08 Desember 2021

Australia and PNGDF Conduct Exercise Paradise

08 Desember 2021

HMAS Armidale, left, and Papua New Guinea’s new Guardian-class patrol boat NUSHIP Francis Agwi, middle, in Darwin Harbour (photos : RAN)

Paradise patrols strengthen partnership

Patrol boats from the Royal Australian Navy and Papua New Guinea Defence Force (PNGDF) maritime element worked together to conduct maritime surveillance and constabulary operations on Exercise Paradise.

The exercise was held in waters off Darwin from November 22 to 28 and involved HMAS Armidale and Papua New Guinea’s new Guardian-class patrol boat NUSHIP Francis Agwi.

Commanding Officer of Armidale Lieutenant Commander Patrick Bernard-Chandler said Exercise Paradise was part of a wide partnership with Papua New Guinea, the largest of Australia’s Defence cooperation programs.

“Bilateral defence training like Exercise Paradise strengthens our strategic partnership with Papua New Guinea and enhances our shared maritime security," Lieutenant Commander Bernard-Chandler said.

"It builds interoperability and enhances our shared response to maritime challenges in the region, including illegal fishing and transnational crime.


“We are pleased to join our closest neighbour for this important annual training opportunity and thank NUSHIP Francis Agwi for the opportunity to work together.”

Commanding Officer NUSHIP Francis Agwi Lieutenant Elizah Lourie said the exercise participants responded to realistic scenarios.

“We always enjoy training alongside our Australian friends in critical areas such as border security, fisheries protection, illegal drug interdiction and search and rescue,” Lieutenant Lourie said.

“Exercise Paradise is an annual highlight. 

“It is an opportunity to build interoperability with our Australian friends and supports our shared vision of a free and open Pacific.” 

NUSHIP Francis Agwi was handed over to the PNGDF last month and is the third of four Guardian-class patrol boats to be delivered to PNG under Australia’s Pacific Maritime Security Program.

Thirteen of a planned 21 vessels have been gifted to nine Pacific island nations so far, boosting their sovereign maritime capabilities.

103 komentar:

  1. Balasan
    1. Maless, ntarnya last last di palakin bahan api kapal/ minyak diesel...


      Ngoahahahahahaaa 😁

      Hapus
  2. Yg hanya punya gun boat mbok ya diajakkkkk...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pasti yg di ikutkan KD 29 atau KD 30, KD yang lainya pada ngapain πŸ€”?

      Hapus
  3. Lhooo...koq negara sekutu yang dari jiran dipertuan Bagong ngak diajak lagi....nangis guling guling nanti πŸ˜πŸ™‚

    BalasHapus
  4. png suplay senjata buat opm loe disini sibuk saling menghujat sama jiran kesayangan ..
    dasar bangsat biadab loe pade

    BalasHapus
  5. Mantap semoga PNG membantu pejuang OPM mencapai KEMERDEKAAN....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sskm siap berpisah dg semenanjung KL tanpa gunakan senjata. Hanya menunggu ibukota RI pindah ke Kalimantan.

      Hapus
  6. Malaysia juara lagi ...

    Terbukti bahwa Malaysia adalah yang terbaik di Alam Melayu Nusantara ...

    Dan Memang X terbantahkan bahwa pakain adat dari Melayu Malaysia adalah yang terindah dan terbaik dibandingkan dengan baju adat dan tradisional suku-cuku yang ada di Indon ...
    --------------
    Ulek Mayang-inspired costume wins best national costume at Miss Grand International 2021
    By SYAHMI ROSFA
    NATION
    Tuesday, 07 Dec 2021

    6:29 PM MYT

    BANGKOK: A costume inspired by the Terengganu legend of Ulek Mayang has won the Best National Costume at the Miss Grand International 2021 (MGI 2021) finals in Bangkok, Thailand.

    The costume created by Sarawak fashion designer Aldrin Grame was worn by Selangor-born 24-year-old Lishalliny Kanaran, who placed in the MGI 2021 top 20 while wearing the costume which is estimated to weigh approximately 50kg.

    According to mStar, Lishalliny was one of 61 representatives from different countries competing in the pageant.

    Founded in 2013, MGI is one of six major global beauty annual contests which focus on improving the quality of life for all and advocate the encouragement of education and awareness through their Stop The War and Violence campaign.

    Last year, Jezebel Robert represented Malaysia in MGI 2020 wearing a costume inspired by Mak Yong, and her attire was nominated by the jury as one of the top 10 best costumes.

    https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/12/07/ulek-mayang-inspired-costume-wins-best-national-costume-at-miss-grand-international-2021

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wooow ... Malaysia selalu lebih baik daipada Indon di segala hal... dari mulai ekonomi, gedung-gedung tinggi pencakar langit, tourism, kesenian, gaya hidup, kesejahteran dan kemakmuran rakyatnya, kebersihan, pendidikan dan banyak hal lainnya ..

      Jadi X salahlah jika banyak Indon yang iri dan dengki dengan kami ... Nak ingin serupa dengan kami .. tetapi hingga kini itu semua hanyalah angan-angan belaka bagi Indon semua ...


      Hapus
    2. Percaya kapal LCS Halimunan pon terbaik dari wujud prestasi malonsial yg mendominasi Asia tenggara



      TOLOLNYA TAPI

      Hapus
    3. Wajar... Malon kan negara grade A...Asu...

      Hapus
    4. h most important .. Kami warga Malaysia memang sejak dahulu kala hingga kini .. hidup jauh lebih bahagia dibandingkan dengan warga Indon semua ...mungkin karena majority rakyat Indon selalu hidup susah dan melarat sejak lahir hingga dewasa serta setelah mati pun X punya peluang sama sekali untuk masuk syurga ...

      Jauh berbeza dengan kami ... Lahir dengan selamat penuh rasa kasih sayang ... Muda belajar dan hidup senang ... tua menjadi orang yang beriman, kaya raya dan kluarga sehat bahagia dan setelah mati dipastikan akan masuk syurga ...Hehehehe

      Hapus
    5. Saat seseorang memaksakan tuk bahagia walau kenyataan tidak,, saat itulah mereka perlu perhatian orang lainnya,,πŸ˜ƒ

      Hapus
    6. Terbaik dalam klaim karya dan budaya negara lain. Malingsial πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž

      Hapus
    7. Pendapat kaun bumi datar, sdh punya kapling surga katanya πŸ˜„

      Hapus
    8. Beruk malaya dungu wkwkwk wkwkwk

      Hapus
  7. Iya malon lebih baik dari indonesia dlm membuat kondom unisex.
    Dlm membuat kapalpun malon lebih lama.... 10 thn hanya jadi sampah

    BalasHapus
  8. Kasihan.... Malon tidak ada yg ajak latihan. Mungkin takut diminta uang BBM dan amunisi.

