10 Desember 2021

Tindal AFB Start F-35A Operations in Northern Territory

10 Desember 2021

RAAF Base Tindal, a Royal Australian Air Force base near Katherine, Northern Territory (image : GoogleMaps)

First F-35As arrive at RAAF Base Tindal

Four F-35A Lightning II aircraft have touched down at RAAF Base Tindal after the base was certified ready for F-35A operations. The F-35A, which will be permanently based in the Northern Territory has replaced the F/A-18A/B Classic Hornet that was operated by No. 75 Squadron for 33 years.

Minister for Defence the Hon Peter Dutton MP said No. 75 Squadron would operate the fifth-generation multirole fighter jets from the Top End; a strategically important location for national defence and a hub for regional engagement.

“The Tindal-based F-35As will assure the ADF’s ability to deter or defeat threats to Australia’s interests and strengthen our ability to project potent air power into Australia’s immediate region. 

“The Morrison Government is continuing to invest in RAAF Base Tindal in order to increase the reach of our Air Force capabilities in the Indo-Pacific.

“The F-35A-equipped 75 Squadron will capitalise on frequent opportunities to bolster interoperability with US rotational aircraft deployments, and other Enhanced Air Cooperation activities that will take place in the Top End as announced at this year’s AUSMIN.

No. 75 Squadron F-35A Lightning II aircraft A35-029 taxis on arrival at RAAF Base Tindal, Northern Territory (photo : Aus DoD)

“By the time the Air Force is scheduled to declare F-35A Final Operational Capability in December 2023, sixteen of the fifth-generation multi-role fighters will be based at Tindal, and they will be well practiced at operating with our partners in the region.

Minister Dutton also acknowledged the successful collaboration between Defence and industry over many years to stand-up Tindal for F-35A operations.

“I congratulate Defence and our industry partners on achieving this significant milestone on schedule, while managing the complexities associated with a global pandemic.

“The F-35 Program Prime Contractor, Lockheed Martin is supporting aircraft maintenance at the base, and Defence are worked closely with F135 engine manufacturer Pratt & Whitney to ensure Tindal is effectively set up for long-term engine maintenance.

“I’m pleased to announce that three Northern Territory companies – Fuel Calibration Services, RGM Maintenance and Territory Instruments – have joined Lockheed Martin’s global supply chain,” Minister Dutton said.

“These companies will help sustain the F-35A capability for many years, creating long-term economic benefit in the Northern Territory.”

151 komentar:

  1. Dekat dengan Papua, cocoknya di Papua ditaruh super tucano

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ehm,
      Sebelum punya f35, tetangga selatan ini jelas merasa terintimidasi dg Sukhoi TNIAU.

      Krn Su35 belum berhasil didatangkan, sekarang mereka di atas angin.

      Tapi, setelah 2030 mungkin kita bisa mempersempitnya dg adanya Rafael+IFX.

      Ingat, IFX adalah "game changer" nya.

      ๐Ÿค—

      Hapus
    2. Blm tentu mas...ifx blok-1 masih sama seperti umumnya gen 4,5. Citra radarnya mungkin kurang lebih sama dngan rafale...sensor n radar n data fusi masih kurang lebih sm rafale f3R. Klo masih sebatas ini blm bs d bilang game changer. Kecuali next indonesia ambil opsi pengembangan lanjutan blok 2 dst...disini sudah termasuk internal weopon n supercruise serta loyal wingman bru bisa d katakan game changer...tp sy tetap sngsi sensor yg d update mash d bawah f-35.

      Tp ini sudah bagus banget buat bangsa qt...lompatan teknologi yg signifikan bgt.

      Cayooo

      Hapus
    3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    4. Sorry bro, but Ifx is not the same level as F35.
      Ifx still Gen4.5 and they don’t have any internal weapons Bay. That’s Why Korsel still buying F35
      Even tho they decided to build kfx-Ifx…
      Korsel will replace F5 amd F4 with kfx.
      F35 built for air superiority… they see first and shoot first without the enemy even know what hits them.
      I think Indonesia need to negotiate with the US about the F35.

      Pakfa or J20 are 5 generation… but they are not the same level as F35, the US and allies take them allmost 30yrs to build F35 amd make them perfect China and Russia less then 5yrs…
      They build for the sake of just built and show to the world the have stealth 5gen but the quality??? I don’t think so.

      Hapus
    5. Yes,

      But IFX is the platform, a window/footstep to the next generation of Indo fighter.

      10-15 tahun mendatang, Eropa, Korea, Jepang, India, Brazil, Turki, dan Indo, bisa jadi telah menguasai sejumlah teknologi kunci pd pespur. US akan memiliki banyak pesaing. Akan banyak alternatif teknologi pesawat terbaru di pasaran.
      ..๐Ÿค—

      Hapus
    6. Yang dikhawatirkan US+alies itu bukan soal pesawatnya (kfx/ifx), tapi lebih ke penguasaan teknologinya oleh Korea/Indonesia.

      Kfx/Ifx (vis a vis) memang bukan tandingan F35.

      Tapi sekali teknologinya yg disematkan di kfx/ifx dikuasai dg baik oleh Korea dan Indonesia, maka boleh jadi akan ada lompatan2 teknologi berikutnya utk mendekati teknologi pespur F35 atau sesudahnya.

      Butuh waktu, ya!

      Tapi sifat teknologi itu juga seperti memasuki jalan tol, setelah melewati pintu tol, maka mobil anda bisa berlari dg kencang.

      Remember, IFX is the platform, a window/footstep to the next generation of Indo fighter.

      10-15 tahun mendatang, Eropa, Cina, Korea, Jepang, India, Brazil, Turki, dan Indo, bisa jadi telah menguasai sejumlah teknologi kunci pd pespur. US akan memiliki banyak pesaing baru. Akan banyak alternatif teknologi pesawat terbaru di pasaran.

      Ingat, munculnya drone/heli atak Turki, rudal brahmos India, roket astros brazil dll.

      Memang US akan berusaha tetap di depan, tapi dia akan punya persaingan yg keras, dan gapnya tak akan terlalu jauh!

      We'll see...๐Ÿค—

      Hapus
    7. We’ll say buddy.
      Once they can close the gap with F35!!!
      The US are ready to welcome 6Gen aircraft which is..
      1. NGAD FOR THE AIR FORCE
      2. F/A-XX FOR THE US NAVY

      We can close the gap, but it’s hard

      Hapus
  2. Mudah mudahan TNI bs nenghendel pergerakan f35 dgn pemasangan radar canggih sekitar perbatasan

    BalasHapus
  3. Dipasang radar dan pertahanan udara di pesisir pulau Maluku dan Papua supaya mereka tidak macam-macam, pasti australili paranoid dan lapor ke mamarika sebagai polisi dunia, sudah bisa ditebak jalan ceritanya

    BalasHapus
  4. RADAR KHAS DIPERLUKAN JUGA UNTUK PANTAU PERGERAKAN GEMPORKWARIA DAN GENK MALON KW DALAM HAL BUAL TIPU TIPU MEREKA XIXIXI

    BalasHapus
    Balasan
    1. Semua komen Gemporkwaria, selalu dipantau di blog DS karena komennya pasti lucu dan gak ada malunya. Gak ada Gempork gak rame nih Blog DS.

      Hapus
    2. Biasalah Spisies geng tulang lunak ๐Ÿ˜

      Hapus
    3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    4. Radar khas? Khusus maksudnya?
      Ada malon lagi nyamar ini, jarang juga orang RI ngetik jebol capslock.

      Hapus
  5. Heli ogost tertangguh kedatangannya walo sudah tiga kali ganti pemerintahan/ kerajaan.

