30 April 2018

Leonardo and Australia MOD to Set Up MRH90 Transmission Overhaul Facility

30 April 2018


MRH90 Taipan helicopter (photo : Phil Munsel)

Leonardo and the Australian Ministry of Defence Sign Agreement to Establish Local Helicopter Transmission Repair and Overhaul Facility

Leonardo and the Australian Ministry of Defence have agreed to establish a helicopter transmission repair and overhaul facility in Melbourne capable of servicing MRH Taipan, foreign NH90 and certain civil helicopter main gear boxes. Planned to be set up into an existing facility of Leonardo and to commence operation in mid-2020, the centre will employ at least 12 technical staff for 30 years or more.

Minister for Defence Industry, the Hon Christopher Pyne MP today congratulated Leonardo and their local subsidiary, Leonardo Australia, for committing to the establishment of this strategically important regional centre of excellence.

“Establishing this repair and overhaul facility locally means less reliance on foreign support for our MRH Taipan helicopters, and the same for certain local civil helicopter operators,” Minister Pyne said.

“The Turnbull government is investing, along with Leonardo, in a Defence capability enhancing facility whilst also creating new high skills employment opportunities.

The Federal Government is investing around $16m in the facility. The investment will be repaid through reduced MRH Taipan sustainment costs over the remaining life of the helicopter fleet. A similar amount is also being provided by Leonardo.

“This project is a true win-win situation for both Defence and local Defence Industry. It creates more Defence Industry jobs in Victoria and will lead to greater helicopter availability for operations,” Minister Pyne said.

Acquired in 2006, the fleet of 47 MRH Taipan helicopters, a dedicated variant of the NH90 for the Australian armed forces for both land and maritime operations, will next year commence replacing Black Hawk in the 6th Aviation Regiment in Sydney, where they will gradually take over the role of aviation support to counter terrorism. Establishing a local repair and overhaul facility will contribute to greater helicopter availability for this critical national security mission.

This latest step by Leonardo reflects a strong commitment to positioning the customer at the core of any activity undertaken by the Company, from design to through life cycle support. As the designer and manufacturer of transmission components and main gear boxes for all the NH90 helicopters of any customer worldwide, the opening of a dedicated MRO centre for the Australian fleet is also a strong recognition of Leonardo’s established expertise in support services on core and critical technologies.

(Leonardo)

53 komentar:

  1. oh sotroli toh....
    si kakak iparnya malonyet itu

    BalasHapus
  2. oh sotroli toh....
    si kakak iparnya malonyet itu

    BalasHapus
  3. Indon anjing pun nak beli heli ni juga ke... kesiannnn. Macam anak2 kecil tgk mainan...πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jgn jd macam heli apache,dibeli tanpa radar,dan jgn jd mcm heli fennec drpd 12 hanya dua bijik je ada flir.bnyk ompong

      Fennec ompong:baca perenggan last
      www.indomiliter.com/tampilan-mirip-inilah-perbedaan-antara-helikopter-as550-dan-as555-puspenerbad-tni-ad/

      "Khsusus pesananan Puspenerbad, dari total 12 unit yang dibeli, enam unit adalah AS550 dan enam unit lainnya adalah AS555. Dari sisi perangkat avionik sampai persenjataan, bekal A550 dan AS555 TNI AD adalah serupa, yakni mengandalkan racikan pod SMB (Senapan Mesin Berat) FN HMP 12,7 mm dan peluncur roket FFAR. Untuk persenjataan sayangnya belum beranjak maju, pasalnya racikan dua senjata tersebut juga sudah melengkapi NBO-105. Meski sudah dilengkapi FLIR (Forward Looking Infrared), sayangnya tidak semua Fennec TNI AD dilengkapinya, persisinya hanya dua unit Fennec Puspenerbad yang dipasangi FLIR."