    BalasHapus
  9. Prestasi terbaik Bumiputera KL

    SALAM KELABU ASAP...OMPONGERS LAGI...πŸ˜€

    Malaysia Military Power

    FITTED FOR BUT NOT WITH

    Ini maksud FFBNW yang mana konsepnya terpakai pada kapal-kapal NGPV kita. Tapi FFBNW kita ni dah bukan NOT WITH tapi jadi NEVER WITH menengokkan gayanya.

    Asalnya, NGPV kita boleh dinaiktaraf dengan persenjataan tambahan seperti sistem peluru berpandu Exocet dan Rolling Airframe Missile tapi selepas kapal terakhir siap dan diterima pada tahun 2009 sampailah sekarang, kita tak nampak halatuju implementasi konsep FFBNW dibuat selepas kerajaan bertukar.

    Sebelum ini, ada jugalah halatuju sebagaimana menambah jumlah kapal dan meningkatkan kuasa tembak melalui rencana 15to5. Sekarang nampak kelabu asap saja.

    Kalau tak salah kami berspekulasi, NGPV kita ini barangkali rencananya akan dibuat bilamana kapal terakhir diterima yang mana kapal pertama akan kembali ke galangan untuk dilengkapkan dengan persenjataan dan penderia tambahan seperti dirancang, dan ini dibuat secara berperingkat sampai kapal keenam. Spekulasi kami ini, dibuat berdasarkan rencana sama pengunaan konsep FFBNW yang diamalkan angkatan laut Australia pada kapal-kapal kelas Anzac mereka.

    NGPV kita lain pula halnya. Sampai sudah bergigi saja dan sudah kami tekankan sejak dulu lagi melengkapkan persenjataan secara berperingkat keatas kapal-kapal NGPV kita ini lebih kos efektif dan tak memakan masa atau mengurangkan kesiagaan jumlah kapal untuk jangka masa terlalu lama. Padahal boleh saja dirancang, sebagai contoh kapal pertama dihantar ke galangan selama 3 ke 6 bulan untuk dilengkapkan persenjataan dengan peruntukan melalui RMK tahun sekian-sekian.
    Katalah dalam kitaran 5 tahun pertama, dari NGPV 1 sampai NGPV 6 mula dengan pasang peluru berpandu anti kapal dan penderia yang menyokongnya. Kitaran 5 tahun kedua, naiktaraf sistem CIWS dan persenjataan lain. Kitaran 5 tahun ketiga naiktaraf radar dan sebagainya dan begitulah seterusnya.

    Tapi kita tak buat pun.

    Jadi apa pelajaran kita pada hari ini?

    Tak semestinya sesebuah kapal perang itu dibina dan mesti siap lengkap dengan persenjataan.
    Tak semestinya kapal yang lengkap dengan persenjataan akan dinaiktaraf secara berperingkat pula.
    Dan kapal yang asalnya boleh dilengkapkan dengan persenjataan akan tidak dilengkapkan langsung


    Misqueen terbaik 😁

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ha...ha...ha...ha...ha....
      Ngakak abis.... Malon jago ngelawak. Itu kapal perang atau kapal nelayan ?

      Hapus
    2. Masih saja banyak Indon yang X mengeri Doktrin Military atau Pertahanan Malaysia ...

      Bagi Malaysia senajta moden dan canggih itu hanya sebagai PELENGKAP bukan menjadi Tumpuan Utama yang dibangga-banggakan seperti Indon ...

      Bagi Malaysia .. ssuai dengan Doktrin Spirit dan Power Ketuanan Melayunya .. Manusia Melayu jauh lebih penting sehingga menjadi INTI perlawanan Mlaysia jika terjadi ancaman atau konflik dengan negara lain ...Jadi ...FPDA, kongsi/persahabatan dengan China, UK, USA, Jepun, negara-negara ASEAN etc itu hanyalah cara atau faktor pelengkap bagi Kami untuk tetap menjadi pelopor perdamaian serantau dan dunia ..

      Hapus
    3. PELENGKAP....PELENGKAP KEMISKINAN KARENA TAK MAMPU BELI ALUSISTA BARU YA LOOON....
      looon....malooon...
      πŸ¦§πŸ¦§πŸ¦§πŸ–πŸ–πŸ–πŸ‘™πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‘™πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‘™πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ–πŸ–πŸ–πŸ¦§πŸ¦§πŸ¦§

      Hapus
    4. Oalah mas mas... sono cek sejarah seperti apa negara atau kerjaan yang hanya mengandalkan pertemanan...
      tidak ada pertemanan yang abadi, yang ada itu ya yang kuat dan yang lemah... ente lemah ya habis...

      menghibur diri karena tiada kemajuan militer...

      Hapus
  10. Taring Terakhir Kelas Laksamana.

    Memetik kenyataan Panglima Tentera Laut Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar dalam temubual bersama wartawan pertahanan, Marhalim Abas, beliau berkata :

    "the Laksamana class missile systems, the Aspide and the Otomat, have been retired as their RTN-10X fire control radar with Mk10 Argo fire control system are obsolete. A new electro-optical director will be used to control the 76mm and 40mm guns. The Laksamana class will also no longer be capable of anti-submarine warfare as their torpedo launchers have been transferred to the Kasturi and Lekir. Funds for the above programmes mentioned above is the allocation for the RMN for this year."

    Berdasarkan kenyataan tersebut, merujuk kepada Kelas Laksamana iaitu (134) Laksamana Hang Nadim, (135) Laksamana Tun Abdul Jamil, (136) Laksamana Muhammad Amin, dan (137) Laksamana Tan Pusmah. Keempat-empat kapal Korvet ini bakal dituruntaraf kepada Kapal Serang Laju - Meriam (Fast Attack Craft -Gun), iaitu kelas yang sama dengan Jerong Class.

    Turuntaraf (downgrade) ini bermakna sistem kawalan tembakan Mk10 Argo, senjata seperti Missile Aspide (SAM) dan Otomat akan dibuang dari badan kapal akibat faktor usang. Manakala pelancar torpedo akan dipindahkan dan dipasang pada KD Kasturi dan KD Lekir. Sistem kapal ini akan digantikan dengan meriam udara 76mm dan 40mm bersama sistem kawalan tembakan (fire control system) yang baru.