    Kesiannya, ngoahahahahahaaa ๐Ÿ˜๐Ÿ‘

    BalasHapus
  6. Lihat lapak sebelah kasel baru udah ada beberapa yang diganti pantes jarang patroli ternyata ada komponen yg rusak, andai saja dulu langsung ke german mungkin berita seperti ini nga pernah ada
    403,404,405, pantes disuruh nyelam lamadan naik turun ternyata ada kerusakan bahkan ada komponen yang harus diganti, apalah nanti ifx seperti ini juga..??

    BalasHapus
    Balasan
    1. BENAR APA YANG DIKATAKAN PAK MENHAN

      Hapus
    2. Ngeri ngeri sedap patroli pakai cbg nyawa awak jadi taruhan๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Hapus
    3. Nggak ada yg sempurna om S400....dan kita sudah dapet ilmu nya,ilmu itu mahal harganya

      Hapus
    4. Ketuk palu jaman nya siapa ?

      Hapus
    5. "Lapak sebelah" Ki lapake sopo .......radius 1 km seko kemukus Ki Ra Ono sing wani bukak lapak je ๐Ÿค”

      Hapus
    6. Ada link yg bisa dipertanggung jawabkan Ndak @s400.......bukan yg abal-abal atau pesana makelar ๐Ÿคท

      Hapus
    7. Lapak TB, arah seturan kae.

      Hapus
    8. Sampeyan yo kosan kono to mas ........๐Ÿค”

      Ajur-ajur .....disik podo-podo nongkrong neng warung bengsin pojokan STTNAS ko Ra tau kenal ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    9. Jangan-jangan nasib IFX Indon akan sama dengan nasib KS Changbogo Class .. Wang kelur banyak .. eapi hasilnya sia-sia ...

      Ternyata para pejabat kemenhan Indon sama "rusak dan korupnyanya" dengan Malaysia ...bahkan mungkin lebih "teruk" ...

      Hapus
    10. gaklah lebih rosak dan korup otakluh ๐Ÿ‘†
      om unknown790, makanya -1cc haha!๐Ÿคฏ๐Ÿคฏ๐Ÿคฏ

      Hapus
    11. ๐Ÿ™„๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿ˜

      Hapus
  7. SCORPENE...๐Ÿ‘
    U214.......๐Ÿ’ช
    CBG........๐Ÿ‘Ž

    KENYATAAN ITU PAHIT BOS

    BalasHapus
    Balasan
    1. Al maqlum waktu itu ngejar ilmu lewat tot.

      Hapus
  8. Balasan
    1. Terlalu dekat. Jarak cuman 1060 km, rawan jadi korban "Wild Weasel". Lebih baik taruh agak jauhan sedikit.

      Hapus
  9. Ostralali musuh yg nyata bagi kedaulatan Indonesia..

    BalasHapus
  10. Heli kecik ditangguhkan karena nak upgrade terlebih dahulu. Upgrade terus, datang nya bila bila๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Upgrade heli Kecik versi civil lis maunnya setara 25x heli Apache, makanya ngendon sampai 6 tahun jadi cerita berseri.

      Hapus
  11. Phobia..,walaupun sudah ada ribuan marinir amirika di ostralali tetap aja takut sama Indonesia..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Australia tuh mang Phobia,
      Gak mau klo indo nnti sbg negara kuat maju di asean.

      Hapus
    2. Bukan phobia, tetapi paranoia.

      Hapus
  12. Wah Gawat๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ pemberontak sulu berencana akan menginvansi sabah didukung oleh walikota sama 600 prajurit akan di siapkan mantap.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ada sponsor tak resmi dari Philipina katanya ๐Ÿ˜„

      Hapus
    2. Sya doakan akan berhasilnya invansi itu di tahun 2022 ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ bravo pasukan sulu

      Hapus
    3. Semoga kopasus bisa latih pejuang sulu

      Hapus
    4. Nggak usah neko² dukung pejuang Sulu.. entar kita dapat karmanya.. ausy/new zelen dukung OPM-X/KKB-X

      Hapus
    5. Lah emang sekarang ga dukung mereka ? Tentu saja lewat tangan NGO di negaranya.

      Hapus
    6. Maksud saya mendukung secara terang²an...

      Hapus
    7. Semoga Sabah bisa direbut kembali oleh Philipina, ayo semangat terus shopping buat perangi KL.

      Hapus
  13. Bagaimana perjuangan ostralali supaya Indonesia tdk bisa mendapatkan su 35 melalui uncle sam..tp mereka tetap tak kan pernah nyenyak tidur dan penyakit phobia mereka semakin mendalam karna Indonesia selalu penuh dgn kejutan..just waiting for..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bukannya Australia yang selalu penuh dengan kejutan ?

      Hapus
  14. Kalo dalam pengadaan senjata yg sifatnya strategis dan lethal mesti ada upaya penggagalan setidaknya downgrade dari tralala dan Singaparna walo secara ga langsung.

    BalasHapus
    Balasan
    1. F35 diblock
      Su35 dicaatsa
      Harapan di Rafael+IFX!
      ...
      Banyak jalan ke Roma.๐Ÿƒ..

      Hapus
  15. Waduh, Indonesia blm punya alutsista untuk mencegat/melindungi dari pespur generasi lima/5..

    BalasHapus
  16. Sya doakan akan berhasilnya invansi itu di tahun 2022 ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ bravo pasukan sulu

    Balas

    BalasHapus
  17. Ancaman dari Utara (bukan malon) dan Selatan makin ngeri - ngeri sedap di tembah rencana kapal selam nuklir australia

    BalasHapus
  18. NITIZEN NKRI....saya mau memberi pencerahan mengenai Pesanan 8 unit helikopter H225M untuk TNI AU yang dipesan dari PTDI, kontrak pesanan yang diteken tahun 2019 lalu itu sedang berlangsung dan helikopter pertama akan diserahkan tahun 2023 nanti.

    BalasHapus
  19. Kabar BAHRU dari heli kecil nanti comel MALON


    Pengiriman buat Malon tak jadi akhir tahun nih...tapi KUARTAL PERTAMA TAHUN DEPAN.... Asikkk... Undur lagi


    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdefencesecurityasia.com%2Fhelikopter-md530g-suku-tahun-2022%2F&h=AT0QT4vPYykBIpN0E_tmCmub74N6dv17AH066ViXqR8RBZsxQZFX0peHvwbn_V79wAEFDkYXHaUQotxUsxMx2ZkSJx_BdZHf5CIpNPNXYWfyl4kLkQK7y12xAyfO8KJ254ZH&s=1

    BalasHapus
  20. https://www.airspace-review.com/2021/12/10/airbus-siapkan-pesawat-angkut-militer-medium-baru-a200m/

    BalasHapus
  21. Ehm,
    Sebelum punya f35, tetangga selatan ini jelas merasa terintimidasi dg Sukhoi TNIAU.

    Krn Su35 belum berhasil didatangkan, sekarang mereka di atas angin.

    Tapi, setelah 2030 mungkin kita bisa mempersempitnya dg adanya Rafael+IFX.

    Ingat, IFX adalah "game changer" nya.

