisah pasal negara,memang idakler.diorang ambik kisah pasal kroni jer
      barangkali nak tunggu Malaysia kene serang barulah menggagau nak beli memacam.barangkali nak tunggu ada kapal bergerak atas tanah Malaysia ni cam sultan fateh dulu buat��

      Malaysia Defence Review Alif Zikry program 15 to 5 tu berlaku bila kerajaan amik langkah nk berjimat dan potong bajet
      Pembelian 4 buah LMS adalah contoh, murah, mudah dan janji ada
      Mindef dgn ATM ada jawatankuasa perolehan, permohonan dana atau bajet bukan keputusan MOF tp dari Mesyuarat Kabinet dgn diluluskan Perdana Menteri, Setiausaha Perbendaharaan last Menteri Kewangan
      Mana2 negara mana ada direct boleh dpt dana perlu jln proses yg sama termasuk tender
      Isu campurtangan politik mmg xleh lari kebanyakan GLC dipegang oleh ahli politik dan company swasta oleh penyokong parti politik.Perkara nie pun perkara biasa cuma org kita mungkin baru tau atau baru nk amik tahu sedangln benda nie dh berlaku sejak merdeka ������

      Asrizal Rusli Min, tentang AEWC tu boleh ke kalau TUDM convert je Bombardier Global Express VIP yang sedia ada dalam inventori kepada AEWC dengan pemasangan radar Erieye dan sistem berkaitan kat pesawat tu? Mungkin murah sikit kos. Tapi kalau susah jugak pacak je lah politaik bingai kat atas tu..biar guna mata dan telinga diorang je sebagai pengawasan. ��
      *ayat last tu gurau je

      Muhd Harrith Hnya mampu membaca smbil menyumpah-nyumpah, tgk tawaran2 dri UK untuk kapal pembinasa dgn US untuk AWACS, ATM sepatutnya dh setaraf dgn Singapore Armed Forces. Even klau beli skit2 pun, patut semua aset2 lama ATM dh digantikan sedikit demi sedikit.
      Ada sedikit kepelikan dlm isu pembelian aset2 ATM ni, klau tgk rekod pembelian, Malaysia byak beli aset2 dri pengeluar baru ataupun negara baru, jarang aset2 ATM beli dri batch yg sama

      Haziq Othman Payah min kita semua rakyat sedih sgt bila bab pertahanan di anaktirikan sbb politik.buat projek mega yg besar ada pula duit ratusan billion bB pertahanan nak bagi rm10b pun berkira2 ditambah lg ahli politik yg bebal kata negara nak berperang dgn sapa tu pun satu petanda sial juga tu.patutnya kerajaan kena ambil berat sbb ni jaminan keselamatan pada masa depan yg negara jiram masing2 berlumba perkuatkan pertahanan mereka.yg kita ni ibarat buat relax buat peace

      Hapus
    3. Iejard Iejard Gagal peroleh disebabkan situasi politik yg xpernah stabil sejak 22 tahun yg lepas

      Muhammad Asyraaf Lekiu batch 2 ada 12 cell MK48/56,yang bermakna 24 misil ESSM boleh diisi pada satu2 masa. Last2 kena cancel

      VitaBerapi HotDamn Memalookan isu LCS 6billion sangkut dgn kapal belum sea trial. Hampeh! Itulah. Semua nak buat sendiri......lepas satu, satu jahanam.

      Najib Ibrahim Kerajaan seolah tidak ambil berat akan pertahanan negara...keusangan aset2 makin terlihat setiap kali perarakan hari merdeka...kecelaruan politik negara byk memberi kesan pada perolehan aset baru... Sedih tapi harus d telan. Harap2 perolehan LCA untuk tudm tidak d batalkan.. Jenuh dah dok kaji.. Sampaikan yg menkaji pun dah pencen

      Danial Adam Kalau lah ambik Kapal yg UK offer cmpur Mistarl yg French offer masa tu dah gah TLDM tapi hancur dek politik

      Aiman Thaqif Tawaran aset semua padu2 tp sayang seribu kali sayang

      Fahrulruzi Mohd Jusoh Dah tak rasa apa - apa sebab dah terbiasa dengan keadaan ini.. Seolah ada satu kuasa hitam menutupi mata kerajaan biarpun pernah beralih pentadbiran ,tetapi kuasa hitam itu masih ada..... Percayalah... Kuasa hitam itu amat kuat kerana ianya mampu memicit telur sesiapa sahaja yang menjadi kerajaan di bumi Malaysia ini.....