    Perubahan Dokrin TLDM

    Sedia maklum bahawa beberapa kapal TLDM yang lain Kelas Kasturi, dan Kelas Kedah sedang, akan atau telahpun menjalani
    program naiktaraf SLEP bagi dilengkapi senjata-senjata baru. Program ini dianggap tepat pada masanya memandangkan situasi di Laut China Selatan kian meruncing, dan peristiwa pencerobohan di James Shoal benar-benar memberi pengajaran berguna. Dalam peristiwa tersebut, KD Perak iaitu sebuah kapal OPV yang hanya dilengkapi meriam utama Oto Melara terpaksa berhadapan sekumpulan kapal milik Tentera Laut Republik China (PRC-Navy) yang terdiri dari kapal frigate, pendarat amfibi dan pemusnah yang lebih berupaya.

    Situasi tersebut sangat bahaya kerana KD Perak tidak mempunyai keupayaan untuk membuat serangan balas ataupun mengancam armada kapal China tersebut. Tindakkan PRC-Navy mendarat tentera amfibi di terumbu pasir tersebut sangat mendukacitakan, kerana ia adalah tindakan menceroboh kedaulatan negara. Tetapi apakah daya, KD Perak yang terancam tetap menghalau kapal penceroboh tersebut dan mujurlah jalan diplomasi China-Malaysia masih terbuka luas. TLDM tidak mahu peristiwa tersebut berulang, memaksa kerajaan segera meluluskan bajet khas bagi tujuan naiktaraf NGPV Kelas Kedah.

    Korvet Laksamana sebenarnya bersaiz lebih kecil dari NGPV Kelas Kedah dengan berat 705 tan dna panjang 62.3 meter, tetapi mempunyai taring serangan yang lebih berbisa dari mana-mana kapal permukaan TLDM. Ia dilengkapi dengan 6x peluru berpandu Otomat Teseo Mk2 anti kapal,4x pelancar SAM Selenia Elsag Albatros Aspide SAM, 1x meriamOTO Melara 76mm/62 Super Rapid, 2x Breda 40mm/70 sekunder kembar dan 2x torpedo Whitehead A244S. Ini bermakna, korvet tersebut mampu melancarkan 3 dimensi serangan bagi memusnahkan kapal, pesawat mahupun kapal selam

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dimana2 kapal perang di upgrade, hanya malon yg men downgrade kapal perangnya..
      Parah...parah.. miss quenn nya

      Hapus
  11. TOOTHLESS, OMPONK...

    Ada Usaha Lengkapkan Kapal Peronda Kelas-Kedah Dengan Peluru Berpandu?

    (DEFENCE SECURITY ASIA) – Apa sebenarnya perancangan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) terhadap isu menaiktaraf enam buah kapal peronda generasi baru kelas-Kedah yang mula memasuki perkhidmatan pada tahun-tahun 2006-2009.

    Pada ketika itu, pembinaan kapal adalah diatas konsep Fitted For But Not With (FFBNW) tetapi sudah dekat 15 tahun (sejak kapal pertama kelas-Kedah dilancarkan) tiada tanda-tanda keenam-enam buah kapal itu akan dilengkapi dengan persenjataan lain selain daripada meriam.

    Direkabentuk berdasarkan rekaan kapal korvet Meko 100 oleh syarikat Blohm + Voss terdapat harapan ketika ia mula dilancarkan bahawa kapal-kapal seberat lebih 1,800 tan itu akan dilengkapi dengan peluru berpandu (selepas beberapa tahun berkhidmat) bagi membolehkan ia “bergigi” ketika melaksanakan rondaan terutamanya di Laut China Selatan yang kini “semakin panas.”

    Bagaimanapun,kita kini sudah hendak sampai ke penghujung tahun 2021 dan kapal-kapal peronda kelas-Kedah masih tidak “bergigi” dan sekadar dilengkapi dengan meriam 76mm dan 30mm.

    “Pada ketika ini, TLDM telah melihat pelbagai opsyen untuk menaiktaraf kemampuan kapal peronda generasi baru itu untuk menjadi plafform peluru berpandu.”

    “Bagaimanapun, kajian mendalam perlu dilaksanakan untuk menentukan sama ada kemampuan peluru berpandu itu akan selari dengan objektif kapal kelas ini,” kata beliau sebagaimana dipetik di dalam temuramah dengan majalah pertahanan itu.

    Nampaknya, kita terpaksa menunggu lebih banyak kajian dilakukan sebelum melihat kapal-kapal peronda kelas-Kedah itu dinaiktaraf sebagai platform peluru berpandu.

    Namun, ia adalah satu permulaan yang baik kerana terdapat usaha di pihak TLDM untuk melihat sama ada kapal-kapal peronda itu perlu dilengkapi dengan peluru berpandu.

    Apa yang perlu adalah Kementerian Kewangan untuk meluluskan peruntukan tambahan.

    Panglima TLDM itu juga berkata, dalam keadaan ketika ini, sekiranya TLDM memutuskan untuk melengkapkan kapal-kapal peronda kelas-Kedah itu dengan peluru berpandu, ia akan memberikan tekanan tambahan terhadap belanjawan TLDM.

    Sementara itu, Mohd Reza juga berkata, menaiktaraf kapal-kapal kelas-Lekiu TLDM dengan peluru berpandu yang baru juga bergantung dengan masa depan projek pembinaan kapal-kapal Littoral Combat Ship (LCS) yang kini mengalami kelewatan yang amat serius.

    Melengkapkan kapal-kapal friget kelas-Lekiu itu dengan peluru berpandu yang baru merupakan di antara opsyen yang sedang dikaji untuk mengekalkan kedudukan platform peluru berpandunya.

    Beberapa tahun sebelum ini, admin pernah diberitahu bahawa terdapat cadangan untuk melengkapkan kapal-kapal peronda kelas-Kedah ini dengan peluru berpandu Naval Strike Missile (NSM) yang dibangunkan oleh firma Kongsberg daripada Norway, peluru berpandu yang sama sebagaimana digunakan oleh kapal-kapal LCS TLDM.

    Ia sekurang-kurangnya akan mengurangkan kos penyelenggaraan dan alat ganti kerana faktor commonality.

    Tetapi tak tahu apa jadi dengan cadangan itu sekarang ini, apatah lagi kapal-kapal LCS pun tak siap-siap sehingga kini.