    ๐Ÿค—

    BalasHapus
  22. Kabar BAHRU dari heli kecil nanti comel MALON


    Pengiriman buat Malon tak jadi akhir tahun nih...tapi KUARTAL PERTAMA TAHUN DEPAN.... Asikkk... Undur lagi


    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdefencesecurityasia.com%2Fhelikopter-md530g-suku-tahun-2022%2F&h=AT0QT4vPYykBIpN0E_tmCmub74N6dv17AH066ViXqR8RBZsxQZFX0peHvwbn_V79wAEFDkYXHaUQotxUsxMx2ZkSJx_BdZHf5CIpNPNXYWfyl4kLkQK7y12xAyfO8KJ254ZH&s=1

    Purr

    Ogos ya purr sampai

    BalasHapus
  23. https://bangka.tribunnews.com/2021/12/10/tahun-depan-tentara-kerajaan-sulu-serang-sabah-19-wali-kota-hadiri-pertemuan-rahasia-ini


    Ayo Sulu kami sokong rebut SABAH dari Maling Malonsia

    BalasHapus
    Balasan
    1. Legenda kereta kebal perang dgn ayam & anjing kampong dan Hornet ngebom pokok pisang akan terulang lagi.. ๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. Kali ini ceritanya akan beda om karena banyak jet malon yg grounded dan helli attack Comel yg cuma foto doang
      ATM di sabah ketar ketir takut di gorok tentara sulu lagi

      Hapus
  24. Tantangan makin luas di utara dan selatan, tetapi pengadaan penangkal masih lelet. Miris, membuat sebiji KCR60 durasinya 2 tahun, BUMN memang gak bisa diandalkan. Apalagi proyek AH140, durasi 6 tahun itu benar-benar boros waktu. Syukur proyek OPV90 melibatkan galangan swasta. Jika KCR60 sudah terhenti produksinya dan diganti oleh FPB57, serahkan saja ke swasta sepenuhnya.

    BalasHapus
    Balasan
    1. A good and smart idea ... KIlang swasta di Malaysia, Turkey, Singapore dan Asutralia siap membantu Indon .. Yang terpenting ada WANG .... Bayar Cash ... Not Hutang ...Hehehehe

      Hapus
    2. Malon juga hutang

      Smaart idea

      Hapus
    3. Memang bagusnya swasta ikut terlibat.

      Kalau kasus AAH140, kayaknya waktu tersebut termasuk upgrade ke Industri 4.0, kebetulan beritanya berdekatan dengan pengumuman program ArrowYard Babcock. Kalau pesan lagi, seharusnya bisa lebih cepat. SIGMA 10514 lumayan cepat kan?

      Hapus
  25. ... poor Indon sudah kecut ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Apa ni wooiii...malon BUAL DAN LAWAK lagi guyss...BWHAA...HAHAHA...HA

      Hapus
  26. Mungkin banyak Indon yang X tahu bahwa pangkal FPDA di Tindal (Australia), Butterworth (Malaysia) dan Changi (Singapore) adalah pangkalan terdepan FPDA yang selalu siap sdia siaga untuk menghancur-luluhkan military base di Indonesia jika memang diperlukan terjadi konflik antara member FPDA dengan Indon ...

    MUngkin banyak Indon yang X tahu bahwa Pangkalan FPDA di Tindal inilah yang menjadi pangkalan awal Interfet (dibantu seluruh member FPDA) yang menerjunkan pasukan tempur FPDA mengusir TNI dari Timor Timur setelah referendum di tahun 1999...

    Dari Tindal inilah ... FPDA mengawasi seluruh pergerakan militer Indonesia (TNI) 24 jam .. 7 hari seminggu ...Apa yang dilakukan TNI di Papua sekarang menjadi fokus utama pengawasan dan pengintaian pangkalan ini ...FPDA pun tampaknya sudah siap intervensi masuk untuk melibatkan diri ke Papua jika keselamatan HAM rakyat Papua terancam oleh Indon ...

    BalasHapus
    Balasan
    1. FPDa ?
      Sekumpulan negara2 pecundang ya๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Hapus
    2. Masih ingat ke pesawat pejuang Australia F-111 terbang langsung dari Tindale melakukan provokasi di atas udara Kupang dan Jakarta sewaktu Interfet masuk Timor Timur ... Dan lucunya ... semua pesawat pejuang TNI-AU X ad satupun yang berani counter provokasi ini ... Malumilah AYAM SAYUR ...Hehehehe

      Hapus
    3. Udah di scramble hahah.
      Negara2 paranoid termasuk malonesia

      Hapus
    4. Mang saya tanya FpDA?
      Msih eksis apa jaman karang?

      Hapus
    5. @atas,

      Persitiwa itu adalah salah satu searah yang paling kelam, paling hitam dan yang pasti juga paling memalukan "nama baik" military Indon hingga kini ...

      SEmoga terulang kembali di Papua suatu hari nanti .... Hehehehehe

      Hapus
    6. Ada kok mang yg kelam kita aja,
      Kyk elu2 aja sok2an pake bahasa malonesia.

      Hapus
    7. Yup memang betul .... Indon melakukan "scramble" terhadap pesawat F-!!! Australia yang melakukan provokasi terbang di atas Kupang dan Jakarta saat itu ... tetapi itu dilakukan setelah F-111 balik dan pulang kembali ke pangkalan di Australia (Tindal) ... Hehehehe

      Hapus
    8. Mang ausit aja yg bisa provokasi
      Cong.

      Hapus
    9. Kumpulin aja member2 fpda di LCS berani gak tuh hadapin sang NAGA,

      Kohkoh

      Hapus
    10. @Masbren,

      Anda ini lucu betul ... Apkah anda lupa jika Australia dibantu negara-negara FPDA lainnya melakukan intervensi mengusir TNI dari Timor imur di tahun 1999 dan kemudia, terlibat langsung memerdekakan negara Timor Leste .....

      Hapus
    11. @Unknwon penipu
      TNI AU sempat berpapasan dengan F-18 Australia. Karena saat itu dipandu oleh radar dari darat bukan radar pesawat TNI-AU.
      Setelah dikejar F-18 lari menuju wilayah udara Australia

      Hapus
    12. Dikira kita bodoh sejarah apa wkwk

      Lucu deh si parasit satu ini.
      JaS merah

      Hapus
    13. Mengusir???


      LoL...
      Interfet is ausi not malontong...apa ni woiii korang ngaku2 ikuta interfet pulak.

      Hapus
    14. F-111 jelas bukan tandingan Hawk TNI. Oleh karena itu tidak bisa mengejar F-111. Jadi bukan karena terlambat atau sengaja membiarkan AU Australia pergi dulu baru dikejar. Si Unknwon yang satu ini memang saya akui pintar, tapi sejarah nya dipelintir sehingga maknanya berbeda.

      Hapus
    15. Timorleste..udah miskin tuh
      SPBU gak ada,barang2 semua dikrim dri indo

      Hapus
    16. Mang si parasit satu ini kan suka2 plintir sana sini aja,hahaha.
      Kyk dikira kita buta sejarah.

      Hapus
    17. Satu lagi, F-18 TNI-AU sudah di lock oleh Hawk TNI AU.
      "Pada saat itulah Kapten Azhar bisa melihat secara jelas pesawat apa yang sedang mereka buru. “Hornet,” teriaknya menyebut F/A-18 Hornet milik Australia.

      “Mas, locked mas, tembak mas,” katanya kepada Henri.

      “Jangan, kita tidak ada declared perang,” teriak Henri keras. Saat itu radar di pesawat sudah berbunyi, toot… toot… toot, menandakan sudah mengunci target.

      Insiden berakhir sampai di sini. Kedua Hornet berbalik Kembali ke Selatan menuju FIR Darwin. Sebaliknya kedua Hawk kembali ke Lanud Lanud El Tari. Ternyata ceritanya belum selesai seperti selama ini sudah dikutip banyak media."

      Begini kutipan antara penerbang TNI-AU dan F-111 Australia
      "Kedua penerbang tempur inipun larut dalam nostalgia 10 tahun silam, saat keduanya beradu muka di wilayah udara Kupang.