      Apache ompong

      www.indomiliter.com/seluruh-ah-64e-apache-tni-ad-telah-diterima-hanya-empat-helikopter-dipasangi-radar-anapg-78/

      Hapus
    2. iya donk kami nak beli smuanya, biar lengkap showroomnya omm deindeng haha!πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

      ada tuch radar ama flir..haha!πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€
      apalagi senjatanya wuii lengkappp haha!😊😊😊

      Hapus
    3. Unknown n Dein@ aset pesawat Malon banyak yg usang dan zaman jepun wkwkwk...Patutlah terhempas selalu wkwkwk

      www.freemalaysiatoday.com/Aset lapuk milik TUDM mendedahkan malaysia pada bahaya/17-03-2017

      Hapus
    4. Alamak,jgn dibaca bg yg lemah dan emosional.nnt indon akan kecewa dgn kesiapan su30mkm sbb sukhoi dan f16 indon bnyk bermasalah dan ada yg grounded.πŸ˜…

      https://www.google.com/amp/s/www.ainonline.com/aviation-news/defense/2013-06-17/malaysia-invests-sukhoi-fighter-readiness%3famp

      Hapus
    5. Unknown,berita zaman berita ko tuh lon wkwkwk

      Hapus
    6. @unknown link 2013 alamak ooy...move on 2018 nih...Fakta nya Su 30 mkm tak de spare part....wkwkkwkk

      Hapus
    7. 2013, tuw kan guwe bilang jugak ape, gak bisa bedain antara kemaren sekarang ama masa depan..kena dimensia doi haha!πŸ€“πŸ€“πŸ€“

      Hapus
  4. Apa khabar KRI yg bnyk tua dan ompong dan Sukhoi serta F16 yg bnyk rusak dan grounded dan ompong?πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
    Jgn marah,tanya aja sbb bnyk baca di forum dan blog indon sendiri permasalahan TNI ni πŸ˜…

    Sabar ye kalian.nasihat pd pemerintah jgn amalkan pembelian aset dgn paket terpisah.nnt tiada gerun dan aset tak boleh digunakan lalu bnyk grounded dan simpan dlm store.πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasHapus
  5. Sekadar nak menambah kesedihan indon.jgn marah.sudah menjadi bahan gelakan dan lecehan di malaysia kesedihan indon dan tni.πŸ˜‚πŸ˜‚

    Alamak don,ada bukti la frigate maharajalela dibeli lengkap dgn senjata misil dan torpedo.udah teken kontrak bro.hahaha.jgn panas dan iri ya.😘😘

    Utk SSM
    https://mobile.navaltoday.com/2018/04/18/kongsberg-gets-153m-contract-for-malaysian-navy-lcs-naval-strike-missile/

    Utk SAM
    www.malaysiandefence.com/mica-on-the-way-dsa-2018-shorts/

    Utk Torpedo
    www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/year-2014-news/september-2014-navy-naval-forces-maritime-industry-technology-security-global-news/2016-js-ltd-to-supply-the-torpedo-launching-system-for-the-royal-malaysian-navy-lcssgpv-corvettes.html

    πŸ˜‚πŸ˜‚ wow,pasti ada indon panas ni.

    Nah,ini link dan bukti kri indon ompong.jgn sedih sedih.hakikat drpd situs indon dan boleh dipercayai sendiri

    1)PKR ompong,kontrak misil dan torpedo pun tak teken lg termasuk ciws πŸ˜‚

    www.indomiliter.com/masih-belum-lengkap-dipersenjatai-kri-i-gusti-ngurah-rai-332-resmi-dikukuhkan/

    2)Bung tomo missile sam & ssm expired dan gagal

    www.militerysindonesia.com/2015/06/rudal-exocet-kri-bung-tomo-gagal-tembak.html?m=1

    3)sam bung tomo uzur dan sudah dicopot

    https://www.militer.or.id/1104/tni-al-pertimbangkan-rudal-umkhonto-untuk-mrlf-bung-tomo-class/

    4)fatahillah hanya diganti sensor tp persenjataan misil expired dan tidak diganti πŸ˜‚πŸ˜‚

    defense-studies.blogspot.my/2016/01/kri-fatahillah-selesai-menjalani-upgrade.html?m=1

    5)Lg kesedihan rakyat indon akibat fatahillah hanya jd gun boat setelah misil mm38 expired dan tidak diganti dlm slep.

    https://m.kaskus.co.id/thread/51dc6f351f0bc39542000003/saatnya-upgrade-fatahillah/5