    — DEFENCE SECURITY ASIA


    INTINYA TENTERA LAUT NEGERI SUCHI DAN TERAMAT MULIA VERSI KESIAAAN



    NGOAHAHAHAHAHAAA..πŸ˜€πŸ˜€

    BalasHapus
    Balasan
    1. Negara malon amburadul.. negara gak jelas

      Hapus
    2. Judi bersharia atas ijin raja, cukainya untuk isi perut rakyat Malon lewat berbagai program subsidi

      Hapus
  12. Malaysia Military Power
    November 15 at 5:11 PM •

    Mentah kata 2025 baru siap LCS 1. Nindia habaq kat parlemen tadi.
    Hahahahahahharun.
    Paling pendek ni. Kalau curik gak jadi bahan utiup gak tatawu le



    Malaysia Military Power
    November 15 at 8:45 PM •

    Antara isi kandongan uchapan MenTah di parlemen padiaq hariaq iniaq :

    3 faktor yang menjadi punca kelewatan perolehan LCS:

    1.Kontraktor gagal siapkan reka bentuk dalam tempoh ditetapkan.

    2.Kontraktor lewat muktamadkan perolehan sebahagian peralatan.

    3.Kualiti kerja yang tidak ikut spesifikasi.
    Kelewatan perolehan ini adalah kerana pihak Original Equipment Manufacturer (OEM) berkaitan pembinaan LCS telah memberhentikan kerja disebabkan masalah kewangan yang dihadapi pihak syarikat dan menyebabkan pembayaran kepada OEM tidak dilaksanakan mengikut jadual yang ditetapkan.

    Sehingga 31 Oktober 2021, kemajuan kerja bagi LCS adalah sebanyak 57.05% berbanding jadual perancangan kerja asal iaitu sebanyak 96.57%. Secara keseluruhannya, perolehan ini telah mengalami kelewatan sebanyak 39.52% atau bersamaan dengan 43 bulan.

    Kini, MINDEF berada di peringkat akhir rundingan bagi menyediakan Pelan Pemulihan. Dalam masa yang sama bengkel-bengkel yang melibatkan semua pihak berkepentingan bagi Pemulihan Projek LCS juga telah diadakan bagi memastikan syor pemulihan yang komprehensif dapat dihasilkan sebelum diangkat semula ke Jemaah Menteri untuk kelulusan dan tindakan selanjutnya.

    LCS 1 siap 2025 - provided Jemaah Menteri dan Parlimen setuju dan luluskan Pelan Pemulihan.
    Jeng jeng jeng....
    ------------------------
    Ini antara isi2 ucapan penggulungan MENTAH di parlimen berkenaan keliwatan Littoral Combat Ship.
    Ni panjang ni tulih ni kang jadi bidio utub lak kang. Nanti kalaw ade bideo utub korang roger2 lah ek ek..

    Senang cite, LCS projek sakit. Bastard ada masaeleh kewangan, masaelah kewangan mcm mana tak tau tapi dia berkait dan berjangkit membawak kepada isu, tak bayau OEM utk sebahagian peralatan. Bila takde duit nak bayau, kontraktor pun malas keje aaa....dah kau tak bayau org tu nak bagi makan ape kat anal bini die? Makan pasior? Makan batu kikir? Makan jambatan bosi? Ah gilak...

    So maknanya, NSM tak bayau lagi, Mica tak bayau lagi, ape segala mak nenek pun payment sangkut tak bayau lagi, dan terbukti bila kali 3 MenTah sebut progress projek masih 57 percent. Kalau dah 3 kali sebut 57 percent makna kata ghoje tak jalan le kome.

    Soalnya mana pi duit? Dah bayau 6 billion kot.
    Kontraktor lak ada yg buat kerja tapi kualiti hauk dan ada rekabentuk tak siap dlm masa ditetapkan. Dah camne nak keje elok kalau kau pun tak bayau hawau?

    Tapi tulah, cite kat Parlimen lain. Cite kat yard dah tentu la lain kan...��������
    Tapikan, betulke kontraktor yg salah.
    HAAAAAAAAAAAAAAA...............ayok patayok.
    Dah la korang baca sendirik la.

    Sekain


    Terimalah serungkup pontoon:
    Ikian tenggiriang goriang pun sediap,
    Masiaq dengian kualiaq zebraq,
    Kapial periang lambat nak siap,
    Rasa maciam nak pergiaq beraq.

    Malaysia Military Power
    Persoalannya.
    Betul ke kontraktor je yg salah.
    Ahahahahahaahahahahaaaaaaaa........

    Luqman Haqim
    Malaysia Military Power nampak sangat duit tak bayar kat kontraktor, OEM dan pembekal bahan

    Aim Aim
    Malaysia Military Power masalah skrg duit 6 billion keluar ke mana kalau dia ckp kelewatan dekat kontraktor.. Kalau kontraktor lewat buat kerja patut lg banyak la duit dpt sebab kontraktor kena denda.. Ni tak 6 billion habis ikut contract asal untuk 6 biji LCS.. Tp 1 pun x nampak atas air lg.. Duit burn ke mana oi..

    Rasidi Bakar
    Kapal halimunan ni hanya akan penampakan bila dibaca mentera tertentu ja..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wan Wabws
      Iskandar Melaka oh Malaysiaku…politik menjahanamkn

      Mohd Azhari Ibrahim
      Satu kapal silap2 mau sepuluh tahun tuan puan yang dikasihi..
      Malaysia banyak lanun

      Nazri Nordin
      2025 siap time tu dah ketinggalan zaman..6 bilion tu bukan 6 sen...

      SK Lim
      Nazri Nordin betul bang .... 6b boleh bina banyak PPR, banyak sekolah untuk rakyat. Duit rakyat dah masuk pocket kroni ...

      Huzaini Hussin
      Mereputlah besi... 2025 baru jangka siap... Itu Kalau siap

      Dady Gabrella Abraham
      saat dirancang...kapal tu antara tcanggih di rantau asia tenggara...saat siap...dh boleh dijadikan tukun tiruan...tu pun kalau siap...

      Hartanah Kedah Penang
      dari kes NGPV lagi dah buat hal,,pcaya lagi ke busted gini laa jadi nya????
      dah jatuh di hempap tangga tcium taik org plk,,adoiiiii

      Mohd Faizul Yusof
      kapal ni sememang nya dah dikenali seantero dunia.. halimunan.. jadi tuan2 dan puan2 tak perlu terkejut.

      Waa Jann
      dasat betul malaysia... 6 bilion hilang macam tu ja. duit lebur barang pun tak siap. kat malaysia ni dah tak dak undang2 dah ka. tak boleh siasat n tangkap. Memalukan

      Miera Amin
      Penuh dengan korupsi... Sedihnya oh malaysiaku.. lubuk2 jerung ngap.. tu aset sebesar besar alam.. mau project kecil2 lagi Lhh tak tahu nk ckp mcm mna ... Kecewa

      Far Reid
      Sudah lah..lcs ni nnti dilancarkan,,semua sistem dh outdate dh,,tak guna buat kapal lcs ni...projek merapu sampai 3 kali tukar kerajaan pon tak siap2...company ni kebal nk mampus....