      Henri kemudian menanyakan kepada Atase Udara Australia itu, kenapa melakukannya saat itu.

      “I just want to see your combat readiness,” ujarnya. Keduanya hanyut dalam diskusi yang terkadang diselingi canda tawa. Kisah-kisah seperti ini lazim terjadi di antara penerbang tempur.

      “So, what do you think,” pancing Henri lagi.

      “Excellent,” ujar penerbang F-111 Aardvark itu.

      “Dia mancing kita keluar lalu dia masuk dari utara dan nyamber, gila itu. Ini yang tidak pernah diceritakan,” aku Marsda TNI Henri Alfiandi yang saat ini menjabat sebagai Asisten Operasi KSAU."

      Memang @Unknwon ini, kalau ada hal lain yang bisa dibanggakan, ya sifat muka temboknya itu yang berkali-kali tertangkap basah mengeluarkan statemen asal-asalan tapi masih juga datang.

      Hapus
    18. @Unknwon
      Kenapa bahas peristiwa 22 tahun silam? Bagaimana dengan ruang udara sebelah yang dilewati Israel yang baru ini terjadi? 11 pesawat tempur China? Bomber China juga konon lewat memberikan salam?

      Hapus
    19. @Unknwon Lebih menggerukan Malaysia, diterobos pesawat intelegen Israel dan pesawat bomber China.. wkwkwkkwk...

      Hapus
    20. Tanya coba fungsi FPDA jaman now apa tuh si Unknown parasit?

      Gak bakal bisa jawab kan

      Hapus
  27. Pikiran ๐Ÿ™ˆ ampun dah......๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  28. Radar lapuk dan buruk indon tidak mampu kesan f35๐Ÿคฎ jet sukhoi basic indon juga tidak mampu kerana masih pakai radar pesa lapuk dan buruk๐Ÿคฎ hahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. MIg grounded,apa kabar
      Sulu apa kabar������

      Hapus
  29. Ehh ada koar2 msih banggakan FPDA?

    EKSIS KAH?

    BalasHapus
  30. KUALA LUMPUR, 9 Dis – Seramai 600 anggota Tentera Diraja Sulu (Royal Sulu Army, RSA) dilaporkan bersedia untuk melancarkan operasi menawan Sabah.

    Operasi tersebut telah dirancang selepas beberapa siri pertemuan rahsia antara 19 orang datuk bandar dari kawasan selatan Filipina.

    “Seramai 11 datuk bandar telah bersetuju untuk merekrut sekurang-kurangnya 600 orang anggota bersenjata bagi melaksanakan misi tersebut,

    “Kos peluru dan logistik yang dianggarkan sebanyak US$10 ribu telah ditanggung oleh pegawai tinggi kerajaan,” lapor South China Morning Post (SCMP).

    Hell yeah Militan Sulu bangun kekuatan rebut Sabah.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Berita lawak dan bualan seperti ini masih juga di posting di forum DS ini ...Jika Sukarno Indon saja gagal merebut Sabah dan Sarawak sewaktu konfrontasi dahulu .. apalagi tentera "lawak" Sulu ini ... Hehehehe

      Hapus
    2. Indonesia punya kartu truft.
      Ingat

      Hapus
    3. Saya tanya fungsi fpda apa cong?
      Tuh member malonesia sedang ada mlsh sama Cina di BpA kok gak dibantu.

      Jadi malonesia ikut FPDA apa PLa?

      Hapus
  31. Australia malonesi negeri phobia paranoid

    Kehkeh

    BalasHapus
  32. Baru berita 600 militan Sulu klaim mau tawan Sabah dah bikin ketar ketir
    Galau ni yeh.

    Sulu tuh lagi bangun kekuatan.

    BalasHapus
  33. Ada yg bawa-bawa timles interfet ya...


    Oh ya FFDA yg kapal perang mereka mau di TORPEDO oleh KAPAL SELAM CAKRA-CLASS....


    Atau F/A-18 yang mau di LOCK oleh HAWK tinggal perintah tembak AMBLAS TUH F/A-18 HORNET RAAF...


    Hahahahahahah

    BalasHapus
  34. Bukan tandingan kepada pesawat f16 tahun 1984....wkwkkwkwkwkw

    Jauh sangat guys... Wkwkkwkwkwkw

    Pesawat tua mau dibagi jumpa dengan pesawat muda... Makanan je tu... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
  35. Malah pesawat F16 1984 ketahuan baru pasang IFF... Itu pun pasang 1...1.....1....1....1......1...wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
  36. US buang F16 1984 syukur ada yang menerima sampah mereka... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
  37. SEWA heli negara LAOS siapa guys... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
  38. 1..11...1 pasti ada hasil
    Bukan malon 1..1...1

    Sewa sewa sewa
    Halu

    BalasHapus
  39. Harap F16 usang 1984 tak salah koordinat seperti tiang kan guys... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
  40. Sewa heli pur
    Ada kah tni sewa heli

    Bagi link hahah

    BalasHapus
  41. Pasti negara LAOS gembira ada negara SEWA helikopter mereka 4 buah heli ya guys... Wkwkkwkwkwkw...

    BalasHapus
  42. Macam tiang Kapal Mahrogol sampah pur

    Mangkrak wkqkkwqk

    Hahahah

    BalasHapus
  43. Ada negara SEWA helikopter LAOS guys.... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
  44. Panglima TUDM, Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad berkata, berdasarkan keperluan semasa, cabang ATM itu memerlukan 36 buah helikopter.


    “Setakat ini kita (TUDM) ada 12 EC725, jadi kita perlu 24 lagi helikopter. Untuk itu, kira rancang dua strategi kepada kerajaan iaitu jangka pendek dan jangka panjang.


    “Untuk jangka pendek, diluluskan oleh kerajaan iaitu penyewaan empat helikopter jenis Agusta Westland AW139 selama empat ke lima tahun. Ia akan diperoleh TUDM dalam masa terdekat

    Ini ya pur

    Kasihan KL kalah lagi sama pinoy wkwkk

    BalasHapus
  45. Bukan heli negara LAOS je.. Heli US pun DISEWA.... hebat negara tu... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
  46. Ternyata ada negara lagi MISKIN dari LAOS rupanya... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
  47. Ada yg gak paham sipil sama militer gaes wkwkkw

    Nak tanya TNi ada sewa heli kah?
    Tengok ATM KING OF The SEWA heli.

    Heli MDG comel delay wkwkk

    BalasHapus
  48. Harap F16 usang 1984 tak salah koordinat seperti tiang kereta cepat.. Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
  49. TNi tak pernah sewa.

    Tunjuk bukti pur.saya kasih hadiah nanti wkwkk

    Semua asean TAHU MALON SUKA SEWA HELI.

    BalasHapus
  50. SEWA helikopter LAOS ya...? Wkwkwkkwwkwk

    BalasHapus
  51. ATM king of sewa ya pur

    Hahaha..kasihan deh
    Kalah sama pinoy

    Gahahhhaha

    BalasHapus
  52. ATM paling suka sewa heli

    Panglima TUDM, Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad berkata, berdasarkan keperluan semasa, cabang ATM itu memerlukan 36 buah helikopter.


    “Setakat ini kita (TUDM) ada 12 EC725, jadi kita perlu 24 lagi helikopter. Untuk itu, kira rancang dua strategi kepada kerajaan iaitu jangka pendek dan jangka panjang.