    6)KCR 40/60 tak perlu sy ulangi.mmg sudah ompong.πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ hanya bawa dummy missile (kcr40) dan dibuang misil sbb ciws (kcr60)

    www.janes.com/article/76931/indonesia-s-lead-kcr-60m-craft-loses-missile-attack-capabilities

    Miris kan tni al πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. ahh gak ada bukti yg akurat, mana mana..gak liat.
      coba liat SIPRI bukan SUPRI dech, ntu baru top, ngemenk2 situ bisa buka gak, apa takut kefanasan liat impor senjata kami, cieleee haha!πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»

      Hapus
    2. Tak ada kata ompong di artikel tuh malah kapalnya di upgrade dan missile yg dah tua di ganti dgn missile yg terbaharu wkwkwk...ompong kan cakap hoaxmu lon yg tak terima kenyataan melihat militer indonesia maju wkwkwk

      Kalo aq ada linknya kedah class ompong berpuluh2 tahun tiade missile wkwkwk

      www.daisetsuzan.blogspot.co.id/dude,where's my missile ? Malaysia's new generation patrol vessel/19-04-2016

      Aset TUDM banyak yg ompong dan usang wkwkwk

      www.freemalaysiatoday.com/Aset lapuk milik TUDM mendedahkan malaysia dalam bahaya/17-03-2017

      Hapus
    3. Alamak,jgn dibaca bg yg lemah dan emosional.nnt indon akan kecewa dgn kesiapan su30mkm sbb sukhoi dan f16 indon bnyk bermasalah dan ada yg grounded.πŸ˜…

      https://www.google.com/amp/s/www.ainonline.com/aviation-news/defense/2013-06-17/malaysia-invests-sukhoi-fighter-readiness%3famp

      Hapus
    4. bwahhahahaha... masih menghibur diri nih beruk malons turunan bangla.. Kenyataan sekarang sukhoi malons kena embargo rusia dan banyak yg di grounded.. xixixi.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    5. bwahhahahaha... masih menghibur diri nih beruk malons turunan bangla.. Kenyataan sekarang sukhoi malons kena embargo rusia dan banyak yg di grounded.. xixixi.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    6. Ompong..wkkwkwkk dipilih2 rudalnya C 705, C 802, Exocet MM40 block 2 & 3, Yakhont....MiCA indonesia sudah ada liat tuh data Sipri...kasian malay masih Akan

      Hapus
    7. doi gak bisa buka om tupez, ada mantra kefanasan soalnye haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
  6. Saudara saudaraku sebangsa dan setanah tanah Air Indonesia Raya..

    Biarkan lah para malonte berpikir terus dng pikiran yg sombong dan angkuh..

    Biarkan mereka terus merasa seperti itu. Biarkan mereka membohongi diri sendiri.

    Agar segera satu persatu negara mereka pecah.. dan di kuasai bangsa asing. Mereka masih di buai kepalsuan rezim yg berkuasa sekarang. Dan biarkan terus itu terjadi..

    Karena SESUNGGUHNYA MEREKA BELUM MERDEKA.. PEMiKIRAN MEREKA MASIH TERJAJAH.

    EKONOMI DAN POLITIK MEREKA MASIH TERJAJAH.. JADI SEKALI LAGI BIARKAN LAH MEREKA DENGAN KESOMBONGAN DAN KECONGKAKAN MEREKA..

    MEREKA TIDAK MENIPU KITA.. TAPI MEREKA MENIPU DIRI MEREKA SENDIRI..

    TERUS MERDEKA BERFIKIR, BERSIKAP DAN BERTINDAK BANGSA INDONESIA RAYA!!!!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betol,terbaik najib n the gank wkwkwk

      Hapus
  7. #malaysiabukantetanggabaik
    #indonesiabukansaturumpunmalaysia

    BalasHapus
  8. Roketkini) – Ramai orang bertanya soalan yang sama di media sosial. Kain rentang Barisan Nasional yang bersepah-sepah di merata tempat bukan sahaja membawa slogan yang aneh, bahkan menyertakan maklumat paling tidak patut bagi sebuah parti yang menjaja idea nasionalisme.