      Mohd Zairol Fahrulruzi Mohd Jusoh bukan kuasa hitam, tapi kuasa komisen dan up harga... Tak ada benda 2, kira tak jadi beli la...

      Mohd Zairol Fahrulruzi Mohd Jusoh dengan puak2 komisen dan up harga ni, bukan leh berkiasan dah... Kena kata terang2...

      Madie Fida MBT batch kedua pn senyap ja.. Kapal Selam sepatutnya 6 buah (jika ikutkan keperluan) tp sampai skrg masih 2 buah saja.. mmg Kerajaan kita gagal memenuhi keperluan ATM. Satu olahan pendapat yg baik tuan.. ����

      Kchik Evans Tu lahh masa kewangan tengah okayy tak de covid19 tak nak tambah aset2 ,masih berkira-kira haa.. ni bila dh covid19 haa pening mana satu nk diutamakan sekarang..

      Daniell Daniesha Dgn 70 menteri mentabir rakyat 32juta pun payah

      Bukh AZ Type 26 ni mmg xsesuai kn min utk operasi dkt msia ni kn?

      Mohd Azharul Izwan Azhar Bukh AZ mampu berangan laaa... Sbb tu bg ak kekuatan pertahanan bukan sekadar optimum.. Tp maximum... Baru orng nk buli pn pikiaq 2 3 kali...

      Mohd Azharul Izwan Azhar Malaysia Defence Review fuhh kalau laaa kita ada destroyer...tp mampu angan2 mat jenin laaa... Nk perang ngan sapa kan??... Hahahaha

      Bukh AZ Mohd Azharul Izwan Azhar tgk utube td type 26 ni hrga die sebiji usd 350 juta bsmaan 1.4 billion ringgit... Klo jd atm amek dlm rm 8 billion brbaloi do

      Mohd Azharul Izwan Azhar Bukh AZ itu harga dari pengeluar... Nuhhhh yg jerung2 lapaq nk menketedarah pn nk jgk... Pasti akan lebih...

      Hapus
    4. Mohd Azharul Izwan Azhar Bukh AZ kalau gov ikot harga mcm tuan bg tu mmg berbaloi kalau xdak jerung2 masok mengadap...

      Bukh AZ Mohd Azharul Izwan Azhar bese la nk slmt dr jerung brg us je la xtaw la klo british ni mcm us gak kna tya admin

      Malaysia Defence Review Mohd Azharul Izwan Azhar Kelas Jebat Batch 2 nk bg kt Shipyard yg baru nk up mungkin ada harapan jd mcm LCS dgn NGPV sbb yg suggest company tu bukan kaleng2, NGPV gagal dia bg projek baru janji kroni kenyang projel kelaut

      Mohd Azharul Izwan Azhar Malaysia Defence Review xboleh ka upgred kedah class fully weapon???...mngkin modal xtinggi sgt...

      Mohd Azharul Izwan Azhar Malaysia Defence Review aduhhh... Sbb ada perangai mcm ni laa rosak habis semua...bg projek jaa nk komisen...palabana....

      Mohd Azharul Izwan Azhar Malaysia Defence Review pening pikiaq pasal ni...dahla dok kena rogol ngn china... Adoiii...jenuh navy kita dok kuda yg mna dok ada...lg xreban... Lg tu laaa belasah..

      Eddie Zaidi Malaysia tak beli aset pertahanan beli suka beli kereta vellfire tahun depan merc pula..

      Muhammad Nasrullah Maknanya kelas jebat batch 2 mungkin "wujud"?.....ke dah takde sbb ganti dgn LCS kelas maharajalela...?...

      Malaysia Defence Review Muhammad Nasrullah cancel dan pilih LCS

      Malaysia Defence Review Muhammad Nasrullah satu lg 2 biji RM6 Billion BAE mintak

      Muhammad Nasrullah Malaysia Defence Review Mahal nya....xda ke berita yg gembira sikit min?....berita sedih jee...bila laa LCS ney nk selesai....

      Ω†Ψ§Ω† Ω…Ψ§Ψͺ ΩŠΩˆΩ†ΩˆΨ³ Kerajaan Malaysia yg harus bertanggungjawab diatas lompong ini.

      Azlan Awang Kechik Slogan kita pakai sampai reput dah xleh pakai kita pakai buluh runcing



      BWAHAHAHAHAHAAAA....

      Hapus
    5. Sungguh berbaloi....