      Pendekar Harimau Berantai
      Pehhhhh,Lamanya lagi! Gomen X ada urgency dan awareness langsung kt defence tanahair.awareness nk tukar perdana ke alphard ada la.Sepatutnya paling lewat pun 2023.nk buat apa peram smpai 2025.tunggu rmk13,14, 15,16 pulak ke utk siapkan kapal malang ni. Kenapa tak ckp 2040,2050, 3000.bengong menhan skrg ni. X faham aku!

      Pendekar Harimau Berantai
      Allah bagi masa 24 jam sehari,365 hari setahun,lama ntuk menyiapkan sesuatu projek besar dgn perancangan yang baik dan sistematik, kesungguhan dan cara kerja yg betul, kenapa tunggu sampai 4 tahun lagi, gila b*bi puak ni! Buat apa semua weyyyy

      Aliff Shafiq
      Iskandar Melaka bukan H2o terlibat Menteri² Pertahanan BN, PH, PN dan Pegawai² Atasan ATM pon ada yang terlibat... Tambah pulak sokongan kepada kerajaan sekarang mudah goyang so semua pakat takut². Nak ke buka pandora box? Sekali buka mcm ko ambil dadah, main judi online, main ��️elir (mel*c*��️ap) (ketagih Segs) tau. Susah nak berlaku demokrasi mcm sekarang tau...

      Da Boss Sivaji
      Hancur Malaysia diperintah golongan elite melayu selama 60 tahun. Kalau kita diperintah singapore, dah maju lama kita. Rasuah merata, timah & sajat yg difokus nya. Dakwaan polis dikawal kartel tak siasat lak. Sajat beria nak bawa balik, Jho lo yg songlap duit negara pulak senyap je. Disuruh buat kapal pun kena songlap. Duit nak beli jet baru takde. Akibat nya pakai jet lama bertahun2 dan seorang pewira negara terkorban. Celaka la orang2 yg kuat makan rasuah ni.


      SANGAT PARAAAH...

      Hapus
    2. Warganyet KL di ds mana brani komeng di MMP..
      Yg halu, sakiwa porboden om but haha!⛔️⛔️⛔️

      Hapus
  13. “setelah mati pun X punya peluang sama sekali untuk masuk syurga ... “

    Aku takjub.. aku terkesima.. bahwa golongan K-dron menyamar barang KW mudahnya klaim surga milik mreka..

    Btw, surga apa yg dimaksud.. surga di telapak kaki biawak ?

    🀣🀣

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pendapat kaun bumi datar memang anti mainstream 😁

      Hapus
  14. Ha..ha .ha.... Mau dosa takut ketawa. Malon...malon.... Negara beruk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jangan ketawa om, ntar kuwalat sama raja raja Malon yg mengklaim wakil Allah di muka bumi ini loh....


      Ngoahahahahahaaa 😁😁😁

      Hapus
    2. Bayangkan betapa DURHAKA Rakyat Indon yang dengan Kejamnya membunuh keluarga Sultan-Sultan Melayu di tahun 1946 dahulu di Sumatara Timur dan Borneo .. padahal mereka Tahu dan Sedar bahwa mreka itu semua adalah wakil-wakil Allah SWT di bumi melayu Nusantara ...

      Dan akibat itu semua .. kahirnya Allah menista Indon dengan memberikan balasan berupa bencana alam, brbagai macam wabah penyakit, kebodohan dan Kegaduhan satu sama lainnya yang hingga kini masih tejadi bahkan tanpa henti ...

      Hukuman yang sangat wajar dan patut ditrima bagi UMAT yang DURHAKA ... Hehehehe

      Hapus
    3. Ko yg durhaka hehehe hehehe hehehe

      Hapus
    4. Lahhh KL
      4x ganti PM dlm 5 taon
      ZEE disikat ELDER BRADER
      Pinjam jepun buat bayar utang
      Celcom dijual
      Saham petronas azerbaijan dijual
      Aset petronas di sudan dirampas
      Ditipu BNS berkali2, ini doyan apa 1cc gaesz haha!❎⚜️❎
      Tiger pensiun tanpa ganti
      Mig pensiun tanpa ganti
      Skorpion pensiun tanpa ganti

      Ama satu lagi, gak diajak maen pelem blekhokdon, kesian dech haha!⛔️⛔️⛔️

      Hapus
  15. Hehehehehe ... Tauzah yang X pernah bosan-bosan kami tulis di forum DS ini ternyata akhirnya dicerna juga oleh banyak Indon ...

    Secara objective dapat dikatakan WAJAR dan DAPAT DIMENGERTI Jika Malaysia memandang dirinya lebih tinggi level tamadunnya daripada INdon ... Jadi adalah WAJAR jika Indon dipandang RENDAH oleh Malaysia ...

    Tetapi akan mmenjadi ANEH dan X WAJAR jika ada Indon yang memandang RENDAH Kami .. Kami pastikan bahwa mereka itu X waras dan X mampu menerima facta yang aa di depan mata mereka ...atau Mereka itu Pura-pura menmipu dirinya sendiri kerana sangat malu dengan fakta-fakta yang ada ... Hehehehehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kapling surga bukan utk di klaim.. sumbangsih pembangunan jg gaada.. tapi jadi beban di ibu kota..

      Pura-pura menjadi barang KW demi menipu diri sendiri kerna sangat malu di halau polisi.. πŸ˜‚

      Hapus
    2. Bukankah MENISTA dan MENDURHAKAI IMAM BESAR sama dengan Menista dan Mendurhakai Sultan-Sultan Melayu ...

      Lihatlah betapa aman dan damai dan bahagianya hidup kami rakyat Malaysia (utamanya bangsa melayu) yang selalu patuh dan menjungjung tinggi semua TITAH dan FATWA sultan-sultan melayu kami ...

      Hapus
    3. Ada beruk sinting lepas guys wakakakakakakaka

      Hapus
  16. Berdasarkan hasil observasi kami .. tampaknya setelah era Jokowi berakhir di tahun 2024 nanti... Ada peluang untuk Indonesia kembali ke jaman kejayaan dan kegemilangan kembali ...