    “Untuk jangka pendek, diluluskan oleh kerajaan iaitu penyewaan empat helikopter jenis Agusta Westland AW139 selama empat ke lima tahun. Ia akan diperoleh TUDM dalam masa terdekat

    BalasHapus
  53. Mana bual heli Comel pur delay ya wkkwkw

    Macam kapal Sampah Maharogol delay

    Wkqkkwkkwkwk

    BalasHapus
  54. Baca guys.... Ada negara SEWA HELIKOPTER LAOS YA GUYS..... WKWKKWKWKWKW



    The second of the four Mil Mi-17-V1 Hip of Laotion registered Lao Skyways which was leased by Badan Nasional Penanggulangan Bencana (BNPB) lifts off from RWY04 bound for Vientiane via Hua Hin.



    https://www.facebook.com/photo?fbid=10159064251894215&set=pcb.10159064252019215

    BalasHapus
  55. Malah SEWA helikopter semurah Mil mi17... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
  56. BNPB tu milik negara mana guys....? Tanya saja.... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
  57. BNPB Sewa Helikopter Chinook dan Black Hawk


    BADAN Nasional Penanggulangan Bencana (BNPB) menyewa helikopter jenis Chinook dan Sikorsky UH-60 Black Hawk buatan Amerika Serikat (AS). Kedua helikopter itu diharap bisa mempercepat penanggulangan bencana dan wabah di Indonesia.

    "BNPB menyewa armada tersebut untuk mendukung penanganan bencana, seperti kebakaran hutan dan lahan (karhutla), distribusi logistik, dan covid-19," kata Kepala Pusat Data, Informasi dan Komunikasi Kebencanaan BNPB Raditya Jati di Jakarta, Selasa (18/8).

    Raditya mengatakan helikopter Chinook bisa mengoptimalkan penggunaan bom air untuk memadamkan kebakaran hutan. Helikopter itu bisa menampung 10 ribu liter air.






    Sumber: https://mediaindonesia.com/humaniora/337744/bnpb-sewa-helikopter-chinook-dan-black-hawk

    BalasHapus
  58. Bukan hanya SEWA helikopter negara LAOS je guys malah SEWA HELIKOPTER sejauh US.... WKWKKWKWKWKW

    BalasHapus
  59. Apa saya mesti ajar beda sipil dan militer pur wkwk

    Ade tak link TNI SEWA HELI WKWKK

    BalasHapus
  60. BnPB tuh sipil

    Bukan militer wkwkw.

    Bodoh bin tolol kah pur.

    BalasHapus
  61. ATM militer apa sipil pur wkwk

    Otak 1 CC hahahhah

    BalasHapus
  62. KL gempur tolol
    Tak bisa bedakan heli sipil dan militer.

    BalasHapus
  63. Congrats pinoy 2 unit heli serang A129 siap dikirim.

    BalasHapus
  64. Asean Security Observer
    8 hrs ·

    Di rantau ASEAN, Thailand membuat keputusan untuk membeli AH-6i manakala Malaysia memilih MD-530G.


    Nor Haziq Cite nye sape punye sampai dulu

    Herman Suleman Tapi bila sampai nya heli Malaysia tue..

    Mamat Doi Sambung ayat, yg tak sampai2 ��

    Fazuddin Mahusain Doine Yg penting siapa order dulu & siapa yang dapat dulu��

    Eiz Eiz Da ujung tahun ni x nmpk kelibat ya lg..hmm

    Irkuhs Nada Dari segi agility, karakteristik, payload, dua2 tak banyak beza

    Aliff Ezmann bila Little Bird nak sampai ni, asyik tunda jer��

    ู…ุญู…ุฏ ุงุฐู‡ุงู… Bila nk sampai?

    Muhammad Azlannoor Chemat Malaysia punya versi halimunan tiada tandingan

    Minggu Kana Bila agaknya Msia punya sampai?hrmmmm

    Abg Zam Ini ke yg beli tapi tak sampai2 lagi tu

    Dein Ramli Keciknya,kena angin lintang jenuh memusing haha

    Az Monsters Bila nak sampai heli Malaysia ni ,kenapa projek asset tentera zaman najib Ada jer masalah

    ใŸใใ‚„ ใ‘ใ‚“ใ—ใ‚“ entah bila la nak dapat,dari satu tahun ke satu tarikh,tunda ke tarikh yang lain,entahlaaaaa

    Zehar Aziz Besarkah perbezaan antara keduanya?

    Bimo Suryo Sasongko Zehar Aziz cukup besar. AH-6i guna 6 main rotor blade, 4 tail rotor blade, glass cockpit, target sensory sama dengan AH-64E, dan boleh guna Hellfire missile

    Abg Zam Bimo Suryo Sasongko . Maknanya yg AH-6i lebih baiklah ye

    Badang Laksamana Temasek II Size sikit lebih kurang ok la. Keupayaan pun ok.. Satu dari Boeing n satu Douglas

    Lubis Raka Badang Laksamana Temasek II AH6 itu bisa di sebut sebagai litte Apache
    Sebab dibangun dari spek militer MD530 itu pesawat civil yang di jadikan militer sangat jauh berbeda harga pun 3 kali lipat

    Farhan Paan Dalam Jane's contrak bantuan ketenteraan lubnan ialah variant 'G', tapi kedutaan US lapor yg sampai variant 'F+'. Dlm video MDH, heli putd masih ada sticker experimental. Adakah MDH pun sebenarnya ada masalah dapatkan certificate utk variant 'G'? ��

    Naufal Fiqrie aik bace dlm paper malaysia beli ah6i sbb tu delay sbb boeing gado dgn mdh..kalo malaysia pnye versi md350 mesti dah lame dpt.

    Edmund Teh Naufal Fiqrie malaysia beli MD530, thai beli AH6i
    Kita beli dengan rocket pods + mesingan je. Thai beli dengan Hellfire sekali.

    WanzLatiffr Rachman AH-6 lebih ganas Dan hebat... Thailand know how to choose a good one

    Shahrizal A Rahman Kena faham kenapa tentera darat beli aset ni. Pembelian bukan untuk pertempuran secra langsung semta2. Tapi sebagai tugasan atur gerak cepat unit commando. Jika nak helicopter tempur shj baik beli atak, cobra atau heli tempur lain.

    Shahrul Nizam Shahrizal A Rahman cukup ke setakat 6 ketul je? lepastu diperap bertahun2

    Shahrul Nizam Shahrizal A Rahman kan dh lama order dulu tapi masih diperap kat usa sana

    BalasHapus
    Balasan
    1. Shahrul Nizam malaysia beli version toys manakala thailand beli hobby grade punya rc heli ��

      Iwan Utara Malaysia punya lg hebat min.. versi halimunan punya.. sampai skrg x nmpk² lg��

      John Long Lcs halimunan ..ghaib terus
      Mdh ..xsampai2
      Naya pertahanan negara

      Fazril Zain mereput 6 biji tak sampai2

      Hemoby Sen Thailand beli direct atau macam Malaysia melalui 3rd party bermasaalah?