      Hapus
  10. Ati-ati buat yg suka ngebully budak Malay, sini ketemu Ama ane. Itu budak FPDA, Indonesia macem-macem Ama FPDA kena nuklir kelar semua ente. Rusia gak mungkin mau nolongin, China malah terima kasih karena gak ada yg bisa ngalangin dia buat dapetin Kalimantan,Natuna dan Papua. Hhhhhhhhhh

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wkwkwkwk ngancem....

      Hapus
    2. Udah ketemu trus mo ngapain, bung gato ?

      Ngajak ngopi nich ceritanya.. ☕️πŸ˜‚

      Hapus
    3. Fpda?
      Saya tanya jaman sekarang masih eksis gak tuh?
      Mang mereka mau bantuin sesama member fpda sampai matian2 jika negara kena serangan

      Hapus
    4. Xaxaxaxaxxaxaxaxxa dari dulu sampe sekarang g berubah xaxaxaxaaxxaxaxaxa salut ente konsisten om agato.....konsisten korslet xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

      Hapus
    5. Jiaaahhhh, ngancem pakai nuklir... sehat bung??? Apa urusanya membully dengan nuklir??? anda pikir membully sama dengan invasi???
      Memangnya kenapa sampai saya membully Malon??? coba ente baca komentar mereka 5 tahun yang lalu atau lebih...
      Apa yang terjadi pada mereka saat ini seperti karma, dan karma itu memang ada...
      FPDA itu karena dulu Indonesia menjadi salah satu ancaman bagi mereka, dan saat ini masihkah Indonesia menjadi ancaman bagi FPDA??? coba jawab

      Hapus
  11. dan yang selalu bikin pusing itu, kenapa pula bawa2 Russia??? apa urusanya Russia dimari bung??? kenapa pula Russia mesti membela Indonesia... kenapa pula Indonesia mesti minta bantuan sama Russia yang nun jauh disana???

    BalasHapus
    Balasan
    1. Xaxaaxaxaxaxa maklumin saja om paidi, beliau salah satu sesepuh pemuja usa n nato, tipikalnya persis spt beruks malonte halusinasi akut plus korslet xaxaxaxaxaaxaxaxaxaxaxaxaxa

      Hapus
    2. kata bung agato ada benernya goblog

      Hapus
    3. Yeeyyyy ada bencong ikut2 an pannaasss gara2 g d kasih reuni xaxaxaxaxaxaxaxa lapar ya cong??? NihπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£πŸ€£πŸ€£πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›

      Hapus
    4. @New Mbahpret... hlo, bukanya mereka ini USA haters??? tapi memang menurut saya sih mereka menggunakan ilmu bunglon, narasi mereka menyesuaikan... pokoknya adalah alasan untuk pembenaran diri...

      Hapus
    5. Xaxaxaxaxaxaxaxa yoi om paidi, d satu kasus mereka teriak2 anti aseng, d kasus lain teriak2 anti asu dgn saudara sebangsa dan setanah air d kafir2 kan, apa bukan tipikal dajjal tuh

      Hapus
    6. goblok sok patriotik aslinya loe pengecut

      Hapus
    7. Xaxaxaxaxaxaxaxa terima kasih ane memang pengecut kok, tp setidaknya ane g pake nama unknown d DS, shg temen2 d DS tahu siapa yg bencong di DS xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa nih congπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›

      Hapus
  12. Jangan khawatir ... nanti berkat dukungan dana pelaburan dan para pakar dari Malaysia .. sebentar lagi PT PAL (milik aau j/v Malaysia - Indon) X akan kalah dari Sinapore ... bahkan mungkin akan lebih baik daripada DSME, HHI, Navantia, DAMEN atau Fincantieri dalam membuat berbagai-bagai jenis kapal perang ...

    Inilah indahnya betuk kerja-sama pesaudaraan serumpun Malaysia - Indonesia yang akan menjado contoh atau refeensi kerja-saa strategik ke dua negara...

    Salam Damai Serumpun dari Tanah Seberang

    BalasHapus
    Balasan
    1. Go to hell with ur money

      Hapus
    2. Lempar temggelam dulu kapal Maharogol ke laut,kasihan mangkrak karatan.

      Kepakaran nya...😭😭😭😭

      Hapus
    3. wake up... hadapi kenyataan broo... kenyataan memang kadang pahit, dan kau mesti menerimanya... berharap peroleh kejayaan dengan nebeng jiran tetangga??? no way broo... fix that bad by your self

      Hapus
    4. Teu Sudi najis aing sarumpun jeung malon...