    Siapakah 3 Tokoh besar itu ... PRABOWO, ANIES dan RIZIEQ Shihab.... Apalagi jika mereka bersedai takluk dan menyerahkan Kedaulatan Indon kepada kami dibawah kuasa dan titah Duli Paduka Yang Maha Mulia dan Maha Kuasa Yang Dipertuan Agong ....Penguasa Tunggal dan Tertinggi Kerajaan Melayu Nusantara Raya yang melingkupi seluruh wilayah Indonesia, Malaysia, Bunei, Singapore, Timor Timur dan Philipina ..... Hehehehehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tulisan lo ko bau tai sih?
      Wah paarraaaah lo, cebok dolo sonoh

      Hapus
    2. Oh ini jelas kadrun sinting guys wakakakakakakaka

      Hapus
  17. Yg pasti pemimpinnya bukan tukang kawin dan gak ganti2 pemimpin tiap tahun

    BalasHapus
  18. Dan tidak pernah jadi kacung mama ely seperti kerajaan beruk

    BalasHapus
  19. Sekarang warga kerajaan beruk jadi tukang fitnah ha..ha..ha .. karena tidak ada yg bisa dibanggakan dari kerajaannya... Kecuali kondom unisex

    BalasHapus
  20. @unknown...Malingsial negara bahagia dan maju....??

    Anggota parlemen saja tidak bisa bahasa melayu..bisanya bahasa CINA dan Inggris...DongZong Cina saja berani lawan melayu karena merekalah yang berperang dengan penjajah Jepun dan British.

    Budaya malingsial 90% berasal dari Sumatra,Jawa dan Bugis..!!

    Lebih maju...wakakakak bangunan² tinggi macam Petronas,TRX dan Merdeka 118 isinya KOSONGπŸ˜†πŸ€£πŸ˜†πŸ€£

    Ekonomi Malingsial masih berada dalam keadaan RESESI...menguncup dan hutang menumpuk

    Last....defence Budget paling CIPUT..πŸ€£πŸ˜†πŸ€£πŸ˜†πŸ‘πŸ‘

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hehehehe ... Banyak-banyak hal yang kami sampaikan yang X masuk atau dimengeri oleh capacity minda atau otak Indon yan masih cetek di sini ...

      Ketika kami sudah bicara tentang hal-hal dengan level yang tinggi (menyangkut masalah spirit of life dan self actualization) ... Indon malah membalasnya dengan mempermasalahkan hal-hal yang bersifat phisical .. padahal hal-hal tersebut sudah lama kami lupakan karena Malaysia sudah mencapai level "maju" itu 20-30 tahun yang lampau ...

      Ketika kami sekarang membicarakan menaikan harkat hidup dan level kami sebgai manusia yang lebih sempurna ... Indon malah masih saja membahaa level kemakmuran dan kemajuan dengan masalah perut (kelaparan, tingkat kemiskinan, kekurangan sandang pangan, tempat tinggal yang layak etc ) ...

      Itulah mengapa kita berbeza ... Berbeza konsep dasar berpikir antara kami dengan Indon ...Beza level ... Langit dan Bumi ...High level Human - Self Actualization (Spiritual Need) dengan Low Level (Basic Need - Animal Need - Makan dan Minum) ... Hehehehehe

      Hapus
    2. Salam ama yg -4 haha!❎❎❎
      KL ktinggalan lagiiiiiiiiik..

      Hapus
  21. Kadrun sinting penyembah baliho mau nulis apa lagi?

    BalasHapus
  22. Ayo nulis lagi drun sambil nunggu nasi bungkus.....hehe hehehe

    BalasHapus
  23. Thirteen of a planned 21 vessels have been gifted to nine Pacific island nations so far, boosting their sovereign maritime capabilities.

    ————-


    Smua dapat kapal austal baruw

    Cuman KL yg dapet HIbAH kapal austal BEKAS haha!❎❎❎

    BalasHapus
  24. Austal KL hibah bekas osi dah butut gaesz kesian haha!⛔️⛔️⛔️

    Austal png hibah kapal gres baruw dr ostrali mantab haha!✅✅✅

    Kok bisa?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Karena lebih berharga png dari pada malon

      Hapus
    2. Yaiyalah KL uda di cap desertir ama osi
      Pecinta ELDER BRADER haha!✅✅⚜️

      Hapus
  25. 10 taon laluw
    Dr amrik kita shopping soping
    -heli apache
    -heli bell 412
    -rudal javelin
    Dll

    Dapet 24 bijik f-16 gratis enakkkkk haha!✅✅✅

    Dr koryo kita shopping soping
    -lpd
    -kapal selam
    -pespur
    -pesawat latih
    -panser

    Dapet teote, lvt7 gratis enakkkk haha!✅✅✅

    Dr rrc kita shopping soping
    Rudal anti kapal
    CIWS
    MLRS

    Mayan dapet apc gretong...


    Lah KL
    Dr prancis shopping soping
    -kasel skorpeng
    -frigat gowing

    Dapet
    - musium kapal selam
    - musium kapal frigat darat
    Alamak sedi kalee haha!❎⛔️❎

    BalasHapus
    Balasan
    1. Miris..mo ngilangin jejak aja pake c4.
      Pantesan dikataian 1cc om haha!❎❎❎

      Hapus
  26. Kabar terbaru TNI AL sudah kedatangan 2 unit heli ringan latih BELL 505 buatan AS dari total 4 unit yang saat ini sedang dibuat dan akan datang dalam waktu dekat....Walau itu heli Latih ringan tapi heli latih TNI AL bertambah nih, itu diresmikan KSAL πŸ™‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalau indonesia tiap bulan ada yg baru mah gak heran negara kaya. Tiap saat belanja

      Hapus
    2. Justru heli latih paling penting buat cetak pilot2 muda Didalam negeri
      Rahasia terjamin uhuyyy

      Lah KL pilotnya mo blajar dimana?
      Heli latih dulu perna SEWA
      Skrg takde aset

      Heli militer dulu perna punyak
      Skr mo SEWA..aihh celaka 12 haha!❎⚜️❎

      Hapus
  27. PT DI dan info global Avionik Sepakat Buat N219 versi patroli maritim untuk TNI AL



    https://www.instagram.com/officialptdi/p/CXN0Lm5lU0Y/?utm_medium=copy_link

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iya betul.....TNI AL Pesan kisaran 1 Skadron ( 16 unit ) tipe N 219 MSA dengan perangkat sensor buatan Infoglobal πŸ™‚

      Hapus
  28. Helikopter Latih Bell 505 untuk TNI AL sudah Diresmikan KASAL


    https://www.instagram.com/p/CXNj_SsB08G/?utm_medium=copy_link


    Mantap guys,banyak alutsista baru ada KCR 60 Baru, Helikopter Bell 412 Baru,2x LST baru,1x NC 212 baru,kapal Survei baru, beda dengan Sebelah tu LCS dan MD 530 Basic Versi GHAIB Wkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus
  29. Banding Kasus Korupsi Najib Razak Ditolak Pengadilan Malaysia
    kumparanNEWS
    https://m.kumparan.com/kumparannews/banding-kasus-korupsi-najib-razak-ditolak-pengadilan-malaysia-1x4R2ItofdW

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ingat .. Inilah bukti bahwa Hukum Malaysia (Commonwealth Law) .. bukanlah hukum kaleng-kaleng seperti hukum Indon yang masih kacau dan amburadul dan tentu saja penuh dengan rasuah di setiap levelnya ......