      Bimo Suryo Sasongko Hemoby Sen Thailand beli lewat FMS. Bukan beli langsung macam Malaysia (DCS)

      Hemoby Sen Bimo Suryo Sasongko FMS lah jalan yang lurus dan terbaik; bebas dari masaalah ketirisan, rasua

      Hariszikry Herman Dh mmbesar kot heli kita beli tu..lama kt sarang. Smpai2 nnti jd bigbird dh

      Ariel Safwan Hariszikry Herman
      Untunglah, lagi bagus kalau bertelur. Beli 6 dapat anak MD530 12 unit

      Muhammad Fazley Onee Mana lg canggih min.?
      Tgk bentuk mcm Thailand

      Bimo Suryo Sasongko Muhammad Fazley Onee AH-6i ni military specs. MD-530 civilian specs

      Muhammad Fazley Onee Bimo Suryo Sasongko civilian apanya boleh lancar roket bagai

      Bimo Suryo Sasongko Muhammad Fazley Onee memang. Tapi lain specs. Main rotor AH-6i punya 6 blade, MD-530 hanya 5. Tail rotor AH-6i ada 4, MD-530 hanya 2. Dan AH-6i hanya available melalui FMS. Lain dengan MD-530 yang cukup dengan DCS

      Fahlevi Reza Muhammad Fazley Onee civilian spec merujuk dari mesin yg berbeza. Tentu saja AH 6 lebih powerfull daripada MD 530.
      Selain itu AH 6i boleh membawa Hellfire, MD530 tak nak

      Bimo Suryo Sasongko Fahlevi Reza AH-6i juga share teknologi dengan AH-64E seperti glass cockpit, targeting sensor, & weaponry. MD-530 tak pakai macam ni

      Ariel Safwan Dikk Yg saya baca, di UU malaysia, pembelian aset tentara wajib ada spesifikasi ketentaraan, dan ternyata setelah diselidiki kontraknya tidak ada spesifikasi tentara di heli tersebut dan itu sudah jelas jelas kesalahan. Dan lucunya lagi, agen yg menandatangani kontrak itu agen yg sudah dipecat pihak MD

      Ariel Safwan Muhammad Fazley Onee
      MD530G yg dibeli malaysia tidak ada spesifikasi tentara, itu yg dikatakan pihak yg menyelidiki kasus tersebut
      Ini beritanya :
      https://zizihub.com/cc6259.jpg

      Muhammad Amirul Aiman Mashudi Lepas tu bila nak sedapkan hati, guna ayat 'kecil2 cili api'

      Nawaites Nawi Cakap apache, mi35, Atak etc pasti hempas kena manpad. Helikopter telur ni kena baling batu pastilah hempas

      Azhar Yyz Siapa yg cakap siall?? Kn org2 kg loe yg ckp mcm tu..lantak lah nk Ina lastik jatuh ke apa burung halimunan ni...dari dulu xabiz abis ayat canm ""sialll la loe Jai"" . Itu Malik yg ckp kt KL Gengstorey..
      #thejebbeng

      Edmund Teh Nawaites Nawi sebelum helikopter masuk jangkauan MANPADS, helikopter sudah boleh kesan operator MANPADS tu.

      Hapus
    2. Edmund Teh Naufal Fiqrie malaysia beli MD530, thai beli AH6i

      Kita beli dengan rocket pods + mesingan je. Thai beli dengan Hellfire sekali.

      Muhammad Ariff Edmund Teh biasalah Malaysia kan jenis suka mod..mungkin nak di mod nya letak bvr missile ke mana kita tahu ��

      Naim Nastaim Bin Maarop AH 6 mil spec

      Syahid Syaban Khamarul Khairudin jangan lemah sangat. Dibandingkan indonesia, melayu lebih toxic. Jadi enjoy jelah, sama" kita merendahkan aset negara pasir berdengung.

      Khamarul Khairudin melayu mmg dh lama toksik..ni toksik PATI bro..lg rancak

      Syah Miy Dan malaysia punya masih tak sampai² lagi������.. jgn kata next year pulak��

      Ayie Azzahari FFBNW.. tp mcm biasa la smpai pencen laaaa

      Muhammad Akmal Hakim Ayie Azzahari Hahaha..ni biase,boleh pakai,tapi x pasang.

      Afix Danielle Ayie Azzahari budgetting termasuk pakej, lepas payment persen masuk poket ��

      Farhan Paan Shahrul Nizam lebih kpd isu variant 'g' tu. Antara isu ialah certificate faa utk variant 'g'. Kalau ikut laporan Jane's, lubnan yg asal dlm kontrak dpt hibah variant 'g' juga, tapi dalam kenyataan kedutaan us, yg sampai tu variant 'f'. Yg bnyk2 kita dgr negara dah dpt md530 yg diorng order semua variant 'f' bkn 'g'. Persoalan juga berkaitan sbb md dah lama tunjuk heli putd dah siap, tapi masih ada sticker experimental.

      Edmund Teh
      Shahrul Nizam variant G tak certified air wortiness sebab MD dengan Boeing ada isu.
      Satu lagi isu adalah MD530G tak certified airworthiness. US Army pernah kata mereka akan bayar untuk certificate airworthiness varian G sebab hibah kepada Lebanon. Tapi akhirnya tak, varian F yang diberikan kepada Lebanon, ini bermaksud varian G tak certified. Tak sure siapa bayar untuk certify airworthiness (entah US atau Malaysia) tapi itu punca kita beli varian G dan lambat sampai.

      Kenya dan Lebanon tukar hasrat untuk beli F dan dapat juga helikopter mereka tahun ini. Kalau Malaysia pilih varian F, rasanya 2018 order, tahun sama dah sampai.


      SUDAH KETAUAN, SALAM HELI VERSI CIVIL, KAHKAHKAH

      Hapus
  65. Bwaahahaha...Sekadar MEMBUAL HELI OGOS VERSI CIVIL HALIMUNAN


    Defence Security Asia
    14 jam ·

    https://defencesecurityasia.com/helikopter-md530g-suku-tah…/

    Penghantaran Pulang Helikopter MD530G Ditangguh Ke Suku Pertama 2022

    (DEFENCE SECURITY ASIA) – Selepas penerimaannya tertangguh beberapa kali, kini Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dijangka akan hanya menerima enam buah helikopter penyerang ringan MD530G daripada Amerika Syarikat pada suku pertama tahun hadapan berbanding akhir tahun ini.

    Perkara itu dinyatakan oleh Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz pada persidangan Dewan Rakyat semalam.

    Sememangnya, pembelian enam buah helikopter penyerang ringan bernilai RM321 juta pada 2016 adalah reaksi kita terhadap insiden pencerobohan kumpulan bersenjata daripada selatan Filipina di Lahad Datu pada 2013.

    Keenam-enam helikopter MD530G itu dijangka beroperasi di kawasan ESSCOM.

    Kini, dengan kemungkinan berulangnya ancaman daripada tentera Diraja Sulu (sebagaimana yang dilapor oleh akhbar South China Morning Post) dan kita masih lagi menunggu penghantaran enam buah helikopter itu.

    Ok berbalik kepada kenyataan oleh Timbalan Menteri Pertahanan itu semalam, beliau berkata, tim Pre-Delivery Inspection (PDI) yang dihantar kemudahan syarikat MD Helicopters di Mesa,Arizona untuk memeriksa helikopter itu dan telah mengenalpasti beberapa perkara yang perlu ditambahbaik oleh syarikat.

    Ia melibatkan sistem perisian helikopter MG530G yang boleh menjejaskan operasi helikopter berkenaan.

    Kementerian telah melakukan PDI yang kedua pada 6 hingga 9 Dis yang lalu dan mendapati bahawa helikopter itu telah menepati spesifikasi, dengan jangkaan penerimaan keenam-enam buah helikopter itu adalah pada suku pertama pada tahun 2022.
    Beliau juga memberitahu bahawa Kementerian Pertahanan akan mengenakan bayaran gantirugi terhadap kelewatan penghantaran helikopter itu terhadap pihak-pihak yang berkenaan.
    Jumlah bayaran ganti rugi itu akan ditentukan selepas helikopter itu telah berjaya dihantar pulang ke Malaysia

    Pada mulanya, helikopter MD-530G sepatutnya diserahkan kepada ATM pada 2017-2018 tetapi tertangguh beberapa kali disebabkan isu-isu teknikal yang tidak didedahkan.