      Hapus
    5. Xaxaxaxaxaxaxaxaxaxa mabuk lemnya g ilang2 nih beruk xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa nih putπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›

      Hapus
    6. Malon kw, bahasanya gk sama persis dengan malon dasar pengkhianat bangsa

      Hapus
  13. Indonesia National Planning Minister (BAPPENAS)

    @Suharso_M

    visit SAAB talk potential business especially defence cooperation and defence industries cooperation I Hope he will approve SAAB Globaleye or Erieye AEW plane for

    @_TNIAU

    Salah satu 31 program modernisasi ni

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalau bisa pakai basic pesawat cn 295 aja... Kita khan punya banyak.... Atau yg khusus pakai punya israel yg dipasang di cn 295 AEW&C sementara fungsi angkut diganti airbus a400 dan c130j super hercules dan MPA pakai cn 235 gak perlu beli pesawat lagi jimat.... Fokusnya ke pengadaan rafale 36 unit, F15 ex 36 unit plus IFX....

      Hapus
    2. Pengadaan peswat AEW slah satu 31 program modernisasi.

      Hapus
    3. Nek aku pilih pake platform Embraer-145 apa Global-6000 sing kemampuan ceilingnya lebih tinggi dibanding pesawat turboprop......sehingga mendongkrak jangkauan deteksi radarnya. Dan sekaligus lebih cepat sampai ke area operasi 🀷

      Hapus
  14. Dari laman resmi Pindad di publikasikan senjata baru Pindad SS2 V4 HB (Heavy Barrel).

    Pada kunjungan Delegasi Kepolisisan Yordani di Bandung pada tanggal 23 Oktober 2021 lalu, salah satu delegasi mencoba produk senjata PT Pindad (Persero) SS2-V4 HB (Heavy Barrel).

    Senjata ini mempunyai kaliber 5,56 x 45 mm

    BalasHapus
  15. PT Pal sudah khatam bikin LPD.

    Biar naik kelas bisa mulai lanjut bikin LHD.

    Syaratnya, ada yg beli lagi 6 LPD Makasar class. Profitnya disisihkan tuk biaya RnD LHD.

    Potensi:
    -pinoy 2 unit
    -KL 2 unit
    -Timteng/Afrika 2 unit.

    BalasHapus
  16. New Zealand ini refurbish lpd nya ke Singapore.

    Kenapa tidak ke PT Pal?

    Boleh jadi masalahnya karena negara NZ ini kurang informasi tentang Indo. Baik itu berkaitan dgn industri militer maupun industri manufaktur lainnya.

    Indo masih dianggapnya sbg negara berkembang spt 20-30 tahun yg lalu. Masih berputar2 di urusan perut dan pertanian.

    Wajar, krn NZ negara maju/makmur dgn penduduk 5 juta. Berada di ujung bumi bagian selatan, bukan berada di jalur perlintasan perdagangan/pelayaran.

    So, kurang gaul khusunya dgn negara2 berkembang. Sama spt kita, lebih intens dgn Osi tapi kurang gaul dgn negara2 di pasifik (timurnya Osi/papua).

    Kata dubes kita bung Tantowi, waktu Indo buka pameran di NZ, mereka pd kaget...😲😲😲



    BalasHapus
    Balasan
    1. Ikut tendernya nggak?

      Hapus
    2. Bener banget om, saya masih inget banget waktu training di Japan dari perusahaan tahun 2005 waktu masih muda belia...
      Orang Japan saja tidak tahu kalau pabrik otomotif Japan ada semua di Indonesia, kabayangkan betapa mereka memandang Indonesia begitu terbelakang...
      Saya rasa sama halnya dengan banyak negara lain, secara umum pemikiran mereka Indonesia masih sekedar di level negara berkembang yang jauh tertinggal...
      Dan satu hal yang memang kas Indonesia, secara umum sangat jago kalau namanya melakukan improvisasi (ngakali bahasa jawanya) mesin yg sudah berhenti 20 tahun masih bisa di retrofit dan bisa berproduksi dengan sangat baik... bahkan orang bule yang jadi technical service untuk mesin itu saja tidak percaya kalau bisa jalan normal... dan saya salah satu yang ngotak atik satu mesin untuk menaikan speed produksi 35% lebih cepat...
      makanya jangan pernah merasa lebih rendah dibanding negara maju, kita juga memiliki kemampuan yang sama kok... secara umum hanya sistem kita yang memang masih ketinggalan...

      Hapus
    3. Lol keep on patting yourselves on the back with feel-good rhetoric k?

      Hapus
  17. Tak beda jauh dgn Makassar class, produk2 PT.PAL memang wokee! πŸ‘πŸ˜Ž

    BalasHapus