    Kita semua tahu kain rentang mana yang dimaksudkan. Dengan slogan ‘Hidup Rakyat’ yang menjadi slogan demonstran pro-pembangkang setiap kali turun ke jalanraya, kain rentang ini tanpa segan silu mendedahkan siapa gerangan pencetak dan di mana ia dicetak.

    Persoalan kenapa syarikat Tex-Ebo International (Shanghai) Co Ltd. mendapat keistimewaan untuk mencetak bahan kempen parti kerajaan Malaysia mungkin boleh dijawab dengan seribu satu alasan, termasuk alasan kos percetakan yang lebih rendah.

    Namun jika kita mengambil kira faktor penaklukan ekonomi China ke atas tanah air melalui pintu yang dibuka luas oleh kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak, agak sukar untuk kita mengabaikan keresahan yang mula berombak di dada.

    Tambahan pula baru beberapa hari kita ditampar dengan kenyataan bahawa syarikat pembinaan China Communications Construction Company (CCCC) yang dianugerahkan projek pembinaan Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) bernilai RM55 bilion, telah diberikan pengecualian cukai GST oleh kerajaan United Malays National Organisation.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon telah diberakin cina wkwkwk

      Hapus
    2. Cetak kain saja ke cina cam mana bina senjata tempatan ...pikir lu lon... Truly Beruk Malingsial

      Hapus
  9. bole jugak si leo terbang ini kita koleksi ini heli, kyknya cuco buat destro baru nanti haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘


    BalasHapus
    Balasan
    1. Kl indonesia ada tank terbang Mi35 om hehehe

      Hapus
    2. ajegile, heli atak ituw om pit, ada yg gak punya dikawasan haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
  10. Kenapa Kain Rentang BN Dicetak Di Shanghai?
    By Admin-S On Apr 19, 2018

    (Roketkini) – Ramai orang bertanya soalan yang sama di media sosial. Kain rentang Barisan Nasional yang bersepah-sepah di merata tempat bukan sahaja membawa slogan yang aneh, bahkan menyertakan maklumat paling tidak patut bagi sebuah parti yang menjaja idea nasionalisme.

    Kita semua tahu kain rentang mana yang dimaksudkan. Dengan slogan ‘Hidup Rakyat’ yang menjadi slogan demonstran pro-pembangkang setiap kali turun ke jalanraya, kain rentang ini tanpa segan silu mendedahkan siapa gerangan pencetak dan di mana ia dicetak.

    Persoalan kenapa syarikat Tex-Ebo International (Shanghai) Co Ltd. mendapat keistimewaan untuk mencetak bahan kempen parti kerajaan Malaysia mungkin boleh dijawab dengan seribu satu alasan, termasuk alasan kos percetakan yang lebih rendah.

    Namun jika kita mengambil kira faktor penaklukan ekonomi China ke atas tanah air melalui pintu yang dibuka luas oleh kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak, agak sukar untuk kita mengabaikan keresahan yang mula berombak di dada.

    Tambahan pula baru beberapa hari kita ditampar dengan kenyataan bahawa syarikat pembinaan China Communications Construction Company (CCCC) yang dianugerahkan projek pembinaan Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) bernilai RM55 bilion, telah diberikan pengecualian cukai GST oleh kerajaan United Malays National Organisation

    BalasHapus
    Balasan

    1. Kenapa Kain Rentang BN Dicetak Di Shanghai?
      By Admin-S On Apr 19, 2018
      120




      (Roketkini) – Ramai orang bertanya soalan yang sama di media sosial. Kain rentang Barisan Nasional yang bersepah-sepah di merata tempat bukan sahaja membawa slogan yang aneh, bahkan menyertakan maklumat paling tidak patut bagi sebuah parti yang menjaja idea nasionalisme.

      Kita semua tahu kain rentang mana yang dimaksudkan. Dengan slogan ‘Hidup Rakyat’ yang menjadi slogan demonstran pro-pembangkang setiap kali turun ke jalanraya, kain rentang ini tanpa segan silu mendedahkan siapa gerangan pencetak dan di mana ia dicetak.

      Persoalan kenapa syarikat Tex-Ebo International (Shanghai) Co Ltd. mendapat keistimewaan untuk mencetak bahan kempen parti kerajaan Malaysia mungkin boleh dijawab dengan seribu satu alasan, termasuk alasan kos percetakan yang lebih rendah.