    Helicopter MD530G light scout attack ini boleh dilengkapi dengan TALON laser guided rocket untuk menangani ancaman kenderaan armor.

    Selain itu ia juga boleh dilengkapi dengan mesingan 12.7mm dan Dillon Aero 7.62mm mini Gatling gun serta pelbagai lagi sensor dan alatan avionic moden.

    Helikopter ini boleh terbang selaju diantara 240km hingga 280 km sejam sejauh 430km dan selama dua jam setengah penerbangan.


    — DEFENCE SECURITY ASIA



    Asean Security Observer
    14 jam ·

    Penghantaran MD530G kepada Malaysia ditangguh kepada suku pertama tahun depan.


    Abu Muhamad 3x tukar menteri

    Nakajima Zen Dah cakap dulu selagi x landing d Malaysia baca boleh percaya jangan ��

    Muhmd Derawis Dol Bahar Di sebabkan aset Helikopter serangan ringan ni tangguh. Percepatkan lah perolehan sewa pula bagi kesiap-siagakan aset perthanan yg ditangguh tu. Sewa Helikopter attack atau mana yg helikopter multirole yg sedia ada boleh masuk senjata tu mcm Aw109 dan Ec725 tu.masukkan secepatnya bagi menghadapi bahaya yg mendatang ‼️ parlimen kene sebulat suara

    Mehmed Aslan Tahniah masih mengekalkan rekod halimunan tanpa gagal. Hanya kapal LCS yang mampu mencabar.

    Pakcik Jeb Filipine pon dah dapat Heli dari Turkey..silap² nanti dorang bagi geng2 sulu pakai..

    Pendekar Harimau Berantai
    Penggemar Berat
    Pendekar Harimau Berantai Kena game kt company md pulak dah! Sedih betul episod md530g ni sejak 2018.Tangguh punya tangguh punya tangguh!berapa kali mahu tangguh daaaa!!!. Kenapa susah sgt nk sampai ni! Shittttt!!!!pak mail dan h2 O buat apa?ambil tahu la sikit. Kalau tangguh pulak lepas ni, tak payah bawa pulang, buang je jd besi buruk kt gurun arizona tu atau tukun tiruan kt lautan pasifik tu.celaka betul"

    BalasHapus
    Balasan
    1. Khairul X-rull Heli nii takat nk bwa puak2 mentri ronda bleh laa.... Klu nk guna untuk load peluru untuk perang buat malu jaa..... Bila rakyat kutuk korang panas...... Harga dah tau dah memang melampau xpadan dgn barang..... Sikit pun aku xbangga dgn bendahalah nii untuk keselamatan negara..... Pilot pun malu nk bawa p perang binatang nii.....

      Muhammad Nizam Macam-macam la...ampa ni...merapu sangat ni...
      LEMAH

      Iskandar Shahhidan Babi..rkyat msia kena tipu lg

      Pendekar Harimau Berantai Inilah natijah politik x stabil negara. Memberi kesan buruk dan menjejaskan perolehan dan kesiapsegiaan atm. Sejak pru 14,3 pm bertukar, tidak ada perkembangan yang positif dan menarik tentang perolehan aset atm.kalauada yg positif pun, program nexter lg1 105 mm dan kapal lms keris dari china.yang kita selalu dengar sedang dikaji, dinilai,akan sampai,makin dipertimbang. Puki* ak betul!negara lain sibuk berbelanja dan menerima aset baru, kita taikkkkkkk!!!!!!!! Kena diserang baru gelabah atau ' kalok'. Kena ditawan habis jahanam!

      Muhammad Yusri Dia buat lagi,aku tengok negara jiran tu bukan main senang, contohnya buat je siap...beli je terus sampai... lepastu nak beli lagi sampai pun cepat....kita ni apasal perlahan ni.... bila nak beli je mesti ada halangan seperti ada tangan2 ghaib tak bagi kita lebih kuat sikit...

      Dady Gabrella Abraham Malaysia...heli kecik tu pun susah nk sampai2 kt tanah air...dri dlu lg dgr heli tu akan dihantar...kapal buatan Boustead xpayah kira...mmg xkn siap..
      Tengok Filipina...diam2 je...tahu2...byk dh kapal dia...

      Naem Fahdly Kamaruddin Filipina dah beli 6 biji ATAK. 2 otw nak sampai. Malaysia bila nak beli.

      Abdul Samat Mahat Perancangan utk memodenkan aset ATM asyik tangguh bila dapat dah tak moden lagi

      Jumarul Adam Tangguh sampai abang jamil mampus

      Adi Ammar Naufal Adi Heran btol la
      Kalu dgan malaysia

      Nawaites Nawi Bayarpun tangguh ker?

      Mamat Doi Ok la tu, kutip duit dulu duit yg dah pakai. Dah cukup baru bayar kat supplier. Baru lah heli sampai

      Hasnan Hashim Tahun depan pula!!!!!

      Kes ini bukan Najib Razak yg jadi bahan ketawa luar negara

      Ambo Upe Daeng Marewah Hasnan Hashim kalau boleh sultan di Malaysia bagi pengampunan pada Najib,, Ewako Najib

      Mohd Muliadi Bin Bahadon Nak tangguh terus sampai bila-bila pun tak mengapa... Nanti try start tengok helikopter alouette kot2 hidup lagi enjin dia.. pakai balik hat tu dah la

      Razli Ramli Mohd Muliadi Bin Bahadon body tu nnt kita modify la sikit2 jd mcm Apache. Barang boleh jimat buat apa nak membazir. Bukan menteri pun yg nak naik ��

      Az Monsters HISAMUDDIN dah jadi menteri pertahanan memang x boleh harap lah ,kapal LCS pun dia Kasi tangguh sampai tahun 2023 Kat syarikat tu ,bodoh lah

      Iwan Utara halimunan lg la sampai tahun depan

      Millatul Norhan Hanif Macam drama bersiri ke x bayar lagi

      Mohd Ezan Heli Tu sebenar nya beli untuk sape pakai....saje layan kata bulan 12 ni smpai...hakikat nya hanya kementrian pertahanan je yg tau...

      Saufi Ikhwan Cuba Vellfire, harini baru bentang kt parlimen, 2 minggu lepas dah sampai.

      Rajesh Jimmy Aston Helicopter kecik pun betahun2 tak sampai2 lagi. Halimunan betullah.

      Muhammad Al-Fateh Pelik malaysia ni. Benda berkaitan military lagi buat main²

      Hakimi Alawi Apa yg berlaku sbnrnya..sbb Usa curiga dgn Msia ke?kan dh declare China tu big brother..
      Negara pro Usa senang2 je dpt aset tentera Us made

      Hapus
    2. Ariel Safwan Hakimi Alawi
      Masalah begini pasti ada korupsi di dalamnya, bukan karna sebab lain. Dan jangan heran kenapa tiada yg ditangkap sama macam kasus kapal LCS. Jangankan kasus heli dan kapal, kasus narkoba (dadah) 12 ton saja boleh disetel tanpa ada yg ditangkap.
      Korupsi (rasuah) malaysia sudah berada pada tahap korupsi orde baru di kami (pemerintahan suharto) dimana kasus mudah dihilangkan dan digugurkan tanpa ada tangkapan

      Alf Amsyar Sulu nak masuk dah febuari depan. Beli heli khas utk esccom sampai invasion ke-2 pun x sampai2

      Suhaimi Roslan Xpe laaa..sampai ke Malaysia 100 tahun lagi rakyat xkisah dahh..dah tau dah..