      Hapus
    2. @Unknown anjing piaraannya Najib wkwkwkkkk🀣🀣🀣🀣

      Hapus
    3. Contoh NYATA Hukum Indon yang X akan pernah terjadi di Malaysia (pasti akan di hukum gantung jika hal ini terjadi di Malaysia) ...

      Kasihan dan Sengsara betul hidup i Indon ini ...

      https://twitter.com/humant666/status/1468263516540837891/photo/1

      Hapus
    4. Hukum di malon.... Pejabat bebas korupsi.

      Hapus
    5. Ngaca kau beruk..dikerajaan kau org songlap mengsonglap merajalela, liat aset Militer kau org betapa berkuasa org tengah MemarkUp harga wkwkkwkkkkkk🀣🀣🀣🀣

      Hapus
    6. politisi Malon saja bilang kalau tertinggal dari jiran... rasuah tak terkendali...

      Hapus
  30. “Ketika kami sekarang membicarakan menaikan harkat hidup dan level kami sebgai manusia yang lebih sempurna”

    Ada yg lagi merasa diri sempurna.. padahal cuma setaraf penjaga warung kelontong..

    Buzzer panasbung merangkap badut pinggir lampu merah..

    MELAWAK.. πŸ˜‚

    BalasHapus
  31. Iniulah contoh mentality coach Indon yang sudah kami "racuni" dengan "wang" untuk menjadi "Amah atau Pesuruh" BAM dan pemain badminton kami ...

    Rexy pasting Tahu dan Paham ini .. Gagal menepati "Target Juara" maka bersedia di caci-maki dan di-Usir dari Malaysia tanpa ada Protest ... Hehehehe
    --------------
    Rexy Mainaky commented about Malaysia Prospect on Thomas Cup 2022

    "To be able to win the Thomas Cup, Malaysia should takes at least five men singles and four MD pairs. If we can polish this, I dare to say Malaysia has the chance to reach the Thomas Cup final next year. We can even win it"

    INDONESIAN
    Komentar Rexy Mainaky tentang Thomas Cup 2022
    "Kami bisa menjadi skuad menakutkan karena punya dua ganda putra bagus dalam Aaron Chia-Soh Wooi Yik dan Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani, dan juga tunggal putra top dalam Lee Zii Jia dan Ng Tze Yong," kata Rexy yang dikutip Strait Times."
    "Untuk bisa juara Thomas Cup, dibutuhkan paling tidak lima tunggal putra dan empat pasang ganda yang bagus. Jika kami bisa memoles hal tersebut, saya berani bilang Malaysia punya modal untuk mencapai final Piala Thomas tahun depan. Kami bahkan bisa menjuarainya."

    Artikel: Strait Times

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalau mau buat Kapal yang bs Cerca Air pilihlah PT.PAL INDONESIA, kl Mau Buat Tenda Sunatan Dan Monumen Ke Bodohan pilihlah BNS Malon wkwkwkkkkkkkkkk🀣🀣🀣🀣🀣🀣

      Hapus
    2. Apa ni woiii...lagi2 malon BUAL DAN LAWAK guysss, BWHAA...HAHAHA...HA

      Hapus
  32. Kalau mau buat Kapal yang bs Cerca Air pilihlah PT.PAL INDONESIA, kl Mau Buat Tenda Sunatan Dan Monumen Ke Bodohan pilihlah BNS Malon wkwkwkkkkkkkkkk🀣🀣🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
  33. Yang pasti Helikopter latih BELL 505 untuk TNI AL itu beli lho....bukan SEWAA πŸ™‚

    BalasHapus
  34. BNS & AirCroot JV, Produksi Kondom Unisex
    Wkwkwkkkkk🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
    Balasan
    1. For your info ... Saat ini pihak Malaysia sedang melakukan seleksi bebrapa corporate Malaysia dibidang pembuatan kapal yang akan ditunjuk mewakili Malaysia bekerja sama dengan PT PAL terkait dengan follow up Letter of Agreement pelaburan Khazanah di PT PAL bukan November 2021 lalu (sewaktu PM Sabri bertemu dengan Jokowi)..

      Ada 3 corporate yang dibentuk menjadi 1 consortium yang menjadi pilihan menjadi wakil Malaysia (tau partner) di PT PAL ...:

      Siapakah mereka itu:

      1. Penang Shipbuilding dan Construction (PSC NAval Dockyard - https://en.wikipedia.org/wiki/PSC-Naval_Dockyard.

      2. Boustead Heavy Industries Corporation Bhd ( BHIC - https://www.bhic.com.my/our-shipyards.php)

      3. Seng Heng Shipping (http://senghengshipping.com/projects/building-royal-malaysia-navy/)

      Semuanya merupakan corporate yang lebih bear dan berpengalaman dibandingkan dengan PT PAL .. sehingga kami yakin PT PAL akan menjadi lebih maju dan disegani di kawasan ini berkat bantuan, bimbingan, supervisi dan sinergi mereka semua ...

      Ingat Janji PM Kami kepada Jokowi ... Bersama- Kami Malaysia .. Kita Membuat Lebih Baik untuk Kemajuan dan Kejayaan kita ... Malaysia dan Indonesia

      Salam dari Seberang ...

      Hapus
    2. mau nebeng sukses ya... sudah pasang bendera putih kah???

      Hapus
    3. No link = howaks


      Kesian KL KALAH LAGIiiiiiiii haja⚜️⛔️⚜️

      Hapus
    4. Ada yg halu om paidi, disuru bawa link mana mampu doi
      Lah guwe nemu isinya malah beda isi,


      Yg djelas Khazanah uda bangkruttt krutttt cruuttt haha!❎⛔️❎

      Hapus
  35. Bangsa yg dulu dihina malon kini sudah lebih maju dari malon. Selamat indonesia, mabuhay pinoy.

    Sedih gak sih pork....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hasnan Hashim Kita cuma berbelanja lebih kurang 1% sahaja dari GDP utk pertahanan

      Puak politik kita pula sentiasa bermimpi di siang hari utk mewujudkan industri pertahanan walaupun bajet cukup kecil.

      Setiap usaha akan di namakan “national interest” atau “transfer of technology “ dan akan membuat perolehan tu lebih mahal sebab kos infra di masukkan sekali.

      Setiap kali usaha akan terbengkalai dan lewat di selesaikan mengakibatkan ATM tidak mendapat aset yg berkualiti mengikut keperluan.