      Namun jika kita mengambil kira faktor penaklukan ekonomi China ke atas tanah air melalui pintu yang dibuka luas oleh kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak, agak sukar untuk kita mengabaikan keresahan yang mula berombak di dada.

      Tambahan pula baru beberapa hari kita ditampar dengan kenyataan bahawa syarikat pembinaan China Communications Construction Company (CCCC) yang dianugerahkan projek pembinaan Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) bernilai RM55 bilion, telah diberikan pengecualian cukai GST oleh kerajaan United Malays National Organisation.



      Maka ramailah bertanya-tanya, apa istimewanya negara komunis ini di hati Barisan Nasional yang hari demi hari menyerang DAP sebagai ‘parti Cina’ dan/atau ‘parti Komunis’.

      Istimewanya syarikat-syarikat China ini dapat kita ukur dengan mengira bilangan projek-projek besar yang telah dianugerahkan kepada mereka oleh kerajaan Malaysia, atau paling tidak dengan menyukat pegagangan pelaburan China dalam projek-projek tersebut.

      ECRL contohnya, yang bernilai RM55 bilion adalah jauh kecil nilainya jika dibandingkan dengan projek Forest City yang bernilai RM450 bilion. Itu belum ditambah projek Iskandar Malaysia di mana China turut melabur sejumlah RM22.2 bilion.

      Menganjur ke Utara, kita turut menemukan tangan China dalam projek Melaka Gateway yang mencatat pelaburan berjumlah RM8 bilion. Sedikit ke Timur, kita temukan pula Taman Perindustrian Kuantan Malaysia-China (MCKIP) di Gebeng, Kuantan.

      Maju ke tengah, kita berdepan pula dengan projek Bandar Malaysia, yang dibangunkan secara usaha-sama dengan syarikat China Railway Construction Engineering (CREC). Ini letaknya di Sungai Besi, menggantikan pengkalan tentera udara yang dipindahkah nun jauh ke Sendayan, Negeri Sembilan.

      Semakin ke tengah, kita temukan pula projek Tun Razak Exchange.

      September tahun lalu. syarikat yang sama mengelola projek ECRL mengumumkan akan membina pejabat serantaunya di sini, dinamakan CCCC Tower.

      Naib Presiden CCCC, Peng Dapeng dilaporkan berkata bahawa tanah di Tun Razak Exchange telah pun dibeli, namun perincian projek tersebut belum muktamad.

      “Malaysia sangat penting bagi kita. Seperti yang anda boleh lihat, nilai kontrak yang kita miliki di Malaysia adalah yang paling tinggi dalam kalangan negara Asean. Setakat ini, kita mempunyai kontrak bernilai lebih US$16 bilion (RM67.27 bilion).

      “Kita percaya bahawa angka ini akan bertambah besar pada masa akan datang,” katanya dilaporkan The Star.

      Hapus
    2. Ogos lalu, cawangan CCCC di Malaysia telah mendapatkan pegangan 15% dalam WCT Precious Development Sdn Bhd (WCTPD) yang terlebih dahulu telah memperolehi tanah seluas 71,986 kaki persegi di TRX daripada 1MDB Real Estate Sdn Bhd dengan harga RM223 juta.

      CORE (Singapore) TRX Investment Pte Ltd, sebuah syarikat yang mempunyai kaitan kepada syarikat terkait CCCC, CCCG Real Estate Group Ltd, mempunyai pegangan 65% dalam WCTPD. Kedua-dua syarikat dimiliki China Communications Construction Group Ltd.

      Komunis China sudah jadi kaum pemodal, dan mereka berada di mana-mana, terima kasih kepada United Malays National Organisation dan Barisan Nasional. Untunglah jadi syarikat China, cukai GST pun tak kena.

      Mungkin sebab terbesar BN mencetak kain rentangnya di Shanghai, adalah supaya ia tidak perlu membayar cukai GST. Eh bukankah GST akan buat harga barang turun?