      Mat Jauharie Benar la bagai dikata..zaman tun m jer aset ketenteraan kita dapat upgrade sempurna. Diam2 ubi berisi. Sekarang apa nk jadi tak tau la. Kapal tak siap ni tmbh 1 lagi

      Mohamad Zizul Menteri pertahanan buat ape?..tido ke...sepatutnya buat sidang akhbar dan jelas kan punca nya

      Muhammad Al-Fateh Mohamad Zizul jelas kan pasal Heli berharga 300 juta tu ke? Kapal LCS tu 9 bilion lagi buat senyap je. Apa tindakan pada Boustead??

      Muhammad Iskandar Mohamad Zizul ko gi Tanya zahid komedi tu mana lcs 9bilion

      Madie Fida Dr 2020 lg.. asyik dgr.. akan d hantar. Akan d hantar... last2.. kena game juga la.. Menteri yg sama juga skrg ni.. xkn x boleh buat apa2..?
      X yah la beli dr US dh.. mmg pelik.. sampai negara yg beli lewat pn dh dpt dulu..

      Nazrul Shafiq Maybe tambah beberapa unit lagi kot ��. Tgk2 sampai 12 buah heli ke

      Jazzy Jeff Asyik tangguh, tertangguh dan ditangguh jer lah aset aset pertahanan Malaysia ni. Jangan halimunan juga macam kapal LCS TLDM dan APMM dah lerrrrrr....

      Kurt Sebastian Jazzy Jeff Bagus buat lagu dgn title penangguhan suatu penyeksaan

      Muhammad Iskandar Jazzy Jeff halimunan jadah ko. MEMANG heli ni ade kt Sana. Ko ingat senang ke nk handle.tudm pilot pon ade Sana. Ko gi search kt tiktok ade major tudm post kt sna haritu

      Hazli Abdul Hamil negara jiran dah makin mantap aset deme..kite tak habis dgn citer bertangguh.....tak siap....sedih

      M'rose Mumin Sahih x ni tn admin??kalau sahih alang2 tunggu kapal LCS ptama kta siap baru hantar Aje(2025)..hihi..gurau Aje.

      Hazim Adam M'rose Mumin kann,,, saing2 ngan lcs,,,, heli 6 bijik, lcs 6 bijik,,, berbijik2 lah masyukkk,,

      M'rose Mumin Hazim Adam belum lg cerita nk beli pganti nuri maybe 24 buah & pesawat MRCA maybe 36 buah nnti...pasti cecah 50 ke 100 tahun baru siap d hantar kli tn..haha..

      Hazim Adam M'rose Mumin klu kita gelak,, orang kata kita kondem kan atm,,,,taktau nak cakap,,, kesian ngan atm kita

      MGain Xcix sulu February dah nak bawa geng masuk ramai... tu dah fasa 2 geng sulu nak masuk. tak nampak lagi little bird ��

      Hapus

    3. Tagon Lee Bengong Kita sgt perlukan utk try dekat tntera sulu.. tgok apa jadi

      Hariszikry Herman upgred senjata ke min? mklum la ada desas desus sulu nk repeat game

      Rizal Mohd Zahid Nk bincang semula kadar komisyen dulu ke

      Muhammad Syafiq Aiqal Aku dah cakap dah lipak belaka ... Tapi bila aku cakap ada la org cakap aku ni tak sabar la apa la ... Org tu kena training la apa la kepala buto ... Dgr citer askar sulu nak serang sabah puihh

      Andy Jagah Klau boleh tangguh dlu buat hantaran ke msia, nnti tiba2 boleh hilang Dari radar ����

      Daeng Melaka Daeng Melaka Pilotbelum cukup terlatih.. ahaa.
      Nak uji misile lain

      Eiz Eiz Fedup dahh aku..kata bln 8 Ari tu...xcaya dah klu berita cm ni beria²...khasnya ATM Kita tu dah penat tunggu korang punya mainan....nk Suh ATM jga keselamatan tpi korang main²..

      Muhammad Iskandar Eiz Eiz oi bodo. Ko ingat senang nk handle heli ni bagi pilot tudm.. Diorg masih training lagi kt sna. Ko gi search la kt tiktok ade pilot major ni tgh training kt sna

      Eiz Eiz Muhammad Iskandar ehh sedap mulut ko ckp bodo..jnji Ari tu bln 8 anta..jgn nk bodoh kn org la.trima kasih sbb ko ckp bodoh.ko ingt ko sorng Je follow page ni.ini lah sesama Islam Pon nk bodohkn org.ko xleh nk ckp elok² ke?

      Adi Si Pemburu Apsal malaysia sekarang aset2 tentera byk yg tak jadi & tertangguh...hampir semua projek pertahanan gagal...sabotaj ke...kalau rahsuah/komisen sekali pun xkan sampai barang pon x nampak mcm ni

      Haizam Usor Adi Si Pemburu mcm mana tak tertangguh dlm masa 5 thn 3 pertukaran PM.Bila kerajaan bertukar segala dasar, bajet dan perancangan kene stop dulu utk kajian lanjut...

      Percy Norman Sebenarnya budget punya pasal,dunia sekarang ni kalau ada duit semua boleh jadi.Contoh negara jiran,budget cun,takde kroni kroni nak komisyen dah sampai pun barang.

      Percy Norman Baru heli serang ringan dah macam ni,kalau beli medium heli confirm tunggu 10 tahun.Tu pun kalau sampai

      Ariel Safwan Annisa Ratna Rianti
      Dari august 2021?

      Seharusnya heli ini datang 2 fase. Yg pertama 2 unit datang 2017, yg kedua 4 unit datang 2018.

      Kemudian........
      Akan datang bulan juni 2020
      Akan datang juni 2021
      Akan datang agustus 2021
      Akan datang akhir tahun 2021
      Begitulah seterusnya sampai abg jamil...


      NASIB HELI PESANAN TERLAMA, SALAM SATU NASIB DARI LCS GOWIND,,,

      Hapus
    4. Yg begini ini tak de komen gempurpun wkwkwkwk

      Hapus
  66. gempur tolol komenya itu2 aja dasar muka batu hahahaha

    BalasHapus
  67. Lanjut..

    Kfx/Ifx sebagai solusi dan "game changer" pasca 2030.
    -------------------------------------

    Yang dikhawatirkan US+alies itu bukan soal pesawatnya (kfx/ifx), tapi lebih ke penguasaan teknologinya oleh Korea/Indonesia.

    Kfx/Ifx (vis a vis) memang bukan tandingan F35.

    Tapi sekali teknologinya yg disematkan di kfx/ifx dikuasai dg baik oleh Korea dan Indonesia, maka boleh jadi akan ada lompatan2 teknologi berikutnya utk mendekati teknologi pespur F35 atau sesudahnya.

    Butuh waktu, ya!

    Tapi sifat teknologi itu juga seperti memasuki jalan tol, setelah melewati pintu tol, maka mobil anda bisa berlari dg kencang.

    Remember, IFX is the platform, a window/footstep to the next generation of Indo fighter.

    10-15 tahun mendatang, Eropa, Cina, Korea, Jepang, India, Brazil, Turki, dan Indo, bisa jadi telah menguasai sejumlah teknologi kunci pd pespur. US akan memiliki banyak pesaing baru. Akan banyak alternatif teknologi pesawat terbaru di pasaran.

    Ingat, munculnya drone/heli atak Turki, rudal brahmos India, roket astros brazil dll.

    Memang US akan berusaha tetap di depan, tapi dia akan punya persaingan yg keras, dan gapnya tak akan terlalu jauh!

    We'll see...๐Ÿค—

    BalasHapus