      Entah la...sekarang meminta pula LCA mempunyai 30% local content. Itu lebih penting bukannya ancaman yg kita sedang hadapi.

      Zaide Yahya jelous jek tengok pinoy neh adoyaiii....

      Anas Mohd OPV maritim kita plak yg 3 buah baru buat tu apa cerita agaknya.

      Sam Khao Malu kt philipine

      Zul Faizal Kapal OPV baru APMM bila nak lancar min?

      Asean Security Observer Zul Faizal dah tak ada apa apa update.....nanti admin semak semula

      Marahari Suria Disaat pemimpin2 negara jiran merancang untuk menguatkan pertahanan negara, pemimpin2 negara kita pula merancang untuk membangsatkan pertahanan negara kita.

      Mohd Firdaus Bob di malaysia pulak bagaimana... semua projek pembinaan kapal ada shj masalah...

      Lulu Ong Mohd Firdaus Bob 20 tahun pun tak siap... bina aircraft carrier pun siap dlm 10 tahun...

      Muhammad Azlannoor Chemat Kapal OPV APMM yg dlm pembinaan hari tu apa cerita? Hari tu mcm dah nak siap. Ke dah jadi apam halimunan?

      Mael Alor Muhammad Azlannoor Chemat Tgk kat Chanel youtuber Indonesia...Arsyad tv...org tu keje sana...

      Mercvy Muhammad Azlannoor Chemat ade kat atas darat lg di destini shipyard..

      Muhamad Fiqry 32 bijik baii dia nk tmbh, hat kita yg nuri x brganti2 lg, apa pnya malang lh dpt MINDEF n menteri yg kepala hotak pnuh taik, ckit pn xde nk rancang nk tmbah, kesian tgk ATM kita pkai apa yg ada. ni aset TUDM, blm crita yg hat TLDM pnya 🀦🏻‍♂️

      Dapunta Hyang Sri Jayanasa Muhamad Fiqry sewa 🀣

      Noh Dean Sana rancak..situ rancak....sini???

      Hemoby Sen Noh Dean sini … OPV ahha halimunan

      Nafis Kamal Snider Hemoby Sen kita mampu sewa jee heli

      Azizie Ejie Filipino tahu tanah air dia terancam dan keluarkan bajet untuk pertahanan diaorang..kita???

      Sanusi Saidun Azizie Ejie Kita Bina Bangunan pencakar lqngit πŸ˜„πŸ˜„

      Dapunta Hyang Sri Jayanasa Azizie Ejie kita....? little bird masih tak sampai, kapal masih di alam ghaib🀣

      Hariszikry Herman Dorg rancak2 mmbeli alutsista tu xtau ke berdosaaa πŸ˜…

      Mak Uda Beli bnyak2 tukar presiden bajet takde nak maintain last sadai

      Nur Dafinah heli penganti nuri kita pun senyap lagi tu...alahai. takut tukar kerajaan baru..lain pula perancangan..nanti diorg guna alasan nak perang dgn sapa

      Benih Selat Asyraf Fathi syok tgk jiran shopping

      Mat Mat 32 blackhawk tuu.. Brunei bgi 1 free kat malaysia pun krajaan kata maintenance tinggi, xlarat nk jaga😌.

      Urtugrul Suleyman Pasya kaya juga ye filipina ni....minyak tak ada.apa sumber ekonomi negara mereka....malaysia ni minyak banyak, hasil bumi melimpah limpah, cukai ratusan jenis cukai...habis bayar hutang je..hutang dah ke mana, ke poket seseorang. itulah nama cara cepat nak curi hasil bumi. hasil bumi malaysia ni dah ditukar kepada hutang, duit hutang tu pula dah masuk poket....

      Hapus
    2. Inagt .. Kami X pernah menghina atau merendahkan Philipina .... Malahan kami mengambil Sabah untk membuat hidup rakyatnya lebih maju dan makmur (itu yang kami lakukan hingga Sabah menjadi bagian dari Malaysia) ...

      Tetapi ada satu penyesalanan terbesar TUNku Abdurachman (TAR- Bapak Pendiri/Pengasa Malaysia) adalah masih belum berhasil memasukan wilayah Tanah Melayu umatra dan Tanah Melayu Borneo menjadi wilayah Pesekutuan Malaysia hingga kini ) ... Padahal TAR ingin seluruh rakyat bangsa melayu Sumatra dan Borneo dapat ikut menikmati hidup yang lebih maju dan makmur seperti rakyat Malaysia lainnya di bawah naungan kedaulatan Kerajaan Malaysia - Yang Dipertuan Agong - Rukun Negara - Melayu Raya) ...

      Hapus
    3. Sembahlah serta minta pendapat dan bantuan kewangan ratu Eli dan Engkoh Elder brother, niscaya melayu KL akan selamat di dunia wak akhirat....


      xixixixi...

      Hapus
    4. Alhamdulillah setelah brunei dan singapura keluar dari malon... Mereka jadi negara makmur. Semiga sabah serawak mengikuti langkah singapura dan brunei

      Hapus
    5. Melayu Singapura, brunai saja tak mau jadi beruk malonsial

      Hapus
    6. sombongnya tidak pernah hilang... memang bener2

      Hapus
  36. @unknown..Melayu malon pun didalam negri tidak dianggap...sejarah pun masih di bawah bayang² kebesaran bangsa Indonesia. Sejarah Sungai Batu pun parlemen malingsial tidak sokong pendanaannya...dianggap sejarah karut..jika di teruskan akan lebih terlihat pengaruh peninggalan Kejayaan Kerajaan Maritim Sriwijaya,Sumatra di seluruh wilayah Kedah, patani dan Langkasuka . Bangsa melayu di Malingsia wujud setelah hadirnya pengaruh Islam dan diawali dari Kerjaan Peurlak di Aceh ..jadi sebelum itu tidak ada wujud bangsa melayu.Sriwijaya yg berkuasa dan selanjutnya Majapahit.....πŸ˜˜πŸ˜˜πŸ‡²πŸ‡¨πŸ‡²πŸ‡¨πŸ‡²πŸ‡¨πŸ‡²πŸ‡¨ Bendera jalur gemilang pun mencontoh dari Majapahit...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Brunai dan Singapure pun puas keluar dari persekutuan hingga nasibnya kini lebih baik dan stabil dalam politik dan ekonomi.

      Serawak dan Sabah tak berpuas hati dengan KL dalam segi ekonomi dan sudah gatal ingin keluar dari persekutuan KL, mereka hanya menunggu moment pindahnya ibukota RI ke Kalimantan. hehe...

      Hapus