      Cuba kita tanya syarikat percetakan di Shanghai itu, berapa kos yang dibayar Barisan Nasional untuk mencetak kain rentang dengan slogan ciplak? Boleh telefon atau hantar faks dan tanyakan sendiri kepada mereka. Kedua-dua nombor ada di kain rentang BN.

      Hapus
    3. Habislah di kuasai China.. makanya jgn heran kalo di LCS malas sia ga bisa bertindak apa apa terhadap nelayan China..

      Negaranya sudah tergadai dan terjual..

      Politik nya di kuasai China..

      Bahkan partai pendatang China warga malas sia juga berpengaruh sekarang.. karena ekonomi SDH di kuasai negara China..

      Kasian Yahhh.. hahahahah

      Hapus
    4. Puak sodom Pergi mengadu pada budak indon kasihan😁😁😁😁😁😁😁😁

      Hapus
    5. kalau kos lebih murah tak tak tetarik ok, lupa india,banglades, china dan vietnam termurah merupakan pengluar kain terbesar dunia, di malaysia mana ada kilang kain ok mana syarikat tawankan murah syarikat akan menang ok, jadi gunakan otak kau ok..

      Macai mengadu pada budak indon ok, kami tak berminat berpolitik dekat sini ok

      Hapus
    6. Hanya di Malon ada menteri kena kes sodomi πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    7. Mahairi@ masalahnya syarikat cina tuh tak kena gst bkn pasal murah dan Malon tak de kilang kain,ok

      Hapus
  11. Kita dukung Najib Songlap yukkk

    Biar makin terpuruk..

    Dan China semakin menguasai malas sia... Amin

    http://www.malaysia-today.net/2018/04/19/kenapa-kain-rentang-bn-dicetak-di-shanghai/

    Liat ekonomi dan politik mu di kuasai China.. hahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Puak sodom nak mengadu pada budak2 indon kasihan ok,
      Syarikat china tawankan kos murah tak akan anda nak toloknya kalau syarikat vietnam dan india tawankan harga murah pun kami buat dekat situ ok, dimalaysia kilang kain tak ada ok kalau ada pun kos mereka amat tinggi ok

      Hapus
    2. Malon gemar di sodomi China makanya Malon jual aset negara Kat China πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    3. Mahairi@ bkn pasal murah dan Malon tak de kilang kain,masalahnya syarikat cina tuh tak kena gst,ok

      Hapus
  12. Lon malon, gimana persiapan tentera daratmu? tahun ini negara malassia kan jadi tuan rumah kejuaraan menembak AARM 2018. sudah siap fisik dan mentalnya kah, jangan sampai tentera jaguh dunia akhirat tak punta medali

    tuh jenderal TDM kamu memohon mohon minta ke KASAD TNIAD untuk dilatih supaya dapat medali

    https://nasional.kompas.com/read/2017/11/28/16015861/juara-umum-12-kali-banyak-negara-minta-dilatih-menembak-oleh-tni

    BalasHapus
    Balasan
    1. kalau mau dapat medali belilah senapan SS2 PINDAD ya lon.... wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    2. kami juga akan sediakan taksi lepas nembak tepat lepas itu boleh naik taksi πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ™‚πŸ˜

      Hapus
    3. Sedia kan Malon tilam maka Malon akan pura pura Tido saat nelayan China datang πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    4. menghibur diri sahaje kau mahataik...wkwkwkwk panas nie wekwekwek

      Hapus
    5. https://www.vice.com/en_us/article/jmv73p/the-malaysian-nazis-fighting-for-a-pure-race

      Hahaha lawaknyaaa mendunia....keep goblok malaysia!! Hahaha

      Hapus
    6. Wkwkwk...Malon lembik nak menghibur diri wkwkwk

      Hapus
  13. https://www.vice.com/en_us/article/jmv73p/the-malaysian-nazis-fighting-for-a-pure-race


    Gobloknya generasi sampah malaysia hahaha hahaha

    BalasHapus
  14. A lot of troller here arguing with nothing. You are crazy.

    BalasHapus
  15. Hahaha...reply dan cakap hoaks unknown dipadamkan admin wkwkwk

    BalasHapus
  16. Iy deh kapal indo ompong, cb kapal malon masuk natuna dech.
    Mumpung kapal indo ompong...

    BalasHapus